Makanan Tradisional Orang Sabah.

Tempat berkongsi resepi tempatan dan antarabangsa, makanan tradisi, restoran best untuk jalan-jalan cari makan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Re: Makanan Tradisional Orang Sabah.

Postby idul » Fri Apr 17, 2009 3:00 pm

sia rasa org kdm mimang paling suka mak tu payau...hihihi...tiada tandingan tu...tambah ag sama tu bambangan trus tidak igt dunia ooo :slaugh: :slaugh: :slaugh: :slaugh:
User avatar
idul
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 258
Joined: Sun Apr 05, 2009 11:00 am
Credit in hand: 6.19
Location: di mana mana ja

Advertisement

Makanan Tradisional Bajau Pantai Timur

Postby KiCkOutPTI » Mon Apr 20, 2009 6:24 am

At last, jumpa juga saya images makanan tradisional orang Bajau dari sebelah Pantai Timur. So saya kasi features 3 makanan dan harap yang pro dan arif pasal makanan-makanan ni buli kasi explain sikit.

PUTU
Image
Makanan ruji orang Bajau zaman dulu-dulu. Di makan secara combo dengan kinilaw/hinava, kima atau yang sewaktu dengannya. Makan time panas-panas, baru tu aroma sama taste kluar.

TEHE-TEHE
Image
Landak laut. Dimasak dengan nasi dan makan secara combo. Ntah buli makan sama curry atau tidak?

TEHE-TEHE
Image
Isi dalam tehe-tehe ialah nasi. Saya rasa buli modify ni makanan tambah ikan atau daging dalam tu landak laut instead of nasi saja. Lagi best saya rasa. Just imagine meatball yang di dalam dia ada cheese atau telur. Apa-apa pun, yang ni memang unique :thumbup1: .

LATOK
Image
Rumpai laut/seaweed. Memang sedap di makan.
KiCkOutPTI
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 653
Joined: Thu Sep 14, 2006 2:55 am
Credit in hand: 0.00
Location: Detroit

Makanan Tradisional Chinese Orang Sabah.

Postby KiCkOutPTI » Mon Apr 20, 2009 8:02 am

Masakan orang chinese yang paling glamour di Sabah, kon-lou mien ataupun yang orang Sarawak panggil mee kolok. Dua-dua ni sama saja, teda beza. Yang kasi beza, tukang masak dia yang hebat. Makin tua tukang masak dia, makin sedap lah kon-lou mien dia. This noodle depends on its texture and the mixture of the sauce that goes with it. The char-siew porks are added to comply with the basic taste of the noodle (But sometimes you get horrible char-siew). So it's all about the texture and the sauce. For me, its the perfect, cheapest and delicious noodle in the world (We don't talk about the high quality pasta here that cost you around $30-40). I tried the Semenanjung kan-lou wantan mee before (in KL, JB, Perak and Penang), they were kinda out of texture and they always taste so sweet. Maybe the cooks are too busy with modernization.

KON-LOU MIEN -- Type A
Image
Yang ni, kon-lou mien dia paling banyak meat. Dari char-siew, yellow-skin pork (lupa nama chinese ni pork) hinggalah minced beef. Tapi tu noodle punya texture nampak flat.

KON-LOU MIEN -- Type B
Image
Yang ni nampak perfect texture dia (Macam lah saya tau masak :slaugh: ).

Bah mari kita try cari di mana tempat yang masak kon-lou mien paling sedap di Sabah. Kalau saya, di kedai Gaya Street (lupa nama dia), yang ada jual tu Seremban style BBQ baked bun. Kalau di Penampang paling fail saya rasa di seluruh Sabah especially di Donggongon. Ntah lah, dari tukang masak sampai lah tu rasa makanan, bidak rasa dia (Telampau focus daging bakas masak curry mungkin durang punya cook).

Sources: First image -------------- http://www.penangfaces.chanlilian.net (This guy knew about the restaurent that I mentioned before)
Second image ------------ nileeysphere.blogspot.com
KiCkOutPTI
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 653
Joined: Thu Sep 14, 2006 2:55 am
Credit in hand: 0.00
Location: Detroit

Re: Makanan Tradisional Chinese Orang Sabah.

Postby Edwino » Mon Apr 20, 2009 7:18 pm

KiCkOutPTI wrote:Masakan orang chinese yang paling glamour di Sabah, kon-lou mien ataupun yang orang Sarawak panggil mee kolok. Dua-dua ni sama saja, teda beza. Yang kasi beza, tukang masak dia yang hebat. Makin tua tukang masak dia, makin sedap lah kon-lou mien dia. This noodle depends on its texture and the mixture of the sauce that goes with it. The char-siew porks are added to comply with the basic taste of the noodle (But sometimes you get horrible char-siew). So it's all about the texture and the sauce. For me, its the perfect, cheapest and delicious noodle in the world (We don't talk about the high quality pasta here that cost you around $30-40). I tried the Semenanjung kan-lou wantan mee before (in KL, JB, Perak and Penang), they were kinda out of texture and they always taste so sweet. Maybe the cooks are too busy with modernization.

KON-LOU MIEN -- Type A
Image
Yang ni, kon-lou mien dia paling banyak meat. Dari char-siew, yellow-skin pork (lupa nama chinese ni pork) hinggalah minced beef. Tapi tu noodle punya texture nampak flat.

KON-LOU MIEN -- Type B
Image
Yang ni nampak perfect texture dia (Macam lah saya tau masak :slaugh: ).

Bah mari kita try cari di mana tempat yang masak kon-lou mien paling sedap di Sabah. Kalau saya, di kedai Gaya Street (lupa nama dia), yang ada jual tu Seremban style BBQ baked bun. Kalau di Penampang paling fail saya rasa di seluruh Sabah especially di Donggongon. Ntah lah, dari tukang masak sampai lah tu rasa makanan, bidak rasa dia (Telampau focus daging bakas masak curry mungkin durang punya cook).

Sources: First image -------------- http://www.penangfaces.chanlilian.net (This guy knew about the restaurent that I mentioned before)
Second image ------------ nileeysphere.blogspot.com

sasau.. :drool2: :drool2:
ImageImageImage
User avatar
Edwino
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 41008
Joined: Sun Mar 15, 2009 8:24 pm
Credit in hand: 47.66
Bank: 522,102.04
Location: ที่ไหนสักแห่งที่ออกมี.... どこかにそこに...........

Re: Makanan Tradisional Orang Sabah.

Postby evanshill » Tue Apr 21, 2009 4:05 pm

i can't wait to blk sbh
It's like a Dynamite
User avatar
evanshill
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1712
Joined: Mon Feb 23, 2009 12:58 pm
Credit in hand: 14.21
Bank: 1.09
Location: KK/Korea/KL/Melb/NL/KL

Re: Makanan Tradisional Orang Sabah.

Postby adytwu » Sat May 09, 2009 1:03 pm

Faith wrote:looks yummy! can I have some... :)

gambar masakan tidak sama dengan penerangan..tidak kelihatanpun bambangan di dlm hinava tersebut..apa yg saya dpt lihat hirisan peria...
adytwu
 
Posts: 2
Joined: Sat May 09, 2009 12:50 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Oxtail Asam Pedas

Postby adytwu » Sat May 09, 2009 1:19 pm

asam pedas bukanlah makanan tradisi sabah...ini cuma menu yg diperkenalkan di hotel..asam pedas ekor tersebut di adptasikan dari masakan asam pedas thailand
KiCkOutPTI wrote:It took me 1 hour to finalize the image of this Sabah great dish. Other images look like low-class versions of this dish. Well, here we go. Oxtail Assam Pedas is a sour and spicy stew that was introduced by Chef Suparman Yahya decades ago. The oxtail, cooks to perfect tenderness with tamarind and special herbs, is simply irresistible. Its rich red color and majestic taste is beyond anyone imagination :lolrf: . Sorry guys, saya ni mimang tida pandai describe pasal makanan but pasal oxtail assam pedas, every Sabahan should be proud of it. Mimang sedap dan kalau mo yang the best, pi cari creator dish ni di Shangri-La Tanjung Aru resort (If he still works there).

Oxtail Assam Pedas
Image

Special thanks to kk-food.blogspot.com for the image. I used it without the owner permission. Hopefully, she won't get mad. Also, to The Star Online-kuali for the facts.
http://kuali.com/flavours/review.asp?fi ... recfeature
http://kk-food.blogspot.com/2009/02/oxt ... -roof.html


Kuih Penjaram
Image

Kuih daripada suku kaum Bajau. Memang sedap di makan especially yang dimasak oleh yang pakar pembuat kuih ini.

adytwu
 
Posts: 2
Joined: Sat May 09, 2009 12:50 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Makanan Tradisional Orang Sabah.

Postby KiCkOutPTI » Thu May 14, 2009 6:03 pm

adytwu wrote:
Faith wrote:looks yummy! can I have some... :)

gambar masakan tidak sama dengan penerangan..tidak kelihatanpun bambangan di dlm hinava tersebut..apa yg saya dpt lihat hirisan peria...


Susah saya mo jawab, adytwu. Saya pun bukan pernah nampak atau makan hinava. Tapi kalau ikut recipe dari link tersebut, mesti ni hinava ada bambangan.
KiCkOutPTI
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 653
Joined: Thu Sep 14, 2006 2:55 am
Credit in hand: 0.00
Location: Detroit

Re: Oxtail Asam Pedas

Postby KiCkOutPTI » Thu May 14, 2009 6:11 pm

adytwu wrote:asam pedas bukanlah makanan tradisi sabah...ini cuma menu yg diperkenalkan di hotel..asam pedas ekor tersebut di adptasikan dari masakan asam pedas thailand


I know that the origin of oxtail asam pedas is not from any part of Sabah but it's very important for you to notice that the oxtail asam pedas by Chef Suparman is far different from the original recipe. I would rather call it the Sabahan style :thumbup1: .
KiCkOutPTI
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 653
Joined: Thu Sep 14, 2006 2:55 am
Credit in hand: 0.00
Location: Detroit

Re: Makanan Tradisional Orang Sabah.

Postby v madone » Fri May 15, 2009 2:19 pm

Woi,melelelele sua air liur sa..Wah,sadap tu kon lao mian ama sasaunya..haha!!But me paling suka makan hinava la..habis tu satu mangkuk bsar sa makan..Memang asadap kopizo.. :lol2:
R seguirá siendo una ..
User avatar
v madone
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 19099
Joined: Mon May 11, 2009 3:45 pm
Credit in hand: 208.13
Bank: 11,015.58
Location: Amster-Dam

Re: Makanan Tradisional Orang Sabah.

Postby MINGKUNTAU » Sat Jul 04, 2009 5:48 pm

Atukoi....bikin lapar tingu semua tu makanan kamurang.... :drool2:
Koilo noh gia di tanak nu mimboros do malayu baino kio. Mongolohou podi tasu nga "Mari-Mari uku" kah .
"It's nice to be important, however it's more important to be nice"
User avatar
MINGKUNTAU
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4475
Joined: Sat May 16, 2009 7:52 pm
Credit in hand: 0.42
Location: Sabah East Coast

Re: Makanan Tradisional Orang Sabah.

Postby edwardjohn » Wed Jul 22, 2009 4:30 am

Hi,
Sapa pernah makan sub umbut kelapa> sedap oo kalu masak sup wogok ka apa2 lah..tapi saya lupa sudah macamana caranya. Bah..bagi petua ya..
edwardjohn
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 133
Joined: Wed Aug 29, 2007 5:26 pm
Credit in hand: 78.88
Location: Kota Kinabalu, sabah

Re: Makanan Tradisional Orang Sabah.

Postby landoi » Wed Jul 22, 2009 7:33 am

Aallalala...lapar sia tinu ni tau...odoi my heart.. :drool2: :drool2:
Take time to laugh. It is the music of the soul.
User avatar
landoi
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8523
Joined: Thu Jul 02, 2009 2:24 pm
Credit in hand: 416.84
Bank: 10,459.28

Re: Makanan Tradisional Orang Sabah.

Postby Salou » Wed Jul 22, 2009 12:58 pm

Makanan 'Latok' saya tidak pernah cuba. Macam mana rasa diani, tawar ka, masin ka..?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,299.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Makanan Tradisional Chinese Orang Sabah.

Postby guntap » Wed Jul 22, 2009 2:36 pm

KiCkOutPTI wrote:KON-LOU MIEN -- Type A
Image
Yang ni, kon-lou mien dia paling banyak meat. Dari char-siew, yellow-skin pork (lupa nama chinese ni pork) hinggalah minced beef. Tapi tu noodle punya texture nampak flat.

KON-LOU MIEN -- Type B
Image
Yang ni nampak perfect texture dia (Macam lah saya tau masak :slaugh: ).


huh...daging merah tu yg....babsss kaitu.... :slaugh:
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,590.20
Location: bujang senang

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to The Food Channel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.