apa benda ni "marmite"???

Tempat berkongsi resepi tempatan dan antarabangsa, makanan tradisi, restoran best untuk jalan-jalan cari makan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

apa benda ni "marmite"???

Postby ajd » Fri Jun 05, 2009 5:09 pm

apa tu ah....?? mana mo dapat???
sia kurang pasti spelling dia..

ada resepi simple baini, salah satu bahan dia yg ni...nda tau pa benda..
User avatar
ajd
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 6760
Joined: Sat Dec 08, 2007 12:53 pm
Credit in hand: 38.03
Bank: 9,666.03
Location: Telipok-Sepanggar

Advertisement

Re: apa benda ni "marmite"???

Postby marnia » Fri Jun 05, 2009 6:03 pm

Ko men masak2 kaini ajd :lol2: :slaugh: Ada tu jual sana Tong Hing kalu di KK la. Sa rasa di Giant pun ada.

Ko google ja di google image tu marmite, buli ko nampak dia punya botol yg bulat kecil itam, kuning warna label dia.
Sa lebih suka Bovril .. sabab sudah besa mama sa campur bubur sa masa kicil. Nyam nyam.. :tounge:
Image
http://www.jodoh4u.com
User avatar
marnia
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 517
Joined: Thu Dec 11, 2008 12:57 pm
Credit in hand: 0.00

Re: apa benda ni "marmite"???

Postby ajd » Fri Jun 05, 2009 6:10 pm

marnia wrote:Ko men masak2 kaini ajd :lol2: :slaugh: Ada tu jual sana Tong Hing kalu di KK la. Sa rasa di Giant pun ada.

Ko google ja di google image tu marmite, buli ko nampak dia punya botol yg bulat kecil itam, kuning warna label dia.
Sa lebih suka Bovril .. sabab sudah besa mama sa campur bubur sa masa kicil. Nyam nyam.. :tounge:


bukan men masak2 la.. ada resepi daging kukus masak marmite baini...mcm ganjil nama dia... :lol2:
tu yg mo cuba masak tu... nda tau sadap ka daging kalau msak cam2.. :lol2:
User avatar
ajd
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 6760
Joined: Sat Dec 08, 2007 12:53 pm
Credit in hand: 38.03
Bank: 9,666.03
Location: Telipok-Sepanggar

Re: apa benda ni "marmite"???

Postby ajd » Fri Jun 05, 2009 6:20 pm

ya ba.. buduh btul...napa inda teingat mo kc google ja, cari maksud ni barang... :lol2:

thanks marnia.....
nanti sia masak, sia kirim sama ko :lol2:
User avatar
ajd
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 6760
Joined: Sat Dec 08, 2007 12:53 pm
Credit in hand: 38.03
Bank: 9,666.03
Location: Telipok-Sepanggar

Re: apa benda ni "marmite"???

Postby marnia » Fri Jun 05, 2009 6:26 pm

ajd wrote:bukan men masak2 la.. ada resepi daging kukus masak marmite baini...mcm ganjil nama dia... :lol2:
tu yg mo cuba masak tu... nda tau sadap ka daging kalau msak cam2.. :lol2:


Hehe.. sa terimajin ko cakap macam P. Ramlee tadi dalam bujang lapok :lol2:
Kuskus tu masakan orang Morocco. Kalu mcm tu Marmite tu guna utk bikin tambah rasa tu daging la.
Mimang sedap tu. Tapi ko rasa dulu tu marmite. Sa ingat2 mcm ada pahit2 masin sikit rasa dia.
Waaa.. pandai pla ko masak :clap2:
Image
http://www.jodoh4u.com
User avatar
marnia
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 517
Joined: Thu Dec 11, 2008 12:57 pm
Credit in hand: 0.00

Re: apa benda ni "marmite"???

Postby marnia » Fri Jun 05, 2009 6:32 pm

ajd wrote:ya ba.. buduh btul...napa inda teingat mo kc google ja, cari maksud ni barang... :lol2:

thanks marnia.....
nanti sia masak, sia kirim sama ko :lol2:


Yaa.. sa maw. Sa suka makan daging hehe :lol2:
Tapi nda pa la. Thanks anyway. The thoughts that count. Tapun2 :tounge:
Image
http://www.jodoh4u.com
User avatar
marnia
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 517
Joined: Thu Dec 11, 2008 12:57 pm
Credit in hand: 0.00

Re: apa benda ni "marmite"???

Postby ajd » Fri Jun 05, 2009 6:33 pm

marnia wrote:
ajd wrote:bukan men masak2 la.. ada resepi daging kukus masak marmite baini...mcm ganjil nama dia... :lol2:
tu yg mo cuba masak tu... nda tau sadap ka daging kalau msak cam2.. :lol2:


Hehe.. sa terimajin ko cakap macam P. Ramlee tadi dalam bujang lapok :lol2:
Kuskus tu masakan orang Morocco. Kalu mcm tu Marmite tu guna utk bikin tambah rasa tu daging la.
Mimang sedap tu. Tapi ko rasa dulu tu marmite. Sa ingat2 mcm ada pahit2 masin sikit rasa dia.
Waaa.. pandai pla ko masak :clap2:


bukan pandai masak...rajin mencuba masak... :slaugh:
kalu masak besa2 tu, ok la.. kalu yg kaw2 punya, tepaksa ikut resepi.. :lol2:
User avatar
ajd
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 6760
Joined: Sat Dec 08, 2007 12:53 pm
Credit in hand: 38.03
Bank: 9,666.03
Location: Telipok-Sepanggar

Re: apa benda ni "marmite"???

Postby tingau » Sat Jun 06, 2009 2:49 am

oooooo.....lamb bbq sama marmite or bovril memang sadap.....
steam udang caampur beer + marmite or bovril (1-2 table spoon) pn sedap...... :drool2:
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27916
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,773.83
Bank: 174,120.50
Location: Sabah

Re: apa benda ni "marmite"???

Postby ajd » Sat Jun 06, 2009 3:27 pm

tingau wrote:oooooo.....lamb bbq sama marmite or bovril memang sadap.....
steam udang caampur beer + marmite or bovril (1-2 table spoon) pn sedap...... :drool2:


ui..terer pla ko ni ingau... pa resepi dia?? camna mo buat kunun?? :lol2:
User avatar
ajd
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 6760
Joined: Sat Dec 08, 2007 12:53 pm
Credit in hand: 38.03
Bank: 9,666.03
Location: Telipok-Sepanggar

Re: apa benda ni "marmite"???

Postby marnia » Mon Jun 08, 2009 1:18 pm

tingau wrote:oooooo.....lamb bbq sama marmite or bovril memang sadap.....
steam udang caampur beer + marmite or bovril (1-2 table spoon) pn sedap...... :drool2:


Wawww.. si ngigau pun pandai masak. Thanks, dpat juga idea baru. Yes! :thumbup1:
Image
http://www.jodoh4u.com
User avatar
marnia
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 517
Joined: Thu Dec 11, 2008 12:57 pm
Credit in hand: 0.00


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to The Food Channel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.