Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Bincang pasal hidupan liar, biodiversiti, pemanasan global, tenaga boleh diperbaharui, tips-tips kehidupan yang mesra alam.

Moderator: Moderators

Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby suliwa2009 » Mon May 18, 2009 5:32 pm

Pada umunya, pencemaran dari kilang kelapa sawit banyak diperkatakan hanya kepada buangan sisa cecair atau 'effluen'. Jarang sekali kita mempersoalkan pencemaran lain dari kilang ini. Setakat yang saya tahu, antara pencemaran yang berpunca dari aktiviti ini ialah pencemaran air (effluen), udara (asap cerobong) dan buangan terjadual (minyak hitam / minyak terpakai).

Oleh kerana kita banyak memperkatakan pencemaran effluen ini, mari kita berkongsi ilmu berkaitan KAEDAH RAWATAN EFFLUEN. Sapa-sapa teror pasal effluen kilang kelapa sawit, bolehla kongsi kita orang...
suliwa2009
 
Posts: 20
Joined: Mon May 18, 2009 12:37 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby captain planet » Mon May 18, 2009 5:48 pm

wah ini kembali kepada subjek kejuruteraan sisa dan air sisa yang diajar oleh ma Prof Dr Fakhrul Razi dulu....saya cukup makan saja...tapi i get the idea...

terutama untuk mengurus sisa sawit...cara yang paling ekonomi adalah dengan menggunakan kolam kolam...yang terdiri daripada 3 jenis....cara ini terbukti menjadi...cuma mungkin masalah lain seperti berlaku larut resap terhadap kolam yang kita reka bentuk...dan biasanya kolam ini direka di dalam jauh di hutan kelapa sawit...

kena check balik nota...
Image
International Master Mas Hafizulhelmi Agus Abdul Rahman
SAYA BALIK KAMPUNG!!!
User avatar
captain planet
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1625
Joined: Thu Oct 23, 2008 8:53 am
Credit in hand: 15.25
Bank: 10,028.88
Location: Kuala Lumpur KL

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Salou » Mon May 18, 2009 7:34 pm

Terima kasih Suliwa kerana memperkenalkan topik ini demi manfaat kepada semua member SF.

Setahu saya pengurusan sisa-sisa yang disebutkan tadi adalah tertakluk kepada peraturan-peraturan dalam Akta Kualiti Alam Sekeliling dan mungkin Suliwa boleh menyatakan peraturan-peraturan itu di sini secara berasingan. Setahu saya lagi kaedah rawatan effluen sawit sekarang adalah menggunakan sistem 'ponding' di mana BOD 20 mg/l perlu dipatuhi oleh semua pekilang. Effluen juga hanya di benarkan dilupuskan ke atas tanah dan bukan lagi ke atas alurair.

Cuma persoalannya kenapa effluen tidak lagi dibenarkan dilupus ke dalam alurair seperti mana yang pernah berlaku di masa-masa lalu?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Suffian » Mon May 18, 2009 10:23 pm

Bus ko kerja dgn kilang kelapa sawit ka? dimana tu bus?

Selalu problem ka bus? kana saman dengan jas ka?

byk kaedah ni bus tp based on budget juga tu :mrgreen:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,093.37
Location: Krypton

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby suliwa2009 » Tue May 19, 2009 2:08 pm

hehe sia enda kaja di kilang sawit ba.. cuma macam siuk ba crita pasal rawatan effluen nee... kabar brita JAS skarang ni bulih-bulih juga penguatkuasaan dorang.

Sia ada tau gak sikit-sikit pasal rawatan effluen ne.. sia dengar sekarang ni semua kilang sawit yang berada di kawasan sensetif (yang banyak aduan kali) pelepasan effluen fuyooo... macam "katat" oo syarat2 lesin dorang JAS bagi. Selalunya BOD 20 mg/l atau 50 mg/l. Tapi kalau kilang baru atau tingkat kapasiti grinti 20 mg/l oo.. jadi amacamla rawat effluen kalau sampai gitu.. kalau dulu2 BOD selalu 100 mg/l ke alurair.

Salou.. yang enda buli lepas effluen terawat ke sungai tukan, mungkin banyak kumplin orang kg tu.. pasal warna sungai hitam kalau trus buang ke sungai.. jadi kalau dipam dulu ke ladang dapatla tapis sikit2 tu warna atau jumlah effluen tu kali.. Sia dengar lagi, ada biza tu pelepasan sekarang, atas tanah lain (grinti BOD lebih 100 mg/l) tapi kalau alurair (pengairan ladang BOD 100 mg/l ke bawah tu.

Ba.. nanti sia kongsi masam-masam jenis & teknologi rawtan effluen sekarang aa.. karangg..
suliwa2009
 
Posts: 20
Joined: Mon May 18, 2009 12:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Salou » Tue May 19, 2009 5:12 pm

Suliwa di kawasan mana yang banyak aduan terhadap kilang sawit ni sekarang?

Saya rasa walaupun effluen sudah dirawat ke 20 mg/l dan di buang ke sungai, orang kampung masih mengadukan? Kenapa ya? Adakah sistem pengolahan perlu ditukar?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby suliwa2009 » Wed May 20, 2009 1:11 pm

salou wrote:Suliwa di kawasan mana yang banyak aduan terhadap kilang sawit ni sekarang?

Saya rasa walaupun effluen sudah dirawat ke 20 mg/l dan di buang ke sungai, orang kampung masih mengadukan? Kenapa ya? Adakah sistem pengolahan perlu ditukar?


Kalau tidak silap.. kawasan Sg. Kinabatangan n Sg. Burong masih kerap kumplin ooo..

sebenarnya.. 20 mg/l pun warna masih teh bah.. kalau tekumpul tu effluen sampi tidak bergerak, sampai teh kaw-kaw tu.. jadi org kampung ni bukan kumplin pasal BOD tapi itu warna ba..
suliwa2009
 
Posts: 20
Joined: Mon May 18, 2009 12:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby JrTadukPolod » Wed May 20, 2009 2:22 pm

buat effluen pond dgn system rawatan yg terkini n praktikkan land irrigation..murah dan effektif! :thumbup1: ni yg sy propose sma client2 sy selalu..
JrTadukPolod
Orang Biasa Saja Saya Ini
User avatar
JrTadukPolod
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1411
Joined: Mon Oct 13, 2008 4:40 pm
Credit in hand: 50.20
Bank: 0.00
Location: Kalau Bukan Di Ranau Atau Keningau, Saya Berada Di KK

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Suffian » Wed May 20, 2009 2:54 pm

Siapa tau psl kaedah biologikal?

kaedah chemical?

mahupun kaedah fizikal? :hmmm:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,093.37
Location: Krypton

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby suliwa2009 » Wed May 20, 2009 4:53 pm

Suffian wrote:Siapa tau psl kaedah biologikal?

kaedah chemical?

mahupun kaedah fizikal? :hmmm:


:hmmm: sia ada gak tau sikit2 bio n chem tu... tapi sukup2 makan ja ba... kalau fzkl tu mcm mau bungkar nota lg kali..

tapi.. kalau di sabah nikan.. kebanyakan rawatan guna bio ba... sikit2 chem n fiz tu..
suliwa2009
 
Posts: 20
Joined: Mon May 18, 2009 12:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby suliwa2009 » Wed May 20, 2009 4:55 pm

JrTadukPolod wrote:buat effluen pond dgn system rawatan yg terkini n praktikkan land irrigation..murah dan effektif! :thumbup1: ni yg sy propose sma client2 sy selalu..


:welcome: bos ni kunsaltan ka? ba.. share2 ba idea
suliwa2009
 
Posts: 20
Joined: Mon May 18, 2009 12:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Suffian » Wed May 20, 2009 4:56 pm

Ia bio sebab tu ada aerobik and anaerobik :mrgreen:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,093.37
Location: Krypton

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby suliwa2009 » Wed May 20, 2009 4:59 pm

Suffian wrote:Ia bio sebab tu ada aerobik and anaerobik :mrgreen:


amacam befungsi kolam2 tu.. banyak ka kulam di kilang sawit aa...
suliwa2009
 
Posts: 20
Joined: Mon May 18, 2009 12:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby JrTadukPolod » Wed May 20, 2009 5:45 pm

suliwa2009 wrote:
JrTadukPolod wrote:buat effluen pond dgn system rawatan yg terkini n praktikkan land irrigation..murah dan effektif! :thumbup1: ni yg sy propose sma client2 sy selalu..


:welcome: bos ni kunsaltan ka? ba.. share2 ba idea


lebih kurang la..actually mana2 palm oil mill effluent (POME) treatment system pun ok, yang penting final discharge of BOD mesti below 20mg/l..in other words, mesti comply la sma tu JAS punya regulation..
kalau kaedah kimia sy kurang pasti..
tp kalau kaedah biologi..hmm..ni method bukan bilang x ok tp byk disadvantages ba..perlu saiz kolam yg besar, biogas pun x dpt recover (bakteria 'hadam' ni gas2), bebau, n perlu maintain selalu..
so i suggest physical method.. :thumbup1:
JrTadukPolod
Orang Biasa Saja Saya Ini
User avatar
JrTadukPolod
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1411
Joined: Mon Oct 13, 2008 4:40 pm
Credit in hand: 50.20
Bank: 0.00
Location: Kalau Bukan Di Ranau Atau Keningau, Saya Berada Di KK

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Salou » Wed May 20, 2009 9:48 pm

JrTadukPolod wrote:buat effluen pond dgn system rawatan yg terkini n praktikkan land irrigation..murah dan effektif! :thumbup1: ni yg sy propose sma client2 sy selalu..

Setahu saya lambat ba ini effluen meresap ke dalam tanah. Jadi kalau musim hujan ada potensika effluen ini dihanyutkan terus ke sungai lalu menjadikan sungai itu hitam? Macam si Suliwa cakap, aduan kampung biasanya berdasarkan warna bukan kandungan BOD effluen
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to The Environment Room

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.