Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Bincang pasal hidupan liar, biodiversiti, pemanasan global, tenaga boleh diperbaharui, tips-tips kehidupan yang mesra alam.

Moderator: Moderators

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby suliwa2009 » Thu May 21, 2009 8:19 am

JrTadukPolod wrote:
suliwa2009 wrote:
JrTadukPolod wrote:buat effluen pond dgn system rawatan yg terkini n praktikkan land irrigation..murah dan effektif! :thumbup1: ni yg sy propose sma client2 sy selalu..


:welcome: bos ni kunsaltan ka? ba.. share2 ba idea


lebih kurang la..actually mana2 palm oil mill effluent (POME) treatment system pun ok, yang penting final discharge of BOD mesti below 20mg/l..in other words, mesti comply la sma tu JAS punya regulation..
kalau kaedah kimia sy kurang pasti..
tp kalau kaedah biologi..hmm..ni method bukan bilang x ok tp byk disadvantages ba..perlu saiz kolam yg besar, biogas pun x dpt recover (bakteria 'hadam' ni gas2), bebau, n perlu maintain selalu..
so i suggest physical method.. :thumbup1:


:grin: kunsaltan untuk POME ja ka? bos, kalau kilang yang dulu2 tu.. yang JAS syaratkan BOD 20 mg/l dan enda ada kawasan bikin kulam lg.. amacam dorang upgrade sistem tu...

cara fizkl.. amacam ba crita dia tu.. pasang apa aa..


:grin:
suliwa2009
 
Posts: 20
Joined: Mon May 18, 2009 12:37 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Salou » Fri May 22, 2009 8:18 pm

Bolehkah sistem ponding merawat effluen kilang sawit untuk mencapai BOD 20 mg/l?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby suliwa2009 » Mon May 25, 2009 10:39 am

salou wrote:Bolehkah sistem ponding merawat effluen kilang sawit untuk mencapai BOD 20 mg/l?


;-) Sia rasa boleh ba salou... di sabah nipun ada gak kali bulih capai tapi mungkin beberapa faktor la... seperti;
1. bikin kolam lebih besar sikit daripd keupayaan min. bg merawat kapisiti mill
2. bila da operasi, pasanglah 'aerator' (tpi sebaiknya jgn pasang di kulam akhir)
3. 'desludging' kana bikin la.. kulam2 yang da mau KO tu ( 2-3 thun operasi)
4. tu kilang jgn operasi lebih kapsti
5. kalo ada '3-D decanter cake' dipasang lagi bagus
suliwa2009
 
Posts: 20
Joined: Mon May 18, 2009 12:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Salou » Fri May 29, 2009 8:45 am

Sia rasa boleh ba salou... di sabah nipun ada gak kali bulih capai tapi mungkin beberapa faktor la... seperti;
1. bikin kolam lebih besar sikit daripd keupayaan min. bg merawat kapisiti mill
2. bila da operasi, pasanglah 'aerator' (tpi sebaiknya jgn pasang di kulam akhir)
3. 'desludging' kana bikin la.. kulam2 yang da mau KO tu ( 2-3 thun operasi)
4. tu kilang jgn operasi lebih kapsti
5. kalo ada '3-D decanter cake' dipasang lagi bagus


Suliwa
2 Kolam mana yang ngam pasang aerator?
3 Berapa kali setahun desludging kena buat ni?
5 Sebelum ni decanter jenis apa yg digunakan?

Hmm..kalau 1,2,3,4 tu dicomply sepenuhnya, bolehkah 20mg/l itu dicapai?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby adly » Mon Aug 10, 2009 9:23 pm

sisa kelapa sawit berminyak. secara biologi kita perlu uraikan minyak kepada fatty acid. enzim lipase diperlukan. enzim ini dikeluarkan oleh microb dan fungi. ada syarikat yang mengeluarkan cecair bermikrob yang boleh merawat pencemaran seperti ini.
adly
 
Posts: 61
Joined: Fri May 22, 2009 1:38 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Salou » Tue Aug 11, 2009 9:00 am

adly wrote:sisa kelapa sawit berminyak. secara biologi kita perlu uraikan minyak kepada fatty acid. enzim lipase diperlukan. enzim ini dikeluarkan oleh microb dan fungi. ada syarikat yang mengeluarkan cecair bermikrob yang boleh merawat pencemaran seperti ini.

Ada tak sudah kilang-kilang sawit yang telah menggunakan cecair ini? Sejauh mana keberkesanannya setakat ini untuk merawat sisa kelapa sawit berminyak?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby adly » Fri Aug 14, 2009 11:43 am

salou wrote:
adly wrote:sisa kelapa sawit berminyak. secara biologi kita perlu uraikan minyak kepada fatty acid. enzim lipase diperlukan. enzim ini dikeluarkan oleh microb dan fungi. ada syarikat yang mengeluarkan cecair bermikrob yang boleh merawat pencemaran seperti ini.

Ada tak sudah kilang-kilang sawit yang telah menggunakan cecair ini? Sejauh mana keberkesanannya setakat ini untuk merawat sisa kelapa sawit berminyak?


saya ambil tandan yang baru. buat hidrolisis by heat n thermophilic microbe. followed by microbe and enzyme solution. they become fertilizer in a month for my own use.

another researcher did like this : they also use microbe solution. spray onto the windrow of empty fruit bunch. feed the sludge on top as per treatment schedule.

let my find out for u the factory using this method. there is one in banting, selangor. they turn the waste into material that can feed the worm to produce fertilizer.

there is one pig farm in penampang. zero smell. are u from oil palm factory?
adly
 
Posts: 61
Joined: Fri May 22, 2009 1:38 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Salou » Fri Aug 14, 2009 11:51 am

adly wrote:
salou wrote:
adly wrote:sisa kelapa sawit berminyak. secara biologi kita perlu uraikan minyak kepada fatty acid. enzim lipase diperlukan. enzim ini dikeluarkan oleh microb dan fungi. ada syarikat yang mengeluarkan cecair bermikrob yang boleh merawat pencemaran seperti ini.

Ada tak sudah kilang-kilang sawit yang telah menggunakan cecair ini? Sejauh mana keberkesanannya setakat ini untuk merawat sisa kelapa sawit berminyak?


saya ambil tandan yang baru. buat hidrolisis by heat n thermophilic microbe. followed by microbe and enzyme solution. they become fertilizer in a month for my own use.

another researcher did like this : they also use microbe solution. spray onto the windrow of empty fruit bunch. feed the sludge on top as per treatment schedule.

let my find out for u the factory using this method. there is one in banting, selangor. they turn the waste into material that can feed the worm to produce fertilizer.

there is one pig farm in penampang. zero smell. are u from oil palm factory?

Can this method be used to treat effluent from the palm oil mill processing factory?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby girl84 » Sat Aug 15, 2009 7:47 am

Aduish... skali sa tebaca ne topic n replies.. sama sekali sa lupa eh...betul2 kena bungkar tu nota..
By the way..if sa tia silap..RSPO tu ada jg bincang pasal ne isu..
if mo check..byk lg isu yg bleh ditengahkan melibatkan Oil Palm Plantation ne... terutama on Peat soil..or Replanting ka..heheheh

nt sa cubuk2 balik la notes sa.. :slaugh:
The sound is so weird, the rythym has no sound.But still I let the music plays, hoping that one day somebody will dance with me.
User avatar
girl84
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8029
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:13 pm
Credit in hand: 84.72
Bank: 760.51
Location: Di sini-sini juga baini

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby rutbir » Sat Sep 12, 2009 4:10 pm

captain planet wrote:wah ini kembali kepada subjek kejuruteraan sisa dan air sisa yang diajar oleh ma Prof Dr Fakhrul Razi dulu....saya cukup makan saja...tapi i get the idea...

terutama untuk mengurus sisa sawit...cara yang paling ekonomi adalah dengan menggunakan kolam kolam...yang terdiri daripada 3 jenis....cara ini terbukti menjadi...cuma mungkin masalah lain seperti berlaku larut resap terhadap kolam yang kita reka bentuk...dan biasanya kolam ini direka di dalam jauh di hutan kelapa sawit...

kena check balik nota...



larut lesap terhadap kolam yang kita reka bentuk???maksud???ada yg bentuk bulat ka??atau tiga segi...selain dari bentuk empat segi yang kita anggar 0.5 times isipadu sebab bentuk yang ala2 trapezium???hehehe
rutbir
 
Posts: 10
Joined: Sat Aug 22, 2009 2:36 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby rutbir » Sat Sep 12, 2009 4:18 pm

JrTadukPolod wrote:
suliwa2009 wrote:
JrTadukPolod wrote:buat effluen pond dgn system rawatan yg terkini n praktikkan land irrigation..murah dan effektif! :thumbup1: ni yg sy propose sma client2 sy selalu..


:welcome: bos ni kunsaltan ka? ba.. share2 ba idea


lebih kurang la..actually mana2 palm oil mill effluent (POME) treatment system pun ok, yang penting final discharge of BOD mesti below 20mg/l..in other words, mesti comply la sma tu JAS punya regulation..
kalau kaedah kimia sy kurang pasti..
tp kalau kaedah biologi..hmm..ni method bukan bilang x ok tp byk disadvantages ba..perlu saiz kolam yg besar, biogas pun x dpt recover (bakteria 'hadam' ni gas2), bebau, n perlu maintain selalu..
so i suggest physical method.. :thumbup1:


betul jugala banyak disadvantages sebab biar saja tu gas flares kan...mimang penyebab global warming juga tu sap CH4 20% more potent than CO2.tapi yg ok dia, kos murah la, yg penting ada kawasan yg luas untuk itu kolam2. lagipun dapat conserve energy sebab tidak perlu electricity untuk run tu kolam.kan...physical method yang macam mana maksud kau? mcm polishing plant ka? atau yg macam mana?
rutbir
 
Posts: 10
Joined: Sat Aug 22, 2009 2:36 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby rutbir » Sat Sep 12, 2009 4:27 pm

salou wrote:
JrTadukPolod wrote:buat effluen pond dgn system rawatan yg terkini n praktikkan land irrigation..murah dan effektif! :thumbup1: ni yg sy propose sma client2 sy selalu..

Setahu saya lambat ba ini effluen meresap ke dalam tanah. Jadi kalau musim hujan ada potensika effluen ini dihanyutkan terus ke sungai lalu menjadikan sungai itu hitam? Macam si Suliwa cakap, aduan kampung biasanya berdasarkan warna bukan kandungan BOD effluen


sa rasa ikut keadaan tanah juga bah.jenis apa tu tanah...klu yg ada macam liat sikit mimang la lambat meresap.tapi sa rasa indala terlampau lama juga masa yg diambil untuk meresap dalam tanah..lebih kurang air biasa saja bah tu. kalau kedudukan tu tempat irrigation jauh dari anak sungai, susa juga bah sampai di sungai tu walaupun hujan..tapi kemungkinan untuk sampai sungai tym hujan mimang ada.tapi klu cakap sungai trus jadi itam inda la juga.bergantung brapa banyak yang terhanyut ke sungai la.tapi biasanya...warna dia klu ok suda BOD inda juga galap ba...lebih kurang warna chinese tea la standard.klu mungkin ratus2 m3 yg terhanyut tu mimang masalah suda tu..ada juga perubahan warna tu sa rasa.
rutbir
 
Posts: 10
Joined: Sat Aug 22, 2009 2:36 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby Suffian » Sun Oct 25, 2009 12:52 pm

Baru-baru ni ada keluar di tv3, inovasi dari sirim bagaiaman merawat effluen dari kelapa sawit supaya tidak mencemar sungai dan bulih di recycle utk benda lain :thumbup1:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,093.37
Location: Krypton

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby syahrul83 » Sat Oct 31, 2009 10:13 pm

:shakehead: ...yang aku tahu flash oil palm saja terus ke anggut ke tong2...ingatkan tiada udah pencemaran. dulu di salurkan ke sungai...
syahrul83
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 483
Joined: Sun Sep 27, 2009 5:22 pm
Credit in hand: 1.01
Location: KK-KL

Re: Kaedah Rawatan Sisa Kilang Kelapa Sawit..

Postby encik kacang » Mon Nov 02, 2009 1:41 am

hmm hebat kamurang ya., sa ikut darah muda sa ni.,., membuat idea.,.

1) buat kilang dpedalaman., sa punya sekolah dekat2 ngan kilang proses kelapa sawit :cry: dulu2 la selalu pening2 :shakehead:
2) ada bah memang kalu sa indak silap la.,. loji penapisan sisa kelapa sawit.,. tapi kurang di buat.,. kakak sa macam pernah cakap ni barang., sebab dia kerja di borneo samudera.,. supervisor., jadi sa ndak taw la betul ka ndak apa yg sa dgr.,. memang ada tapi masih kurang.,miskin butul kah kita ni?

3) hmm lebih bagus tanya tu RND.,. macam sa cakap.,. macam sa pernah dgr.,

sorry ya kalau macam ndak masuk kepala kamurang.,. :slaugh: sa ni kan budak2 baru mau belajar.,. kalau ada cempedak tu bagi2 la sa lapar ni :slaugh:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25692
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 306.43
Bank: 10,278.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to The Environment Room

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.