Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Info tempatan, berita, happening, program bagus, komen, komplain tentang tempat/daerah kamurang.

Moderator: Moderators

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby glory » Fri Aug 28, 2009 5:01 pm

tenz wrote:bah ngam lah.. pasni harap2 klu sa pi pitas ada la org sambut sa dgn senyuman manis.. :clap2:



kompom ko kena sambut dgn senyuman manis tuan..jangan lupa, udang2 fresh and murah pun banyak diPitas..sedap2 tu :thumbup1:
glory
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 219
Joined: Wed Mar 25, 2009 10:05 am
Credit in hand: 0.00
Location: kl

Advertisement

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby yomogbaini » Tue Sep 01, 2009 12:41 pm

glory wrote:
yomogbaini wrote:Oo...ko dulu pernah tinggal di kg. dandun...masa SMK dulu saya banyak kawan org dari sana...di senaja pun ada..patutlah ko bilang kws kg kamu tu banyak ilmu2..mmg di sana tu terutama yg kg dalam2 lagi sampai sekarangpun masih kuat dgn ilmu2 dorang...ilmu pugaipun kuat juga tu sana kan...ko bangsa sungai ka? saya org rungus bah...masa smk dulu banyak kali juga saya pg area dandun tu tapi saya ikut kwn masuk kg mandurian laut...naik perahu lagi..lama sudah x pg sana...masih naik perahu ka pg sana tu...mcm pg kg Mandurian n kg yg hulu2 lagi tu? owh...rindu sdh saya naik perahu ni...ingat lagi time2 sa belajar mengayuh perahu tiba2 tu kayu balak hanyut timbul...terkejut kami, ingatkan buaya timbul sdh... :slaugh:


iya ba yomogbaini..kalau dari kampung saya sekarang pigi kg dandun kami prefer pakai perahu pasal lagi senang dari jalan darat. perahu masi lagi pengankutan tapi jadi pengangkutan kedua sudala sekarang ni.kalau pigi kg mandurian and kampung pinapak, mimang kompom pakai perahu kecuali kalau ada 4WD.

kalau mau naik perahu, datangla ke kampung dandun atau kampung saya skg..nmanya kampung bawing. :lol2:


ko kg. Bawing rupanya...ada juga ex-classmate SMK saya tinggal d kampung tu...tapi saya x ingat lagi nama dia maklumlah makin tua makin kurang daya ingatan ni :slaugh:
kalo saya tak silap dari kg ko bulih tembus pg dandun kn jalan darat...atau saya dah silap ni...kg ko dulu kah atau dandun yg dulu :hmmm:
Tulun tokou nopo tulun do tosuau, sid sombo nopo nga bulih bah kalau kau!
User avatar
yomogbaini
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1653
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 145.41
Bank: 10,683.58
Location: Pitas --> Kota Kinabalu -->Pitas

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby mohdnani » Mon Sep 21, 2009 8:46 pm

assalamalaikum wahai suma kawan2...saya sebenarnya berasal dari daerah Beaufort...membesar pun di Beaufort...mula menjejak kaki di daerah pitas sejak 25 sept 2007...so suda hampir 2 tahun la.saya datang ke Pitas sebab posting kerja...secara khususnya saya skang kerja di Kampung Telaga Pitas.sebelum datang ke Kg. Telaga saya betul2 sedih n takut sebab boliau2 di kampung saya di Beaufort ada pesan bhati2 sebab orang2 sana kuat guna ilmu jahat kunun...sapa tidak takut kan.tapi saya tetap kasi kuat ati la juga pg bertugas sana.Sampai jak buat pertama kalinya di Daerah Pitas saya betul2 kecewa juga la sebab di pekan Pitas betul2 teda apa2..yang ada cuma bebarapa kedai kecil,Pos opis kecil, stesen minyak(sudah setahun ditutup n dalam pembinaan yang baru),bank langsung teda,yang besar cumalah hospital baru lah.pandgan pertama saya Daerah Pitas masih adalah sebuah kampung..tapi yang bagusnya jalan tar la dari Kota Marudu sampai Pitas dengan masa dia ambil sejam la..saya ingatkan jalan tar tu sampai ke kampung Telaga rupanya sampai Pitas jak...dari pitas sampai kampung Telaga adalah jalan gravel dan sebahgiannya adalah jalan tanah merah.so tambah lagi sedih saya..terus saya terfikir napa la say kena antar sini ni a...sampai di kampung tu saya pun bertugas la macam besa...sampai skang.hehehe..komen saya..pertama..orang2 Pitas khususnya penduduk Kampung Telaga memang baik dan ramah tidak kira la muslim atau tidak.kedua..saya terpaksa beli 4wd sebab keadaan jalan amat teruk terutamanya ketika musim hujan dan panas.hujan jalan amat licin dan berlumpur.kadang2 keta tidak buleh limpas.musim panas pula kesian orang2 yang tingal tepi jalan 2..bhabuk yang teramat dahsyat..hehehe...tolong la perbaiki kelemahan ni kepada sesiapa yang berkenaan..kesian ba orang2 kampung ni...dapat duit pun bukan untuk apa..kasi baik keta jak akibat terpaksa limpas lumpur selalu.ketiga..yang penting kita baik orang tetap akan baik dengan kita...ilmu2 jahat tu memang ada tapi sebenarnya tinguk orang juga..kalau jahat..faham2 la kan..keempat..adalah lebih baik kalau pekan Pitas dimajukan..ada bank,stesyen minyak.kedai2 yang maju..kesian baa..selagi kemudahan2 tu teda selagi tulah Pitas akan berada di situ juga.Kelima..tiada bekalan air ke kampung Telaga..susah ooo..bergantung dengan air hujan dan perigi.itu pasal la namanya kampung Telaga..oklah..panjang betul o cerita sya..nanti lah saya smbung lagi kalau ada yang sudi baca..harap2 Yb Bolkiah Ismail dapt menjalankan tugasnya dengan baik dan majukanlah daerah Pitas setanding dengan daerah lain di negeri Sabah ni.
mohdnani
 
Posts: 21
Joined: Sat Jun 06, 2009 3:02 pm
Credit in hand: 5.33

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby yomogbaini » Fri Sep 25, 2009 4:43 pm

mohdnani wrote:assalamalaikum wahai suma kawan2...saya sebenarnya berasal dari daerah Beaufort...membesar pun di Beaufort...mula menjejak kaki di daerah pitas sejak 25 sept 2007...so suda hampir 2 tahun la.saya datang ke Pitas sebab posting kerja...secara khususnya saya skang kerja di Kampung Telaga Pitas.sebelum datang ke Kg. Telaga saya betul2 sedih n takut sebab boliau2 di kampung saya di Beaufort ada pesan bhati2 sebab orang2 sana kuat guna ilmu jahat kunun...sapa tidak takut kan.tapi saya tetap kasi kuat ati la juga pg bertugas sana.Sampai jak buat pertama kalinya di Daerah Pitas saya betul2 kecewa juga la sebab di pekan Pitas betul2 teda apa2..yang ada cuma bebarapa kedai kecil,Pos opis kecil, stesen minyak(sudah setahun ditutup n dalam pembinaan yang baru),bank langsung teda,yang besar cumalah hospital baru lah.pandgan pertama saya Daerah Pitas masih adalah sebuah kampung..tapi yang bagusnya jalan tar la dari Kota Marudu sampai Pitas dengan masa dia ambil sejam la..saya ingatkan jalan tar tu sampai ke kampung Telaga rupanya sampai Pitas jak...dari pitas sampai kampung Telaga adalah jalan gravel dan sebahgiannya adalah jalan tanah merah.so tambah lagi sedih saya..terus saya terfikir napa la say kena antar sini ni a...sampai di kampung tu saya pun bertugas la macam besa...sampai skang.hehehe..komen saya..pertama..orang2 Pitas khususnya penduduk Kampung Telaga memang baik dan ramah tidak kira la muslim atau tidak.kedua..saya terpaksa beli 4wd sebab keadaan jalan amat teruk terutamanya ketika musim hujan dan panas.hujan jalan amat licin dan berlumpur.kadang2 keta tidak buleh limpas.musim panas pula kesian orang2 yang tingal tepi jalan 2..bhabuk yang teramat dahsyat..hehehe...tolong la perbaiki kelemahan ni kepada sesiapa yang berkenaan..kesian ba orang2 kampung ni...dapat duit pun bukan untuk apa..kasi baik keta jak akibat terpaksa limpas lumpur selalu.ketiga..yang penting kita baik orang tetap akan baik dengan kita...ilmu2 jahat tu memang ada tapi sebenarnya tinguk orang juga..kalau jahat..faham2 la kan..keempat..adalah lebih baik kalau pekan Pitas dimajukan..ada bank,stesyen minyak.kedai2 yang maju..kesian baa..selagi kemudahan2 tu teda selagi tulah Pitas akan berada di situ juga.Kelima..tiada bekalan air ke kampung Telaga..susah ooo..bergantung dengan air hujan dan perigi.itu pasal la namanya kampung Telaga..oklah..panjang betul o cerita sya..nanti lah saya smbung lagi kalau ada yang sudi baca..harap2 Yb Bolkiah Ismail dapt menjalankan tugasnya dengan baik dan majukanlah daerah Pitas setanding dengan daerah lain di negeri Sabah ni.


hai mohd.nani salam perkenalan...nampaknya merasa sdh ko betapa daifnya keadaan di sebelah pitas sana kan...sebenarnya kg saya mesti ko telimpas kalau balik mengajar p telaga..sayapun sedih juga dgn keadaan di daerah saya ni...sekurang-kurangnya pihak yg bertanggungjawab dpt menyediakan pejabat pos yg hidup...dan sebuah bank..BSN pun oklah bah dan kemudahan air dll...mmglah kita blh bermegah dgn hospital baru tu tapi takkan itu saja kan...harapan saya juga YB baru pitas ni akan lebih banyak membuat perubahan utk kemajuan daerah pitas....
Tulun tokou nopo tulun do tosuau, sid sombo nopo nga bulih bah kalau kau!
User avatar
yomogbaini
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1653
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 145.41
Bank: 10,683.58
Location: Pitas --> Kota Kinabalu -->Pitas

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby mae » Fri Oct 02, 2009 4:27 pm

wah :thumbup1: ,meriah da sikit thread pitas dari 1st time masuk dulu..harap bila dtg pitas nanti dah ada pembaharuan berbanding yg kali terakhir pg sana..
all are made because of love
User avatar
mae
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1020
Joined: Sat Nov 22, 2008 1:44 pm
Credit in hand: 0.08

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby glory » Fri Oct 02, 2009 5:53 pm

saya balik ke Pitas bulan lepas masa raya..saya berpendapat, ada suda kemajuan siiiikit. Pitas ada arked suda dan khabarnya stesen minyak esso bakal dibuka tahun depan.

saya juga difahamkan wakil dari BSN akan turun ke Pitas sekali seminggu.

Satu yang saya masih kecewa ialah kemudahan asas iaitu bekalan air dan jalan raya yang nampaknya menunjukkan tiada kemajuan..

Bayangkan, jalan pigi kampun saya masih lagi gravel..saya pikir, masuk kampung mesti buat allignment and mesti service enjin (pasal banyak habuk masuk dalam enjin).

Satu perkembangan terhadap bidang IT di Pitas ialah dengan kewujudan siaran radio internet utara.fm, web komuniti pitasonline.net dan web luahan rasa dan perkembangan daerah pitas pitasdaily.net.

Saya dapat rasakan, perubahan wajah daerah Pitas dalam masa 5 tahun akan datang..

So, YB sekarang, saya harap, lebih banyak pembangunan dilakukan..bagi saya, dalam tempoh 5 tahun ini, saya hanya mengharapkan jalan raya di semua daerah di Pitas dibaiki dan diturap!!! ini adalah kemudahan asas.

Di sektor telekomunikasi pula, saya dapati, line dikampung saya tidak clear. untuk makluman, hanya operator Celcom yang dapat digunakan manakala Telcos lain tidak sampai di daerah Pitas. Harap pihak State Backed Company dapat buat project di Pitas terutamanya under Time 2 Expansion Programme.

Universal Service Provision Project yang diimplemented by Malaysian Communication and Multimedia (MCMC) pun belum lagi ada di kampung saya. di negeri2 lain di Malaysia, project ini sedang dijalankan. saya rasa Pitas dianaktirikan.

Dari sudut effectivity of information and delivery, saya rasa Pitas belum memenuhi tahap standard. Orang kampung tidak didehkan dengan maklumat2 terkini atau apa2 program yang diimplementasikan oleh kerajaan. Contohnya, program keusahawanan dan agropolitan. ramai kawan2 dikampung yang tidak didedahkan dengan perkembangan ini.

Semoga Pitas yang dicintai akan membangun dan terus maj dimasa akan datang.
glory
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 219
Joined: Wed Mar 25, 2009 10:05 am
Credit in hand: 0.00
Location: kl

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby yomogbaini » Tue Oct 06, 2009 3:43 pm

glory wrote:saya balik ke Pitas bulan lepas masa raya..saya berpendapat, ada suda kemajuan siiiikit. Pitas ada arked suda dan khabarnya stesen minyak esso bakal dibuka tahun depan.

saya juga difahamkan wakil dari BSN akan turun ke Pitas sekali seminggu.

Satu yang saya masih kecewa ialah kemudahan asas iaitu bekalan air dan jalan raya yang nampaknya menunjukkan tiada kemajuan..

Bayangkan, jalan pigi kampun saya masih lagi gravel..saya pikir, masuk kampung mesti buat allignment and mesti service enjin (pasal banyak habuk masuk dalam enjin).

Satu perkembangan terhadap bidang IT di Pitas ialah dengan kewujudan siaran radio internet utara.fm, web komuniti pitasonline.net dan web luahan rasa dan perkembangan daerah pitas pitasdaily.net.

Saya dapat rasakan, perubahan wajah daerah Pitas dalam masa 5 tahun akan datang..

So, YB sekarang, saya harap, lebih banyak pembangunan dilakukan..bagi saya, dalam tempoh 5 tahun ini, saya hanya mengharapkan jalan raya di semua daerah di Pitas dibaiki dan diturap!!! ini adalah kemudahan asas.

Di sektor telekomunikasi pula, saya dapati, line dikampung saya tidak clear. untuk makluman, hanya operator Celcom yang dapat digunakan manakala Telcos lain tidak sampai di daerah Pitas. Harap pihak State Backed Company dapat buat project di Pitas terutamanya under Time 2 Expansion Programme.

Universal Service Provision Project yang diimplemented by Malaysian Communication and Multimedia (MCMC) pun belum lagi ada di kampung saya. di negeri2 lain di Malaysia, project ini sedang dijalankan. saya rasa Pitas dianaktirikan.

Dari sudut effectivity of information and delivery, saya rasa Pitas belum memenuhi tahap standard. Orang kampung tidak didehkan dengan maklumat2 terkini atau apa2 program yang diimplementasikan oleh kerajaan. Contohnya, program keusahawanan dan agropolitan. ramai kawan2 dikampung yang tidak didedahkan dengan perkembangan ini.

Semoga Pitas yang dicintai akan membangun dan terus maj dimasa akan datang.


wah glory..saya betul2 ter'impress' dgn komen panjang ko ni...mmg kalau di daerah kita ni kemudahan2 asas mcm jalan raya, air dan letriklah yg jd masalah utama...jalan kg saya pun masih gravel juga dan air masih lagi kami guna air kolam ataupun perigi utk mandi, cuci kain dan masak..nasib ada sdh letrik tapi selalu black-out...tidak sah kalau dlm sehari x black-out dlm tempoh 5 minit dan ada yg lagi lama dr itu..
mcm yg ko ckp masyarakat di daerah kita ni kurang lg capaian dr segi penghantaran dan penerimaan apa2 maklumat berkaitan apa2 shj program kerajaan utk org kg samada agropolitan ataupun keusahawanan dan pendidikan utk golongan belia di kg..
Apa yg pernah saya alami dan perhatikan penduduk pitas sendiri kurangnya kesedaran utk mencari maklumat sendiri berkaitan peluang2 ini...contohnya melanggan akhbar tempatan utk mencari maklumat2 terkini mengenai peluang2 ekonomi ataupun pendidikan utk golongan belia di kg...sedih juga saya memikirkan keadaan ini...
saya pernah mengedarkan risalah2 berkaitan kursus2 anjuran kerajaan di kg saya dan respon yg diberikan tidak begitu menggalakkan...nampaknya mereka tidak begitu teruja utk memajukan diri mereka...sudah pasti sikap ini mengekang mereka drpd memajukan diri sendiri..
Tulun tokou nopo tulun do tosuau, sid sombo nopo nga bulih bah kalau kau!
User avatar
yomogbaini
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1653
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 145.41
Bank: 10,683.58
Location: Pitas --> Kota Kinabalu -->Pitas

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby glory » Fri Oct 09, 2009 10:58 am

yomogbaini wrote:
glory wrote:.


wah glory..saya betul2 ter'impress' dgn komen panjang ko ni...mmg kalau di daerah kita ni kemudahan2 asas mcm jalan raya, air dan letriklah yg jd masalah utama...jalan kg saya pun masih gravel juga dan air masih lagi kami guna air kolam ataupun perigi utk mandi, cuci kain dan masak..nasib ada sdh letrik tapi selalu black-out...tidak sah kalau dlm sehari x black-out dlm tempoh 5 minit dan ada yg lagi lama dr itu..
mcm yg ko ckp masyarakat di daerah kita ni kurang lg capaian dr segi penghantaran dan penerimaan apa2 maklumat berkaitan apa2 shj program kerajaan utk org kg samada agropolitan ataupun keusahawanan dan pendidikan utk golongan belia di kg..
Apa yg pernah saya alami dan perhatikan penduduk pitas sendiri kurangnya kesedaran utk mencari maklumat sendiri berkaitan peluang2 ini...contohnya melanggan akhbar tempatan utk mencari maklumat2 terkini mengenai peluang2 ekonomi ataupun pendidikan utk golongan belia di kg...sedih juga saya memikirkan keadaan ini...
saya pernah mengedarkan risalah2 berkaitan kursus2 anjuran kerajaan di kg saya dan respon yg diberikan tidak begitu menggalakkan...nampaknya mereka tidak begitu teruja utk memajukan diri mereka...sudah pasti sikap ini mengekang mereka drpd memajukan diri sendiri..


1.saudari yomogbaini, saya terkejut apabila saudari menyatakan masyarakat di kawasan saudari masih belum dibekalkan dengan air paip. saya cadangkan agar saudari menjadai salah seorang penulis dalam Pitasonline.net sebagai wakil dari kawasan saudari. saya percaya, jika saudari dapat mengetengahkan isu ini dalam web Pitasonline.net (sekarang sudah dinaiktarafkan sebagai KUBnet-komuniti utara borneo) pihak berwajib boleh membuka mata mereka dan membuat tindakan. Pitasdaily.net merupakan satu lagi wadah untuk saudari menyuarakan pendapat dan masalah di kawasan saudari.

2. saya sangat setuju bila saudari katakan "penduduk pitas sendiri kurangnya kesedaran utk mencari maklumat sendiri berkaitan peluang2 ini". mungkin kerana masyarakat di kawasan kita sudah terlalu selesa dengan pencapaian hidup mereka. dari sudut yang lain, bekalan surat khabar pula tidak sampai di pekan Pitas apatah lagi di kampung pedalaman. Namun, ini bukanlah alasan yang baik untuk menafikan penerimaan maklumat. Mungkin, satu projek mega iaitu satu kampung satu perpustakaan desa boleh dicadangkan. Dengan adanya perpustakaan desa, masyarakat boleh mendapat maklumat dengan lebih cepat apatah lagi sekiranya perpustakaan tersebut dilengkapi dengan kemudahan internet dan suratkhabar.

3. saya mewakili web komuniti utara borneo (KUBnet) dan pitasdaily.net mengalu-alukan pandangan saudari di web kita :thumbup1:
glory
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 219
Joined: Wed Mar 25, 2009 10:05 am
Credit in hand: 0.00
Location: kl

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby cleo2009 » Fri Oct 09, 2009 11:27 am

I've never been to PITAS ..

but my fren' said .. Dead town.. hmmm .. really?? .. :sad:
User avatar
cleo2009
 
Posts: 28
Joined: Thu Oct 08, 2009 4:15 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby Bulugu » Fri Oct 09, 2009 11:35 am

bodybuddyz wrote:betul ka pitas tu antara daerah yg banyak miskin tegar? :???:



Pitas ni sebelah mana ah? :grin:

Sia ni nama ja urg Sbh tp jarang round2 Sbh bei hehe :slaugh:
We can't change the past, BUT We can change the FUTURE.


The real world redefined - http://www.natgeotv.com/hd
Muslim Portal - http://www.ukhwah.com
User avatar
Bulugu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2014
Joined: Mon Jan 28, 2008 1:12 pm
Credit in hand: 32.47
Location: Pisuk-Pisuk

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby yomogbaini » Fri Oct 09, 2009 2:37 pm

BuLma wrote:
bodybuddyz wrote:betul ka pitas tu antara daerah yg banyak miskin tegar? :???:



Pitas ni sebelah mana ah? :grin:

Sia ni nama ja urg Sbh tp jarang round2 Sbh bei hehe :slaugh:


hai Bulma...TQ atas pendapat anda dan pelawaan utk join pitasonline.net tu...sebenarnya saya dah pun jadi member website tu tapi jrg2 masuk sana...
ya betul kg saya masih x kemudahan paip air dan jln raya masih bergravel dan ini sungguh menyedihkan sekali..

saya ingatkan ko tau belah mana pitas tu..
pitas tu sebelah utaralah kalau tengok dlm peta sabah yg bersebelahan dgn kudat (tengok peta sabah yg mcm ada tanduk tu)..daerah yg paling dekat ialah kota marudu..

dead town :hmmm:
sedikit saya mengakuinya coz most of org2 sini lebih suka beli barang dan berurusan di pekan kota marudu..bukan apa daerah pitas ni masih x banyak kemudahan mcm pejabat pos, bank, pusat beli belah..hanya pd hari tamu (sabtu) sahaja yg kelihatan agak meriah...
pada saya pihak bertanggungjawab mcm Majlis Daerah patut ada lebih inisiatif utk mewujudkan lebih banyak pusat2 rekreasi atau perkhidmatan awam yg boleh menarik penduduk daerah ini sendiri utk kebaikan daerah pitas sendiri...
Tulun tokou nopo tulun do tosuau, sid sombo nopo nga bulih bah kalau kau!
User avatar
yomogbaini
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1653
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 145.41
Bank: 10,683.58
Location: Pitas --> Kota Kinabalu -->Pitas

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby leya marrysha » Sun Oct 25, 2009 1:53 am

hai kawan2..sy teruja mo bg post utk tpik kmu ni ;-) ..1st of all, sy bukan urg pitas tp anak2 sya kelak bakal jadi urg pitas juga coz i'm married wif pitas guy :grin:
1st tym sy jejak kaki p pitas (sept2006) whn my hubby(dat tym lum kawin la baru mo jumpa bakal in law..) sy btl2 terkejut tgk pitas.seriously..bukan apa, x sangka kita yg tinggal d kg ni pn x terimagine ba masih ada daerah yg mundur gitu.apalg yg mmg urg kk, mmg kalu nmpk trus rasa mo balik kk pda hari yg sama la..keadaan dia, xpyh ckp la.sma mcm kwn2 lain gtau..
but..after 3years sy bcinta n den kawin ngan urg pitas, lama2 sy nmpk keistimewaan pitas ni.if u notice(bg yg perna pg pitas mst akan limpas ni tpt) ada 1 bukit dkt dataran bengkoka yg kita ble view laut seluas2nya tym driving.ndak tau napa, 1st tym sy nmpk view itu, sy tersentuh.. 'wah..indahnya ciptaan Tuhan..' itu jak mampu sy ckp sebab teda tmpt lain yg ada view itu!even tip of borneo pn teda!..n after dat sy mula realize pitas ni boleh dimajukan dr segala segi.sy amat setuju kalu ada bank, pejabat2 kjaan ditubuhkan d pekan pitas 2..ksian ba urg pitas, mau berurusan apa2 pn kena pg k.marudu jua.dahla transportation x menentu, kalu yg beliow2 suda lg la sandi.ksian bah!xtau napa x terbuka mata YB (sori to say but ini realiti) atau urg2 kuat pitas utk majukan daerah istimewa tu..
kalu ckp tanah x ckup, tambirangla..pitas la yg paling byk tanah terbiar..cuba la dorg buka 1 pusat peranginan yg grand (ala-ala sipadan rezot)..or y not bina GIANT or SERVAY d sna?gerenti laku.sbb urg pitas ni mmg suka shopping(mcm mentua sy n macik2 sy d pitas)hehe..kaya tu kompeni oo kalu ada di sana..human resource pn x pyh risau bap mmg byk anak muda pitas ni yg mau keja, xpyh susa2 durg p merantau d kk/SM/singapore..jd dlm masa sma ble majukan penduduknya sekali..
tis is ol about politics i guess..cubala buka mata, hati & perasaan..pitas isn't a death town kalu ada usaha utk betul2 maju.sy tgk ruma YB grand btl, tp ruma rakyat masi lg ada yg pakai nipah,x maluka??
mana hak rakyat tuk trima kemajuan?sepa lg mo bantu durg kalu bukan kerajaan n pucuk pimpinan??
WAKE UP EVERYONE!!
User avatar
leya marrysha
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 105
Joined: Sat Oct 24, 2009 9:19 am
Credit in hand: 0.00

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby Shu Khi » Sun Oct 25, 2009 2:14 am

Setuju dgn Leya,
Masa grand launching Sabah Developmet Coridor (baru last year baitu) bukan main lagi master plan/blue print si Musa sama Badawi.SDC meliputi Pitas,Kudat dan KM,time tu..akhirnya tiada apa-apa,memang betul-betul gimik politik,kesian urang kg kana tipu bulat-bulat.

Masalah pembangunan di Pitas ialah taburan penduduk yg berselerak menyukarkan pembangunan sosioekonomi.selain cadangan Leya tu,sa sa rasa yg sesuai di Pitas ialah pembangunan tanah bersepadu seperti tanaman kelapa sawit,perikanan dan ternakan secara komersial dan besar-besaran.Kerajaan sepatutnya memberi keutamaan terhadap penghapusan kemiskinan tegar di sana melalui 'multiple approach' seperti membina sekolah berasrama penuh,menyediakan skim bantuan pembangunaan pertanian,latihan kemahiran dan pusat kesihatan yg lebih berkualiti,menaik taraf jalan raya dan merancang pembangunan sepanjang jlnraya Pitas-Paitan-Beluran.
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby leya marrysha » Sun Oct 25, 2009 2:51 am

butul2 sy sukung tu sabahkini :biggrin: ada suda sy nmpk pusat2 penyelidikan mcm perikanan n getah smtyng like dat tp cm bangunan ja tu, isi n urg dia x tau ada ka teda.ni la nama dia pembaziran.mengaburi mata org ja.
sy sgt stuju kalu ada asrama penuh or MRSM ditubuhkan d sana.tgk ba..kk, papar(kinarut), lahad datu, labuan..sumua ada institusi gini, tp area ni mana ada..tu la parents dorg pn x sepenuh hati mo anak2 dorg study hard bap terpikir kali nnt kalu result bagus, kena antar jauh2, apa duit blanja?
hosp pitas tu pun syg ja bgitu besar ingat canggih n lengkap.tp kalu ada kes emergency(even mo delivered scra ceaser) pn tpksa kna antar pg lotong juga.adididi, teda ka pula doktor pakar sana itu ah?
tu la bila pk2 balik sbnrnya bukan urg pitas ni yg x mau maju, tp terlalu byk kekangan dr pihak lain(sepa2 saja yg berkenaan) smp x terdaya suda durg mo fight.jadilah kehidupan dr generasi ke generasi 2 still d same..
pity them :roll:
User avatar
leya marrysha
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 105
Joined: Sat Oct 24, 2009 9:19 am
Credit in hand: 0.00

Re: Selamat Datang Ke Daerah Pitas

Postby Shu Khi » Sun Oct 25, 2009 12:09 pm

leya marrysha wrote:butul2 sy sukung tu sabahkini :biggrin: ada suda sy nmpk pusat2 penyelidikan mcm perikanan n getah smtyng like dat tp cm bangunan ja tu, isi n urg dia x tau ada ka teda.ni la nama dia pembaziran.mengaburi mata org ja.
sy sgt stuju kalu ada asrama penuh or MRSM ditubuhkan d sana.tgk ba..kk, papar(kinarut), lahad datu, labuan..sumua ada institusi gini, tp area ni mana ada..tu la parents dorg pn x sepenuh hati mo anak2 dorg study hard bap terpikir kali nnt kalu result bagus, kena antar jauh2, apa duit blanja?
hosp pitas tu pun syg ja bgitu besar ingat canggih n lengkap.tp kalu ada kes emergency(even mo delivered scra ceaser) pn tpksa kna antar pg lotong juga.adididi, teda ka pula doktor pakar sana itu ah?
tu la bila pk2 balik sbnrnya bukan urg pitas ni yg x mau maju, tp terlalu byk kekangan dr pihak lain(sepa2 saja yg berkenaan) smp x terdaya suda durg mo fight.jadilah kehidupan dr generasi ke generasi 2 still d same..
pity them :roll:

sa rasa pemimpin-pemimpin politik di sana (Kudat,KM,Pitas) harus bersatupadu dan perlu 'menggigit' supaya nda ketinggalan.Di pihak luar,mungkin berpendapat keperluan pembangunan di Pitas tidak mendesak berbanding tempat lain sebab kurang penduduk dan tidak ekonomik.Oleh itu Pitas perlu menonjol dan menjuluk supaya ada yg nampak.Saya setuju bagi Pitas utk terus menyokong BN sebagai wadah mendapatkan pembangunan,cuba perlu lebih berani meminta dan bukan mengharap saja.
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Tempat Saya

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.