welcome to kota belud

Info tempatan, berita, happening, program bagus, komen, komplain tentang tempat/daerah kamurang.

Moderator: Moderators

welcome to kota belud

Postby mshorserider » Tue Sep 21, 2004 4:08 pm

for those nak datang kb..hehe..u r welcome...dun worry about accomodation..surely u all tak akan slep dlm keta for those yg nak bermalam....kb got rest house n siu motel...for those nak dtg kb n look for accomodation just contact me...hehe
"Aku cinta, aku rindu......."
mshorserider
 
Posts: 7
Joined: Tue Sep 21, 2004 3:54 pm
Credit in hand: 0.00
Location: miri, s'wak

Advertisement

Postby Guntur » Tue Sep 21, 2004 6:03 pm

Hi mshorserider,

Selamat datang ke forum ini. Kau orang KB kah?

Sia pernah tinggal itu hotel KB. Mahal oo, walaupun bangunan dia yang lama. Itu bangunan baru kana rent out for Shell sebagai markas operasi mereka.

Banyak demand tapi supply sikit bah sia rasa sebab itu harga pun melambung.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Re: welcome to kota belud

Postby nazz50 » Tue Sep 21, 2004 10:47 pm

mshorserider wrote:for those nak datang kb..hehe..u r welcome...dun worry about accomodation..surely u all tak akan slep dlm keta for those yg nak bermalam....kb got rest house n siu motel...for those nak dtg kb n look for accomodation just contact me...hehe


lah..sia ingat KB tu kota bharu...dlm hati sia..ui...bagus juga urg kelantan ni faham slang sabah.... :lol: :lol:
User avatar
nazz50
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 132
Joined: Sat Sep 04, 2004 1:26 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kuala Lumpur

Re: welcome to kota belud

Postby Guntur » Thu Sep 23, 2004 3:37 am

nazz50 wrote:
mshorserider wrote:for those nak datang kb..hehe..u r welcome...dun worry about accomodation..surely u all tak akan slep dlm keta for those yg nak bermalam....kb got rest house n siu motel...for those nak dtg kb n look for accomodation just contact me...hehe


lah..sia ingat KB tu kota bharu...dlm hati sia..ui...bagus juga urg kelantan ni faham slang sabah.... :lol: :lol:


Hehehe.

Tapikan nazz50. Kalau si bwan dia paham bahasa Sabah oo. Dia lama tinggal di Kota Belud itu. Dia org Kelantan juga.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Postby yoyo » Tue Sep 28, 2004 5:57 pm

Guntur wrote:Banyak demand tapi supply sikit bah sia rasa sebab itu harga pun melambung.


teringat sia tu Hukum permintaan dan penawaran hehehehe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
User avatar
yoyo
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 420
Joined: Mon Aug 16, 2004 12:05 pm
Credit in hand: 0.07

Postby mrdiploma » Thu Feb 17, 2005 1:34 am

any homepage about KB?
User avatar
mrdiploma
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 526
Joined: Wed Nov 17, 2004 6:26 pm
Credit in hand: 0.00
Location: KK

Postby surindok » Tue May 13, 2008 12:25 am

kb ni xda jg tpt menarik sgt ba...
...kaya kuda...kaya taik kerbau jg mengkali...hahha..
tp...hmm...nice view jg tau..blh jg tgk tu gunung kinabalu... :D
maan nopo boh...!
User avatar
surindok
 
Posts: 11
Joined: Mon May 05, 2008 5:14 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kb..kk

Postby SioKSondri » Tue May 13, 2008 12:28 am

surindok wrote:kb ni xda jg tpt menarik sgt ba...
...kaya kuda...kaya taik kerbau jg mengkali...hahha..
tp...hmm...nice view jg tau..blh jg tgk tu gunung kinabalu... :D


look b4 u leap ging... sa pun inda suka KB dulu dulu... (I'm not married to KB girl....)
lebih baik sa siok sendiri ja...
User avatar
SioKSondri
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 404
Joined: Mon Feb 25, 2008 7:42 am
Credit in hand: 0.00

Postby SioKSondri » Tue May 13, 2008 12:29 am

mrdiploma wrote:any homepage about KB?


donow... but so far mcm indaada kecuali STPC...
lebih baik sa siok sendiri ja...
User avatar
SioKSondri
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 404
Joined: Mon Feb 25, 2008 7:42 am
Credit in hand: 0.00

Postby lovelovelove » Fri Jun 20, 2008 12:08 pm

mo tanya all forumers dr kb...

ada sape tau bomoh/dukun mna yg btl2 cun? i punye kawan nak minta tlg la.. kes cinta lg nie...

thanks
lovelovelove
 
Posts: 7
Joined: Wed Jun 18, 2008 7:11 pm
Credit in hand: 0.00

Postby meck_talika » Sat Jun 21, 2008 9:57 am

ini kes bomoh membomoh ni sudah kira kehidupan primitif.dulu adalah waktu tapi bila diurang hilang selamanya,hilang juga perguruan bomoh diurang tanpa waris.

bercakap tentang kb,memang saya orang kb.satu daerah di Sabah yang saya ingat paling selamat dari kebanjiran PTI.walaupun ada tapi tiada yang sampai berkeliaran di pekan seperti di kota marudu,kudat,kk atau mana-mana daerah di Sabah.mungkin yang banyak berkeliaran hanyalah kawanan lembu dengan taik-taiknya.

ada tu resthouse di kb,borneo resthouse.dulu,harga sewa untuk semalam hanyalah rm25,tapi bila sudah bertukar pengurusan,harga sewa untuk satu malam melambung tinggi sehingga rm60 keatas.di pekan kb pun ada juga resthouse dekat itu bank bsn tapi saya tidak pernah menginap di sana.buat apa,saya memang orang kb.bagus balik rumah!

kalau sesiapa bercakap tentang pemandangan gunung kinabalu,dari kb adalah satu view yang sangat indah.pemandangan jarak jauh seperti di timbang menggaris sana,kita akan melihat seperti puncak nabalu itu terbentuk dari tubuh seorang perempuan yang sedang berbaring.

pantai?rasanya pantai di kg saya di kb tidak kurang hebat.lebih cantik daripada pantai port dikson tapi kurangnya,belum dibangunkan.ada orang kudat menilai pantai di kg saya lebih baik dari mana-mana pantai di kudat..pasir yang bersih.kalau mau mandi air sejuk,datanglah ke kawasan kaki gunung seperti kg sayap atau kg tombotuon sana.

kalau ada sesiapa datang ke kb,jangan segan untuk bercakap dusun,bajau atau irranun.itupun kalau anda boleh bercakap bahasa kaum ini.dusun di kb terbahagi kepada dua,dusun tindal di bahagian kedamaian dan dusun tobilung di bahagian n6 tempasuk.bajau pula penghuni sekitar pekan atau berdekatan dan irranun di bahagian pesisiran pantai.kb dibina dari dasar perpaduan tetapi menjelang sekitar tahun 80-an,kb telah bertukar menjadi gelanggang untuk tunjuk kekuatan antara 3 bangsa ini sehingga orang dari luar takut untuk memasuki kb termasuk PTI.percayalah,sekarang ini semuanya itu telah tiada.seperti zaman bomoh membomoh,setelah pemergian orang lama,segalanya berubah.cuma yang ditunggu-tunggu di kb sekarang ini adalah pembangunan yang lebih pesat dan keperihatinan YB di kb.
the object in the real view mirror may appear..closer than they are
User avatar
meck_talika
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 696
Joined: Tue Jan 03, 2006 1:43 am
Credit in hand: 0.00
Location: kuta bulud,sabah.

Postby airbus320 » Sat Jun 21, 2008 11:03 am

Kenapa orang pakistan dapat buka gerai di tamu hari ahad?
User avatar
airbus320
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4681
Joined: Tue Mar 01, 2005 8:21 pm
Credit in hand: 0.00

Postby sumbiling » Sat Jun 21, 2008 2:37 pm

sejak saya kecil lagi tu urang pakistan ada suda di kb. inda la ramai sangat. kebanyakan jual kain.... ada yang sudah lama sana sampai pandai cakap dusun sama bajau. :D skarang advance suda diorang.. ada yang jual tv.. jual peti ais... macam2 lagi la.

urang2 india sama cina pun ramai yang pandai cakap dusun sama bajau... sejak dulu inda perna ada apa2 masalah sama diorang(pakistan). diorang inda perna buat kacau.

yang penting diorang ikhlas datang sana untuk cari makan... macam saya ikhlas datang tampat urang untuk cari makan..:D

saya setuju sama cakap si meck_talika... pti memang kurang di kb... ada pun inda la sampai berani buat kacau....

tu taik karabau tu ... hehehe..... saya rasa kalau tu taik karabau teda lagi... terpaksa tukar nama la... bukan kb lagi nama dia.. :lol:
User avatar
sumbiling
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 305
Joined: Sun Feb 17, 2008 3:48 am
Credit in hand: 0.00
Location: kuala lumpur, kota kinabalu, kota belud

Re: welcome to kota belud

Postby enol spine » Tue Aug 19, 2008 6:38 pm

saya org Kota Belud bah...hari2 saya di kb..emm..memang nda ada lah tempat menarik di kb..tempat untk membeli keperluan harian ja ba tu d kb..kalau tamu besa nya hari 3 sama hari minggu..mee sup ja yg popular di kb ni..ehehe...walaupun kecil jak ni pekan kb ni tp agak lengkap lah..hehehe..harap2 len kali mau ada laini panggung wayang di kb...malas sdh p kk mau tingu wayang..ehehe... :lolrf:
..TAKE ME AS I AM..
enol spine
 
Posts: 65
Joined: Tue Aug 19, 2008 4:02 pm
Credit in hand: 0.00

Re: welcome to kota belud

Postby pitangkalau » Tue Aug 19, 2008 7:48 pm

penambahan apa yang meck_talika cakap ni...
kalau anda mau pergi rafting anda boleh farting di sungai kadamaian. anda boleh bermula dari kampung melangkap. di sungai panataran, mempunyai sungai yang sejuk...air dari gunung kinabalu tu....kalau anda mau tidur disana, boleh juga sebab ada rumah tumpangan juga yang diusahakan oleh orang kampung.

selain dari itu, anda boleh bermula rafting dari kampung tambatuon. sana pun ada charlet yang boleh di sewa juga. dakat sungai.. cuma tak boleh tangakap ikan disana walaupun ikan sungai yang banyak dan jinak.. ini disebabkan sungai disana suda kana bombon. kalau tangkap ikan juga kana saman 1 ekor ikan bersamaan dengan 1 ekor sapi... :lolrf:

kalau mau yang tempat panas pergi la di pantai rampaian.. sana pantai yang masih virgin. belum diteroka, masih nature and cantik la.

di kawasan sana juga anda boleh pergi la jalan2 dia kawasa penternakah osthrich. boleh menunggang ostrich dan boleh pegang lagi tu telur ostrich.. untuk pengetahuan anda telur ostrich tu boleh cukup untuk sekeluarga makan hehehe.

kalau mau pergi pulau... anda boleh pergi ke pulau mantanani.. pulau yang cantik.. dulu ianya pulau yang besar...tapi oleh kerana perubahan dan pergerakan bumi (mungkin) ia semakin kecil.. dan pulau besar itu sekarangnya terbahagi kepada 2 pulau seda. pulau mantanani besar ada penghuni.p mantanani kecil tiada penghuni tapi ada sarang burung...

untuk pengetahuan semua....ada juga resort mantanani islan sana... banayak juga orang putih pergi sana. kalau anda mau pergi sana dengan bot nelayan ia mengambil masa selama 2jam setengah. jangan masa musim ombak, ombak akan menghanyutkan anda la..

Bagi saya Kota belud merupakan kawasan cowboy malaysia...

kawasan timur adalah lembah hutan yang masih dara menganjur ke gunung kinabalu melalui banjaran crocker.
kalau anda ke sebelah barat kota belud pula anda akan menikmati kawasan laut unjuran laut cina selatan yang juga masih dara tak di cemari....hanya alam itu sendiri yang mengubah keadaan sana.

so i think i like Kota Belud the most. u can feel most of the weather in sabah.. sejuk ada, panas pun ada.. :thumbup1:
Please God, if U can't make me thin, make my friends fat.....
User avatar
pitangkalau
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 191
Joined: Thu Apr 10, 2008 11:26 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Tempat Saya

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.