Gantian

Info tempatan, berita, happening, program bagus, komen, komplain tentang tempat/daerah kamurang.

Moderator: Moderators

Gantian

Postby dkk78 » Sat Dec 19, 2009 4:01 pm

Bah~! ...
pengkaji2 sejarah.... dan forumer2 ... ada maklumat kah tentang nama ini--->>>> Gantian

andaian sahaja(blum sahih) : Gantian merangkumi kawasan Teluk Sapangar(gaya)

saya ada terbaca artikel2 lama... sekitar tahun 1800s - 1930s ... ada menyebut tempat/lokasi bernama Gantian..
..kalau di teliti ..lokasi itu ada di sekitar Kota Kinabalu...
1)-jika artikel 1800s .. tempat ini merupakan tempat perdagangan/kapal2 berlabuh/persinggahan .... ini bermakna ada
penempatan serta urusan jual beli/pertukaran barang.
2)-data slepas North Borneo pulak... tempat ini hampir2 dibina landasan keretapi..... dan tempat ini sudah tentu kawasan
penting... estet2..pelabuhan2 dan penempatan/kota.


bah~!... banyak suda tu ...lama2 pandai lari tajuk :slaugh: ....

ada member2 sini yang mau tambah tokok kaaa..... btulkaaa ini Gantian Wujud...atau ada nama lain lagiii....
..
Last edited by dkk78 on Thu Dec 31, 2009 11:23 pm, edited 2 times in total.
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Advertisement

Re: Gantian

Postby dkk78 » Sun Dec 20, 2009 6:54 pm

bah...

dkk <-- sudah dapat itu Maps BRITISH NORTH BORNEO ... ada details -> 31000 square miles .. telegraf line ,.. railway ,.

..esok saya aplod... kena edit laaa..... saya dkat cyber ..susah sikit... tada masa....


dalam Maps nih... Gantian itu adalah point terakhir satu penunjuk untuk (( proposed extension ..untuk railway))

huh... ada sesiapa yang tau lebih lanjut kaa... mengenai ini Gantian ...

itu North Borneo ada cakap ..ini tempat most populated dan is under cultivation :lol2: ...apa itu haaa....

..borneo company ..cadangkan ini tempat sebagai terminal utama .. Large Vessel ..kerana kedalaman perairan/laut melebihi 25feet...
..present terminal --> Weston ..yang hanya 10feet kedalaman air nyaa... :hmmm: ....

kalau saya lihat bukit2 di sepangar nih.. memang banyak kebun2... getah..buah2an...dan apa lagi? :slaugh: ...kawasan perdagangan laa itu.. PORT bah....

oklaa ging... bisuk saya aplod... gambar2 yang berkenaan.... banyak bah itu gambar :thumbup1: ....sekitar tahun 1890s
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby dkk78 » Tue Dec 22, 2009 3:51 pm

adeeeeeeh,... :mad2:
map suda ada ... lupa kasi edit....

bah... bisuk lagi laa.... ( jauh bah ruma saya nih... mo naik perahu lai.. sberang laut :lovely:
men pc..pun di cyber sjaaa..... :thumbdown:

...bah~!... harap2 nanti... kalu map tu...suda kasi aplod...(( kalau ada yang sudi/ sedekah Map North Borneo lama... ok jugak :lol2:

nanti saya mau tau lebih lanjut tentang pekan/tempat penting di Borneo .. 100 tahun yang lepas...

tempat seperti :
labuan,. weston,. ambong,. fort Alfred,. Bangaey ,. seQuati,. Kinabatangan (Lembah emas),. kaningow,. tenom,. darvel bay(semporna),.cowie harbour(tawau),. mempakol ..
dan banyak lagi laaa....
ssiapa yang asal sana... atau ada details.... boleh syer :)

kalau saya tidak silap ..... ada buku (dokumentari-dalam 120muka surat.... di sertakan dengan gambar2 sebelum tahun 1900(( zaman mat salleh))...
harga buku tu...dalam RM180 lebih..... ..
pernah jugak saya cuba beli.... tapi ... tiada di keluarkan lagi..... :shakehead: ....aih!!!...
di mana ada jual Dokumentari teks/photo mengenai North Borneo di sabah??....
kalau ada... saya mau beli.... jangan mahal2..... :tounge: rm100 ..ok bah.... janji photo ada details dan cerita dia sekitar tahun -> 1800-1900s

..antara kandungan/data yang best dalam buku itu ialah...
1)emas di lombong secara besar2an di lembah kinabatangan...( yang sebenarnya... emas ini suda lama di gunakan oleh native sekitar darvel bay... cerita ketua eksplorasi north borneo co... emas orang kampung sana di jadikan mata wang/pertukaran barang dengan orang2 borneo co.... ..jadi ,.. dari sana dorang tau... di Darvel bay...ada emas
..
2) minyak/petroleum pertama di jumpai di sikuati kudat.. ... cerita enginneer North Borneo co... mengenai cecair hitam yang ...melimpah keluar dari timbunan tanah dan air..
sekitar sikuati ..kudat
3)Tobacco : firts time in the world history.... North Borneo Tobacco ...finest tobacco.... lupa da apa nama tempat tu.... yang sa ingat nama tongod Tobacco syndiket sahaja..
..sjak pengeluaran secara besar2 an..tembakau dari borneo... telah menjadi famous...dan banyak2 syarikat2 dari seluruh dunia melabur...
pengeluar/syarikat tembakau sekitar tahun 1800s ..hanya indonesia/china dan mexico.... <<-- memang pemos jugak rokok dari negara2 nih.... sampai skarang
....tetapi ..sjak tembakau borneo di komersial kan...... tenggelam suda semua tuh.... bayangkan sajaaaa... ada 14company rokok yang beli itu tembakau....

4)kesah penjelajahan cowie..ke tempat2 terpencil....

haaa.... banyaknyaaa..... rasa saya ... photo2 sekitar borneo nih....ada di simpan di singapore.... kerana ,..jurugambar pada masa itu... hanya ada 4/5 individu sahaja...
dan... orang2 ini berulang-alik ke singapore ....

bah~!.. bisuk2 laaa.... saya kasik itu map...
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby dkk78 » Wed Dec 23, 2009 2:19 pm

...
ada ssiapa yang buleh syer kaaa... gambar Sapangar Bay...sblum tahun 1900

sepangar bay<--> gantian ???? btul kaaa nih.....
Last edited by dkk78 on Thu Dec 31, 2009 11:25 pm, edited 2 times in total.
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby Salou » Wed Dec 23, 2009 3:45 pm

Dkk cuba cari di Arkib Negeri Sabah..mungkin maklumat yang kau perlukan itu boleh diperolehi di sana.

BTM, dari mana kau dapat itu map North Borneo?

Sebenarnya kawasan Sepangar ini dahulu adalah pusat perdagangan yang diperkenalkan oleh British. Laluan keretapi di bina bagi menghubungkan Tenom. Masa itu hasil pendapatan getah adalah sangat tinggi. Akhirnya pihak British memilih Jesselton sebab ia lebih sesuai, dekat, kawasannya yang agak datar serta dekat dengan Pulau Gaya sebagai pusat perniagaan tersebut.
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Gantian

Postby dkk78 » Wed Dec 23, 2009 4:04 pm

yah.. salou... arkib negeri yaa... nanti saya cuba.....((( ada online kaa tu..web dia))??
itu maps...saya dapat dari University Of Cornell

... saya macam ada ternampak catitan... arkib ...(nda pasti yang mana satu..... tulis macam nih-->> pekedai2/ peniaga dari Gantian ...berpindah ke Jesselton.....
.. mungkin kah di Gantian dulu ada kedai2/town ??...

kalau kita perati ---> sebelum pembinaan Loji2 petroleum/ kilang2 simen / papan..... memang rata sekitar kawasan sepangar nih.....

kalau dengar kesah2... orang kampung dulu/ yang masih sempat sebelum tempat tuh dibangunkan....
... memang lok buno tuh ialah laluan.. ulang alik dari -->> jesseton ke Tuaran....

... dari kampung Gantisan ..sampaiiiiilaaa ke sabah port... merupakan perkampungan ... majoriti adalah nelayan..... ada juga dakwaan penduduk di sini....
...ada terdapat beberapa buah rumah Towkay2 ..... penempatan orang dusun berhampiran....

cerita orang kampung lagi.... bila mereka menyaksikan.... kapal terbang (milik britih...jatuh terhempas - 2 kapal... berhampiran kampung(Gantian) .... skarang tempat tuh tlah dibina jalan raya.....
..ada jugak penduduk mendedahkan... bagaimana pelancong2 asing( jepun/inggerish) mengupah orang2 kampung... membantu mereka menjejaki satu kawasan di perbukitan Gantian.....(mungkin mencari lokasi harta karun)


dkk <-- maksud saya Gantian di sini ..ialahh-->> Teluk Sepangar .... ngam laa ni kan...

..kalau saya tdk silap .. saya pernah ternampak peta ..beberaapa tahun yang lepas..... apakahhhhh???

Bukit Gundul itu ialah Bukit Gantian???? .... bila kena ubah nih :hmmm:
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby bilis » Thu Dec 24, 2009 1:22 pm

hebat......... :thumbup1:
teruskan usaha kau ni...
thanks utk map north borneo tu... :thumbup1:
Green all the Day
User avatar
bilis
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3210
Joined: Tue Mar 24, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 42.64
Location: Narita

Re: Gantian

Postby dkk78 » Thu Dec 24, 2009 3:10 pm

thank 2 ..bilis...

alala... di mana bah....boleh dapat ..photo2 lama sekitar KK nih ..???.. ada siapa tau kaaaa :lol2:

bah.. kalau ada maklumat yang salah... minta di perbetulkan.. saya tauuu.. ada orang2 kampung nih ..pesingah ...bah apa lagi
Last edited by dkk78 on Thu Dec 31, 2009 11:27 pm, edited 1 time in total.
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby dkk78 » Thu Dec 24, 2009 4:17 pm

bah!..
cuba kamu tinguk nih...pemandangan dari bukit Gantian(Gundul) ... Sapangar bay suda nama dia skarang.....
..yang ada di gambar ialah,.. kilang simen,. Loji petronas,. shell ..pelabuhan.... TLDM,. Pulau Udar,. dan Kampung Gantisan..

...oh! yaa....
baru teringat... pada tahun 80an... ada pihak RTM sabah... menemuramah ..penduduk2 tempatan... bertanyakan ... asal - usul... nama Gantisan dan kawasan sekitar..
..ada sesiapa tahu... dimana boleh dapat nih maklumat ??....
Attachments
xgundul315.JPG
Gantian Bay
xgundul315.JPG (166.09 KiB) Viewed 580 times
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby dkk78 » Thu Dec 24, 2009 5:56 pm

haha!!... rasa2nya... ada sdikit info suda kita dapat...
Gantian <--- wujud setelah pusat pemerintahan di Gaya telah dimusnahkan oleh Mat Salleh pada tahun 1897..
oleh itu ...Gantian telah dibina lot2 kedai (lebih 30 lot),. pejabat2,.banglo2. jetty2 dan tempat menyimpan harta/pendapatan Company

walaubagaimanapun....tempat ini hanya bertahan sehingga tahun 1900....
Last edited by dkk78 on Thu Dec 31, 2009 11:29 pm, edited 1 time in total.
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby dkk78 » Fri Dec 25, 2009 7:56 pm

ok... ..slamat hari krismas dan Tahun baru yang akan datang.... pada semua warga Sf dan siapa2 sja laa.... happy..happy...happy... hO Ho Ho :lol2:

..bah~!... ini dia sdkit photo yang saya snap awal tahun( tidak bulih banyak2 ...satu sjaa ^___^ )
.. seperti yang saya beritau sebelum nih... dari pekan gantian tuh... ada laluan ke satu bagian(seberang bukit-)...dan inilaa dia tempatnyaa

..Tasik Buatan Terbesar Di Sepangar :slaugh: ..

Oh-Yaa... ada satu info lagi.... mungkinlaa... dalam 2..3 hari nih... ada satu group akan... survey ini tempat :handrub: siapa mereka??... paham2laa :lol2:
Attachments
Tasek2.jpg
banyakkk NAGA disini ^__^
Tasek2.jpg (159.83 KiB) Viewed 566 times
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby dkk78 » Fri Dec 25, 2009 9:16 pm

masih menjadi tanda tanya....

where the exact location of Gantian Township in 1897 - 1900 ... (before it move to Jesselton) Gayah bay?--> Likas Bay? UMS? ... or Sapangar bay?..


...ada ssiapa boleh bantu kaaa...... ada pernah dengar nama pegawai inggerish nama --> Ganth :slaugh: .. suka2 sja nih... bikin binggung....

..kalau buleh ,.mau tinguk maps sekitar Jesselton / gayah bay ...tahun 1890s .....
..artikel2 di google ...banyak yang tidak tepat.... di arkib ... blum kna bungkar abis kaa :lol2:
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby dkk78 » Sun Dec 27, 2009 6:31 pm

ahaaa... member2 smuah...
tadi tengari saya ada survey2 sana bukit Gantian.... masi tidak banyak perubahan....
..perangkap pelanduk masi ada :lol2: .... perahu kayu pun ada saana lagi....
..pondok penoreh getah kita ada.... route/laluan Tracker baru dibuat...
(( tadi dkk ada terserempak kumpulan nih.... ada dalam 50 orang atau lebih.... heran btul... kenapa petang2.. dkat
jam 4 .. baru mo start naik :hmmm: ))
... saya start dari kolam... pastu ikut jalan raya lama... sampailaaa ke jalan mati(pertengahan...) masih ada tiang belian....
tidak pasti... jambatan atau tempat punggah... apa2 laa... :slaugh:
sampai di atas ...dekat satu jam( pusing2 sana sini) ,,... oh di atas puncak bukit..... rehat ..snap photo sikit3...
...30 minit kemudian.... saya turun arah Lok buno.... kekanan sedikit... ikut jejak perkampungan lama sekitar...
..oleh kerana tapak ini telah didiami ..pendatang2.... segan pulak mau masuk((( bahaya tu)))
..saaya tuurun ... naik bas... pigi tempat mula... bawak kereta balik laaaaa :slaugh:
bah... ini ada photo ..untuk tatapan anda skalian ^__^
..photo yang anda nampak .. duulu.... sbelum jalanraya dbina.... kawasan tersebut memang ada satu kawasan lapang....
,,.. ke kiri atas..ialah UiTM... di bawah nya ..ialah laluan ..pejalan kaki.... penduduk sekitar yang berulang-alik...dari pekan/sekolah dan kampung2 bersebelahan...
...saya masih belum dapat maklumat dari orang lama.... tetapi,. ada abang2 kita menceritakan .... pada waktu dahulu...
...sebelum tahun 1980an... kawasan ini mengikut panggilan orang samah di sini--> pendodo (sejenis pokok berbuah masam)
dan nama umum kawasan sekitar Lok Botung.
...mengenai bangunan/blok ... tidak wujud... cuma beberapa buah rumah(tiang2 /rangka-terbiar???)

dkk <-- akan terus mencari info mengenai Pekan Gantian ini..... bukan saya sahaja ..yang cuba mencari maklumat...
malah ada individu yang lebih serius untuk mendedahkan kewujudan pekan Gantian ini...
atau lebih senanglaa yang macam saya terbaca ->> tHe sHortlive Gantian Township
Last edited by dkk78 on Thu Jan 14, 2010 12:17 am, edited 1 time in total.
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby dkk78 » Mon Dec 28, 2009 11:32 pm

bAH.... mana lagi orang2 KK sini ..yang tau kesah ---> Gantian

...memang tidak pernah dengar laaa tu kankann..... :lol2:

mungkin hanya orang2 sekitar sapangar ataupun... yang perna menetap di sekitar sini sahaja yang tau nih hal...
oh... tidak lupa jugak buat British North Borneo......

nasib baik nih tempat tidak dimajukan :slaugh:
kalau tidak...... jadi macam di kk... habis kena radu ...tempat lahir kitani .... silap2..kena halau lagi kami :shakehead:


ohYaaa.... kemarin saya naik bukit gundul/gantian.... masa di kemuncak tuh.... saya ada terbau-bau benda nda baik :hmmm:

last2 saya pusing..punya pusing.... ada lagi satu lubang besar kena kurik ... keja siapa lagi nih...
..awal tahun aku naik... blum besar tuu lubang..... iniiiii kaali.... basar dan dalam :eek:

tapi.... aku nda peduli laa tu... pasal... smak bah... tidak nampak apa2 ... bahaya ... lubang / gua/ ntahlaaa...

mungkin orang kurik/atau termendap..... pun jadi tanda tanya....
..
yang geli hatinyaa aku.... sewaktu gatal tangan tinguk2 tu tanah.... tekurikk bungkusan siling2 ...(semua baru )
..agak2nya ..duit siling orang menurunnn mengkali..pasal ada kemenyan2 lagi :slaugh:

ada dapat dalam RM10 laa( 5sen..10sen...20sen..50sen... duit kertas ada...tapi hancurrr :slaugh:
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Gantian

Postby Headhunter » Sun Jan 17, 2010 6:54 pm

Dari segi sejarah pos, cop Gantian pada setem North Borneo memang sia tau (digunakan dari 18 Jan 1900 - 8 Aug 1900). Harga dia mahal sm susah mau dapat. P/s: Kalau Kamu ada setem cop Gantian, contact sia, harga bulih runding..hahaha..JK :biggrin:

Selepas pulau Gaya diserang dan dihancurkan oleh Mat Salleh, Teluk Gaya dilihat sebagai tempat yg sesuai. Kawasan tanah rata lebih kurang 1 batu persegi di selatan Sungai Kabatuan (Menggatal) dipilih. Pada 8 May penempatan tersebut dilancarkan oleh W.C. Cowie yang berkata "beliau berharap bahawa ia akan menjadi terminal keretapi". Selepas itu penempatan tersebut dinamakan "Gantian" sebagai ganti kepada Pulau Gaya...
:lol2:
User avatar
Headhunter
 
Posts: 61
Joined: Tue Apr 04, 2006 4:22 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah

Next

Return to Tempat Saya

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.