ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Info tempatan, berita, happening, program bagus, komen, komplain tentang tempat/daerah kamurang.

Moderator: Moderators

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby syahrul83 » Sat Nov 28, 2009 4:46 pm

dkk78 wrote:sebenarnya.... banyak orang2 kita yang tau pasal nih

dkk<--- pun baru semalam tau.... bukanya orang lain..pacik sendiri pun dulu pencari harta karun((setengah jalan saja))-kena tipu orang cina

dkk<----sejak kebelakangan ini cuba mencari... beberapa orang tempatan yang pernah --pemberi maklumat...penunjuk jalan....pekerja...

..setakat nih... saya jumpa hanya dalam 6 individu.... semua pun orang besa2 sja.... bukannya senang

orang tempatan beranggapan.... orang yang cari harta karun nih.... hidup tdk senang... barang panas kunun.... padahalllll
..hakikatnya.... orang2 kita... kurang pengetahuannn..... urusan jual beli???? harga pasaran?????... dunia internet????

setelah saya bagi penerangan/ kata2 semangat.... baru laaa mereka2 nih.... BUKA MULUT.... :handrub:

dkk<----tidak pecaya sama orang luar--> jepun/cina/barat/semenanjung <<----nih laaa yang PENipU orang2 kampung...
btul bah... itu harta/emas/antik..... kita punya semua..... habis dorang bawak balik.....

dkk<----harappppppp2!!!!...ada lagi yang tinggall..untuk kita umumkan buat warga SABAH semua...... doa kan saja laaaa....masih ada

dkk<----individu di rahsiakan.... lokasi pun sama.... tunggu kabar dari saya saja laaa.... ONLY iN SABAHFORUM :}


Aku tunggu khbar dari kau Dkk ...thank you beri penerangan...pernah satu kawan cerita mereka bawa harta barang2 antik ini ke jakarta ...di sana jual beli berlaku...apapun kalau salah lokasi ini minta di sorry kan dulu..harta harta tue sabah punya... :thumbup1: ONLY iN SABAHFORUM .....................
syahrul83
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 483
Joined: Sun Sep 27, 2009 5:22 pm
Credit in hand: 1.01
Location: KK-KL

Advertisement

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby dkk78 » Sat Nov 28, 2009 5:15 pm

kickers... :hammer2: :hammer2:
opis punya harta karun...yang kuning2 tuh kaaa..... :slaugh:
itu kou punya harta bah itu... ko simpan laa...

numbur??... janganlaa kamu main tuh... dah laa haramm..... rezki pun haram.... jadi darah daging...... :mad2:
bagus lagi isap rokok dari men judi---...kalo nda da duit.... anak/bini pun mo di gadaii....


mmm.~!
mana sudah orang2 yang pernah cari harta karun nih.....
kasik info sikit2 bah.....
ini sudah dapat be pati2...trus sanyap..... ... :shakehead: ...

dkk<--ada satu kawan tuh..mengaku..bilang jumpa satu barang panass.... masa dia ambil tuh emas/logam ... malam dia.... muntah2...ada darah kununnn...
pedahal....dia sudah kena racun/serbuk yang kena guna jepun/british.... biasak laa tuh....... ada petua dia tuh spaya tdk kena..... (((rahsiakan dulu... : ))
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby Ilmi_arishta » Tue Dec 01, 2009 6:43 am

Harta jipun sudah lama habis..tapi ada kemungkinan disembunyikan oleh individu tertentu selepas menjumpainya. mau check sana penampang...dekat salib besar diorang bilang ada kena tapuk... :handrub:
"Sekeping hati dibawa berlari jauh melalui jalanan sepi, jalan kebenaran indah terbentang didepan matamu para pejuang" : Kumpulan Zikr
User avatar
Ilmi_arishta
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 774
Joined: Thu Mar 26, 2009 4:05 pm
Credit in hand: 41.00

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby dkk78 » Tue Dec 01, 2009 8:39 pm

alalala ilmi...

di penampang tuh... biar laa bah... jan usikkk ... kita2 jakk tuh..

kalau ada yang salah guna,,,.... tuhan punya tau laa itu.... SAMA jugak kita tuh

harta kita di sepangar pun... nda tejaga... :lol2: .... bah.. gotong royong kita sini... banyak lagi tuh..

bah~!... lain jugak crita...tapi topik harta karun jugak nih

macam yang si akulahorangnya bilang... tentang kapal bnai yang tersadai di muara Mengkabong tuh......mmmmmmm

dkk<-- ada sudah mengurik crita orang2 kampung sana..... hasilnya nih sajaaaa...(blum tanya abiss)

-masa wreckage bot/kapal (tdk tau saiz sebenar)..kena tarikk.. keluar... ada beberapa penduduk kampung... yang turut serta ....

-ada yang mendakwa...menyimpan sbagian(peralatan)....1) perak/bentuk batu... 2) kren/hoist? 3) tembaga/kaitan ...dan ada lagi... lain hari saya info

dkk<---sdang berusaha untuk mendapatkan barang2 nih.... (blum nampak depan mata sendiri...)
kalau btul... memang ada kena mengena sama karambnai.... ok jugak... kira boleh melengkapi koleksi saya nih :slaugh: ...

di sabah nih ..memang nda pakai keris dulu2... parang pengait adalaa... tapi yang ku jumpa ..semuanyaa besiiiii
dkk<---setakat nih.. cuma dapat yang junk saja....dan jenis2 logam yang di jumpai...ada dalam 6 jenis... (emas tiada :shakehead: ...kempunan laa aku nih
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby Ilmi_arishta » Tue Dec 01, 2009 9:23 pm

Kalau menurut cerita orang, keturunan karambunai ada menyimpan emas berlaksa-laksa banyaknya. Ada menganggarkan lebih kurang 60 million. Tapi sebenarnya lebih lagi. Ni macam istana sultan brunei lah kisahnya ada istana lama tertanam sama-sama harta karun yang banyak dan sehingga sekarang tidak boleh dikeluarkan. Kalau menurut sejarah, setiap keluarga ada diberi tanda untuk membuka pintu. Ada kemungkinan harta karun karambunai hanya akan dapat dikeluarkan sekiranya waris yang memegang tanda keluarga dijumpai. Waris terakhir ialah Pengiran Siti Fatimah...kalau betul ada keturunan tulennya, lama sudah harta tu dijumpai. Tentang tongkang tenggelam yang kena korek tu sebenarnya kesan-kesan peperangan dulu-dulu. Kan karambunai pusat perniagaan entreport suatu ketika dahulu. Tidak mustahil kapal inggeris membawa besi karam disana. Jadi cepat2lah keturunan karambunai muncul, hanya dia saja yang boleh membuka pintu tu. :tounge:
"Sekeping hati dibawa berlari jauh melalui jalanan sepi, jalan kebenaran indah terbentang didepan matamu para pejuang" : Kumpulan Zikr
User avatar
Ilmi_arishta
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 774
Joined: Thu Mar 26, 2009 4:05 pm
Credit in hand: 41.00

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby dkk78 » Tue Dec 01, 2009 9:40 pm

mmmm.... harta karun karambunai???... :hmmm:

dkk<----ada beberapa kali jugak redah hutan tuh... tapi...rasaanya bukan harta peningalan kerajaan karambunai... mungkin lebih lama lagi....
...mengikut cerita dari orang lama/pernah sampai tu gua((lokasi di rahsiakan))... yang di temui bukan emas.... tapi batu permata :slaugh: harta karun jugak bah nih kankan
..mungkin nih harta2 lanun dulu2...atauuuuuupun... ada lagi kerajaann KUNO..sblum brunai...

alalalala... nih maklumat ntah btul ntah tidak

dkk<---dapat sumber dari orang yang ada barang... yang pernah mencari harta karun.... baik dari sebelah bajausamah ataupun dusun... memang dorang tauu ..KOMPOM...
pasal ORANG LAMA ->saya sudah lihat sendiri barang tuh....((sudah nampak baru pecaya ...
pasal pencari harta karun -->> dia ada bagi tip spaya tidak kena bala/racun(((((mungkin maksud dia .. CYaNIDE..iaitu sjenis serbuk/ketulan/cecair--yang di gunakan jepun/ingrish ..untuk mengelakkan harta karun/siling/antik..
daripada di ambil/curi/rampas oleh lain orang.....

dkk<----sdang mencari info CYANIDE (( memang ada banyak kegunaan))
1)di gunakan untuk product2 harian(([perabot..kertas..pvc..dll
2)di gunakan untuk meleraikan bahagaian-->> kilang pemprosesan papan/litar elektronik... hasinyaa -->>> jongkong emas ((( :eek: .patutlaa ada kes curi simcard terpakai ...satu container
3)di gunakan untuk membunuh...secara mistery-->> rasa2nya pengganas gitulaa.... racun BIOLOGY???....lalala aku entam jak nih

ohyaa... baru saya teringat... patutlaa banyak yang mati...bila ada kebakaran... BUkan mati tebakar...tapi.. mati terhidu asap(toksik/cyanide --dari perabot/cat/wiring yang terbakar.... paham dah aku

awas~!!!....dalam cigarete/ROKOK pun ada mengandungi CYANIDE..... nah.. jaga laa kamu... memang tiada kesan sekarang... kalau mo paham kesan2 sampingan mengikut kuantiti... boleh buat carian sana google..



ok.. :slaugh: .. topik lagi nih kankan...
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby Ilmi_arishta » Wed Dec 02, 2009 11:27 am

dkk78 wrote:mmmm.... harta karun karambunai???... :hmmm:

dkk<----ada beberapa kali jugak redah hutan tuh... tapi...rasaanya bukan harta peningalan kerajaan karambunai... mungkin lebih lama lagi....
...mengikut cerita dari orang lama/pernah sampai tu gua((lokasi di rahsiakan))... yang di temui bukan emas.... tapi batu permata :slaugh: harta karun jugak bah nih kankan
..mungkin nih harta2 lanun dulu2...atauuuuuupun... ada lagi kerajaann KUNO..sblum brunai...

alalalala... nih maklumat ntah btul ntah tidak

dkk<---dapat sumber dari orang yang ada barang... yang pernah mencari harta karun.... baik dari sebelah bajausamah ataupun dusun... memang dorang tauu ..KOMPOM...
pasal ORANG LAMA ->saya sudah lihat sendiri barang tuh....((sudah nampak baru pecaya ...
pasal pencari harta karun -->> dia ada bagi tip spaya tidak kena bala/racun(((((mungkin maksud dia .. CYaNIDE..iaitu sjenis serbuk/ketulan/cecair--yang di gunakan jepun/ingrish ..untuk mengelakkan harta karun/siling/antik..
daripada di ambil/curi/rampas oleh lain orang.....

dkk<----sdang mencari info CYANIDE (( memang ada banyak kegunaan))
1)di gunakan untuk product2 harian(([perabot..kertas..pvc..dll
2)di gunakan untuk meleraikan bahagaian-->> kilang pemprosesan papan/litar elektronik... hasinyaa -->>> jongkong emas ((( :eek: .patutlaa ada kes curi simcard terpakai ...satu container
3)di gunakan untuk membunuh...secara mistery-->> rasa2nya pengganas gitulaa.... racun BIOLOGY???....lalala aku entam jak nih

ohyaa... baru saya teringat... patutlaa banyak yang mati...bila ada kebakaran... BUkan mati tebakar...tapi.. mati terhidu asap(toksik/cyanide --dari perabot/cat/wiring yang terbakar.... paham dah aku

awas~!!!....dalam cigarete/ROKOK pun ada mengandungi CYANIDE..... nah.. jaga laa kamu... memang tiada kesan sekarang... kalau mo paham kesan2 sampingan mengikut kuantiti... boleh buat carian sana google..



ok.. :slaugh: .. topik lagi nih kankan...


Pernah dengar Awang Alak Betatar sewaktu memburu dan singgah di kawasan kaki gunung kinabalu pernah mendirikan sebuah kerajaan yang terdiri daripada kaum-kaum bajau dan dusun...sebenarnya Awang Alak Betatar menjajah Barunai pada abad ke 13 bermula dari daerah Mengkabong. Ada kemungkinan harta lama yang ko maksudkan tu milik kerajaan Awang Alak sewaktu memerintah disana....
"Sekeping hati dibawa berlari jauh melalui jalanan sepi, jalan kebenaran indah terbentang didepan matamu para pejuang" : Kumpulan Zikr
User avatar
Ilmi_arishta
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 774
Joined: Thu Mar 26, 2009 4:05 pm
Credit in hand: 41.00

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby wan2 » Wed Dec 02, 2009 12:19 pm

apa2 pun, kalo kamu p mencari harta karun jangan tersalah korek nanti tekorek bom....d tmpt sya keningau dua sudah bom kana jumpa satu basar satu lg sederhana....yg besar nda buli udah malatup....kalo kurik lubang tandas pun hati2 tau kekkeke
© Kabal Ka Babal ©
User avatar
wan2
 
Posts: 6
Joined: Wed Dec 02, 2009 11:17 am
Credit in hand: 0.00

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby dkk78 » Wed Dec 02, 2009 3:59 pm

:slaugh:

kalau tesalah kurik .... nasib la bah itu.... kalau nda merah jawapnya.... kuning2 laa bah :lolrf:


...bah~!..

aku limpas2 sja nih.... bisuk2 aku jumpa tuh reta'.... aku kasik bagi2 jugak bah.......

Ok bah kalau dkk :thumbup1: ..... tungguu laa kamu nanti :lol2: ...tunggu laaaa :slaugh:
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby rayzuan » Wed Dec 02, 2009 6:17 pm

macam best jak nie pasal harta karun..sia baru balik dari sandkan..sndkn memang byk harta karun.di bukit dekat area pasir putuh byk peningalan jipun.
mengenai emas tuh perlu di tukar faktranye..tuh bukan emas jepun..tuh emas kerajaan sulu ..rakyat sulu punya..tapi sapa tau di area kk kah atau diman ada harta karun ...insyaallah saya blh tolong scan kan nye..:)
rayzuan
 
Posts: 14
Joined: Tue Nov 17, 2009 2:24 am
Credit in hand: 0.00

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby rayzuan » Wed Dec 02, 2009 6:18 pm

macam best jak nie pasal harta karun..sia baru balik dari sandkan..sndkn memang byk harta karun.di bukit dekat area pasir putuh byk peningalan jipun.
mengenai emas tuh perlu di tukar faktranye..tuh bukan emas jepun..tuh emas kerajaan sulu ..rakyat sulu punya..tapi sapa tau di area kk kah atau diman ada harta karun ...insyaallah saya blh tolong scan kan nye..:)
rayzuan
 
Posts: 14
Joined: Tue Nov 17, 2009 2:24 am
Credit in hand: 0.00

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby dkk78 » Wed Dec 02, 2009 10:31 pm

mmmm..macam best jak nih...

rayzuan<--orang sandakan??... yah .. sana memang terkenal banyak harta karun... tapi ..terkenal jugak dengan bom2/peluru2 masih aktif semasa perang dunia dulu... di bandar saja bah itu kan wann....

rayzuan <--- nih pencari harta karun laa kankan..... bah~! ngam laaa.. macam cukup kaki sudah :slaugh: .... boleh laa saya minta tunjuk ajar.... ko nih mesti experian....


Off topic:
dkk<--banyak kemusykilan mo tanya nih.... terutamanya --->> CYANIDE <<<------???


OK... pasal fakta emas sulu itu... memang ada beberapa forumer di sini ..mempertahankan bahawa...emas di sabah ini..adalah milik SULU.... iyakaaa???.....

..dengar2 jugak emas sulu yang di pilipin kononnya... tidak terkira???...wow... memang hebat jugak raja sulu nih kan... ((:

dkk<--- mau tau nih??

1) dari mana datangnya emas keraajaan sulu itu... apaka..di pilipins dulu ada...aktivity perlombongan???

2)di sandakan... memang ramai yang mendakwa ada emas...(saya sendri dengar dari mulut ..mereka yang ada masuk tuh gua).. tapi..macamana emas yang ada di sekitar (ada poison)..harta karun sulu yang lain ..tidak da racun pun :hmmm:

3)mana suda emas satu bukit..yang di lombong di ranau??..mana pegi semua nih emas??...kenapa kita sabah.. tidak nampak hasilnyaa....
..kalau tidak ada emas... mana mungkin jadi buah mulut orang ramai/sabah/penduduk sekitar..malah ada mendakwa...jumpa emas ketulan((bukan jenis nugget))....

dkk<---macam pernah dengar syarikat perlombongan... nih mau meneruskan aktivity mereka ....kononnya sudah jumpa bahan galian baru......
tapi... ada pihak yang menghalang... kerana Bimbang ...bahaya kepada penduduk sekitar...seperti mana yang berlaku di negara2 lain... -->> kesan sampingan bahan toksik/mutasi/genetik/kanser --cyanide laa tu.. 1st gred nya racun
..
atau ada sebab2 lain...... kita boleh rujuk Lombong Mahmut:} banyakkkk kesah dia nih

commment pls..
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby Ilmi_arishta » Thu Dec 03, 2009 12:17 pm

Pernah urang kasih tunjuk sama saya emas jongkong bersaiz 15cm x 3 cm x 5 cm. Gambar pun siap saya ambil. Tu urang cakap emas ini berasal dari Filipina. Boleh percayakah?
"Sekeping hati dibawa berlari jauh melalui jalanan sepi, jalan kebenaran indah terbentang didepan matamu para pejuang" : Kumpulan Zikr
User avatar
Ilmi_arishta
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 774
Joined: Thu Mar 26, 2009 4:05 pm
Credit in hand: 41.00

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby zul_collectionz » Thu Dec 03, 2009 12:55 pm

suruh dkk78 cerita itu semua pasal harta karun........
dia berminat ut mesti dia banyak penglaman.....
Perkhidmatan Printing / Embroidery / Jersey / T.Shirt / Topi / 1 malaysia produk dll klik di bawah :-
http://rayyanwk.wordpress.com/
zul_collectionz
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 750
Joined: Wed Jul 29, 2009 11:18 pm
Credit in hand: 41.57
Location: Kelana Jaya

Re: ASAL-USUL HARTA KARUN DI SABAH

Postby dkk78 » Thu Dec 03, 2009 4:45 pm

dkk<--- :mad2: tidak tau tu.... tunggu masa kena sumpahan sja :slaugh:

..banyak lagi bah orang yang buat nih barang.... tapi,..misteri.... knapa semua TUTUP MULUT.....???
..kesah durang punya adventure ..hanya kita dengar..di majlis2/kenduri kawin-kematian dll..... di kedai kopi tiada brani cakap<<--???

..apaka dorang tuh...perna kena tipu((ada ahli kluarga sendiri pun bersubahat))...jadiii... smacam tiada siapa yang BOLEH DIPERCAYAI..... itu laa sbabnya dorang diam...

dorang tau tempat tuh.... ada lagi yang cakap .. masih ingat jalan... /hanya di tutupi dengan tanah beberapa kaki sahaja.....

dkk<---kira2 mo bawak dia hari nih... tapi ... ntah apasal tiba2 dia ubah pikiran....... macam ragu2 jugak orang nih.... tidak apaa.... bukan nya saya tergesa-gesa pun.... bagi dia masa :lol2: ...TRauma kena Tipu Orang ...

sbut saja pasal HARTA KARUN/EMAS ... jangankan orang luar.... saudara sendiri pun makan belakang.... banyak contoh bah.... sini Sf pun ada perbincangan tuh...alala kena pasut laa nih

Oh~! rayzuan..... mana kou???.... dkk minta singgah di sepangar... kalou kou limpass... jangan lupa kontek2 kita :lol2: mo beguru sama rayzuan <--- indiana jone sabah kaa ...peeeewit~! :clap2:
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Tempat Saya

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.