Gambar-gambar percutian di Bali

Cerita pasal melancong dalam dan luar negara dan tempat-tempat shopping yang bagus punya

Moderator: Moderators

Gambar-gambar percutian di Bali

Postby Guntur » Sat Aug 09, 2008 12:41 am

Baiklah untuk tidak mengecewakan kamurang ini ada beberapa gambar yang sia ambil semasa di Bali :clap2:
Click to view larger images.

along-the-way.jpg

Sepanjang jalan banyak kedai-kedai, gerai, rumah yang menjual kraftangan, seramik, ukiran kayu, batu dsb. Tapi tempat yang bagus untuk shopping barang demikian adalah di Ubud

adapter.jpg

Ini soket di Indonesia. kena pakai adaptor tapi transformer tidak perlu as long as you electrical equipments, laptop, handphone current input falls within 100 to 240V, 50-60Hz. Indonesia uses 220 volt 50 Hz, while Malaysia 240 volt 50 Hz. Satu bilik satu saja soket (di bathroom untuk shaver saja), lampu siling/dinding pun kurang kalau banding sama hotel Malaysia - tapi cukup terang sudah kali. mungkin durang mau jimat letrik.Sia tinggal Bali Dynasty Resort

restaurant.jpg

Banyak restoran di Kuta macam ini. Semua cater untuk tourist sebab tu food mahal sana. Sia tidak nampak pula restoran untuk orang awam macam di Sabah ni. Mungkin terlalu mahal untuk the average local to eat out.

kuta.jpg

Ini artis tunggu pelanggan di Kuta

kuta-shopping.jpg

Kain, t-shirt murah. Boleh dapat 30ribu rupiah atau kurang. Tapi sia tidak cuba bargain kurang dari itu masa beli T-shirt. Harga lebih kurang RM11. Biasa nya durang bilang 70 ribu tapi terus sia kasi kurang pigi 30K.

kuta-square.jpg

Kuta Square at night.

barong.jpg

Barong dance atau tarian singa. Yang lucu itu singa pandai buka mulut bisik sama sia semasa bergambar mau minta tips. :lol2:

bluebird.jpg

Kalau mau ambil teksi pakai Bluebird punya teksi. Durang pakai meter dan tidak tipu. Si Zizoy rekomen dan sia cuba memang betul juga hehe. Getting around is easy. Boleh sewa kereta satu hari, ada driver dan kau kasi tau saja pigi mana-mana.

zizou.jpg

On our second day kami pakai perkhidmatan si Zizou sebagai tour guide. Bah Zizou nanti kalau sia bawa tour kau kasi diskaun ok hehe. Nice tour by our own Zizou. Third day kami order sewa kenderaan dengan driver dari kawan juga. Itinerary di tentukan sendiri.

gunung-kawi.jpg

At Gunung Kawi, the holy spring water temple. Notice the water bubbling up to the surface and the colourful weeds. Kalau dulu-dulu, orang kampung mandi sini bogel tapi sekarang tidak sudah. Tempat mandi ada di sebelah tu.

kintamani.jpg

Next we drove up to the Kintamani hill to have lunch at a local restaurant that overlooking this glorious view. Itu gunung berapi Batur dan tasiknya.

tegallalang.jpg

Ini rice terrace di Tegallalang. Unik dan tiada macam ni di Sabah.

taman-ayun2.jpg

kalau tidak silap ini Taman Ayun. royal temple of the megwi Kingdom what ever that is. Yang sia tahu dia ada kaitan dengan Majapahit.

taman-ayun.jpg

Masih lagi di Taman Ayun. Macam travellinig back in time.

temple2.jpg
temple2.jpg (135.04 KiB) Viewed 3922 times

Saya rasa ini souvenir shop di Taman Ayun

bedugul2.jpg

Then we went to Bedugul to visit the UlunDanu temple located just on the edge of the second biggest lake in Bali, danau Beratan. Beratan Lake is a shallow lake with the high caldera about 1231m above sea level.

bedugul.jpg

Cantik memang cantik

parasailing.jpg

Lepas tu sia cuba parasailing. harganya murah cuma 75 ribu rupiah. (kira-kira RM27). Tapi singkat sebab satu kali pusing saja itu tasik. That's me!

monkey-forest.jpg

Kami kemudian lawat itu Monkey Forest. Bila durang tanya berapa orang, sia cakap Sabah. Durang ingat sia orang Indon lepas tu dapat harga tiket untuk local kekeke.

tanahlot.jpg

Lepas tu kami pigi Tanah Lot where a temple stands on a huge rock cropping overlooking the Indian Ocean. Antara tempat yang paling cantik sia pernah tengok. Kalau air pasang tidak boleh jalan tu sana.

tanahlotview.jpg

Masih lagi di Tanah Lot. Cantik?

tanahlot-seaview.jpg

Tanah Lot sea view. Bali punya ombak memang besar bah. Surfers paradise tapi ini belum lagi.

bom-blast-monument.jpg

Ini di Legian, tempat bomb blast dulu. Durang buat tugu peringatan di sana.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,300.52

Advertisement

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby Dig » Sat Aug 09, 2008 12:52 am

Wow.. memang menarik pemandangan di Bali.
Tapi teda pun gambar-gambar sumandak Bali geng :lol2:
User avatar
Dig
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 1003
Joined: Thu Jun 28, 2007 3:56 pm
Credit in hand: 9.06
Bank: 104.57
Location: JB

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby northborn88 » Sat Aug 09, 2008 8:30 am

Kompom la mo pi Bali ni...lam planning mo cover Indo's kewl places, Borobudur pun mo kena visit ni..

Cun ko amik shot, mod..My favourite pic tu temple di UlunDanu (16th from top, kalu ndak silap kira),
angle view yg inspiring :thumbup1:

Mo dicontact la c Zizou ni ..Zizou, kasi diskaun k sama SF forummers :clap2:
User avatar
northborn88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 980
Joined: Thu Jun 19, 2008 9:56 am
Credit in hand: 0.00
Location: myself not in Sabah, but my heart is:))

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby bahu » Sat Aug 09, 2008 9:07 am

mestilah dating ngan mandak tu. Cuba kamu siasat forumnya...(hehehe, jangan marah bos). mula-mula guruh sharing pasal:-

1. Hantu. benarkah hantu ada, siapa pernah lihat...wekekekek...lucu juga.
2. pugai, percaya kah pugai itu ada effect....lawa juga boleh pugai mandak...hehehe
3. minyak wangi....dah la guruh tanya pugai sekarang minyak wangi berpugai....hehehe, nak pugai next la kunun supaya dapat tu mandak baru.
4. lepas pugai...ni lah....jadi dating.....

tahniah dapat mandak baru....uisheh...
:slaugh:
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2152
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 9.30
Location: America U.S

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby zizou » Sat Aug 09, 2008 10:30 am

northborn88 wrote:Kompom la mo pi Bali ni...lam planning mo cover Indo's kewl places, Borobudur pun mo kena visit ni..

Cun ko amik shot, mod..My favourite pic tu temple di UlunDanu (16th from top, kalu ndak silap kira),
angle view yg inspiring :thumbup1:

Mo dicontact la c Zizou ni ..Zizou, kasi diskaun k sama SF forummers :clap2:

bisa di atur pak.......
I'm a Sabahan born (Sandakan) but now stay in Bali , Indonesia since 1999. I work in a travel agent and if you need any information regarding Bali island please do email me at danieltr63@yahoo.com or danumvalley@hotmail.com
zizou
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 138
Joined: Mon Jul 18, 2005 7:46 pm
Credit in hand: 3.90
Location: bali, indonesia

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby zizou » Sat Aug 09, 2008 10:33 am

Dig wrote:Wow.. memang menarik pemandangan di Bali.
Tapi teda pun gambar-gambar sumandak Bali geng :lol2:

cuba ko bisik sama bos guntur..mana tuh gambar at bounty discotheque....sana banyak sumandak bah...hehehehe(local/intl)
I'm a Sabahan born (Sandakan) but now stay in Bali , Indonesia since 1999. I work in a travel agent and if you need any information regarding Bali island please do email me at danieltr63@yahoo.com or danumvalley@hotmail.com
zizou
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 138
Joined: Mon Jul 18, 2005 7:46 pm
Credit in hand: 3.90
Location: bali, indonesia

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby pitangkalau » Sun Aug 10, 2008 11:27 am

adoiii nah siok betul tingu tu gambar....nga gambal nopo maaa....nda dapat merasa kedinginan bayu bali tu... hehe :shakehead: :hmmm: :wall: :wall: alamat taun dapan la mau pi jumpa si zizou ni.
tuan zizou kasi tulung saya mau jalan2 sana kio...... :clap2: :blabla: :biggrin:
Please God, if U can't make me thin, make my friends fat.....
User avatar
pitangkalau
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 191
Joined: Thu Apr 10, 2008 11:26 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby sweet^lady88 » Sun Aug 10, 2008 5:30 pm

sy dengar boleh make a wish tu d tanah lot.......sure terkabul punya... :biggrin:
Rules are made to be broken!!!
User avatar
sweet^lady88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 751
Joined: Sun May 25, 2008 6:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby ladymariah » Sun Aug 10, 2008 8:44 pm

i'll b there this cuming nvmbr... :grin:
User avatar
ladymariah
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 243
Joined: Fri Feb 22, 2008 1:05 pm
Credit in hand: 7.94
Location: KL/KK

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby Tobuakar » Sun Aug 10, 2008 8:56 pm

sia pun mau juga pigi bali..nx year la..so zizou..pls get ready...:)..harap2 ada diskaun ya..heheh
Life is like a roll of toilet paper, the closer it gets to the end, the faster it goes....
User avatar
Tobuakar
Moderator
Moderator
 
Posts: 1525
Joined: Tue Feb 05, 2008 1:34 pm
Credit in hand: 2.63
Location: Penang

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby Guntur » Sun Aug 10, 2008 9:55 pm

Bagus pigi satu group boleh kongsi kosnya tu. Satu lagi pastikan kamu rancang tempat-tempat yang kamu mau lawat dan bincang dengan tour guide kamu kalau dia boleh bawa dan berapa dia charge.

Alternatively, boleh sewa kereta tanpa tour guide kalau mau jimat sikit tapi pastikan kamu sudah buat research dulu sebab semua itinerary kamu sendiri yang tentukan.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,300.52

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby Guntur » Mon Aug 11, 2008 12:01 am

bahu wrote:mestilah dating ngan mandak tu. Cuba kamu siasat forumnya...(hehehe, jangan marah bos). mula-mula guruh sharing pasal:-

1. Hantu. benarkah hantu ada, siapa pernah lihat...wekekekek...lucu juga.
2. pugai, percaya kah pugai itu ada effect....lawa juga boleh pugai mandak...hehehe
3. minyak wangi....dah la guruh tanya pugai sekarang minyak wangi berpugai....hehehe, nak pugai next la kunun supaya dapat tu mandak baru.
4. lepas pugai...ni lah....jadi dating.....

tahniah dapat mandak baru....uisheh...
:slaugh:


Pandai kau jadi wartawan gosip ar :lol2:
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,300.52

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby northborn88 » Mon Aug 11, 2008 6:52 am

zizou wrote:
northborn88 wrote:Kompom la mo pi Bali ni...lam planning mo cover Indo's kewl places, Borobudur pun mo kena visit ni..

Cun ko amik shot, mod..My favourite pic tu temple di UlunDanu (16th from top, kalu ndak silap kira),
angle view yg inspiring :thumbup1:

Mo dicontact la c Zizou ni ..Zizou, kasi diskaun k sama SF forummers :clap2:

bisa di atur pak.......


Zizou, ko cas pakai US dollar or Rupiah or camna? And kalu mo rent villa, mahal ka tu for let's say 6-8 people for 2 weeks?

saya kok ibu deh ;-), tapi nanti bapaknya juga ikut sekali k

Mesti Indo ko terer banget sudah ni kan..mod Guntur sama ko ndada terbump-into Indo celebs ka di Bali, macam christian sugiono ka, luna maya, etc? ;-)
User avatar
northborn88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 980
Joined: Thu Jun 19, 2008 9:56 am
Credit in hand: 0.00
Location: myself not in Sabah, but my heart is:))

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby Guntur » Mon Aug 11, 2008 9:24 am

Kalau mau sewa Vila aku ada kawan yang ada vila di Bali. Sewa termasuk makan dan driver bawah pigi mana-mana. Itu villa ada swimming pool lagi. Nanti sia cari tu website dulu.

Kalau artis inda jumpa tapi terserempak dengan finalist Miss Indonesia masa shopping t-shirt di Kuta.

Zizou chas pakai rupiah. Lagi ramai kamu lagi murah sebab buli share-share.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,300.52

Re: Gambar-gambar percutian di Bali

Postby zizou » Mon Aug 11, 2008 10:07 am

pitangkalau wrote:adoiii nah siok betul tingu tu gambar....nga gambal nopo maaa....nda dapat merasa kedinginan bayu bali tu... hehe :shakehead: :hmmm: :wall: :wall: alamat taun dapan la mau pi jumpa si zizou ni.
tuan zizou kasi tulung saya mau jalan2 sana kio...... :clap2: :blabla: :biggrin:

mudah mudahan..murah rezeki, panjang umur..kita jumpa lahhh
I'm a Sabahan born (Sandakan) but now stay in Bali , Indonesia since 1999. I work in a travel agent and if you need any information regarding Bali island please do email me at danieltr63@yahoo.com or danumvalley@hotmail.com
zizou
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 138
Joined: Mon Jul 18, 2005 7:46 pm
Credit in hand: 3.90
Location: bali, indonesia

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Shopping & Travelling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.