Tempat menarik di Tenom

Cerita pasal melancong dalam dan luar negara dan tempat-tempat shopping yang bagus punya

Moderator: Moderators

Tempat menarik di Tenom

Postby edwardjohn » Mon Oct 19, 2009 5:19 pm

Hi member2 SF

Sya baca di internet pasal Tenom ni memang sgt menarik. Sapa pernah pergi Taman Pertanian dan Kopi Fatt Choi ( cabin). Ada yg pernah ada pengalaman ke sana? cerita lah sikit pasal tempat menarik di Tenom ni. Aku dah 33 tahun tapi tak pernah jejak kaki ke Tenom..kasian
edwardjohn
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 133
Joined: Wed Aug 29, 2007 5:26 pm
Credit in hand: 78.88
Location: Kota Kinabalu, sabah

Advertisement

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby ulatsoket » Mon Oct 19, 2009 8:33 pm

Saya ni org pilak tp pernah ke taman pertanian tenom. Mmg cantik rasanya tu. Tp nda masuk la. Bgambar dpintu masuk ja. Dalam mcm ada keretapi bawa pusing2 taman. Mau masuk tapi malas mau pusing tu taman. Mengali:. Tgk dr luar ja
"It is always preferable to remain silent and appear stupid than to speak up and remove all doubt." Mark Twain
Erm..sekarang saya dah tau kenapa saya perlu menyenyapkan diri..kuikuikui
User avatar
ulatsoket
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1075
Joined: Wed Aug 12, 2009 10:12 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby Shu Khi » Mon Oct 19, 2009 9:27 pm

Sa pernah pigi Tenom,
Tempat menarik di sana: Taman Pertanian,rumah kebudayaan Murut,kilang kopi Fatt Choi..di Sabah dia saja yg ada tu mesin blender kopi yg taraf antarabangsa,masa mo minum kopi baru dia goreng dan blender tu kopi,lebih siuk dr starbuck. Kalau yg suka challenge arrange utk white water rafting..terbaik di Malaysia.Sungai Kiulu teda kick tu. Di SM sa pernah pigi sungai Jeram Besu di Pahang..tiada kick juga.Sg Padas white Water Rafting boleh sampai level 5 dia punya alunan air,siuk.Nasihat sa kalau org luar mo jln di kg2 yg jauh dr pekan,bawa la yg tau cakap murut ..kalau nda, mungkin kana sumpit esp PTI.
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby Shu Khi » Mon Oct 19, 2009 9:42 pm

Lagi,
Naik keretapi Tenom-Beaufort. Lihat sendiri kemesraan org2 tempatan dan kehidupan seharian mereka.Pemandangan indah sepanjang tebing sungai Padas hingga ke Beaufort,ada ciri2 mcm sungai di Tanah Besar China dgn puncak bukit yg tinggi2,air deras,sesuai bagi yg minat photografi.
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby syahrul83 » Mon Oct 19, 2009 9:50 pm

tidak silap tenaman byk koko..udah lama jugak tidak pergi ..tahun bila naik keretapi saja idk tau lah sekarang.
syahrul83
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 483
Joined: Sun Sep 27, 2009 5:22 pm
Credit in hand: 1.01
Location: KK-KL

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby Shu Khi » Mon Oct 19, 2009 10:06 pm

syahrul83 wrote:tidak silap tenaman byk koko..udah lama jugak tidak pergi ..tahun bila naik keretapi saja idk tau lah sekarang.

Koko tiada sudah boss,sejak serangan serangga pengorek buah duluu.Sekarang Tenom terkenal dgn buah langsat,durian,manggis,belunu dan limau besar (pamelo). Last sunday durian yg big size dijual RM3.00 sekilo itupun sbb org tengah,kalau masuk kg,lagi murah.Majoriti pemborong buah-buahan dr KK dtg ke Tenom ambil suply.

Kaki pancing boleh cuba2 mancing ikan Palian di ulu sungai padas..Sindumin,Kemabong atau di hilir elektrik hidro Pangi.Peminat orkid liar..boleh cari sendiri di utan,spesis yg tiada tempat lain..orkid harimau (daun belang2) dan orkid gajah (daun selebar 4"-6" bila matang).Kedua-dua spesis ni adalah tumbuhan terkawal,boleh masuk penjara kalau kedapatan.
Last edited by Shu Khi on Tue Oct 20, 2009 10:51 am, edited 1 time in total.
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby edwardjohn » Tue Oct 20, 2009 10:49 am

Waa..best juga p Tenom ni aa..Itu Kopi Fatt Choi dengar2 ada chalet dia..sapa yg pernah stay sana? macamana bayarannya? Kawan saya cakap bagus lagi stay di Fatt Choi drp Taman Pertanian..lebih selesa dia ckp..di mana lagi tempat bermalam yg ok2 sana?
edwardjohn
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 133
Joined: Wed Aug 29, 2007 5:26 pm
Credit in hand: 78.88
Location: Kota Kinabalu, sabah

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby Bukit_Padang_Roller » Tue Oct 20, 2009 10:53 am

mcmana mau urus jln2 d sna tu?mcm suka sa :thumbup1:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 36,027.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby Shu Khi » Tue Oct 20, 2009 10:54 am

edwardjohn wrote:Waa..best juga p Tenom ni aa..Itu Kopi Fatt Choi dengar2 ada chalet dia..sapa yg pernah stay sana? macamana bayarannya? Kawan saya cakap bagus lagi stay di Fatt Choi drp Taman Pertanian..lebih selesa dia ckp..di mana lagi tempat bermalam yg ok2 sana?

nda sure pasal tu,tapi taman pertanian kalau over night,best kalau camping siring kolam,sambil mancing..bawa sedia maggi sama roti gardenia.
Fatt Choi,ko buli cek tel no di peket kopi tenom..ada d shopping complex.. :slaugh:
Alternantif lain,stay di Perkasa Keningau..Tenom kalau mlm2 teda apa2.
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby Shu Khi » Tue Oct 20, 2009 10:56 am

Bukit_Padang_Roller wrote:mcmana mau urus jln2 d sna tu?mcm suka sa :thumbup1:

Cuba ko tanya JKR atau Pembangunan Kekal Mewah (PKM) diurang la yg urus2 jalan sana tu.. :lolrf:
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby Bukit_Padang_Roller » Tue Oct 20, 2009 11:01 am

sabahkini wrote:
Bukit_Padang_Roller wrote:mcmana mau urus jln2 d sna tu?mcm suka sa :thumbup1:

Cuba ko tanya JKR atau Pembangunan Kekal Mewah (PKM) diurang la yg urus2 jalan sana tu.. :lolrf:

:hammer2:

Off topic:
knp bnyk urg jual iphone sini?real deal kaitu? :hmmm:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 36,027.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby Shu Khi » Tue Oct 20, 2009 11:03 am

Bukit_Padang_Roller wrote:
Off topic:
knp bnyk urg jual iphone sini?real deal kaitu? :hmmm:

Off topic:
Ya kejap ada kejap tiada diurang tu,besala cari makan
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,974.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Tempat menarik di Tenom

Postby Bukit_Padang_Roller » Tue Oct 20, 2009 11:04 am

sabahkini wrote:
Bukit_Padang_Roller wrote:
Off topic:
knp bnyk urg jual iphone sini?real deal kaitu? :hmmm:

Off topic:
Ya kejap ada kejap tiada diurang tu,besala cari makan

Off topic:
iklan durg semua sama...tp username lain2...buli percaya kaitu?
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 36,027.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.


Return to Shopping & Travelling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.