Setujukah Anda Sabah Bayar Sewa Kepada Sulu?

Cakap politik dan kempen di sini

Moderator: Moderators

Forum rules
You are responsible and liable for all your activities while participating in this forum. The freedom to participate in any discussion should not be abused and used to harass or defame others or to spread untruth. READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

Postby kepalakelapa » Sun May 11, 2008 2:37 pm

bushido wrote:
kepalakelapa wrote:setahu saya separuh sabah ja dia pernah pegang dulu.sultan sulu tu kasi lapas pun sbb banyak hutang dengan Syarikat Hindia Timur( buku sejarah tingkatan 3 ).kalau ikut perjanjian dia kasi gadai nie separuh sabah untuk bayar hutang dia.klo dia mau balik nie Sabah,Sultan tu kana la bayar balik sejumlah wang,tapi adakah duit Sultan tu mau bayar??kenapa kerajaan masih perlu bayar??sia x paham o...


Apa yang di kasi lepas? Tiada. memang mereka tak pernah memerintah di Sini. Siapa yg mereka perintah? Bangsa kami tak pernah di perintah sesiapa?

http://www.royalsulu.com/issues.html


Mr. Bushido,
saya merujuk kepada apa yang sia kana ajar masa sikul dulu.saya pun tau bah sabah nie mana ada pernah sebarang sultan@raja pernah memerintah.ko paham sudah???sia pun macam ko juga bah.
now i got my thunder,where's my lighting?

Perhatian kepada perompak : tunggu dulu kredit sia dalam 100 baru ko rumpak... :p
User avatar
kepalakelapa
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5931
Joined: Sun Mar 09, 2008 1:08 pm
Credit in hand: 179.69
Bank: 10,484.42

Advertisement

Postby ^ParaiWagu^ » Sun May 11, 2008 8:53 pm

Sia menyampuk dulu sikit-sikit kio...kalu ikut yang sia baca la..dulu-dulu sabah ni terbahagi kepada beberapa kawasan....separuh masuk kawasan pilipin, separuh brunei and separuh kalimantan...tapi bila Raja Brooke (Raja Putih) berkuasa di Swak, dia yang buat perjanjian sama semua pemerintah ni...tapi perlu diingat bahawa tiga kawasan ni bukan la pemerintah mutlak negeri sabah...especially pilipin...kes tuntutan ke atas negeri sabah ni sudah pun di bawah ke ICJ...dan Sabah adalah hak kerajaan Malaysia...lama sudah keputusan dibuat...Pilipin memang inda buli menang kes ni...dan semua dokumen berkaitan pemilikan Malaysia ke atas kawasan Sabah ni tersimpan di University of Laydon di UK.

So kalu ni Sultan Sulu masih lagi mau minta bayaran sebab Sabah ni di bawah Malaysia...dia kena fikir la kalu kerajaan Malaysia (Sabah) minta bayar ganti rugi atas semua kerugian yang disebabkan oleh org2 pilipin ni dari sulu sampai sikarang...dia memang inda mampu bayar...sedangkan di pilipin sendiri pun bukan semua juga mau mengaku sultan sulu ni...hanya sebahagian sahaja...

Kunun-kunun ada lagi waris sulatan sulu ni di sabah, sia pernah dengar la ada org tua tu mengaku dia and waris sultan sulu ni sedang berusaha kumpul bukti yang cukup untuk tuntut balik hak meraka ke atas sabah sebagai waris kesultanan sulu ....and ni org tua ni pula memang stay di putatan...but for me...I won't believe it...Sabah adalah hak mutlak kerajaan Malaysia...
User avatar
^ParaiWagu^
 
Posts: 65
Joined: Wed Mar 26, 2008 9:05 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kota Kinabalu, Sabah

Postby ^ParaiWagu^ » Sun May 11, 2008 9:02 pm

Kalu mau tahu lebih lanjut tentang tuntutan pilipin ni, sia cadang cari ini buku : Tuntutan Filipina ke atas Borneo Utara 1999. ISBN 967-942-533-9. 123 hlm. RM20.00. Nik Anuar Nik Mahmud
User avatar
^ParaiWagu^
 
Posts: 65
Joined: Wed Mar 26, 2008 9:05 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kota Kinabalu, Sabah

Postby dare2fail » Sun May 11, 2008 9:55 pm

orangkita wrote:X SETUJU sbb masa pantai timur sabah diberi kepada sultan sulu oleh sultan brunei, xda 1 pun yg oleh dibanggakan.

Sepatutnya sultan sulu yg harus byr sewa kepada sabah sebab kasi tinggal org2nya kat sabah.


betul tu. sultan sulu mesti bayar sabah atas semua kerugian, kerosakan dan jenayah2 yg dilakukan oleh org2 dia di sabah. lagi satu, sultan sulu kena bayar semua kos2 perbelanjaan sabah untuk menyediakan 'rumah merah' dan makan minum penghuni rumah merah tersebut.
dare2fail
 
Posts: 60
Joined: Sat Feb 16, 2008 9:27 pm
Credit in hand: 0.00
Location: KK-Sandakan

Postby aki nabalu » Sun May 11, 2008 10:19 pm

Sia tidak tau la, tapi dulu2 dalam perjanjian antara Sulu dan Britain, diorang guna perkataan "pajak" atau "padjak". Setahu saya "pajak" maksudnya macam "pawn". Biasa kita pajak barang kemas, tukang pajak kasi duit sama pemajak. selepas beberapa jangka masa yang ditetapkan, pemajak boleh ambil balik barangnya dengan membayar balik kepada tukang pajak. Tapi kalu sudah limpas jangka masa tersebut, si tukang pajak boleh anggap barang itu sebagai dia punya. Bukan macam ni ka kes Sabah ni?
User avatar
aki nabalu
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 522
Joined: Thu Jan 19, 2006 11:34 pm
Credit in hand: 122.63

Postby Borneo » Mon May 12, 2008 10:44 am

aki nabalu wrote:Sia tidak tau la, tapi dulu2 dalam perjanjian antara Sulu dan Britain, diorang guna perkataan "pajak" atau "padjak". Setahu saya "pajak" maksudnya macam "pawn". Biasa kita pajak barang kemas, tukang pajak kasi duit sama pemajak. selepas beberapa jangka masa yang ditetapkan, pemajak boleh ambil balik barangnya dengan membayar balik kepada tukang pajak. Tapi kalu sudah limpas jangka masa tersebut, si tukang pajak boleh anggap barang itu sebagai dia punya. Bukan macam ni ka kes Sabah ni?


Saya fikir sama juga macam kes kita beli rumah perumahan, ada lease 999 tahun ke atau macam mana ( cuma tidak berlaku aktiviti jual beli ). Mana boleh pajak atau padjak ini tak bertempoh. Undang-undang mana yg diurang pakai ni?
User avatar
Borneo
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 625
Joined: Sun Jan 20, 2008 10:49 am
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Postby tycoob » Mon May 12, 2008 10:51 am

adakah kerana tuntutan kesultanan sulu ini... membawa kesan kepada masalah PTI di sabah yg tiada penyelesaian..??
Image
Image
User avatar
tycoob
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1990
Joined: Tue Mar 06, 2007 3:52 am
Credit in hand: 0.00

Postby bushido » Mon May 12, 2008 11:07 am

Yang paling tak logik perjanjian sewa itu menuliskan seperti ini "selagi matahari terbit dari timur dan terbenam ke barat, selagi itulah pihak british membayar waris sultan sulu".

Dalam dokumen itu di sebutkan BRITISH bukan sabah... so suruhlah tu british membayar sampai kiamat... buduh..
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Postby tycoob » Mon May 12, 2008 12:32 pm

bushido wrote:Yang paling tak logik perjanjian sewa itu menuliskan seperti ini "selagi matahari terbit dari timur dan terbenam ke barat, selagi itulah pihak british membayar waris sultan sulu".

Dalam dokumen itu di sebutkan BRITISH bukan sabah... so suruhlah tu british membayar sampai kiamat... buduh..


mana ahli-ahli cerdik pandai UMNO....???
Image
Image
User avatar
tycoob
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1990
Joined: Tue Mar 06, 2007 3:52 am
Credit in hand: 0.00

Postby bushido » Mon May 12, 2008 12:37 pm

tycoob wrote:
bushido wrote:Yang paling tak logik perjanjian sewa itu menuliskan seperti ini "selagi matahari terbit dari timur dan terbenam ke barat, selagi itulah pihak british membayar waris sultan sulu".

Dalam dokumen itu di sebutkan BRITISH bukan sabah... so suruhlah tu british membayar sampai kiamat... buduh..


mana ahli-ahli cerdik pandai UMNO....???

Adakah ahli cerdik pandai dalam umno? pandai membodek dan yes man.. adalah kali..
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Postby Borneo » Mon May 12, 2008 12:41 pm

bushido wrote:Yang paling tak logik perjanjian sewa itu menuliskan seperti ini "selagi matahari terbit dari timur dan terbenam ke barat, selagi itulah pihak british membayar waris sultan sulu".

Dalam dokumen itu di sebutkan BRITISH bukan sabah... so suruhlah tu british membayar sampai kiamat... buduh..


Saya fikir, apabila British tidak lagi memerintah di sini, secara otomatik perjanjian tersebut terbatal. Lagi pun, apa bukti kesultanan tersebut memberikan kebaikan kepada kita?
User avatar
Borneo
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 625
Joined: Sun Jan 20, 2008 10:49 am
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Postby bushido » Mon May 12, 2008 12:48 pm

Borneo wrote:
bushido wrote:Yang paling tak logik perjanjian sewa itu menuliskan seperti ini "selagi matahari terbit dari timur dan terbenam ke barat, selagi itulah pihak british membayar waris sultan sulu".

Dalam dokumen itu di sebutkan BRITISH bukan sabah... so suruhlah tu british membayar sampai kiamat... buduh..


Saya fikir, apabila British tidak lagi memerintah di sini, secara otomatik perjanjian tersebut terbatal. Lagi pun, apa bukti kesultanan tersebut memberikan kebaikan kepada kita?


memang tiada.. kesultanan SULU hanya wujud dalam SURAT tetapi dalam REALITI tidak pernah wujud.
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Postby Borneo » Mon May 12, 2008 1:28 pm

bushido wrote:
Borneo wrote:
bushido wrote:Yang paling tak logik perjanjian sewa itu menuliskan seperti ini "selagi matahari terbit dari timur dan terbenam ke barat, selagi itulah pihak british membayar waris sultan sulu".

Dalam dokumen itu di sebutkan BRITISH bukan sabah... so suruhlah tu british membayar sampai kiamat... buduh..


Saya fikir, apabila British tidak lagi memerintah di sini, secara otomatik perjanjian tersebut terbatal. Lagi pun, apa bukti kesultanan tersebut memberikan kebaikan kepada kita?


memang tiada.. kesultanan SULU hanya wujud dalam SURAT tetapi dalam REALITI tidak pernah wujud.


Betul tu bush. Yang sedihnya, orang kita takut kepada tuntutan yang tidak masuk akal ini.
User avatar
Borneo
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 625
Joined: Sun Jan 20, 2008 10:49 am
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Postby dusunbukit » Sat May 24, 2008 4:37 pm

isu ini selalu digunakan oleh Kerajaa Persekutuan untuk menakut-nakutkan rakyat Sabah setiap kali timbul isu Sabah mau keluar dari Malaysia sejak 1960s-1970s. In 1974, if am not mistaken, Datu Mustafa Datu Harun declared himself as the Sultan of Sabah. I am one of the only 12 Sabah Boy Scout awarded the so called Pingat Tun Mustafa

these are for ICJ to determine the authenticity of their claims. The so called Sultan of Sulu and its souverignity are living in an oblivions.

We are in a democratic country, ruled by its people.

Lets us send them a message - GO TO HELL!
WE ARE A POLITICAL ANIMALS
dusunbukit
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 139
Joined: Thu May 22, 2008 10:19 am
Credit in hand: 0.00

Postby dusunbukit » Sun May 25, 2008 1:48 pm

mungkin kesultanan sulu ini macam kesultanan Melaka juga, tinggal cerita saja. kerajaan filipin pun tidak mengikhtiraf kewujudan sultan sulu.

yang menghairankan kenapa Malaysia mau membayar 'cession' kepada sultan sulu?

can't you smell something fishy?

kenapa malaysia bersungguh-sungguh membantu tuntutan autonomi MNLF dari kerajaan filipina?

mungkinkah kerajaan malaysia bersedia untuk memberi kuasa autonomi kepada sabah?

sultan sulu menuntut bahagian pendapatan yang kerajaan malaysia kaut dari sabah untuk membangunkan mindanao, exactly macam malaysia menggunakan harta sabah untuk membangunkan seluruh semenanjung. cuma kita bayangkan macamana keadaan negeri-negeri di semenanjung kalau sabah dan sarawak tidak menyertai malaysia. saya rasa ramai orang melayu datang ke sabah mengemis mencari pekerjaan, malah mungkin ramai yang akan bertaraf pendatang haram macam saudara-saudara mereka dari filipina dan indonesia.

BIKIN PANAS!
WE ARE A POLITICAL ANIMALS
dusunbukit
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 139
Joined: Thu May 22, 2008 10:19 am
Credit in hand: 0.00

PreviousNext

Return to Sabah, Malaysia & International Politics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 4 users online :: 0 registered, 0 hidden and 4 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.