Senarai calon pilihanraya negeri sabah & analisis calon

Cakap politik dan kempen di sini

Moderator: Moderators

Forum rules
You are responsible and liable for all your activities while participating in this forum. The freedom to participate in any discussion should not be abused and used to harass or defame others or to spread untruth. READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

Postby atan_505 » Mon Feb 25, 2008 2:55 pm

William_D'Conquer wrote:
atan_505 wrote:butul itu... durang cuma mo glamor sija bah. sia heran macam mana durang bulih pilih calon yang teda kualiti. dangar-dangar si evelyn gobili dapat jadi calon sabab dia kasi dia punya pu*ki sama si kanol assistant si jefri@gapari@handicap. ada ka patut dia pigi tanding sanaa kerusi melayu.. buduh punya sumandak !! ini misti kes gila kuasa.. kasian ko evelyn...


you are wrong, people actually should vote for the party, not the candidate.


how could they vote for the party if the candidates her/himself doesn't cooperate with others ? urang kg mana pikir suma itu. lagi satu.. melayu are very sensitive. tampat melayu kasi kdm.. mana bulih.. cuba tampat kdm simpan melayu ka atau india.. maukah ? and untuk langgar batu tampat2 kuat BN macam itu kawang.. misti calun yang banar2 berkaliber bah.. sbb si gulam bahadar rata2 urang kg suka dgn dia.. setakat evelyn tu si gulam makan sija bah... kasian

sia pun dulu sukung pkr bah, tapi kebalakangan ini sia tinguk ini parti ndak tau apa sudah jadi macam huru-hara bah
User avatar
atan_505
 
Posts: 36
Joined: Sat Mar 04, 2006 4:34 pm
Credit in hand: 0.00
Location: pisuk piisuuukkk

Advertisement

Postby bushido » Mon Feb 25, 2008 4:13 pm

he he ko ndak suka gapari bah tu kan?
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

sokong

Postby adam-6611 » Mon Feb 25, 2008 4:31 pm

sokong mereka
1LAHAD DATU, 1SILAM, 1SABAH, 1MALAYSIA!...
http://adam941225.blogspot.com
http://adam-1silam.blogspot.com
http://1cocos.blogspot.com
adam-6611
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 137
Joined: Tue Feb 05, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 13.45
Location: Kota Kinabalu - Lahad Datu

Postby atan_505 » Mon Feb 25, 2008 4:36 pm

bushido wrote:he he ko ndak suka gapari bah tu kan?


sepa mo suka kalau karaja dia lain teda mo kasi rusak parti sija. lagipun dia tu teda upaya sudah bah. tinguk apa abang dia bilang, adik dia kesihatan tiak stabil. jalan pun susah ... macam mana mo bela rakyat ?

dulu sia suka juga sama si gapari tu.. tapi sejak dia kasi rusak sana-sini parti, sia tarus ilang respect sama dia lagi2 assistant dia si kanul tu.. suka bagi statement macam lah pkr ni bapa dia punya. ramai ahli pkr komplen, sejak durang join pkr, urang kg sudah mula takut.. durang fikir ini keadilan copyright pbs bah
User avatar
atan_505
 
Posts: 36
Joined: Sat Mar 04, 2006 4:34 pm
Credit in hand: 0.00
Location: pisuk piisuuukkk

Postby mamak80 » Tue Feb 26, 2008 9:40 am

atan_505 wrote:butul itu... durang cuma mo glamor sija bah. sia heran macam mana durang bulih pilih calon yang teda kualiti. dangar-dangar si evelyn gobili dapat jadi calon sabab dia kasi dia punya pu*ki sama si kanol assistant si jefri@gapari@handicap. ada ka patut dia pigi tanding sanaa kerusi melayu.. buduh punya sumandak !! ini misti kes gila kuasa.. kasian ko evelyn...


hebat juga ko dapat maklumat sulit......
mamak80
 
Posts: 57
Joined: Sat Feb 23, 2008 8:03 am
Credit in hand: 0.00
Location: Labuan-Kuala Lumpur

Postby mamak80 » Tue Feb 26, 2008 9:44 am

atan_505 wrote:
bushido wrote:he he ko ndak suka gapari bah tu kan?


sepa mo suka kalau karaja dia lain teda mo kasi rusak parti sija. lagipun dia tu teda upaya sudah bah. tinguk apa abang dia bilang, adik dia kesihatan tiak stabil. jalan pun susah ... macam mana mo bela rakyat ?

dulu sia suka juga sama si gapari tu.. tapi sejak dia kasi rusak sana-sini parti, sia tarus ilang respect sama dia lagi2 assistant dia si kanul tu.. suka bagi statement macam lah pkr ni bapa dia punya. ramai ahli pkr komplen, sejak durang join pkr, urang kg sudah mula takut.. durang fikir ini keadilan copyright pbs bah



mmmm....pa pun kalo mau undi pilih betul2 yang boleh memajukan rakyat kita disabah....bukan apa...kalo PKR menang pun...kita tak ada apa2 yang dibanggakan...paling2 calon PKR ja dapat nama...dapat gelaran dari EN ke YB....mungkin untuk kepentingan diri dan keluarganya shja....
mamak80
 
Posts: 57
Joined: Sat Feb 23, 2008 8:03 am
Credit in hand: 0.00
Location: Labuan-Kuala Lumpur

Postby hot_mama » Tue Feb 26, 2008 9:51 am

atan_505 wrote:butul itu... durang cuma mo glamor sija bah. sia heran macam mana durang bulih pilih calon yang teda kualiti. dangar-dangar si evelyn gobili dapat jadi calon sabab dia kasi dia punya pu*ki sama si kanol assistant si jefri@gapari@handicap. ada ka patut dia pigi tanding sanaa kerusi melayu.. buduh punya sumandak !! ini misti kes gila kuasa.. kasian ko evelyn...


How dare u said like tat abt evelyn? Is it because she is a woman? I don't vote for evelyn but i would never said things like that ..
User avatar
hot_mama
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 779
Joined: Fri Feb 15, 2008 4:33 pm
Credit in hand: 0.00
Location: KK

Postby bushido » Tue Feb 26, 2008 12:42 pm

bagi saya orng yang wajar di undi adalah mereka yang sanggup memberikan tentangan secara demokrasi kepada pesaing. dr jefri jelas bhawa perjuangan utamanya adalah ttg hak-hak sabahan khusus mengenai 20 perkara. pemimpin lain takut dan tak berani membawa perkara itu dalam agenda perjuangan mereka tetapi pada hari ini adalah jela hanya Dr Anuar dan Dr Jefri saja yang bertahan utk memperjuangkan hal itu apabila mereka mendesak BN mengkaji balik royalti petroleum dan ketua jabatan persekutuan di sabah utk orang sabahan.

siapa lagi yg layak kalau bukan mereka yg mampu membawa usul sedemikian? apakah ada lagi yang layak iaitu mereka yang hanya berdiri di belakang dan cakap2 di kedai kopi saja? yg kuat mengampu sampai mulut berbuih... saya rasa tidaklah.
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Postby mamak80 » Tue Feb 26, 2008 1:02 pm

Senarai calon pilihan raya negeri: Sabah

P167 KUDAT (39,643)
B/I: 53.46% B/B/I: 31.34%
C: 14.97%L: 0.23%

1. Datuk Abd Rahim Bakri (BN) - 50%
2. Yahya Othman (PKR) - 50%

Penyandang: Datuk Abdul Rahim Bakri (BN)
Majoriti: 6,748 undi

Predict: PKR. Saya rasa Yahya Othman akan menang tapi bergantung kepada undi Chinese.


N1 BANGGI (8,187)
B/I: 62.64%B/B/I: 36.72%
C: 0.31% L: 0.33%

1. Kusugan Ali (Bebas) - ?
2. Usmar Uyuh (Pasok) - ?
3. Mursalin Tanjul (PKR) - ?
4. Abdul Mijul Unaini (BN) - ?
5. Martin Lantop (Bersekutu) - ?

Penyandang: Datuk Amir Kahar Tun Mustapha (BN)
Majoriti: 392 undi

Verdict: BN. Amir Kahar tidak bertanding, so kerusi Banggi ni ibarat baru bagi semua orang. Calon Bersekutu, Pasok dan Bebas bukan saja merosakkan undi pembangkang tapi BN juga. Tapi advantage masi kepada BN.


N2 TANJONG KAPOR (19,500)
B/I: 46.87% B/B/I: 23.44%
C: 29.44%L: 0.25%

1. Edwin Pius@Entak (Pasok) - ?
2. Ng. Kim Kiat (PKR) - ?
3. Asbiah Anggor (Bebas) - ?
4. Tsea Heag Chong@Peter (Bebas) - ?
5. Masium Karim Abdul Kadir (Bebas) - ?
6. Berman Anggkap (Bersekutu) - ?
7. Teo Chee Kang (BN) - ?

Penyandang: Tan Sri Chong Kah Kiat (BN)
Majoriti: 2,993 undi

Verdict:PKR. BN dan PKR masing-masing mempunyai spoil candidates tapi kali ni PKR dapat balance keadaan. Bergantung kepada undi Chinese.


N3 PITAS (11,956)
B/I: 58.06% B/B/I: 40.54%
C: 1.20%L: 0.20%

1. Bolkiah Ismail (BN) - 40%
2. Jolly Majalap@Lucundus Harry (Bebas) - ?
3. Paulus Itam@Paul Tom (PKR) - 35%
4. Yusoff Matarang (Pasok) - ?

Penyandang: Datuk Masrani Parman (BN)
Majoriti: 801 undi

Verdict: BN. 2 calon Bebas merosakkan undi PKR.


P168 KOTA MARUDU (31,938)
B/I: 27.11% B/B/I: 69.62%
C: 3.11% L: 0.16%

1. Datuk Dr. Maximus Ongkili (BN) - 40%
2. Roslan Mohd Zain (Bebas) - ?
3. Andonny Pilit@Anthony Biri Mandiau (PKR) - 40%
4. Berman Angkap (Bersekutu) - ?

Penyandang: Datuk Dr. Maximus Ongkili (BN)
Majoriti: 3,189 undi

Verdict: BN. Maximus mungkin menang dengan majority di bawah 500 undi.

N4 MATUNGGONG (15,400)
B/I: 17.16%% B/B/I: 80.96%%
C: 1.81%% L: 0.20% %

1. Muada Ojihi (PKR) - 50%
2. Sarapin Magana (BN) - 45%
3. Santain Manurun (Bersekutu) - 5%

Penyandang: Jornah Mozihim (BN)
Majoriti: 1,274 undi

Verdict: PKR. Pergaduhan dalaman PBS menguntungkan PKR.


N5 TANDEK (16,538)
B/I: 36.37% B/B/I: 59.06%
C: 4.32% L: 0.25%

1. Andy Villison (Bebas) - ?
2. Isang Rawai (Pasok) - ?
3. Masingkan@Shingkan Masampun (Bersekutu) - ?
4. Lasiah Baranting@Anita (BN) - ?

Penyandang: Datuk Dr. Maximus Ongkili (BN)
Majoriti: 2,713 undi

Verdict: BN. Suma calon saya tidak kenal.


P169 KOTA BELUD (43,071)
B/I: 58.82% B/B/I: 38.97%
C: 2.08% L: 0.13%

1. Datuk Abd. Rahman Dahlan (BN) - 45%
2. Saidil@Saidi Simoi (PKR) - 55%

Penyandang: Datuk Md. Salleh Tun Md. Said (BN)
Majoriti: 10,421 undi

Verdict: PKR. Rahman Dahlan kalau saya tidak silap orang Tuaran tapi at last betanding di Kota Belud. Orang kuat KJ bah tuh tapi saya rasa permulaan yang silap olehnya.


N6 TEMPASUK (14,291)
B/I: 66.01% B/B/I: 33.19%
C: 0.50% L: 0.30%

1. Musbah Jamli (BN) - 55%
2. Laiman Ikin@Ag Laiman Kakimin (PKR) - 35%
3. Ibrahim Linggam (Bebas) - 10%

Penyandang: Tan Sri Pandikar Amin Mulia (BN)
Majoriti: 3,440 undi

Verdict: BN. Musbah Jamli adalah calon yang kuat dari BN, lebih kuat dari Pandikar Amin.

N7 KADAMAIAN (12,964)
B/I: 13.50% B/B/I: 85.72%
C: 0.72% L: 0.06%

1. Lukia Indan (PKR) - 55%
2. Herbert Timbon Lagadan (BN) - 45%
3. Peter Marajin@Peter Marazing (Bebas) - 5%

Penyandang: Herbert Timbon Lagadan (BN)
Majoriti: 3,175 undi

Verdict: PKR. Mula-mula drop lepas tuh on the cloud again. Tapi expect penyokong PBS yang lain undi PKR.


N8 USUKAN (15,816)
B/I: 89.48% B/B/I: 5.86%
C: 4.62% L: 0.04%

1. Japlin Akim@Abd. Hamid (BN) - 50%
2. Mohd. Shukor Abdul Mumin (PKR) - 50%

Penyandang: Datuk Japlin Akim@Abd. Hamid (BN)
Majoriti: 1,735 undi

Verdict: PKR. Sama-sama kuat so saya bagi PKR.


P170 TUARAN (40,761)
B/I: 43.53% B/B/I: 48.72%
C: 7.54%L: 0.21%

1. Ajin@Hazin Gagah (Bebas) - 3%
2. Datuk Wilfred Bumburing (BN) - 47%
3. Ansari Abdullah (PKR) - 50%

Penyandang: Datuk Madius Tangau (BN)
Majoriti: 8,499 undi

Verdict: PKR. Apalagi Ansari, masa untuk ko masuk Parlimen.


N9 TAMPARULI (14,912)
B/I: 23.28% B/B/I: 60.79%
C: 15.67%L: 0.26%

1. Datuk Jahid@Noordin Jahim (BN) - 50%
2. Henry Misun (PKR) - 46%
3. Silim Yamin (Bebas) - 4%

Penyandang: Datuk Jahid @ Noordin Jahim (BN)
Majoriti: 5,758 undi

Verdict: BN. Jaid Jahim menang dengan majoriti undi yang kecil.


N10 SULAMAN (16,076)
B/I: 82.36% B/B/I: 14.75%
C: 2.73% L: 0.16%

1. Datuk Hajiji Noor (BN) - ?
2. Umsery@Ansari Abdullah (PKR) - ?
Penyandang: Datuk Hajiji Noor (BN)

Majoriti: 3,482 undi

Verdict: ?. Dua-dua sama kuat. Saya tidak brani cakap.


N11 KIULU (9,773)
B/I: 10.55% B/B/I: 86.18%
C: 3.06%L: 0.21%

1. Datuk Lovis Rampas (BN) - 45%
2. Gaibin Ransoi (PKR) - 55%

Penyandang: Datuk Lovis Rampas (BN)
Majoriti: 2,279

Verdict: PKR. Satu lawan satu, macam konfirm kalah saja si Louis ni kali.


P171 SEPANGGAR (39,251)
(Dahulu dikenali Gaya)
B/I: 48.78% B/B/I: 28.74%
C: 21.98% L: 0.50%

1. Ewol Muji@Edward Ewol Mujie (DAP) - 45%
2. Enchin Majimbun@Eric (BN) - 55%

Penyandang: Enchin Majimbun@Eric (BN)
Majoriti: 11,128 undi

Verdict: BN. Silap strategy pembangkang.


N12 KARAMBUNAI (19,951)
B/I: 77.47% B/B/I: 11.77%
C: 10.06%L: 0.70%

1. Jainab Ahmad (BN) - 55%
2. Ag. Maidin Ag. Apong (PKR) - 45%

Penyandang: Jainab Datuk Ahmad (BN)
Majoriti: 2,526 undi

Verdict: BN. Walaupun banyak orang yang kuat-kuat dalam PKR Karambunai yang boleh cover Awang Maidin, tapi Jainab masi kuat.


N13 INANAM (19,300)
B/I: 19.12% B/B/I: 46.28%
C: 34.29%L: 0.31%

1. Goh Chin Lok@Johny Goh (BN) - 35%
2. Jeffrey Kumin@John (DAP) - 30%
3. Clarence Chin@Olay (Bebas) - 5%
4. Daniel John Jambun (PKR) - 30%

Penyandang: Goh Chin Lok@Johny Goh (BN)
Majoriti: 3,731 undi

Verdict: BN. Sayang ni kerusi. PKR sama DAP sama-sama tamak.


P172 KOTA KINABALU (43,714)
B/I: 11.64% B/B/I: 9.21%
C: 78.40% L: 0.75%

1. Chin Teck Meng (BN) - 40%
2. Christina Liew Chin Jin (PKR) - 20%
3. Hiew King Chiew (DAP) - 38%
4. Kong Yu Kiong (Bebas) - 2%

Penyandang: Dr. Yee Moh Chai (BN)
Majoriti: 10,860 undi

Verdict: BN. Lagi silap PKR sama DAP.


N14 LIKAS (15,178)
B/I: 16.72% B/B/I: 9.78%
C: 78.40% L: 0.75%

1. Yap Siew Kiong (PKR) - 15%
2. Datuk Liew Teck Chan (BN) - 47%
2. Joan Goh Penn Nee (DAP) - 30%
4. Kong Yu Kiong (Bebas) - 5%

Penyandang: Datuk Liew Teck Chan (BN)
Majoriti: 3,993 undi

Verdict: BN. Sepa lagi tamak ni, DAP kah PKR?


N15 API-API (10,775)
B/I: 8.50% B/B/I: 6.56%
C: 84.19% L: 0.75%

1. Datuk Dr. Yee Moh Chai (BN) - 55%
2. Christina Liew Chin Jin (PKR) - 45%

Penyandang: Datuk Dr. Yee Moh Chai (BN)
Majoriti: 2,933 undi

Verdict: BN. Susah si Christina Liew mo menang. Salah tempat dia pi lawan ni.


N16 LUYANG (17,761)
B/I: 9.19% B/B/I: 10.34%
C: 79.61% L: 0.86%

1. Alexander Wong Yun Kong (PKR) - 20%
2. Chin Fung Vui@Bernard (Bebas) - 5%
3. Melanie Chia Chui Ket (BN) - 45%
4. Fung Kong Win (DAP) - 30%

Penyandang: Melanie Chia Chui Ket (BN)
Majoriti: 2,254 undi

Verdict: BN. Malas saya mo cakap suda.


P173 PUTATAN (34,935)
B/I:62.7% B/B/I:12.66 %
C: 24.10% L: 0.54%

1. Makin@Marcus Mojigoh (BN) - 45%
2. Ramzah Ahmad (Bebas) - 10%
3. Saukinah Yussof (PKR) - 45%

Penyandang: Datuk Dr. Makin @ Marcos Mojigoh (BN)
Majoriti: 7,832 undi

Verdict: PKR. Marcos Mojigoh harap pengundi Bumiputera Islam tapi saya rasa kali ni bye-bye.


N17 TANJONG ARU (19,993)
B/I:52.41%B/B/I:10.61%
C: 36.52% L: 0.46%

1. Edward Yong Oui Fah (BN) - 45%
2. Awang Ahmad Shah (PKR) - 45%
3. Yang Chan Tsze@Teddy Yap (DAP) - 10%

Penyandang: Edward Yong Oui Fah (BN)
Majoriti: 4,909 undi

Verdict: PKR. Saya rasa-rasa saja.


N18 PETAGAS (14,942)
B/I:76.46 % B/B/I:15.39 %
C:7.49 % L:0.66 %

1. Datuk Yahya Hussin (BN) - 60%
2. Salleh Tiasi Tiaseh (PKR) - 40%

Penyandang: Datuk Yahya Hussin (BN)
Majoriti: 4,221 undi

Verdict: BN. Undi post saja suda cukup kasi menang si Yahya Hussin.


P174 PENAMPANG (35,821)
B/I:11.18 % B/B/I:55.32 %
C: 32.79% L:0.71 %

1. Tan Sri Benard Dompok (BN) - 50%
2. Anthony Tibok (Bebas) - 3%
3. Livired Missih @ Willybroad Missi (Pasok) - 4%
4. Edwin @ Jack Bosi (PKR) - 43%

Verdict: BN. Dompok masi menang. Kuat bah dia ni, di Parlimen pun buli tahan.

N19 KAPAYAN (20,723)
B/I:16.75 % B/B/I:35.07 %
C:47.27 % L:0.91 %

1. Stephen Jacob Jimbangan (DAP) - 17%
2. Datuk Edward Khoo Keok Hai (BN) - 46%
3. Datuk Chau Chin Tang (PKR) - 37%

Penyandang: Datuk Edward Khoo Keok Hai (BN)
Majoriti: 3,193 undi

Verdict: BN. Kalau satu lawan satu bagus bah ni, tapi kena telan hakikat MCA hidup lagi untuk 5 tahun akan datang. Memang orang Sabah ni teda harapan sudakah?


N20 MOYOG (15,098)
B/I: 3.52 % B/B/I: 83.12 %
C: 12.92% L: 0.44 %

1. Donald Peter Mojuntin (BN) - 59%
2. Moris@Francis Miji (PKR) - 37%
3. Levired Missih@Willybroad Missih (Pasok) - 4%

Penyandang: Philip Benedict Lasimbang (BN)
Majoriti: 2,568 undi

Verdict: BN. Orang berani sama pintar, confirm menang.


P175 PAPAR (32,279)
M: % C: % I: %
B/Sab: % B/Swk: % L: %

1. Rosnah Abdul Rashid Shirlin (BN) - 55%
2. Mohd. Hashim Yussup (Bebas) - 5%
3. Wahap Idris (PKR) - 25%
4. Datuk Patrick Sindu (Bebas) - 20%

Penyandang: Rosnah Abdul Rashid Shirlin (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Verdict: BN. Patrick Sindu buat pertama kali jadi calon bebas. Saya tidak nampak dia buli manang.


N21 KAWANG (15,591)
B/I: 62.75% B/B/I: 26.89%
C: 10.24% L: 0.12%

1. Zavilin@Evelyn Gabili (PKR) - 37%
2. Pengiran Othman Rauf@Awang (Setia) - 5%
3. Datuk Ghulam Haidar Khan Bahadar (BN) - 55%
4. Maiji Jaigul (Bersekutu) - 3%

Penyandang: Datuk Ghulam Haidar Khan Bahadar (BN)
Majoriti: 6,279 undi

Verdict: BN. Sepa yang tidak kenal si Evelyn Gabili mimang dia tidak pernah dingar radio Sabah lah. Tapi sayang, calon BN mimang kuat.


N22 PANTAI MANIS (16,688)
B/I: 63.02% B/B/I: 23.45%
C: 13.39% L: 0.14%

1. Ag. Bakar Ag. Hussain (PKR) - 40%
2. Datuk Abdul Rahim Ismail (BN) - 50%
3. Mohd. Hashim Yussup@Yusof (Bebas) - 5%
4. Welfred Kilos (Bersekutu) - 5%

Penyandang: Datuk Abdul Rahim Ismail (BN)
(Menang tanpa bertanding).

Verdict: BN. Tatap menang tapi bila ko mo jadi Deputy Chief Minister?


P176 KIMANIS (22,239)
B/I: 68.14% B/B/I: 24.97%
C: 6.79% L: 0.10%

1. Datuk Anifah Aman (BN) - 53%
2. Jaafar Ismail (Bebas) - 4%
3. Benjamin Basintal (Bebas) - 3%
4. Ismail Bungsu (PKR) - 40%

Penyandang: Datuk Anifah Aman (BN)
Majoriti: 5,108 undi

Verdict: BN. Adik CM masi menang.


N23 BONGAWAN (12,389)
B/I: 67.84% B/B/I: 24.83%
C: 7.26% L: 0.07%

1. Datuk Karim Bujang (BN) - 49%
2. Md. Haris Md. Tahir (Bebas) - 3%
3. Lusin Balangon (Bersekutu) - 4%
4. Ag. Wasli Ag. Yahya (PKR) - 44%

Penyandang: Datuk Karim Bujang (BN)
Majoriti: 805 undi

Verdict: BN. Pertarungan sengit. Sedikit advantage untuk Karim Bujang.


N24 MEMBAKUT (9,850)
B/I: 68.51% B/B/I: 25.16%
C: 6.20% L: 0.13%

1. Mohd. Arifin Mohd. Arif (BN) - 55%
2. Awang Tengah Awang Amin (PKR) - 45%

Penyandang: Mohd. Arifin Mohd. Arif (BN)
Majoriti: 1,743 undi

Verdict: BN. Menantu CM. Pertarungan sengit juga ni. Pengundi KDM main peranan di sini.


P177 BEAUFORT (26,788)
B/I: 62.63% B/B/I: 25.74%
C: 11.48% L: 0.15%

1. Datuk Lajim Ukin (BN) - 55%
2. Lajim Md. Yusof (PKR) - 45%

Penyandang: Datuk Azizah Mohd. Dun (BN)
(Menang Tanpa Bertanding)

Verdict: BN. Dapat juga si Lajim jadi Menteri Federal sebelum bersara. Tapi mesti banyak pengundi yang tesalah undi ni nanti pasal nama sama.


N25 KLIAS (13,885)
B/I: 70.31% B/B/I: 13.63%
C: 15.82% L: 0.24%

1. Datuk Azizah Mohd. Dun (BN) - 40%
2. Md. Tajuddin Md. Walli (Bebas) - ?
3. Abdul Rahman Md. Yakub (PKR) - 30%
4. Mat Lani Sabili (Bebas) - ?
5. Taufick Ruschi (Bebas) - ?

Penyandang: Datuk Lajim Ukin (BN)
Majoriti: 3,778 undi

Verdict: BN. Menteri Kabinet Wanita kita nanti.


N26 KUALA PENYU (12,903)
B/I: 54.37% B/B/I: 38.77%
C: 6.81% L: 0.05%

1. Teo Kwan Chin@Teo Mau Sing (BN) - 46%
2. Johan@Christopher O.T Ghani (Bebas) - 50%
3. Guandee Kohoi (PKR) - 4%

Penyandang: Johan@Christopher O.T Ghani (Bebas)
Majoriti: 2,018 undi

Verdict: Bebas. John Ghani masi menang.


P178 SIPITANG (24,145)
B/I: 80.58% B/B/I: 14.09%
C: 4.99% L: 0.34%

1. Sapawi Amat Wassali@Ahmad (BN) - 50 %
2. Karim Tassim (PKR) - 50%

Penyandang: Yusof@Josree Yaacob (BN)
(Menang Tanpa Bertanding)

Verdict: BN. Susah mo cakap tapi BN mungkin ada advantage. Doktor Yussof sama Sapawi Amat dari dulu lagi orang mimang suda tau tidak ngam.


N27 LUMADAN (11,317)
B/I: 90.12% B/B/I: 5.88%
C: 3.88% L: 0.12%

1. Kamarlin Omei (BN) - 55%
2. Brahim Awang Anak (Bebas) - 5%
3. Dojit Muda (PKR) - 40%

Penyandang: Datuk Sarinum Sadikun (BN)
Majoriti: 999 undi

Verdict: BN. Nasib suda tukar calon, kalau tidak konfirm kalah.


N28 SINDUMIN (12,828)
B/I: 72.16% B/B/I: 21.34%
C: 5.96% L: 0.54%

1. Ahmad Bujang (BN) - 45%
2. Ramli Dua (PKR) - 55%

Penyandang: Datuk Sapawi Ahmad (BN)
Majoriti: 1,668 undi

Verdict: PKR. Ramli Dua orang kuat Berjaya dulu-dulu.


P179 RANAU (30,810)
B/I: 38.67% B/B/I: 58.11%
C: 3.18% L: 0.04%

1. Datuk Siringan Gubat (BN) - 50%
2. Vitos Mark Koding (Pasok) - 5%
3. Jonathon Yasin (PKR) - 45%

Penyandang: Tan Sri Bernard Dompok (BN)
Majoriti: 1,387 undi

Verdict: BN. Siringan Gubat ni kira kuat juga bah dalam KDM. Susah mo kalah.


N29 KUNDASANG (9,639)
B/I: 26.6% B/B/I: 72.51%
C: 0.85% L: 0.04%

1. Dr. Joachim Gunsalam (BN) - 47%
2. Karim Adam (PKR) - 50%
3. Japiril Suhaimin (Bebas) - 3%

Verdict: PKR. Sengit ni tempat. Dua-dua sama kuat. Yang bebas tuh konfirm hilang deposit.


N30 KARANAAN (11,087)
B/I: 55.94% B/B/I: 37.19%
C: 6.85% L: 0.02%

1. Datuk Masidi Manjun (BN) - 60%
2. Atin@Attin Naisin (PKR) - 40%

Penyandang: Datuk Masidi Manjun (BN)
Majoriti: 6,106

Verdict: BN. Masidi tetap menang saya cakap.


N31 PAGINATAN (10,084)
B/I: 31.23% B/B/I: 67.35%
C: 1.36% L: 0.06%

1. Johumin Ampadong (Bersekutu) - 4%
2. Datuk Ewon Ebin (BN) - 50%
3. Paul B. Kerangkas (PKR) - 43%
4. Mat Jaili Samat (Bebas) - 3%

Penyandang: Datuk Ewon Ebin (BN)
Majoriti: 1,551

Verdict: BN. Bersekutu dan Bebas kacau undi.


P180 KENINGAU (35,578)
B/I: 23.62% B/B/I: 64.91%
C: 11.36% L: 0.11%

1. Datuk Joseph Pairin Kitingan (BN) - 47%
2. Datuk Dr. Jeffery Kitingan (PKR) - 49%
3. Peter Kodou@Peter Anthony Kodou (DAP) - 4%

Penyandang: Datuk Joseph Pairin Kitingan (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Verdict: PKR. Pairin betul-betul mengharapkan Liawan kali ini. Terpulang kepada pengundi.


N32 TAMBUNAN (11,245)
B/I: 8.2% B/B/I: 89.65%
C: 2.09% L: 0.06%

1. Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan (BN) - 53%
2. Koh Kui Tze@Francis Koh Lui Tze (Bebas) - 2%
3. Moses@Mozes Michael Iking - 45%

Penyandang: Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan (BN)
Majoriti: 3,280 undi

Verdict: BN. Kalau saya jadi pengundi di Tambunan saya undi si Moses Iking pasal dia ni bagus.


N33 BINGKOR (13,339)
B/I: 26.42% B/B/I: 59.50%
C: 14% L: 0.08%

1. Justin Guka (BN) - 35%
2. Datuk Dr. Jeffrey Kitingan (PKR) - 53%
3. Victor Leornadus@Victor Leonardus (Bebas) - 5%
4. Uling@Thomas Anggan (Bebas) - 7%

Penyandang: Justin Guka (BN)
Majoriti: 3,802 undi

Verdict: PKR. Dalam tangan.


N34 LIAWAN (10,994)
B/I: 36.01% B/B/I: 46.16%
C: 17.64% L: 0.19%

1. Datuk Sairin Karno (BN) - 41%
2. Jius Awang (PKR) - 49%
3. Yapilin Nawawi (DAP) - 6%
4. Yangul@Lawrence Mogidau @Edau - 4%

Penyandang: Datuk Sairin Karno (BN )
Majoriti: 3,304

Verdict: PKR. Lawalah Jius Awang. Kasi kalah si Sairin.


P181 TENOM (20,874)
B/I: 25.06 % B/B/I: 57.44%
C: 17.34% L: 0.16%

1. Mutang@Sylvester Dawat (Bersekutu) - 4%
2. Raime Unggi (BN) - 44%
3. Adris Taripin (PKR) - 47%
4. Joh Jimmy@Richard Joe Jimmy (Bebas) - 5%

Penyandang: Raime Unggi (BN)
Majoriti: 2,404 undi

Verdict: PKR. Saya dingar2 baru-baru ni ada orang UMNO bakar bendera sendiri. Macam orang tida suka saja si Raime Unggi ni.


N35 MELALAP (10,276)
B/I: 27.01% B/B/I: 46.32%
C: 26.59% L: 0.08%

1. Datuk Radin Malleh (BN) - 57%
2. Jaineh Juata@Jimmy Jawatah (PKR) - 38%
3. Belud@Jeffrey Kubang (Bersekutu) - 5%

Penyandang: Radin Malleh (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Verdict: BN. Calon cina akan menangkan Radin Malleh. Melainkan SAPP sendiri buang tebiat.


N36 KEMABONG (10,598)
B/I: 23.17% B/B/I: 68.22%
C: 8.37% L: 0.24%

1. Auren Tegiko (Bersekutu) - 5%
2. Peter@Philip Lunak@Lonok (PKR) - 40%
3. Datuk Rubin Balang (BN) - 45%

Penyandang: Datuk Rubin Balang (BN)
Majoriti: 2,511 undi

Verdict: BN. Bebas kacau undi.

P182 PENSIANGAN (19,712)
B/I: 12.05% B/B/I: 86.01%
C: 1.87% L: 0.07%

1. Tan Sri Joseph Kurup (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Penyandang: Bernard S. Maraat (BN)
Majoriti: 808 undi

Comment: Saya picaya ni last term si Joseph Kurup. Mungkin pok assistant minister di federal mungkin. Harap-harap tida kana bagi.


N37 SOOK (12,564)
B/I: 13.62% B/B/I: 84.00%
C: 2.32% L: 0.06%

1. Datuk Ellron Angin (BN) - 44%
2. Sidum Manjim (Bersekutu) - 3%
3. Suaidin@Shuhaidin Langkab@Langkap (Setia) - 3%
4. Paul Bunsu Gintang@Paul Gitang (PKR) - 50%

Penyandang: Tan Sri Joseph Kurup (BN)
Majoriti: 395 undi

Verdict: PKR. Kasi kalah ni saki baki PBRS. Biar durang teda kerusi di dalam adun Sabah.


N38 NABAWAN (7,148)
B/I: 9.29% B/B/I: 89.55%
C: 1.08% L: 0.08%

1. Datuk Bobbey Ah Fang Suan (BN) - 44%
2. Gabriel Uwing Agunsung (PKR) - 49%
3. Alexsius Mangka (Bersekutu) - 7%

Penyandang: Datuk Bobbey Ah Fang Suan (BN)
Majoriti: 2,621 undi

Verdict: PKR. Disebabkan si Kurup telah menyebabkan penduduk Pensiangan marah, si Bobbey Suan pun jadi mangsa.


P183 BELURAN (19,181)
B/I: 60.66% B/B/I: 37.35%
C: 1.61% L: 0.38%

1. Datuk Ronald Kiandee (BN) - 50%
2. Michael@Radio Ludan (PKR) - 38%
3. Petrus Rinning (Bebas) - 4%
4. Ramsah Tasim@Tashim (Bebas) - 4%
5. Nordin Kaning (Bebas) - 4%

Penyandang: Datuk Ronald Kiandee (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Verdict: BN. Menang lagi dia ni kali.


N39 SUGUT (7,748)
B/I: 60.88% B/B/I: 37.96%
C: 0.86% L: 0.30%

1. Janid Bobonong (Bebas) -3%
2. Basran Omar (Bebas) - 5%
3. Datuk Surady Kayong (BN) - 48%
4. Raidin Rumantai (PKR) - 40%
5. Nordin Kaning (Bebas) - 4%

Penyandang: Datuk Surady Kayong (BN)
Majoriti: (Menang tanpa bertanding)

Verdict: BN. Suradi Kayong menang dengan majority yang kecil.

N40 LABUK (11,397)
B/I: 60.52% B/B/I: 36.93%
C: 2.12% L: 0.43%

1. Yusof Apok@Joseph Apgk (Bebas) - 3%
2. Datuk Micheal Asang (BN) - 50%
3. Sipin Kadandi (PKR) - 43%
4. Mervin Enti (Bebas) - 4%

Penyandang: Metah@Michael Asang
(Menang tanpa bertanding)

Verdict: BN. Nampaknya tunggu 5 tahun lagi lah si Michael Asang bersara.


P1 LIBARAN (31,435) 84
B/I: 72.11% B/B/I: 4.53%
C: 23.05% L: 0.31%

1. Ahmad Thamrin Jaini (PKR) - 40%
2. Datuk Juslie Ajirol (BN) - 60%

Penyandang: Datuk Juslie Ajirol (BN)
Majoriti: 10,669 undi

Verdict: BN. Masi menang bah si Juslie Ajirol.


N41 GUM-GUM (9,993)
B/I: 68.05% B/B/I: 7.50%
C: 24.16% L: 0.30%

1. Mohaspa Mohd. Hassan (PKR) - 45%
2. Datuk Zakaria Mohd. Edris (BN) - 55%

Penyandang: Datuk Zakaria Mohd. Edris
Majoriti: 2,498

Verdict: BN.


N42 SUNGAI SIBUGA (21,442)
B/I: 74.01% B/B/I: 3.14%
C: 22.53% L: 0.32%

1. Ahmad Thamrin Jaini (PKR) - 32%
2. Osman Enting (Bersekutu) - 4%
3. Datuk Seri Musa Aman (BN) - 51%
2. Gusniah Diong (Bebas) - 3%

Penyandang: Datuk Seri Musa Aman (BN)
Majoriti: 6,670 undi

Verdict: BN. CM lagi. At least bukan orang lain yang jadi.


P185 BATU SAPI (26,004)
B/I: 60.14% B/B/I: 2.31%
C: 37.21% L: 0.34%

1. Chung Kwong Win (Bebas) - 30%
2. Edmund Chong Ket Wah (BN) - 70%

Penyandang: Edmund Chong Ket Wah (BN)
(Menang tanpa bertanding).

Verdict: BN. Ni orang lama PBS, saya puji sama dia......


N43 SEKONG
Jumlah Pengundi: 11,308
Peratusan Kaum: B/I: 81.05% B/B/I: 2.22% C: 16.58% L: 0.15%

1. Datuk Shamsudin Yahya (BN) - 50%
2. Datuk Nahalan Damsal (PKR) - 45%
3. Mansor Mursalin (Bersekutu) - 5%

Penyandang: Datuk Shamsuddin Yahya (BN)
(Majoriti: )
Menang tanpa bertanding

Verdict: BN. Setahu sayalah ni kerusi mana pernah PBS menang walaupun si Nahalan Damsal dalam PBS tuh time. Masa dia UMNO saja dia menang.


N44 KARAMUNTING

Jumlah Pengundi: 14,696
Peratusan Kaum: B/I: 44.06% B/B/I: 2.38% C: 53.08% L: 0.48%

1. Sak Cheong Yu (Bebas) - 30%
2. Tan Shu Tee (PKR) - 15%
3. Peter Pang En Yin (BN) - 40%
4. Chok Kon Tack (DAP) - 15%

Penyandang: Datuk Wong Lien Tat (BN)
(Majoriti: 1,579 undi)

Verdict: BN.


P186 SANDAKAN (32,847)
B/I: 34.91% B/B/I: 4.22%
C: 60.49% L: 0.38%

1. Fong Vun Fui (Bebas) - 4%
2. Chong Chu Lin@Shanty (DAP) - 44%
3. Datuk VK Liew (BN) - 42%

Penyandang: Chong Hon Min (Bebas)
Majoriti: 1,330 undi

Verdict: DAP. Dulu Chong Hon Min, sekarang DAP.


N45 ELOPURA (18,363)
B/I: 33.92% B/B/I: 5.56%
C: 59.95% L: 0.57%

1. Pang Chen Miew (PKR) - 40%
2. Au Kam Wah (BN) - 60%

Penyandang: Au Kam Wah (BN)
Majoriti: 6,978 undi

Verdict: BN. Undi Bumiputera Muslim menangkan SAPP.


N46 TANJONG PAPAT (14,484)
B/I: 36.17 % B/B/I: 2.52%
C: 61.18% L: 0.13%

1. Datuk Raymond Tan Shu Kiah (BN) - 60%
2. Teo Yan Boon@Anthony (DAP) - 40%

Penyandang: Datuk Raymond Tan Shu Kiah (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Verdict: BN. Sama macam yang di atas.


P187 KINABATANGAN (19,554)
B/I: 92.30% B/B/I: 6.13%
C: 1.19% L: 0.38%

1. Datuk Bung Moktar Radin (BN) - 47%
2. Dasim @ Ricky Jikah (Bebas) - 3%
3. Ahmad Abdul (PKR) - 50%

Penyandang: Datuk Bung Moktar Radin (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Verdict: PKR. Macam kalah ni si Bung Moktar.

N47 KUAMUT (11,389)
B/I: 89.39% B/B/I: 9.17%
C: 1.02% L: 0.42%

1. Jusing @ Geoffrey Sabran (DAP) -10%
2. Abdul Razak Jamil (PKR) - 43%
3. Mustapa Datu Tambuyong (Bebas) - 5%
4. Masiung Banah (BN) - 37%
5. Duin Bintarang @ Noor Bintarang (Bebas) - 5%

Penyandang: Johnny @ Juni Intang (BN)
Majoriti: 2,210 undi

Verdict: PKR.

N48 SUKAU (8,165)
B/I: 96.35% B/B/I: 1.90%
C: 1.43% L: 0.32%

1. Imran Ibrahim (Pas) -?
2. Ahdah Sulaiman (Bebas) -?
3. Jahran Gani (Bebas) -?
4. Saddi Abdul Rahman (BN) -?
5. Yusof Nasir (Bebas) -?
6. Abdul Ghani Kosui (Bebas) -?
7. Jakariah Janit (Bebas) -?
8. Awang @ Pg. Roslan Mansah (Bersekutu) -?

Penyandang: Datuk Akiee Abass (BN)
Majoriti: 2,650 undi

Verdict: BN. Terlampau banyak calon Bebas.


P188 SILAM (40,362)
B/I: 72.30% B/B/I: 12.37%
C: 14.37% L: 0.96%

1. Salleh Kalbi (BN) - 50%
2. Dr. Hasbullah Taha (PKR) -50%

Penyandang: Samsu Baharun Ab. Rahman (BN)
Majoriti: 10,748 undi

Verdict: PKR. Memandangkan saya anti-BN, saya bagi sama PKR.


N49 TUNGKU (12,246)
B/I: 69.68% B/B/I: 16.61%
C: 12.90% L: 0.81%

1. Jamal Sulai (PKR) - 35%
2. Mohd. Suhaili Said (BN) - 55%
3. Abdul Raja Abdul Mohammad (Bebas) - 10%

Penyandang: Datuk Mohd. Suhaili Said
Majoriti: 4,206 undi

Verdict: BN.


N50 LAHAD DATU (21,548)
B/I: 68.60% B/B/I: 10.85%
C: 19.65% L: 0.90%

1. Datuk Datu Nasron Mansur (BN) - 55%
2. Zainuddin Zulkarnain (PKR) - 45%

Penyandang: Datuk Datu Nasrun Mansor (BN)
Majoriti: 5,072 undi

Verdict: BN. Ada lawan ni kali.


N51 KUNAK (9,598)
B/I: 83.83% B/B/I: 10.40%
C: 4.48% L: 1.30%

1. Nilwan Kaban (BN) - 55%
2. Bedu Kudusa (PKR) - 45%

Penyandang: Datuk Jasa Rauddah (BN)
Majoriti: 1,923 undi

Verdict: BN. PKR ada harapan.

P189 SEMPORNA (33,772)
B/I: 92.74% B/B/I: 4.54%
C: 2.48% L: 0.24%

1. Datuk Mohd. Shafie Apdal (BN) - 70%
2. Ab. Aziz Ab. Hamid (PKR) - 30%

Penyandang: Datuk Mohd. Shafie Apdal (BN)
Majoriti: 13,319 undi

Verdict: BN. Kamu rasa dia jadi menteri apa nanti?

N52 SULABAYAN (11,291)
B/I: 95.96% B/B/I: 3.64%
C: 2.48% L: 0.19%

1. Harman Mohamad (BN) - 60%
2. Mohd. Abdullah Wahab Pg. Abdullah (PKR) - 40%

Penyandang: Mohammad Lan Alani (BN)
Majoriti: 2,337 undi

Verdict: BN. Kubu kuat BN.

N53 SENALLANG (12,198)
B/I: 92.45% B/B/I: 1.52%
C: 5.73% L: 0.3%

1. Hasman Sagaran (PKR) - 30%
2. Datuk Nasir Tun Sakaran (BN) 60%
3. Mohd. Syadi Baki (Bebas) - 10%
4. Asmara Asmad (Bebas) - 10%

Penyandang: Datuk Nasir Tun Sakaran (BN)
Majoriti: 4,619 undi

Verdict: BN. Lagi kubu kuat BN.


N54 BUGAYA (11,727)
B/I: 89.94% B/B/I: 8.54%
C: 1.28% L: 0.24%

1. Datuk Ramlee Marhaban (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Penyandang: Datuk Basali Tarireh @Abdul Hamid
Majoriti: 1,996


P190 TAWAU (42,560)
B/I: 50.92% B/B/I: 4.35%
C: 44.18% L: 0.55%

1. Chua Soon Bui (BN) - 40%
2. Chan Foong Hin (DAP) - 30%
3. Berhan@Birhan Ruslan (PKR) - 30%

Penyandang: Shim Paw Fatt (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Verdict: BN. Pecah undi.

N55 BALUNG (10,248)
B/I: 81.42% B/B/I: 8.77%
C: 8.84% L: 0.97%

1. S. Abas S. Ali (BN) - 60%
2. Mohd. Abdillah Timbasal (PKR) - 40%

Penyandang: Datuk Syed Abas Syed Ali (BN)
Majoriti: 4,662 undi

Verdict: BN.

N56 APAS (12,006)
B/I: 72.14% B/B/I: 3.32%
C: 23.95% L: 0.59%

1. Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan (BN) -60%
2. Ardi Arsah@Samsi (Bebas) - 25%
3. Vun Kon Pau@Henry Vun (PKR) - 15%

Penyandang: Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan
Majoriti: (Menang tanpa bertanding)

Verdict: BN.

N57 SRI TANJONG (20,306)
B/I: 22.99% B/B/I: 2.73%
C: 73.97% L: 0.31%

1. Samson Chin Chee Tsu (BN) - 40%
2. Wong Sze Phin@Jimmy (DAP) - 30%
3. Kong Hong Ming@Kong Fo Min (PKR) - 30%

Penyandang: Samson Chin Chee Tsu (BN)
Majoriti: 3,907 undi

Verdict: BN. Pecah undi lagi.


P191 KALABAKAN (36,018)
B/I: 77.84% B/B/I: 7.47%
C: 13.07% L: 1.62%

1. Datuk Abdul Ghapur Salleh (BN)
(Menang tanpa bertanding)

Penyandang: Datuk Abdul Ghapur Salleh (BN)
(Menang tanpa bertanding)


N58 MEROTAI (13,931)
B/I: 66.79% B/B/I: 7.68%
C: 23.49% L: 2.04%

1. Moktar Ahmad (Bebas) -5%
2. Mohamad Abdullah (Pas) - 40%
3. Pang Yuk Ming (BN) -45%
4. Soon Ten Fook (Bebas) -5%
5. Salman Nurullah (Bebas) -5%

Penyandang: Datuk Liew Yun Fah (BN)
Majoriti: 4,305 undi

Verdict: BN. Kalau Ghapur Salleh kacau, konfrim LDP kalah.


N59 TANJONG BATU (12,577)
B/I: 88.09% B/B/I: 5.81%
C: 4.42%L: 1.68%

1. Datuk Hamisah Samat (BN) -60%
2. Mohd. Jeffry Rosman (Bebas) -5%
3. Dasun Sumbin (Bebas) -5%
4. Dullah Hashim (PKR) -30%

Penyandang: Md. Kamil Mohd. Kassim
Majoriti: 5,000

Verdict: BN.


N60 SEBATIK (9,510)
B/I: 80.47% B/B/I: 9.35%
C: 9.24% L: 0.94%

1. Abd Muis Picho (BN) - 60%
2. Raden Kakung (Bebas) - 10%
3. Arsad Jamal (PKR) - 30%

Penyandang: Datuk Dr. Patawari Patawe (BN)
Majoriti: 4,198 undi

Verdict: BN.


Overall, Keadilan buli dapat 8 MP dan 14 Adun while DAP hanya 1 MP. Yang lain suma BN sapu. Ini hanya sekadar pendapat. So please kepada kawan-kawan sekalian, bagi input sama analysis ini.

PS: Mudah-mudahan BN saja yang menang 8 MP dan 14 Adun.
mamak80
 
Posts: 57
Joined: Sat Feb 23, 2008 8:03 am
Credit in hand: 0.00
Location: Labuan-Kuala Lumpur

Postby DusunKiulu » Tue Feb 26, 2008 4:43 pm

Bah bulih tahan juga ko punya ramalan tu Mamak...ada yg sia setuju, ada juga yg inda barapa setuju, tapi overall...interesting :D

Sia rasa kebanyakan kita nda juga bah anti BN...tapi inda barapa siok dengan UMNO di Sabah. Macam nda ngam bah, sabab UMNO kalau ikut dia punya consti untuk orang malazu (nda tau la pula klu skang sudah kana amend) . Tapi sabab parti2 momogun terdahulu asyik bagaduh saja, itu pasal la dorang dapat masuk sini Sabah baitu.
Janji Tarang Bulan
DusunKiulu
 
Posts: 62
Joined: Sat Oct 09, 2004 3:28 pm
Credit in hand: 0.00

Postby mamak80 » Wed Feb 27, 2008 7:41 am

DusunKiulu wrote:Bah bulih tahan juga ko punya ramalan tu Mamak...ada yg sia setuju, ada juga yg inda barapa setuju, tapi overall...interesting :D

Sia rasa kebanyakan kita nda juga bah anti BN...tapi inda barapa siok dengan UMNO di Sabah. Macam nda ngam bah, sabab UMNO kalau ikut dia punya consti untuk orang malazu (nda tau la pula klu skang sudah kana amend) . Tapi sabab parti2 momogun terdahulu asyik bagaduh saja, itu pasal la dorang dapat masuk sini Sabah baitu.


ini hasil si kickPTI...sya tolong poskan lagi...sebenarnya sya pun intresting dia punya ramalan
mamak80
 
Posts: 57
Joined: Sat Feb 23, 2008 8:03 am
Credit in hand: 0.00
Location: Labuan-Kuala Lumpur

prediction for P.174 N19 & N.20

Postby tanak_K/Ppang » Wed Feb 27, 2008 10:31 am

P174 PENAMPANG (35,821)
B/I:11.18 % B/B/I:55.32 %
C: 32.79% L:0.71 %
1. Tan Sri Benard Dompok (BN)
2. Anthony Tibok (Bebas)
3. Livired Missih @ Willybroad Missi (Pasok)
4. Edwin @ Jack Bosi (PKR)

Prediction : Tan Sri will win P.174 due to his achievement for the KDM and standing up to UMNO on article 1 on freedom of religion. Kg.Maang issue and figthing for the kdm language.



N19 KAPAYAN (20,723)
B/I:16.75 % B/B/I:35.07 %sincere
C:47.27 % L:0.91 %
1. Stephen Jacob Jimbangan (DAP)
2. Datuk Edward Khoo Keok Hai (BN)
3. Datuk Chau Chin Tang (PKR)
Penyandang: Datuk Edward Khoo Keok Hai (BN)
Majoriti: 3,193 undi

Prediction : Stephen Jacob Jimbangan will win.Because he is a local guy. Has been working tirenessly for the pass 4 years in kapayan. highlighting issue like bus stop stand. .Drainage problem. sewarage problem and Tamu ikan stall etc. .young and energetic. . With vision for the people of kdm.

Why Dtk Edward khoo will lose :Because of the longest mall in sabah. . dongongon shop owner very unhappy with that. .He made remark when he won last election that KDM didnt vote him. This has hurt the feeling of the local KDM. .Distribution of contract works not fairly given to local Kdm contrator's. .Unwilling to visit most of the kg's in kapayan. .He is more focus on chinese area rather then kdm area in kapayan.

N20 MOYOG (15,098)
B/I: 3.52 % B/B/I: 83.12 %
C: 12.92% L: 0.44 %
1. Donald Peter Mojuntin (BN)
2. Moris@Francis Miji (PKR)
3. Levired Missih@Willybroad Missih (Pasok)
Penyandang: Philip Benedict Lasimbang (BN)
Majoriti: 2,568 undi


Prediction : Donald Mojuntin will win due to his effort to voice of issue regarding KDM wellbeing,On Kg.Maang issue, he went against Musa Aman on it. Never back out even when he was threated to be sack from BN by Musa Aman. .He also push for petronas berhad to give more priority to local contractor on contract works . Setting up Community Development and Welfare Council (MKPM) in penampang to help the underprivileged in the community.New Straits Times, 3 July 2007He also said No permanent resident status to Filipino Upko Youth chief Donald Mojuntin said the granting of permanent resident status was not the solution to the problem in the state. .

PKR Candidate Morris Miji will not make it. .After losing the 2004 state election Phillip Lasimbang. He was active 1 or 2 years campaigning for his next bid. But then he stop.Reason unknown .He did nothing to help to people of moyog. Nor did he highlighted any issue effecting the moyog voters etc. .Last election he campaign that he was ask by pairin to stand as a PBS independent candidate. .Now he is in PKR? ? ?. Why didn't he acknowledges his present before nomination Day? . His action to stand under PKR ticket is questionable. . Has he been visiting kampung folks lately? .He is an educated person and active in church activities,but education alone does not guarantee he can serve the people in their best interest. .PKR Symbol is to seek justice for anuar nothing more. .

Pasok will lose deposit. .
User avatar
tanak_K/Ppang
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 422
Joined: Sun Oct 03, 2004 11:14 am
Credit in hand: 39.69
Location: the land below the wind

Postby mamak80 » Wed Feb 27, 2008 12:52 pm

news today at sabah times..seramai 112 ahli PKR masuk BN...di Bongkud Ranau...Pengerusi PKR iaitu Thomas Awit di Kg Bongkud Ranau telah mengumumkan akan msuk BN. ini kerana calon PKR yang mereka pilih untuk dipertandingkan tidak dipilih oleh leader PKR...iaitu Morris Awit. Mereka amat marah kepada leader PKR kerana memilih poul kerangkas mewakili calon PKR bertanding di Paginatan...ini menyebabkan mereka terus beralih kepada BN....kesimpulannya...ini masalah perebutan kuasa..apabila pilihan mereka tidak bertanding maka mereka terus beralih kepada BN....lucu lah cerita ni...
mamak80
 
Posts: 57
Joined: Sat Feb 23, 2008 8:03 am
Credit in hand: 0.00
Location: Labuan-Kuala Lumpur

Postby William_D'Conqueror » Wed Feb 27, 2008 5:07 pm

mamak80 wrote:news today at sabah times..seramai 112 ahli PKR masuk BN...di Bongkud Ranau...Pengerusi PKR iaitu Thomas Awit di Kg Bongkud Ranau telah mengumumkan akan msuk BN. ini kerana calon PKR yang mereka pilih untuk dipertandingkan tidak dipilih oleh leader PKR...iaitu Morris Awit. Mereka amat marah kepada leader PKR kerana memilih poul kerangkas mewakili calon PKR bertanding di Paginatan...ini menyebabkan mereka terus beralih kepada BN....kesimpulannya...ini masalah perebutan kuasa..apabila pilihan mereka tidak bertanding maka mereka terus beralih kepada BN....lucu lah cerita ni...


Terbukti leader make in sabah memang gila kuasa....
User avatar
William_D'Conqueror
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1144
Joined: Tue Mar 20, 2007 12:00 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Labuan F.T

Postby Angah » Wed Feb 27, 2008 8:42 pm

RZ_MEng78:

tunggulah 15tahun dari sekarang saya bertanding di N5 Tandek.

Skg ni, biarlah beri peluang dulu perut wakil2 rakyat di sana tu membesar lagi dan lagi (sebasar mungkin sebelum pecah).
Mereka yang bertanding di sana tu bukan mahu sangat kawasan Tandek maju. yang penting bagi mrk, kekayaan dgn wang yang sememangnya tersedia kepada sapa-sapa wakil rakyat mahu pun kroni2 mrk.
Mana ada pembangunan di sana tu. jalan raya pun tempat babi berkubang je, padahal bertukar-tukar sudah wakil rakyat.

Untuk makluman gaji MP & DUN ialah :

Ahli Dewan Negara - RM6,000++ SEBULAN
Ahli Dewan Rakyat - RM4,000++ SEBULAN
Menteri-menteri Kabinet - RM15,000 SEBULAN.
Timbalan Menteri-menteri Kabinet - RM10,000 SEBULAN
Pencen: 1/144 x tempoh perkhidmatan (bulan) x Gaji

Jadi kalau ada 1 DUN+1 MP+Jwtn Manteri = ??
blm masuk peruntukan satu2 kawasan yang mungkin tak sampai 20% di gunakan betul2. yang lain masuk poket kroni2 dan poket sendiri.

Rakyat yang buang mengundi: rm30 (tambang + belanja mengundi-makan&mineral water)+ rm150 (zink 10kpg utk 5 tahun) + rm 50 (baju, bandera & topi)

Jadi sapa yang untung di sini :
a. Wakil rakyat yang hanya tahu datang gereja dan lawat masa kampen kmdn sepanjang 5 tahun tak muncul2. atau rakyat yang cakap inilah pemimpin kita sbb pernah sembahyang sama-sama sekali.
b. Wakil rakyat yang datang kasih rasmi kamu punya kaamatan dengan menyanyi satu lagu dusun tapi lepas pilihanraya asyik wakil je di hatar sbb sibuk outstation atau rakyat yang pernah sekali sumazau sama pemimpin kita.
c. Rakyat yang dapat Zink percuma (SUDAH KENA JANJI TAPI BLM SAMPAI) masa banjir baru2 ni. ATAU rakyat yang sudah cukup2 bertuah dapat janji dari yang lain belum pernah dijanjikan apa-apa.

kesimpulan. fikir2 kanlah wakil yang kamu pilih tu!! POLITIK MAKSUDNYA DUIT MASUK POKET


15 tahun,napa lama sgt? sy letakkan sasaran dalam pilihanraya yg akan datang. Kalau tidak dipilih calon BN, sy tanding atas tiket parti baru yg akan muncul nanti. Kalau bukan kita yang kasi betul n berjuang utk rakyat siapa lagi?sampai bila mau kasi chance dorang yg bergelar YB ni seolah-olah makan gaji buta yg lain..tp tidak suma la..segelintir shja..ditambah lagi dgn PKR dan CDO yg dilantik tidak pernah turun pejabat dan melawat kampung..betul2 makan gaji buta..

bakal calon 2012 di kawasan yg membenci calon paling lama bertakhta. kalau ada sesiapa berminat bagitau utk join parti berbilang kaum rakyat sabah. mainifesto parti mestila berjuang demi rakyat. gaji kakitangan awam sabah dinaikkan 20 persen. mempelbagai lagi penumbuhan syarikat-syarikat berdaya saing. Merancakkan lagi pelaburan asing di negeri Sabah.Menyediakan prasarana utk peniaga kecil-kecilan mahupun besar-besaran. membuka peluang kepada peniaga kampung utk terlibat dalam perniagaan export dan import terutama perniagaan berasaskan hasil lautan dan buah-buahan. serta pelbagai lagi kebaikan :twisted:
Last edited by Angah on Wed Feb 27, 2008 8:51 pm, edited 2 times in total.
Angah
 
Posts: 85
Joined: Wed Feb 06, 2008 4:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Pitas

PreviousNext

Return to Sabah, Malaysia & International Politics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 4 users online :: 0 registered, 0 hidden and 4 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.