Share gambar air terjun & sungai

Bincang fotografi, kamera digital, videocam, video editing, teknik mengambil gambar atau kongsi gambar yang diambil

Moderator: Moderators

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby Guntur » Mon Apr 06, 2009 2:21 pm

The serene Mahua River

Image
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Advertisement

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby ladybugs » Mon Apr 06, 2009 2:31 pm

Guntur wrote:Another one

Image

wow... amazing picture.. :clap2:
bos guntur, tempat ni jauh dari main road ka?
If you judge people, you have no time to love them.
User avatar
ladybugs
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4876
Joined: Mon Feb 23, 2009 10:12 am
Credit in hand: 45.39
Bank: 10,259.26
Location: masih mencari tempat berteduh

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby Guntur » Mon Apr 06, 2009 2:34 pm

15KM dari pekan Tambunan. Easy access via aspalt road. About 6 KM from the main road of Tambunan-Ranau.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby ladybugs » Mon Apr 06, 2009 2:40 pm

Guntur wrote:15KM dari pekan Tambunan. Easy access via aspalt road. About 6 KM from the main road of Tambunan-Ranau.

tq bos.. i'll be there to enjoy the beautiful creatures
If you judge people, you have no time to love them.
User avatar
ladybugs
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4876
Joined: Mon Feb 23, 2009 10:12 am
Credit in hand: 45.39
Bank: 10,259.26
Location: masih mencari tempat berteduh

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby Guntur » Mon Apr 06, 2009 9:40 pm

Gambar yg sebelumnyaa overexposed itu waterfall. Ini macam ok sikit.

Image
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby Salou » Mon Apr 06, 2009 10:04 pm

Guntur wrote:Gambar yg sebelumnyaa overexposed itu waterfall. Ini macam ok sikit.

Image

Just nice tu air terjun macam real pula :clap2:
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,289.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby lontugih-kikasut » Tue Apr 07, 2009 2:53 am

Guntur wrote:Gambar yg sebelumnyaa overexposed itu waterfall. Ini macam ok sikit.

Image

Another interesting angle to shoot the waterfall :thumbup1:

Exposurewise, I personally prefer this one compared to the earlier one (overexposed). Increasing the contrast/saturation slightly, in my opinion, can further improve the image as it gives the sense of depth, though may lose some details. But too much details can make an otherwise excellent image looks flat or two-dimensional - or may be just my taste ;-)
Composition wise, If it is cropped to exclude the man-made structure (platform with railings) on the right and the uninteresting boulders and shrubs on the foreground, the image could give me a completely different feeling (may try a landscape layout). Kalau selepas crop, dia punya foreground ialah tu pokok macam 'tuhau', dan right crop ialah just after the biggest tree di sebelah kanan, saya rasa ngam sebab nampak macam ada 3 layers: 1st, the waterfall; 2nd, the curve formed from the top of the biggest three on the right, down and along the ridge of the boulders, across to the left; 3rd, the pokok 'tuhau' on the foreground. Combined with a properly adjusted contrast/saturation, it would give '3-dimensional effect' - lagi hidup tu gambar.
But it is already a good shot, tapi pasal kau bilang komen maka saya pun barabis lah cari apa mau komen selain daripada simply say excellent shot :lol2:
Lontugih indak pandai siap-siap pakai kasut
User avatar
lontugih-kikasut
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 206
Joined: Tue Jun 22, 2004 10:36 pm
Credit in hand: 0.00
Location: merayap-rayap

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby Guntur » Tue Apr 07, 2009 5:40 pm

I agree. I prefer the contrast for the batu-batuan in the first photo.. but not the overexposed waterfall. Lontugih cuba kau kasi crop lepas tu upload sini kita tengok sample yg kau maksudkan.. saya bayangkan ia alternatif komposisi yg bagus juga
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby lontugih-kikasut » Tue Apr 07, 2009 10:09 pm

Guntur wrote:I agree. I prefer the contrast for the batu-batuan in the first photo.. but not the overexposed waterfall. Lontugih cuba kau kasi crop lepas tu upload sini kita tengok sample yg kau maksudkan.. saya bayangkan ia alternatif komposisi yg bagus juga

Nanti sa cuba. Tapi lebih bagus saya share one of my favourite image of Mahwa fall, by Rabani. Banyak juga saya belajar dari dia ni, a down to earth Sabahan amateur Photographer. Saya suka dia punya exposure and composition.

http://www.trekearth.com/gallery/photo139454.htm
Lontugih indak pandai siap-siap pakai kasut
User avatar
lontugih-kikasut
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 206
Joined: Tue Jun 22, 2004 10:36 pm
Credit in hand: 0.00
Location: merayap-rayap

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby Guntur » Tue Apr 07, 2009 10:51 pm

Oh sia sudah tingu gambar si Rabani juga..

Tapi sia ingat dia pro kerja sama Sabah Tourism or apa sudah tu company.. bukankah?
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby lontugih-kikasut » Tue Apr 07, 2009 11:11 pm

Guntur wrote:Oh sia sudah tingu gambar si Rabani juga..

Tapi sia ingat dia pro kerja sama Sabah Tourism or apa sudah tu company.. bukankah?

Off topic:
Dulu dia bilang dia freelancer for news and glossy media. Professionally, he is a system analyst/programmer tapi ndak tau lah sekarang, lama sudah tiada contact. Mungkin juga kerja full time sama Sabah Tourism. Pro bah pula tu kan. I quite admire his works
Lontugih indak pandai siap-siap pakai kasut
User avatar
lontugih-kikasut
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 206
Joined: Tue Jun 22, 2004 10:36 pm
Credit in hand: 0.00
Location: merayap-rayap

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby Guntur » Tue Apr 07, 2009 11:29 pm

Off topic:
Dulu dia bilang dia freelancer for news and glossy media. Professionally, he is a system analyst/programmer tapi ndak tau lah sekarang, lama sudah tiada contact. Mungkin juga kerja full time sama Sabah Tourism. Pro bah pula tu kan. I quite admire his works


Off topic:
I see.. sia cuma dengar cerita dari kawan saja. Apa-apa pun he is a good photographer
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby melati malam » Tue Apr 07, 2009 11:39 pm

Guntur wrote:Gambar yg sebelumnyaa overexposed itu waterfall. Ini macam ok sikit.

Image

ni yang melati tak pandai...nak ubah2.....

izinkan yer...cantik dan ingin kat situ ..

mungkin kah terubat andai aku berlabuh
dibatu2 berlumut dingin jiwa..
menyambut nyaman udara
terpancarkah cintamu
dikabus airterjun..
sedang aku menanti
di arus ...bagai daun kering melayang
melayang jatuh dipermukaan ...
dan belayar mengikut arus...
kemana ...adakah tujuan..
berlagu ditelinga...
curahan yang mencecah dataran tanpa henti
hingga kemarau melanda...
adakah lagi basahan di batu2 berlumut...

salam mesra
melati malam
Image

ku kan bercinta dengan puisi
User avatar
melati malam
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5916
Joined: Fri Jan 09, 2009 3:31 pm
Credit in hand: 44.04
Bank: 10,969.13
Location: di bumi Allah..Papar/KK/Sandakan/SM/Melbourne

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby tandaha » Sat Apr 25, 2009 6:10 pm

wah bagus ada topic ni.. ni gambar yg sia tarai-test masa p 1 waterfall d poring last week. ni gambar nda edit/touchup lagi.. dua2 pun pakai tripod. bulih nampak beza 10 saat vs 4 saat kan.. :mrgreen: :mrgreen: kritikan / komen adalah dialu-alukan ...
shutter = 10"
aperture = 32
iso = 160
balajar lagi bah kio ..

Image

shutter =4"
aperture = 32
iso = 100
Image
Learn something in everything.. learn everything in something ..
User avatar
tandaha
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 207
Joined: Sun Mar 09, 2008 8:03 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Share gambar air terjun & sungai

Postby Salou » Sat Apr 25, 2009 7:50 pm

Akhirnya berjaya juga Tandaha dapat gambar air terjun yang bagus. Membezakan shutter speed adalah idea yang bagus. Very sharp gambar air terjun. Cuma kalau dapat memasukan keadaan di sekelilingnya pada frame yg sama memang cantik but i like itu aliran air, macam kapas lembut :thumbup1:
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,289.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

PreviousNext

Return to Photography & Videography

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.