Anai-anai......

Kita kongsi petua dari nenek moyang, atau petua sendiri dan tip-tip berkesan yang membantu dalam kehidupan harian.

Moderator: Moderators

Anai-anai......

Postby mommy76 » Thu Jun 05, 2008 9:19 pm

TOLONG.... sesiapa d antara kamurang tau camana mau kasi MATI anai2.... rumah sya hancur kena makan anai2.... malas mau panggil PEST CONTROL... sya prefer beli ubat/racun anai2... jadi bila2 masa bleh PROJEK d rumah sya.... PLEASE HELP... :)
mommy76
 
Posts: 23
Joined: Tue Feb 26, 2008 10:04 pm
Credit in hand: 0.00
Location: LBN

Advertisement

Re: Anai-anai......

Postby roticanai » Fri Jun 06, 2008 1:03 am

mommy76 wrote:TOLONG.... sesiapa d antara kamurang tau camana mau kasi MATI anai2.... rumah sya hancur kena makan anai2.... malas mau panggil PEST CONTROL... sya prefer beli ubat/racun anai2... jadi bila2 masa bleh PROJEK d rumah sya.... PLEASE HELP... :)


wah..unlucky u! :( ... problem anai anai sangat menyakitkan kepala..hard to handle kalau dah banyak sangat. Even buku and baju pun diorang makan last time di rumah. :x for the sake of proper termination, baik call saja pest control.
User avatar
roticanai
 
Posts: 91
Joined: Wed Mar 05, 2008 11:40 am
Credit in hand: 0.00
Location: Land si Obama tu..

Postby Tobuakar » Fri Jun 06, 2008 8:45 am

tidak boleh kontrol tu kalau suda banyak....terpaksa juga la panggil...
Life is like a roll of toilet paper, the closer it gets to the end, the faster it goes....
User avatar
Tobuakar
Moderator
Moderator
 
Posts: 1525
Joined: Tue Feb 05, 2008 1:34 pm
Credit in hand: 2.63
Location: Penang

Postby aXXo » Fri Jun 06, 2008 9:38 am

ko telepon ja tu pest control ba atau ko beli tu racun anai2..ada ma tu!
Everything happens suddenly. The reasons only become clear later!
When there is nothing --> Expose the Dark Side
Always keep your words soft and sweet, just in case you have to eat them!

Image
User avatar
aXXo
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1112
Joined: Thu Jan 03, 2008 12:19 pm
Credit in hand: 1.49
Location: Inside my girlfriend pocket

Postby Faith » Fri Jun 06, 2008 10:02 am

Setuju dengan komen roticanai.

Masalah anai2 memang sukar diatasi. Baik pergi consult professional pest control or termite company. Diaurang lebih arif mengenalpasti tempat2 yang dimakan oleh anai2 & sarangnya sekali, disamping memberi tip2 untuk control anai2 dari membiak.
"The good life is one inspired by love and guided by knowledge"
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL

Postby Nraviva83 » Fri Jun 06, 2008 10:23 am

kalu rumah kau yg suda kena ini anai2 bgs kau call Pest Contrl..

baik kau buat cpt..
nti kalu lambat ..rumah kau buli rubuh ni..

Tp kalu setakat lantai rumah tu..kau siram ama air panas jak(yg mendidih)..
kalu almari kecil2 or benda2 yg kau buli angkat kluar rumah..
kau kasi siram jak ama air mendidih..telur2 dia buli mati terus tu
fight against Global Warming.
Support the WWF.
User avatar
Nraviva83
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 554
Joined: Fri Apr 18, 2008 5:57 pm
Credit in hand: 0.00
Location: D'Opis

Postby z3t_ex » Sat Jun 07, 2008 2:47 am

bkn jak mati telur tu,
bole jadi telur rebus suda tu.. :wink:
z3t_ex
 
Posts: 2
Joined: Fri Jun 06, 2008 9:28 pm
Credit in hand: 0.00

Postby ^_^angel » Tue Jun 10, 2008 10:23 am

urang cakap simbah pakai minyak hitam
^^Sacrifice Is The True Measure Of Love^^
^_^angel
 
Posts: 42
Joined: Wed Jun 14, 2006 4:32 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Depan PC

anai2

Postby wusak totomou » Tue Jun 10, 2008 6:25 pm

bah bahaya tu anai2 kalau tidak kasi mati...bagus ko panggil la tu pest control.....sa pun ada masalah juga nie....hehhe, tumpang sekaki ini....
rumah sa byk lipas...masamana mau kasi mati tu? pest control bulih ka tu? kamurang tau ka :? ?
wusak totomou
 
Posts: 5
Joined: Tue Jun 03, 2008 6:31 pm
Credit in hand: 0.00

Re: anai2

Postby Tobuakar » Tue Jun 10, 2008 7:04 pm

wusak totomou wrote:bah bahaya tu anai2 kalau tidak kasi mati...bagus ko panggil la tu pest control.....sa pun ada masalah juga nie....hehhe, tumpang sekaki ini....
rumah sa byk lipas...masamana mau kasi mati tu? pest control bulih ka tu? kamurang tau ka :? ?

beli lah bijian dragon ball berwarna putih dan sembunyikan di mana2 dalam bahagian rumah...
Life is like a roll of toilet paper, the closer it gets to the end, the faster it goes....
User avatar
Tobuakar
Moderator
Moderator
 
Posts: 1525
Joined: Tue Feb 05, 2008 1:34 pm
Credit in hand: 2.63
Location: Penang

Re: Anai-anai......

Postby kamarunizam » Tue Oct 13, 2009 12:27 am

kawan kawan,
rumah saya diserang anai-anai, minta tolong ada apa racun anai-anai DIY boleh saya pakai, atau ada apa pest control yang bagus dan murah, kalau boleh lebih kurang rm500 - 800. lebih daripada itu, memang tak tahan: (
kamarunizam
 
Posts: 3
Joined: Tue Oct 13, 2009 12:00 am
Credit in hand: 0.00

Re: Anai-anai......

Postby sitishanim » Tue Oct 13, 2009 6:20 pm

kamarunizam wrote:kawan kawan,
rumah saya diserang anai-anai, minta tolong ada apa racun anai-anai DIY boleh saya pakai, atau ada apa pest control yang bagus dan murah, kalau boleh lebih kurang rm500 - 800. lebih daripada itu, memang tak tahan: (


abang kamarunizam
kawan saya kerja kat pest control, rasa dia boleh beri harga berpatutan, kalau tak salah yang dia beritahu sebelum ini harganya lebih kurang rm800 hingga rm900, beritahu shanim yang perkenalkan, mungkin boleh dapat 700 : ). saya sudah email nama dan telefon kepada email abang, cuba telefon dia, harap dia boleh tolong selesai kan masalah abang.

kalau nak murah lagi, abang perlu la umpan sendiri, rasa memang susah, sebab suami saya cuba kotak umpan DIY yang dia beli kat internet, dan dia baca satu hari kat internet untuk faham anai-anai, kalau lah rumah saya ada anai-anai senang lah saya terus contact kawan saya. so good luck to you ya abang.
sitishanim
 
Posts: 3
Joined: Tue Oct 13, 2009 6:07 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Anai-anai......

Postby tingau » Tue Oct 13, 2009 7:03 pm

anai2 ni klau suda p makan kayu2 d rumah.....susah suda control tu klau sendiri2.....trpksa panggil tu professional pest control......tanah2 di halaman rumah pn dorang tebuk tu taruh racun....
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27950
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,569.85
Bank: 174,080.50
Location: Sabah

Re: Anai-anai......

Postby halmey » Tue Oct 13, 2009 7:22 pm

kamarunizam wrote:kawan kawan,
rumah saya diserang anai-anai, minta tolong ada apa racun anai-anai DIY boleh saya pakai, atau ada apa pest control yang bagus dan murah, kalau boleh lebih kurang rm500 - 800. lebih daripada itu, memang tak tahan: (


Utk pengetahuan, rumah saya pun skrg tengah menjalani rawatan anai2. Baru minggu lepas, pest control dtg dan buat spraying kat tempat yg diserang anai2. Kes saya lain sikit kerna diserang anai2 jenis kuning yg tidak begitu agresif dibandingkan dgn jenis putih. Cuma serangan berlaku di dalam stor yg menempatkan banyak brg lama. Ia bermula dari rekahan simen lantai yg membolehkan anai2 ini memasuki stor dan memakan bingkai gamber lama, papan lapis, almari kasut, pakaian lama dll. Utk mencegah anai2 ini memasuki bhg atas rumah, pihak pest control bersetuju membuat semburan bagi membunuh dan menghalau anai2 ini. Setelah seminggu, kaedah seterusnya akan dilakukan dgn menebuk (drilling) lubang di atas lantai berdekatan dinding dan memasukkan kira2 5 lit racun bagi meracun dan mengelakkan anai2 dr datang atau memasuki rumah dari rekahan lantai dan dinding. Setelah siap, lubang akan ditutup kembali. Pihak pest control akan memberi jaminan sekurang2nya 2 tahun bagi kawasan yang dirawat.

Kaedah terbaru adalah Sentricon, iaitu dgn cara mengumpan (baiting) yang dipasang pada tempat2 yang diserang anai2. Anai2 yg memakan umpan ini akan terus mati atau kembali ke sarang asalnya dan menjangkitkan racun kepada anai2 yg lain yg akhirnya dapat membunuh satu koloni anai2 agar dihapuskan kesemuanya. Kaedah ini dapat mengelakkan dari merosakkan jubin lantai dari ditebuk dan meninggalkan kesan yang mencacatkan. Selain itu, alat monitor akan dipasang bagi setiap 10' - 15' disekeliling rumah bagi memantau aktiviti anai2. Jika umpan kayu lembut yg diletakkan dalam alat monitor ini dimakan oleh anai2, dgn sendirinya pest control akan mengetahui akan kehadiran anai2 di kawasan itu. Jika dikesan akan kehadirannya, makan umpan kayu ini akan digantikan dgn umpan racun.

Mengikut pakar, hanya anai2 jenis putih sahaja yg boleh dihapuskan dgn kaedah sentricon ini. Anai2 jenis kuning hanya dapat dibunuh secara semburan dan drilling. Perlu diingatkan, menyembur sendiri bukanlah jalan yg terbaik kerana ia hanya akan mengalihkan serangan anai2 dr satu tempat ke satu tempat yg lain.

Oleh itu, sila dapatkan nasihat dari pakar professional anti-anai2 anda sebelum melakukan sesuatu. :thumbup1:
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,036.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: Anai-anai......

Postby kamarunizam » Wed Oct 14, 2009 12:21 am

sitishanim wrote:
kamarunizam wrote:kawan kawan,
rumah saya diserang anai-anai, minta tolong ada apa racun anai-anai DIY boleh saya pakai, atau ada apa pest control yang bagus dan murah, kalau boleh lebih kurang rm500 - 800. lebih daripada itu, memang tak tahan: (


abang kamarunizam
kawan saya kerja kat pest control, rasa dia boleh beri harga berpatutan, kalau tak salah yang dia beritahu sebelum ini harganya lebih kurang rm800 hingga rm900, beritahu shanim yang perkenalkan, mungkin boleh dapat 700 : ). saya sudah email nama dan telefon kepada email abang, cuba telefon dia, harap dia boleh tolong selesai kan masalah abang.

kalau nak murah lagi, abang perlu la umpan sendiri, rasa memang susah, sebab suami saya cuba kotak umpan DIY yang dia beli kat internet, dan dia baca satu hari kat internet untuk faham anai-anai, kalau lah rumah saya ada anai-anai senang lah saya terus contact kawan saya. so good luck to you ya abang.


cik adik Sitishanim,
saya sudah telefon kawan yang anda perkenalkan, dia akan datang ke rumah saya buat checking, katanya harga lebih kurang seribu, terima kasih ya.
selain padu itu, saya juga ingin tahu apakah umpan DIY yang suami anda pakai? beli kat mana?
kamarunizam
 
Posts: 3
Joined: Tue Oct 13, 2009 12:00 am
Credit in hand: 0.00

Next

Return to Petua & Tip

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.