PETUA : MUDAH, MURAH, PRAKTIKAL DAN BERKESAN

Kita kongsi petua dari nenek moyang, atau petua sendiri dan tip-tip berkesan yang membantu dalam kehidupan harian.

Moderator: Moderators

The eyes have it

Postby Faith » Wed Mar 09, 2005 1:42 am

Relieve the eye strain of close work by stopping every 20 minutes or so and look into the distance if possible at something for 1 minutes. It relaxes the muscles, and blink your eyes for a few seconds. Close them tightly, blink a few more times and rest a moment. This lubricates the eyes.
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL

Advertisement

Postby sumandakdusun » Thu Mar 10, 2005 3:49 pm

Petua untuk membersihkan botol susu atau botol air yang agak susah dicapai oleh berus...masukkan sedikit beras kedalam botol tersebut dan goncang2kan, nak lagi bersih masukkan sedikit air sabun......bilas dan voila....bersih dahhhhhhh.
SANAAANG BAH ITUUU....
User avatar
sumandakdusun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 447
Joined: Tue Aug 10, 2004 2:58 pm
Credit in hand: 0.00

Postby sumandak » Sun Mar 13, 2005 10:11 pm

OOO...BAGUS..BAGUS ...
Aku SumaNdaK MaNtAd SaBaHan..
User avatar
sumandak
 
Posts: 17
Joined: Sun Mar 13, 2005 9:56 pm
Credit in hand: 0.00
Location: OuTeR$p@Ce

Postby sumandak » Sun Mar 13, 2005 10:16 pm

sia ada 1 petua paling jimat utk scrub badan..slalunya barang ni mahal btul kena jual d kedai body shop..tapi kalau buat sendiri..byk kasi jimat... :D

kamurang tau ka buah petola, buah yg tua bulih buat gosok badan tu..cara2nya:

1.buang kulit+biji petola yang suda tua,
2.suda bersi rendam sama clorok kasi putih
3.cuci bersih pastu jemur..
4.siap utk d pakai...

kalau d body shop bebelas ringgit jugalah dorang jual....

ok..selamat mencuba..
Aku SumaNdaK MaNtAd SaBaHan..
User avatar
sumandak
 
Posts: 17
Joined: Sun Mar 13, 2005 9:56 pm
Credit in hand: 0.00
Location: OuTeR$p@Ce

Postby sumandakdusun » Mon Mar 14, 2005 1:03 pm

Hii Sumandak...bah ramai butul sumandak sini aaa.... :lol: ada sumandak rungus, ini ada sumandak mantad sabah lagi....

bah masam itu kah bikin itu scrub tu sumandak...kasi randam klorok pula aaa....all this while sia wondering jugak masammana itu kulit petola bulih jadi santik...masam itu pula sara dia ....bah nanti sia try test kinam...
SANAAANG BAH ITUUU....
User avatar
sumandakdusun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 447
Joined: Tue Aug 10, 2004 2:58 pm
Credit in hand: 0.00

Postby sumandakdusun » Mon Apr 18, 2005 3:17 pm

Hai...up skettt topik ini...

Korang suka ndak makan sambal sotong...pernah mengalami masalah melembutkan sotong kering/masin? Hah kalau korang pernah mengalami masalah macam nie...well I did...sia rendam itu sotong one whole day pun still keras...sooooo...utk mengatasinya rendam sotong kering/masin tersebut dalam air abu sebentar baru lah dimasak ikut selera.
SANAAANG BAH ITUUU....
User avatar
sumandakdusun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 447
Joined: Tue Aug 10, 2004 2:58 pm
Credit in hand: 0.00

Postby d@@b » Mon Apr 18, 2005 4:31 pm

betul tu rendam dalam "air abu"..ko tau e2 kuih2 melayu ada juga diorg bubuh air abu...kasi stabil kuih tu entah apa??..lupa sudah sia kuih yg mana satu
d@@b
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 295
Joined: Fri Feb 25, 2005 3:12 am
Credit in hand: 0.00
Location: Situ @ Sini @ Sana

Postby Faith » Mon Apr 18, 2005 7:50 pm

d@@b wrote:betul tu rendam dalam "air abu"..ko tau e2 kuih2 melayu ada juga diorg bubuh air abu...kasi stabil kuih tu entah apa??..lupa sudah sia kuih yg mana satu

Salah satu kuih yang guna air abu ialah kuih kosui atau kuih lompang, di makan dengan kelapa parut. My favourite tu :)
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL

Postby sumandakdusun » Mon Apr 18, 2005 8:05 pm

Faith, Daab,

ooo...kuih lompang tu sia punya feberet gak tu...sia punya babysitter dulu selalu bikin kuih nie...dia yang cakap kena bubuh 'air abu' kalau inda kuih tu tak menjadi kuih lompang sebab tak berlompang kat tengahnya...dia kata le.. :D

petua lembutkan sotong kering dgn air abu sia dapat dari kakak kantin sekolah asben...memula dengar air abu tu pelik gak...ramai jugak tanya air abu nak dapat kat mana? exceli air abu tu bleh beli kat kedai... so pasni leh la kita terai kan...
SANAAANG BAH ITUUU....
User avatar
sumandakdusun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 447
Joined: Tue Aug 10, 2004 2:58 pm
Credit in hand: 0.00

Postby Faith » Mon Apr 18, 2005 8:11 pm

Sumandakdusun,

Sia gerenti ko ni expert dalam masak-memasak ni. Bah apa kata kita buka satu topik "Recipe" atau yang berkaitan dengannya. Lepas tu boleh semua forumer share recipe masing-masing..apa macam?
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL

Postby sumandakdusun » Mon Apr 18, 2005 9:02 pm

Faith,

Malangnya sia ni konpom inda pakar dalam hal masak memasak...tapi bab makan sia memang pakar hahahahaha.....sia punya minat untk memasak nie baru ja timbul semenjak dua tiga menjak nie dan surprisingly menjadi pulak masakan tu...all my life inda pernah masak nasi lemak, so one fine day sia cuba..ramai yang memuji hehehehe tu yang bersemangat tu...ayam masak merah versi my mother in law pun baru ja sia pas masak...before this memanjang membeli dari kedai ja..

anyway, ya apa salah dia kita buka topik secret recipe...mgkn c daab, nazz dan member2 lain ada recipe yang mengancam selera kita semua di sini kan kan kan...
SANAAANG BAH ITUUU....
User avatar
sumandakdusun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 447
Joined: Tue Aug 10, 2004 2:58 pm
Credit in hand: 0.00

Postby Faith » Tue Apr 19, 2005 8:49 pm

sumandakdusun wrote:Faith,

Malangnya sia ni konpom inda pakar dalam hal masak memasak...tapi bab makan sia memang pakar hahahahaha.....sia punya minat untk memasak nie baru ja timbul semenjak dua tiga menjak nie dan surprisingly menjadi pulak masakan tu...all my life inda pernah masak nasi lemak, so one fine day sia cuba..ramai yang memuji hehehehe tu yang bersemangat tu...ayam masak merah versi my mother in law pun baru ja sia pas masak...before this memanjang membeli dari kedai ja..

anyway, ya apa salah dia kita buka topik secret recipe...mgkn c daab, nazz dan member2 lain ada recipe yang mengancam selera kita semua di sini kan kan kan...

Sia dah buka topik "Secret Recipi" di bahagian Hobbies & Living. Bah apa lagi...nazz, yoyo, d@@b, joanne dan siapa lagi ah? I know some guys here can cook pretty well too! siBakih, Duk, Joejoe, Guntur??? :lol: :wink:

Sumandakdusun, ko kasi bah masakan nasi lemak dan ayam masak merah versi orangtua ko tu....sia dah lapar ni :lol: :lol: :lol:
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL

For pleasant smelling feet.

Postby Faith » Wed Apr 20, 2005 8:53 pm

For pleasant smelling feet, shake a few drops of essential oil of rosemary and peppermint into your shoe soles.
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL

Postby sumandakdusun » Mon Jul 04, 2005 10:13 am

Lat week masa sia goreng ayam...tiba2 terpercik plak minyak panas ke muka sia...sib baik pakai spek, inda kana mata, tapi terkena juga di bahagian dagu sia...agak besar juga bahagian yang kena tu...especially tang muka la plak kena.

Cepat2 sia bubuh itu gel aloe vera keluaran Debella yang memang sia simpan selalu...alhamdulillah dalam masa dua ke tiga hari ia mula mengering dan mengelupas tanpa meninggalkan parut yang teruk...cuma nampak macam gelap sket macam bekas jerawat.

so, kalau terkena lain kali cubalah amalkan aloe vera gel ..
SANAAANG BAH ITUUU....
User avatar
sumandakdusun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 447
Joined: Tue Aug 10, 2004 2:58 pm
Credit in hand: 0.00

Postby Faith » Mon Jul 04, 2005 10:34 pm

sumandakdusun wrote:Lat week masa sia goreng ayam...tiba2 terpercik plak minyak panas ke muka sia...sib baik pakai spek, inda kana mata, tapi terkena juga di bahagian dagu sia...agak besar juga bahagian yang kena tu...especially tang muka la plak kena.

Cepat2 sia bubuh itu gel aloe vera keluaran Debella yang memang sia simpan selalu...alhamdulillah dalam masa dua ke tiga hari ia mula mengering dan mengelupas tanpa meninggalkan parut yang teruk...cuma nampak macam gelap sket macam bekas jerawat.

so, kalau terkena lain kali cubalah amalkan aloe vera gel ..

Luckily tak kena mata. :shock:

Guna tea tree oil pun bagus jugak. Di samping cepat sembuh ia juga dapat mengurangkan rasa sakit, burning sensation tu.
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Petua & Tip

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


cron

Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.