petua nak elak baby demam kuning

Kita kongsi petua dari nenek moyang, atau petua sendiri dan tip-tip berkesan yang membantu dalam kehidupan harian.

Moderator: Moderators

petua nak elak baby demam kuning

Postby puchongmari » Tue Jul 31, 2007 12:28 pm

caranya:
makan sebiji kurma setiap hari dari awal pregnant hingga ke saat melahirkan. InsyaAllah baby anda tidak akan kena demam kuning




*****************
pelbagai peluang jana $$ dr rumah:
http://wangdarirumah.blogspot.com
puchongmari
 
Posts: 4
Joined: Wed May 02, 2007 5:30 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby kay » Tue Dec 02, 2008 9:40 pm

teringat pula sia...terpaksa tinggal di hospital sampai 13 ari gara2 anak kuning :cry: :cry: bukan sekali tapi 3 kali...yang herannya....baby girl saja kana tahan yg boy pula inda ada....heran...heran... :hmmm: kana kuning atau demam kuning tu sama ka???
User avatar
kay
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 162
Joined: Thu Nov 27, 2008 5:40 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kudat (hometown kota belud)

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby ladybugs » Tue Oct 05, 2010 3:35 am

Diurang bilang baby yang darah jenis O berisiko dapat penyakit kuning dan ubatnya hanya kasi susu ibu ja.
If you judge people, you have no time to love them.
User avatar
ladybugs
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4876
Joined: Mon Feb 23, 2009 10:12 am
Credit in hand: 45.39
Bank: 10,259.26
Location: masih mencari tempat berteduh

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby daniel_cross » Tue Oct 05, 2010 5:53 am

ni antara tips dia..

-Susukan bayi dari awal dan dengan kerapnya. Kolostrum dalam susu akan bertindak sebagai laxative dan kekerapan membuang najis akan merendahkan tahap bilirubin.

-Elakan mengambil air tambahan. Hanya 2% bilirubin keluar melalui air kencing dan 98% keluar melalui najis. Kolostrum dan susu yang mengandungi lemak akan menstimulasikan pergerakan membuang air besar. Jika bayi anda kenyang dengan air dia akan kurang menyusu.

-Galakan bayi anda berjaga dan menyusu setiap 2 jam. Jaundis menyebabkan bayi anda mengantuk.

-Jika bayi anda tertidur ketika menyusu badan dan membuang air besar kurang dari 3 kali sehari, cuba perah susu anda menggunakan tangan atau pam. Dan berikan menggunakan cawan, sudu atau syringe. Jangan menggunakan botol kerana bayi anda akan keliru dengan puting getah ketika peringkat ini.

-Dedahkan kepada cahaya secara tidak terus. Buka pakaian dan diaper dan letak di dalam bilik yang terdapat banyak cahaya. Kulitnya adalah sensitif jangan diletakan secara terus kepada cahaya.

-Elakan ubatan seperti aspirin dan dadah sulfa. Pastikan doktor anda tahu dadah yang anda ambil, jadi anda boleh hentikan atau mencari penganti yang lain jika ubat adalah penyebabnya

kaedah lain
Ambik sebiji/dua biji ubi sangkuang cina perah/dapatkan jusnya. kemudian bagi bayi anda minum. tak payah banyak2 satu sudu pun dah cukup. dua kali sehari.

amin...
User avatar
daniel_cross
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4894
Joined: Tue Mar 02, 2010 5:39 pm
Credit in hand: 22.02
Bank: 10,601.54
Location: sini dalam rumah

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby daniel_cross » Tue Oct 05, 2010 5:57 am

tips d atas tu utk bayi yg sudah kena demam kuning ni...
antara kaedah lain juga :
- untuk ibu yg sedang mengandung, cuba amalkan minum susu kambing. cuba dapatkan nasihat doktor ok...
User avatar
daniel_cross
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4894
Joined: Tue Mar 02, 2010 5:39 pm
Credit in hand: 22.02
Bank: 10,601.54
Location: sini dalam rumah

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby orangaslisabah » Wed Oct 13, 2010 9:41 pm

puchongmari wrote:caranya:
makan sebiji kurma setiap hari dari awal pregnant hingga ke saat melahirkan. InsyaAllah baby anda tidak akan kena demam kuning




*****************
pelbagai peluang jana $$ dr rumah:
http://wangdarirumah.blogspot.com

Kalau sekadar makan kurma tetapi tabiat minum minuman tin seperti Cola semasa hamil tidak akan menyelesaikan masalah penyakit Kuning ti bby yg dilahirkan :tounge:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35203
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 225.29
Bank: 135,716.17
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby orangaslisabah » Wed Oct 13, 2010 9:42 pm

puchongmari wrote:caranya:
makan sebiji kurma setiap hari dari awal pregnant hingga ke saat melahirkan. InsyaAllah baby anda tidak akan kena demam kuning




*****************
pelbagai peluang jana $$ dr rumah:
http://wangdarirumah.blogspot.com

Kalau sekadar makan kurma tetapi tabiat minum minuman tin seperti Cola semasa hamil tidak akan menyelesaikan masalah penyakit Kuning ti bby yg dilahirkan :tounge:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35203
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 225.29
Bank: 135,716.17
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby Bukit_Padang_Roller » Wed Oct 13, 2010 9:46 pm

smpai 2x post si OAS ni :hmmm: :tounge:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 35,987.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby orangaslisabah » Wed Oct 13, 2010 9:49 pm

Bukit_Padang_Roller wrote:smpai 2x post si OAS ni :hmmm: :tounge:

Sudah sia post kah sebelum ini? :hmmm: Inilah kesan dan akibat telampai byk topik ni..Sistem kredit punya pasal laini :mad2:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35203
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 225.29
Bank: 135,716.17
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby daniel_cross » Thu Oct 14, 2010 1:24 am

orangaslisabah wrote:
Bukit_Padang_Roller wrote:smpai 2x post si OAS ni :hmmm: :tounge:

Sudah sia post kah sebelum ini? :hmmm: Inilah kesan dan akibat telampai byk topik ni..Sistem kredit punya pasal laini :mad2:


:alright: :alright:
User avatar
daniel_cross
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4894
Joined: Tue Mar 02, 2010 5:39 pm
Credit in hand: 22.02
Bank: 10,601.54
Location: sini dalam rumah

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby ladybugs » Thu Oct 14, 2010 1:38 am

Daniel, ko ni mcm xpert pula bab penyakit ni? :hmmm:
If you judge people, you have no time to love them.
User avatar
ladybugs
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4876
Joined: Mon Feb 23, 2009 10:12 am
Credit in hand: 45.39
Bank: 10,259.26
Location: masih mencari tempat berteduh

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby daniel_cross » Thu Oct 14, 2010 11:25 am

ladybugs wrote:Daniel, ko ni mcm xpert pula bab penyakit ni? :hmmm:


;-)
ndak bah lady bugs...
sy pernah kerja d farmasi...
tu lah sikit2 sj sy tau...
sian gia urg2 yg cari ubat2 ni...
:sad:
User avatar
daniel_cross
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4894
Joined: Tue Mar 02, 2010 5:39 pm
Credit in hand: 22.02
Bank: 10,601.54
Location: sini dalam rumah

Re: petua nak elak baby demam kuning

Postby Jutawan » Sat Nov 06, 2010 10:55 am

daniel_cross wrote:tips d atas tu utk bayi yg sudah kena demam kuning ni...
antara kaedah lain juga :
- untuk ibu yg sedang mengandung, cuba amalkan minum susu kambing. cuba dapatkan nasihat doktor ok...


Susu kambing original atau susu kambing yang dibele di pasaran? Jika di pasaran yang mana yang terbaik?
Jutawan
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 553
Joined: Wed Dec 19, 2007 4:41 pm
Credit in hand: 76.33
Bank: 10,648.83
Location: malaysia truly asia


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Petua & Tip

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.