bayi kuat menangis malam?

Bincang dan kongsi tips tentang penjagaan bayi dan anak, pembelajaran, kesihatan, nutrisi dan sebagainya.

Moderator: Moderators

bayi kuat menangis malam?

Postby PuteraKinabalu » Thu Jan 01, 2009 8:49 pm

sapa ada tips/petua untuk menenangkan bayi menangis..bayi sa kerap bangun malam dan menangis.bagi susu pun masih jg menangis..sa risau baby sa menangis sampai mahu biru warna muka baby sa..jadi sesapa yg ada apa2x tips/petua/cadangan tolonglah beritahu sa..sepekara lagi camna nak hilangkan perut kembung baby?
Image
User avatar
PuteraKinabalu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 350
Joined: Thu Oct 09, 2008 9:42 pm
Credit in hand: 13.07
Bank: 5,458.68
Location: Istana Kayangan Nabalu

Advertisement

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby kApItAn MaNuK » Thu Jan 01, 2009 8:55 pm

dia sakit bai tu kalo mcm tu,kalo baby tdo jgn letak kipas kuat sangat..tk payah kipas pn buli jg, :slaugh: :slaugh: sy pn tk tau ba tp yg sy tinguk baby ma sister mama sy suru buat mcm tu la..tk tau la, :hmmm:
w0rking w0rking on doh rod,sHuting sHuting tombolog on doh tr
User avatar
kApItAn MaNuK
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 620
Joined: Sat Dec 13, 2008 3:59 pm
Credit in hand: 13.25
Bank: 0.29
Location: Currently in Singapore

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby stann » Fri Jan 02, 2009 3:57 pm

sia rasa memang baby ko masuk angin la tu. Ada satu minyak gosok sia lupa2 suda nama dia. tapi cina punya la dalam botol dan botol tu dalam pack tin berbentuk silinder la. memang mujarab secalit ja sapu d perut baby tia lama dia buang angin laitu. dan jgn lupa sentiasa pakaikan bengkung pada baby tu. cuba p kedai2 ubat cina la....
p.s... jangan pula kau yg naik angin kalau baby balik2 nangis...kesian dia.. ;-)
You'll never walk Alone
User avatar
stann
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 849
Joined: Tue Oct 31, 2006 11:07 am
Credit in hand: 14.77
Location: kiki

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby princesskataks » Fri Jan 02, 2009 4:15 pm

beby ko kepanasan kali atau pun masuk angin..

kalu takut beby masuk angin setiap kali ko kasi susu dia pastikan lepas dia siap minum susu ko urut2 belakang dia sampai dia kuar angin.\
kalau ko tak wat g2 senang ja beby ko masuk angin..kalu ko mau cari ubat angin yg sesuai utk beby ko
ko p sana kedai cina ko tanya ada ka minyak angin utk beby..ada khas dia tu tapi sya lupa..ari tu sya beli untuk cousin sya..botol warna hijau.
Biarlah nampak budu2 dari belagak macam pintar tapi sebenarnya ****** sama juga tu membuyuk kalo g2...
Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt
User avatar
princesskataks
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2397
Joined: Mon Nov 17, 2008 9:06 pm
Credit in hand: 1.08
Location: sya tetap d sini berharap nda akan p mana2

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby bahu » Fri Jan 02, 2009 4:49 pm

biasanya kerana:
1. lampin basah kerana kencing atau pampers dah penuh atau terbirak.
2. berpeluhcdan gatal.....cuba selalu tukar baju dan pakaikan bedak berubat khas untuk baby. bukan bedak biasa. elakkan kipas terlalu kuat terus ke badan. kasih set tu kipas berpusing2 kiri kanan kalau kipas meja.
3. selepas mandi petang pastikan perutnya di sapu minyak kayu putih untk buang angin. jangan terlalu banyak nanti kulit baby mengelupas. waktu dia nangis tengah malam pun cuba sapu kayu putih juga.
4. gangguan hantu/mimpi............kena doakan dia....heheheh

selamat mencuba. :thumbup1:
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2153
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 11.94
Location: America U.S

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby igot » Mon Jan 05, 2009 12:10 am

bayi kecik ada 2 sebab jak dia nangis..
1. lapar/haus
2. tidak selesa

-dia nangis malam samada dia nda kenyang n lapar...before tidur kasi makan dia kenyang2..\
- atau dia panas/sejuk..pastikan dia bilik punya tempature ngam2...klu panas sgt pasang ekon 27 atau 28 darjacelcious...
atau pun dia pampers sdah basah / berak..kalau buli, malam guna pampers mamipoko sb dia tebal n penyerapan lagi strong...n memang 100% kering...
-atau pun maybe dia kena angin perut...lpas mandi jan pasang kipas tiup bagi dia, atau jgn goncang botol susu sampai bubble byk..
sekian..
User avatar
igot
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5624
Joined: Tue Aug 19, 2008 5:24 pm
Credit in hand: 0.00
Location: KL-KK-SINGAPORE

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby Peluru_Sasat » Wed Jan 07, 2009 10:23 am

ni sia rasa itu 'Colic' baitu...tapi jgn risau sebab ada musim juga baitu...tiba2 pandai tiada tu..
The difference between genius and stupidity is that genius has its limits
-- Albert Einstein
User avatar
Peluru_Sasat
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1664
Joined: Wed Dec 05, 2007 10:37 am
Credit in hand: 0.00

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby honeynuyun » Mon Feb 02, 2009 6:30 pm

igot wrote:bayi kecik ada 2 sebab jak dia nangis..
1. lapar/haus
2. tidak selesa

-dia nangis malam samada dia nda kenyang n lapar...before tidur kasi makan dia kenyang2..\
- atau dia panas/sejuk..pastikan dia bilik punya tempature ngam2...klu panas sgt pasang ekon 27 atau 28 darjacelcious...
atau pun dia pampers sdah basah / berak..kalau buli, malam guna pampers mamipoko sb dia tebal n penyerapan lagi strong...n memang 100% kering...
-atau pun maybe dia kena angin perut...lpas mandi jan pasang kipas tiup bagi dia, atau jgn goncang botol susu sampai bubble byk..
sekian..



info yg bagus
http://www.nuyunbizhouse.com/
http://www.biodexonlineconsultation.com/
honeynuyun
 
Posts: 13
Joined: Sat Jan 31, 2009 11:32 pm
Credit in hand: 0.00
Location: gombak

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby marnia » Mon Feb 02, 2009 7:25 pm

PuteraKinabalu wrote:sapa ada tips/petua untuk menenangkan bayi menangis..bayi sa kerap bangun malam dan menangis.bagi susu pun masih jg menangis..sa risau baby sa menangis sampai mahu biru warna muka baby sa..jadi sesapa yg ada apa2x tips/petua/cadangan tolonglah beritahu sa..sepekara lagi camna nak hilangkan perut kembung baby?


Hai Putera. Maybe kan waktu siang, ramai org main2 sama dia. Tau la baby ni kiut jadi ramai org suka mo kasi dia ketawa la, dukung2 la dan mcm2 lagi. Tapi baa.. nanti malam, dia nangis la nda tentu2. Sebaiknya kurangkan gangguan siang hari k. Also, sampai masa, diapers mesti kena tukar. Jangan tunggu sampai siang.

Petua mom sa kalau kembung perut baby, tumbuk bawang putih. Palit sikit sja air bawang putih tu di perut baby. Pastu, kasi bertemu perut baby sama perut ko. Mesti ada yg kentut hehe.. :biggrin:
Image
http://www.jodoh4u.com
User avatar
marnia
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 517
Joined: Thu Dec 11, 2008 12:57 pm
Credit in hand: 0.00

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby bfhazia » Mon Feb 02, 2009 9:36 pm

baby kalau kuat menangis..perut akan kembung. try check schedule dia menyusu, kalau baby terlalu kenyang dan angin "bub" tak keluar, perut akan kembung. Dulu mother in law ajar saya...baca kan doa "Kul" (untuk yg islam) di telinga baby masa magrib.

Susu baby mestilah jangan terlalu sejuk, suam suam ya. susukan ikut waktu.
Mudah-mudahan baby anak dapat tidor nyenyak.
User avatar
bfhazia
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 196
Joined: Tue Mar 13, 2007 8:39 am
Credit in hand: 3.98
Location: Kota Kinabalu, sabah and Labuan

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby PuteraKinabalu » Tue Mar 10, 2009 11:55 pm

Sory, lama dak buka SF ni.. Thanks for the info. Memang dulu baby sa selalu nangis malam. Kadang time petang pun nangis juga. skrg baby suda 3 bulan 2 minggu. Jarang suda nangis kecuali dah sampai masa. Selang 3 jam, mulala nangis. Berat baby 6kg ja. 4oz susu. Sa selalu urut belakang baby je lepas menyusu, sampaila kuar angin. Pastu sapu minyak kayu puti kat perut sambil ururt2 jap.

Syukurla sebab baby skrg tak brapa nangis. Kadang2 naik juga angin badan kalau baby tdk pandai diam. Tapi bila pikir n tringat da senyum, trus sejuk balik badan. Hehe...... Sayang baby! :lovely:
Image
User avatar
PuteraKinabalu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 350
Joined: Thu Oct 09, 2008 9:42 pm
Credit in hand: 13.07
Bank: 5,458.68
Location: Istana Kayangan Nabalu

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby tingau » Wed Mar 11, 2009 12:18 am

PuteraKinabalu wrote:Sory, lama dak buka SF ni.. Thanks for the info. Memang dulu baby sa selalu nangis malam. Kadang time petang pun nangis juga. skrg baby suda 3 bulan 2 minggu. Jarang suda nangis kecuali dah sampai masa. Selang 3 jam, mulala nangis. Berat baby 6kg ja. 4oz susu. Sa selalu urut belakang baby je lepas menyusu, sampaila kuar angin. Pastu sapu minyak kayu puti kat perut sambil ururt2 jap.

Syukurla sebab baby skrg tak brapa nangis. Kadang2 naik juga angin badan kalau baby tdk pandai diam. Tapi bila pikir n tringat da senyum, trus sejuk balik badan. Hehe...... Sayang baby! :lovely:

biasa lah tu PKblu......jgn panik.......guna puting anti colic........
apa2 pn brsyukur kerana bebanan suda diringankan..............
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27964
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,559.16
Bank: 174,070.50
Location: Sabah

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby yanakanak » Wed Mar 11, 2009 1:11 am

bahu wrote:biasanya kerana:
1. lampin basah kerana kencing atau pampers dah penuh atau terbirak.
2. berpeluhcdan gatal.....cuba selalu tukar baju dan pakaikan bedak berubat khas untuk baby. bukan bedak biasa. elakkan kipas terlalu kuat terus ke badan. kasih set tu kipas berpusing2 kiri kanan kalau kipas meja.
3. selepas mandi petang pastikan perutnya di sapu minyak kayu putih untk buang angin. jangan terlalu banyak nanti kulit baby mengelupas. waktu dia nangis tengah malam pun cuba sapu kayu putih juga.
4. gangguan hantu/mimpi............kena doakan dia....heheheh

selamat mencuba. :thumbup1:


hehe ada satu masa dulu baby sy nangis malam sebab masuk angin, mentua sia pula yang paling risau, sambil2 dia sembayang, sedang sia sibuk2 tulung bini kasi dodoi, tu mentua pg cakap, uiii sambayang kou kama, haro moti moii ponimbongol indo sorou, sontulud-tulud moti kaka ri (bagus kamurang sembayang, ada ... pigi kacau tu.. terbang-terbang /merayap tau tu) dia bilang..
saya secara automatic terbayang si cashper :lolrf: :lolrf: :lolrf: . sia nda dapat tahan bah terketawa sampai bini sia siku sia kuat2, merajuk tiwanon sia mengadu terus sana kg hehehe :lolrf: :lolrf:

biasa lah tu dalam 2 -3 bulan pertama anak mau susu setiap 2 jam, birak/ kencing / masuk angin /panas/sejuk / kana serangga / alregic sama dairy product, mesti nangis.
yanakanak
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1685
Joined: Thu Aug 28, 2008 4:09 pm
Credit in hand: 66.36

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby PuteraKinabalu » Wed Mar 11, 2009 10:27 am

Yanakanak, bulih2 ko kasi ketawa mentua kau. hahahahhahaha! kalau sa pun kompom katawa jugak! hahaha! tapi apa2 pun kita bedoa jg la. sa seram jg kalo baby nangis malam ni. takut2 tu tombiruo atau rogon ddangar. Isk2... palis2. Kalau baby sa nangis, kadang2 pasal kepanasan juga. jadi sa bukala sluar dah. basah juga kana karingat belakang kpala da. :hmmm: sa tepikir mau pasang aircond la ni bilik. kekekeke! sejuk2 badan. :lol2:
Image
User avatar
PuteraKinabalu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 350
Joined: Thu Oct 09, 2008 9:42 pm
Credit in hand: 13.07
Bank: 5,458.68
Location: Istana Kayangan Nabalu

Re: bayi kuat menangis malam?

Postby Ilmi_arishta » Sat Mar 28, 2009 11:44 pm

PuteraKinabalu wrote:sapa ada tips/petua untuk menenangkan bayi menangis..bayi sa kerap bangun malam dan menangis.bagi susu pun masih jg menangis..sa risau baby sa menangis sampai mahu biru warna muka baby sa..jadi sesapa yg ada apa2x tips/petua/cadangan tolonglah beritahu sa..sepekara lagi camna nak hilangkan perut kembung baby?


Menurut kata Ustaz Ismail Kamus, kalau anda seorang muslim...kita azan pada telinga budak yang menangis malam hari sebanyak tujuh (7) kali. Insya Allah, kalau ada jin yang mengganggu anak tersebut, ia akan lari jauh dan tidak akan kembali lagi. wassalam.
"Sekeping hati dibawa berlari jauh melalui jalanan sepi, jalan kebenaran indah terbentang didepan matamu para pejuang" : Kumpulan Zikr
User avatar
Ilmi_arishta
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 774
Joined: Thu Mar 26, 2009 4:05 pm
Credit in hand: 41.00

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Parenting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.