Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Bincang dan kongsi tips tentang penjagaan bayi dan anak, pembelajaran, kesihatan, nutrisi dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby kay » Sat Dec 13, 2008 12:47 am

ada urang bilang kasi mandi dengan beer....adik sia punya ipar sudah buat ni bila suma petua inda ngam dengan baby dia
User avatar
kay
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 162
Joined: Thu Nov 27, 2008 5:40 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kudat (hometown kota belud)

Advertisement

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby kepalabatu » Sat Dec 13, 2008 6:30 am

Sorry lama jua saya tidak post apa2 dalam SF ni. kerana terlalu sibuk dan di samping tu menerima insan baru..seorang cucu perampuan. Ayumi nama dia. Lahir dan didapati kuning. Saya beli susu kamping tepung produk dari New Zealand...Tiga hari minum disamping berjemur di matahari pagi...Ok semua...Di hosital itu misi cakap jangan bagi minum susu kambing.ungkin di ssngka susu kampig yang fresh tu.tapi saya beli di farmasi..Cbalah.mana tahu bayi kamu ngam minum dia... :thumbup1:
kepalabatu
 
Posts: 64
Joined: Sun Sep 21, 2008 5:33 am
Credit in hand: 32.41

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby Peluru_Sasat » Sun Dec 14, 2008 7:39 pm

kay wrote:ada urang bilang kasi mandi dengan beer....adik sia punya ipar sudah buat ni bila suma petua inda ngam dengan baby dia


yang sia dingar pakai stout kasi mandi...tapi ni mimang btul2 ni ada urang buat...
The difference between genius and stupidity is that genius has its limits
-- Albert Einstein
User avatar
Peluru_Sasat
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1664
Joined: Wed Dec 05, 2007 10:37 am
Credit in hand: 0.00

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby kay » Sun Dec 14, 2008 10:03 pm

Peluru_Sasat wrote:
kay wrote:ada urang bilang kasi mandi dengan beer....adik sia punya ipar sudah buat ni bila suma petua inda ngam dengan baby dia


yang sia dingar pakai stout kasi mandi...tapi ni mimang btul2 ni ada urang buat...

:lol2: :lol2: nampaknya baby tu jadi kaki logop la bila sudah basar... :lol2: :lol2:
User avatar
kay
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 162
Joined: Thu Nov 27, 2008 5:40 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kudat (hometown kota belud)

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby PuteraKinabalu » Thu Dec 18, 2008 11:53 am

Ui, nasib baru skrg sa dapat tau tu beer bikin ubat kuning. hihi..
kepalabatu wrote:Sorry lama jua saya tidak post apa2 dalam SF ni. kerana terlalu sibuk dan di samping tu menerima insan baru..seorang cucu perampuan. Ayumi nama dia. Lahir dan didapati kuning. Saya beli susu kamping tepung produk dari New Zealand...Tiga hari minum disamping berjemur di matahari pagi...Ok semua...Di hosital itu misi cakap jangan bagi minum susu kambing.ungkin di ssngka susu kampig yang fresh tu.tapi saya beli di farmasi..Cbalah.mana tahu bayi kamu ngam minum dia... :thumbup1:


Ni susu kambing kalo dak silap nama da "Karihome" kan? Bagus juga dorang bilang ni. tapi aritu baby sa tida ngam mungkin sama ni susu sebab tidak juga turun2 kuning da.
Image
User avatar
PuteraKinabalu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 350
Joined: Thu Oct 09, 2008 9:42 pm
Credit in hand: 13.07
Bank: 5,994.68
Location: Istana Kayangan Nabalu

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby nichavez » Sat Jan 10, 2009 2:10 pm

kasi jamur sija dia di matahari ba..indak sukup vitamin dia tu..keke..jgn jamur sampai hangus ah..tu lain crita sdh tu nnt..
Sa suka mkn bisikut!!
User avatar
nichavez
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 307
Joined: Wed Nov 05, 2008 4:58 pm
Credit in hand: 0.00
Location: KK

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby zorro hugo » Thu Jan 15, 2009 3:24 pm

try bagi mandi dgn daun jarah setiap pagi dan petang....mudah2an kuningnya berkurangan.....
petua dari mama sia kpd adik pompuan sia....
Tú más que nadie merecer ser feliz

Sabah bah ni....
You, more than anyone, deserve to be happy
User avatar
zorro hugo
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 978
Joined: Mon Nov 17, 2008 10:16 am
Credit in hand: 0.00
Location: Org Ranau

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby honeynuyun » Sun Feb 01, 2009 12:02 am

nak bg pndapat jgk..

biasanya klau baby kena kuning,byk petuanya..tp bergantung gak keberkesannya..

mandikan ngan air rebusan teh,bg susu kambing..jemur kat bawah matahari setiap pagi..n yg paling penting jgn bg baby tdo je..bg hisap susu badan byk2..
http://www.nuyunbizhouse.com/
http://www.biodexonlineconsultation.com/
honeynuyun
 
Posts: 13
Joined: Sat Jan 31, 2009 11:32 pm
Credit in hand: 0.00
Location: gombak

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby PuteraKinabalu » Wed Mar 11, 2009 12:09 am

[quote="honeynuyun"]nak bg pndapat jgk..

biasanya klau baby kena kuning,byk petuanya..tp bergantung gak keberkesannya..

mandikan ngan air rebusan teh,bg susu kambing..jemur kat bawah matahari setiap pagi..n yg paling penting jgn bg baby tdo je..bg hisap susu badan byk2..
[/qu
ote]

Banyakda petua2 berguna ni. harap2 ada forumer yg bleh share petua lagi..
:hmmm: Betul cakap honeynuyun ni.Bergantung kepada kebersanan jugak. So, sa rasa yg ngam untuk dipraktik utk baby newborn ialah jemur di bawah matahari pagi(matahari terbit) n bagi susu badan mami. Bagus ni kalau pasangan yg takut mau cuba petua2 lain. Plg bagus, minta petua sama mentua. :thumbup1:
Image
User avatar
PuteraKinabalu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 350
Joined: Thu Oct 09, 2008 9:42 pm
Credit in hand: 13.07
Bank: 5,994.68
Location: Istana Kayangan Nabalu

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby casillas » Wed Mar 11, 2009 12:14 am

nah..butul 2.klu org dlu2,kasi jemur matahari waktu pg.. :thumbup1:
jgn tghr pla...AWAS
Cross country skiing is great if you live in a small country...
User avatar
casillas
 
Posts: 6
Joined: Wed Jan 14, 2009 2:33 am
Credit in hand: 0.00

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby yanakanak » Wed Mar 11, 2009 1:23 am

kalo di KL,
sekarang hospital tidak menggalakkan menjemur bayi dibawah matahari walaupun pada waktu awal pagi.
tahap radiasi matahari sekarang ni sudah kurang selamat jika terdedah pada kulit bayi. mesti hantar pg klinik / hospital.

petua yang paling ramai orang amalkan dan dibercayai berkesan ialah,
1. terus Menyusukan anak (dengan susu badan) sebaik sahaja dilahirkan sementara bekalan kolostrum masih ada.
2. Memberikan sedikit "susu kambing segar".

paling selamat pg spital.
yanakanak
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1685
Joined: Thu Aug 28, 2008 4:09 pm
Credit in hand: 66.36

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby PuteraKinabalu » Wed Mar 11, 2009 10:44 am

Cian bb kalo masuk spital suda. Mami pun sengsara coz tepaksa bejaga satu ari satu malam d spital, kasi nenen bb. Sorang dulu tiap2 minggu p klinik, kena ambiil darah bb lg, kena jarum d kaki.. So, kalo baby newborn ni kena bagi perhatian lebih. :biggrin:
Image
User avatar
PuteraKinabalu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 350
Joined: Thu Oct 09, 2008 9:42 pm
Credit in hand: 13.07
Bank: 5,994.68
Location: Istana Kayangan Nabalu

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby evanshill » Sat Mar 21, 2009 11:23 am

PuteraKinabalu wrote:macam2 cerita sa dengar.. Kasi mandi baby air cucian ke 2 berasla.. Kasi minum susu kambing.. Kasi mandi daun mengkudu.. So, apa pendapat kamu? Ada penawar lain yg lebi bekesan?


menurut mami sa la kan...tu baby kasi sidang matahari awal pg....jan la kasi sidang lama2...trus kasi minum air putih 1 or 2 sudu...tiap2 hari...
It's like a Dynamite
User avatar
evanshill
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1712
Joined: Mon Feb 23, 2009 12:58 pm
Credit in hand: 14.21
Bank: 1.09
Location: KK/Korea/KL/Melb/NL/KL

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby Myrtus lvly » Tue Mar 31, 2009 4:08 am

baby kau sdh sembuh ka...bgi dia minum bnyk susu ibu + air suam..supaya baby 2 kencing selalu...barula kuning dia 2 hilang...jgn bg minum susu kmbing..kdg2 nda ngam 2 dgn bdk2..
iti noh koposion..mintong nopo id sawat kada lihuai tanah ulokon..steady ko bo asi!!!!!!!!!!
User avatar
Myrtus lvly
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 416
Joined: Sun Mar 22, 2009 3:44 am
Credit in hand: 0.00
Location: kerinchi-kl

Re: Bayi kuning, apa penawar terbaik??

Postby balat » Tue Mar 31, 2009 8:19 am

org ckp kaci mandi pakai bunga yellow bell
balat
 
Posts: 39
Joined: Fri Feb 20, 2009 9:41 am
Credit in hand: 0.00

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Parenting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.