BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Bincang dan kongsi tips tentang penjagaan bayi dan anak, pembelajaran, kesihatan, nutrisi dan sebagainya.

Moderator: Moderators

BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby halmey » Tue Jul 28, 2009 10:02 am

Hiii semua SF members,
Kalau kita ada anak yang pintar. Dari kecil lagi sudah kita nampak yang dia ini pintar dan punya IQ yang bagus. Cuma masalahnya, when come to ulangkaji pelajaran harian dan buat latihan di rumah, dia ini ada kurang rajin bah. Asyik mau bermain ja. Berbagai cara sdh dicuba kedua2 melalui sistem insentif dan punishment. Mula2 tu OK juga lah. Tapi semakin usianya meningkat mcm makin malas sdh dia ni.... Jadi tlg kasi tipslah, sepa2 yang ada pengalaman tentang cara terbaik tackle anak2 mcm ni.... Terima kasih.... :hmmm:
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,016.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Advertisement

Re: BAGILA TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby kusha87 » Tue Jul 28, 2009 10:08 am

pendapat sia...join la anak kita tu study....tguk2 homework dia...
balik skul tanyala ok ka study td...galakkan la...
masa sia dulu,terpengaruh le kawan2 yang rajin study...
persaingan yang sihatla...
sometimes kena bandingkan dia dgn budak yang lebih pandai supaya dia semangat sikit...
..aLL or NoTHiN aT aLL..
User avatar
kusha87
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1647
Joined: Thu Jun 04, 2009 8:55 am
Credit in hand: 0.00

Re: BAGILA TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby halmey » Tue Jul 28, 2009 10:12 am

kusha87 wrote:pendapat sia...join la anak kita tu study....tguk2 homework dia...
balik skul tanyala ok ka study td...galakkan la...
masa sia dulu,terpengaruh le kawan2 yang rajin study...
persaingan yang sihatla...
sometimes kena bandingkan dia dgn budak yang lebih pandai supaya dia semangat sikit...


TQ kusha87, saya akan cuba tips kamu ini..... ada lain lagi....pls....
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,016.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby yomogbaini » Tue Jul 28, 2009 11:06 am

Bg sa mungkin betul jugabudak2 ni dia akan bersemangat mo belajar sesuatu kalo ada org yg bagi galakan maksud sa misti ko yg lead dia buat apa2...kalo mo buat homework atau revision mesti ko ada bersama paling tidak sekejappun bolehlah...pastu kalo dia x tahu tau x faham ko bagilah klu jawapan tapi jan terus2 bagi jawapan nanti dia terbiasa terus dia mengharap ko tolong bagi jawapan selalu...
Rewards juga penting...cthnya ok...bagi tau dgn dia kalo dia berjaya siapkan homework dia nanti boleh makan kek tau coklat tau bagi mainan apa, tau boleh tonton TV ...apa2lah rewards yg dirasakan perlu tapi bukan yg merosakkan tumpuan belajar dia..cam bagi game yg susah dia nak tinggalkan...nanti makin susah pula dia mo buat homework..
Tulun tokou nopo tulun do tosuau, sid sombo nopo nga bulih bah kalau kau!
User avatar
yomogbaini
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1653
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 145.41
Bank: 10,643.58
Location: Pitas --> Kota Kinabalu -->Pitas

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby halmey » Tue Jul 28, 2009 11:14 am

yomogbaini wrote:Bg sa mungkin betul jugabudak2 ni dia akan bersemangat mo belajar sesuatu kalo ada org yg bagi galakan maksud sa misti ko yg lead dia buat apa2...kalo mo buat homework atau revision mesti ko ada bersama paling tidak sekejappun bolehlah...pastu kalo dia x tahu tau x faham ko bagilah klu jawapan tapi jan terus2 bagi jawapan nanti dia terbiasa terus dia mengharap ko tolong bagi jawapan selalu...
Rewards juga penting...cthnya ok...bagi tau dgn dia kalo dia berjaya siapkan homework dia nanti boleh makan kek tau coklat tau bagi mainan apa, tau boleh tonton TV ...apa2lah rewards yg dirasakan perlu tapi bukan yg merosakkan tumpuan belajar dia..cam bagi game yg susah dia nak tinggalkan...nanti makin susah pula dia mo buat homework..


TQ yomogbaini, ok ini antara tips yg buli dipelajari dan dicuba....

Ada lagi dari member2 lain.... bah....bagi2 idea lah bah.... Puas sdh kita berforum jadi org muda ... bah kali ini jadi parents pulak. :hmmm:
Diharapkan ini akan jadi rujukan bagi semua ahli kalau yg memerlukan.... :thumbup1:
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,016.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby matahari_ku » Tue Jul 28, 2009 11:17 am

sya pecaya klu kita participate dlm pembelajaran anak2, durang akan lebih bersemangat.. dari segi bahan pembelajaran pula, klu boleh guna material yg lebih colorful dan tulisannya besar2.. x kisah la yg kita beli atau pun kita buat sendiri.. biar la berbelanja sedikit asalkan anak2 memberi feedback yg bgus.. tp selalunya, anak2 lebih suka apabila c ibu membuat buku2 nota bersama.. diserikan dengan lukisan yg memberi makna..

reward pula - ini jangan biasakan yg terlalu mahal.. beri something yg boleh buat anak2 rasa d hargai disamping boleh menampung keinginan dia utk terus belajar. contohnya... "makan angin..".. janganlah smpai belikan hp pula.. pasti memberi kesan negatif kalau terlalu awal didedahkan kepada barangan seperti ini..

punishment - sya prefer "JANGAN MEROTAN" tp punish dia dengan membuat kerja rumah seperti bersihkan rumahkah.. jan la bah suruh dia panjat2 siling..

suma ini ikut kemampuan anak dan budi bicara ibubapa..
Ku terasa terlalu lama berarak mengintai bumi, merah rona di kala senja ditepis berangkaian memantul awan.. "mereka" dipanah kesilauan meski dipelukan malam..
User avatar
matahari_ku
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4592
Joined: Thu Apr 23, 2009 10:14 am
Credit in hand: 23.64
Bank: 1.57
Location: Hayden Heaven

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby halmey » Tue Jul 28, 2009 11:22 am

matahari_ku wrote:sya pecaya klu kita participate dlm pembelajaran anak2, durang akan lebih bersemangat.. dari segi bahan pembelajaran pula, klu boleh guna material yg lebih colorful dan tulisannya besar2.. x kisah la yg kita beli atau pun kita buat sendiri.. biar la berbelanja sedikit asalkan anak2 memberi feedback yg bgus.. tp selalunya, anak2 lebih suka apabila c ibu membuat buku2 nota bersama.. diserikan dengan lukisan yg memberi makna..

reward pula - ini jangan biasakan yg terlalu mahal.. beri something yg boleh buat anak2 rasa d hargai disamping boleh menampung keinginan dia utk terus belajar. contohnya... "makan angin..".. janganlah smpai belikan hp pula.. pasti memberi kesan negatif kalau terlalu awal didedahkan kepada barangan seperti ini..

punishment - sya prefer "JANGAN MEROTAN" tp punish dia dengan membuat kerja rumah seperti bersihkan rumahkah.. jan la bah suruh dia panjat2 siling..

suma ini ikut kemampuan anak dan budi bicara ibubapa..


MK,
TQ for your good thoughts. Ini ada tambahan sikit tntg bentuk reward dan punishment yg sewajarnya (looks like professional) ..... Akan cuba dipraktikkan.....TQ again.
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,016.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby matahari_ku » Tue Jul 28, 2009 11:32 am

halmey wrote:
MK,
TQ for your good thoughts. Ini ada tambahan sikit tntg bentuk reward dan punishment yg sewajarnya (looks like professional) ..... Akan cuba dipraktikkan.....TQ again.

ok bah klu ko.. tp, trust me.. klu ko suda jd parent u will think something better.. yg sesuai dgn anak ko sendiri.. ibubapa yg baik pasti tahu apa yg terbaik utk anak durang tu..
Ku terasa terlalu lama berarak mengintai bumi, merah rona di kala senja ditepis berangkaian memantul awan.. "mereka" dipanah kesilauan meski dipelukan malam..
User avatar
matahari_ku
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4592
Joined: Thu Apr 23, 2009 10:14 am
Credit in hand: 23.64
Bank: 1.57
Location: Hayden Heaven

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby halmey » Tue Jul 28, 2009 9:27 pm

matahari_ku wrote:
halmey wrote:
MK,
TQ for your good thoughts. Ini ada tambahan sikit tntg bentuk reward dan punishment yg sewajarnya (looks like professional) ..... Akan cuba dipraktikkan.....TQ again.

ok bah klu ko.. tp, trust me.. klu ko suda jd parent u will think something better.. yg sesuai dgn anak ko sendiri.. ibubapa yg baik pasti tahu apa yg terbaik utk anak durang tu..


MK,
Yang mungkin bila kita sdh jd parents, keutamaan itu akan datang sendiri. Tapi kdg2 kita lupa bilamana anak yg kita miliki atau dikurniakan itu punya tingkah laku yg berbeza dari yg diharapkan. Some parents yg sibuk dgn tugas masing2, tidak mampu meluangkan masa bersama anak2 mereka. Jadi ini yg membingungkan piahk parents tntg car menangani karenah anak2 mereka ini.

Member2 SF lain,
Sudi2kanlah menyumbang buah fikiran tntg bagaimana menangani tingkah-laku malas belajar ini. Sila beri tips an :thumbup1: da ....
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,016.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby MzHazelNuts » Sat Aug 08, 2009 2:49 pm

helllo..pendapat sya kan..anak2 ni punya character yg berbeza..apa yg sama antara mereka adalha mreka percaya pada parent.
ok ini ada cerita yg sya ble share..crita lamalah sya pun hmpir lupa ingat da ni crita.
crita ni time sya sdg dlm episod menunggu result SPM.sya dgn kwn sya lepak2 di post office pastu terserempak dgn sorang uncle yg umurnya lebih kurang 40-an kebawa(kurang pasti)...enta mcmana perbualan kami bermula..uncle tu ckp dia pun menuggu result exam STPM..kami pun tertarik lah kan mau tnya napa ambil exm..pastu dia bgtahu dia ambil exam STPM tu demi anak2 diaand dia memng suka2 minat mau blajar balik..sorang anak dia thun tu ambil UPSR,srg lagi PMR dan sorang lagi SPM.jadi,,dia kata mreka slalu belajar bersama waktu malam..pergi libry bersama.and uncle tu sbnarnya uda bekerja di BAnk BSn .tapi tak ingat lah jawatan apa..hmm..bangga deh sya dgn uncle tu,, :thumbup1: :grin:
"Sumimasen..."
User avatar
MzHazelNuts
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 823
Joined: Sat Jan 10, 2009 12:14 am
Credit in hand: 15.57
Bank: 2,035.00
Location: Sarawak/Sabah/ShahAlam

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby loudness » Sat Aug 08, 2009 7:55 pm

Guna pendekatan baru, kalau2 ada kaedah yang lebih menarik mcm permainan tp terselit pembelajaran yang berguna. Teknologi lah bah kunu2 nih. Saya percaya cara kita dulu belajar tidak sama dan jangan samakan dengan cara budak2 sekarang belajar. Mcm sekarang budak2 lebih advance mengenali dunia IT. Kalau hari2 makan mee pandai juga bah boring kan..
Heavvy chain...
User avatar
loudness
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 303
Joined: Fri Sep 12, 2008 7:49 pm
Credit in hand: 3.48

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby obulikopo » Wed Oct 21, 2009 4:14 pm

urm...bagi saya, jangan terlalu bagi tekanan kepada anak...bagi teguran bersifat psikologi lebih baik...
bagitau dgn anak...tidak semestinya dapat semua A itu bijak...kena ingat juga yg asalkan dia x menyusahkan orang lain dan diri sendiri sudah cukup baik. lambat laun dia akan faham apa yg dia kena buat. bagi contoh yg baik...n...kalo mau belajar dgn cara yg x membosankan lg...bawa dia pg Zoo ka, muzium ka...n p mana2 buat catatan apa yg dia dapat dlm lawatan tersebut...he. ataupun...minta dia bercerita apa yg dia jumpa...... :thumbup1: :thumbup1:
obulikopo
 
Posts: 23
Joined: Tue Oct 13, 2009 4:56 pm
Credit in hand: 0.00

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby secondstage » Fri Oct 23, 2009 12:28 am

kasi tingu durang talipinggang leather, hos paip sama hanger.. ckp sama durang, kalau tidak belajar kana hambat pakai ni. hahahahha
User avatar
secondstage
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2004
Joined: Thu Oct 15, 2009 10:22 pm
Credit in hand: 84.21
Bank: 0.00
Location: Rothera, ANTARCTICA

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby yomogbaini » Sat Oct 24, 2009 11:26 am

secondstage wrote:kasi tingu durang talipinggang leather, hos paip sama hanger.. ckp sama durang, kalau tidak belajar kana hambat pakai ni. hahahahha


uina...ganas juga ko ni a... :slaugh:
Tulun tokou nopo tulun do tosuau, sid sombo nopo nga bulih bah kalau kau!
User avatar
yomogbaini
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1653
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 145.41
Bank: 10,643.58
Location: Pitas --> Kota Kinabalu -->Pitas

Re: BAGILAH TIPS CARA TACKLE ANAK SUPAYA RAJIN BELAJAR

Postby Shu Khi » Sat Oct 24, 2009 2:20 pm

Ramai sigu-sigu sini ni,yg masi di IPG pun ada,bagi la tips kamurang.. :slaugh:
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,934.04
Location: Kota Kinabalu


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Parenting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.