Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Cerita hantu, misteri, paranormal, UFO, alam ghaib dan perkara yang tidak boleh dijelaskan oleh sains

Moderator: Moderators

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby Andy1688 » Thu Nov 20, 2008 10:11 pm

salou wrote:
Andy1688 wrote:
salou wrote:Delasagos, Kalu sia tia silap, upacara bobohizan dorang padam lampung juga bahkan?


kalo cakap ja mo men rasuk2 ni mimang ko kana padam lampu..tapi itu rumah tampat dia bikin nda buli yang sudah kana bless..suma itu gambar Jesus, Maria ka yg kana sangkut misti kasi buka taru jauh2 ckit dr itu bobohizan..nda buli jalan itu upacara..lagi pun msam aku bilang..bobohizan ni ikut jenis..ada yang powerful mcm itu bobohizan takad..durang ni dusun ulu..jadi bahasa komunikasi dia sama itu jambalang suma pun dusun..lancar butul itu jambalang ckp dusun..nda aku mangarati..hehe..ba iyalah aku kan kadazan..mana mo paam

..eee...lagi bikin sumarat kalu padam lampu ni. Tul juga tu ni bobohizan macam kana rasuk labani, pasal tu durang kasi pindah tu gambar2 kan? Yg bombohizan powerful tu masi ada kaitu sampai skrang? Apa da sogit mo kasi sama dia?


ada..ee..sihat lagi dia ba..katawa-katawa lagi dia..hehe..tu sogit tu ikut apa upacara..kalo tym nini blah bapa aku dulu (bobo sondot) ada beberapa upacara yang sampat aku tinguk..upacara yg paling basic..buli kana buat sendiri-sendiri kana panggil Monupi..ni yg paling simple..nini blah mama aku ni yang aku cita di atas tu pandai yang ni ja..yang kana buat: apal tu mntera, ada parang kayu, ada 7 roh suruhan..yg kedua basar, kana panggil Modsuhut..yang ni mimang 3 hari terus..kana buat di rumah urg yang mau tu..salalu ba dulu..tym ni la yang aku bilang dia pg pulau tu pakai tontoku (kalo aku ingat2 butul kejadian bobo pg pulau tu sama kes sama bapatua aku yang ckap "nanti tabalik kita ni") so kurg tau kan apa maksud dia..

3rd basar kana panggil Monombuhui..aa..ni yang mo putung vgok..sb mo pnggil tu roh pg rumah..labi2 lg kalo yg mati eksiden..kalo mati eksiden, mimang tu roh di tmpat kajadian ja..nda mo pulang..jadi ni upacara msti kana buat..yang 4rd basar tu upacara memuja smgt padi la..lupa aku nama dia..tapi yang nda perna aku tingu yang paling basar yang paling grand la urg bilang..tapi aku lupa nama dia..masa mo kasi masuk mayat dalam tajau 7 kaki, kana panggil "dapu"
tapi bilang bapa aku, lama sudah urg nda pkai dapu..proses dia aku nda tau...actually ada bnyak lagi upacara yg sama pnting mcm Monundait..etc tapi lupa la..

keperluan asa untuk bobohizan sondot ni bnyak ckit..1 talam beras dalam berapa gantang..lupa sudah..7 sirih, 7 pinang muda, minyak kalapa n ada satu dua banda la lagi..kalu tampinai sadar kn..dalam upacara ni yg paling bikin takut was tym dia kali antak-antak dia punya "Sindavang" yg buat dari ubun2 tgkorak urang..tym ni la suma antu datang sb dangar tu bunyi sindavang..ee..seram..nasib baik buat tengahhari..pastu dia tindih atas ayam..

huhu..banyak butul yang aku lupa sudah..

kalo yg bobohizan takad pula..dia pnya kperluan simple ckit..tapi labi kurg sama ja..baras tu ckit dr yang bobo sondot pnya..ada pinag muda..sirih..mcm tu ja la..tapi power tu mmg la sb dia pnya structure suruhan mantap ckit..
Andy1688
 
Posts: 18
Joined: Wed Nov 19, 2008 3:32 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby Salou » Fri Nov 21, 2008 11:52 am

upacara monupi ni main sakap2 sajaka? atau dia kana komunikat sama roh?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,289.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby Andy1688 » Fri Nov 21, 2008 5:40 pm

salou wrote:upacara monupi ni main sakap2 sajaka? atau dia kana komunikat sama roh?


monupi tu bacakap sama itu mondou la..urg suruhan durg panggil..mcm ni ba actually..suma bobohizan sondot ada dia punya mondou suruhan..kalo maksimum ada 7 roh urg..setiap ada nama..cuma itu bobohizan saja yg tau itu nama2..bobo lain nda tau..itu mondou ko buli pakai untk apa2 juga upacara..tapi beza sama bobo takad..itu mondou nda buli msuk badan..bacakap tu buli..kalo nda buli mcm mana dai mau kasi tau ko dr mana ko pnya sakit..hehe..

monupi tu untuk suru itu mondou tingu kanapa itu urg buli sakit..aku salu nini aku kasi supi (monupi)..mimang pun butul kali..ada satu kes..malam taun baru..nda ingat la..tpi tym tu masi lagi jajal..so aku pg bakar mercun kuat2 di dakat rumah di kg..malam tu juga aku mimpi kana kacau sama kana kasi takut2..bisuk aku tarus damam ba..taruk lg tu..lapas nda pndai baik..tarus nini aku kasi supi..na..dia bilang banyak antu nokotigok aku main marcun..durang mara..ni crita nda pun aku bg tau nini aku yg aku mimpi..jadi nini aku kasi fix la itu masalah..

kalo monupi..kana ada baras 1 mangkuk kici..ada tu parang2 tampat tu mondou tinggal...satu yang wajib..kana ada baju urang yg sakit tu..lapas tu itu parang kayu kana kasi taru atas baju..mo kasi tu mondou kanal ko pnya roh n tingu apa itu punca..
Andy1688
 
Posts: 18
Joined: Wed Nov 19, 2008 3:32 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby Salou » Sat Nov 22, 2008 9:40 am

kalo monupi..kana ada baras 1 mangkuk kici..ada tu parang2 tampat tu mondou tinggal...satu yang wajib..kana ada baju urang yg sakit tu..lapas tu itu parang kayu kana kasi taru atas baju..mo kasi tu mondou kanal ko pnya roh n tingu apa itu punca..


Yang parang kayu tu sudah kana basa-basa kaitu? Kalu mondou tinggal diparang itu, maksud dia inda buli kacau2 la itu parangkan? :hmmm:
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,289.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby dumaring » Mon Nov 24, 2008 12:53 am

banyak kali sdh sia ikut ini upacara..kami panggil 'popouli'..tp nda parnah pun sia nampak roh atau something suspicious..tiada nasib kali :hmmm:
User avatar
dumaring
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 222
Joined: Sat Nov 22, 2008 3:22 am
Credit in hand: 0.00

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby Salou » Mon Nov 24, 2008 9:21 am

dumaring wrote:banyak kali sdh sia ikut ini upacara..kami panggil 'popouli'..tp nda parnah pun sia nampak roh atau something suspicious..tiada nasib kali :hmmm:

...mangkali ko mo trai tingu tapi dia inda muncul2...cuba jgn trai...muncul tu.. :slaugh:
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,289.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby dumaring » Tue Nov 25, 2008 2:31 am

kalau tar trai, amacam?
User avatar
dumaring
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 222
Joined: Sat Nov 22, 2008 3:22 am
Credit in hand: 0.00

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby Salou » Tue Nov 25, 2008 10:06 am

dumaring wrote:kalau tar trai, amacam?

..ada juga urang tidak buli nampak tapi buli hidu. Tapi waktu momisok ni tia parna sya nampak...cuma cacak berbunyi adalah.
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,289.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby SharkJerungLautSabah » Sat Dec 11, 2010 8:43 pm

gloria8887 wrote:ini momisok ni.....betul2 ka ni ada


Uiii semestinya ada... hehe
SharkJerungLautSabah
 
Posts: 85
Joined: Tue Jun 22, 2010 10:21 am
Credit in hand: 15.40
Location: Kota kinabalu, PnumbPunk... Bieberly Hill bh sya nie hahaha

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby BosouTurongou » Wed Dec 15, 2010 12:49 pm

Buli kacau2 juga tu acara tu... :slaugh:
Buli Runding bah..!!!
User avatar
BosouTurongou
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 12411
Joined: Wed Aug 27, 2008 12:18 pm
Credit in hand: -76.72
Bank: 192,370.59
Location: Sini-sini Bah Sya ni..

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby v madone » Wed Dec 15, 2010 1:23 pm

Tinguk nasib ko la.. :mrgreen:
R seguirá siendo una ..
User avatar
v madone
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 19099
Joined: Mon May 11, 2009 3:45 pm
Credit in hand: 208.13
Bank: 11,005.58
Location: Amster-Dam

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby sheila85 » Wed Dec 22, 2010 8:01 pm

salou wrote:Parna sia aten ni momisok duulu..tahun 80an. Bukan apalah, sudah padam lampung ni, galap lagi tu... jaji semua pun diamlah. Tiba-tiba kadangaran urang bakantut..ai sia bilang....tu budak2 barabis lagi katawa tu, tahan2 katawa. .... :slaugh: Sia pun taikut ikut katawa....apa lagi tu urang 2 tua...marah bahh...psiitt. Bayangkan taim tu macam mana mo tahan tu parut pasal mo tahan katawa sia tu...adui sia bilang.... :lolrf:


hahahha.... klu sia lg nda tahan mao ketawa... :slaugh:
"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."
User avatar
sheila85
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8937
Joined: Thu Dec 16, 2010 1:06 pm
Credit in hand: 223.91
Bank: 61,692.50
Location: Kauter pendaftaran

Re: Upacara 'Momisok', Buli Nampak Hantu ??

Postby delasagos » Wed Jan 19, 2011 3:03 pm

kalau cicak berbunyi balas membalas orang tua2 bilang ada la tu si 'anu' suda datang mau pigi makan. selalunya benda2 yang kena letak di dekat tempat makanan si mati ada kena letak sikat rambut sama cermin. sebab selepas makan si mati akan pigi bersisir rambut sambil tengok cermin. masa tu la dia akan perasan atau tidak yang dia suda meninggal dunia, dan masa tu dia akan buat keputusan yang dia suda rela mau 'jalan' atau pun masi mau berlegar2 lagi sampai 40 hari kematian. upacara ni kena buat tuk mau bantu roh si mati supaya dia tau yang dia suda tidak lagi dapat bersama2 keluarga yang masi hidup dan perlu rela pergi dengan tenang.
...powerless in paradise.
http://www.flickr.com/photos/oturi
User avatar
delasagos
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 351
Joined: Sat May 10, 2008 6:18 pm
Credit in hand: 49.95
Location: surburb downtown paradise

Previous

Return to Mystery, Paranormal & Supernatural

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.