Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Cerita hantu, misteri, paranormal, UFO, alam ghaib dan perkara yang tidak boleh dijelaskan oleh sains

Moderator: Moderators

Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby pipsrider » Thu Sep 11, 2008 12:23 pm

Nah sia buka ini thread sebab sia tingu belum ada lagi bah ini thread. Sia walaupun menetap di Semenanjung (itu lah..sia gatal mo kawin dgn org semenanjung... :lol2: )....tapi sia selalu balik sabah...hampir setiap bulan sia akan balik...sebab sia punya kerja. Jadi disebabkan kerja begini, sia banyak drive keluar masuk jalan2 di sabah...jadi banyak juga pengalaman misteri dan seram sia semasa melalui beberapa jalan...ini sia tulis beberapa pengalaman sia...

1. Sia terbaca stau thread dalam SF ni kasi tau jalan kimanis-keningau misteri..biasa bah tu..di Korea juga ada jalan itu macam..sebab tarikan magnet yg kuat...sia sudah lalu ini jalan, sia pakai Pajero Turbo, sakit juga mo naik...tetapi sia tida rasa apa2 sini....tetapi sana jalan tenom-sipitang sia rasa lain macam...macam sepanjang jalan ada mata memerhati sia...suda la jalan sunyi...tiada kampung lagi...

2. Jalan kota belud - ranau...tahun 2006, sia pakai itu wira 1.5, baru lagi itu kereta baru 2 bulan keluar dari kadai, dari kudat sia putung itu jalan ke ranau melalui KB. Masa tu sia dengan 3 urg kawan dari semenanjung, lebih kurang pukul 10.00 malam..sunyi bah itu jalan...sia jumpa 3 kereta saja....sampai itu dekat bukit yang lurus jalan dia tu, tiba2 sia rasa itu enjin perlahan, cepat2 sia tekan itu clutch dan free kan gear, lepas tu terus itu enjin mati...aikkk...ini kereta baru 2 bulan, baru lagi..kawan sia tanya kenapa...sia cakap kamurang bacalah apa2 dari quran...sorang tu kristian...dia tanya sia mau baca apa...sia cakap, kamu baca apa-apa dari kamu punya bible...kami diam sekijap, masing2 baca apa-apa patut...lepas itu sia start, enjin terus idup...kami teruskan perjalanan sampai sana ranau dan tidur di Perkasa...hairan juga itu kereta selepas dan sebelum tu inda pernah buat hal...hairan kan...kereta baru boleh mati enjin tiba2...sudahlah di tengah2 hutan sana...

3. Jalan ranau - kk tahun 2005, sia sama kawan2, 4 urg semuanya menaiki Mitsubishi Pajero. Surang sia punya sedara, surang dari KL dan surang lagi dari Sarawak. Balik ke kk sia minta sia punya sedara drive. Masa tu jam sudah dekat pukul 11 malam....sampai selepas itu kawasan bundu tuhan, sia buka tingkap sebab sia mau besigup...sia pun besiguplah...baru setengah batang isap itu sigup, tiba2 sia ada bunyi itu perempuan mengilai atas bumbung kereta kami tu...mula2 sia dengar jauh...lama2 makn dekat dan last2 atas bumbung. Sia buang rokok dan tutup tingkap...semua kami diam saja sambil dengar itu suara ketawa mengilai atas bumbung kereta. Sia punya sedara drive makin laju...sia tanya dia kau dengarkah itu suara? Dia tanya sia balik, itu suara apa? Sia cakap itu macam suara puntianak...mungkin dia terbang atas bumbung kereta kita...tapi sia cakap, jangan bawa laju, nanti kita semua terajun dalam gaung...kawan sia di belakang tanya apa sebenarnya itu suara...sia cakap kamu semua diam saja...kita akan selamat...itu suara ikutk kami sepanjang jalan...kami semua diam saja cuma sia sesekali tegur sia punya sedara supaya jangan bawa laju. Sia takut juga sebab sia tingu sedara sia tidak dapat kawal perasaan dia...manakala dua lagi kawan sia di belakang tidak menyandar di kerusi tapi rapat kedepan...itu suara perlahan2 hilang bila kami sudah sampai bawah dekat itu kampung sana...

4. Siapa beberapakali jalan sana masuk ke lawas malam2 juga sudah berkali2 ikut sana jalan membakut-binsuluk-kuala penyu...orang cakap ini jalan keras...berpenunggu...tapi setakat ini sia tidak pernah jumpa. Tapi sana itu bukit dekat itu dulu kununnya ada istana dan juga sana bukit melingsung pernah pula sia kena. Sana dekat itu bukit yang kunun ada istana tinggal tu...dekat itu kinarut bah...sia dari kk sama sia punya abang, baru lagi tahun 2007...malam tu lebih kurang dalam pukul 10.30 malam...hujan renyai2 dan sia yang drive masa tu...sampai itu bukit naik ada selekoh sikit kan...so itu kereta sia bawa dalam 60km/h saja bah...sebab kami becerita-cerita...bila naik saja tiba2 sia nampak satu makhluk ditepi jalan sana depan itu tanah rata di mana itu istana kununnya tertanam. Itu makhluk besar juga, besar sedikit dari manusia...badan dia dipenuhi bulu berwarna cokla kemerahan, jadi macam munyit saja....dia duduk mencangkung macam itu urg berak bah...dia punya lutut lebih tinggi dari kepala dia...telinga dia pula panjang tajam...sia terus slowkan kereta dan kasi tinggi lampu kereta sia...sia cakap sama abg sia, kamu tingu kah apa didepan kita? Dia cakap, lain macam saja itu benda...kasi slow lagi kereta, dia cakap..saya makin slow...lama2 kereta makin dekat...sia tanya abang sia, mau berhenti kah? Dia cakap kau gila! Lama2 dekat dan makin jelas...cuma ini makhluk membelakangi kami...kami teruskan perjalanan...bila kereta lalu ditepi dia...nampak dia punya rupa tidak jelas...tapi macam itu anjing.....lidah dia panjang...abang sia berkali2 sapu muka dengan tapak tangan...dia takut mengkali...hehehehe...

5. Bukit melingsung, papar, tahun 2003 kalau tidak silap...pukul 4 pagi, sia dengan sedara dari kk...selepas aramaitii di kk...sia & sedara sia ndalah minum, cuma kawan2 sia yang kadazan-dusun ni minum, so kami sama2 di karaoke dan ronda2 kk malam tu...pagi tu kami balik. Sia drive masa tu, kami pakai itu Isuzu Invader bah...ada spotlight di bumbung. Sia bawa laju juga, sebab tiada kereta bah masa tu...tapi sampai sana puncak bukit melingsung tiba2 sia tekan brek...kasi slow....kamu tau kenapa? Di depan ada orang tahan...dia lambai2 bah tahan kereta kami, dari jauh sudah sia nampak sebab masa tu sia pasang itu spotlight...sedara sia yang tetidur terus terbangun bila sia kasi slow kereta...dia tanya sia kenapa...sia cakap tu ada orang tahan kereta...sia kasi slow kereta lalu depan itu orang, tapi bila dekat saja, saya terus tekan itu minyak, kasi lagi laju...sia punya sedara tanya, kenapa sia nda kasi tumpang itu urang? Sia cakap sama dia kau gila kah? Masa dia tahan kita, lambai2 kau ada nampak dia punya tangan kah? Tiada tangan bah keluar dari dia punya itu baju panjang tangan....sudah lah dia punya baju lain, macam jubah hitam dan bertutup kepala...dia punya muka pun sia tidak nampak...bila kereta dekat, kau nampak muka dia? Hitam saja bah kan, macam tiada muka itu urang! kau tingu sekarang pukul berapa...sudah pukul 4 pagi bah! Itu lah ceritanya...

Oklah...banyak lagi bah cerita sia ini...sebab sia banyak bejalan sana-sini....malam siang....nda kira hari..

Bah kalau kamu ada cerita ini macam, bolehlah kamu cerita sini...manatau saya limpas itu jalan...boleh sia hati2 dan tingu2....
FREE Forex signal :-
Dapatkan free forex signal, register sini - http://fkfpro.fk-forextreme.com
Apa ko cakap? Tida mau free? Nah sini ko bayar monthly - http://www.fk-forextreme.com
pipsrider
 
Posts: 31
Joined: Tue Jul 22, 2008 10:05 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby rarapu » Thu Sep 11, 2008 12:53 pm

ko punya cerita no.3, bikin naik bulu roma sy... tiba2 ja sy rasa cam ada urg limpas d blakang
Image
User avatar
rarapu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 271
Joined: Tue Mar 04, 2008 11:24 am
Credit in hand: 0.10
Location: Currently in Sibu

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby Mr_Penampang » Thu Sep 11, 2008 1:16 pm

wah..bikin takut juga cerita ko ni ahh pipsrider :eek:

anyway.. ada ni cerita 1 kawan uncle sia. Ada lah 1 tgh mlm ni.. dia lalu ni jln... limpas tu terowong sana dekat sekolah Maktab Sabah dan menuju ke Sri Kepayan. Jadi anyway.. time dia lalu itu jln antara tu terowong dan tu sri kepayan.. tiba2 dia nampak ni 1 kumpulan orng berpakaian mcm itu orng2 cina dulu2..angkat coffin mau pegi hutan sana bukit... apalagi... kawan uncle sia ni trus pecutlah. Sejak dr insiden tu... ndak lagi dia mo lalu jln sana time mlm2 :biggrin:
Image
User avatar
Mr_Penampang
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 456
Joined: Thu Aug 28, 2008 12:20 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Dracula's Castle, TRANSYLVANIA

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby tenz » Thu Sep 11, 2008 2:04 pm

semua jalan biasa ada ba.. tgk org ja berani ka teda..

sa balik kg jln kimanis -keningau naik moto sorang2 ok ja pun.
dari labuan feri jam 7 mlm. hari jumaat. smpi menumbuk jam 10 mlm.
so sa start jln sampai tenom jam 2 pg. atas bukit kimanis tu sa berenti lg isap
sigup. nda tahan sajuk ba.... :lol2: ba klu kamu nampak sa jgn pula anggap sa
hantu k.. kamu hon saja :slaugh:

cuma sepanjang jalan tu bisik la dlm hati kamu,
'sa limpas dulu' beribu2 kali. hahaha.... betul....
We were all born intelligent, until education ruins its...
http://larry-kopitenom.blogspot.com/
User avatar
tenz
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 738
Joined: Wed Jun 25, 2008 11:53 am
Credit in hand: 10.75
Location: labuan->tambunan->tenom..

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby bahu » Thu Sep 11, 2008 2:13 pm

saya ulang alik tawau-kk tahun 2002-2004. setiap malam saya bertolak. pernah saya bertolak dari jam 12.00 malam. tapi hasilnya tiada apa-apa pun. saya minta2 jumpa supaya saya boleh minta petunjuk nombor ekor tapi kempunan juga. saya pernah bertolak dari kuala penyu ke kota belud dalam keadaan mabuk pun tiada apa2 juga. Jalan kudat-kk pun tiada juga. saya pakai kereta invader/proton/kancil. eroniknya saya tour cuma alone (satu orang ja).
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2152
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 9.30
Location: America U.S

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby rarapu » Thu Sep 11, 2008 3:01 pm

tenz wrote:sa balik kg jln kimanis -keningau naik moto sorang2 ok ja pun.
dari labuan feri jam 7 mlm. hari jumaat. smpi menumbuk jam 10 mlm.
so sa start jln sampai tenom jam 2 pg. atas bukit kimanis tu sa berenti lg isap
sigup. nda tahan sajuk ba.... :lol2: ba klu kamu nampak sa jgn pula anggap sa
hantu k.. kamu hon saja :slaugh:


wahh tenz.. sy pun brani juga kuar saturang2 sampai pagi ni.. tenom keningau.. saturang ja 3-4 pagi... tu pun balik dari aramai tie sana pub kgu... btw, mana ko d tenom tenz?
Image
User avatar
rarapu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 271
Joined: Tue Mar 04, 2008 11:24 am
Credit in hand: 0.10
Location: Currently in Sibu

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby tenz » Thu Sep 11, 2008 3:52 pm

:grin: ko pigi krk ka bus? hehe..
sa org amboi ba bus. baru pindah kerja
dari sana kl dulu. tu yg teda kira mlm ka siang ka.
ada cuti ja mesti balik. hehehe... mesti ko hafal
suda jln mana yg belubang,miring spjang jln tnm - kgu kan. :slaugh:
We were all born intelligent, until education ruins its...
http://larry-kopitenom.blogspot.com/
User avatar
tenz
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 738
Joined: Wed Jun 25, 2008 11:53 am
Credit in hand: 10.75
Location: labuan->tambunan->tenom..

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby bahu » Thu Sep 11, 2008 3:58 pm

saya pernah minum mabuk di keningau hotel tapi tidur di hotel tenom. saya pakai kereta storm, balik ke hotel tenom jam 2.00 pagi. tiada apa2 pun.
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2152
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 9.30
Location: America U.S

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby tenz » Thu Sep 11, 2008 4:51 pm

hehe bahu jaga-jaga itu karabau ja betiduran di tgh jalan..
klu malam konpos nda nampak.. :lol2:
We were all born intelligent, until education ruins its...
http://larry-kopitenom.blogspot.com/
User avatar
tenz
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 738
Joined: Wed Jun 25, 2008 11:53 am
Credit in hand: 10.75
Location: labuan->tambunan->tenom..

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby KRISS » Thu Sep 11, 2008 8:24 pm

pipsrider,best betui sarita ko ni.kasi sambung la lagi
tenz,rarapu.naik moto pi sana kimanis pukul 3 pagi :eek:
"lautan di dalam kapal..."
User avatar
KRISS
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 528
Joined: Mon May 26, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby ballbearing » Thu Sep 11, 2008 10:52 pm

tenz wrote::grin: ko pigi krk ka bus? hehe..
sa org amboi ba bus. baru pindah kerja
dari sana kl dulu. tu yg teda kira mlm ka siang ka.
ada cuti ja mesti balik. hehehe... mesti ko hafal
suda jln mana yg belubang,miring spjang jln tnm - kgu kan. :slaugh:



tenz macam sia kanal tau ko ni, sia pun tinggal di amboi bah tahun 1990-96
trust no one but yourself.

ImageImageImage
User avatar
ballbearing
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 379
Joined: Sat Jul 26, 2008 7:13 am
Credit in hand: 49.99

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby tenz » Fri Sep 12, 2008 8:18 am

bro ballbering, thn 96 sa masi sikul menengah oo..
area mana ko tinggal di amboi...

hehe.. antara jln sepitang dgn jln kimanis...
sa lagi rela naik kimanis. kenapa? diorg cakap
jln sepitang ada "tamu" bila nasib teda baik.
tp sebenarnya, jln sepitang byk org-org yg
mau merompak anda di siring jalan. hati2 la..
hantu cuma kasi takut kamu, tp manusia,
buli kasi mati kita..

so mana yg kamu lagi takut?? :hmmm:
We were all born intelligent, until education ruins its...
http://larry-kopitenom.blogspot.com/
User avatar
tenz
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 738
Joined: Wed Jun 25, 2008 11:53 am
Credit in hand: 10.75
Location: labuan->tambunan->tenom..

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby ballbearing » Fri Sep 12, 2008 9:48 am

tenz wrote:bro ballbering, thn 96 sa masi sikul menengah oo..
area mana ko tinggal di amboi...

hehe.. antara jln sepitang dgn jln kimanis...
sa lagi rela naik kimanis. kenapa? diorg cakap
jln sepitang ada "tamu" bila nasib teda baik.
tp sebenarnya, jln sepitang byk org-org yg
mau merompak anda di siring jalan. hati2 la..
hantu cuma kasi takut kamu, tp manusia,
buli kasi mati kita..

so mana yg kamu lagi takut?? :hmmm:




hahah sia pun di skolah menengah lah time tu. sia tinggal di LTG quarters. sinang cakap PM jak sia kalo rasa2 kanal supaya ndak lari dari tupik asal ni forum hehehe.

ok back to forum,

kalau sia, sia lagi sanggup jalan sipitang sebab jalan sipitang ndak merbahaya. setakat hantu ndak bleh membunuh.

kalau ikut jalan kimanis, ADOIIIIIIIIIIIII CUKUP lah satu kali jak sia pernah ikut tu jalan. sikit sia eksiden kitai punya bukit. punya main tinggi gila. kalau kerita ko jarang serbis, bagus jangan ikut ni jalan. betul2 sial punya kontraktor macamana dia bleh ndak chek tu tahap kecuraman tu bukit. (dingar cakap sudah tutup ni jalan untuk kerita kecil, yakah???)


jalan kimanis ni time sia first time ikut pun sia ada dingar suara2 yang ganjil, suara2 maciam ada bunyi building kana buat time tengah2 malam. ko ndak heran. angin dia pun pandai tiba2 kuat. but sia relek2 jak. cuma sia takut kaana kasi takajut tu puntianak terus sia masuk gaung (palis2 hehehe)

kalau jalan sipitang, ndak brapa merbahaya kalau banding kimanis. kalau sia nampak urang mau merumpak, sia langgar jak pakai double cabin karang heheheheh
trust no one but yourself.

ImageImageImage
User avatar
ballbearing
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 379
Joined: Sat Jul 26, 2008 7:13 am
Credit in hand: 49.99

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby tenz » Fri Sep 12, 2008 10:18 am

jln kimanis ada satu bukit yg telampau tinggi.
klu kreta biasa gear 1 silap haribulan nda buli naik. :shakehead:
klu mlm jgn laa try. byk kereta yg power2
ja jln kimanis mcm vigo,waja,toyota... nda pernah nampak pula kereta
kecil2 memanjat tu bukit.. klu siang banyak pula.
jadi sure lah ini jalan kimanis berpenunggu...
We were all born intelligent, until education ruins its...
http://larry-kopitenom.blogspot.com/
User avatar
tenz
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 738
Joined: Wed Jun 25, 2008 11:53 am
Credit in hand: 10.75
Location: labuan->tambunan->tenom..

Re: Jalanraya Sabah Yang Misteri / Berhantu

Postby pipsrider » Fri Sep 12, 2008 11:06 am

bahu wrote:saya ulang alik tawau-kk tahun 2002-2004. setiap malam saya bertolak. pernah saya bertolak dari jam 12.00 malam. tapi hasilnya tiada apa-apa pun. saya minta2 jumpa supaya saya boleh minta petunjuk nombor ekor tapi kempunan juga. saya pernah bertolak dari kuala penyu ke kota belud dalam keadaan mabuk pun tiada apa2 juga. Jalan kudat-kk pun tiada juga. saya pakai kereta invader/proton/kancil. eroniknya saya tour cuma alone (satu orang ja).



:lol2: :lol2: :lol2: mana la kau mau perasan itu hantu ka, kerabau kah, sapi kah...sebab ko mabuk...wakakaka...

tenz...kalo sia lalu lagi itu jalan malam2 dan sia nampak urg besigup, sia rasa kamu lah itu...nanti sia stop, kita besigup sama2...hehehe....

Kadang tu kita tida lah jumpa apa2 sebab mungkin belum masanya lagi...macam sia, tida lah pernah jumpa apa-apa sana jalan Bongawan ke Membakut di bukit ada kubur cina tu. Ini tempat tida lah menakutkan...kiri kanan dia tiada pokok2 bah...lalang saja...ada satu bukit ada kuburan cina sana...ini jalan juga dekat2 itu simpang ke Borneo Golf...beribu2 kali suda sia lalu situ siang malam ndak juga pernah tingu apa-apa. Gitu juga sia punya abg ipar, yg selalu ke KK-Kuala Penyu dari kecil sampai besar...ndak juga dia terjumpa apa-apa....tapi satu hari tu, tahun 2007 tu, masa tu hari raya ke 5, dia lalu jalan tu mo pigi KK pukul 3.00 pagi dia terkena juga, walaupun itu jalan dia guna sejak dia kecil lagi...

Dia cerita sama saya pada hari dia kena tu, dia macam biasa drive dia punya kereta satu urang...sampai itu tempat dalam pukul 3 pagi dia nampak satu perempuan bediri sana tepi jalan. Dia sudah rasa lain macam. Kereta makin dekat, dia bawa slow saja.....bila limpas saja dia nampak itu perempuan tunduk...jadi dia biar saja...tiada apa-apa berlaku....tapi selepas beberapa saat dia mula teringin mo tingu itu perempuan. Jadi dia pun tingu dia punya cermin pandang belakang. Kamu tau, dia bagitau itu perempuan terbang belakang kereta dia bah...ikut kereta dia....dia apalagi, tekan minyak laju....last2 dia cakap itu makhluk terbang ke dalam sana pukuk2 kelapa sawit sebelum itu simpang Bongawan....

Nah...itu lah dia...berpuluh tahun guna itu jalan...nda pernah jumpa....tapi itu malam dia punya nasib nda baik....sia sendiri tida pernah jumpa apa-apa di jalan Bongawan-Membakut....sia juga sudah berpuluh2 tahun guna ini jalan...tapi janganlah sia jumpa pula... :lol2:
FREE Forex signal :-
Dapatkan free forex signal, register sini - http://fkfpro.fk-forextreme.com
Apa ko cakap? Tida mau free? Nah sini ko bayar monthly - http://www.fk-forextreme.com
pipsrider
 
Posts: 31
Joined: Tue Jul 22, 2008 10:05 am
Credit in hand: 0.00

Next

Return to Mystery, Paranormal & Supernatural

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.