Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Cerita hantu, misteri, paranormal, UFO, alam ghaib dan perkara yang tidak boleh dijelaskan oleh sains

Moderator: Moderators

Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby dkk78 » Mon Dec 14, 2009 8:08 pm

Hmmm.... siapa pernah dengar kesah PENGAIT/PANGAIT( pemotong Kepala Urang)..... di Sabah
..beberapa tahun yang lepas2 ada kes orang kena potong (( separuh badan- kepala / tangan ))

kalau dulu masa saya kecik2... ibubapa saya slalu marah ...kalau saya keluar sblah petang...atau masuk hutan tebal..
..slalu jugak saya mendengar kabar2 dari perkampungan bersebelahan....
mengatakan ada orang yang mati kena potong olih PANGAIT...

jadi...ssiapa yang tau... ada info ..boleh bagi KOMEN...


Off topic:
dkk<--- slalu masuk hutan bersendirian... kalau kamu ada info.. bulih jugak saya guna.. kalau2 terserempak nih Pangait
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Advertisement

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby dkk78 » Mon Dec 14, 2009 8:23 pm

alala..
ada suda pulak topic head hunter tuh sana...
bah...

kalau kena LOCK nih.. nda apa bah.. :lol2:

saya komen sana laa nanti....


Off topic:
kawan saya <-- macam ada terserempak nih GORIB/Pangait baru2 nih... tapi dia bukan putung orang.... dia putung kerabau @curi kerbau orang :slaugh:
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby yomogbaini » Tue Dec 15, 2009 9:25 am

haloooo dkk...
di kk ka ko ni ?:slaugh:
saya time kicil2 dulu di kg la kan...selalulah parents saya gi tau pasal ni pangait ni...x taulah saya kalau benda ni mmg wujud atau mitos semata-mata coz selalu saya dingar org2 tua cakap tp x pernah pula terserampak...
maklumlah masa budak2 dulu di kg kan jauh jugalah kami mansau2 utk kutip buah2an, cari syur2an hutan dan ikan di sungai...
apa yg saya dingar...pangait ni kononnya kalau berjumpa mangsanya dia akan potong menyerong bah, dia mo ambil tu kepala sama sebelah tangan coz tu tangan sebelah gunanya supaya dia sinang mo pigang...
kononya lg pangait ni hanya akan ada kalau ada jambatan baru mo buat coz tu tu kepala yg kana ambil tu digunakan utk penguat tu binaan jambatan...sayapun konfius di sini bah...kenapa juga tu kepala urang mo pakai utk kasi teguh tu tiang jambatan :hmmm:
jd selalunya di kg kalau org2 kg dingar ada jambatan baru mo dibuat durang selalu kasi ingat budak2 di kg tersebut supaya tidak terlalu mansau lama2 atau jauh2..
lg satu durang bilang ni pangait ni banyak duit...tapi durang punya duit kunu ada cop khas utk durang :slaugh: jd mcm mana kali tu durang beli brg a? kalau gitu mesti tu tauke kedai tau yg durang tu pangaitkan...
haha...sayapun x tau mitos atau cerita sebenar ni pangait ni coz masa saya budak2 ja yg selalu saya dingar coz org2 tua selalu cerita sama budak2 begini begitu tp x tau wujud ataupun benar.. :hmmm:
Tulun tokou nopo tulun do tosuau, sid sombo nopo nga bulih bah kalau kau!
User avatar
yomogbaini
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1653
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 145.41
Bank: 10,673.58
Location: Pitas --> Kota Kinabalu -->Pitas

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby puppy09 » Tue Dec 15, 2009 11:24 am

Apa yg sia tau mengenai pangait ni kan..tem sia budak2 dulu..mama sia selalu ckp yg pangait ni suka mo putung kapala budak2..mo buat jambatan supaya tu jambatan kukuh kunun..ni kepala bertujuan untuk menjaga keutuhan jambatan itu drpd senang mo runtuh..kunun2 ada penjaga lah..then dorang cakap selalunya pangait ni berpakaian warna itam keitaman..then bawa parang mcm yg kana guna pg mongomot tu..
senang kunun mo rambit tu kepala..selalunya budak2 jg dinasihatkan supaya jangan suka2 mo menumpang kereta urg yg inda dikenali..satu teknik ni pangait mo tangkap sama budak2..paling bikin takut yg tem habis sikulah mo pulang rumah. selalu dlm keadaan takut & berjaga2:grin:
Steady & relax ko..
User avatar
puppy09
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 6424
Joined: Tue Nov 10, 2009 7:34 am
Credit in hand: 22.11
Bank: 244.76
Location: P'pang-KB-KM-KK

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby me0w_me0w_cuMiL » Tue Dec 15, 2009 11:38 am

sa pun nda brapa pasti samaada neh pangait wujud atau pun nda, byk crita tp teda urg pernah nmpk neh pangait kan?...ada sesiapa sdh pernah nmpk neh pangait ka? teda kan? dia neh manusia atau....?? :hmmm: bkn saja jambatan, bangunan tinggi pun kunun drg pakai kepala urg utk kasi kukuh tue bangunan...neh crita time sa kici2 jak sa kana kastau tp time sa sdh basar2 mcm neh nda plak sdh sa dgar pasal pangait neh...heran, heran...ish ish ish, ada2 jak ba....
yeZZa...buLe ba kLu k0!!
User avatar
me0w_me0w_cuMiL
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 598
Joined: Mon Nov 09, 2009 4:37 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Keningau - Kota Kinabalu

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby girl84 » Tue Dec 15, 2009 12:01 pm

sa mark dulu ne topic...nt sa ada masa baru sa balas.. :lol2:
The sound is so weird, the rythym has no sound.But still I let the music plays, hoping that one day somebody will dance with me.
User avatar
girl84
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8029
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:13 pm
Credit in hand: 84.72
Bank: 760.51
Location: Di sini-sini juga baini

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby yomogbaini » Tue Dec 15, 2009 12:13 pm

girl84 wrote:sa mark dulu ne topic...nt sa ada masa baru sa balas.. :lol2:

mo buat kajian dulu ka girl baro ko mo reply :slaugh:
Tulun tokou nopo tulun do tosuau, sid sombo nopo nga bulih bah kalau kau!
User avatar
yomogbaini
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1653
Joined: Tue Jul 07, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 145.41
Bank: 10,673.58
Location: Pitas --> Kota Kinabalu -->Pitas

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby girl84 » Tue Dec 15, 2009 12:56 pm

yomogbaini wrote:
girl84 wrote:sa mark dulu ne topic...nt sa ada masa baru sa balas.. :lol2:

mo buat kajian dulu ka girl baro ko mo reply :slaugh:

haha...sa menikmati maggy bha tadi... sambil fkir2 pasal ne pangait... :mrgreen:
The sound is so weird, the rythym has no sound.But still I let the music plays, hoping that one day somebody will dance with me.
User avatar
girl84
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8029
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:13 pm
Credit in hand: 84.72
Bank: 760.51
Location: Di sini-sini juga baini

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby girl84 » Tue Dec 15, 2009 1:07 pm

sa pun dingar utk kasi kuat tu jambatan...
alasan urg tua ba itu utk kasi takut2 tu anak2 yg gunsangal... :lol2:
The sound is so weird, the rythym has no sound.But still I let the music plays, hoping that one day somebody will dance with me.
User avatar
girl84
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8029
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:13 pm
Credit in hand: 84.72
Bank: 760.51
Location: Di sini-sini juga baini

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby dkk78 » Tue Dec 15, 2009 2:11 pm

bah~!...

banyak3 trima kasih kamu punya komen smua...
..ni aku baru interbiu bberapa orang2 tua ... psal nih pangait

dkk <-- masa kecik2 dulu ..slalu jugak ikut mak bapa motong getah di sepangar tuh...
yang terserempak cuma mak bapa saja..... dia bilang pun ... boleh bertegur sapa lagi....
cuma nih si pangait... pandai memilih jugakkk mangsa dia... crita dari bapa saya laaa....
nasib baik bukan saya yang kawan tu pangait bercerita... kalu nda.. tiada suda aku skarang nih :slaugh:

..btul jugak bilang kawan dari topic2 yang lepas nih.... pangait -->> sama gorib ada persamaan...
..cuma senjata yang digunakan ada beza sikit...

crita orang kampung kami sini.... ada 3 orang pengait(berlainan tahun nih)...suda kena kedapatan....
orang kampung -->> ikat kaki dorang sama batu.... buang di laut :slaugh: ... lagi dasat... nih gorib kena tikam cukup3

ntah btuk ntah tidak....
btul kaa... nih GORIB/PANGAIT ..ada kaitan sama kerajaan??? :eek: saya dengar2 sajalaaa... apa2 laaa
komen.
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby encik kacang » Thu Dec 17, 2009 12:44 am

cerita ni cerita lama bah..kalau kaum sa dulu2x pun kira head hunter selama 700 tahun sebelum tahun 1300...perbalahan antara kampung2...lepastu..puak2 mula bersatu..dan mencari raja yg sesuai..

sa kasih ringkas lah kan...
[spoiler]Dalam lontara’ tersebut diketahui bahwa setelah habisnya turunan Puatta Menre’E ri Galigo, keadaan negeri-negeri diwarnai dengan kekacauan. Hal ini disebabkan karena tidak adanya arung (raja) sebagai pemimpin yang mengatur tatanan kehidupan bermasyarakat. Terjadilah perang kelompok-kelompok anang (perkauman) yang berkepanjangan (Bugis = Sianre bale).

Kelompok-kelompok masyarakat saling bermusuhan dan berebut kekuasaan. Kelompok yang kuat menguasai kelompok yang lemah dan memperlakukan sesuai kehendaknya. Keadaan yang demikian itu, dalam Bahasa Bugis disebut SIANRE BALE (saling memakan bagaikan ikan). Tidak ada lagi adat istiadat, apalagi norma-norma hukum yang dapat melindungi yang lemah. Kehidupan manusia saat itu tak ubahnya binatang di hutan belantara, saling memangsa satu sama lain...(mengikut sejarah...bugis juga masa itu suka mengayau kepala urang)

Menurut catatan lontara’, keadaan yang demikian itu berlangsung kurang lebih tujuh pariyama lamanya. Menurut hitungan lama, satu pariyama mungkin sama dengan 100 tahun. Jadi kalau mengacu pada perhitungan ini maka dapat dipastikan bahwa turunan Puatta MenreE ri Galigo telah hilang 700 tahun yang lalu. Bone dan negeri-negeri sekitarnya mengalami kekacauan yang sangat luar biasa. Wallahu a’lam bissawab.[/spoiler]
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25690
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 306.32
Bank: 10,278.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby dkk78 » Thu Dec 17, 2009 6:45 pm

yaaa.... btul jugak crita kau tuh..... jahat jugak kita dulu2 nih aaaa.... sikit2 ..mau potong kepala..

tapi di Sarawak lagi dasat..... kalau mo kawin... hantaran dia --->>> kena potong kepala orang.... btulkaa nih???

orang barat mark kita ->> Borneo ..land of head hunting..... sabah ka sarawak??...

dkk <--- perna tinguk satu movie/dokumentari ... story dia konon2 di area sabah(pedalaman...ada puak kanibal???...
ntah btul ka tidak crita tuh... yang slalu aku tinguk wayang kanibal -->> amerika tengah / papua guinea(timor2) saja
back to zero:) (:bah beporum kita
User avatar
dkk78
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1284
Joined: Tue Oct 27, 2009 3:17 pm
Credit in hand: 0.00
Location: North Borneo

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby encik kacang » Fri Dec 18, 2009 1:26 am

teringat mamak2 potongk kepala ikan :lol2: sama2 pakcik2 potong kepala lembu sama ayam :lol2:

sa teda taw kalau itu barang :hmmm:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25690
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 306.32
Bank: 10,278.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby orangaslisabah » Thu Dec 16, 2010 9:06 pm

Masih wujud kaini ahh? Dulu punya susah hidup di kampung bila tersebar khabar yg kununnya ada pengait/musim pengait. Tak bebas bergerak.. :slaugh:
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35157
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 258.81
Bank: 134,187.37
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: Pangait atau pengait(kepala Potong) misteri??!!

Postby Bukit_Padang_Roller » Thu Dec 16, 2010 9:12 pm

siap tu numbur plat kerita pengait lg kna passing2 dlu :slaugh:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 36,017.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Mystery, Paranormal & Supernatural

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.