e- Failing - bayar cukai pendapatan melalui Internet

Grafik & multimedia, mereka laman web, laman web menarik/berguna, blogging, Internet marketing.

Moderator: Moderators

e- Failing - bayar cukai pendapatan melalui Internet

Postby Guntur » Mon Apr 21, 2008 3:43 pm

Bah siapa yang pernah cuba efiling ni sila share pengalaman anda. Nanti sia share sia punya lepas sia bayar.

Ini tahun masuk tahun ketiga sia bayar e-filing. Saya harap durang improve itu service. Tahun pertama memang bikin susah. Tahun kedua ada senang sikit. Tahun ketiga mungkin baru matang itu service.

http://www.hasil.org.my/melayu/bm_index.asp
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Advertisement

Postby DUK » Mon Apr 21, 2008 4:01 pm

Ya betul tu bos...

Tahun pertama, punya la teruk tu servis. Bila tanya LHDN, diorang kata mungkin server sibuk. last last saya guna manual. Tahun ke dua saya cuba lagi, kali ini berjaya. Tahun ketiga ni belum try lagi. Hujung bulan ni tutup suda ka tu?
User avatar
DUK
Moderator
Moderator
 
Posts: 1011
Joined: Fri Aug 20, 2004 2:21 pm
Credit in hand: Locked
Location: kota kinabalu

Postby AAJimmy » Mon Apr 21, 2008 8:35 pm

yups hujung bulan ni tutup sudah tu e filing last date dia 30 april ...sanang juga lah nda payah pi sana lhdn susah2 mo isi borang ... isis saja toatl pendapatan sama belanja siap lah tu...inda payah juga bwa resit byk2 pi sana lhdn..sanang karaja ..
Express Yourself Better
User avatar
AAJimmy
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 933
Joined: Tue Mar 18, 2008 2:08 am
Credit in hand: 15.82
Location: KL

Postby Guntur » Mon Apr 21, 2008 8:44 pm

Untuk borang BE tarik tutup 30 Apr 2008. Borang B pula 30 Jun 2008.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Postby DUK » Tue Apr 29, 2008 10:28 am

Hayaa.... ada masala pula ni, adakah dia bilang IC saya tidak sah & sijil digital belum register. Dulu saya dah guna ni E-filing tuk hantar borang BE, tetiba pula dia bilang IC tidak sah. Sekali saya telefon kawan di LHDN, dia bilang mo kena reset balik password pigi 8 digit coz system E-filing sudah tukar tu password dari 6 digit ke 8 digit. kena pigi LHDN office lagi tu.

Yang heran nya, tiada pun makluman yang diberi di laman E-filing atau pemberitahuan melelui E mail tentang perkara ini. Sepatutnya LHDN bagi kemudahan kepada pengguna yang pernah menghantar BE form menggunakan E-filing dahulu tuk mendapatkan password 8 digit di Internet.

Pandangan saya, LHDN masih mempunyai kelemahan dan kekurangan dalam memberi khidmat E-filing yang berkesan kepada pengguna.

Ba... siapa yang masih guna password 6 digit, pigi lah tukar kepada 8 digit di LHDN office. Di internet tiada kemudahan untuk menyelesaikan masala ni.
User avatar
DUK
Moderator
Moderator
 
Posts: 1011
Joined: Fri Aug 20, 2004 2:21 pm
Credit in hand: Locked
Location: kota kinabalu

Postby Guntur » Tue Apr 29, 2008 12:12 pm

DUK wrote:Hayaa.... ada masala pula ni, adakah dia bilang IC saya tidak sah & sijil digital belum register. Dulu saya dah guna ni E-filing tuk hantar borang BE, tetiba pula dia bilang IC tidak sah. Sekali saya telefon kawan di LHDN, dia bilang mo kena reset balik password pigi 8 digit coz system E-filing sudah tukar tu password dari 6 digit ke 8 digit. kena pigi LHDN office lagi tu.

Yang heran nya, tiada pun makluman yang diberi di laman E-filing atau pemberitahuan melelui E mail tentang perkara ini. Sepatutnya LHDN bagi kemudahan kepada pengguna yang pernah menghantar BE form menggunakan E-filing dahulu tuk mendapatkan password 8 digit di Internet.

Pandangan saya, LHDN masih mempunyai kelemahan dan kekurangan dalam memberi khidmat E-filing yang berkesan kepada pengguna.

Ba... siapa yang masih guna password 6 digit, pigi lah tukar kepada 8 digit di LHDN office. Di internet tiada kemudahan untuk menyelesaikan masala ni.


Ya kah? Saya tidak pasti pula password kalau password saya 6 digit atau 8 digit.

Saya setuju, durang ni masih belum faham lagi macam mana mengurangkan beban pengguna semasa mengguna sistem ini. Kadang-kadang bukan memudahkan tapi membebankan pula
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Postby DUK » Tue Apr 29, 2008 12:47 pm

ha ha.... Nasip ada kawan sana, minta kesian, dapat juga minta tolong pakai sms. Kena tukar Pin no, and mula balik dari step one tuk create password 8 digit. Office LHDN penuh sesak sama public, Telefon line bz betul.

Ba, hari ini LHDN buka office sampai 10 malam.
User avatar
DUK
Moderator
Moderator
 
Posts: 1011
Joined: Fri Aug 20, 2004 2:21 pm
Credit in hand: Locked
Location: kota kinabalu

Postby Faith » Fri May 02, 2008 9:56 am

Does anyone know when is the deadline to make payment "Cukai pendapatan yang kena dibayar"
"The good life is one inspired by love and guided by knowledge"
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL

Postby SioKSondri » Fri May 02, 2008 10:45 am

Faith wrote:Does anyone know when is the deadline to make payment "Cukai pendapatan yang kena dibayar"


not sure but when u log on and after filling up the BE form, it will shows the amount u overpaid or u need to pay... so, logically, a.s.a.p. laaa...

e-filing mimang ok juga... cuma kurang informasi dlm laman webnya utk kita mau tau banyak hal terutama hal2 sijil digital, pin no, kata laluan dan banyak lagi...

sa hantar dua kali oooo sa punya e-filing, yg pertama kali sa chek dorang bilang inda ada rekod penerimaan... hihihiiii digital punya hal pun ada yg tercicir ka??? heran2..., ke-2 kali baru ok... fuh...!!!! thanks god.

sa ada e-mail p dorang, ada computer generated answering sja..., lambat bertindak! they shoud pun someone to monitor their customer support 24 hrs...
lebih baik sa siok sendiri ja...
User avatar
SioKSondri
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 404
Joined: Mon Feb 25, 2008 7:42 am
Credit in hand: 0.00

Postby Faith » Fri May 02, 2008 11:50 am

SioKSondri wrote:
Faith wrote:Does anyone know when is the deadline to make payment "Cukai pendapatan yang kena dibayar"


not sure but when u log on and after filling up the BE form, it will shows the amount u overpaid or u need to pay... so, logically, a.s.a.p. laaa...

I would have thought so....payment asap.

Time bayar IRB cepat2 minta kita bayar. Tapi kalau ada overpayment they will take their sweet time to refund us.
"The good life is one inspired by love and guided by knowledge"
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL


Return to Multimedia & Internet

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.