Jadi Jutawan Dengan Geran Tanah.

Bincang isu kepenggunaan, perkhidmatan awam & swasta, barangan & kemudahan tidak berkualiti dan tidak memuaskan. Isu peribadi yang melibatkan orang-perseorangan tidak digalakkan dipos di sini.

Moderator: Moderators

Jadi Jutawan Dengan Geran Tanah.

Postby rexcie » Tue Jun 17, 2008 11:59 pm

Salam..

Ada satu perkara yang begitu hangat berlaku di negeri sabah sekarang ni..

Pasal geran tanah 5 ekar boleh jadi jutawan dalam tempoh 1-2 tahun...

ok biar saya terangkan dari konteks pemahaman saya..

Company ini mendakwa bahawa mereka ini ada buat investment dan bisnes di negara china. Tapi memandangkan duit diorang tak boleh bawa keluar dari china.

Kalau mau bawa keluar pun kena tax 50%. Lepas itu diorang cakap, kalau di china, diorang simpan duit dalam bank, diorang kena bayar interest dekat 1 bilion USD sebulan. Bayangkan kalau setahun berapa?

diorang cakap bank di china lain, kalau kita simpan duit kita yang kena bayar interest sama bank kerana kita dianggap menggunakan service bank untuk menyimpan duit kita..

Kalau mau join program diorang ini senang saja. Syaratnya:

1) Kena ada geran tanah 5 ekar keatas.

2) Ada akaun bank

3) Ada fix line phone di rumah


Pertama, kita akan bawa salinan dan original geran dan buku bank. Lepas itu pergi jumpa diorang. Dan runding harga tanah tersebut. Dalam perundingan itu tanah tetap milik kita. Contoh:

5 ekar boleh demand 20 juta USD. Kalau setuju application kita akan diorang proses. Dan akan dihantar ke satu company di china untuk proses. Company tersebut akan buat proposal untuk buat project pertanian berdasarkan geran tanah kita.

Lepas itu ada banyak lagi proses lah di china dan bank-bank di china. Proses ni ambil masa 1 - 2 tahun.

Nanti bila semua proses selesai, bank utama china akan telefon kita untuk pastikan maklumat tersebut betul.

Bila sudah sah, duit 20 juta USD tu akan masuk ke akaun kita melalui akaun luar negara dan akan diurus oleh bank negara dan akhirnya ditunaikan di bank persisir di Pulau Labuan lepas kita tanda tangan satu aggreement yang menyatakan kita tolak project yang akan dijalankan ditanah kita. Lepas itu kita akan diberi (10% daripada 20juta USD) sebagai pampasan. Manakala 90% lagi akan balik pada diorang dan balik pergi ke company di china tersebut.

Menurut diorang lagi, semua masalah mengenai cukai income tax diorang yang tanggung kita tinggal tunggu duduk terima duit saja.

Kononnya program ini cuma direka-reka untuk peluang "open market" bidang Pertanian di Malaysia yang ada sekarang. Sedangkan project tersebut hanya "dummy" sahaja. Motif utamanya hanya untuk bawa duit tu keluar dari negara china dan masuk ke malaysia, pasal kononya tax di malaysia tidak besar sepertimana dinegara-negara lain. Kira kita ni tolong diorang la..

Lepas itu nanti akhir sekali mereka akan beri kita satu salinan dokumen setebah 7 inci berkenaan semua dokumen penting untuk project tu.

Diorang cakap dokumen tu akan membantu kita kalau apa2 terjadi. Kerana ia melalui proses yang sah.

Apa pendapat anda semua??

Banyak orang yang sudah ikut program ini cakap, kalau geran tanah kita dirampas tidak boleh juga, kerana salinan original kita yang simpan. Lagi pun diorang cakap apa jalan diorang mau rampas pasal kebanyakan tanah orang bumiputera di sabah ada title N.T. Hanya photocopy saja bagi sama diorang. Lepas itu kita tak perlu bayar apa2. Tiada yuran pun. Hanya tunggu RM saja (Jadi Jutawan).

Tidak taulah betulkan tidak. Tapi kalau saya lihat muka orang-orang yang mengurus tentang hal ini, macam susah juga mau percaya. Hari itu diorang buat perjumpaan di Hotel Mei Flower bundusan. Ramai juga orang yang ikut ini program, terutama orang kita pasal mau kaya cepat.
rexcie
 
Posts: 5
Joined: Tue Jun 17, 2008 10:56 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Postby SioKSondri » Wed Jun 18, 2008 7:31 am

sa pernah dangar hal ini sekitar 2thn lepas... ia dimulakan oleh org2 besar juga (pemimpin2 politik).. org bilang "too good to be true"... tapi yg peliknya ialah dorang tidak minta duit ka apa ka, dorang minta fotostat geran tanah saja. dan dorang very strict juga... inda buli tanya banyak2.. trus dorang suru pulang!

ada dua argument sa...

1. ada juga dokumen kita yg kita sign tu... inda tau apa isinya tapi bahaya juga klu sign inda tau apa yg disign ni....

2. fotostat geran tanah kita kasi dorang... ini bahaya, btl juga ia NT tapi yg kita sign tu ...silap2 akujanji 1000 thn dorang buli gunakan tanah kita, betul la inda tukar nama tapi kalau inda buli guna tanah macamana? (means... tanah kita dorang guna bercucuk tanam dari CHINA... bercucuk tanam dari segi remote control utk dorang cari duit saja), bygkan separuh negeri sabah dorang suda akujanji..!!! inda bahaya ka tu?

akhirnya... blum pula ada org yg join ni yg sa dengar jadi jutawan wpun suda 2 thn di pasaran...!!!

inta la... ni sa rasa mcm inda btl saja...

bye the way... pulis inda tau apa-apa ka pasal ini, takkan mau ada org buat laporan selepas jadi mangsa baru mau ambil tindakan utk siasat?
lebih baik sa siok sendiri ja...
User avatar
SioKSondri
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 404
Joined: Mon Feb 25, 2008 7:42 am
Credit in hand: 0.00

Postby ajd » Wed Jun 18, 2008 2:27 pm

ada kawan sia pigi yg di bundusan tu... kana bayar RM50 utk makan minum dll blanja. bayangkan kalau selruh sabah durang jalan, pungut rm50.00 sorang.....10,000 urang suda stangah juta.... butul ka tidak butul tapi bunyi-bunyi dia ni mcm kasi kena urang ja ni... ya la, dengan tia buat apa-apa tapi kana promise jadi jutawan dalam 2-3 tahun, mimang urang inda kisah bayar rm50.0...hehehe....
tumpang gumbira la juga kalau tiba-tiba ramai urang sabah jadi jutawan ni nanti..... sekurang-kurangnya jutawan tapi bukan dari rasuah....hehehe
User avatar
ajd
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 6760
Joined: Sat Dec 08, 2007 12:53 pm
Credit in hand: 38.03
Bank: 10,573.03
Location: Telipok-Sepanggar

Postby Insan Tercicir » Wed Jun 18, 2008 2:30 pm

macam sa parna dangar2 ni, scam ka tipu punya
Image "Fight the Best or Die like the Rest"
I refuse to believe in anything that divides. “An intelligent hell would be better than a stupid paradise”
User avatar
Insan Tercicir
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 862
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:53 pm
Credit in hand: 0.00
Location: C:\WINDOWS\kota_kinabalu.sys

Postby Guntur » Wed Jun 18, 2008 3:09 pm

Ini money laundering bah ni atau dalam bahasa melayunya aktiviti penggelapan wang.

Tujuannya adalah untuk menutup dari mana asal duit itu.. mungkin ia duit kotor. Penjenayah guna cara ini untuk memesong sumber sebenar wang itu di perolehi. Mereka tidak boleh pakai tu wang sebab ia akan mengaitkan mereka dengan aktiviti jenayah dimana wang itu diperolehi. Dan ia akan dirampas oleh pihak berkuasa jika diketahui.

Money laundering ini selalu dilakukan oleh pengedar dadah, penipu syarikat, corrupt politicans, terrorist, con artists you name it.

Pengedar dadah sering menggunakan cara money laundering kerana jual beli mereka selalunya dilakukan secara tunai. Dan jika mereka membawa banyak wang tunai sudah tentu menari perhatian pihak berkuasa. Selain daripada berat fizikal wang kertas tu yang sukar dibawa kemana-mana.

Image

The basic money laundering process has three steps:

1. Placement - At this stage, the launderer inserts the dirty money into a legitimate financial institution. This is often in the form of cash bank deposits. This is the riskiest stage of the laundering process because large amounts of cash are pretty conspicuous, and banks are required to report high-value transactions.

2. Layering - Layering involves sending the money through various financial transactions to change its form and make it difficult to follow. Layering may consist of several bank-to-bank transfers, wire transfers between different accounts in different names in different countries, making deposits and withdrawals to continually vary the amount of money in the accounts, changing the money's currency, and purchasing high-value items (boats, houses, cars, diamonds) to change the form of the money. This is the most complex step in any laundering scheme, and it's all about making the original dirty money as hard to trace as possible.

3. Integration - At the integration stage, the money re-enters the mainstream economy in legitimate-looking form -- it appears to come from an legal transaction. This may involve a final bank transfer into the account of a local business in which the launderer is "investing" in exchange for a cut of the profits, the sale of a yacht bought during the layering stage or the purchase of a $10 million screwdriver from a company owned by the launderer. At this point, the criminal can use the money without getting caught. It's very difficult to catch a launderer during the integration stage if there is no documentation during the previous stages.


OKlah untuk keterangan lebih terperinci bagai mana money laundering berjalan sila baca artikel ini http://money.howstuffworks.com/money-laundering.htm


Kesimpulannya jika anda melibatkan diri, sedar atau tidak anda bersekongkong dengan penjenayah.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Postby Insan Tercicir » Wed Jun 18, 2008 3:11 pm

from dirty to klin money
oh itu macammmmm
Image "Fight the Best or Die like the Rest"
I refuse to believe in anything that divides. “An intelligent hell would be better than a stupid paradise”
User avatar
Insan Tercicir
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 862
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:53 pm
Credit in hand: 0.00
Location: C:\WINDOWS\kota_kinabalu.sys

Postby Guntur » Wed Jun 18, 2008 3:13 pm

SioKSondri wrote:bye the way... pulis inda tau apa-apa ka pasal ini, takkan mau ada org buat laporan selepas jadi mangsa baru mau ambil tindakan utk siasat?


Itulah mungkin tiada orang buat laporan polis. Tapi isu ini beberapa kali di highlight di daily express.. tapi pihak berkuasa pun tidak mau ambil tahu.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Postby SioKSondri » Wed Jun 18, 2008 3:21 pm

ooo gitu pula tu... thanks Guntur, no wonder macam inda ada apa-apa tp banyak angka tu duit yg di oper....
lebih baik sa siok sendiri ja...
User avatar
SioKSondri
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 404
Joined: Mon Feb 25, 2008 7:42 am
Credit in hand: 0.00

Postby Guntur » Wed Jun 18, 2008 3:23 pm

Insan Tercicir wrote:from dirty to klin money
oh itu macammmmm


Saya agak yang durang mau beli tanah tu diperingkat integrasi sudah. Dalam kes ini wang mereka dimasukkan ke kitar ekonomi melalui bank transfer ke akaun perserta yang kononnya sebagai bayaran untuk invest projek pertanian di tanah kita.

Mereka mendapat duit itu balik dengan menunaikan wang di bank pesisir Pulau Labuan dan janji anda mendapat bagian 10%.

Sebenarnya kamu baru saja membantu penjenayah menggelapkkan wang! Tidak tahulah kalau durang kasi 10% atau tidak. Tapi kalau kadapatan, kita pun kena tindakan undang-undang juga.

3. Integration - At the integration stage, the money re-enters the mainstream economy in legitimate-looking form -- it appears to come from an legal transaction. This may involve a final bank transfer into the account of a local business in which the launderer is "investing" in exchange for a cut of the profits, the sale of a yacht bought during the layering stage or the purchase of a $10 million screwdriver from a company owned by the launderer. At this point, the criminal can use the money without getting caught. It's very difficult to catch a launderer during the integration stage if there is no documentation during the previous stages.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,240.52

Re: Jadi Jutawan Dengan Geran Tanah.

Postby and@rrw » Wed Jun 25, 2008 10:18 pm

Inilah warna sikap sebenar org kita, tak hairanlah w,pun dah 2008 tapi mentality masih ditakuk zaman batu ooppss bukan juga semualah tapi majorotinya mcm tulah..nak dikatakan org kampung bukan juga, sb yg dtg hantar geran tanah tu banyk juga kakitangan kerajaan, cikgu-cikgu pun tidak juga kurang..hairan..hairan..hairan..pada pendapat saya tak perlu fikir dlm-dlmlah, fikir logik jah dah dpt jawapan, tapi masih juga ramai yg hantar geran tanah...kalau betul dibayar juta-juta masuk dlm akaun bank..tidakkah hairan tu bank dan siasat dari mana tu duit dtg? lagipun yg punya akaun tu org kg jah yg keraja putung getah tetiba ada 14 juta usd dlm tu..itu satu hal, satu hal lagi yg paling bahaya ialah..ada kemungkinan ni sindikit penipu ni buat pinjaman billion-billion di bank mana-mana, pastu serahkan semua potocopy geran-geran org sebagai bukti yg dorng ni kunun buat perladangan besar-besaran di sabah dan sekaligus potocopy geran-grean itu digunakan sebagai gurantor-gurantor kepada pinjaman itu tadi, itu sebab pemilik-pemilik geran itu diminta bila ada org talipon berhubung dengan geran itu..jawapan mesti ya..ya..ya..saja..bayangkan kalau yg talipon itu pihak bank dan bertanyakan benarkah pemilik itu setuju sebagai gurantor..disebabkan mata sudah digelapkan dengan janji juta-juta usd, maka dorg jawab ya..ya..ya saja..bayangkan kalau dlm tempoh 1 tahun pinjaman tidak diservis oleh sindikit penipu ini, apa akan jadi pada geran-geran tadi..w,pun potocopy tapi kan dorg ada sain, ada kemungkinan yg dorg sain itu Power Of Attorney..nah boleh kamu jangka sendiri apa yg bakal berlaku...GURANTOR-GURANTOR ini sudah tidak ada pilihanlah, satu persatu geran itu akan disitah oleh makamah..time tu kalau itulah satu-satunya geran tanah dan rumah pula bertapak di atas tanah tersebut, dimana mau kasi tinggal itu anak bini???..DLM HIDUP INI TIADA YG PERCUMA, NAK SENANG KENA USAHA SEPARUH MATI, KALAU DPT DENGAN PERCUMA, PERCAYALAH YG ITU MESTI TIPU..NAK KENA 4D PUN KENA KELUARKAN RM TUK BELI..BUDU SGTKAH SINDIKIT TU NAK BAGI KITA DUIT JUTA-JUTA..RENUNG-RENUNGKANLAH SEBELUM KITA MASUK PERANGKAP...
"If u Believe u Will Receive"
and@rrw
 
Posts: 67
Joined: Mon Jan 07, 2008 8:08 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Jadi Jutawan Dengan Geran Tanah.

Postby puntih » Thu Jun 26, 2008 1:02 am

:smoke: astagaaa....jangan kamu ikut2 ini barang, nanti buli jadi gila tanah tegadai tau :) bagi saya taktek diurang tu amat meragukan dan tak masuk akal. Gila mo bagi 10%? Jangan peicaya la...menipu saja semua tu.
Bah...maai tokow noh.......
User avatar
puntih
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1435
Joined: Thu Oct 04, 2007 10:34 pm
Credit in hand: 2.17

Re: Jadi Jutawan Dengan Geran Tanah.

Postby Peluru_Sasat » Thu Jun 26, 2008 12:16 pm

di upis sia ada kawan yg mo rekomen sia ni tapi bulat2 sia tulak...mana ada duit datang begulik begitu sanang...berabis lagi itu kawan pujuk..nah, sia kasi tgk kawan2 lain ni thread supaya durang ndak kana tipu...
The difference between genius and stupidity is that genius has its limits
-- Albert Einstein
User avatar
Peluru_Sasat
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1664
Joined: Wed Dec 05, 2007 10:37 am
Credit in hand: 0.00

Re: Jadi Jutawan Dengan Geran Tanah.

Postby kesannil » Fri Jul 18, 2008 4:39 pm

dengar dengar orang-orang besar juga join ni barang
kesannil
 
Posts: 2
Joined: Mon Jul 14, 2008 5:47 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Jadi Jutawan Dengan Geran Tanah.

Postby dieselmy » Fri Jul 18, 2008 6:46 pm

kanapa masih ada urang parcaya ni? :cry:
dieselmy
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 107
Joined: Sun Jul 13, 2008 5:12 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Jadi Jutawan Dengan Geran Tanah.

Postby tingau » Sun Jul 20, 2008 6:29 pm

kesannil wrote:dengar dengar orang-orang besar juga join ni barang


ADA!memang confirmed ada.sia kana approached sometime last yr.tapi sia tia buli kasetau siapa tu nama besar.
tu duit kotor masuk laundry machine a.k.a your bank acct.macam washing machine juga,bila ko punya baju keluar memang bersih..tapi yg ini,tu duit masuk ur bank acct purportedly for the purchase of tanah jadi bersih lah.
ini semua craps...money laundering...
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27964
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,559.16
Bank: 174,060.50
Location: Sabah

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Kaunter Aduan & Isu Pengguna

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.