Tambang teksi dari airport MAHAL

Bincang isu kepenggunaan, perkhidmatan awam & swasta, barangan & kemudahan tidak berkualiti dan tidak memuaskan. Isu peribadi yang melibatkan orang-perseorangan tidak digalakkan dipos di sini.

Moderator: Moderators

Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby akula » Sat Apr 10, 2010 9:41 am

Baru-baru ini saya sekeluarga pergi ke KK, sampai saja terus menuju ke kaunter teksi dan memberitahu lokasi iaitu jalan api-api , alangkah terkejutnya saya diberitahu kadar tambang RM30 .. bukan saja mahal tetapai TERSANGAT MAHAL , pernah dulu saya datang dan tahu juga jalan api-api tidak berapa jauh dari airport hanya kurang lebih 10 -15 minit saja, apabila ditanya kenapa mahal mereka memberitahu bhw tambang sudah naik, pada saya alasan itu tidak boleh diterima sedangkan minyak pun sudah turun.. utk pengetahuan bukan semua yg menaiki k/terbang org kaya, hanya sekadar memenuhi Cuti-cuti Malaysia, seperkara lagi harga makanan pun mahal contohnya roti canai RM1.20 jika dibandingkan dgn semenanjung 80 sen .. memangla sabah/sarawak harga barang agak sedikit mahal tapi nisbah kenaikan sehingga 50% itu sudah melampau.. TK
akula
 
Posts: 2
Joined: Sat Apr 10, 2010 9:21 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby healrie87 » Sat Apr 10, 2010 3:30 pm

Well.... Dulu roti canai waktu sa budak2 lg baru RM 0.70... yala kan.. tp dulu tepung pun bkn mahal sgt... minyak lagi, peti ais lg.... karan.... pekerja... sewa kedai.... Kadang2, kalau kos barang tu RM 0.40 la katakan, kita tdk semestinya jual RM 0.60 kan... gaji pekerja ja mau RM 600-800 (1 orang)... Sewa kedai ja mau RM 1500-3000... Komisen lg.... Pastu takkan mau pulang puku ja kan (x untung x rugi)... kita kena kira gaji kita jg sbgai taukeh lg.... thats why kita ada gaji, kita ada elaun. Pastu kena kira lg makanan yg kena buang sbb x habis... itu kira kos jg tu.... insurans ini itu (money, theft, fire, etc etc....)

Pastu yg teksi tu pla, dulu sa pikir benda yg sama... tp cuba fikir balik... stiap teksi ni ada kawasan dia masing2... teksi di airport x boleh beroperasi di tempat2 lain.... jadi selepas ja dia antar penumpang pg sesuatu tempat, dia kena balik ke area dia sendiri.... jadi kenyataan di sini ialah, kita kena bayar tambang pergi dan tambang balik sekaligus.... (kecuali pirate) Minyak koman2 pun kalau teksi biasa mau RM 0.20 utk 1 kilometer.... blum kira kenaikan penggunaan minyak kalau jam..... pastu perjalanan darab 2 lagi... pastu kena kira penat lelah pemandu lagi... kena kira insurans keta lg, insuran penumpang lg, tayar pun kena tukar lagi, servis keta lg, contigency utk apa2 kerosakan lg... pastu kalau tengah mlm biasa lg mahal... yalah... siapa sanggup bangun tengah mlm ambi orang kan.... kena la ada bayaran premium....
You know la...
User avatar
healrie87
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 326
Joined: Thu Aug 14, 2008 4:28 pm
Credit in hand: 0.88

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby akula » Sun Apr 11, 2010 9:17 am

Saya setuju dengan penyataan healrei87 berkaitan kos roti canai termasuk pekerja, sewa dll.. tetapi di semenanjung pun begitu juga semua kos perlu ditanggung... maksudnya dimana-mana dan apa jenis perniagaan pun mempunyai kos pengeluaran sebegitu... TETAPI maksud saya kenapa harga nisbah kenaikan begitu tinggi iaitu 40sen/biji , tidak salah kalau 90 sen atau RM1 sebiji mungkin sebab harga tepong di semenanjung RM25/guni (25kg), sabah/sarawak RM28/guni.. untuk pengetahuan satu kilo tepong boleh dapat lebih kurang 17-20 biji roti canai.. cuba kira berapa banyak RM didapati...

Bab teksi pun begitu juga .. di semenanjung pun sama juga ada zon ,servis, tayar, kawasan masing2 tetapi tidak semahal KK, dari airport KLIA ke KL RM60 perjalanan 1/2 jam pada kelajuan 100-120 km/jam ,pergi dan balik juga, so berbaloi ka RM30 untuk jarak perjalanan 10 minit saja.??
akula
 
Posts: 2
Joined: Sat Apr 10, 2010 9:21 am
Credit in hand: 0.00

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby binslisl » Sun Apr 11, 2010 12:00 pm

yes, tambang mahal memang masalah juga.

sudalah mahal, driver bawa teksi macam F1, tida pakai safety belt, main cilok2 (putung2).

Cuba bayangkan klau kita ke Luar negara. Smp2 airpot sj, naik teksi terus dpt teksi(driver) jenis mcm ni. Nyawa bagaikan dihujung tanduk. kena charge lagi mahal2 mestilah tida bagus. mesti kita terus tefikir yg "mesti teruk ni negara".

tambang teksi mesti munasabah, driver mesti berdisiplin, baju kasi gosok skit(iron), budi bahasa kena jaga tida kiralah sm local or pelancong.
binslisl
 
Posts: 3
Joined: Fri Apr 09, 2010 9:52 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby healrie87 » Sun Apr 11, 2010 1:13 pm

Sa agak setuju jg dgn penyataan kamu bedua.... mungkin untung tu boleh tp jgn la melampau2 kan.... tp apa buli buat... kalau la kita smua 1 kepala, boikot x mkn roti canai, mesti trus turun tu harga kan...
You know la...
User avatar
healrie87
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 326
Joined: Thu Aug 14, 2008 4:28 pm
Credit in hand: 0.88

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby Tantaru » Tue Apr 13, 2010 8:13 pm

kalau tambang mahal tapi perjalanan selesa ok juga.
Tp masalah prblm tu tambang mahal tp teksi tu macam mo runtuh suda.
Pernah naik teksi dr airport-KK yg talipinggang kledar dia sekadar hiasan ja. sangkut pakai dawai!
Cukup syarat supaya inda kana saman.
Itu dululah. Skg ni kalau mo out station, sya minta tulung siapa2 kawan/saudara yg mimang tinggal sekitar KK untuk hantar-ambi di airport. Sanggup lg sya bayar sama diurang dpd naik teksi ni.
Tantaru
 
Posts: 65
Joined: Wed Sep 02, 2009 5:44 pm
Credit in hand: 1.23

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby tmbexplorer » Sun Aug 01, 2010 1:53 pm

tahan sajalah labu kalau mahal pun apa buli buat kalau kita betul2 mo perlu tu teksi... :lol2:
tmbexplorer
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 310
Joined: Fri Apr 10, 2009 8:13 am
Credit in hand: 16.26

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby Shu Khi » Wed Sep 15, 2010 12:03 pm

tmbexplorer wrote:tahan sajalah labu kalau mahal pun apa buli buat kalau kita betul2 mo perlu tu teksi... :lol2:

Kalau nda mo naik teksi..keluar pigi highway..naik tu bas mini..baru RM1.50 kali tu..

Saya komen tu interlink KKIA ke Terminal2 saja..tiada servis disediakan setakat ni. Kesian tu pelancung2 ba.
[spoiler]Cara Menjaga Bateri Kereta

1. Periksa bateri jika terdapat tanda-tanda kerosakan seperti retak, bocor, karat, penutupnya hilang, kepala longgar dan sebagainya. Jika terdapat kesan debu putih dibahagian terminal, dan air baterinya cepat kering, kemungkinan kuasa yang disalurkan kepada bateri itu terlalu tinggi. Bila keadaan ini berlaku, perlulah ia diperbaiki dengan secepat mungkin, untuk mengelakkan kerosakan teruk pada bateri. Kesan-kesan bocor dapat diketahui jika terdapat disekitar dan bawah bateri berdebu garam putih kehijauan.

2. Periksa paras air bateri sekurang-kurangnya seminggu sekali. Perkara ini pada kebiasaannya dilakukan oleh pekerja stesen pam minyak. Jika airnya kurang, tambah dengan air bateri (distilled water). Air sejuk yang bersih boleh juga digunakan.

Walau bagaimanapun jangan bubuh airnya berlebihan dari paras yang ditentukan sebab ini akan menyebabkan air bateri itu melimpah dan mungkin menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada bahagian-bahagian besi. Untuk panduan anda, isi air itu sehingga bahagian hitam didalam bateri sahaja yang ditenggelami air.

3. Sekiranya terdapat kesan kesan debu garam putih dikedua-dua terminal bateri, bersihkan dengan menggunakan bancuhan natrium karbonat (serbuk penaik - baking powder) dengan sukatan satu sudu teh serbuk dalam satu cawan air. Bancuhan ini dibubuh atas terminal bateri dan ia akan berbuih. Buih-buih ini akan berhenti bila ia sudah bersih. Seterusnya bilas dengan air sejuk biasa. Kuatkan ikatan kepala bateri jika perlu dengan rapi.


4. Kuatkan kuasa bateri menggunakan battery charger jika perlu. Elakkan diri dari menggunakan ubat-ubat bateri yang terdapat dikedai. Bahan-bahan ini biasanya diakui boleh menguatkan bateri, tapi sebenarnya perbuatan ini sia-sia sahaja.

Air bateri yang dijual dikedai adalah dari jenis air sulingan (distilled water), tapi bila diisi dalam bateri ia akan bercampur dengan air bateri dan seterusnya menjadi cecair asid sulfurik. Jadi elakkan asid ini dari terkena pakaian atau kulit anda. Jangan sesekali tambahkan asid sulfurik kedalam bateri.

Cara Menghidupkan Kereta Ketika Bateri Lemah II

Cara ini memerlukan sepasang wayar. Wayar ini mesti kasar seperti wayar bateri serta berukuran antara 20 hingga 25 cm panjang dan dipasangkan klip dihujungnya. Seelok-eloknya satu berwarna merah dan satu lagi hitam. Anda juga perlu seorang rakan yang berkereta dan mempunyai bateri yang baik.

PERTAMA sekali, sambung wayar hitam daripada terminal negatif (-) dari bateri anda kepada terminal negatif bateri rakan anda (tanpa menanggalkan keluar kepala bateri atau mana-mana bahagian bateri daripada kereta).

KEDUA, sambung wayar merah daripada terminal positif (+) dari bateri anda kepada terminal positif bateri rakan anda.

KETIGA, hidupkan kereta anda seperti biasa.

Akhir sekali, setelah enjin hidup, tanggalkan wayar daripada terminal positif kemudian diikuti dengan terminal negatif.

Menggunakan Cara Tolakan:

Cara ini memerlukan rakan-rakan yang gagah untuk menolak kereta anda. Pertama sekali, pusingkan kunci kereta kepada 'ON'. Kemudian masukkan gear dua dan tekan klac. Beri isyarat kepada rakan-rakan untuk mula menolak kereta. Bila kereta yang ditolak sudah agak laju, perlahan-lahan lepaskan klac. Insya-Allah enjin itu akan hidup. Untuk perhatian anda, cara ini tidak boleh dilakukan pada kereta yang bergear automatik.

Minyak Enjin : Apa Yang Harus Diketahui
Ramai diantara kita suka memandu. Tetapi tidak ramai pula yang mengambil berat dalam memilih minyak pelincir bagi keretanya. Sedangkan, jika anda merenung sejenak, enjin ialah jantung kereta dan ia hanya dapat memberikan prestasi dan ketahanan yang anda harapkan sekiranya dijaga dengan baik. Faktor utama dalam menjaga enjin supaya ia sentiasa elok ialah pemilihan minyak enjin yang bermutu. Hanya minyak y[/spoiler]
Last edited by Shu Khi on Mon May 23, 2011 2:11 am, edited 1 time in total.
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,944.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby maze » Wed Sep 15, 2010 12:19 pm

akula wrote:Saya setuju dengan penyataan healrei87 berkaitan kos roti canai termasuk pekerja, sewa dll.. tetapi di semenanjung pun begitu juga semua kos perlu ditanggung... maksudnya dimana-mana dan apa jenis perniagaan pun mempunyai kos pengeluaran sebegitu... TETAPI maksud saya kenapa harga nisbah kenaikan begitu tinggi iaitu 40sen/biji , tidak salah kalau 90 sen atau RM1 sebiji mungkin sebab harga tepong di semenanjung RM25/guni (25kg), sabah/sarawak RM28/guni.. untuk pengetahuan satu kilo tepong boleh dapat lebih kurang 17-20 biji roti canai.. cuba kira berapa banyak RM didapati...

Bab teksi pun begitu juga .. di semenanjung pun sama juga ada zon ,servis, tayar, kawasan masing2 tetapi tidak semahal KK, dari airport KLIA ke KL RM60 perjalanan 1/2 jam pada kelajuan 100-120 km/jam ,pergi dan balik juga, so berbaloi ka RM30 untuk jarak perjalanan 10 minit saja.??

pendapat sa la kan.. ko x buli kira harga tepung ja, gula garam, kari, bwg, majerin etc byk menyumbang harga beza byk dr smnjung... sewa kadai pun dkt kk bukan main2 owh... ble tahan jg tu mahal :welcome:
Poyo la ko maze...
User avatar
maze
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2709
Joined: Mon Aug 10, 2009 11:34 pm
Credit in hand: 1.20
Bank: 10,020.51

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby aurelia » Wed Sep 15, 2010 12:20 pm

Sepatutnya MAS bekerjasama dgn pihak2 tertentu di dalam menyediakan keperluan utk kemudahan pengguna. At least klu di KLIA, ada juga maitu tren. Di KK, kesian la pula klu teda apa2 dibikin. Mengharap teksi sija. Klu kebetulan semua teksi mogok, camna laitu. :mrgreen:
~ 'It is so easy to judge me, based on what you think you know about me. But, would you walk a mile in my shoes?' ~
User avatar
aurelia
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 13458
Joined: Wed Jul 21, 2010 3:38 pm
Credit in hand: 1,566.99
Bank: 13,676.69
Location: Somewhere out there...

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby maze » Wed Sep 15, 2010 12:25 pm

napa sabah x NGV ah.. padahal gas byk.. kl pla byk stesen NGV, x patut btul la.. kalo teksi pki NGV ble kurang nkali tambang tuh
Poyo la ko maze...
User avatar
maze
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2709
Joined: Mon Aug 10, 2009 11:34 pm
Credit in hand: 1.20
Bank: 10,020.51

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby Shu Khi » Wed Sep 15, 2010 2:01 pm

maze wrote:napa sabah x NGV ah.. padahal gas byk.. kl pla byk stesen NGV, x patut btul la.. kalo teksi pki NGV ble kurang nkali tambang tuh

Ya ba pula..mangkali sebab tiada stesen NGV di KK..
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,944.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby maze » Wed Sep 15, 2010 2:29 pm

Shu Khi wrote:Ya ba pula..mangkali sebab tiada stesen NGV di KK..

ko cuba ba buka stesen NGV dulu... aku pla buka bengkel psg tu alat NGV.. trus buat monopoli :clap2:
Poyo la ko maze...
User avatar
maze
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2709
Joined: Mon Aug 10, 2009 11:34 pm
Credit in hand: 1.20
Bank: 10,020.51

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby Shu Khi » Wed Sep 15, 2010 7:58 pm

maze wrote:
Shu Khi wrote:Ya ba pula..mangkali sebab tiada stesen NGV di KK..

ko cuba ba buka stesen NGV dulu... aku pla buka bengkel psg tu alat NGV.. trus buat monopoli :clap2:

mana dapat tu gas? :hmmm:
mcm semua kana antar pigi Miri tu.. :mad2:
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,944.04
Location: Kota Kinabalu

Re: Tambang teksi dari airport MAHAL

Postby Shu Khi » Sat Sep 18, 2010 2:05 am

Ba..sapa2 yg rasa tambang teksi tu mahal..kasi tau sa..sa ambil di airport antar sampai pintu bilik hotel..sa charge less 50% ja..cover RON95 saja tu.. :slaugh:
mana-mana ja...
'The tragedy of life is not much what men suffer, but rather what they miss'
User avatar
Shu Khi
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 22227
Joined: Sun Nov 02, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 138.47
Bank: 53,944.04
Location: Kota Kinabalu

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Kaunter Aduan & Isu Pengguna

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.