wang pencen ---> nasib si tanggungan

Bincang isu kepenggunaan, perkhidmatan awam & swasta, barangan & kemudahan tidak berkualiti dan tidak memuaskan. Isu peribadi yang melibatkan orang-perseorangan tidak digalakkan dipos di sini.

Moderator: Moderators

wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby juliana » Sat Aug 01, 2009 11:38 am

saya baru kematian ayah dan mempunyai seorang ibu tiri. ibu dan ayah bercerai sejak dulu tp ayah adalah org yg menanggung saya selama ini. kini saya adalah pelajar di uni tempatan dan ayah saya yg selama ini menanggung perbelanjaan saya. kini setelah kematian ayah, segala duit pencen jatuh ke tgn ibu tiri kerana mengikut undang2x 'anak' yg dibwh tanggungan si mati adalah di bawah 21 thn tetapi saya berumur 22 thn dan tidak layak menuntut (malah tuntutan saya telah ditolak) ke atas wang pencen tersebut.disebabkan sifat tamak yg sudah diketahui saya, ibu tiri saya menelan semua duit ayah saya dan tidak memberi satu sen pon kepada saya seperti yg dijanjikan setelah semua wang pencen masuk ke dalam akaun dia. saya rasa sungguh tidak puas hati. tidak puas hati kepada pengurusan wang pencen dan juga kpd individu tersebut. ada apa2x cadangan????
juliana
 
Posts: 3
Joined: Sat Aug 01, 2009 11:11 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby Guest8716 » Sat Aug 01, 2009 12:14 pm

ko kasi biar ja

lagipun sudah masuk akaun bank dia..mimang susah mo kasi keluar tu...

kalau ko mo ambil peguam ambil kos yg banyak..dan masa yg banyak..

lebih baik ko kasi lupa ja tu problem...

better ko kasi doa ayah kau supaya dia aman di sana...


duit bulih cari bah
I Walk Alone...No Need To Accompany me
User avatar
Guest8716
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3228
Joined: Mon Mar 23, 2009 5:17 pm
Credit in hand: 0.00

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby neyta » Sat Aug 01, 2009 12:23 pm

Guest8716 wrote:ko kasi biar ja

lagipun sudah masuk akaun bank dia..mimang susah mo kasi keluar tu...

kalau ko mo ambil peguam ambil kos yg banyak..dan masa yg banyak..

lebih baik ko kasi lupa ja tu problem...

better ko kasi doa ayah kau supaya dia aman di sana...


duit bulih cari bah


bukan dia bilang masih belajar tu aa..apa nama ko tadi ah..susah mo ingat nama baru ko..
bah..sia panggil ko daling jak lah..lagi sanang mo ingat.. :slaugh:

:alright: cian ko juliana....apa2pun ko sabar jak ah... sia tumpang kesian jak ni, inda berani kasi pendapat..inda arif ba pasal ni.
A charming woman doesn't follow the crowd. She is herself. And I am my own woman.
User avatar
neyta
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 7474
Joined: Mon Apr 27, 2009 10:35 am
Credit in hand: 107.58
Bank: 10,819.17
Location: Kota Kinabalu

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby marnia » Sat Aug 01, 2009 12:27 pm

Hai Juliana..
Sa simpati hubungan ko sma mama tiri ko enda baik. Kalu baik, mungkin kes nya enda mcm ni.
Tapi maybe duit pencen arwah papa ko diperlukan utk belanja anak2 dia dgn mama tiri ko (adik2 tiri)
yg masi di bawah umur dan bersekolah.
Kalu mcm tu, enda apa la ba... Lagi pun sebagai pelajar Uni, sa rasa ko ada duit biasiswa so kena
la guna duit itu sebaik mungkin.
Mimang dalam hidup ini, samada ada papa atau teda sudah, ada masa kita kena la berdikari
cari duit sendiri. Tidak selama2nya kita harap duit dari parents kita. All the best to you.
Image
http://www.jodoh4u.com
User avatar
marnia
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 517
Joined: Thu Dec 11, 2008 12:57 pm
Credit in hand: 0.00

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby Guest8716 » Sat Aug 01, 2009 12:28 pm

kalau kaw pelajar.....

kaw bikin part time bah..kerja di Mc Donald, KFC jadi Costumer Service di Astro dan dimana mana yg ada rezeki...

sia pun ada masalah kewangan mcm (tapi bukan mcm kau) time sia student dulu....

mcm mcm la kerja yg sia buat sampai sia terpaksa jadi mat rempit

sia cdgkan kau cari ja part time..jgn la kaw bergantung dgn mama tiri kaw..mimang kalau kaw fikir tu masalah..mimang panjang tu cerita dia


neyta kaw jan main main sana..nanti perasan sia..terkahwin trus kita nanti :thumbup1:
I Walk Alone...No Need To Accompany me
User avatar
Guest8716
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3228
Joined: Mon Mar 23, 2009 5:17 pm
Credit in hand: 0.00

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby juliana » Sat Aug 01, 2009 1:42 pm

si ibu tiri itu tidak mempunyai anak bersama ayah saya. ttp die mempunyai anak dgn suami yg sebelum bapa saya. (PS: die kawin 3 kali...all cerai...ape punye pompuan ni...taktau la if die kawin dgn bapa saya sbb gila harta!). ibutiri saya masih berkerja sendiri dan anak-ank darah daging nyer smua dah keje( dah besor).....sy ni kiranye anak tunggal bapa saya. itulah...terpaksa sy, keje part time walaupon skarang ni saya sgt busy dgn activity di kolej.
juliana
 
Posts: 3
Joined: Sat Aug 01, 2009 11:11 am
Credit in hand: 0.00

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby Guest8716 » Sat Aug 01, 2009 1:45 pm

juliana wrote:si ibu tiri itu tidak mempunyai anak bersama ayah saya. ttp die mempunyai anak dgn suami yg sebelum bapa saya. (PS: die kawin 3 kali...all cerai...ape punye pompuan ni...taktau la if die kawin dgn bapa saya sbb gila harta!). ibutiri saya masih berkerja sendiri dan anak-ank darah daging nyer smua dah keje( dah besor).....sy ni kiranye anak tunggal bapa saya. itulah...terpaksa sy, keje part time walaupon skarang ni saya sgt busy dgn activity di kolej.



kaw relax ja :thumbup1:
all the best

buat kerja yg halal ja...jan buat benda buduh....

anytime ko rasa mcm mo minta support...

SF ada...kami tulung juga kaw bah...kontek ja sia...kalau sia buleh tulung..sia tatap tulung..
I Walk Alone...No Need To Accompany me
User avatar
Guest8716
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3228
Joined: Mon Mar 23, 2009 5:17 pm
Credit in hand: 0.00

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby skye~* » Tue Aug 11, 2009 9:51 pm

S***** bagus2 sa taip suda komen sa tiba2 minta userid and password. geram! :mad2:
User avatar
skye~*
 
Posts: 48
Joined: Wed Apr 30, 2008 8:45 pm
Credit in hand: 26.73

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby Guest8716 » Tue Aug 11, 2009 10:16 pm

skye~* wrote:S***** bagus2 sa taip suda komen sa tiba2 minta userid and password. geram! :mad2:

tulah..lama betul kaw berfikir tu...trus terlogout tru kaw..bah kestau la kami apa yg ko tulis tadi tu
I Walk Alone...No Need To Accompany me
User avatar
Guest8716
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3228
Joined: Mon Mar 23, 2009 5:17 pm
Credit in hand: 0.00

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby skye~* » Tue Aug 11, 2009 10:19 pm

Sa simpati dgn nasib ko.. :cry: sudahla mak tiri ko teda anak hasil sama bapa ko, n then dia gilap suma, satu sen pun ndak bagi ko... mungkin gitu la undang2 sedia ada kali, duit tu kena bagi sama ketua kluarga numbur 2, iaitu si istri, melainkan arwah bapa ko ada buat penama... sinang ja dia dpt duit, pastu kawin lain... kolo HB dia 'chow' lu, dpt lagi duit... ko sabar ja... banyak berdoa supaya hati ko tenang... nasib sa pun lebih kurang cam ko juga, frm a broken family, only tat my dad is alive and well, and dia blanja sa blajar sampai sa dkt2 final year pastu sa sendiri kluar, independent sendiri sebab ada suara2 sumbang kasi tiup2 telinga bapa sa. I learn someting from here, if anyting happen to me, my money will not go to my husband but to my child, sinang2 ja nnt dia kawin numbur 2, pastu kolo jadi kes camni... sedih sa kolo anak sa merana... even if in my grave :mad2:
User avatar
skye~*
 
Posts: 48
Joined: Wed Apr 30, 2008 8:45 pm
Credit in hand: 26.73

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby Guest8716 » Tue Aug 11, 2009 10:26 pm

better pigi buat wasiat awal awal...

20%untuk bini
50%untuk anak(tinggu juga la berapa bnyk anak)
20%untuk bapa mama
10%kasi derma di tempat yg sepatutnya (anak yatim,urg tua)
I Walk Alone...No Need To Accompany me
User avatar
Guest8716
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3228
Joined: Mon Mar 23, 2009 5:17 pm
Credit in hand: 0.00

Re: wang pencen ---> nasib si tanggungan

Postby skye~* » Tue Aug 11, 2009 10:27 pm

Guest8716 wrote:
skye~* wrote:S***** bagus2 sa taip suda komen sa tiba2 minta userid and password. geram! :mad2:

tulah..lama betul kaw berfikir tu...trus terlogout tru kaw..bah kestau la kami apa yg ko tulis tadi tu


ni laini mengarang ada lembap skit :slaugh: :slaugh:
User avatar
skye~*
 
Posts: 48
Joined: Wed Apr 30, 2008 8:45 pm
Credit in hand: 26.73


Return to Kaunter Aduan & Isu Pengguna

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.