Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Cerita pasal bahasa & kebudayaan kaum KadazanDusun dan Murut, Unduk Ngadau, Kaamatan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby Danielmohat » Thu Nov 20, 2008 11:23 am

Hello semua kaum d SABAH.....

Tahukah anda bahawa Sabah jugak mempunyai Sejarah awal sezaman dengan kesultanan melayu di semenanjung Malaysia?

Sabah jugak mempunyai RAJA berdaulat sebelum kesultanan SULU menjajah Sabah lagi?

sy merayu kepada tonsanan/saviavi/karipom tulun/ulun tokou/kito sama2 kongsi ILMU....
User avatar
Danielmohat
 
Posts: 27
Joined: Thu Nov 20, 2008 10:38 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby paparleo » Thu Nov 20, 2008 12:40 pm

Tiada...Tanah jajahan bah sabah ni...kira mcm ladang utk kerajaan sulu sama Nortborneo british company. sama buruni...so zero ...
User avatar
paparleo
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 169
Joined: Tue Oct 21, 2008 2:54 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby Danielmohat » Thu Nov 20, 2008 2:55 pm

sy kira kita kena jajah lah jugak tu coz zaman nenek moyang sy dulu semua hasil di Kinabatangan diambil oleh kesultanan sulu.

nenek sy ckp, dulu d sabah ada Raja yg memerintah. tu pasal kerajaan sulu enda dpt masuk kinabatangan.

nenek sy ckp ngan saya tu sejarah enda bule sudah d declare as sejarah sabah coz akan mengubah sejarah sabah sekarang. tu pasal sy create this blog utk bincang ini topic.... he he he... ok
User avatar
Danielmohat
 
Posts: 27
Joined: Thu Nov 20, 2008 10:38 am
Credit in hand: 0.00

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby srixon » Thu Nov 20, 2008 4:01 pm

saya ada dengar2 juga tu dulu2 sabah ada sultan berasal daripada kinabatangan, cicit dia tu lah yb datuk bung mokhtar radin (bigfoot) ko tgk lah cara dia bercakap di dewan rakyat, teriak2 mcm tu monyet :thumbup1:
User avatar
srixon
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 218
Joined: Wed Jan 16, 2008 12:26 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby Danielmohat » Thu Nov 20, 2008 4:19 pm

bah, Datuk Bung Mokthar tu memang orang sungai, kalau sy memang suka lagi kalau dia mcm tu. sekurang2nya org melayu semenanjung buka mata juga yg org sabah bukan senang di BULI..... tulun kokou bah tu.....

ko ceritalah sikit pasal apa yg ko dengar pasal raja sabah dulu..... dari pengetahuan sy, raja sabah dulu rumahnya di kaki gunung Kinabalu.... kinabatangan adalah antara tempat perburuannya..... bah... ko cerita lah sikit... he he he
User avatar
Danielmohat
 
Posts: 27
Joined: Thu Nov 20, 2008 10:38 am
Credit in hand: 0.00

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby Rockstar » Wed Dec 17, 2008 10:34 am

ah... kamu tidak tau apa2 bah nie.....
dulu di sini sabah ada DUA Orang Raja bah...
Nama dia Raja(KinG) Na bah lu... asal dari china trus dia datang cni sabah jadi raja..
Pas 2,.... treeee...
Yang satu gi raja 2 dari china juga...namadia Raja(King) na ba tangan..
dorang 2 sebenarnya adik-beradik... :blabla: :blabla: :blabla: [goto=][align=]
User avatar
Rockstar
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 954
Joined: Wed Dec 17, 2008 9:36 am
Credit in hand: 0.00

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby Danielmohat » Thu Dec 18, 2008 11:39 am

betulkah ko cakap tu rockstar......

sebenarnya saya betul2 mau tahu pasal ini raja yg pernah perintah sabah/borneo...... sebelum kesultanan sulu lagi tu....

setelah raja sabah/borneo dah mati barulah kesultanan sulu dapat tawan ni sabah......

jika sejarah ini kita dapat bongkar... maka sejarah sabah pasti perubah kelak....

sy dapt tahu yang raja sabah ni dari KDM jugak tu.... (kita punya nenek moyang).....

tempoh hari brother sy ada ke Muzium KL, dia ada terbaca pasal ini cerita. however this story tidak buleh d umumkan as sejarah... coz akan mengubah sejarah yang ada sekarang....

Ko mau tahukah... mengikut maklumat yg sy dapat, rajah sabah dulu sezaman atau pun lebih awal drpd zaman kesultanan melayu melaka lagi....

alagkah bagus nya jika kita dapat info pasal ini.... sekurang-kurangnya kita bangsa KDM bangga juga sekaligus jati diri bangsa kita d pandang tinggi dan bertamadun....

Saya tetap berusaha mencari infomations yang berkaitan..... bah... thank u about u comment.... kio.... he he he
User avatar
Danielmohat
 
Posts: 27
Joined: Thu Nov 20, 2008 10:38 am
Credit in hand: 0.00

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby princesskataks » Thu Dec 18, 2008 12:36 pm

cua ko kaji tu gua gumatong..kalau ikut sejarah d buku kunun2 nya ada org purba sana kn..ko try2 lah kaji selidik...
mana tau ko dapat jawapan dia..
Biarlah nampak budu2 dari belagak macam pintar tapi sebenarnya ****** sama juga tu membuyuk kalo g2...
Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt
User avatar
princesskataks
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2397
Joined: Mon Nov 17, 2008 9:06 pm
Credit in hand: 1.08
Location: sya tetap d sini berharap nda akan p mana2

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby asrul amanda » Sun Dec 28, 2008 11:39 pm

Mmm..yang saya tau, bangsa Rungus ada s'orang raja bdaulat kan?
Bangsa kadazan/dusun sia tak tau la penah ada raja atau tak, tapi bagi saya huguan siou tu buleh dianggap raja kaum dusun tu..
User avatar
asrul amanda
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 328
Joined: Fri Jul 25, 2008 4:33 pm
Credit in hand: 0.55

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby Melagit » Thu Jan 15, 2009 9:24 am

Raja orang dusun ada di nunuk ragan ranau dulu...tapi terpaksa berhijrah kerana ada serangan penyakit tulah ada yang ke tambunan, ada yang ke sandakan dan ada yang ke kota belud...cari tanah baru...adalah diorang punya perjanjian dulu...tu kakanan/tajau ada lagi tu yang di bawa bersama-sama semasa berhijrah....tanda perjanjian....
KAINOU MONGOI PONITIU BONGKOK
User avatar
Melagit
 
Posts: 60
Joined: Fri Sep 05, 2008 10:18 am
Credit in hand: 14.60

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby Tengku Mahkota Sulu » Thu Jan 15, 2009 1:38 pm

Sahabat-sahabat KDM, saya mahu tanya 2 perkara; 1) Huguan siou dan 2) Nunuk Ragang apa maksudnya dan merujuk pada apa? Sebagai orang Sabah saya pun perlu tahu serba sedikit. Terima kasih.
Tengku Mahkota Sulu
 
Posts: 73
Joined: Wed Nov 26, 2008 2:27 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby bushido » Sun Jan 18, 2009 10:30 pm

Danielmohat wrote:Hello semua kaum d SABAH.....

Sabah jugak mempunyai RAJA berdaulat sebelum kesultanan SULU menjajah Sabah lagi?



Menurut ilmu sejarah apakah makna MENJAJAH?
Bagaimana Sabah di jajah oleh Kesultanan Sulu?

Sebagai Bangsa yang bebas berpemerintahan dalam kesukuan Momogun sejak dahulu sebelum penjajahan British saya tertanya2 apakah maksud Penjajahan Sulu yang di maksudkan itu?

Ini amat penting. Bagaimana bangsa kami di jajah? Bagaimana bangsa kami terjajah oleh Sultan Sulu?
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby Kadazan » Thu Feb 12, 2009 6:11 am

Danielmohat wrote:Saya tetap berusaha mencari infomations yang berkaitan..... bah... thank u about u comment.... kio.... he he he


Daniel,

Adakah kau terus research ? Saya amat berminat. Saya sedang mengumpul maklumat maklumat and sumber sumber sejarah Sabah/Borneo. Harap harap boleh tulis buku sejarah Sabah / Borneo dari sudut Undang Undang sejarah..
Join SabahSpace.com @ http://www.SabahSpace.com
The New and Only Social Network for Sabahans & Friends of Sabah.


Also join https://twitter.com/SabahForum
We can be in touch instantly. Lets build a big Sabahans Twits group.
User avatar
Kadazan
 
Posts: 96
Joined: Fri Jan 23, 2009 8:51 am
Credit in hand: 0.00

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby Ilmi_arishta » Fri Apr 03, 2009 10:34 am

Dongeng saja bah itu. Mana ada Raja Sabah, yang ada Peribumi Sabah yang mempunyai latarbelakang yang unik dan pelbagai. Cuma penjajah asing yang memerhatikan bumi Sabah tercinta ini kaya dengan hasil bumi dan dengan rakus cuba merampasnya suatu ketika dahulu. Untung kita sudah mengundi masuk Malaysia. Kalau tidak tradisi raja sulu yang suka memperhambakan datuk-nenek kta dahulu akan berulang.
"Sekeping hati dibawa berlari jauh melalui jalanan sepi, jalan kebenaran indah terbentang didepan matamu para pejuang" : Kumpulan Zikr
User avatar
Ilmi_arishta
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 774
Joined: Thu Mar 26, 2009 4:05 pm
Credit in hand: 41.00

Re: Sejarah Sabah Sebelum Kesultanan SULU

Postby dusungirl » Wed Apr 08, 2009 1:52 pm

Danielmohat wrote:betulkah ko cakap tu rockstar......

sebenarnya saya betul2 mau tahu pasal ini raja yg pernah perintah sabah/borneo...... sebelum kesultanan sulu lagi tu....

setelah raja sabah/borneo dah mati barulah kesultanan sulu dapat tawan ni sabah......

jika sejarah ini kita dapat bongkar... maka sejarah sabah pasti perubah kelak....

sy dapt tahu yang raja sabah ni dari KDM jugak tu.... (kita punya nenek moyang).....

tempoh hari brother sy ada ke Muzium KL, dia ada terbaca pasal ini cerita. however this story tidak buleh d umumkan as sejarah... coz akan mengubah sejarah yang ada sekarang....

Ko mau tahukah... mengikut maklumat yg sy dapat, rajah sabah dulu sezaman atau pun lebih awal drpd zaman kesultanan melayu melaka lagi....

alagkah bagus nya jika kita dapat info pasal ini.... sekurang-kurangnya kita bangsa KDM bangga juga sekaligus jati diri bangsa kita d pandang tinggi dan bertamadun....

Saya tetap berusaha mencari infomations yang berkaitan..... bah... thank u about u comment.... kio.... he he he


ko masih mengkaji ka pasal raj sebelum kesultanan sulu ni skrg?
saya agak berminat juga dengar ni ceta/ fact ni...sy rasa ada betul nya ada raja di sabah ni pada abad-abad sebelum campurtangan kesultanan sulu dan brunei di sabah (sebelum sabah masuk dalam malaysia, sabah dikenal dengan nama borneo utara). mengikut dalam beberapa buah buku yang telah sy baca, ada menyatakan tentang pada awal-awal abad selepas masihi, telah ada penempatan yang dibuat di kinabatangan. dipercayai kerajaan ini adalah kerajaan yang dimiliki oleh orang yang datang dari china. Jika kita ada membaca dalam buku tentang pre-history of sabah, u will find that story.

ada satu buku jg yg sempat sy baca ada menyatakan ttg cerita bhw sorang maharaja China telah menghantar 3 org anaknya ke borneo utara untuk mengambil permata di puncak gunung kinabalu yang dijaga oleh seekor naag, sesiapa yg ,mendapatkan permata tersebut, maharaja akan memberikan kerajaannya. anak sulung maharaja telah dapat mengambil permata tersebut then mereka lari ttp dikejar oleh anag yg akhirnya telah lemas apabila tertelan salah satu peluru api anak2 raja ini. mereka telah sampai disalah satu pantai terdekat then mereka tak balik lagi ke China. mrk buat penempatan di borneo utara.
Jadi tidak mustahil mrk telah bentuk 1 kerajaan di borneo utara ini, apatah lagi apabila salah sorang anak raja Brunei pada masa itu dikatakan telah berkahwin dengan sorang puteri yang datangnya dari sebuah kerajaan di borneo utara yang bernama kinabatangan.

memamg betul kerajaan yg dikatakan wujud di kinabatangan tu telah ada lebih dulu dari kerajaan kesultanan melayu melaka..

nanti sy tambah lg next session, kalau berminat lg nk tau....
User avatar
dusungirl
 
Posts: 12
Joined: Thu Feb 26, 2009 8:40 pm
Credit in hand: 0.00

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to KadazanDusun & Murut

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google Adsense [Bot] and 3 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 5 users online :: 2 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google Adsense [Bot] and 3 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.