Adat menunang stail org dusun...

Cerita pasal bahasa & kebudayaan kaum KadazanDusun dan Murut, Unduk Ngadau, Kaamatan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby molong kolong » Fri Oct 17, 2008 12:17 pm

Kawin yg dekat2 ja la kalau mau cut cost..sebelah jiran ka supya ramai kawin dia bulih sampai 1 minggu...hehehehe kasi tambah kos ja..hahahaha, atau satu kampung ka...biasanya kalau yg dekat2 tu murah jak pak mentua cas sbb dia kenal sama trust bha tu kuarga lelaki..lgpun setiap kali balik kg tu anak dia pun boleh melawat dia juga...kira mcm tu anak ppuan dia pindah rumah jak...kbynakan mcm tu..sbb tu kurga pun inda mau berpisah dgn tu anak ppuan, bila semua org kg buat jd mcm trend pula, jd generasi yg seterusnya tepaksa cari juduh dari luar sbb semua tu org kg dia punya paganakan bha..bersaudara mcm tu lagu 'adat kampung'...spt yg terjadi di beberapa tmpat...lelaki dan ppuan ada hubungan kuarga....susah pla... :hmmm: :thumbdown:
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Advertisement

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby Huguan2008 » Fri Oct 17, 2008 12:34 pm

Ngam betul tu kalau cari jodoh yg satu kampung ekekekke.... tp mmg selalunya kena sogit kampung tu sebab.... ada saja kaitan sedara ekeekek,,,,,, :lol2:
"Tadau-Tadau Ku Maya Diti Ralan Nga,Amu Ku Okito Tulok Ku"
http://www.flickr.com/photos/huguan/
User avatar
Huguan2008
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4668
Joined: Wed Oct 08, 2008 7:05 pm
Credit in hand: 21.75
Bank: 12,977.04
Location: Tambunan(hometown-Ranau)

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby molong kolong » Fri Oct 17, 2008 12:40 pm

Huguan2008 wrote:Ngam betul tu kalau cari jodoh yg satu kampung ekekekke.... tp mmg selalunya kena sogit kampung tu sebab.... ada saja kaitan sedara ekeekek,,,,,, :lol2:


Huguan ko tia takut si pangarah cari ko ka?.....free ja kamurang ni kan...tia ada urg pigi begambar sana tmpt kamu? sia ada kemusykilan bha...lapap sya sakit mcm ada masalah dlm dia tp susah mau taw..buleh kaitu kalau sya minta ko teropong gambar lapap sya tmpt ko tu?...minta pndapat kepakaran ko ni.
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby babag » Fri Oct 17, 2008 12:56 pm

JrTadukPolod wrote:Sy ada satu persoalan baini...
amacam pula teknik/adat/cara (atau apa2 la yg ngam) utk p menunang stail dusun...hehehe..
mksd sy apa persediaan awal, apa yg perlu disediakan, berapa estimate budget, siapa smua perlu dtg time bebincang sda dan seterusnya....
momusorou oku nogi tih mongoi ponunang nga ingga toloilaan ku..hehehe...iya la, sy ni anak numbur satu, teda abang/kakak utk di tanya, mau tanya dadi/mami pun mcm x ngam...hehehe...
kamurang tulung aa...
FYI, sy urang ranau, tu bakal sy urang keningau...hehehe...kami dua2 dusun, dua2 katolik... :smooch:


sa tertarik dengan ko punya sakapan ni...
kalau dusun kb menunang ada beberapa perkara yang perlu dilakukan
1. kasi tau urang tua yang ko suka betul itu sumandak
2.kemudian itu orang tua akan kenalpasti itu orang tua/ keluarga itu sumandak...kalau dekat senang urus tapi kalau jauh terpaksa tanya itu ini lah...paling bagus ko sendiri kasi tau dia..
3.merisik...masa merisik tanakwagu yang mau pigi menunang x boleh ikut...orang tua saja pigi tapi yang menyampaikan hasrat si tanak wagu/keluarga tanak wagu adalah orang lain atau kana panggil 'birahu"...jadi lepas merisik tu..kalau tu orang tua sumandak terima,kena tunggu lagi perbincangan seterusnya untuk mengumumkan berapa berian yang perlu..berapa pitas (kalau tu tanakwagu n sumandak ada kaitan saudara),belanja dapur dan sebagainya...lazimnya tu keluarga perempuan akan adakan pertemuan tertutup untuk dorang bincangkan semua itu...
4.pas tu, kena ada pertemuan untuk memberitahu ni keluarga tanak wagu berapa dia punya hantaran + berian + belanja dapur...disanalah kalau keluarga tanak wagu minta diskaun bolehlah tawar menawar....tapi ada juga orang yang masa tunang baru diumumkan hantaran + berian + belanja dapur,namun masalah selalunya..masa pertunangan itu akan menjadi sangat lama dan orang akan bosan menunggu disebabkan berlaku tawar menawar...jadi paling baik jumpa dulu,atur semua belanja n masa tunang tinggal umum saja dan boleh teruskan adat istiadat menunang..
5.masa menunang,kalau dusun kb,sepatutnya semua belanja makan ditanggung oleh pihak perempuan namun itu bergantung kepada perbincangan keluarga kedua belah pihak..
6.pas tu tunggu kahwin saja,... :lol2: :lol2: :lol2:

_________________________________________________________
"cintailah negeri sabah...biar lambat asal berakal.."
"cintailah negeri sabah.... biar lambat asal berakal...."
User avatar
babag
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 135
Joined: Wed Mar 19, 2008 12:14 am
Credit in hand: 631.29

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby molong kolong » Fri Oct 17, 2008 1:09 pm

babag wrote:
JrTadukPolod wrote:Sy ada satu persoalan baini...
amacam pula teknik/adat/cara (atau apa2 la yg ngam) utk p menunang stail dusun...hehehe..
mksd sy apa persediaan awal, apa yg perlu disediakan, berapa estimate budget, siapa smua perlu dtg time bebincang sda dan seterusnya....
momusorou oku nogi tih mongoi ponunang nga ingga toloilaan ku..hehehe...iya la, sy ni anak numbur satu, teda abang/kakak utk di tanya, mau tanya dadi/mami pun mcm x ngam...hehehe...
kamurang tulung aa...
FYI, sy urang ranau, tu bakal sy urang keningau...hehehe...kami dua2 dusun, dua2 katolik... :smooch:


sa tertarik dengan ko punya sakapan ni...
kalau dusun kb menunang ada beberapa perkara yang perlu dilakukan
1. kasi tau urang tua yang ko suka betul itu sumandak
2.kemudian itu orang tua akan kenalpasti itu orang tua/ keluarga itu sumandak...kalau dekat senang urus tapi kalau jauh terpaksa tanya itu ini lah...paling bagus ko sendiri kasi tau dia..
3.merisik...masa merisik tanakwagu yang mau pigi menunang x boleh ikut...orang tua saja pigi tapi yang menyampaikan hasrat si tanak wagu/keluarga tanak wagu adalah orang lain atau kana panggil 'birahu"...jadi lepas merisik tu..kalau tu orang tua sumandak terima,kena tunggu lagi perbincangan seterusnya untuk mengumumkan berapa berian yang perlu..berapa pitas (kalau tu tanakwagu n sumandak ada kaitan saudara),belanja dapur dan sebagainya...lazimnya tu keluarga perempuan akan adakan pertemuan tertutup untuk dorang bincangkan semua itu...
4.pas tu, kena ada pertemuan untuk memberitahu ni keluarga tanak wagu berapa dia punya hantaran + berian + belanja dapur...disanalah kalau keluarga tanak wagu minta diskaun bolehlah tawar menawar....tapi ada juga orang yang masa tunang baru diumumkan hantaran + berian + belanja dapur,namun masalah selalunya..masa pertunangan itu akan menjadi sangat lama dan orang akan bosan menunggu disebabkan berlaku tawar menawar...jadi paling baik jumpa dulu,atur semua belanja n masa tunang tinggal umum saja dan boleh teruskan adat istiadat menunang..
5.masa menunang,kalau dusun kb,sepatutnya semua belanja makan ditanggung oleh pihak perempuan namun itu bergantung kepada perbincangan keluarga kedua belah pihak..
6.pas tu tunggu kahwin saja,... :lol2: :lol2: :lol2:

Kalau jarak dekat begitula, proses demi proses tp kalau yg bukan satu daerah dan jauh betul.....kasi jln sekaligus tu tawar-menawar dan tunang...kesian si baliau pulangbalik2...omm belum tantu kana satuju...
_________________________________________________________
"cintailah negeri sabah...biar lambat asal berakal.."
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby Huguan2008 » Fri Oct 17, 2008 8:58 pm

molong kolong wrote:
Huguan2008 wrote:Ngam betul tu kalau cari jodoh yg satu kampung ekekekke.... tp mmg selalunya kena sogit kampung tu sebab.... ada saja kaitan sedara ekeekek,,,,,, :lol2:


Huguan ko tia takut si pangarah cari ko ka?.....free ja kamurang ni kan...tia ada urg pigi begambar sana tmpt kamu? sia ada kemusykilan bha...lapap sya sakit mcm ada masalah dlm dia tp susah mau taw..buleh kaitu kalau sya minta ko teropong gambar lapap sya tmpt ko tu?...minta pndapat kepakaran ko ni.


iskkk... pengarah apa... org kerja gata... ekkeek takkan pengarah lembaga gata mo cari sia ekekekke :slaugh: :slaugh:


adadaa..sambung cerita tunang ehh ekekekekek
"Tadau-Tadau Ku Maya Diti Ralan Nga,Amu Ku Okito Tulok Ku"
http://www.flickr.com/photos/huguan/
User avatar
Huguan2008
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4668
Joined: Wed Oct 08, 2008 7:05 pm
Credit in hand: 21.75
Bank: 12,977.04
Location: Tambunan(hometown-Ranau)

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby milo_ping » Sat Oct 18, 2008 12:05 pm

ba sy ada mo tanya baini hehe...cuba bogia bg pendapat kamurang..bagi kamurang suma kan,berapa umur yang paling sesuai mo tunang/kawin :hmmm: :hmmm: ..sy ne inda juga muda tp inda juga tua la :slaugh: ..sedang2 org bilang,mcm tu buah yang tgh masak urg bilang :slaugh: :slaugh: nga sy blum lg terfikir mo tunang/kawin..padahal kwn2 yg lain byk suda yg tunang ba,ada lg yg suda kwin n ada anak..

:hmmm: :hmmm: :hmmm:
CorRecT mE If im wRonG..aFteR aLL im JuZ a huMan BeiNG
User avatar
milo_ping
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1893
Joined: Sun Oct 12, 2008 12:01 am
Credit in hand: 0.00
Location: KK

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby molong kolong » Sat Oct 18, 2008 12:56 pm

milo_ping wrote:ba sy ada mo tanya baini hehe...cuba bogia bg pendapat kamurang..bagi kamurang suma kan,berapa umur yang paling sesuai mo tunang/kawin :hmmm: :hmmm: ..sy ne inda juga muda tp inda juga tua la :slaugh: ..sedang2 org bilang,mcm tu buah yang tgh masak urg bilang :slaugh: :slaugh: nga sy blum lg terfikir mo tunang/kawin..padahal kwn2 yg lain byk suda yg tunang ba,ada lg yg suda kwin n ada anak..

:hmmm: :hmmm: :hmmm:


tapulang sama ko ja tu...tp yg penting kalau ko mau tunang/kawin ko mesti buleh kasi piara karuaga ko..ntah la bagi urg lain...sya pun bulum tunang/kawin :lol2:
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby milo_ping » Sat Oct 18, 2008 1:03 pm

[quote=tapulang sama ko ja tu...tp yg penting kalau ko mau tunang/kawin ko mesti buleh kasi piara karuaga ko..ntah la bagi urg lain...sya pun bulum tunang/kawin :lol2:[/quote]

hehehe ba congrats to us la molong kolong sb blum tunang/kawin :lol2: :lol2: hidup bujang yeeeaaaahhhaaa :slaugh: enjoy dulu puas2 ba kan..
CorRecT mE If im wRonG..aFteR aLL im JuZ a huMan BeiNG
User avatar
milo_ping
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1893
Joined: Sun Oct 12, 2008 12:01 am
Credit in hand: 0.00
Location: KK

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby Huguan2008 » Sun Oct 19, 2008 4:34 am

keke jangan kamurang membujang sampai tua.. rugi... 50% dpd keseronokan dunia oww. ekekekekek :lol2: :lol2: .... siapa yg mo betunang dlm masa terdekat ni.. mo cuti sikul sdh ni ekek :slaugh:
"Tadau-Tadau Ku Maya Diti Ralan Nga,Amu Ku Okito Tulok Ku"
http://www.flickr.com/photos/huguan/
User avatar
Huguan2008
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4668
Joined: Wed Oct 08, 2008 7:05 pm
Credit in hand: 21.75
Bank: 12,977.04
Location: Tambunan(hometown-Ranau)

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby milo_ping » Sun Oct 19, 2008 7:32 am

Huguan2008 wrote:keke jangan kamurang membujang sampai tua.. rugi... 50% dpd keseronokan dunia oww. ekekekekek :lol2: :lol2: .... siapa yg mo betunang dlm masa terdekat ni.. mo cuti sikul sdh ni ekek :slaugh:


apa yang 50% tu aa huguan :slaugh: ??cuba ko kasi tarang dlu sama sia gia c bujang ini :slaugh: ..mana la tau nti klu sy suda tau apa mksud ko psl keseronokan tu trus sy capat2 mo p tunang/kawin :slaugh: mcm c JR :clap2:
CorRecT mE If im wRonG..aFteR aLL im JuZ a huMan BeiNG
User avatar
milo_ping
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1893
Joined: Sun Oct 12, 2008 12:01 am
Credit in hand: 0.00
Location: KK

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby northborn88 » Sun Oct 19, 2008 8:45 am

babag wrote:
sa tertarik dengan ko punya sakapan ni...
kalau dusun kb menunang ada beberapa perkara yang perlu dilakukan
1. kasi tau urang tua yang ko suka betul itu sumandak
2.kemudian itu orang tua akan kenalpasti itu orang tua/ keluarga itu sumandak...kalau dekat senang urus tapi kalau jauh terpaksa tanya itu ini lah...paling bagus ko sendiri kasi tau dia..
3.merisik...masa merisik tanakwagu yang mau pigi menunang x boleh ikut...orang tua saja pigi tapi yang menyampaikan hasrat si tanak wagu/keluarga tanak wagu adalah orang lain atau kana panggil 'birahu"...jadi lepas merisik tu..kalau tu orang tua sumandak terima,kena tunggu lagi perbincangan seterusnya untuk mengumumkan berapa berian yang perlu..berapa pitas (kalau tu tanakwagu n sumandak ada kaitan saudara),belanja dapur dan sebagainya...lazimnya tu keluarga perempuan akan adakan pertemuan tertutup untuk dorang bincangkan semua itu...
4.pas tu, kena ada pertemuan untuk memberitahu ni keluarga tanak wagu berapa dia punya hantaran + berian + belanja dapur...disanalah kalau keluarga tanak wagu minta diskaun bolehlah tawar menawar....tapi ada juga orang yang masa tunang baru diumumkan hantaran + berian + belanja dapur,namun masalah selalunya..masa pertunangan itu akan menjadi sangat lama dan orang akan bosan menunggu disebabkan berlaku tawar menawar...jadi paling baik jumpa dulu,atur semua belanja n masa tunang tinggal umum saja dan boleh teruskan adat istiadat menunang..
5.masa menunang,kalau dusun kb,sepatutnya semua belanja makan ditanggung oleh pihak perempuan namun itu bergantung kepada perbincangan keluarga kedua belah pihak..
6.pas tu tunggu kahwin saja,... :lol2: :lol2: :lol2:

_________________________________________________________
"cintailah negeri sabah...biar lambat asal berakal.."


waaa...ngam tu deskripsi adat :lovely: , suma diikut time sia..
kecuali siorang short cut tu bincang2 berian2 di masa majlis tunang sedang bejalan...bikin lambat majlis tunang bah and manatau ada yg ndak patut2 pi menyampuk :lol2:

sia ma bf (now si hubby) awal2 gi udah bincang sedia berapa sumanya berian, pastu kastau daddy sa, dia adjust2 tu jumlah sampai suma puas hati, hehe,
urang tua mesti ada say juga gia....and bila uda setuju on the final amount tinggal kasi tau wakil hubby itula jumlah berian yg akan dicakap di majlis,
and wakil sia time tunang nanti tinggal terima.
so, time siorang tunang, ndada bincang2 berian dengan lamanya, tinggal kenal mengenal and discuss tempoh tunang, bila kawin, di mana tu kawin, etc etc ja...
majlis pun bejalan ngan lancar ;-) ...

siorang decide tuk bincang berian bukan di majlis tunang pasalnya takut ada uncle2 or anty2 dari dua2 belah rombongan yg overemotional ka nanti,
silap cakap ka, rusak majlis nanti...abis time tunang tu, yg mo betunang ndak bleh becakap gia, urang tua ja...tu yg kin takut tu..
Mcm juga cerita kawan2 sini, zaman dulu2 (ndak taula sekarang) time tunang tu crucial tul, bleh mengakibatkan begaduh2 kalu ada yg tesalah cakap,
nanti :cry: yg mo betunang tu ..

Anyways, happy engagement la, Jr. and all the best :thumbup1:
User avatar
northborn88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 980
Joined: Thu Jun 19, 2008 9:56 am
Credit in hand: 0.00
Location: myself not in Sabah, but my heart is:))

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby jzmrye » Sun Oct 19, 2008 11:16 am

Kadazan pun sama ba kan
glory-glory man utd!!
Off topic:
sepa mo curik kredit aku, sila la.. aku halalkan hehe.. kalau boleh gtau la so nama dia bukan lagi pencuri tapi pengambil haha
User avatar
jzmrye
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 696
Joined: Mon Oct 13, 2008 7:40 pm
Credit in hand: 62.95
Bank: 3,202.74

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby molong kolong » Wed Oct 22, 2008 1:24 pm

bha mana sudah si JR ni... :hmmm:
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby sweet^lady88 » Wed Oct 22, 2008 1:28 pm

Guntur wrote:
sweet^lady88 wrote:sy dengar org tuaran main tanah ba.....

ada jgk kes dulu sy pernah dengar org p meminang org tuaran.....kira punya kira mau rm43 ribu sda tp ada lagi byk benda yg belum masuk....last2 itu bapa lelaki berdiri pastu dia cakap sama tu bapa perempuan.....kau ingat anak kau punya anu tu emas ka smp begitu mahal....trus dorang blah.....hahaha itu pompuan pun nangis2 lepas tu......eh bkin malu ja bagus la klu tu pompuan hebat betul.....


Ini cerita betul kah ni.. indak menjadi perbincangan durang kan


ya true story.....i kno the guy oso......ya bah putus d tengah jalan la....terpaksa lupakan niat sbb $$$$ nda sukup....hehe

nda tau la plak klu dorang masih main di belakang2 :slaugh:
Rules are made to be broken!!!
User avatar
sweet^lady88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 751
Joined: Sun May 25, 2008 6:37 pm
Credit in hand: 0.00

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to KadazanDusun & Murut

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.