Adat menunang stail org dusun...

Cerita pasal bahasa & kebudayaan kaum KadazanDusun dan Murut, Unduk Ngadau, Kaamatan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby KRISS » Tue Oct 14, 2008 12:57 pm

milo_ping wrote:iya bagus jg tanya2 pasal adat istiadat ne kan..sy pun ada soalan ne..sepa2 yang ada pengalaman/expert psl ne kongsi2 la kio..hehe

kalu mo p menunangkan, itu barang2 hantaran mesti mo kasi hias2 mcm tu org melayu punya stail ka?sebab baru2 ne ada ba kazen sy tunang..pastu dia punya hantaran barang2 kan kana kasi lawa berabis ne..siap pakai tu bakul rotan lg.ada bunga2 lg hehe..itu suma bergantung baitu kan.. :hmmm:


hiasan tu inda wajib dikgau,tapi dulu sia buat mau kasi meriah sikit,skali seumur idup kan..kirim la sama kazen ko di kl beli bakul hantaran di masjid india,murah jak ko bujet rm200 dpt 5 bakul hantaran cantik2 suda siap hiasan tu tinggal ko taruk hantaran dan berian jak
"lautan di dalam kapal..."
User avatar
KRISS
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 528
Joined: Mon May 26, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby molong kolong » Tue Oct 14, 2008 1:02 pm

Bha ramai pula urg ranau sini...sya pun ranauian (ranauish,ranauis,ranautan...hehehehe mikirayaou)..sya ingat urg mau buat thesis pasal bertunang..rupa2nya mau betunang..heheheh sya belum lg ni..tp banyak maklumat yg sya dapat cni....Jr, tu durian abis sdh ka?

Ngam juga tu p tanya2 dulu peralatan yg mau dibawa,berian, belanja dapur suma tu...tp kalau mahu antar parents dulu p scout d kningau bincang berapa kina cas..ertinya dua kali la tu...klau koupusan ko dan kuarga dia setuju tarikh pertunangan (sebelum tu pun mesti sudah hint la bah tu detail diskusi dia kan),..bagus antar rombongan ko pigi berbincang trus masa bertunang....yg penting ada persetujuan kasi tunang cuma detail lagi bulum dihalusi bha tu....kan.

Ikut tmpt dan daerah...barang2 lain selain duit..itu gonob,sepatu,sinsing,payung (tmpt sya la) ...bagus jg ni lain tmpt lain koubasanan dia..

Bha gud luck....jan lupa jemput kami d SF ni...
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby Tobuakar » Tue Oct 14, 2008 1:21 pm

JrTadukPolod wrote:
Tobuakar wrote:
JrTadukPolod wrote:DUK...
Sy dr kg.kinorotuan ranau, tu 'sawo koupusan' dr kg senagang, keningau...

ba jr...jan lupa buat yang musim semua orang cuti ah...supaya sia buli juga datang pigi majlis ko ni...ko tinggal yang sana atas bukit sikit kkd2 ka? :lol2: ..sia rasa macm sia kanal ba ko ni...


Ai Tobuakar..
siapa ba ko ini? :hmmm: suspek betul ayat ko tu yg tinggal atas bukit kkd2...hehehe...
manyasal sy kctau nama kg sy, rupa2nya ada jg yg sy d cni dunia cyber...hehehe...
:biggrin:

relax ba jrtadukpolod, bekanal juga kita ni..tapi mungkin jarang jumpa sija..haha
Neway, yang sia tau kalau tunang2 tu belanja makan kena tanggung pihak perempuan..makan biasa2 sj ba tu bukan mau jemput satu kampung..paling2 saudara mara sama kawan2 rapat sj yang pigi..k0o bawa la apapa yang biasa di lihat time orang betunang seperti cincin, presents mcm payung, sarung, perfume, jam ka apapa ynag dipikirkan perlu..harga dia ko punya tau sendiri la...waktu tunang tu juga la kena decide hantaran utk perkahwinan..biasanya dulu2 6k belanja dapur pastu mungkin d parents minta satu biji canang original/gong/duit/apapa sebagai tanda tapi kalau skarng yang sedia maklum la semua pun suda naik, so blanja makan sia rasa double suda tu dari yang dulu2 punya bajet...so mungkin 12k tu understandable la suda untuk blanja dapur(itu kira sikit la suda tu)...kalau ko mau bajet beli beer/lihing lagi bagus la ko runding2 sama bakal bini mau share2..kalau dia tdk mau ada beer terpaksa la ko kumpul beer awal2 supaya time mau kawin suda, ko tingu banyak pula stok minuman ko...sikit2 lama2 jadi bukit urang bilang..

paling penting time tunang bawa urang kuat dari kampung ko mcm si DUK cakap..penting juga tu utk main tawar2 hantaran mengikut kesanggupan...kalau tdk bawa orang kuat nanti sendiri susah hati pula kalau kena telampau mahal..
Apapun, sia punya pendapat cuma berdasarkan kepada observation sj..sia pun belum pernah tunang/kawin so mungkin banyak lagi yang kurang sia pny info ni..hehe..best of luck to u jrtadukpolod...buli baitu kalau kau...
Life is like a roll of toilet paper, the closer it gets to the end, the faster it goes....
User avatar
Tobuakar
Moderator
Moderator
 
Posts: 1525
Joined: Tue Feb 05, 2008 1:34 pm
Credit in hand: 2.63
Location: Penang

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby milo_ping » Tue Oct 14, 2008 2:41 pm

KRISS wrote:
milo_ping wrote:iya bagus jg tanya2 pasal adat istiadat ne kan..sy pun ada soalan ne..sepa2 yang ada pengalaman/expert psl ne kongsi2 la kio..hehe

kalu mo p menunangkan, itu barang2 hantaran mesti mo kasi hias2 mcm tu org melayu punya stail ka?sebab baru2 ne ada ba kazen sy tunang..pastu dia punya hantaran barang2 kan kana kasi lawa berabis ne..siap pakai tu bakul rotan lg.ada bunga2 lg hehe..itu suma bergantung baitu kan.. :hmmm:


hiasan tu inda wajib dikgau,tapi dulu sia buat mau kasi meriah sikit,skali seumur idup kan..kirim la sama kazen ko di kl beli bakul hantaran di masjid india,murah jak ko bujet rm200 dpt 5 bakul hantaran cantik2 suda siap hiasan tu tinggal ko taruk hantaran dan berian jak



duii rm200 baru dpt 5 bakul?/mahal ba gia tu kriss..kazen sy bli rm100 suda dpt 10 bakul..cantik juga tu bakul ba,bli sana tamu jak lg jimat :lol2:
CorRecT mE If im wRonG..aFteR aLL im JuZ a huMan BeiNG
User avatar
milo_ping
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1893
Joined: Sun Oct 12, 2008 12:01 am
Credit in hand: 0.00
Location: KK

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby Dig » Tue Oct 14, 2008 3:21 pm

JrTadukPolod wrote:amacam pula teknik/adat/cara (atau apa2 la yg ngam) utk p menunang stail dusun...hehehe..
mksd sy apa persediaan awal, apa yg perlu disediakan, berapa estimate budget, siapa smua perlu dtg time bebincang sda dan seterusnya....momusorou oku nogi tih mongoi ponunang nga ingga toloilaan ku..hehehe...iya la, sy ni anak numbur satu, teda abang/kakak utk di tanya, mau tanya dadi/mami pun mcm x ngam...hehehe...
kamurang tulung aa...FYI, sy urang ranau, tu bakal sy urang keningau...hehehe...kami dua2 dusun, dua2 katolik... :smooch:

Setahu saya tidak jauh sangat beza adat monunag suku kaum Dusun dan Rungus. Apa yg peting kalau mengikut urutan process ABC dia, kita kana merisik dulu kan. Tanya sama org tua sumandak tu dia sudah berpunya ka belum. Even though kita sudah tahu dia tidak berpunya dan dia punya kamu. Tapi sebagai memenuhi process/ adat kg kita kena merisik juga secara official.

Semasa merisik itu ada lah biasanya barang-barang yg di bawa contoh seperti kain batik atau somthing like selendang untuk dijadikan penanda kepada sumandak itu. Supaya kalau ikut ada kg dia nda bule dirisik lagi oleh org lain.

Seterusnya baru buat temu janji untuk mo monunang. Selebihnya ko baca lah tips tips yg member sf yg lain bagi. Ko kumpul-kumpul semuanya lebih daripada cukup tu. Sebagai makluman semasa tunang nanti, tidak semestinya ketua kg yg jadi wakli bagi si lelaki untuk runding barian. Tapi sebaiknya ahli keluarga juga la, make sure yg pandai berkata-kata dan punya idea yg bagus minta kurang barian kalau tinggi melambung sangat :grin:
User avatar
Dig
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 1003
Joined: Thu Jun 28, 2007 3:56 pm
Credit in hand: 9.06
Bank: 104.57
Location: JB

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby JrTadukPolod » Tue Oct 14, 2008 4:09 pm

molong kolong wrote:Bha ramai pula urg ranau sini...sya pun ranauian (ranauish,ranauis,ranautan...hehehehe mikirayaou)..sya ingat urg mau buat thesis pasal bertunang..rupa2nya mau betunang..heheheh sya belum lg ni..tp banyak maklumat yg sya dapat cni....Jr, tu durian abis sdh ka?

Ngam juga tu p tanya2 dulu peralatan yg mau dibawa,berian, belanja dapur suma tu...tp kalau mahu antar parents dulu p scout d kningau bincang berapa kina cas..ertinya dua kali la tu...klau koupusan ko dan kuarga dia setuju tarikh pertunangan (sebelum tu pun mesti sudah hint la bah tu detail diskusi dia kan),..bagus antar rombongan ko pigi berbincang trus masa bertunang....yg penting ada persetujuan kasi tunang cuma detail lagi bulum dihalusi bha tu....kan.

Ikut tmpt dan daerah...barang2 lain selain duit..itu gonob,sepatu,sinsing,payung (tmpt sya la) ...bagus jg ni lain tmpt lain koubasanan dia..

Bha gud luck....jan lupa jemput kami d SF ni...


ai na molong kolong, siapa ka gerangan ko ni...knpa tiba2 ko tanya durian..hehehe..
konpius sia... :hmmm:
JrTadukPolod
Orang Biasa Saja Saya Ini
User avatar
JrTadukPolod
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1411
Joined: Mon Oct 13, 2008 4:40 pm
Credit in hand: 50.20
Bank: 0.00
Location: Kalau Bukan Di Ranau Atau Keningau, Saya Berada Di KK

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby molong kolong » Tue Oct 14, 2008 4:18 pm

Singaja kasi konpius ko awal2 tu..... :slaugh:
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby JrTadukPolod » Tue Oct 14, 2008 4:29 pm

molong kolong wrote:Singaja kasi konpius ko awal2 tu..... :slaugh:


dess....sy kanal ba ko ni..hehehe... :lol2:
JrTadukPolod
Orang Biasa Saja Saya Ini
User avatar
JrTadukPolod
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1411
Joined: Mon Oct 13, 2008 4:40 pm
Credit in hand: 50.20
Bank: 0.00
Location: Kalau Bukan Di Ranau Atau Keningau, Saya Berada Di KK

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby Tobuakar » Tue Oct 14, 2008 5:11 pm

JrTadukPolod wrote:
molong kolong wrote:Singaja kasi konpius ko awal2 tu..... :slaugh:


dess....sy kanal ba ko ni..hehehe... :lol2:

ba, jrtadukpolod, jikalau ko tdk keberatan ko buli berkenalan la sama semua member sf di:

viewforum.php?f=88

pun buli juga ko undi dari mana ko asal..hehe

viewtopic.php?f=30&t=3655&start=120
Life is like a roll of toilet paper, the closer it gets to the end, the faster it goes....
User avatar
Tobuakar
Moderator
Moderator
 
Posts: 1525
Joined: Tue Feb 05, 2008 1:34 pm
Credit in hand: 2.63
Location: Penang

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby difren angle » Tue Oct 14, 2008 5:16 pm

Tobuakar wrote:paling penting time tunang bawa urang kuat dari kampung ko mcm si DUK cakap..penting juga tu utk main tawar2 hantaran mengikut kesanggupan...kalau tdk bawa orang kuat nanti sendiri susah hati pula kalau kena telampau mahal..

Sebenarnya proses main tawar2 tu bukan sj mo pok kasi turun charge, tp jg mo kasi convey message yg kita ni inda lah eksen butul. W/pun kita mampu kasi lebi dpd apa yg diminta, kita tawar sj utk menunjukkan sifat modest kita. Perna tejadi ni lelaki (tp bkn urg Dusun lah) dtg pi menunang. So, ni pihak prmpuan (urg Dusun) kasi tau lah kunun berian dia sekian RM. Rilek ja tu pihak lelaki tanya, "Bila kamu mau tu duit? Skrg kah?" sambil durang kasi kluar duit secukupnya on the spot. Kami yg budak2 lg time tu pun palan2 kluar pi isap sigup. :lol2:
User avatar
difren angle
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 419
Joined: Tue Jul 01, 2008 4:08 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby suri_cruise987 » Tue Oct 14, 2008 5:24 pm

last may sy ada terjoin org pg meminang.....trus ada sda smua kana tulis d kertas ba details pasal berian...kana print pakai komputer lagi....tinggal mau sign lagi.....hahaha moden sda....masa tawar menawar tu kejap jak pun...may be b4 that sda discuss kali.....

tp bahagian keningau ada satu dia panggil 'kain buruk' ka......mau kana bayar juga tu.....dlm rm1k-rm2k la.....

sy rasa zaman moden....belanja dapur ni biasa org share2 sda antara lelaki dan perempuan......klu pompuan pun ok mampu apa salah share2....lepas kawin pun share jgk kan kan kan .....hehehe
Often imitated....never duplicated....
User avatar
suri_cruise987
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 262
Joined: Wed Apr 30, 2008 9:43 am
Credit in hand: 0.00

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby Tobuakar » Tue Oct 14, 2008 5:31 pm

suri_cruise987 wrote:sy rasa zaman moden....belanja dapur ni biasa org share2 sda antara lelaki dan perempuan......klu pompuan pun ok mampu apa salah share2....lepas kawin pun share jgk kan kan kan .....hehehe

bagus la ko ni suri...hehe..tapi betul la juga..apapun, adat lelaki bagi berian sama pmpuan masih tetap ikut la ba kan...pastu kalau mau share dorang punya tau la...tapi sia rasa kan, kalau yang lelaki tu mesti berusaha keras juga utk mau dapat duit utk kawin..bukan mengharap sama perempuan sj..kalau kana tulung utk share2 kira advantage la ba tu..:)jan sj ambil kesempatan sama ke'berkemampuan si perempuan...mudah2an bergumbira seumul2
Life is like a roll of toilet paper, the closer it gets to the end, the faster it goes....
User avatar
Tobuakar
Moderator
Moderator
 
Posts: 1525
Joined: Tue Feb 05, 2008 1:34 pm
Credit in hand: 2.63
Location: Penang

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby suri_cruise987 » Tue Oct 14, 2008 5:35 pm

Tobuakar wrote:
suri_cruise987 wrote:sy rasa zaman moden....belanja dapur ni biasa org share2 sda antara lelaki dan perempuan......klu pompuan pun ok mampu apa salah share2....lepas kawin pun share jgk kan kan kan .....hehehe

bagus la ko ni suri...hehe..tapi betul la juga..apapun, adat lelaki bagi berian sama pmpuan masih tetap ikut la ba kan...pastu kalau mau share dorang punya tau la...tapi sia rasa kan, kalau yang lelaki tu mesti berusaha keras juga utk mau dapat duit utk kawin..bukan mengharap sama perempuan sj..kalau kana tulung utk share2 kira advantage la ba tu..:)jan sj ambil kesempatan sama ke'berkemampuan si perempuan...mudah2an bergumbira seumul2


itu belanja dapur ba.....pompuan bley top up jgk ba.....but lelaki kana bagi % lebih tinggi la....hehehe....klu berian lelaki la mesti kasi sedia kan.....sbb berian ni mcm simbolik ckit kan.....
Often imitated....never duplicated....
User avatar
suri_cruise987
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 262
Joined: Wed Apr 30, 2008 9:43 am
Credit in hand: 0.00

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby Tobuakar » Tue Oct 14, 2008 5:40 pm

suri_cruise987 wrote:
Tobuakar wrote:
suri_cruise987 wrote:sy rasa zaman moden....belanja dapur ni biasa org share2 sda antara lelaki dan perempuan......klu pompuan pun ok mampu apa salah share2....lepas kawin pun share jgk kan kan kan .....hehehe

bagus la ko ni suri...hehe..tapi betul la juga..apapun, adat lelaki bagi berian sama pmpuan masih tetap ikut la ba kan...pastu kalau mau share dorang punya tau la...tapi sia rasa kan, kalau yang lelaki tu mesti berusaha keras juga utk mau dapat duit utk kawin..bukan mengharap sama perempuan sj..kalau kana tulung utk share2 kira advantage la ba tu..:)jan sj ambil kesempatan sama ke'berkemampuan si perempuan...mudah2an bergumbira seumul2


itu belanja dapur ba.....pompuan bley top up jgk ba.....but lelaki kana bagi % lebih tinggi la....hehehe....klu berian lelaki la mesti kasi sedia kan.....sbb berian ni mcm simbolik ckit kan.....

ya butuhl...kalau tu berian tu sebagai tanda suda gia tu..mana bisa mau share2...kalau belanja dapur utk ramai2..ngam la kalau saling paham memahami..pun lelaki jan naik kepala la...hehe
Life is like a roll of toilet paper, the closer it gets to the end, the faster it goes....
User avatar
Tobuakar
Moderator
Moderator
 
Posts: 1525
Joined: Tue Feb 05, 2008 1:34 pm
Credit in hand: 2.63
Location: Penang

Re: Adat menunang stail org dusun...

Postby Guntur » Tue Oct 14, 2008 5:54 pm

suri_cruise987 wrote:last may sy ada terjoin org pg meminang.....trus ada sda smua kana tulis d kertas ba details pasal berian...kana print pakai komputer lagi....tinggal mau sign lagi.....hahaha moden sda....masa tawar menawar tu kejap jak pun...may be b4 that sda discuss kali.....

tp bahagian keningau ada satu dia panggil 'kain buruk' ka......mau kana bayar juga tu.....dlm rm1k-rm2k la.....

sy rasa zaman moden....belanja dapur ni biasa org share2 sda antara lelaki dan perempuan......klu pompuan pun ok mampu apa salah share2....lepas kawin pun share jgk kan kan kan .....hehehe


Yang kain buruk tu bukan "koruhakan hambin" kah tu kalau saya tidak silap. Bukan keningau saja ada di Tambunan pun begitu tapi bukan semua
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,300.52

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to KadazanDusun & Murut

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 4 users online :: 0 registered, 0 hidden and 4 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.