adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Cerita pasal bahasa & kebudayaan kaum KadazanDusun dan Murut, Unduk Ngadau, Kaamatan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby gseed87 » Fri Sep 26, 2008 10:06 pm

saya ingin mengetahui apakah perubahan yang dibawa oleh agama kristian terhadap adat perkahwinan orang dusun, adakah mereka masih mengikuti tatatertib seperti merisik,meminang,bertunang...

sila tolong! kerana ini adalah tajuk assignment saya.saya hanya mendapat informasi untuk adat perkahwinan sebelum pengkristinan sahaja..
gseed87
 
Posts: 4
Joined: Fri Sep 26, 2008 9:37 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby Bebee » Fri Sep 26, 2008 10:25 pm

gseed87 wrote:saya ingin mengetahui apakah perubahan yang dibawa oleh agama kristian terhadap adat perkahwinan orang dusun, adakah mereka masih mengikuti tatatertib seperti merisik,meminang,bertunang...

sila tolong! kerana ini adalah tajuk assignment saya.saya hanya mendapat informasi untuk adat perkahwinan sebelum pengkristinan sahaja..

[color=#4000FF]ok.sy pn pernah buat ni assignment dlu masa study..sperti mn yg sy th.. melalui perkhwinan dusun.. memang msh d jlnkan merisik..bertunang.dan bertunang tu ada kala mengambil masa 2,1th untuk tempoh pertunangan sblm khwin..dan seperti mana sy th.. apabila bertunang ni,perempuan atau pun lelaki tdk d benarkan bermalam/tdr bersama2 sblm perkhwinan..dan jika d dapati seseorg..perempuan mengandung dlm tempoh pertunangan denda yg akan d jln kn untuk si lelaki/pihak lelaki.. denda ini ada lah adat..yg d kenali sbgai (sogit).dan 1 lg adat dusun,iaitu.. dalam tempoh pertunangan.. sekiranya ibu bapa d mana2 pihak d timpah malapetaka seperti meningal.. pertunangan akan d kembalikan.. dan d uruskan pertunangan sekali lg.. cuma.. yg berbeza.. pertunangan kedua ini,berian d lebihkan.. tdk laa bnyk..sekadar yg mampu.. stkt 50rgt tu pun cukup..,dan jika yg hendak bertunang ni..ada kaitan persaudaran yg terdekat.. haruslah d lakukan sogit persaudaran,sama ada d jalan kan.. selepas bertunag mahu pun selepas berkhwin..ini sahaja lah setahu sy.. sebab2 sogit d jalankan..ialah.. mencegah sesuatu terjadi d masa hadapan..jika sogit tdk d jlnkn.. mungkin akan tempias pada keturunan sendiri..seperti ank yg menangung(lasu,panas)..ini drpd pengatahuan sy..mungkin boleh cr pendapat atau pandangan drpd SF.. :thumbup1:
Bebee
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 167
Joined: Wed Aug 18, 2004 2:51 pm
Credit in hand: 0.00
Location: SABAH BAA

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby sherone » Fri Sep 26, 2008 11:04 pm

Sia mau tmbh ckit la...yg sia tau lagi kalau psgan btunang tdk berkawin selepas tempoh tunang tamat, cth pjanjian tunang sethn ja tp lps sethn pun nda kawin, tu pihak llki kn byr sogit. Dalam tempoh pertunangan juga, kalau pihak llki kasi putus tunang...semua hantaran tunang tdk akan dikembalikan oleh ppuan. Kalau ppuan pula yg kasi putus, pihak ppuan kn bayar 2 kali ganda nilai hantaran tunang.
User avatar
sherone
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 235
Joined: Sat Jul 19, 2008 1:14 am
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby gseed87 » Fri Sep 26, 2008 11:05 pm

terima kasih! tapi saya ingin tahu juga adat perkahwinan org dusun selepas mereka menganut agama kristian, apakah pembezaan antara adat perkahwinan dusun selepas dan sebelum pengkristinan?
gseed87
 
Posts: 4
Joined: Fri Sep 26, 2008 9:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby sherone » Fri Sep 26, 2008 11:09 pm

Beza cuma kalau sd kristian, upacara kawin mesti dibuat d gereja. Kalau yg blum masuk kristian, rasanya pg register ja kira kawin sd tp org2 zmn dulu nda da pula register kawin. Buat majlis ja d kampung spy org kg tau tu psgan sd kawin. SIa pun nda tau sgt ni..arap ahli SF yg lain blh tlg jwb la...:)
User avatar
sherone
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 235
Joined: Sat Jul 19, 2008 1:14 am
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby bahu » Sat Sep 27, 2008 10:12 am

Jika kamu kristen kamu akan bertunang di rumah dikendalikan oleh pastor gereja. Bila nak kahwin pula kamu dikahwinkan oleh pastor yang berdaftar dengan kerajaan malaysia. tempoh pertunangan kamu paling cepat pun 3 bulan baru boleh kahwin. paling lama pun 2 tahun baru boleh kahwin. andaikata kamu buat curang maksud saya dah buat hubungan seks dengan bukti oleh orang2 gereja (penatua, diaken, jemaat) maka automatik kamu tidak boleh kahwin di gereja dan pastor pun tidak akan mengahwinkan kamu sebab kahwin di gereja mesti dalam keadaan "suci". Oleh itu, kamu terpaksa kahwin adat kampung ja lor, iaitu ketua kampung yang kasih kawin.
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2153
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 11.94
Location: America U.S

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby huminodun » Sat Sep 27, 2008 11:05 am

bahu wrote:Jika kamu kristen kamu akan bertunang di rumah dikendalikan oleh pastor gereja. Bila nak kahwin pula kamu dikahwinkan oleh pastor yang berdaftar dengan kerajaan malaysia. tempoh pertunangan kamu paling cepat pun 3 bulan baru boleh kahwin. paling lama pun 2 tahun baru boleh kahwin. andaikata kamu buat curang maksud saya dah buat hubungan seks dengan bukti oleh orang2 gereja (penatua, diaken, jemaat) maka automatik kamu tidak boleh kahwin di gereja dan pastor pun tidak akan mengahwinkan kamu sebab kahwin di gereja mesti dalam keadaan "suci". Oleh itu, kamu terpaksa kahwin adat kampung ja lor, iaitu ketua kampung yang kasih kawin.



oppss maaf :offtopic:
saya mau tanya, kalau tinggal satu rumah dlm tempoh pertunangan tapi nda buat seks mcm mana? buli kahwin di gereja lagi?
saja nak tanya, banyak zaman sekarang, blm ada ikatan, belum tunang dah tinggal serumah..
so, nda buli kahwin gereja? I ask behalf of my cousin, brutal bah cousin saya tu.. :thumbdown:
Dare to dream, dare to make change..
User avatar
huminodun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 304
Joined: Tue Aug 26, 2008 2:24 pm
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby molong kolong » Sat Sep 27, 2008 12:33 pm

Ko kasi hompit2 tu kazen ko ah...pandai ko cover... :slaugh: :slaugh:
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby huminodun » Sat Sep 27, 2008 12:47 pm

molong kolong wrote:Ko kasi hompit2 tu kazen ko ah...pandai ko cover... :slaugh: :slaugh:



:offtopic: Fakta..gaman..
nda tau di mana dia sekarang, dia Skype saya somewhere in Lawas, tapi bapa dia cakap(adik mum saya) dia ikut kawan sekolah.
Then,sebenarnya dia tinggal serumah dgn BF dia, mati saya kalau mum and uncle tau. coz dia tipu family dia..risau lah masa dpn dia ni.
Napa nda kahwin terus..kalau kana tinggal oleh BF dia??BF dia cina lah, itu kes macam mana? buli ikut adat dusun lagi kah in case dorang kahwin?
biasanya orang cina, mesti ikut adat cina.Tapi ada satu budaya dorang yg tunggu perempuan tu hamil, baru sesuai jdikan isteri.Selagi nda hamil, selagi itu nda buli kahwin.Ni adat ka kebiasaan orang2 cina?

Mostly, gadis2 di kampung saya sudah 'buncit' dgn BF cina dia, baru buli kahwin.Kunu keluarga cina nda terima kalau perempuan tu (dusun) nda mengandung.
So, sumandak2 dusun ni kena 'serahkan' dulu lah baru buli kahwin? sudah sinta apa macam? adat mana mau pakai?Kununlah si Cina tu kristian juga..
Any idea?
Dare to dream, dare to make change..
User avatar
huminodun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 304
Joined: Tue Aug 26, 2008 2:24 pm
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby sherone » Sat Sep 27, 2008 10:56 pm

Kalau Catholic..sebelum kawin mesti kena interview oleh Father dulu kalau mau kawin d church. Mmg semua kn tanya samada tinggal serumah ka, sd pernah tidur sama2 ka n banyak lagi la. Kalau sd pernah tidur sama2, father cuma kasi buat blessing biasa saja d church n nda da full mass mcm yg septtnya. Kalau yg sd mengandung n after bersalin pub blh minta blessing juga d church. B4 kawin atau blessing pun mesti ikut kursus kawin dulu.
User avatar
sherone
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 235
Joined: Sat Jul 19, 2008 1:14 am
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby koubasanan » Sun Sep 28, 2008 2:31 pm

adat tetap adat kristian tetap kristian kerana adat tu adat dan kristian tu kristian
:hmmm:
sa rasa org dusun yg da beratus tahun jadi umat kristian tak pernah pun timbul sebarang kesulitan, itu terpulang kepada setiap individu...
maju la sukan utk sbh
User avatar
koubasanan
 
Posts: 57
Joined: Fri Sep 26, 2008 9:10 pm
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby komot13 » Sun Sep 28, 2008 8:10 pm

i dun think much diff..
cuma klu dah ada agama tu..
kawin d gereja la..
(even ada jg yg x kawin gereja)..
An expert
is someone who takes
a subject you understand
and makes it sound confusing.
User avatar
komot13
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 438
Joined: Sun Aug 31, 2008 4:12 pm
Credit in hand: 117.15
Location: 1 Borneo

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby KRISS » Sun Sep 28, 2008 10:45 pm

huminodun wrote:


Napa nda kahwin terus..kalau kana tinggal oleh BF dia??BF dia cina lah, itu kes macam mana? buli ikut adat dusun lagi kah in case dorang kahwin?
biasanya orang cina, mesti ikut adat cina.Tapi ada satu budaya dorang yg tunggu perempuan tu hamil, baru sesuai jdikan isteri.Selagi nda hamil, selagi itu nda buli kahwin.Ni adat ka kebiasaan orang2 cina?

Mostly, gadis2 di kampung saya sudah 'buncit' dgn BF cina dia, baru buli kahwin.Kunu keluarga cina nda terima kalau perempuan tu (dusun) nda mengandung.
So, sumandak2 dusun ni kena 'serahkan' dulu lah baru buli kahwin? sudah sinta apa macam? adat mana mau pakai?Kununlah si Cina tu kristian juga..
Any idea?


huminodun,care to explain more?ada ka adat urg sina yg begini?any sino kadazan here care to explain,sebab sy rasa kalau teda penjelasan rasional diberikan,urg boleh membuat rumusan yg ada pihak yg telah diperkutak katikkan.. :hmmm:
"lautan di dalam kapal..."
User avatar
KRISS
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 528
Joined: Mon May 26, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby Insan Tercicir » Mon Sep 29, 2008 12:12 am

Kalau betunang misti mau ada hantaran buah pinang kan.....

KRISS wrote:
huminodun wrote:Napa nda kahwin terus..kalau kana tinggal oleh BF dia??BF dia cina lah, itu kes macam mana? buli ikut adat dusun lagi kah in case dorang kahwin?
biasanya orang cina, mesti ikut adat cina.Tapi ada satu budaya dorang yg tunggu perempuan tu hamil, baru sesuai jdikan isteri.Selagi nda hamil, selagi itu nda buli kahwin.Ni adat ka kebiasaan orang2 cina?

Mostly, gadis2 di kampung saya sudah 'buncit' dgn BF cina dia, baru buli kahwin.Kunu keluarga cina nda terima kalau perempuan tu (dusun) nda mengandung.
So, sumandak2 dusun ni kena 'serahkan' dulu lah baru buli kahwin? sudah sinta apa macam? adat mana mau pakai?Kununlah si Cina tu kristian juga..
Any idea?


huminodun,care to explain more?ada ka adat urg sina yg begini?any sino kadazan here care to explain,sebab sy rasa kalau teda penjelasan rasional diberikan,urg boleh membuat rumusan yg ada pihak yg telah diperkutak katikkan.. :hmmm:


Well her story is based from her experience, and i dont think she meant itu adat cina, probably kebiasaan zaman kini,sory but i don get wat guys mean by the words highlighted in blu..

huminodun wrote: sudah sinta apa macam? adat mana mau pakai?Kununlah si Cina tu kristian juga..
Any idea?


I think....shud follo christian rules

Off topic:
wanna share some story, my current chinese bosss lives with her dusun girlfriend (blum tunang, blum kawin ) together with his parents. Parents dia mo man tai, sooo.....yeah you be the judge. ( but i think thats kinda cool huh :lovely: ) And I'm not being racist, i like their hardworking and focused working attitude.


hope you guys stay on topic, we donwan to create confusion to our fellow gseed87 :smooch:

bahu wrote:tempoh pertunangan kamu paling cepat pun 3 bulan baru boleh kahwin. paling lama pun 2 tahun baru boleh kahwin.


Uiyoo, sa dengar dari auntie sa baru2 ni, tempoh pertunangan utk org christian sudah dilimitkan setahun saja, izzit?

why actuali am ai wraithing dis....gonaa gooo watch Heroes sisin 3~~~
Image "Fight the Best or Die like the Rest"
I refuse to believe in anything that divides. “An intelligent hell would be better than a stupid paradise”
User avatar
Insan Tercicir
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 862
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:53 pm
Credit in hand: 0.00
Location: C:\WINDOWS\kota_kinabalu.sys

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby tingau » Mon Sep 29, 2008 2:36 am

KRISS wrote:
huminodun wrote:


Napa nda kahwin terus..kalau kana tinggal oleh BF dia??BF dia cina lah, itu kes macam mana? buli ikut adat dusun lagi kah in case dorang kahwin?
biasanya orang cina, mesti ikut adat cina.Tapi ada satu budaya dorang yg tunggu perempuan tu hamil, baru sesuai jdikan isteri.Selagi nda hamil, selagi itu nda buli kahwin.Ni adat ka kebiasaan orang2 cina?

Mostly, gadis2 di kampung saya sudah 'buncit' dgn BF cina dia, baru buli kahwin.Kunu keluarga cina nda terima kalau perempuan tu (dusun) nda mengandung.
So, sumandak2 dusun ni kena 'serahkan' dulu lah baru buli kahwin? sudah sinta apa macam? adat mana mau pakai?Kununlah si Cina tu kristian juga..
Any idea?


huminodun,care to explain more?ada ka adat urg sina yg begini?any sino kadazan here care to explain,sebab sy rasa kalau teda penjelasan rasional diberikan,urg boleh membuat rumusan yg ada pihak yg telah diperkutak katikkan.. :hmmm:


sad to say not true.....maybe it just some remote case...
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27963
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,570.97
Bank: 174,080.50
Location: Sabah

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to KadazanDusun & Murut

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.