adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Cerita pasal bahasa & kebudayaan kaum KadazanDusun dan Murut, Unduk Ngadau, Kaamatan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby Bebee » Mon Sep 29, 2008 9:37 am

Insan Tercicir wrote:Kalau betunang misti mau ada hantaran buah pinang kan.....

KRISS wrote:
huminodun wrote:Napa nda kahwin terus..kalau kana tinggal oleh BF dia??BF dia cina lah, itu kes macam mana? buli ikut adat dusun lagi kah in case dorang kahwin?
biasanya orang cina, mesti ikut adat cina.Tapi ada satu budaya dorang yg tunggu perempuan tu hamil, baru sesuai jdikan isteri.Selagi nda hamil, selagi itu nda buli kahwin.Ni adat ka kebiasaan orang2 cina?

Mostly, gadis2 di kampung saya sudah 'buncit' dgn BF cina dia, baru buli kahwin.Kunu keluarga cina nda terima kalau perempuan tu (dusun) nda mengandung.
So, sumandak2 dusun ni kena 'serahkan' dulu lah baru buli kahwin? sudah sinta apa macam? adat mana mau pakai?Kununlah si Cina tu kristian juga..
Any idea?


huminodun,care to explain more?ada ka adat urg sina yg begini?any sino kadazan here care to explain,sebab sy rasa kalau teda penjelasan rasional diberikan,urg boleh membuat rumusan yg ada pihak yg telah diperkutak katikkan.. :hmmm:


Well her story is based from her experience, and i dont think she meant itu adat cina, probably kebiasaan zaman kini,sory but i don get wat guys mean by the words highlighted in blu..

huminodun wrote: sudah sinta apa macam? adat mana mau pakai?Kununlah si Cina tu kristian juga..
Any idea?


I think....shud follo christian rules

Off topic:
wanna share some story, my current chinese bosss lives with her dusun girlfriend (blum tunang, blum kawin ) together with his parents. Parents dia mo man tai, sooo.....yeah you be the judge. ( but i think thats kinda cool huh :lovely: ) And I'm not being racist, i like their hardworking and focused working attitude.


hope you guys stay on topic, we donwan to create confusion to our fellow gseed87 :smooch:

bahu wrote:tempoh pertunangan kamu paling cepat pun 3 bulan baru boleh kahwin. paling lama pun 2 tahun baru boleh kahwin.


Uiyoo, sa dengar dari auntie sa baru2 ni, tempoh pertunangan utk org christian sudah dilimitkan setahun saja, izzit?

why actuali am ai wraithing dis....gonaa gooo watch Heroes sisin 3~~~


tempoh pertunngan tu.. depentz dgn yg bertunag tu..ada juga yg sdh smpai sthun..tp..tdk jgk khwin.. tempoh bertunang tu.. boleh juga diorg cari2 duit lebih.. untuk diorg khwin nt.. kalau sdh tdk thn tu..aaa..kdg2 blm smpai 1th.mh khwin da.. dan tdk smpai 1thn khwin.. ada baby da.. hehehehe :hmmm:
Bebee
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 167
Joined: Wed Aug 18, 2004 2:51 pm
Credit in hand: 0.00
Location: SABAH BAA

Advertisement

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby huminodun » Mon Sep 29, 2008 10:53 am

bah abang Kriss, saya rasa lambat sudah saya reply ni..
bnyk sudah yang reply bagi pihak saya, sama jawapan dgn saya..

Actually, it is based from my experience. Di kampung saya, begini keadaannya..so sad to say..
Kawan baik saya, saya lagi yg tlg urus perkahwinanan dia, dia cakap dia takda isi, but saya tak tanya pun time tu.

Tiada sapa yg tau,dia pregnant, dia kahwin church lagi. dia urang dusun, husband dia cina.
Kakak dia pun lakinya orang cina juga..sama kes juga.

Lepas dia bersalin tu, dia cakap sama saya, tu mentua cina dia nda mau anak dia kahwin sama kawan saya ni selagi dia nda buktikan dia 'subur'.
Kunun supaya dorg tdk rugi, supaya ada penyambung zuriat di kalangan keluarga cina dorang.So, saya tanya orang tua2 di kampung ni, mimang begitu kalau mau kahwin sama cina, sbb dorang tidak mau isteri yg mandul.Kalau isteri mandul, bisnes tiada 'ong'.tiada tuah urang kita bilang..Jadi isteri kalau mandul, bikin bawa sial..Kalau buli dorang tingu pantat tu perempuan, dan ada isi baru tau dia subur kah nda..

Bah, kalau ada urang cina sini, tlg jelaskan sama ada adat perkahwinan kaum cina + dusun begini (lain xiang).Mengikut pengalaman saya dgn urang cina, cina+cina no problem..sbb sama nama 3 perkataan ja. Tapi saya cakap atas dasar kebenaran, fakta dan kenyataan yang berlaku di sekitar hidup saya.. :thumbup1:
Dare to dream, dare to make change..
User avatar
huminodun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 304
Joined: Tue Aug 26, 2008 2:24 pm
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby putung gatah » Mon Sep 29, 2008 12:21 pm

byk jg kazen2 sa gitu.. jd,pa buli buat la.. org cina punya adat kunun gitu,kita pun ada jg adat sendiri.. tpaksa la sogit.. nda tau la pla kalo yg len2.. tp mmg malu ba jg
GOD made ADAM & EVE,not ADAM & STEVE..
putung gatah
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 444
Joined: Thu Sep 04, 2008 7:43 pm
Credit in hand: 0.04

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby gseed87 » Mon Sep 29, 2008 3:41 pm

thx for replying my post. :lovely:

bagi orang dusun yg beragama cristian, perkahwinan mereka sama dgn cristian yang lain atau berbeza? i really wan to know this :mad2:
gseed87
 
Posts: 4
Joined: Fri Sep 26, 2008 9:37 pm
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby putung gatah » Mon Sep 29, 2008 5:09 pm

sama ba.. suma sama biarpun africa ka,ingiris ka,cina ka,jipun ka.. suma sama.. adat perkahwinan org kristian masi jg sama iaittu kawin d gereja (nda semestinya gereja tp yg plg penting paderi yg kc kawin ikut cara gereja),bless itu ini,sain itu ini then siap,kalo mo cakap pakaian,pakai sarung pun buli ba yg penting sopan tp sapa jg mo kan? bkn selalu itu kawin yg real.. itu ja.. sama jg mcm agama yg len2.. yg plg penting acara kawin.. then mkn2 tu besa la ba.. br ikut adat sendiri
GOD made ADAM & EVE,not ADAM & STEVE..
putung gatah
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 444
Joined: Thu Sep 04, 2008 7:43 pm
Credit in hand: 0.04

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby Tobuakar » Mon Sep 29, 2008 7:42 pm

huminodun wrote:
Lepas dia bersalin tu, dia cakap sama saya, tu mentua cina dia nda mau anak dia kahwin sama kawan saya ni selagi dia nda buktikan dia 'subur'.
:thumbup1:

sia rasa tu utk personal interest sj tu tau....pasal sia pun banyak juga kawan2 cina dan dorang punya pantang larang bukan juga sampai begitu skali...dorang pun ada hukuman juga tu kalau ada yang kes2 eksiden..dan yang kawin di church tu pun kalau ikut betul paling2 pun dapat blessing sj tu tdk buli dapat full mass utk holy matrimonial suda...
Life is like a roll of toilet paper, the closer it gets to the end, the faster it goes....
User avatar
Tobuakar
Moderator
Moderator
 
Posts: 1525
Joined: Tue Feb 05, 2008 1:34 pm
Credit in hand: 2.63
Location: Penang

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby Bebee » Mon Sep 29, 2008 10:00 pm

gseed87 wrote:thx for replying my post. :lovely:

bagi orang dusun yg beragama cristian, perkahwinan mereka sama dgn cristian yang lain atau berbeza? i really wan to know this :mad2:

oh maksud ko..christian sprti..SDA,BASOL..ETC.ooh..kalu tu..sy tdk bpa th laa.cuma kristian..RC sahaja... tdk th pula kalau adat SDA OR BASOL..

baa apa pndpt urg2 SF..? :hmmm:
Bebee
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 167
Joined: Wed Aug 18, 2004 2:51 pm
Credit in hand: 0.00
Location: SABAH BAA

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby huminodun » Tue Sep 30, 2008 2:51 am

Bebee wrote:
gseed87 wrote:thx for replying my post. :lovely:

bagi orang dusun yg beragama cristian, perkahwinan mereka sama dgn cristian yang lain atau berbeza? i really wan to know this :mad2:

oh maksud ko..christian sprti..SDA,BASOL..ETC.ooh..kalu tu..sy tdk bpa th laa.cuma kristian..RC sahaja... tdk th pula kalau adat SDA OR BASOL..

baa apa pndpt urg2 SF..? :hmmm:


kalau kristian denominasi lain selain RC, setahu saya liturgi dia sama.Sebab selain RC, kristian2 lain adalah protestant tdk kira kristian Basel, Calvary, Pentakosta, Yesus Benar(except for SDA, dunno whether nasrani or yahudi) etc..semua tu adalah protestant. So, sepanjang saya ikut ibadah di denominasi2 protestant ni, kebaktian adalah hampir sama..jadi adat perkahwinan bagi denominasi Protestant adalah sama.. :lovely:

PS: Im not expert in christian religion.I tell u dis based on my experience + knowledge..
Dare to dream, dare to make change..
User avatar
huminodun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 304
Joined: Tue Aug 26, 2008 2:24 pm
Credit in hand: 0.00

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby tiwas » Tue Sep 30, 2008 2:41 pm

gseed87 wrote:saya ingin mengetahui apakah perubahan yang dibawa oleh agama kristian terhadap adat perkahwinan orang dusun, adakah mereka masih mengikuti tatatertib seperti merisik,meminang,bertunang...

sila tolong! kerana ini adalah tajuk assignment saya.saya hanya mendapat informasi untuk adat perkahwinan sebelum pengkristinan sahaja..


ui..gseed87, ko sudah siap ka ko punya assignment? Saya mo kongsi ni tentang tu adat. Selepas pengkristianan, orang dusun masih juga mengikut tatatertib seperti merisik, meminang, bertunang, ini pengalaman sya p ikut rombongn merisik, meminang, tunang tu semua la..semua masih original (ndak tau la kalau ada yg lain d tempat lain) pasal, borian, sogit, bahagian borian untuk ahli2 keluarga yg dirisik & merisik (perempuan & lelaki), sama juga mcam sebelum pengkristianan...
yang kana tambah cuma kawin di gereja ja sama, yang main minta restu dari komburongoh ka, roh nenek moyang ka tu teda sudah la....untuk pengetahuan ko sya protestant dan stail kawin dia sma ja mcam RC..
"Pertimbangkan semuanya; ikutlah apa yang baik." 1 Tes 5:21
User avatar
tiwas
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1798
Joined: Thu Jul 31, 2008 11:30 pm
Credit in hand: 14.53
Bank: 10,542.27
Location: currently..not in Sabah..

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby Marcus Shapi » Mon Nov 03, 2008 7:59 pm

Tahniahlah adik-adik semua :clap2: . Boleh jadi Ketua kampung dan tukang urus tunang-menunag.

Big Bro Marcus kasih rumuslah.

Perbezaannya:

1. dalam Dusun ada istilah "Tunang-Khawin".
2. dalam christian (refer to Catholic). Tiada istilahTunang Kahwin. Tunang untuk mengenali pasangan, Kahwin adalah panggilan dan sakramen.Perlu DIBerkati.
3. dalam Dusun tiada gerenti dan halangan untuk bercerai,tambah isteri dan sebagainya. Istilah;"miada', "lapau',

Pengekalan adat Dusun

-semua proses, perbincangan, sogit dan sebagainya.

Penambahan pada adat Dusun

1. Berkahwin untuk bersama sepanjang hayat.
2. Membentuk keluarga dan bapa menjadi ketua agamanya serta menyebarkan firman Tuhan pada anak-anak.

Kesimpulan
Pengkristianan telah menambahbaikkan nilai dan mutu keluarga yang lebih bertanggungjawab, beretika dan tinggi sahsiahnya dimata sosial dan Maha Pencipta.
No Pain No Gain, oyopos-yopos tatad, nga oyopos-yopos no kabang.
User avatar
Marcus Shapi
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1209
Joined: Wed Oct 22, 2008 1:56 am
Credit in hand: 1.21
Location: Tenom

Re: adat perkahwinan orang dusun selepas pengkristinan

Postby Yuki » Sun Nov 30, 2008 3:45 pm

gseed87 wrote:saya ingin mengetahui apakah perubahan yang dibawa oleh agama kristian terhadap adat perkahwinan orang dusun, adakah mereka masih mengikuti tatatertib seperti merisik,meminang,bertunang...

sila tolong! kerana ini adalah tajuk assignment saya.saya hanya mendapat informasi untuk adat perkahwinan sebelum pengkristinan sahaja..


sudah la siap asgnment ko?
bagus juga ko punya asgnment kan..
tapi kristian apa ko maksudkan di sini?
byk ba mahzab kristian skg ni..
bagi saya..walaupun sdh beragama kristian..tu adat perkahwinan sesuatu bangsa tu masih tidak terjejas...ada yg masih ikut adat..dan ada yg tidak..
tapi yg pasti..kalau sudah kristian tu..of coz kena kahwin greja..
"UKAMA"
User avatar
Yuki
 
Posts: 45
Joined: Mon Oct 13, 2008 12:35 pm
Credit in hand: 0.00

Previous

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to KadazanDusun & Murut

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.