Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Cerita pasal bahasa & kebudayaan kaum KadazanDusun dan Murut, Unduk Ngadau, Kaamatan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

Postby gorgom » Mon Apr 28, 2008 6:52 pm

URL Ares Galaxy yang betul adalah http://aresgalaxy.sourceforge.net/

Limewire pun program download muzik http://www.limewire.com/

Dua program nih free, jan tertipu dengan iklan cakap kena bayar mo pakai ni program. Semua iklan tipu tuh spyware.
gorgom
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 308
Joined: Mon Mar 10, 2008 10:40 pm
Credit in hand: 51.96

Advertisement

LAGU DUSUN LAMA MEMANG KALANGAD

Postby rantau » Tue Jun 03, 2008 9:27 am

Mongoi oku da sikul
nga kosorou kud kinomol
mongoi oku daa sikul
nga kosorou kud kinomol

mongoi oku daa kadai
nga koruba oku naru susu,
mongoi oku daa kadai
ngakoruba oku naru susu

ondos ku susu banar
nga tinambaan ih gapas.
ondos ku susu banar
nga tinambaa ih gapas

Linggang-linggang kudsina
linggang mog kosuabon
linggang-linggang kudsina
linggang mog kosuabon.

ososrou oku daa muli
nga atalaban oku wogok
osorou oku daa muli
nga atalaban oku wogok.

itu saja sa ingat.


Tapi lagu dusun paling sa suka

Oi tobpinai do doino id sodu
nambit ku no pason nu
kayadan do ginawo ku
auh di kopikito boos nopo kopionggou


Harap RTM dapat mainkan lagu-lagu dusun lama
tasatra
rantau
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 724
Joined: Tue May 06, 2008 1:08 pm
Credit in hand: 0.00
Location: sabah

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby Allker » Fri Jul 18, 2008 1:05 pm

Sia pula suka lagu si JUlius Jiwat Sodomon...yg nyanyi lagu Sumandak Tamparuli tu..siok lagu dia..tema pasal kerinduan seorang anak sama kampung kelahiran dia..

macam nilah lebih kurang lirik dia..

Molohing Tobpinai ku ngawi,
koi langad ku kampung sondiri..
Siou ko no tongkiadanku.................

Pastu sia tidak tau sudah..ini lagu ada versi kadazan juga nie...siapa2 yg tau tulung bagi lirik ah..sia mo..siok ni kalau nyanyi2 sambil main gitar..apalagi kalau tinggal jauh dari kampung sendiri..
tutti fratelli-All man are brothers
User avatar
Allker
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5181
Joined: Wed Apr 09, 2008 8:26 pm
Credit in hand: 47.09
Bank: 10,493.01
Location: Kota Marudu-KL

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby orangaslisabah » Wed Jul 30, 2008 9:30 pm

itu lagu yang begini bah saya rindu

Mamanau yahai kosodop
mogihum do rikoton
jalan punya jalan
lolobuh-lolobuhon
lolobuhon karabau.

Lupa sudah bah. kalau tia silap sy John Gaisah or Justin Lusah penyanyi dia
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35180
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 100.06
Bank: 135,062.86
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby tingau » Thu Jul 31, 2008 12:57 am

ko rang lupa suda yg ini ka?

sonsomido....hi..ti oku id tombuuuunaan 2X
somido ka di sosomidooo...

lebi kurang tu macam la tu....
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27964
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,559.16
Bank: 174,070.50
Location: Sabah

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby Allker » Thu Jul 31, 2008 1:35 pm

Susah juga kan kalau separuh2 ja yg kita ingat..so mo minta tulung geng2 SF yg tau ni lagu2 lama...at least tulung kasi post the lyrics k..
tutti fratelli-All man are brothers
User avatar
Allker
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5181
Joined: Wed Apr 09, 2008 8:26 pm
Credit in hand: 47.09
Bank: 10,493.01
Location: Kota Marudu-KL

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby tingau » Thu Jul 31, 2008 2:39 pm

Allker wrote:Susah juga kan kalau separuh2 ja yg kita ingat..so mo minta tulung geng2 SF yg tau ni lagu2 lama...at least tulung kasi post the lyrics k..

klau ko ada kawan di rtmkk,diorng bole dubbing tu lagu lama2 dusun,rtm punya arkib not bad juga bah.
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27964
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,559.16
Bank: 174,070.50
Location: Sabah

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby YgBenar » Thu Jul 31, 2008 3:39 pm

byk juga lahu lama2 dusun jadi koleksi sendiri ni... time dlu2, ada senior2 buat rakam kaset dusun kasi masuk dlm computer... skg jadi mp3 sudah... tp tu pun tuk kegunaan sndiri saja la.... siok juga la tp kadang2 sound nda brapa bagus la.... mogot peh beh....ada juga koleksi lagu2 lama....hihi....

asal dengar lagu dusun, terus langadon muli kampung ni....huhu :cry: :cry: :cry:
langadon oku moi pimpanau hilo guas nulohon dot noponu kagataan...
User avatar
YgBenar
 
Posts: 99
Joined: Wed Jul 09, 2008 2:03 am
Credit in hand: 0.00
Location: Always travelling

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby Allker » Fri Aug 01, 2008 12:19 am

tingau wrote:
Allker wrote:Susah juga kan kalau separuh2 ja yg kita ingat..so mo minta tulung geng2 SF yg tau ni lagu2 lama...at least tulung kasi post the lyrics k..

klau ko ada kawan di rtmkk,diorng bole dubbing tu lagu lama2 dusun,rtm punya arkib not bad juga bah.



itulah problem dia tu Tingau, endada plak..ok..sia try cari2 lah..tapi kalau dapat lirik ja pun ok sudah bah, asal ada...
tutti fratelli-All man are brothers
User avatar
Allker
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5181
Joined: Wed Apr 09, 2008 8:26 pm
Credit in hand: 47.09
Bank: 10,493.01
Location: Kota Marudu-KL

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby jjj » Sun Aug 03, 2008 3:36 am

sy ada jg lagu2 lama collection..
klu berminat sy tlg kc burn la. sy jual rm8 satu cd.. email sy d becomejutawan@gmail.com
YM/SKYPE: sir_eson | HP: +6012.913.5388
User avatar
jjj
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 937
Joined: Sat Dec 15, 2007 11:37 pm
Credit in hand: 70.12
Bank: 10,452.07

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby pinolobu » Sun Aug 03, 2008 10:08 am

jjj wrote:sy ada jg lagu2 lama collection..
klu berminat sy tlg kc burn la. sy jual rm8 satu cd.. email sy d becomejutawan@gmail.com


Cuba kasi senarai lagu dulu, mana tau saya sudah ada...
Listen to Papier Mache, a music group from Tamparuli: http://papier-mache.info
Unconventional World Records: http://worldrec.info
A tribute to Classic rock: http://classicradiorock.com
pinolobu
Moderator
Moderator
 
Posts: 642
Joined: Mon Dec 12, 2005 12:35 pm
Credit in hand: 1.06
Location: Sabah

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby orangaslisabah » Sun Aug 03, 2008 6:19 pm

tingau wrote:
Allker wrote:Susah juga kan kalau separuh2 ja yg kita ingat..so mo minta tulung geng2 SF yg tau ni lagu2 lama...at least tulung kasi post the lyrics k..

klau ko ada kawan di rtmkk,diorng bole dubbing tu lagu lama2 dusun,rtm punya arkib not bad juga bah.


Yakan...kenapa saya tidak teringat ah...Memang saya ada kawan rapat saya masa sekolah dulu di RTM. Sekarang dia DG sana. Nama dia Matinin Yukim DG rancangan Bahasa Dusun di Sabah FM. nantilah saya minta dia tu lagu2 lama.
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35180
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 100.06
Bank: 135,062.86
Location: KOTA KINABALU-RANAU

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby pinolobu » Sun Aug 03, 2008 7:40 pm

orangaslisabah wrote:
tingau wrote:
Allker wrote:Susah juga kan kalau separuh2 ja yg kita ingat..so mo minta tulung geng2 SF yg tau ni lagu2 lama...at least tulung kasi post the lyrics k..

klau ko ada kawan di rtmkk,diorng bole dubbing tu lagu lama2 dusun,rtm punya arkib not bad juga bah.


Yakan...kenapa saya tidak teringat ah...Memang saya ada kawan rapat saya masa sekolah dulu di RTM. Sekarang dia DG sana. Nama dia Matinin Yukim DG rancangan Bahasa Dusun di Sabah FM. nantilah saya minta dia tu lagu2 lama.


Yg saya tau durang kasi dlm bentuk keset saja. Kalau boleh dapat terus dari digital format lagi bagus. Ada saya kenal parttime DJ sana, tapi sudah lama saya tunggu belum ada lagi dia kasi....

Pernah ada saturang caller segmen Kadus dia tanya mana mau dapat, dan adakah RTM jual. Tapi DJ bertugas kasitau dia "rekodlah dari radio".
Listen to Papier Mache, a music group from Tamparuli: http://papier-mache.info
Unconventional World Records: http://worldrec.info
A tribute to Classic rock: http://classicradiorock.com
pinolobu
Moderator
Moderator
 
Posts: 642
Joined: Mon Dec 12, 2005 12:35 pm
Credit in hand: 1.06
Location: Sabah

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby calyx » Fri Sep 05, 2008 11:22 pm

mimang siok dingar lagu2 dusun..bhsa ibunda tu..hehehe ..ada gitar, ada singgarung anda pnyanyi,..jadi suda tu..hehehe sa pn ada juga lagu2 dusun dlm 200-300 lbh kurg gitu.. tp yg urang ckp 'oldies' dusun tu x brpa byk la..kalo ada sepa2 yg brminat blh email sa ja.. calyx_cd82@yahoo.com
calyx
 
Posts: 9
Joined: Sat Aug 30, 2008 3:44 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Siapa tau lagu2 dusun yang lama-lama..

Postby orangaslisabah » Mon Nov 10, 2008 8:36 pm

Cuma satu perkara yang saya tidak beberapa suka lagu-lagu dusun yang lama2 dan klasik kerana diapunya tema atau intipati tu lagu bercerita pasal 'moginum' , lumogop, dan sebagainya. Macam kehabisan sudah dengan lirik lagu. Kalau bukan pasal minum2 tapai, cerita pasal sumandak pula. itu pun sumandak tejumpa di tempat "poginuman" tadi. Last2 cerita pasal minum-minum juga.
Semenjak bn-amino cerita pasal seks;liwat,video seks,terkini suara seks(matSabu)smpi negara luar gelar Msia Negara Seks;otak sia kotor oleh ketahian bn-aminoImage
http://ranau.big-forum.net/
User avatar
orangaslisabah
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 35180
Joined: Sat Apr 05, 2008 2:30 am
Credit in hand: 100.06
Bank: 135,062.86
Location: KOTA KINABALU-RANAU

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to KadazanDusun & Murut

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.