makanan traditional kadazan

Cerita pasal bahasa & kebudayaan kaum KadazanDusun dan Murut, Unduk Ngadau, Kaamatan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

makanan traditional kadazan

Postby ting » Wed Mar 05, 2008 10:19 am

boleh tak bincang pasal makanan traditional kadazan
ting
 
Posts: 2
Joined: Thu Feb 28, 2008 9:52 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Postby tycoob » Wed Mar 05, 2008 10:39 am

boleh
Image
Image
User avatar
tycoob
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1990
Joined: Tue Mar 06, 2007 3:52 am
Credit in hand: 0.00

Re: makanan traditional kadazan

Postby neblenget » Wed Mar 05, 2008 2:37 pm

ting wrote:boleh tak bincang pasal makanan traditional kadazan


bulih bah kalau kau!
Show Me The Money!!!
User avatar
neblenget
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 229
Joined: Thu Oct 04, 2007 11:08 am
Credit in hand: 0.00

Postby rarapu » Wed Mar 05, 2008 2:47 pm

jadi apala?

sy rasa kan.. kalau TS mo start topik, ko kana kasi intro dulu.. baru urg lain buli reply. kalau ko tanya buli ka inda...

buulii bah kalau ko
Image
User avatar
rarapu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 271
Joined: Tue Mar 04, 2008 11:24 am
Credit in hand: 0.10
Location: Currently in Sibu

Postby pohkai » Wed Mar 05, 2008 4:59 pm

tapai sama lihing
pohkai
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 437
Joined: Tue Jan 01, 2008 8:06 am
Credit in hand: 0.00

Postby pukutarap » Wed Mar 05, 2008 8:27 pm

pohkai wrote:tapai sama lihing

makanan tradisional bah ging....
osongulunan oku, hilo no id kakabunan pongolihisan kud ginawoku, hilod no oh koginawaanku, hilo no oh koupusanku, hilo no toinsanan.....
User avatar
pukutarap
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1127
Joined: Tue Oct 09, 2007 10:27 pm
Credit in hand: 0.00

Postby mr.alpha » Wed Mar 05, 2008 8:39 pm

Kan bagus klu perbincangan pasal makanan ini tidak terhad kepada kaum kadazan saja? kenapa tidak ambil keseluruhan masakan kaum KDM.

Adakah masakan tertentu orang kadazan?
User avatar
mr.alpha
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 359
Joined: Thu Feb 21, 2008 4:22 pm
Credit in hand: 0.00

Postby pukutarap » Wed Mar 05, 2008 8:53 pm

mr.alpha wrote:Kan bagus klu perbincangan pasal makanan ini tidak terhad kepada kaum kadazan saja? kenapa tidak ambil keseluruhan masakan kaum KDM.

Adakah masakan tertentu orang kadazan?

uinaaaaa, serius kao ni alpa pasal masakan2 kdm.....
osongulunan oku, hilo no id kakabunan pongolihisan kud ginawoku, hilod no oh koginawaanku, hilo no oh koupusanku, hilo no toinsanan.....
User avatar
pukutarap
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1127
Joined: Tue Oct 09, 2007 10:27 pm
Credit in hand: 0.00

Postby mr.alpha » Wed Mar 05, 2008 9:04 pm

pukutarap wrote:
mr.alpha wrote:Kan bagus klu perbincangan pasal makanan ini tidak terhad kepada kaum kadazan saja? kenapa tidak ambil keseluruhan masakan kaum KDM.

Adakah masakan tertentu orang kadazan?

uinaaaaa, serius kao ni alpa pasal masakan2 kdm.....


Harap maklum pukutarap,

Saya ini memang suka makan. pasal makanan memang saya telitih betul. cuma selama ini saya tidak pernah lagi merasa atau mendengar tentang masakan kaum KDM atau ada restoran2 KDM yg menawarkan masakan KDM.

Selalunya restoran sina saja lah terkenal kalau di sabah. dan masakan dia orang pun sudah dikenali dgn nama tertentu. seperti chaow mean=mee goreng..itu semua kita tau mangkali.

Dan klu ada masakan Org Kadazan atau KDM pun, mimang saya sukung betul!

Off Topik:

Salah satu sebab org cina kaya di sabah adalah dari penawaran makanan.
itu pasal klu kita kasih banding restoran cina di semenanjung sama sabah. memang beza dia jauh betul.
User avatar
mr.alpha
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 359
Joined: Thu Feb 21, 2008 4:22 pm
Credit in hand: 0.00

Postby pukutarap » Wed Mar 05, 2008 9:09 pm

sia satuju sakapan kao alpa.....
osongulunan oku, hilo no id kakabunan pongolihisan kud ginawoku, hilod no oh koginawaanku, hilo no oh koupusanku, hilo no toinsanan.....
User avatar
pukutarap
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1127
Joined: Tue Oct 09, 2007 10:27 pm
Credit in hand: 0.00

Postby pohkai » Thu Mar 06, 2008 1:19 am

pukutarap wrote:
pohkai wrote:tapai sama lihing

makanan tradisional bah ging....


buli juga bah tu... lepas tu buli minum hinava sama tuhau sama bambangan
pohkai
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 437
Joined: Tue Jan 01, 2008 8:06 am
Credit in hand: 0.00

Postby William_D'Conqueror » Thu Mar 06, 2008 9:16 am

mr.alpha wrote:
pukutarap wrote:
mr.alpha wrote:Kan bagus klu perbincangan pasal makanan ini tidak terhad kepada kaum kadazan saja? kenapa tidak ambil keseluruhan masakan kaum KDM.

Adakah masakan tertentu orang kadazan?

uinaaaaa, serius kao ni alpa pasal masakan2 kdm.....


Harap maklum pukutarap,

Saya ini memang suka makan. pasal makanan memang saya telitih betul. cuma selama ini saya tidak pernah lagi merasa atau mendengar tentang masakan kaum KDM atau ada restoran2 KDM yg menawarkan masakan KDM.

Selalunya restoran sina saja lah terkenal kalau di sabah. dan masakan dia orang pun sudah dikenali dgn nama tertentu. seperti chaow mean=mee goreng..itu semua kita tau mangkali.

Dan klu ada masakan Org Kadazan atau KDM pun, mimang saya sukung betul!

Off Topik:

Salah satu sebab org cina kaya di sabah adalah dari penawaran makanan.
itu pasal klu kita kasih banding restoran cina di semenanjung sama sabah. memang beza dia jauh betul.


Ko ni mesti Lombon...hehehe... Sebenarnya, sa pun mo buka restaurant yang kecik la..ala- Kadazan... termasuk menu dan decoration ia.... Tinguk la kalo ada rezeky la....

Makanan tradisi umumnya - Hinava, Tuhao, Busou, Nasi Tapai, Daging kering....
Makanan tradisi di Tambunan - sa inda tau apa panggil...yang bahan ia Daun bawang, Bunga Kantan, Cili Putih tu..... :roll:
Makanan tardisi di Kuala Penyu - Kelupis, dan satu lagi inda tau apa panggil...1)Bahan ia sejenis sayur di payah sawah, belacan, asam limau,cili, bawang merah... 2) Bahan dia sayur di panggil "Lunong"(macam pokok ubi keladi), santan, ikan masin, serbuk kari.... 3) Butot koreng...Yammy! 3)Sagu 4)Papaha 5)Pucuk batang Sago
Makanan di Tenom, Daging payau masak madu.....
Kudat - Sejenis keropok yang diperbuat daripada ubi kayu...entah apa panggil... :roll:

Sa suka masak, explore masakan dan idea baru masakan... sa pun research dalam pemasakan jua....
User avatar
William_D'Conqueror
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1144
Joined: Tue Mar 20, 2007 12:00 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Labuan F.T

Postby ting » Thu Mar 06, 2008 12:05 pm

sori i org baru... sbb nak maklumat tentang makanan traditional kadazan untuk assignment.... thanks 4 all d infomation that u all gv..
ting
 
Posts: 2
Joined: Thu Feb 28, 2008 9:52 am
Credit in hand: 0.00

Postby sisie » Thu Mar 06, 2008 1:05 pm

ba...aku dulu indak tau apa tue Tuhau...
masam d sandakan indak ada tue benda..
tp, bila aku p kL, bejumpa ngn urang2 dr tambunan, dr kota belud, ba di situ la aku terasa..
sadap juga kn.... :lol:
aKu bdk meSsy....huuuuLaaaa
User avatar
sisie
 
Posts: 49
Joined: Thu Jan 17, 2008 10:55 am
Credit in hand: 0.00
Location: sUmwheRe...

Postby kogiu » Thu Mar 06, 2008 1:13 pm

nah kecewa sdh si ting kmurang nda tulung dia bt assignment..ting sa nda tau la klu sambat tu mknan tradisional kd tp sa suka itu sambat.
Bulih bah klu kau!!
User avatar
kogiu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 335
Joined: Thu Feb 28, 2008 3:42 pm
Credit in hand: 7.35
Location: sebelah kau ja..

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to KadazanDusun & Murut

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.