belajar bahasa dusun...

Cerita pasal bahasa & kebudayaan kaum KadazanDusun dan Murut, Unduk Ngadau, Kaamatan dan sebagainya.

Moderator: Moderators

belajar bahasa dusun...

Postby notasensei » Sat May 23, 2009 9:36 am

aisehmen... hehe... sy ni bukan orang sabah, tetapi mahu blajar bahasa dusun ni sebab sy punya bunga orang dusun.. :lol2: ada juga dia ajar sikit2.. kalau dapat, mahu belajar senyap2 supaya dia x tahu saya tahu juga lagi... kira mau suprise sikit2 lah.. hehe... bulikah siapa2 yang mahu post sini perkataan2 dari BM ke dusun.. kalu dpt, dusun keningau dan yang sewaktu dengannya... hehehe.. kalau dapat, sy mahu jadikan buku nanti untuk kegunaan sesiapa yang mahu belajar dusun... hehe.. ada topic lain juga yang ajar dusun ni, tapi tdak dapat sy tangkap... he.. buli bah kan... tq.. :thumbup1:

perkataan2 yang saya mahu tahu untuk permulaan ni.

saya=
awak=
kamu=
dia=
mereka=

suka=
sayang=
keluarga=
ayah=
ibu=
adik=
abang=
kakak=

bah... hehe. tulung ya.. :biggrin: HILANG BAHASA HILANGLAH BANGSA... sama2 kita martabatkan bahasa kita..k :thumbup1:

kalau dapat tengok kat last post kio... selalunya last post saya atau urang lain ada minta translate tu... ok bah kan...
Last edited by notasensei on Wed May 27, 2009 8:07 am, edited 1 time in total.
notaku untuk mu... BAGUS BAH
http://notasensei.blogspot.com
notasensei
 
Posts: 11
Joined: Sat May 23, 2009 8:50 am
Credit in hand: 0.00
Location: sarawak

Advertisement

Re: belajar bahasa dusun...

Postby halmey » Sat May 23, 2009 10:58 am

Bagus kau introduce diri kau dulu, sabab kau baru masuk hari ni bah.... Durang pun mau kanal kau juga :grin: ....
A man's true wealth is the good he does in this world.
User avatar
halmey
Moderator
Moderator
 
Posts: 1963
Joined: Wed Nov 26, 2008 3:43 pm
Credit in hand: 65.25
Bank: 10,016.14
Location: Di mana bumi dipijak, d situ lah sia...hehe

Re: belajar bahasa dusun...

Postby joue » Sat May 23, 2009 1:59 pm

bagus juga tu sio supaya berkembang pengetahuan bahasa dusun... :clap2:
perbetulkan jika salah..

saya=yoku,yoho
awak=ikau,iia
kamu=ikow,yalo
dia=ihoi,ie-sio
mereka=yotilo,yolo

suka=kouhangan,korohian
sayang=asanangan tomod
keluarga=suang walai
ayah=yapa,yamak
ibu=ina
adik=yanak
abang=onduk
kakak=ogou
pass kah terjemahan ni busss?? :grin: :grin:
User avatar
joue
 
Posts: 81
Joined: Thu Apr 03, 2008 4:58 pm
Credit in hand: 0.00

Re: belajar bahasa dusun...

Postby notasensei » Sat May 23, 2009 11:11 pm

halmey wrote:Bagus kau introduce diri kau dulu, sabab kau baru masuk hari ni bah.... Durang pun mau kanal kau juga :grin: ....


suri bos... betul juga bah kan... di sini buli ka?? huuu... sy ni baru lagi ni...

nama: notasensei
pekerjaan: masih belajar sy ni bah... tapi, ada juga saya ambil upah menulis sikit2 untuk orang..
asal: sarawak jiran saja bah kita ni... :biggrin:
umur: mc muda.. he. dalam 20-an ni..

sy masuk sabah forum ni sebab sy suka budaya orang2 sabah ni.. bahasa.. mcm2 lagilah. banyak sy mahu tahu juga.. terutama belajar bahasa dusun.. :thumbup1: SF bagus bah...
notaku untuk mu... BAGUS BAH
http://notasensei.blogspot.com
notasensei
 
Posts: 11
Joined: Sat May 23, 2009 8:50 am
Credit in hand: 0.00
Location: sarawak

Re: belajar bahasa dusun...

Postby notasensei » Sat May 23, 2009 11:17 pm

joue wrote:bagus juga tu sio supaya berkembang pengetahuan bahasa dusun... :clap2:
perbetulkan jika salah..

saya=yoku,yoho
awak=ikau,iia
kamu=ikow,yalo
dia=ihoi,ie-sio
mereka=yotilo,yolo

suka=kouhangan,korohian
sayang=asanangan tomod
keluarga=suang walai
ayah=yapa,yamak
ibu=ina
adik=yanak
abang=onduk
kakak=ogou
pass kah terjemahan ni busss?? :grin: :grin:


terima kasih... :lovely: dapat sikit udah sy ckp dusun kalu begini..hehehe
notaku untuk mu... BAGUS BAH
http://notasensei.blogspot.com
notasensei
 
Posts: 11
Joined: Sat May 23, 2009 8:50 am
Credit in hand: 0.00
Location: sarawak

Re: belajar bahasa dusun...

Postby notasensei » Sat May 23, 2009 11:26 pm

bah.. perkataan seterusnya.. tulung k.

boleh=
jalan-jalan/bersiar-siar=
siapa=
bagaimana=
mengapa=
apakah=
bila=
dimana=
tahu=
tidak=

hehe.... bah, kalau kamu ada perkataan yang lain yang mahu di bagitahu... kasi saja k.. banyak perkataan yg saya mahu tahu juga ni.. tq.. :lovely:
notaku untuk mu... BAGUS BAH
http://notasensei.blogspot.com
notasensei
 
Posts: 11
Joined: Sat May 23, 2009 8:50 am
Credit in hand: 0.00
Location: sarawak

Re: belajar bahasa dusun...

Postby cavern » Sun May 24, 2009 2:36 am

boleh= obuli
jalan-jalan/bersiar-siar= mimpanau (salah mgk hhe)
siapa= isai
bagaimana= poingkuro
mengapa= nokuo ti
apakah=onu
bila= soira/songgira
dimana=nombu/hinonggo
tahu=koilo
tidak= au/amu/ingga

hehe kalu salah tlg kasi btul gia..sy pun balajar dusun di sni bah hha
cavern
 
Posts: 51
Joined: Wed Mar 18, 2009 5:18 pm
Credit in hand: 96.82

Re: belajar bahasa dusun...

Postby notasensei » Sun May 24, 2009 8:47 am

cavern wrote:boleh= obuli
jalan-jalan/bersiar-siar= mimpanau (salah mgk hhe)
siapa= isai
bagaimana= poingkuro
mengapa= nokuo ti
apakah=onu
bila= soira/songgira
dimana=nombu/hinonggo
tahu=koilo
tidak= au/amu/ingga

hehe kalu salah tlg kasi btul gia..sy pun balajar dusun di sni bah hha

terima kasih cavern.... :thumbup1: bagus bah kamu semua ni.. he
bah.. minta trenslate ni lagi... tima kacih ah.. :lovely:

selamat pagi=
selamat petang=
selamat tengah hari=
selamat malam=
terima kasih=
apa khabar awak=
selamat datang=
jumpa lagi=
selamat hari jadi=
jumpa awak kemudian=
jumpa awak esok=
notaku untuk mu... BAGUS BAH
http://notasensei.blogspot.com
notasensei
 
Posts: 11
Joined: Sat May 23, 2009 8:50 am
Credit in hand: 0.00
Location: sarawak

Re: belajar bahasa dusun...

Postby notasensei » Sun May 24, 2009 5:57 pm

sy ada mahu kongsi sama kamu semua... renungkan kio..

Kementerian Pelancongan akan terus k-sama agensi kerajaan pulihara bahasa sukuan Sabah

17th December, 2008
KOTA KINABALU: Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar akan terus bekerjasama dengan jabatan dan agensi-agensi kerajaan terutamanya Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Sabah untuk memuliharan dan mendokumentasikan kebudayaan dan bahasa-bahasa sukuan di negeri ini yang semakin pupus.

Pembantu Menterinya Bolkiah Haji Ismail berkata, langkah itu penting bagi memastikan bahasa-bahasa sukuan di negeri ini akan terus terpelihara untuk tetapan generasi akan datang.

“Kita mempunyai 140 bahasa dengan lebih kurang 32 suku kaum di negeri ini dan sudah pasti jika tiada langkah drastik untuk mendokumentasikan atau membukukannya, lama kelamaan ia akan hilang ditelan zaman.

“Daripada 32 suku kaum itu, etnik Bonggi di Pulau Bangi adalah antara suku kaum yang dikenal pasti kemungkinan akan pupus sekiranya tiada usaha untuk memuliharanya, bukan sahaja dari segi kebudayaan tetapi juga bahasa suku kaum itu,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas melancarkan jilid pertama Majalah Etnik, anjuran DBP, di Dewan Besar DBP Cawan-gan Sabah, di sini, kelmarin.

Turut hadir Pengarah DBP Cawangan Sabah Zubaidi Abas dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Maznah Haji Abdul Ghani.

Bolkiah berkata, kementeriannya juga sedia bekerjasama untuk mengenal pasti atau mencari etnik-etnik di negeri ini yang semakin pupus.

“Bagaimanapun untuk mencari kembali asal usul sesuatu bahasa itu, memang sukar kerana kita terpaksa mencari puncanya dan siapa orangnya, ditambah pula dengan perkahwinan campur dengan suku kaum lain … inilah yang men-yukarkan kita mengetengahkannya,” katanya.

Terdahulu itu, ketika berucap Bolkiah berkata, bahasa-bahasa sukuan di negeri ini turut termasuk dalam bahasa lain di dunia yang terancam pupus menjelang akhir abad ini.

“Misalnya bahasa Bajau mempunyai kira-kira 200,000 orang bilangan penuturnya, Bahasa Ka-dazan/Dusun (300,000 penutur) dan bahasa Murut (50,000 penutur).

“Dengan itu kita harus memastikan bahasa kita (bahasa sukuan) terus ‘hidup’ dan menjadi bahasa komunikasi dalam lingkungan keluarga di rumah dan masyarakat,” katanya.

Oleh itu beliau berharap generasi muda bersedia mengambil peranan dan tanggungjawab untuk memastikan kelangsungan hidup bahasa sukuan masing-masing dengan sokongan pelbagai pihak.

“Saya amat bangga kerana DBP serta Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan mengambil langkah-langkah positif melestarikan bahasa dan sastera rakyat yang menjadi warisan budaya bangsa negara ini,” katanya.

Katanya lagi, usaha DBP menerbitkan Majalah Etnik yang berkonsepkan pelestarian bahasa sukuan di negeri ini harus disokong dan diteruskan bagi memastikan warisan budaya bangsa seperti bahasa sukuan, puisi rakyat, adat resam dan budaya akan terus terpelihara.

“Setiap suku bangsa di negeri ini ada hasil seni yang tersendiri dan istimewa, keistimewaan itulah yang harus kita kekalkan. Jika tidak ada usaha untuk mengekalkan bahasa sukuan ini, kita bimbang ia akan lenyap begitu sahaja,” katanya.

Bolkiah berkata, dalam era ini, isu kepupusan bahasa dan penaklukan dunia melalui satu bahasa iaitu bahasa Inggeris diperkatakan di seluruh dunia.

“Kepupusan bahasa bukan perkara baru, berdasarkan sejarah, banyak bahasa lain di dunia yang mengalami kepupusan kerana tidak dituturkan dan tidak memiliki penutur asli.

“Misalnya bahasa Latin yang berasal dari Latium, sebuah daerah di Itali, bahasa Sumeria yang dituturkan di daerah yang kini dikenali sebagai Iraq dan bahasa Galia yang pernah dituturkan di daerah yang kini dikenali sebagai Perancis telah pupus kerana tidak lagi memiliki penutur aslinya.

“Bahasa Koptik, bahasa Aram, Slavonia Klasik dan Sanskrit juga turut pupus kerana tidak memiliki penutur asli walaupun masih digunakan sebagai bahasa dalam upacara keagamaan,” jelas beliau.

Katanya lagi, di Indonesia, bahasa Kawi iaitu bahasa dari Kepulauan Jawa, Bali dan Lombok telah pupus sebagai bahasa pertuturan, begitu juga dengan bahasa Melanau di Sarawak yang disahkan sebagai bahasa yang telah pupus.

saya ambil petikan berita ini dari New Sabah Times... ini url dia... http://www.newsabahtimes.com.my/nstweb/fullstory/24411

kita renung2kan.... bah.... BAHASA JIWA BANGSA.... TANPA BAHASA, HILANGLAH BANGSA...
notaku untuk mu... BAGUS BAH
http://notasensei.blogspot.com
notasensei
 
Posts: 11
Joined: Sat May 23, 2009 8:50 am
Credit in hand: 0.00
Location: sarawak

Re: belajar bahasa dusun...

Postby MoNdOw » Sun May 24, 2009 6:12 pm

notasensei wrote:
selamat pagi= kopisanangan/osonong kosuabon
selamat petang=kopisanangan/osonong sodopon
selamat tengah hari=kopisanangan/osonong tanga adau
selamat malam=kopisanangan/osonong totuong
terima kasih=pounsikou
apa khabar awak= nunu habar nu
selamat datang=kopisanangan kinorikatan
jumpa lagi=kopiruba kagu
selamat hari jadi=kopisanangan tadau kinosusuon..
jumpa awak kemudian=kopiruba tinu
jumpa awak esok=kopiruba suab
~~~BiArLaH mUkA bUuUrUk - yAnG pEnTiNg SiSiRaN~~~
User avatar
MoNdOw
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2715
Joined: Tue Feb 10, 2009 12:34 pm
Credit in hand: 300.07
Bank: 10,235.28
Location: MaNsAu AnSaU

Re: belajar bahasa dusun...

Postby notasensei » Sun May 24, 2009 8:55 pm

pounsikou mondow... :thumbup1: he... betul kah tu ya.. he...
bah... mahu tahu juga sy ni mcm mana sebut nombor dalam bahasa dusun ni...

0=
1=
2=
3=
4=
5=
6=
7=
8=
9=
10=

pounsikou tolong translatekan ni k... kalau sempat nanti dah banyak nanti, sy jadikan e-book.. untuk kegunaan bersama nanti.. kio.. :lovely:
notaku untuk mu... BAGUS BAH
http://notasensei.blogspot.com
notasensei
 
Posts: 11
Joined: Sat May 23, 2009 8:50 am
Credit in hand: 0.00
Location: sarawak

Re: belajar bahasa dusun...

Postby Leo » Sun May 24, 2009 9:08 pm

0- aiso, 1-iso, 2-duo/duvo, 3-tolu/tohu, 4-apat, 5-limo/himo 6-onom, 7-turu/tuu 8-walu/vahu 9-siam/sizam 10-hopod/opod- :thumbup1: mangkali
User avatar
Leo
 
Posts: 94
Joined: Thu May 07, 2009 5:36 pm
Credit in hand: 0.00

Re: belajar bahasa dusun...

Postby notasensei » Sun May 24, 2009 11:19 pm

pounsikou Leo... he.. bagus bah kamu semua ni... :thumbup1:

bah... numbur 1-10 udah.. mcm mana kalau numbur 11? apa bunyinya... he
11= , 12= ,13= ,20= , 21= , 30= , 31= , 100= , :lovely:
notaku untuk mu... BAGUS BAH
http://notasensei.blogspot.com
notasensei
 
Posts: 11
Joined: Sat May 23, 2009 8:50 am
Credit in hand: 0.00
Location: sarawak

Re: belajar bahasa dusun...

Postby joue » Mon May 25, 2009 7:19 pm

bah saya pula minta tolong ni, apa maksud dalam bahasa KDM..
sejarah=
metos=
puisi=
User avatar
joue
 
Posts: 81
Joined: Thu Apr 03, 2008 4:58 pm
Credit in hand: 0.00

Re: belajar bahasa dusun...

Postby Leo » Tue May 26, 2009 12:32 pm

sejarah - susuyon totopot; metos-tanong/tangon; puisi-loyou ;-)
User avatar
Leo
 
Posts: 94
Joined: Thu May 07, 2009 5:36 pm
Credit in hand: 0.00

Next

Return to KadazanDusun & Murut

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 1 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.