Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Bah ceritalah apa saja di sini yang tidak dapat dikategorikan di mana-mana forum.

Moderator: Moderators

Mana bagus - tinggal di kampung atau di bandar?

Kampung
59
82%
Bandar
13
18%
 
Total votes : 72

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby SioKSondri » Sun Aug 17, 2008 11:43 pm

sa pula suka dibandar... sebab ia hidup 24 jam...!! boring di kampung, asal jam 9 saja sudah mau tidur.. kawan2 pula bukan semua mau kawan kau... bisuk sibuk la, mau putng gata la, mau tindur awal la, mau pi bandar la utk urusan pejabat dll... pasal kehidupan hijau dan segar tu... sekali skala pulang kampung la.. tp inda la sampai mau menetap di sana...! dan lagi... cerita org di kampung ni kadang2 inda tune sama cerita kita ba, kita kasi "bahasa terbalik" siikit... dorang sudah sensitip 1/2 mati... bisuk inda tegur kita suda...sedangkan kita niat mau menegur dia dgn cara "indirectly". kalau cakap direk lagi la, 1 tahun pun dia sanggup inda mau tegur... malah buka cerita lagi mengatakan kita dicop sebagai org yg jahat cakap...

fuh... inda tahan sya tinggal di kampung... bandar lagi bagus... apa yg kita bikin org inda peduli. kita jual barang2 spt "reload" pun dorang beli saja tanpa melihat apa kedudukan kita dlm masyarakat. Org kg terlalu memikirkan "hal ehwal org2 sekeliling" sampai merimaskan ba... cuba yg ada pekerjaan terutama kerja kerajaan... baru main2 jual barangan dorang sudah cakap "sudah kerja perinta, mau jual barang lagi... tutup bisnes org2 kampung"... ini lah cara kehidupan yg terpaksa dilalui setiap hari kalau dikampung.

saya pernah pulang kampung tuk putng gata (sekitar 1 minggu)... trus saya dengar ada suara2 yg mengatakan ... dia susah sudah skarang ni sampai pulang kampung utk putung gata..???? suara tu bilang. talampau prihatin ni merimas kan juga ba...

hi hiii.. pendapat saja kio. :lol2:
lebih baik sa siok sendiri ja...
User avatar
SioKSondri
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 404
Joined: Mon Feb 25, 2008 7:42 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby KRISS » Mon Aug 18, 2008 12:00 am

SioKSondri wrote:sa pula suka dibandar... sebab ia hidup 24 jam...!! boring di kampung, asal jam 9 saja sudah mau tidur.. kawan2 pula bukan semua mau kawan kau... bisuk sibuk la, mau putng gata la, mau tindur awal la, mau pi bandar la utk urusan pejabat dll... pasal kehidupan hijau dan segar tu... sekali skala pulang kampung la.. tp inda la sampai mau menetap di sana...! dan lagi... cerita org di kampung ni kadang2 inda tune sama cerita kita ba, kita kasi "bahasa terbalik" siikit... dorang sudah sensitip 1/2 mati... bisuk inda tegur kita suda...sedangkan kita niat mau menegur dia dgn cara "indirectly". kalau cakap direk lagi la, 1 tahun pun dia sanggup inda mau tegur... malah buka cerita lagi mengatakan kita dicop sebagai org yg jahat cakap...

fuh... inda tahan sya tinggal di kampung... bandar lagi bagus... apa yg kita bikin org inda peduli. kita jual barang2 spt "reload" pun dorang beli saja tanpa melihat apa kedudukan kita dlm masyarakat. Org kg terlalu memikirkan "hal ehwal org2 sekeliling" sampai merimaskan ba... cuba yg ada pekerjaan terutama kerja kerajaan... baru main2 jual barangan dorang sudah cakap "sudah kerja perinta, mau jual barang lagi... tutup bisnes org2 kampung"... ini lah cara kehidupan yg terpaksa dilalui setiap hari kalau dikampung.

saya pernah pulang kampung tuk putng gata (sekitar 1 minggu)... trus saya dengar ada suara2 yg mengatakan ... dia susah sudah skarang ni sampai pulang kampung utk putung gata..???? suara tu bilang. talampau prihatin ni merimas kan juga ba...

hi hiii.. pendapat saja kio. :lol2:


hehe relaks ko,
jgn ambik hati sama urang kampung,durang tu kalau busy body,suka ambik tau hal ko,itu tandanya durang sayang sama ko,ko saja yg teda pedulikan nya :lol2:
"lautan di dalam kapal..."
User avatar
KRISS
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 528
Joined: Mon May 26, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby SioKSondri » Mon Aug 18, 2008 12:07 am

KRISS wrote:
SioKSondri wrote:sa pula suka dibandar... sebab ia hidup 24 jam...!! boring di kampung, asal jam 9 saja sudah mau tidur.. kawan2 pula bukan semua mau kawan kau... bisuk sibuk la, mau putng gata la, mau tindur awal la, mau pi bandar la utk urusan pejabat dll... pasal kehidupan hijau dan segar tu... sekali skala pulang kampung la.. tp inda la sampai mau menetap di sana...! dan lagi... cerita org di kampung ni kadang2 inda tune sama cerita kita ba, kita kasi "bahasa terbalik" siikit... dorang sudah sensitip 1/2 mati... bisuk inda tegur kita suda...sedangkan kita niat mau menegur dia dgn cara "indirectly". kalau cakap direk lagi la, 1 tahun pun dia sanggup inda mau tegur... malah buka cerita lagi mengatakan kita dicop sebagai org yg jahat cakap...

fuh... inda tahan sya tinggal di kampung... bandar lagi bagus... apa yg kita bikin org inda peduli. kita jual barang2 spt "reload" pun dorang beli saja tanpa melihat apa kedudukan kita dlm masyarakat. Org kg terlalu memikirkan "hal ehwal org2 sekeliling" sampai merimaskan ba... cuba yg ada pekerjaan terutama kerja kerajaan... baru main2 jual barangan dorang sudah cakap "sudah kerja perinta, mau jual barang lagi... tutup bisnes org2 kampung"... ini lah cara kehidupan yg terpaksa dilalui setiap hari kalau dikampung.

saya pernah pulang kampung tuk putng gata (sekitar 1 minggu)... trus saya dengar ada suara2 yg mengatakan ... dia susah sudah skarang ni sampai pulang kampung utk putung gata..???? suara tu bilang. talampau prihatin ni merimas kan juga ba...

hi hiii.. pendapat saja kio. :lol2:


hehe relaks ko,
jgn ambik hati sama urang kampung,durang tu kalau busy body,suka ambik tau hal ko,itu tandanya durang sayang sama ko,ko saja yg teda pedulikan nya :lol2:


hi hiii... :lol2: mimang gitu la dorang tu... wpun begitu, kena terima juga la... seadanya...
lebih baik sa siok sendiri ja...
User avatar
SioKSondri
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 404
Joined: Mon Feb 25, 2008 7:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby Einjahr » Mon Aug 18, 2008 3:27 am

soalan subjektif ini ging,

Org bandar2 pun satu ari nanti balik kampung utk escape dari stress bandar, meskipun bandar lagi lengkap, banyak peluang pekerjaan etc ...
National Socialist Democratic Movement of North Borneo
User avatar
Einjahr
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 989
Joined: Wed Jun 25, 2008 4:10 pm
Credit in hand: 42.54

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby northborn88 » Mon Aug 18, 2008 11:21 am

:lol2: ndak dinafikan, memang urang2 di kampung bleh tau segala macam kejadian yg berlaku (atau yg ndak berlaku pun :slaugh: ) sama ko...
kinda suffocating juga to some people .. Sia sampai abis spm duduk kk, sekali my dad pinsin pindah duk kampung..
punya rimas, kalu buleh2 hari2 mo turun kk tapi lum kaja so ndada duit mo naik minibas p kk hari2, ujung minggu ja, tu pun
rasa yahuuuu da dapat eskep dari kampung :lol2: ...

sekali tepigi overseas pi iskul, mula2 happy abis dapat nampak tempat baru, fast city life and kalerful ja sumanya, tapi lama2 duii..rindunya
sia sama kampung sama konsep lawat melawat betanya kabar...di city ndada dapat eye contact ma urang baru sebelah2 ja pun,
suma mo cepat, sakit pening ndada sepa peduli, sa rasa tu la pasal malaysians di oversea suka bekumpul, ada juga rasa kekeluargaan..
tapi memang best dapat duduk city, 24 hours bleh jalan2 lagi, macam2 happening, and it goes on and on

bila balik kaja di kk, sia apresiet dua2, both kampung and bandar, but given the choice, sia prefer kampung to detox. And tu mohoing2
anty angkol suma yg banyak betanya, duluuu2 masa teenager gi sa rasa durang busybody sangat, tapi since balik dari study sa nampak durang
macam orait ja gitu, sia pula yang enjoy dengar cerita2 durang kalu durang bekumpul :slaugh:
User avatar
northborn88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 980
Joined: Thu Jun 19, 2008 9:56 am
Credit in hand: 0.00
Location: myself not in Sabah, but my heart is:))

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby rarapu » Mon Aug 18, 2008 2:04 pm

SioKSondri wrote:sa pula suka dibandar... sebab ia hidup 24 jam...!! boring di kampung, asal jam 9 saja sudah mau tidur..

buss.. kalau ada aramai tie, open 24 hours juga bah. :clap2:

Sy lebih suka tingal d kg. sy pun susah mo eksplen napa.. tapi mimang suka la. ee siok.
Image
User avatar
rarapu
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 271
Joined: Tue Mar 04, 2008 11:24 am
Credit in hand: 0.10
Location: Currently in Sibu

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby bfhazia » Mon Aug 18, 2008 2:57 pm

Mana Bagus....

Ada bagus ada tidak, kadang kala. But Kalau saya sihat, I prefer tinggal di Kg. Badan masih cergas, so banyak kita boleh buat, seperti tanam sayor, go pancing pancing, jalan kaki ke pekan, macam macam lagi. Suasana di kg, tenang, kurang gangguan.

Tapi, kalau sakit sakit or dah tua, mungkin lebih baik tinggal di bandar , senang anak anak nak bawa ke Hospital, dekat lagi.
User avatar
bfhazia
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 196
Joined: Tue Mar 13, 2007 8:39 am
Credit in hand: 3.98
Location: Kota Kinabalu, sabah and Labuan

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby kuriktalinga » Fri Aug 22, 2008 9:18 am

kampung la ba yg siok...bikin takanan ni d bandar... :wall:
kuriktalinga
 
Posts: 22
Joined: Fri Aug 22, 2008 9:05 am
Credit in hand: 0.00

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby danny12345 » Fri Aug 22, 2008 10:25 am

new enterence..sory la kalau masuk2 turs post forum..
erm..syok jugak forum ni kan..tak lah terasa sangat jauh dari sabah..

kampung..bg saya is better la for orang yang memeng dah duduk kampung..
tapi kalo orang yang tak pernah pi bandar mmg jakun siket la..kalau trpigi bandar...
kalau tak pernah jumpa bangunan tinggi2.. :lolrf: ..

bg orang bandar..masuk kampung pun ada juga yhang jakun.. :sorry: :lolrf:
danny12345
 
Posts: 1
Joined: Thu Aug 21, 2008 10:40 am
Credit in hand: 0.00

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby scopyans » Tue Aug 26, 2008 5:46 pm

kebaikan tinggal dikampung
1.kos sara idup rendah(makan sama org keluarga)
2.udara segar.

kebaikan tinggal dibandar
1.senang cari duit(kerja)
2.banyak awek pilihan
3.jauh dari urang tua.(senang tiada urang larang)
4.banyak tempat hiburan.
5.barang murah.(tapi kos sara idup tinggi plak)


tapi kalau mati balik kekampung jua untuk di tanam bah ok ka
scopyans
 
Posts: 6
Joined: Tue Jul 15, 2008 1:18 am
Credit in hand: 0.00

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby vusak » Wed Aug 27, 2008 4:33 pm

aku minat tinggal di kampung sebab aku mimang urang kampung.....
Image
vusak
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 338
Joined: Sat Aug 23, 2008 10:27 am
Credit in hand: 20.03
Bank: 0.73

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby tingau » Wed Aug 27, 2008 5:48 pm

Sia suka tinggal di bandar....why? banyak entertainment bah...cempaka lah,wave lah.....uiiii yoh
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27964
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,559.16
Bank: 174,070.50
Location: Sabah

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby Tobuakar » Wed Aug 27, 2008 10:02 pm

Mcm kebanyakan semua cakap..memang ada pro n con...paling bagus juga kalau di kampung tapi buli pigi bandar juga...apapun, 10tahun sia merantau di tempat orang, tidak pernah sia tidak looking fwd mau balik kampung...pastu time mau balik bandar suda balik, sedih hatiku bagai diguris2 sebab 2x setahun sj dapat balik kampung....arap2 ada nasib dapat kerja di kk, pastu buli la sia tiap ujung mingu balik ranau :drool2:
Life is like a roll of toilet paper, the closer it gets to the end, the faster it goes....
User avatar
Tobuakar
Moderator
Moderator
 
Posts: 1525
Joined: Tue Feb 05, 2008 1:34 pm
Credit in hand: 2.63
Location: Penang

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby PakPandir » Thu Aug 28, 2008 1:33 am

sia pula lebih suka tinggal di kampung yang sadang sadang...tida talampau kampung tida juga talampau bandar pindik kata kampung tepi bandarlah...pasal sanang bah kalau mau buat apa apa saja ...kalau mau tanam tanam sayur buli buat di kampung kalau malas mau tanam tanam pigi saja bandar beli sayur jadi dua dua kamudahan buli dapat...kalau mau baurusan dengan mana mana pajabat pun sanang..pasal dakat saja dengan bandar..lapas sibuk sibuk di bandar buli kasih rilek itu kapala sama badan di kampung..mandi mandi sungai..hirup udara segar...tapi kalau mau hidup di kampung yang butul butul di tangah hutan sia bapikir panjang juga oh...bayangkanlah karita yang keluar untuk ke bandar sekali saja...masuk pun sekali...kalau terlepas...alamat kana tunggu bisuk lagilah...buli sakit jiwa oh.. :shakehead:
User avatar
PakPandir
 
Posts: 13
Joined: Wed Aug 27, 2008 11:59 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Mana bagus - tinggal di kampungkah di bandar?

Postby enol spine » Thu Aug 28, 2008 9:13 pm

i'm a kampung boy..prefer tinggal di kg tp nda la sampai nda mau keluar jalan2 tingu dunia..sometime i go travelling..saya cuma seorg penoreh getah and i'm proud of it..i love simplicity..kalau mau p bandar dekat ja bah tu..just a few miles away..lagipun ada jg rumah di bandar..tp nda la sampai mau menetap 100% di bandar..
..TAKE ME AS I AM..
enol spine
 
Posts: 65
Joined: Tue Aug 19, 2008 4:02 pm
Credit in hand: 0.00

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Kadai Kupi

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 4 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 6 users online :: 2 registered, 0 hidden and 4 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 4 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.