Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Bincang tentang hal berkaitan Islam. Pastikan perbincangan tidak melanggar peraturan forum. Harap jangan timbulkan isu yang tidak membawa manfaat.

Moderator: Moderators

Forum rules
Please read the Forum's Posting Requirements if you want to start or reply to a post in this forum.
READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations

Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sat Feb 21, 2009 11:27 pm

Salaam,

Artikel ini saya petik dari Sebuah Laman Web..... jika ada kebenaran, maka terimalah.... tiada paksaan untuk itu....... sekadar renungan bersama....

AQ 39:18. Yang mendengar ucapan, dan mengikuti yang paling baik daripadanya, mereka itulah orang-orang yang Allah memberi petunjuk kepada mereka; mereka itu, merekalah orang-orang yang mempunyai minda.

Bab 1 – Salam

Aku masih belum dapat melelapkan kedua-dua belah mataku ini. Sebelum aku ke Jordan tiga tahun lepas, kampung ini begitu aman dan sunyi. Ada yang bekerja membanting tulang diladang getah, dan ada yang telah menjadi penternak yang berjaya. Tak kurang pula yang hanya menangkap ikan darat dan menjualnya di simpang tiga, hanya untuk mencari sesuap rezeki bagi menyara keluarga tercinta.

Teringat juga dimasa kecilku. Aku leka dengan tali air, bendang dan muara. Mereka menjadi teman sejati ku. Sebelum ku kesana, aku mesti singgah diwarung ayah Tasha untuk membeli ais kepal beinti kacang merah, sedapnya tidak terhingga. Pasti menjilat jari.

Kisah lama terhenti bila sang nyamuk berlabuh dipipi. Aku bersyukur kerana dua puluh lapan hari aku disini, yang tinggal hanya beberapa hari lagi, saki baki cuti, yang perlu aku habiskan di kampung kelahiran ku, Kampung Sungai Murni.

Aku amat kecewa suasana tidak lagi seperti dulu. Gegendang telinga ini masih terdengar rintihan dua imam, kenduri si Salim yang dipulaukan, kambing Joyah yang hilang, harga getah meruncing, dan yang terbaru si Samiah, jiran muda sebelah rumah sudah pula menjadi janda, entah mengapa musibah telah melanda satu demi satu, tanpa henti.

Esok aku akan ambil bubu di muara, sebelum tu singgah dahulu diwarung Wak Seman. Beli kopi "O" pekat dan roti bakar calit mentega sebagai sarapan. Aku terbayang wajah Tasha, anak dara Wak Seman, dia pasti tertunduk malu setiap kali bersua dengan ku. Harap-harap esok dia akan tolong ayahnya di warung kopi atau setidak-tidaknya dia akan bersimpuh dengan kain batiknya ditangga kayu beranda.

Tiba-tiba hati ku jadi sayu, bila tahu kisah diriku diperkatakan orang. Aku sudah tidak seperti dulu. Aku dikatakan pembawa gila isim akibat pembawakan ideologi baru. "Lantaklah". Bisik suara hatiku.

Esoknya aku bangun awal. Aku meniti batas untuk ke warung Wak Seman. "Macam tu juga !". Bisik hati kecil ku. Jelas kelihatan Wak Seman, Pak Rashid dan Lebai Ngah duduk bersembang semeja. Aku tak mahu singgah diwarung kopi kerana firasat ku mula membisikan bahawa mereka sedang mengata-gata pada ku lagi.

Tangan dihulur, pinggang di cekak, berkerut kening Wak Seman mengeluar pendapat. "Apa dia tau – baru balik dari Jordan sudah berani membangkang Lebai Ngah".

"Nanti dulu, Seman oiii" pintas Pak Rashid. "Tu pun dia - panggil dia!". "Mari sebentar Brahim, Lebai Ngah pun ada dekat sini, banyak sangat kami dengar pasai kamu Brahim. Kami mahu dengar dari mulut kamu sendiri, Lebai Ngah pun ada disini". Pelawa Pak Rashid lagi.

Aku dipersimpangan dilema. Kali ini aku terjebak. Perlukah aku menolak undangan mereka, atau haruskah aku memberanikan diri. "Haq tetap haq, batil mesti ditentang". Bisik hati kecil ku ini.

"Salamun Alaikum". Aku menyapa sekelian yang ada. "Cuba Lebai dengar apa dia kata tadi, dia kata "Salamun Alaikum", kita kata "Assalamualaikum Waramatullahi Wabarakatuh". Bentak Pak Rashid sambil kerling pada ku.

"Dari mana kamu dapat perkataan tu Brahim ?". Tanya Lebai Ngah pada ku. "Quran". Kata ku sepatah. "Ayat mana tu ?". Tanya si Lebai.

"Betul tu Lebai, budak Brahim ni, cuba mengajar ayat-ayat Quran kepada kita. Dia tak tahu, kita dah makan garam dulu !". Wak Seman, si taukeh warung menyampuk sakan.

"Lebai, kalau saya ringkaskan, Quran ialah satu Pembeza, untuk hambaNya (25:1). Qur'an itu mulia (55:77), indah (85:21), bijaksana (36:2). Ayat Kitab yang jelas (12:1).Satu penurunan daripada Pemelihara semua alam (26:192). Di dalamnya tiada keraguan dan menjadi petunjuk bagi orang-orang yang bertakwa (2:2). Satu perkataan yang menetapkan (86:13). Satu bentuk kehukuman (13:37). Kami yang menurunkan Peringatan tersebut dan Kami yang menjaganya (15:9). Satu teguran, satu penyembuhan bagi apa yang di dalam dada, satu petunjuk, dan satu pengasihan bagi orang-orang mukmin (10:57). Kebijaksanaan (Hikmah) yang Pemelihara kamu mewahyukan kamu (17:39). Ia adalah di dalam ibu Kitab, di sisi Kami; sungguh tinggi, bijaksana (43:4) Satu cahaya, yang dengannya Kami memberi petunjuk kepada siapa yang Kami mengkehendaki (42:52). Satu penyembuhan, satu pengasihan bagi orang mukmin, dan bagi orang zalim, ia dalam kerugian (17:82). Kitab yang tidak ada sebarang kebengkokan (18:1). Memberi amaran akan bencana yang keras daripada-Nya, dan untuk memberi berita gembira kepada orang mukmin (18:2) Yang menyuruh mereka pada yang baik, dan melarang kemungkaran, menghalalkan benda yang baik, mengharamkan yang buruk, membebaskan mereka daripada beban dan belenggu mereka (7:157). Kami menurunkan kepada kamu Kitab dengan benar, mengesahkan Kitab sebelumnya, dan mengawalnya dan hakimkanlah menurut apa yang Allah menurunkan, jangan mengikuti keinginan mereka untuk mengabaikan yang benar (5:48), antara yang persoalan yang menarik untuk difikirkan ialah ia adalah satu Peringatan yang diberkati, yang Kami menurunkan; maka adakah kamu sekarang menolaknya ? (21:50) dan inilah Ahsan-al-Hadith (39:23), iaitu hadis yang paling baik sebagai sebuah Kitab". Kata ku lagi.

Oleh kerana Al-Qur'an adalah wahyu Allah (42:7), untuk menjadi pedoman hidup dan sumber hukum bagi setiap Muslim (4:105; 5:49,50; 45:20), maka dengan Kitab ini juga saya akan bacakan ayat 6:54 yang menyatakan "Dan apabila orang-orang yang mempercayai ayat-ayat Kami datang kepada kamu, katakanlah, "Salamun alaikum (Kesejahteraan ke atas kamu)." Pemelihara kamu menuliskan (menetapkan) untuk diri-Nya pengasihan, bahawa sesiapa antara kamu membuat kejahatan dalam kejahilan, dan sesudah itu bertaubat, dan membetulkan, maka sesungguhnya Dia Pengampun, Pengasih.". Kata ku lagi.

"Salahkah kalau saya ikut arahan Tuhan ?". Aku bertanya.

"Salah tu – memang tak salah, tapi Assalamualaikum Waraoh Maullah Hi Wabarakatuh itukan lebih baik dan lebih sempurna. Itu yang Nabi ajar pada sahabat-sahabat baginda, seterusnya para sahabat muktabar telah membukukan perkataan tadi lalu terjadilah apa yang dipanggil buku hadis". Lebai berkata. Wak Seman, dan Pak Rashid mengangguk-angguk tanda setuju, macam itik nila pulang petang.

Wak Seman dan Pak Rashid mulai tersengeh. Gigi-gigi jarang dipenuhi dengan nakotin rokok jelas kelihatan. Lebai akan meratah si Brahim hidup-hidup. Lebai dah 20 tahun mengajar di pondok. Sekarang dia menjadi pengetua dipondok Darul Wal Sunnah. Sapa tak kenal Lebai Ngah, cukup terkenal dengan fatwanya. Dulu kerap masuk TV dan ceramah di radio, sekarang ini dia dibarisan pembangkang.

"Lebai, sedarkah apa yang Lebai katakan ini ?." Aku bertanya spontan. Wajah Lebai mula bertukar warna. Merah padam jadinya. Tahukah Lebai perkatan ini konsistan dari manusia, hingga ke malaikat, di akhirat dan mereka yang berada di Al-Akraf pun berkata dengan perkataan yang sama. Lebih menarik lagi bila Tuhan juga memberi salam sedemikian rupa". Aku mula berhujah.

Mereka terdiam. Aku mengambil kesempatan ini. Bukan senang nak berdebat dengan puak tua keladi ini, yang amat terkenal dengan slogan parti songsang mereka. Siapa yang tidak menyokong parti mereka adalah puak sesat dan akan masuk Neraka.

"Cubalah Lebai fikirkan, 7:46. "Dan antara keduanya ada tabir, dan di atas Benteng adalah lelaki-lelaki yang mengenali masing-masing dengan tanda mereka yang memanggil orang-orang Taman, "Salamun alaikum!" Mereka belum memasukinya, dan mereka sangat menginginkannya."

Kemudian Lebai, malaikat akan menyeru pula kepada orang-orang yang berbuat baik supaya masuk ke Syurga dengan berkata 13:24. "Salamun alaikum, kerana kamu telah bersabar." Sangat baiknya tempat kediaman muktamad."

Dan dalam ayat berikutnya 16:32. "Yang malaikat-malaikat mematikan sedang mereka berkeadaan baik, dengan berkata, "Salamun alaikum! Masuklah ke Taman kerana apa yang kamu telah buat."

39:73 "Kemudian orang-orang yang takut kepada Pemelihara mereka dihalau dalam kumpulan-kumpulan ke Taman, sehingga apabila mereka datang kepadanya, dan pintu-pintunya dibuka, dan penjaga-penjaganya berkata kepada mereka, "Salamun alaikum (Kesejahteraan ke atas kamu)! Kamu telah maju dengan baik; masuklah untuk tinggal selama-lamanya."

Kemudian Lebai didalam Syurga tidak ada percakapan sia-sia kerana Allah telah berfirman didalam Quran 10:10. "Seruan mereka di dalamnya, "Engkau disanjung, ya Allah", dan salam hormat mereka, "Salam", dan akhir seruan mereka, "Segala puji bagi Allah, Pemelihara semua alam."

Dan dalam surah Yasin yang kita baca pun ada menyebutkan salam Allah 36:58. "Salam!" ialah perkataan daripada Pemelihara yang Pengasih." Itu yang Allah ajar, Lebai Ngah beranikah untuk tidak patuh dengan perintahNya?. Tanya ku pada si Lebai.

Pak Rashid mula mengganguk. Lebai Ngah pula mula nampak mati kutu. Telinganya bertambah merah. Dia membetulkan serban hijau yang hampir lusuh itu, seterusnya pula dia membelai pula janggutnya yang tak seberapa helai itu. "Jadi salahkah jika aku ingin mengucapkan Assalamualaikum Waraoh Matullah Hi Wabarakatuh ?". Lebai seolah-olah ingin meminta satu kepastian.

"Salah". Jawap ku sepatah. "Mengapa salah". Tanya Lebai Ngah lagi.

"Kerana 58:8. "Tidakkah kamu merenungkan orang-orang yang dilarang daripada pembicaraan rahsia, kemudian mereka mengulangi apa yang mereka telah dilarang padanya, dan mereka berbicara rahsia dalam dosa dan permusuhan, dan dalam mengingkari rasul? Kemudian, apabila mereka datang kepada kamu, mereka memberi salam hormat kepada kamu dengan yang tidak menurut salam hormat daripada Allah kepada kamu; dan mereka berkata, "Mengapa Allah tidak mengazab kita kerana apa yang kita mengatakan?" Cukuplah bagi mereka Jahanam, di mana mereka dipanggang - satu kepulangan yang buruk!". Kata ku, seterusnya aku bertanya kembali "Kenapa susah sangat untuk Lebai nak ikut salam seperti yang Allah ajarkan itu ?"

"Quran sendiri kata kita kena pegang pada hadis, oleh itu hadis yang mengajar Assalamualaikum Waraoh Maullah Hi Wabarakatuh". Ujar si tuan Lebai.

"Lebai, kalau hadis bertentangan dengan Quran, Lebai nak pilih yang mana ?". Tanya ku lagi.

Lebai hanya membeliakan kedua-dua matanya. Lebai tahu, semua ulamak-ulamak seluruh dunia baik dari zaman sesudah Nabi wafat hingga ke kiamat sekalipun, dari golong Sunnah Wal Jamaah hingga ke Shiah pasti akan mengakui kalau hadis bertentang dengan Quran, maka secara otomatik hadis itu tertolak.

"Takan kamu pura-pura tak tahu, apa sahaja yang rasul beri kamu, ambillah, apa sahaja yang dia melarang kamu daripadanya, hentikanlah". Lebai mula naik berang.

"Minta maaflah banyak-banyak Lebai Ngah, janganlah Lebai Ngah ambil sebahagian sahaja daripada ayat untuk berhujah, ayat itu dari surah 59 ayat 7. "Segala apa rampasan perang yang Allah memberi rasul-Nya daripada penduduk bandar-bandar raya adalah kepunyaan Allah, dan rasul-Nya, dan sanak saudara yang dekat, dan anak-anak yatim, dan orang-orang miskin, dan musafir, supaya ia jangan bergilir antara orang-orang kaya antara kamu. Apa sahaja yang rasul memberi kamu, ambillah; apa sahaja yang dia melarang kamu daripadanya, hentikanlah. Dan takutilah Allah; sesungguhnya Allah keras dalam pembalasan sewajarnya". Kata ku lagi.

"Ini perihal kes rampasan perang, Lebai. Katakanlah kalau harta rampasan perang sebanyak seratus keping wang emas, tujuh puluh ekor kuda, enambelas baju besi, dan lapan buah lembing. Bagaimana Nabi hendak membahagikan harta tersebut sama rata. Kalau Nabi bagi saya baju besi mungkin saya tak dapat kuda, mungkin pula Lebai akan dapat kuda, Pak Rashid pula mungkin akan mendapat sepuluh keping wang emas. Apa yang penting, buat Nabi ialah tunaikan perintah Allah seperti ayat 59:7. Kita dan masyarakat mesti akur pada agihan Nabi, kerana sesungguhnya Allah keras dalam pembalasan sewajarnya !". Kata ku menutup hujah.

"Aku tak puas hati. Malam karang kita berjumpa disini. Aku akan bawa Ustaz Harun Hashim sekali. Dia tu bekas universiti Al-Azhar. Dia ada PHD. Dia regu kamu". Kata Lebai Ngah lagi. "Jangan lupa lepas Insak, jangan pula kamu lupa!". Pesan Lebai Ngah berkali-kali sambil mencapai basikal mininya. Dia terus mengayuh cepat. Sesekali dia menoleh kebelakang, mungkin masih tak puas hati agaknya.

Aku minta diri sambil berkata "Salamun Alaikum". Wak Seman, dan Pak Rashid jelas terpingga-pinga. Adakah mereka sedang memikirkan bagaimana hendak menjawap salam yang amat janggal sekali bagi mereka itu. Aku terus berlalu. Menuju ke muara. Melihat bubu. Entah mengena entahkan tidak.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Advertisement

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sat Feb 21, 2009 11:30 pm

Bab 2 – Mahzab/Quran


Alhamdulilah – bubu ku hampir separuh penuh dengan muatan sepat dan keli. Esok bolehlah pinta emak buat gulai lemak cili api. Tambah pula dengan cili padi dan pucuk ubi. Enaknya tidak terperi. Matahari telah lama pergi. Bulan pula silih berganti. Aku harus pergi. Ada tamu sedang menanti.

Lebai Ngah, Ustaz Harun ditemankan dengan Pak Rashid dan Wak Seman sedang menunggu diwarung. Asap rokok tembakau jawa dan bau curut menyusuk hidung. Aku membetulkan cermin mata ku.

"Brahim, kamu ini bermazhab apa ?". Ustaz Harun mula memecah keheningan malam. Aku belum melabuhkan punggung dibangku panjang. "Salamun Alaikum". Kata ku, dengan perlahan-lahan. Aku pun mencari tempat untuk melabuh punggung, maklumlah, bangku panjang telah berusia lanjut. Aku harus berhati-hati. Namun kedua-dua bola mata liar aku terus memerhatikan gerak mulut mereka. Ada yang terkumat-kamit, ada yang tidak bergerak dan ada yang terus mengatakan "Wa’alaikumus Salam Waroh Matullah Hi Wabarakatuh".

"Dosa". Kataku ringkas. Bebola mata Ustaz Harun hampir tersembol keluar dari rongganya. "Mengucap Brahim". "Kita ini mazhab Sunnah Wal Jama’ah, Mahzab yang diperakuai". Lebai Ngah mula berhujah."

"Izinkan saya tanya satu soalan kepada Lebai dan Ustaz Harun – Nabi Muhammad bermazhab apa, Shafie, Hambali, Hanafi, Maliki, Qardani, Mutazillah, Khawarij atau Shiah ?". Tanya ku lagi.

"Nabi tidak pernah bermahzab. Semua mazhab hanya datang setelah Nabi wafat". Kata Ustaz Harun.

"Alhamdulilah, kalau Nabi Muhammad sendiri tidak bermazhab, Allah pun tak suruh kita bermahzab, kenapa pula kita mesti untuk bermazhab ?". Kata ku.

"Errrr" "Kita kena bermazhab pasai bahasa Quran itu tinggi, bukan taraf kita untuk mengkajinya, imam-imam muktabar sudah mengkaji Quran, kita ikut sajalah arahan mereka". Ustaz Harun mula berceramah.

"Ya… ya…" suara-suara menyokong datang dari pelbagai arah.

Aku membuka beg galas, mengeluarkan Quran dan aku letakkanya diatas meja. Mata ku masih liar memerhatikan gerak-geri mereka. Aku beri pada Ustaz Harun. Ustaz sambut dengan selamba.

"Cuba lihat 6:159. "Orang-orang yang membuat pecahan dalam agama mereka, dan menjadi golongan-golongan, kamu bukanlah daripada mereka dalam apa-apa pun. Urusan mereka hanyalah kepada Allah, kemudian Dia akan memberitahu mereka apa yang mereka telah buat".

"Adakah ayat ini susah benar hendak difaham sehingga memerlukan ulamak atau tuan guru untuk menghuraikan dan manafsir pada kita ?". Aku bertanya pada Ustaz Harun lagi.

"Cuba tenggok ayat 19:37 pula. "Tetapi golongan-golongan berselisih sesama mereka, kemudian kecelakaanlah bagi orang-orang yang tidak percaya kerana senario hari yang besar."

"Cuba Ustaz perhatikan baik-baik, tiap-tiap golongan asyik berselisih sesama mereka, Umno dengan Pas, Sunnah dengan Shiah, masing-masing aysik mengatakan merekalah puak yang terbaik disisi Allah, maka dengan egonya pula mereka akan berfatwa bahawa selain dari puak mereka adalah puak kafir yang menyesatkan". Kata ku lagi.

"Jika saya tanya, puak manakah yang paling benar di sisi Allah, semua manusia akan berlumba-lumba mendakwa bahawa puak mereka sajalah dijalan yang benar. Tidak ada satu manusia sekali pun yang sanggup mengakui yang merekalah dari puak yang songsang - betul tak ?". Tanya ku lagi.

"Ustaz lupakah bahawa Allah telah berfirman 30:32."Daripada orang-orang yang memecahkan agama mereka, dan menjadi golongan-golongan, tiap-tiap golongan berbangga dengan apa yang di sisi mereka."

Dan dalam satu ayat yang lain pula 43:65. "Tetapi golongan-golongan antara mereka berselisih; maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang membuat kezaliman kerana azab hari yang pedih.". Kata ku lagi.

"Wak Seman, suatu masa dahulu, ada terjadi satu peperangan besar kerana mempertahankan hujah yang wajarkah "Bismillah" itu patut dibaca kuat ataupun perlahan dipermulaan Fatihah. Ratusan pejuang kedua-dua pihak terbunuh, kemudian perang lagi kerana fahaman fanatik Sunni dan Shiah. Ini terjadi kerana masing-masing mempertahankan ideologi masing-masing. Kaki cucuk adalah ulamak-ulamak syaitan dari puak-puak mereka sendiri, yang mengeluarkan fatwa bahawa darah mangsa mereka adalah halal, dan kalau mereka pula yang terbunuh, mereka akan mendapat ganjaran syurga, tapi sorrylah, Allah sendiri menjanjikan mereka degan azab yang pedih". Kata ku lagi.

"Astagfirullah". Sepatah perkataan keluar dari mulut Pak Rashid.

"Oleh itu, saya ingin membuat satu kenyataan disini, bahawa berdasarkan ayat-ayat diatas, maka saya tidak bermahzab!". Kata ku tegas. Ada mulut yang terlopong besar,

"Kamu sesat". Pintas Pak Rashid cepat. "Kalau dengan Quran itu, saya sesat, saya rela, saya akur". Bentak ku.

Angin sejuk kian terasa. Bunyi cengkerik sesekali memecah keheningan malam. Aku hanya menanti hujah bantahan. Mungkin mereka sedang memerah otak untuk mematikan hujah ku. "Jika kamu tak bermazhab, adakah kamu ikut mana-mana tarekat ?". Tanya Wak Seman.

"Saya sempat meyelamatkan diri saya dari mulut buaya, takan pula saya nak menjerumuskan diri saya dalam mulut naga ?. Cuba Wak semak Surah 72 ayat 11 hingga 15". Kata ku lagi.

"Dan sebahagian daripada kami adalah yang salih, dan sebahagian daripada kami tidaklah demikian; jalan-jalan (tarekat) kami berlainan. Sesungguhnya kami menyangka bahawa kami tidak dapat mengandaskan Allah di bumi, dan tidak juga mengandaskan-Nya dengan melarikan diri. Apabila kami mendengar petunjuk, kami percaya kepadanya; dan sesiapa yang mempercayai Pemeliharanya, Dan sebahagian daripada kami muslim, dan sebahagian daripada kami menyimpang. Mereka yang tunduk patuh mencari kelurusan hati, Tetapi bagi mereka yang menyimpang, mereka menjadi kayu api untuk Jahanam!". Aku membaca ayat itu kepada mereka.

"Tak mahulah Wak, saya tak mahu jadi kayu api buat Jahanam". Kata ku lagi. Aku cuba berseloroh.

"Dahlah kamu tak bermahzab, tidak pula bertarekat, kamu pula tak tahu bahasa Arab, macam mana kamu hendak memahami Quran ?". Berdesing telingaku bila Wak Seman berkata begitu. "Bahasa Quran itu tinggi !". Sambungnya lagi.

"Perlu tahu bahasa Arab baru boleh faham Quran ke Wak ?. Adakah Wak ingat Abu Jahal, Abu Lahab, Firaun, Haman dan Qarun tak faham bahasa Arab ?. Adakah isteri Nabi Nuh dan isteri Nabi Lut dan bapa Nabi Ibrahim pun tak paham bahasa Arab ? ".

"Sebenarnya mereka pilih untuk tidak beriman. Wak harus faham, Syurga bukan dibuat khas untuk orang yang tahu berbahasa Arab, manakala Neraka bukan pula bukan dicipta untuk mereka yang tidak tahu berbahasa Arab !." Aku bertegas.

"Isteri Firaun tahu juga tahu bahasa Arab, tapi, Alhamdulilah, dia pilih untuk beriman". Kata ku lagi.

"Wak, udah lah tu, janganlah asyik mengatakan bahawa bahasa Quran tinggi hingga kita tidak boleh faham, adakah Wak tahu siapa yang mengajar Quran ?". Tanya ku.

"Guru Quran lah". Bentak Wak Seman. "Kalau saya mengatakan 55:1. "Yang Pemurah, Mengajar Al-Qur'an". Apa Wak nak bantah ?". Tanya ku lagi.

"Adakah kamu ingat Allah mengajar Quran kepada kamu, Brahim ?". Tiba-tiba sahaja Ustaz Harun mencelah, cuba untuk menyokong hujah Wak Seman.

"Allah telah berfirman 40:57. "Sungguh, ciptaan langit dan bumi adalah lebih besar daripada ciptaan manusia; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahuinya." "Ustaz, kalau Allah sendiri telah mengatakan bahawa ciptaan manusia ini kecil, adakah pula untuk mengajar hambanNya pula menjadi suatu tugasan yang mustahil bagi Allah ?". Tanya ku lagi.

Wak menghulur tangan kanan. Urat-urat tua membaluti kulitnya yang berkerdut, manakala bulu roma perang pula menghiasi seluruh tangan tuanya itu.

"Cuba Wak baca ayat 12:1 & 12:2" pinta ku. "Alif Lam Ra. Inilah ayat-ayat Kitab yang jelas. Kami menurunkannya sebagai sebuah Qur'an bahasa Arab, supaya kamu faham". Wak Seman mula membaca Quran dengan dialek Jawanya.

"Bagaimana Wak, adakah Wak faham maksud ayat itu ?". Tanya ku. Wak hanya mengganguk.

"Apa yang Wak faham ?". Tanya ku lagi.

"Apa yang aku baca tadi, aku fahamlah, Tuhan kata, ayat-ayat Kitab yang jelas, Quran diturunkan dalam bahasa Arab supaya kita paham ". Bentak Wak.

"Kalau macam tu, Alhamdulilah, senanglah kerja saya". Kata ku sambil kerling pada Ustaz Harun.

"Nabi Muhammad adalah orang Arab, Quran pula turun dalam bahasa Arab untuk Nabi Muhammad sampaikan pada kaumnya yang bertutur bahasa Arab. Ini adalah supaya semua orang paham, tetapi, kalaulah pada masa itu, Quran diturunkan dalam bahasa Jawa, apa nak jadi ?". Aku cuba bermain logik.

"Aku tak faham apa yang hang cuba kata Brahim, hang ni dah gila !". Sang Ustaz komen.

"Apa yang saya cuba kata ialah, kalau Quran diturun dalam bahasa Jawa sekali pun, maka 41:44. "Jika Kami membuatnya sebuah Qur'an dalam bahasa asing, tentu mereka berkata, "Mengapakah ayat-ayatnya tidak dijelaskan? Adakah dalam bahasa asing sedang orangnya Arab?" Katakanlah, "Bagi orang-orang yang percaya, ia adalah satu petunjuk, dan satu penyembuhan; tetapi orang-orang yang tidak mempercayai, di dalam telinga mereka ada sumbatan, dan bagi mereka, ia adalah satu kebutaan; mereka itu, mereka dipanggil dari tempat yang jauh". Kata ku lagi.

"Manakala dalam ayat 18:57 pula, Allah telah berfirman melalui lidah nabiNya yang bermaksud "Dan siapakah yang lebih zalim daripada orang yang diperingatkan dengan ayat-ayat Pemeliharanya, lalu dia berpaling daripadanya, dan melupakan apa yang tangan-tangannya mendahulukan? Sesungguhnya Kami meletakkan penudung pada hati mereka supaya mereka tidak memahaminya, dan di dalam telinga mereka sumbatan; dan walaupun kamu menyeru mereka kepada petunjuk, mereka tidak akan mendapat petunjuk selama-lamanya."

Lalu aku sambung lagi "27:1. Tha Sin. Inilah ayat-ayat Al-Qur'an, dan sebuah Kitab yang jelas." Dan dalam surah 54 sahaja , ada 4 ayat iaitu 17/22/32 dan 40 mangatakan "Sesungguhnya Kami memudahkan Al-Qur'an untuk Peringatan. Adakah sesiapa yang mengingatinya?". Aku berhujah lagi.

"Saya rasa tak susah untuk memahami ayat tersebut, betulkan Wak ?". Tanya ku lagi.

Wak Seman menganggok, tanda setuju.

"Sebenarnya bahasa bukan satu isu, Quran itu mudah untuk dipahami oleh semua manusia yang waras, tetapi syaitan-syaitan yang berserban tinggi telah memesongkan manusia pada ajaran Tuhan". Kata ku.

Ustaz Harun Bin Hashim terdiam. Mata dia tepat memandang kearah ku. Dia seolah-olah ingin menelan aku hidup-hidup. Aku tak kisah semua itu. Apa yang aku pasti Tuhan tidak tipu hambaNya. Ujian baru sahaja tamat keatas Wak Seman. Dia mula faham Quran dengan bahasa dia sendiri, tidak seperti hari-hari lalu dimana dia baca Quran dalam bahasa Arab, bahasa yang dia sendiri tak faham.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sat Feb 21, 2009 11:33 pm

Bab 3 – Wudu/Sunnah

Malam masih panjang. Kopi dan teh saling berganti. Kretek, curut dan rokok daun tembakau jawa pula menjadi penghalau nyamuk yang setia. Masing-masing tidak berubah tempat.

"Bagaimana kamu berwuduk, Brahim". Tanya Ustaz Harun. Tiba-tiba pasal wuduk pula dibawa ke meja perbincangan.

"Allah telah berfirman 5:6. "Wahai orang-orang yang percaya, apabila kamu berdiri untuk solat, basuhlah muka kamu, dan tangan kamu hingga siku, dan sapulah kepala kamu, dan kaki kamu hingga pergelangan kaki. Jika kamu dalam junub, bersihkanlah diri kamu; tetapi jika kamu sakit, atau dalam perjalanan, atau jika salah seorang antara kamu datang dari tandas, atau kamu menyentuh perempuan, dan kamu mendapati tiada air, maka bertayamumlah (minta pertolongan) dengan debu tanah yang baik, dan sapulah muka kamu, dan tangan kamu dengannya. Allah tidak menghendaki untuk membuat sebarang kesulitan bagi kamu, tetapi Dia menghendaki untuk membersihkan kamu, dan supaya Dia menyempurnakan rahmat-Nya ke atas kamu, supaya kamu berterima kasih". Kata ku.

"Jadi kalau macam tu, kentut batal tak wuduk ?". Tanya sang Ustaz.

"Kentut tak batal wuduk kerana orang kentut tak pergi cari tandas". Kata ku sinis.

"Kamu tahu macam mana nak basuh muka, berapa kali nak basuh?". Tanya Ustaz Harun.

"Kalau Ustaz nak tahu muka itu ada dimana, tolong suruh anak kecil seusia empat tahun itu basuh muka. Itulah muka, kemudian basuhlah sekadar Ustaz larat, tapi jangan pula membazir, takut jadi teman syaitan seperti ayat 17:27 sudahlah". Aku terus berhujah.

"Kamu jangan kurang ajar, Brahim". Ustaz Harun mula meninggikan suara.

"Saya kata begitu kerana Ustaz cuba memperbodohkan minda Ustaz sendiri. Walaupun Ustaz tahu dimana muka, tapi Ustaz nak ulamak memberitahu Ustaz dimana letaknya muka Ustaz". Kata ku lagi.

"Kalau aku nak basuh tiga kali apa salahnya, itu Sunnah". Kata Pak Rashid. Semua bersetuju kecuali aku.

"Kalau begitu baik mandi sekali. Itu lebih bersih, tapi Allah berfirman seperti ayat itu "Dia menghendaki untuk membersihkan kamu, dan supaya Dia menyempurnakan rahmat-Nya ke atas kamu, supaya kamu berterima kasih". Inilah ujian. Allah kata cukup dengan empat anggota kerana Allah hendak menyempurnakan rahmatNya keatas kita supaya kita berterimakasih - ikut atau ingkar". Kata ku selamba.

"Agak-agak Pak Rashid, bila Pak Rashid tanya soalan begitu pada Nabi, apa jawapan Nabi ?". Tanya ku.

"Tentulah Nabi basuh seperti apa yang Allah suruh". Pintas Ustaz Harun cepat. "Kalau begitu basuh saja empat anggota. Itu arahan Allah. Itu yang Nabi buat. Itu juga Nabi ajar, tetapi, kalau rasa tak cukup lagi, maka silalah ikut arahan tuhan-tuhan lain". Kata ku lagi.

"Malas aku nak layan budak ni – cakapnya berbelit". Bentak Ustaz Harun. "Siapa yang berbelit, tadi Ustaz mengaku nak basuh lebih kerana Sunnah Nabi, untuk pahala yang lebih konon, sekarang Ustaz kata empat bahagian cukup – yang mana satu yang betul ni ?". Aku pura-pura bertanya.

"Ustaz, izinkan saya jelaskan disini, tidak ada Sunnah Nabi kerana 6:50. Katakanlah, "Aku tidak mengatakan kepada kamu, 'Aku mempunyai perbendaharaan Allah'. Aku tidak mengetahui yang ghaib, dan aku tidak mengatakan kepada kamu, 'Aku seorang malaikat'; aku hanya mengikuti apa yang diwahyukan kepadaku." Katakanlah, "Adakah orang yang buta dengan orang yang melihat sama? Tidakkah kamu memikirkan?"

"Seterusnya dalam ayat yang lain 7:188. Katakanlah, "Aku tidak ada kuasa untuk memanfaatkan diriku atau memudaratkan, kecuali seperti yang Allah mengkehendaki. Sekiranya aku mengetahui yang ghaib, tentu aku mengambil banyak kebaikan, dan keburukan tidak akan menyentuhku. Aku hanyalah seorang pemberi amaran dan pembawa berita gembira bagi kaum yang mempercayai."

"Seterusnya surah 72 ayat 21 hingga 23, Katakanlah, "Sesungguhnya aku tidak memiliki kuasa kepada kamu, sama ada untuk kemudaratan atau untuk kelurusan. Katakanlah, "Daripada Allah, yang melindungi aku tiada sesiapa, dan aku mendapati, selain daripada-Nya, tiada perlindungan, Melainkan satu Penyampaian daripada Allah, dan Mesej-Mesej-Nya. Dan sesiapa mengingkari Allah dan rasul-Nya, baginya api Jahanam; di dalamnya mereka tinggal selama-lamanya, dan selamanya." Kata ku lagi

46:9. Katakanlah, "Aku bukanlah yang baru antara rasul-rasul, dan aku tidak mengetahui apa yang akan diperbuatkan terhadapku, atau terhadap kamu. Aku hanya mengikuti apa yang diwahyukan kepadaku; aku hanyalah seorang pemberi amaran yang jelas."

"Allah telah menitah perintah untuk Nabi supaya membuat keyataan rasmi pada kaumnya bahawa dia sendiri adalah diantara para rasul, dia sendiri tidak mengetahui apa yang akan diperbuatkan terhadapnya sendiri, atau terhadap orang lain. Nabi hanya mengikuti apa yang diwahyukan kepadanya, dan dia sendiri pula hanyalah seorang pemberi amaran yang jelas". Kata ku lagi.

"Manakala dalam ayat 10:15. Dan apabila ayat-ayat Kami dibacakan kepada mereka, bukti-bukti yang jelas, orang-orang yang tidak mengharapkan untuk bertemu dengan Kami berkata, "Datangkanlah Al-Qur'an selain yang ini, atau tukarkanlah ia." Katakanlah, "Tidak patut bagiku untuk menukarkannya dengan kemahuan diriku sendiri. Aku tidak mengikuti apa-apa, melainkan apa yang diwahyukan kepadaku. Sesungguhnya aku takut, jika aku mengingkari Pemeliharaku, akan azab hari yang besar."

"Ustaz, dalam ayat ini, mereka beri cadangan kepada Nabi supaya Nabi memilih ayat itu sendiri. 7:203. "Dan apabila kamu tidak mendatangkan kepada mereka satu ayat, mereka berkata, "Mengapakah kamu tidak pilih sendiri?" Katakanlah, "Aku hanya mengikuti apa yang diwahyukan kepadaku daripada Pemeliharaku; inilah bukti yang nyata daripada Pemelihara kamu, dan petunjuk, dan pengasihan, bagi kaum yang mempercayai."

"Ustaz, dalam ayat 38:70, Nabi berkata "Hanya ini yang diwahyukan kepadaku, bahawa aku hanyalah seorang pemberi amaran yang jelas". Kata ku lagi.

"Oleh itu, perlukah kita menukar syariat Allah seperti ayat 42:21. Atau, adakah mereka mempunyai sekutu-sekutu yang mensyariatkan untuk mereka sebagai agama, yang dengannya Allah tidak mengizinkan? Jika tidak kerana Kata Ketetapan, tentu ia diputuskan antara mereka. Bagi orang-orang yang zalim, azab yang pedih". Aku membaca ayat-ayat suciNya.

"Kalau Nabi sendiri mengaku tidak ada Sunnahnya, siapa lak yang memandai berkata ini semua Sunnah Nabi ?". Aku bertanya.

"Kalaulah benar Nabi berani menokok tambah hukum Allah, macam Allah kata empat bahagian, Nabi buat lapan bahagian, tahukah Pak Rashid apa Allah akan buat pada Nabi ?". Tanya ku pada Pak Rashid.

"Entah" selamba sahaja Pak Rashid menjawap. Ustaz Harun buat-buat tercenggang.

"Jawapan itu ada pada ayat 69, ayat 44 hingga 47. Sekiranya dia mengada-adakan terhadap Kami sebarang ucapan, Tentu Kami mengambilnya dengan tangan kanan, Kemudian pasti Kami memotong urat jantungnya, Dan tiadalah seseorang daripada kamu yang dapat menghalangi dia."

Aku berkata lagi "Ayat ini serius Ustaz, kalau Nabi berani menokok tambah pada sebarang arahan Allah, Allah akan mematikan Nabi dengan memotong urat jantungnya !". Aku terus menyambung hujah.

"Kamu tidak faham Brahim". Ustaz Harun cuba berceramah. "Sunnah itu sebagai pelengkap Quran"

"Sudahlah Ustaz, ayat-ayat ini dibaca sendiri dihadapan Ustaz, lagi-lagi Ustaz buat-buat tak faham, baiklah kalau begitu, saya minta tolong Ustaz untuk membuat satu kenyataan rasmi disini bahawa Quran itu tidak lengkap, dan perlu ada Sunnah lain untuk memperlengkapkan Quran !". Aku cuba memusing belitan hujah Ustaz Harun sebagaimana belitnya serban dia, begitulah belitan lidahnya.

Ustaz Harun tersentak. Sekali lagi dia tersandar di tiang warung. Dia terdiam seketika. Aku menghirup saki baki kopi yang telah lama sejuk. Ustaz tidak berani membuat keyataan tersebut, mungkin dia teringat ayat yang melarang supaya jangan berlebihan dalam agama.

"Buat pengetahuan Ustaz, Nabi hanya menyampaikan sesuatu yang jelas bukan tinggalkan sesuatu yang menjadi keraguan pada kita. Lepas tu kita pula mengambil keraguan tersebut lalu bertengkar dan berbunuh sesama kita, atas dasar yang masing-masing sendiri tidak pasti. Macam tu pun boleh, macam ini pun boleh. Akhirnya kita bercelaru, bergolong-golongan, berpecah-pecah sampai hari ini. Cuba lihat ayat 5:67. "Wahai rasul, sampaikanlah apa-apa yang diturunkan kepada kamu daripada Pemelihara kamu kerana, jika kamu tidak buat, tidaklah kamu menyampaikan Mesej-Nya. Allah melindungi kamu daripada manusia. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada kaum yang tidak percaya". Kataku lagi.

Seterusnya aku berkata lagi "Nabi sendiri membuat pengumuman dengan lidahnya sendiri bahawa 7:68. Aku menyampaikan kepada kamu Mesej-Mesej Pemeliharaku, dan aku adalah penasihat kamu yang setia". Selanjutnya Allah telah berfirman dalam ayat 34:28. "Kami tidak mengutus kamu melainkan kepada seluruh manusia sebagai pembawa berita gembira, dan pemberi amaran; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahuinya". Hujah aku berakhir disitu.

"Sebenarnya Ustaz, Nabi kita adalah seorang penasihat yang setia, manakala syaitan juga ingin untuk menjadi penasihat manusia juga. Masing-masing cuba menasihat manusia, oleh itu kita sebagai manusia mempunyai dua pilihan, ikut Nabi atau ikut syaitan. Tolong buka ayat 7:19, 20 & 20 sekali lagi.

Ustaz Haun membaca. "Wahai Adam, tinggallah kamu dan isteri kamu di Taman, dan makanlah dari mana kamu menghendaki, tetapi jangan mendekati pokok ini supaya kamu tidak termasuk orang-orang yang zalim." "Kemudian syaitan membisikkan kepada mereka, untuk menampakkan kepada mereka apa yang disembunyikan daripada mereka, bahagian-bahagian aib mereka. Berkata, "Pemelihara kamu melarang kamu daripada pokok ini hanya supaya kamu menjadi malaikat-malaikat, atau kamu menjadi makhluk-makhluk yang hidup berkekalan." "Dan ia bersumpah kepada mereka, "Sesungguhnya aku, kepada kamu, adalah penasihat."

"Allah melarang Adam dari mendekati pokok itu. Syaitan pun datang dan memperjelaskan "sebab musabab" Allah melarang dari mendekati pohon itu, lepas itu dia mengaku bahawa dialah penasihat bagi Adam". Kata ku lagi.

"Semejak dari peristiwa tersebut, kerja tuan penasihat ini berlarutan hingga hari ini dan sampai kiamat. Cuba Ustaz lihat, kalau Allah kata empat bahagian basuhan cukup, syaitan kata tak cukup lagi. Jika kamu nak pahala lebih maka kamu basuhlah lebih, kerana Nabi buat lebih". Kata ku lagi.

"Penghujung ayat 5:6 tadi "… supaya Dia menyempurnakan rahmat-Nya ke atas kamu, supaya kamu berterima kasih." Takan tak cukup lagi dengan janji Allah ?." Kata ku selamba.

"Brahim, apa yang aku faham, kesemua ucapan dan perbuatan Nabi hanyalah wahyu yang di wahyukan kepadanya. Tak begitu Brahim ?". Pak Rashid pula mencuba memecah kesunyian malam.

"Kalau semua uacapan dan perbuatan Nabi itu wahyu, bila Nabi suruh isterinya memasak lauk kegemarannya – adakah itu juga wahyu dari Allah, kalau Nabi sakit dan minta ubat pada isterinya adakah ini juga wahyu dari Allah, kalau Nabi nak "itu" dari isterinya adakah itu juga wahyu yang di wahyukan kepadanya ?". Pintas ku.

"Pak Rashid, sebenarnya ayat itu berbunyi begini. Surah 53 ayat 2 hingga 10. Teman kamu tidak sesat, dan tidak juga silap, Dan tidak juga berkata-kata daripada keinginannya. Ini tidak lain hanyalah satu wahyu yang diwahyukan, Yang mengajar dia, yang sangat dalam kekuatan, Sangat kuat; dia tegak mengambang, Di horizon yang tinggi, Kemudian mendekati dan turun, Jarak dua ibu panah, atau lebih dekat, Kemudian mewahyukan hamba-Nya, apa yang dia mewahyukan. Hatinya tidak berdusta pada apa yang dia lihat".

"Nah, Allah telah memerintahkan Nabi supaya memberitahu pada kaumnya bahawa Nabi tidak sesat, dan Nabi tidak merepek. Nabi tak akan berkata sesuatu mengikut nafsu dia. Malaikat Jibrail pula yang mengajarnya, dan jarak mereka berdua tersangatlah dekat. Itulah proses penurunan Quran". Ujar ku.

Semua mendiamkan diri. Mereka mula menyemak Quran. Quran pula berlegar dari satu tangan ke tangan yang lain. Aku hanya sempat memerhatikan Quran itu digilirkan. – Alhamdulilah, aku terus membacakan ayat 25:30. Rasul berkata, "Wahai Pemeliharaku, sesungguhnya kaumku mengambil Al-Qur'an ini sebagai suatu yang tidak dipedulikan."

"Mengapa perlu Nabi mengadu kepada Allah di akhirat nanti bahawa umatnya telah mengambil Quran sebagai satu yang tidak diacuhkan – cubalah kita berfikir sejenak ?". Aku melontar pertanyaan ini.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sat Feb 21, 2009 11:38 pm

Bab 4 – Hukum Bible

Masing-masing tidak berubah tempat. Beberapa pasang bola mata masih memerhati pada ku. Bau kretek dan curut sudah menjadi sebati. Agak aku semua nyamuk telah rebah menyembah bumi. Lebai Ngah, Ustaz Harun, Pak Rashid, dan Wak Seman masih menjadi penghuni setia.

"Kalau begitu apa pasal ulamak-ulamak tu tulis kitab-kitab ?". Lebai Ngah kembali bersuara. "Mereka bangun malam, sembahyang berakaat-rakaat dan berpuasa pula di siang hari hanya untuk menulis sebuah kitab semata-mata mencari keredo’an Allah". Wak pula menyampuk.

"Oh, mencari keredo’an Allah dengan kitab-kitab yang bercanggah dengan Quran tu ka ?". Tanya ku.

"Budak bertuah ni tak sayang mulut. Iskkkk, aku sepak kang". Bentak si Ustaz Harun.

"Sebagai permulaan, Allah kata mereka akan mendapat tiga kali celaka dalam ayat 2:79. Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang menulis al-Kitab dengan tangan-tangan mereka, kemudian mereka berkata, "Ini daripada Allah," supaya mereka menjualnya untuk harga yang sedikit; kecelakaanlah bagi mereka kerana apa yang tangan-tangan mereka menulis, dan kecelakaanlah bagi mereka kerana usaha-usaha mereka". Kata ku lagi.

"9:9. Mereka menjual ayat-ayat Allah untuk harga yang sedikit, dan menghalangi daripada jalan-Nya; sesungguhnya amatlah jahat apa yang mereka buat." Kata ku lagi.

"Mengapa Ustaz marah saya bila saya kata kitab-kitab tersebut bercanggah dengan hukum Allah ?". Aku minta penjelasan.

"Mereka imam besar, imam hebat, bukan setaraf dengan kamu, takan pula mereka ingin menyesatkan kita, lainlah orang macam kamu !". Ustaz mula menyindir.

"Kalau Ustaz nak marah sekalipun, janganlah pada saya, saya hanya membaca ayat-ayat-Nya. Kalau nak marah juga, marah sajalah pada Tuhan". Aku merayu simpati.

"Macam si Nik Aziz yang berfatwa bahawa Allah telah mencarut dalam Quran. Dia sanggup menipu menggunakan nama Allah, hanya untuk mempertahankan sebuah buku yang ditulis oleh anak buahnya ." Kata Ku.

"Woi, nama Nik Aziz jangan sekali kau sebut. Dia tu ulamak besar". Sampuk Pak Rashid lagi.

"Maaflah, Pak Rashid. Saya terlupa. Adakah dia tu maksum ?. Kalau macam tu, dia lebih hebat dari Nabi, kerana Nabi sendiri kena tegor oleh Allah di beberapa tempat". Tanya ku lagi.

Pak Rashid tertunduk bisu. Mata dia liar, mungkin mencari hujah. "Dia orang ilmuan", katanya lagi. "Hang tak baca biograpi dia ?". Tanya Pak Rasid bertalu.

"Baca, nak saya ulas buku tu ?". Tanya ku lagi.

"Kalau berani". Sepatah kata Pak Rashid.

"Baiklah, buku biografi Dato’ Nik Aziz Nik Mat ditulis untuk mengampu. Susur galur keluarga Nik Aziz (muka 6) dalam salasilah ini terdapat seorang Puteri bernama Puteri Sadong yang telah membunuh suaminya bernama Raja Abdullah dan seorang lagi ahli salasilah ini yang bernama Raja Abdul Rahim telah mengganti Raja Abdullah. Raja Abdul Rahim seorang pemerintah yang "zalim sehingga membawa implikasi kepada pembunuhan baginda sendiri." Keadaan juga " malap ketika pemerintahan Long Sulaiman. Beliau terbunuh dalam satu perselisihan faham dan ditikam oleh mentuanya sendiri."

Pembunuhan, komplot dan perselisihan faham telah mengambil tempat dalam warisan sejarah ini yang turut mempunyai metosnya yang tersendiri sehingga membuat Dewan Ulama PAS terpaksa berdiam diri, bilamana Nik Aziz mengatakan bahawa "keturunan raja Jembal dilarang makan rebung buluh betung…" Mengikut mitos ini pula sesiapa keturunan Raja Jembal yang makan rebung buluh betung akan diserang "kudis besar di seluruh badan". Disini letaknya satu jalan untuk Nik Aziz membuktikan kesahihan salasilahnya.

Nik Aziz dikatakan melanjutkan pelajaran ke "Universiti Deobond, India" pada 1952. Sebenarnya tidak pernah wujud sebuah "Universiti Deobond" di India. Deoband di utara Uttar Prodesh memang masyhur dengan Madrasah Darul Ulum Deoband yang melatih pelajar India menjadi ‘ulama’. Selain dari Deoband, madrasah Darul Ulum juga terdapat di Lucknow, Hyderabad, Mumbai dan tempat lain di India. Walaupun masyhur, madrasah ini tidak bertaraf universiti (jamiah).

Sesudah habis belajar Nik Aziz kembali ke kampung "dengan berpakaian kemas, bertali leher dan berkasut kilat". Hampir seminggu beliau tidak dapat mandi apabila melihatkan air perigi yang begitu keroh". Kata ku lagi.

"Nah, saya nak bagi pula fatwa Nik Aziz melawan perintah Tuhan. Pertama, pada mukasurat 45, Nik Aziz berkata "Akidah adalah satu manifestasi atau konsekwensi daripada, iman" dan juga bahawa "rentetan daripada iman itu akan melahirkan suatu penyerahan diri kepada Allah secara total". Maksudnya, seseorang perlu beriman dulu sebelum dia boleh menyerah diri (Islam) kepada Allah, sebaliknya, ajaran Allah dan Rasul-Nya pula berbunyi demikian: "Orang Arab berkata, kami sudah beriman. Katakanlah, kamu belum beriman tetapi katakanlah kami sudah menyerah diri kerana iman itu belum masuk ke dalam hatimu dan jika kamu taat kepada Allah dan Rasul-Nya, Dia tidak akan mengurangi sedikitpun amalanmu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang" (Surah 49:14)". Kata ku lagi.

"Kedua, tentang masalah kemiskinan di Kelantan, Nik Aziz berkata, kemiskinan tidak boleh dibasmi dan istilah 'membasmi kemiskinan’ adalah khayalan (muka 135). Ini kerana kemiskinan "adalah ciptaan Tuhan yang mesti diterima oleh manusia". Dalam Ucapan persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan, 23 April 1991, Datuk Nik Aziz Nik Mat, misalnya pernah berkata dalam ucapanya sebagai Menteri Besar: "Membasmi kemiskinan adalah satu perkara yang berada di luar kebolehan manusia kerana ia adalah ciptaan Tuhan yang mesti diterima oleh manusia. Kemiskinan tidak boleh dibasmi tetapi hanya boleh dikurangkan. Oleh itu istilah membasmi kemiskinan adalah khayalan", sebaliknya Allah telah menegaskan "Syaitan menjanjikan kamu kemiskinan dan menyuruh kamu pada kesumbangan, tetapi Allah menjanjikan kamu keampunan-Nya dan pemberian-Nya dan Allah Merangkumi, Mengetahui" (2: 268). Oleh itu jelas di sini, Nik Aziz telah menjanjikan kemiskinan seperti janji syaitan". Kata ku sambil menghirup saki baki kopi.

"Anehnya, tidak ada juga industri kain jubah, topi kopiah, atau industri serban tok guru yang dibangunkan oleh kerajaan PAS, malah, kain sejadah, kain jubah dan kopiah juga diimport dari Taiwan dan China. Tetapi, golongan-golongan penipu ini masih mengaku kononnya MEMBANGUN BERSAMA ISLAM walaupun kilang kain batik rakyat sendiri tertutup. Mereka berpegang kepada falsafah songsang padang pasir yang sedikit sekali berkaitan dengan ajaran Allah dan Rasul-Nya". Kata ku lagi.

" Ayat (3:112) Mereka itu ditimpa kehinaan di mana mereka berada, kecuali (mereka berpegang) dengan tali dari Allah dan tali (perdamaian) dari manusia; dan mereka itu kembali dengan mendapat kemurkaan dari Allah serta ditimpa kemiskinan. Demikian itu, kerana mereka kafir akan ayat-ayat Allah dan membunuh nabi-nabi tanpa kebenaran. Demikian itu sebab mereka itu derhaka dan melampaui batas". Kata ku lagi.

"Walapun Tuhan kata macam tu, tetapi orang bodoh berani pula berkata: "Kemiskinan adalah suatu fenomena atau sunnah alam yang kekal berjalan seiring dengan rentetan hidup setiap manusia" semata-mata untuk mengelak rakyat jelata daripada menyoalkan kegagalan mereka membasmi kemiskinan". Kata ku lagi.

" Adakah bencana kemiskinan yang menimpa penduduk Kelantan terhasil daripada kedaifan pemikiran Nik Aziz yang rela mendusta ayat Allah supaya lebih mudah membohongi orang mengenai kemiskinan dan bekerjasama dengan syaitan ?". Tanya ku pada mereka.

Malangnya tiada hujah bantahan.

"Ketiga, Nik Aziz merakamkan keseronokan menggila PAS memenangi Kelantan pada 1990. Dia menyifatkan kemenangan itu hasil daripada "kerjasama antara malaikat di langit dengan para pengundi di bumi" sebaliknya, kejayaan PAS di Kelantan melalui pertolongan Tengku Razaleigh dan lebih daripada 250,000 ahli UMNO yang menyokong Tengku Razaleigh pada masa itu. Jadi malaikat PAS sebenarnya ialah Tengku Razaleigh dan lebih daripada 250,000 ahli UMNO". Kata ku lagi.

"Keempat, Nik Aziz pula mengatakan "Islam dan sistem politiknya tidak perlu bersandar atau bersaing dengan sebarang fahaman, ideologi atau isme-isme rekaan manusia." Ini satu lagi kes cakap tak serupa bikin oleh PAS sebab agama sosialisme anutan DAP sekarang bersuara dengan begitu lantang bahawa PAS tidak akan dibenarkan bertanding lebih daripada satu pertiga kerusi Parlimen supaya PAS tidak berpeluang menubuhkan kerajaan Islam". Kata ku.

"Demikianlah antara kandungan biografi Nik Aziz yang ditulis oleh seorang tukang bodek yang tanpa segan silu menulis dalam prakata biografi ini, "Pengalaman dan dasawarsa masa tidak dapat membohongi diri saya bahawa beliau (Nik Aziz) sememangnya seorang personaliti yang menjadi idola setiap lapisan masyarakat...". Tujuannya ialah untuk menjunjung Nik Aziz menjadi 'idola' atau berhala yang pemberi panduan bagi pengikutnya yang daif, dan sudah tentu biografi ini akan diletakkan di suatu tempat yang sangat tinggi, sila perhatikan firman Allah "Syaitan telah menguasai mereka, dan menjadikan mereka melupakan Peringatan Allah. Mereka itu golongan syaitan; sesungguhnya golongan syaitan, merekalah orang-orang yang rugi !". (58:19)". Kata ku lagi.

Brahim mencapai teko kopi. Dia tuang dalam cawan. Semua mata tertumpu padanya. Dia selamba.

"Tadi nombor berapa ?". Tanya si Brahim.

"Empat". Jawap si Lebai.

"Kelima, setelah Nik Aziz dikritik hebat, dia telah mempertahankan dirinya disebuah stadium, antara hujahnya ialah:

Dia ambil ayat 2:18, "Pekak, bisu, buta; maka mereka tidak akan kembali".

(2) (2:65), "Dan sesungguhnya kamu mengetahui orang-orang antara kamu yang mencabuli Sabat, dan Kami berkata kepada mereka, "Jadilah kamu beruk, menyelinap dengan melarat."

(3) (7:179) "Kami menciptakan untuk Jahanam banyak jin dan manusia; mereka mempunyai hati, tetapi tidak memahami dengannya; mereka mempunyai mata, tetapi tidak melihat dengannya; mereka mempunyai telinga, tetapi tidak mendengar dengannya. Mereka adalah seperti binatang ternak; tidak, tetapi mereka lebih jauh sesat. Mereka itu, merekalah orang-orang yang lalai".

(4) Masa di Hudaibiyyah. Hudair bin Warqa’ bercakap perkara yang paling tidak menyenangkan hati Rasulullah, dan tidak menyenangkan menteri-menteri Nabi termasuk Saidina Abu Bakar. Bila Saidina Abu Bakar mendengar perkataan-perkataan yang pelik keluar daripada Hudair, memperlekeh-lekehkan Islam sambil dia pegang janggut Nabi, lepas itu dia tolak dengan hulu pedang. Lepas itu dia kata lagi perkataan-perkataan yang tidak menyenangkan.

Lalu Saidina Abu Bakar bangun dan berkata "unsus-bunzur-latt" didepan Nabi. ‘Unsus’ maknanya jilat, hisap olehmu. ‘Buzur’ maknanya kemaluan. ‘Latt’ nama bagi tuhan musyrik Quraisy. Maknanya "hisap oleh mu kemaluan Latt".

Ini perkataan mencarut yang keluar dari mulut Saidina Abu Bakar didepan Nabi, dan Nabi tak berkata apa-apa. Nabi bagi peluang kepada Saidina Abu Bakar mencarut didepan dia sendiri. Nabi tak kata apa walaupun perkataan yang begitu sekali hina. Cerita ini ada dalam "Sirah Nabawiyyah" karangan Dr. Said Ramadhan Al Butti.

Apa yang boleh dihujahkan lagi, ayat 2:18, 2:65 dan 7:129 tidak ada perkaatan mencarut dan cabul sama sekali. Cuba guna akal kita yang waras untuk menghakim hujah Nik Aziz". Kata ku panjang.

"Aku pun tak nampak mencarut disini" kata si Lebai pada Pak Rashid.

"Lebai, apa yang pasti Quran itu bahasanya indah, sebagai contoh, seperti ayat 5:6. … atau jika salah seorang antara kamu datang dari tandas, atau kamu menyentuh perempuan …, lihat perkataan "menyentuh", begitu indah sebagai ganti "bersetubuh". Kata ku lagi.

"Habis macam mana kamu nak komen hadis tadi ?". Tanya sang Ustaz.

"Ustaz, masa di Hudaibiyyah, kalaulah benar Saidina Abu Bakar bersikap demikian, maka dia bukan orang yang bertakwa, seperti ayat 49:3. "Sesungguhnya orang-orang yang merendahkan suara mereka di sisi rasul Allah, mereka itulah orang-orang yang hatinya Allah uji untuk takwa (takut kepada Tuhan); bagi mereka, keampunan dan upah yang besar", dan kalau benar Nabi diam tanda bersetuju dengan Syaidina Abu Bakar maka, 49:7. "Dan ketahuilah bahawa rasul Allah adalah di kalangan kamu. Jika dia mentaati kamu dalam kebanyakan urusan, kamu akan menderita; tetapi Allah menjadikan cinta pada keimanan kepada kamu, menampakkannya indah di dalam hati kamu, dan Dia menjadikan kamu benci pada ketidakpercayaan (kekafiran), dan kefasiqan, dan keingkaran. Mereka itu, merekalah yang berfikiran waras". Kata ku lagi.

"Nampak tak, Allah kata kalau Nabi ikut emosi Abu Bakar dengan memaki hamun, kamu akan menderita. Apa yang pasti 68:4. "Sesungguhnya kamu (Muhammad) adalah di atas budi pekerti yang besar". Saya rasa Nik Aziz percaya pada cerita karut marut". Kata ku ringkas.

"Yang keemam ialah kenyataan Nik Aziz yang termuat dalam akhbar rasmi Pas keluaran 16-31 Ogos 2001, semasa menyampaikan ceramah sempena Jubli Emas Pas peringkat Negeri Selangor di Taman Melewar pada 29 Jun 2001, dia kata, bahawa di Semenanjung Tanah Melayu dulu, alim ulama kita telah menyemaikan benih Islam tahun 1951 dengan menubuh Pas pada tahun itu. (Fikrah Harakah, 16-31, muka 3, para 2). Nak kata merapu pun boleh, nak kata gila pun boleh, adakah dia ingat benih Islam hanya baru disemai oleh ulama Pas ketika mereka menubuh Pas pada tahun 1951 dan ini kerana kita semua mengetahui bahawa benih Islam mula disemai di Malaysia melalui saudagar Arab, Parsi dan India sejak dari kurun yang ke 13 lagi dan satu lagi adakah beliau tidak mahu mengiktiraf dan tidak mengenangkan jasa ulama yang telah menjadi guru beliau dan sebaliknya hanya mengiktiraf jasa ulama yang menubuhkan Pas pada tahun 1951 saja?". Kata ku.

"Yang ketujuh Nik Aziz telah berkata pada 23 Januari 1999: ``Jika DAP ikhlas nak tolong Pas, saya terima. Usahlah DAP, syaitan pun boleh saya terima. Pada Februari 1999 pula Nik Aziz mengulangkan sekali lagi bahawa beliau sanggup berkawan dengan syaitan.

Nik Aziz berkata: ``...Dan bersungguhnya ambo baru ni, ambo kata kita akan terima siapa dia nak sokong kita hatta syaitan sekalipun. Bila ambo kata lagu ni, ada seorang. Hai! Dia kata kecek ni cermat sikit kan jadi rosak akidah. Orang hok kecek ni orang Kelantan juga. Baru jadi timbalan menteri. Dianya hok parti rosak akidah, dia beringat kita takut rosak akidah.'' (Ceramah Nik Aziz di Kota Bharu pada Februari 1999).

Ini kerana beliau sendiri ketika dapat menguasai Kelantan dalam pilihan raya umum tahun 1990 mendakwa Pas mendapat pertolongan malaikat, tetapi dalam pilihan raya umum tahun 1997 dia sanggup pula bekerjasama dengan syaitan untuk mendapat kemenangan dan memerintah Malaysia". Kata ku lagi.

Tiba-tiba Wak tersenyum.

"Wak, Mungkin untuk tujuan mendapatkan simpati orang ramai, Nik Aziz telah meminjam lidah syaitan untuk berucap demikian. Dengan itu beliau sanggup berbohong dan berdusta seperti sentiasa dilakukan oleh syaitan dan suku sakatnya". Kata ku lagi.

"Wak, yang lebih gila ni, Dalam ceramah yang sama (Februari 1999) Nik Aziz mendakwa mengucap Ahad, Ahad, Ahad iaitu Tuhan satu, Tuhan satu, Tuhan satu itu adalah sama dengan menyebut Pas, Pas, Pas – hok, itu baru hujah yang kesembilan ". Kata ku.

"Ok, lah, yang kesepuluh pulak, ketika dia menyampaikan ceramah di Kampung Delima, Wakaf Bharu, Tumpat pada 14 September 1999 Nik Aziz berkata, masuk Islam itu bererti masuk Pas, malah Tok Guru ini juga sering mendakwa dalam beberapa ceramah pada masa lalu bahawa mengundi UMNO haram tetapi mengundi Pas halal, menentang UMNO atau kerajaannya halal tetapi menentang Pas dan kerajaan haram dan macam-macam karut-marut lagi". Kata ku.

"Akhir sekali yang kesebelas, dia mengeluarkan hukum dengan mendakwa bahawa jika seseorang itu mati kerana melawan UMNO maka matinya adalah syahid. Fatwa ini terbit dari ceramah Hadi Awang pada 7 April 1983 di Banggol Peradong, Kuala Terengganu. Ucapan ini telah dicetak dan disebarkan dalam kempen pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri Kemumin dan Dewan Undangan Negeri Selising, Kelantan pada September 1983. Menurut Ustaz Omar Khalid, seorang bekas pemimpin PAS, katanya: Dia sendiri pernah mendengar Nik Aziz ada berkata: Jika melawan UMNO, tiba-tiba mati, maka matinya itu dikira syahid". Kata ku lagi.

"Brahim, hang ragut sekali nama Tuan Guru Hadi Awang ?". Tanya sang Ustaz.

"Apa nak buat, pukat tarik". Kata ku sambil menoleh pada Pak Rashid.

"Apa pula salah dia ?", Tanya si Wak.

"Wak nak tahu, diantara fatwa-fatwa Hadi Awang pula, pertama, berkelahi dengan penyokong BN adalah diharuskan. Fatwa ini dibuat oleh Hadi Awang dalam ceramahnya secara terbuka pada 24 September 1983 di Kampung Bukit Kulim, Marang, Terengganu. Dia berhujah dengan ayat 2:251. "Dan mereka mengalahkan mereka, dengan izin Allah, dan Daud membunuh Jalut; dan Allah memberinya kerajaan dan kebijaksanaan, dan Dia mengajarnya apa yang Dia mengkehendaki. Sekiranya Allah tidak mengusir manusia, sebahagian mereka dengan sebahagian yang lain, tentu rosaklah bumi, tetapi Allah mempunyai pemberian kepada semua alam".

"Kedua, dalam "Amanat Hadi", membawa kepada peristiwa berdarah di Memali, Baling, Kedah pada 19 November 1985, seramai 18 orang termasuk Ibrahim Libya telah terkorban kerana terpengaruh dengan Amanat Hadi Awang yang mengkafirkan UMNO. Amanat Hadi Awang telah melahirkan golongan pelampau agama yang berperwatakan seperti taksub kepada pemimpin mereka, keras kepala, keras hati, degil, bertindak keras tidak bertempat, bersikap kasar dan agressif terhadap orang lain, jahat sangka terhadap orang lain, gemar menabur fitnah dan mengkafir sesama Islam".

"Ketiga, Haji Hadi juga dalam ucapannya pada 7 April 1981 di Banggol Peradong, Kuala Terengganu telah menegaskan: " Kita tidak payah menukar agama. Kita menjadi kafir dengan mengatakan politik suku agama suku."

"Keempat, sandiwara hudud PAS ialah kenyataan Abdul Hadi Awang sebagaimana dilaporkan dalam Utusan Malaysia 7 Mac 2000 iaitu "hukum hudud adalah salah satu aspek daripada 0.0001 hukum Allah". Mengapakah sebelum Abdul Hadi memerintah Terengganu, UMNO dihukum tidak Islamik atau kafir kerana tidak melaksanakan hudud yang dianggap begitu besar ? Sekarang apabila sudah mendapat kuasa, hudud yang dianggap begitu besar dahulu telah berubah menjadi begitu kecil untuk PAS sehingga nilainya 1/10,000 (satu persepuluh ribu) daripada hukum Islam ?".

Kata ku lagi, "Wak, saya bacakan kepada Wak, Amanat Haji Hadi Awang "Saudara-saudara sekelian, percayalah! Kita menetang UMNO bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang BN, bukan kerana nama BN. Kita menentang dia kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan peraturan kafir, mengekalkan peraturan jahiliyyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka, oleh kerana itulah kita berjuang melawan mereka.

Percayalah saudara-saudara, perjuangan kita adalah jihad, ucapan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad dan kerana kita berjuang dengan puak-puak ini, kalau kita mati kerana berlawan ini, mati kita adalah mati syahid, mati kita adalah mati Islam.

Kita tidak payah masuk Yahudi, kita tidak payah masuk Kristian, kita tidak payah masuk Hindu, kita tidak payah masuk Buddha, tetapi kita menjadi kafir dengan mengatakan politik suku agama suku". Kata si Brahim lagi.

Semua terdiam seketika.

"Sebenarnya ada banyak ulamak PAS yang suka buat fatwa seperti, sesiapa yang menentang PAS dia menentang Islam kerana Islam itu PAS dan PAS itu Islam. Fatwa ini bermula dari risalah kecil tulisan Almarhum Khaidir Khatib yang disebarkan menjelang pilihanraya umum 1969. Sehingga hari ini fatwa ini berjalan sebara berterusan. Kempen-kempen setiap kali menjelang pilihanraya pensyarah-pensyarah PAS mendakwa bahwa parti PAS sahaja yang memperjuangkan Islam. Fatwa ini secara sedara atau tidak sedar telah menguasai pemikiran rakyat, termasuk golongan pelajar di pusat-pusat pengajian tinggi dan kakitangan kerajaan. Timbul perasaan berdosa jika tidak menyokong PAS, dan fatwa-fatwa sampingan seperti tidak sah sembahyang berimamkan orang UMNO, diharamkan makan daging binatang ternakan yang disembelih orang UMNO, tidak boleh belajar dan mendengar kuliah-kuliah dari guru-guru dan ustaz UMNO dan tidak sah akad nikah dengan imam yang dilantik oleh Majlis Agama dibawah kerajaan UMNO". Kata ku jujur.

"Semua ulamak bagi hang ni semuanya penipu, betulkan Brahim ?". Sindir sang Ustaz.

Brahim tergelak kecil, sambil dia mencapai cawan kopi. Dia hirup lagi.

"Banyak ulamak penipu, Ustaz". Kata ku ringkas.

"Sebagai permulaan, Allah kata celaka, maka tempat pulangannya juga celakalah, dan kekal terus didalamnya. Kita sudah tertipu dengan fahaman masuk neraka Jahanam sekejap, lepas kena azab, kita akan masuk pula syurga. Sebenarnya Ustaz, kalau dah masuk neraka Jahanam itu, maka terpaksalah tinggal didalamnya buat selama-lamanya, macam Yahudi dan Nasrani berkata yang mereka juga akan masuk neraka, tetapi hanyalah untuk beberapa hari sahaja.". Kata ku lagi.

"Kamu ni merepek benarlah Brahim". Ustaz Harun membantah sakan. "Baiklah Ustaz 4:169. Kecuali jalan ke Jahanam, di dalamnya tinggal selama-lamanya dan selamanya, dan itu bagi Allah adalah mudah.

9:63. Tidakkah mereka mengetahui bahawa sesiapa menentang Allah dan rasul-Nya, maka baginya api Jahanam, di dalamnya tinggal selama-lamanya? Itulah kerendahan yang besar.

9:68. Allah menjanjikan orang-orang munafik lelaki, dan orang-orang munafik perempuan, dan orang-orang yang tidak percaya, dengan api Jahanam, di dalamnya tinggal selama-lamanya. Cukuplah itu bagi mereka; Allah melaknatkan mereka, dan bagi mereka, azab yang kekal.

16:29. Maka masuklah pintu-pintu Jahanam, di dalamnya tinggal selama-lamanya." Buruknya tempat tinggal orang-orang yang sombong!

43:74. Tetapi orang-orang yang berdosa akan tinggal selama-lamanya di dalam azab Jahanam,

72:23. Melainkan satu Penyampaian daripada Allah, dan Mesej-Mesej-Nya. Dan sesiapa mengingkari Allah dan rasul-Nya, baginya api Jahanam; di dalamnya mereka tinggal selama-lamanya, dan selamanya."

98:6. Orang-orang yang tidak percaya daripada ahli Kitab, dan orang-orang yang menyekutukan berada di dalam api Jahanam, di dalamnya tinggal selama-lamanya; mereka itulah seburuk-buruk makhluk.

"Cukup setakat tulah Ustaz, Allah telah berfirman kalau masuk Jahanam maka ia akan tinggal kekal didalamnya buat selama-lamanya. Sah, kita sudah kena tipu dek fatwa jahat ulamak-ulamak, yang memutarbelitkan ayat-ayat Allah. Allah kata kekal, mereka kata sebentar saja. Haruskah kita dengar mereka yang telah menobat diri mereka sendiri sebagai Ustaz, Tok Guru, Tuan Guru, Kiai atau Ulamak". Kata ku selamba.

Tiba-tiba yang tadi agrasif tadi telah mulai diam. Tunduk, seperti sedang memikirkan sesuatu. Aku pasti otak mereka sedang mula bekerja setelah sekian lama disejuk-bekukan, dikongkong, dijajah, diperkuda dan diperkotak-katikan oleh sekutu-sekutu Tuhan.

Aku pasti, otak mereka telah mendapat oksigen baru atau setidak-tidaknya minyak pelincir sintatik.

"Itulah namanya Ijtihad para ulamak. Kalau ijtihad mereka betul mereka mendapat dua pahala, kalau tidak betul, mereka mendapat satu pahala". Ustaz Harun mula mencabar.

"Baiklah saya akan buktikan, Ijtihad ulamak-ulamak besar tu sonsang. Mereka lebih faham dan taat Bible dari Quran. Dimasa yang sama Ustaz cuba jelaskan ‘betul dapat dua pahala, salah dapat satu pahala’, bolehkan Ustaz". Kata ku lagi.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sat Feb 21, 2009 11:40 pm

(4-1) Zina


24:2. Perempuan yang berzina, dan lelaki yang berzina, sebatlah tiap-tiap seorang daripada mereka dengan seratus sebatan, dan dalam agama Allah, janganlah kelembutan terhadap mereka mengambil kamu, jika kamu mempercayai Allah dan Hari Akhir; dan hendaklah segolongan daripada orang-orang mukmin mempersaksikan azab mereka". "Ustaz setuju dengan ayat Quran ini ?". Tanya ku.

"Ya, kalau belum kawin seratus sebatan, jika sudah berkahwin maka direjam kedua-duanya sehingga mati di pasar atau tempat laluan awam". Kata Ustaz Harun.

"Mengikut hadis Bukhari 8:82:816 Saydina `Umar R.A. pernah bersumpah bahawa ayat rejam asalnya wujud dalam Al-Quran sebelum ianya dimansukhkan bacaan tetapi kekal hukumnya. Ayat itu bermaksud: "Lelaki dan perempuan dewasa (muhsan/berkahwin) apabila berzina maka rejamlah kedua-duanya sekaligus sebagai balasan daripada Allah, sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana". `Umar mengatakan, "Kami telah membaca dan kami telah memahaminya, Rasulullah S.A.W. merejam dan kami pun merejam selepasnya. Aku bimbang selepas berlalunya suatu tempoh masa, ada manusia yang berkata `kami tidak dapati hukum rejam dalam kitab Allah', maka mereka sesat kerana meninggalkan satu kewajipan yang diturunkan Allah dalam kitab-Nya. Demi Allah, sekiranya aku tidak khuatir manusia akan menuduh `Umar menambah sesuatu dalam kitab Allah, nescaya aku akan tulis semula ayat rejam itu." Sumpah `Umar ini diriwayatkan dengan sanad paling sahih oleh Ashab Al-Sittah (imam-imam yang merakam enam kitab hadis terkemuka) ". Kata Ustaz Harun dengan selamba.

Aku tersenyum kecil lalu aku mengeluarkan Bible dari dalam beg galas ku. Tiba-tiba semua muka berubah. Hati kecil ku cuba menyelam bisikan-bisikan hati mereka. "Ini buku orang Kristian". Suara garau Pak Rashid memecah keheningan malam.

"Mana boleh baca, berdosa. Haram!". Tegas si pemilik suara garau tersebut.

"Memang benar Pak Rashid tidak membaca Bible, walau bagaimanapun, ingin saya menjelaskan disini bahawa Pak Rashid dan orang kampung kita sangat akur pada hukum Bible hingga mereka sanggup bermati-matian mempertahankan hukuman-hukuman tersebut". Jelas ku lagi.

"Hang dah sewel mamat, mana ada aku ikut Bible ?". Pak Rashid mulai serius.

Semua bebola mata hampir tersembul keluar. Dahi mereka berkerut. Entah apa yang mereka fikirkan. Hanya Allah Maha Mengetahui.

"Sebelum saya buka Bible ini, sekali lagi saya nak tanya, perlukah kita merejam orang yang berzina seperti saranan Ustaz Harun tadi ?". Aku bertanya.

"Mestilah setuju seratus peratus setuju. Itulah menifesto parti kami dan enekman yang bakal kami laksanakan di kampung ini". Ustaz Harun mula berceramah politik.

Aku terus membaca RSV - Deut 22: 21~24

21 then they shall bring out the young woman to the door of her father's house, and the men of her city shall stone her to death with stones, because she has wrought folly in Israel by playing the harlot in her father's house; so you shall purge the evil from the midst of you.

22 "If a man is found lying with the wife of another man, both of them shall die, the man who lay with the woman, and the woman; so you shall purge the evil from Israel.

23 "If there is a betrothed virgin, and a man meets her in the city and lies with her,

24 then you shall bring them both out to the gate of that city, and you shall stone them to death with stones, the young woman because she did not cry for help though she was in the city, and the man because he violated his neighbor's wife; so you shall purge the evil from the midst of you.

"Ustaz nak ikut Hudud yang mana ?. Hudud Quran 24:2 dengan 100 sebatan atau Hudud Bible iaitu dengan merejam penzina dengan batu sampai mati ?". Tanya ku lagi.

Aku membaca pula ayat 4:25. "Dan sesiapa antara kamu yang tidak mempunyai kemewahan untuk membolehkan mengahwini wanita-wanita merdeka yang mukmin, maka dia mengambil pemudi kamu yang mukmin yang tangan kanan kamu memiliki; Allah sangat mengetahui mengenai keimanan kamu, sebahagian kamu daripada sebahagian yang lain. Maka kahwinilah mereka dengan izin keluarga mereka, dan berilah mereka upah mereka dengan baik sebagai wanita-wanita dalam ikatan perkahwinan, bukan dalam perzinaan, atau mengambil sebagai teman rahsia, tetapi apabila mereka telah dinikahi dan jika mereka melakukan kesumbangan, maka bagi mereka separuh daripada azab wanita yang merdeka. Itu adalah bagi orang-orang antara kamu yang menakuti dosa zina; dan lebih baik bagi kamu jika kamu bersabar. Allah Pengampun, Pengasih".

"Bagaimana pula Ustaz nak separuhkan "hukum rejam sampai mati" ?. Cukup dengan rejam sampai kepala pecah setengah atau sampai sebelah mata tersembul keluar ?. Cuba Ustaz jelaskan ?". Aku minta penjelasan.

Melihat Ustaz Harun terdiam lama, aku memberi cadangan "Bagi saya mudah sahaja Ustaz, saya akan separuhkan dari seratus sebatan tersebut dan hasilnya ialah lima puluh sebatan". Kata ku ringkas.

"Nah, kalau mengikut Hadis dari Omar tadi, Quran sudah tidak lengkap, tidak terpelihara dan cacat. Betul tak ?". Aku bertanya. Tidak jawap yang ku terima.

"Isk, isk….. logik juga hujah kamu Brahim". Wak Seman mula nampak yakin.

"Tak teringin saya nak berbohong pun, hadith Ibn Maja 36/144 dan Ibn Hanbal 3/61;5/131, 132, 183;6/269 menceritakan bahawa bahagian ayat Quran tentang rejam itu sebenarnya ada tetapi telah dimakan dek kambing. Saya pun hairan kerana hadis itu bercanggah sama sekali dengan janji Tuhan 15:9. "Kamilah yang menurunkan Peringatan, dan Kamilah yang menjaganya.". Kata ku lagi.

"Adakah kambing, iskkk, kambing makan Quran, tak logik, tak logik". Kata Lebai Ngah.

"Itulah hadis yang didakwa sebagai pelengkap Quran". Sindir aku pada Ustaz Harun.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sat Feb 21, 2009 11:42 pm

(4-2) Aqiqah


Aku berkata lagi "Konsep Aqiqah tidak ada dalam Quran. Konsep Aqidah ada hanya dalam Bible Hebrew. Mengikut kamus The Oxford Companion to the Bible mukasurat 43 menyatakan bahawa "Aqedah: The Hebrew word for Binding and the common designation for Genesis 22:1 ~19. in which God tests Abraham by commanding that he sacrifice his sons Isaac. Abraham "binds" Isaac - verse 9".

The New Testament refers to the Aqedah not as example of a redemptive sacrificial death but rather as an example of faith.

01 After these things God tested Abraham, and said to him, "Abraham!" And he said, "Here am I."

02 He said, "Take your son, your only son Isaac, whom you love, and go to the land of Mori'ah, and offer him there as a burnt offering upon one of the mountains of which I shall tell you."

03 So Abraham rose early in the morning, saddled his *CENSORED*, and took two of his young men with him, and his son Isaac; and he cut the wood for the burnt offering, and arose and went to the place of which God had told him.

04 On the third day Abraham lifted up his eyes and saw the place afar off.

05 Then Abraham said to his young men, "Stay here with the *CENSORED*; I and the lad will go yonder and worship, and come again to you."

06 And Abraham took the wood of the burnt offering, and laid it on Isaac his son; and he took in his hand the fire and the knife. So they went both of them together.

07 And Isaac said to his father Abraham, "My father!" And he said, "Here am I, my son." He said, "Behold, the fire and the wood; but where is the lamb for a burnt offering?"

08 Abraham said, "God will provide himself the lamb for a burnt offering, my son." So they went both of them together.

09 When they came to the place of which God had told him, Abraham built an altar there, and laid the wood in order, and bound Isaac his son, and laid him on the altar, upon the wood.

10 Then Abraham put forth his hand, and took the knife to slay his son.

11 But the angel of the LORD called to him from heaven, and said, "Abraham, Abraham!" And he said, "Here am I."

12 He said, "Do not lay your hand on the lad or do anything to him; for now I know that you fear God, seeing you have not withheld your son, your only son, from me."

13 And Abraham lifted up his eyes and looked, and behold, behind him was a ram, caught in a thicket by his horns; and Abraham went and took the ram, and offered it up as a burnt offering instead of his son.

14 So Abraham called the name of that place The LORD will provide; as it is said to this day, "On the mount of the LORD it shall be provided."

15 And the angel of the LORD called to Abraham a second time from heaven,

16 and said, "By myself I have sworn, says the LORD, because you have done this, and have not withheld your son, your only son,

17 I will indeed bless you, and I will multiply your descendants as the stars of heaven and as the sand which is on the seashore. And your descendants shall possess the gate of their enemies,

18 and by your descendants shall all the nations of the earth bless themselves, because you have obeyed my voice."

19 So Abraham returned to his young men, and they arose and went together to Beer-sheba; and Abraham dwelt at Beer-sheba.

"Nah, seterusnya mari pula kita tengok ayat-ayat Bible yang berikut". Pinta ku lagi.

Heb 11:17 By faith Abraham, when he was tested, offered up Isaac, and he who had received the promises was ready to offer up his only son,

Rom 4:16 That is why it depends on faith, in order that the promise may rest on grace and be guaranteed to all his descendants--not only to the adherents of the law but also to those who share the faith of Abraham, for he is the father of us all,

The Oxford Companion to the Bible juga menyatakan bahawa "From antiquity the Aqedah has been portrayed in the arts, for example ait appears on a wall painting of the third century CE Synagogue at Dura-Europos and on a floor mosaic of the sixth century Synagogue at Beth-Alpha".

"Ustaz, sepeerti yang saya kata, dalam Quran tidak ada perkataan dan konsep Aqedah, yang ada hanyalah perkataan serta konsep "Iman", jadi nak ikut yang mana, Quran dengan "Iman" atau Bible dengan " Aqedah" ?. Tanya ku lagi.

Semua yang ada tiba-tiba mati kutu, mereke membaca Bible, sambil mengangguk-anguk.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sat Feb 21, 2009 11:44 pm

(4-3) Murtad

"Murtad, kena bunuh, itu yang agenda parti tuan-tuan memperjuangkan. Betul tak ?". Tanya ku lagi. Masing-masing takut bersuara, cuma Ustaz sahaja berani mengangguk tanda setuju.

"Bagaimana untuk menghukum si murtad ?". Tanya ku lagi.

"Rejam". Jawap Ustaz sepatah.

"Mengikut Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 - Kerajaan Negeri Kelantan",

"(3) Sesiapa yang disabitkan melakukan kesalahan irtidad (murtad), hendaklah sebelum dijatuhkan hukuman ke atasnya dikehendaki oleh Mahkamah supaya bertaubat dalam tempoh yang tidak kurang daripada tiga hari setelah dia didapati salah.

(4) Sekiranya dia enggan bertaubat dan masih lagi berterusan dengan pendiriannya terhadap perbuatan yang dilakukan atau perkataan yang disebutkan itu, maka Mahkamah hendaklah mengisytiharkan hukuman bunuh ke atasnya dan memerintahkan supaya hartanya sama ada diperolehi sebelum atau selepas dia melakukan kesalahan itu dirampas untuk dipegang bagi keperluan Baitul-Mal:" (Bahagian I, perenggan 23)". Sang Ustaz cuba berceramah tentang draf hudud partinya.

"Ini merupakan satu lagi hukuman yang dipelajari daripada seorang ulama jahiliah yang bernama Uzair. Puak-puak Yahudi memanggil dia "anak Tuhan" (9:30) yang hidup kira-kira 2,000 tahun sebelum al-Quran diturunkan. Apapun, hukuman ini adalah hukuman jahiliah, dan Tuhan telah bertanya "Adakah putusan jahiliah yang mereka menginginkan? Dan siapakah yang lebih baik putusannya daripada Allah bagi kaum yang yakin?" (5:50).

"Si Uzair, ini memandai-mandai membuat hukum agama. Allah sendiri berfirman bahawa Dia sendiri akan menghukum orang murtad seperti yang tersurat di dalam firman-Nya yang bermaksud "Wahai orang-orang yang percaya, sesiapa antara kamu yang berpaling (murtad) daripada agamanya, maka Allah akan mendatangkan satu kaum yang Dia mencintai, dan mereka mencintai-Nya; rendah diri terhadap orang-orang mukmin, keras terhadap orang-orang yang tidak percaya; mereka berjuang di jalan Allah, dan tidak takut akan celaan mana-mana pencela. Itulah pemberian Allah; Dia memberinya kepada siapa yang Dia mengkehendaki; dan Allah Merangkumi, Mengetahui" (5:54)". Kata ku lagi.

"Ayat 2:256. Tidak ada paksaan dalam agama. Yang benar telah jelas daripada yang salah. Maka sesiapa yang tidak percaya kepada Thagut, dan mempercayai Allah, dia berpegang pada pemegang yang paling kukuh, yang tidak akan putus; Allah Mendengar, Mengetahui". Kata ku lagi.

"Ayat 10:99. Dan sekiranya Pemelihara kamu mengkehendaki, sesiapa yang di bumi tentu percaya, kesemua mereka, kesemuanya. Adakah kamu akan memaksa manusia sehingga mereka menjadi orang-orang mukmin (yang mempercayai)?". Kata ku lagi.

"Ayat 4:137. Orang-orang yang percaya, kemudian tidak percaya, kemudian percaya, kemudian tidak percaya, kemudian bertambah dalam ketidakpercayaan (kekafiran), Allah tidak akan mengampuni mereka, dan tidak juga memberi petunjuk kepada mereka pada sebarang jalan". Kata ku lagi.

"Kalau dah rejam sampai mati, ayat Tuhan 4:137 tidak mungkin terlaksana, kerana orang itu dah mati, mustahilkan, jadi sekali lagi terbukti yang Quran ini mempunyai cacat cela !". Kata ku lagi.

"Nah, kalau dia dihukum mati, bagaimana nak jalankan seruan Tuhan supaya dia diuruskan dengan bijaksana, tegur mereka dengan baik dan berdebat dengan mereka dengan cara yang lebih baik, adalah mustahil nak nasihatkan orang dah mati, betul tak ?. Cuba lihat ayat 16:125. "Serulah ke jalan Pemelihara kamu dengan kebijaksanaan dan teguran yang baik, dan berdebatlah dengan mereka dengan cara yang lebih baik. Sesungguhnya Pemelihara kamu, Dia sangat mengetahui orang-orang yang sesat daripada jalan-Nya, dan Dia sangat mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk". Kata ku lagi.

"Sekarang cuba lihat pula apa yang Bible sarankan, seperti ayat Deut 17:1~5". Kata ku lagi.

1 "You shall not sacrifice to the LORD your God an ox or a sheep in which is a blemish, any defect whatever; for that is an abomination to the LORD your God.

2 "If there is found among you, within any of your towns which the LORD your God gives you, a man or woman who does what is evil in the sight of the LORD your God, in transgressing his covenant,

3 and has gone and served other gods and worshiped them, or the sun or the moon or any of the host of heaven, which I have forbidden,

4 and it is told you and you hear of it; then you shall inquire diligently, and if it is true and certain that such an abominable thing has been done in Israel,

5 then you shall bring forth to your gates that man or woman who has done this evil thing, and you shall stone that man or woman to death with stones.

"Deut 13:6~10 ada juga seterusnya menceritakan akan bab Murtad". Kata ku lagi.

6 "If your brother, the son of your mother, or your son, or your daughter, or the wife of your bosom, or your friend who is as your own soul, entices you secretly, saying, 'Let us go and serve other gods,' which neither you nor your fathers have known,

7 some of the gods of the peoples that are round about you, whether near you or far off from you, from the one end of the earth to the other,

8 you shall not yield to him or listen to him, nor shall your eye pity him, nor shall you spare him, nor shall you conceal him;

9 but you shall kill him; your hand shall be first against him to put him to death, and afterwards the hand of all the people.

10 You shall stone him to death with stones, because he sought to draw you away from the LORD your God, who brought you out of the land of Egypt, out of the house of bondage.

"Wah, rasa-rasanya parti ini taat sungguh pada hukum-hukum Bible. Parti Kristian ke ni ?". Tanya ku sambil menoleh kepada Ustaz Harun.

2:217. ....... Dan sesiapa daripada kamu berpaling (murtad) daripada agamanya, dan mati sedang tidak percaya, amalan mereka menjadi sia-sia, di dunia dan di akhirat, dan mereka itulah orang-orang Api; di dalamya mereka tinggal selama-lamanya.

47:25. Orang-orang yang kembali (murtad) ke belakang mereka setelah petunjuk menjadi jelas bagi mereka, syaitanlah yang menghasut mereka, dan memanjangkan angan-angan mereka.

"Jangan takut, Allah sendiri dah bagi gerenti, tapi kalau tak percaya pada yang ghaib, susahlah hendak percaya ayat 5:54. "Wahai orang-orang yang percaya, sesiapa antara kamu yang berpaling (murtad) daripada agamanya, maka Allah akan mendatangkan satu kaum yang Dia mencintai, dan mereka mencintai-Nya; rendah diri terhadap orang-orang mukmin, keras terhadap orang-orang yang tidak percaya; mereka berjuang di jalan Allah, dan tidak takut akan celaan mana-mana pencela. Itulah pemberian Allah; Dia memberinya kepada siapa yang Dia mengkehendaki; dan Allah Merangkumi, Mengetahui". Kata ku.

"Kekadang saya terfikir juga, adakah kekuasaan Allah itu begitu terbatas sehingga manusia terpaksa menjaga agamaNya bagi pihak diriNya ?". Aku berhujah.

"Betul juga, yang mana lebih baik, seratus orang Islam yang beriman atau dua ratus orang yang hanya mengaku dirinya Islam, itu pun akibat terpaksa?". Sampuk Lebai Ngah.

"Quran, ada menceritakan perihal pemuda-pemuda mukmin pengikut Nabi Isa lari dari penganiayaan pihak berkuasa Kristian yang sudah menyeleweng dan bersembunyi dalam sebuah gua, mereka ini akan direjam sampai mati atau dipaksa menukar agama mereka, jika mereka tertangkap (18:20), dan satu lagi cerita perihal Nabi Ibrahim. Bila beliau merosakkan patung-patung kaumnya, beliau hendak dihukum bakar oleh kaumnya, tetapi Tuhan telah menyelamatkan beliau daripada api itu. (21: 68-69), apa yang saya nak hujahkan disini ialah hukum rejam dan bakar adalah hukuman orang kafir zaman jahiliah". Kata ku.

"Jadi, siapa lak yang memandai-mandai yang mengambil hukuman rejam ni ?". Lebai Ngah bertanya.

"Ahli-ahli hukum yang muncul setelah Imam Shafie (150-204 Hijrah), yang bertanggungjawab menjadikan Sunnah Nabi sebagai sumber hukum setaraf dengan Quran, mereka juga bersandar semata-mata kepada sebuah hadis riwayat Bukhari yang menyatakan: ''Barangsiapa yang murtad, bunuhlah dia'', lantas kita mempunyai satu pilihan – ikut hukum Allah atau ikut hukum ulamak". Kata ku lagi.

"Sebelum buat pilihan tu silalah semak ayat 5:50. "Adakah putusan jahiliah yang mereka menginginkan? Dan siapakah yang lebih baik putusannya daripada Allah bagi kaum yang yakin ?". Kata ku lagi.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sat Feb 21, 2009 11:47 pm

(4-4) Perempuan tak suci selepas bersalin.

Begitu juga perempuan baru besalin, kotornya hingga ke empat puluh hari "

Lev 12:2 "Say to the people of Israel, If a woman conceives, and bears a male child, then she shall be unclean seven days; as at the time of her menstruation, she shall be unclean.

Lev 12:4 Then she shall continue for thirty-three days in the blood of her purifying; she shall not touch any hallowed thing, nor come into the sanctuary, until the days of her purifying are completed."

"Empat puluh hari hasil campur dari tujuh hari dengan tiga puluh tiga hari, masa pantang tu, tak boleh buat apa pun, walaupun zikir mengingati Tuhan, sehabis tempoh tersebuat buatlah pula kenduri Akekah, sunguh taat masyarakat kita laksanakan hukum Bible." Aku berkata lagi.

(4-5) Kenduri Akekah.


"Ustaz, cerita yang ini lagi best, ciluk terus dari Bible - Lev 12:6 dan 7 ". Aku berkata.

6 "And when the days of her purifying are completed, whether for a son or for a daughter, she shall bring to the priest at the door of the tent of meeting a lamb a year old for a burnt offering, and a young pigeon or a turtledove for a sin offering,

7 and he shall offer it before the LORD, and make atonement for her; then she shall be clean from the flow of her blood. This is the law for her who bears a child, either male or female.

"Perlukah umat Islam ikut hukum Bible dengan membuat Aqeqah, lepas itu fitnahkan pula diatas nama Nabi ?". Tanya ku lagi.

(4-6) Bersunat


"Selapas anak itu besar pula, kita buat upacara bersunat, yang kita petik dari Bible". Kata ku lagi.

Lev 12:3 And on the eighth day the flesh of his foreskin shall be circumcised."

Gen 17:14 Any uncircumcised male who is not circumcised in the flesh of his foreskin shall be cut off from his people; he has broken my covenant."

Gen 17:24 Abraham was ninety-nine years old when he was circumcised in the flesh of his foreskin.

Gen 17:25 And Ish'mael his son was thirteen years old when he was circumcised in the flesh of his foreskin.

Exod 4:25 Then Zippo'rah took a flint and cut off her son's foreskin, and touched Moses' feet with it, and said, "Surely you are a bridegroom of blood to me!"

"Semua itu ayat-ayat Bible, tak ada satu pun ayat Quran yang disuruh bersunat baik lelaki mahupun wanita, mengapakah ulamak- ulamak muktabar sanggup mencedok hukum dari Bible dan melebelkannya terus atas nama Islam ?. Lihatlah perbuatan keji mereka". Aku mula bertegas.

Ayat 40:64. "Allah yang membuatkan untuk kamu, bumi, sebuah tempat yang tetap, dan langit, bangunan; dan Dia membentuk kamu, dan membentuk kamu dengan baik, dan merezekikan kamu dengan benda-benda yang baik. Demikian itulah Allah, Pemelihara kamu, maka berkatnya Allah, Pemelihara semua alam".

"Cuba Ustaz sendiri perhatikan, Allah telah membentuk kita dengan baik, itu firman Allah, tapi kita hendak juga ikut Bible. Betul tak ?". Tanya ku pada Ustaz Harun.

Ayat 3:78. "Dan antara mereka, ada segolongan yang memutarbalikkan lidah mereka dengan al-Kitab supaya kamu menyangkanya daripada sebahagian al-Kitab, sedang ia bukanlah daripada al-Kitab; dan mereka berkata, "Ia daripada Allah", tetapi ia bukanlah daripada Allah, dan mereka berkata dusta terhadap Allah sedang mereka mengetahuinya".

Ayat 2:120. "Dan tidaklah orang-orang Yahudi akan berpuas hati dengan kamu, dan tidak juga orang-orang Kristian, sehingga kamu mengikuti anutan mereka. Katakanlah, "Petunjuk Allah ialah petunjuk yang benar." Jika kamu mengikuti keinginan mereka setelah pengetahuan yang datang kepada kamu, maka kamu tidak akan ada, terhadap Allah, wali (pelindung) dan tiada juga penolong".

Ayat 2:159. "Orang-orang yang menyembunyikan bukti-bukti yang jelas, dan petunjuk yang Kami menurunkan, setelah Kami memperjelaskan kepada manusia di dalam al-Kitab, mereka dilaknati Allah, dan mereka dilaknati para pelaknat".

"Tadi kena celaka tiga kali, sekarang pula kena laknat". Kata ku lagi.

(4-7) Asal Wanita

"Dalam Bible ada menceritakan akan kejadian wanita. Sila lihat Gen 2:18~23". Kata ku pada Ustaz Harun. Semua mata tertumpu pada Bible.

18 Then the LORD God said, "It is not good that the man should be alone; I will make him a helper fit for him."

19 So out of the ground the LORD God formed every beast of the field and every bird of the air, and brought them to the man to see what he would call them; and whatever the man called every living creature, that was its name.

20 The man gave names to all cattle, and to the birds of the air, and to every beast of the field; but for the man there was not found a helper fit for him.

21 So the LORD God caused a deep sleep to fall upon the man, and while he slept took one of his ribs and closed up its place with flesh;

22 and the rib which the LORD God had taken from the man he made into a woman and brought her to the man.

23 Then the man said, "This at last is bone of my bones and flesh of my flesh; she shall be called Woman, because she was taken out of Man."

"Tahukah Ustaz dalam Sahih Bukhari Vol. 7. Hadis No. 114 : from Abu Hurairah - The Prophet said, "Whoever believes in Allah and the Last Day should not hurt (trouble) his neighbor. And I advise you to take care of the women, for they are created from a rib and the most crooked portion of the rib is its upper part." "Parti Kristian ini sungguh-sunguh mempertahankan Bible ?". Tanya ku lagi.

Allah telah berfiman 4:1."Wahai manusia, takutilah Pemelihara kamu yang mencipta kamu daripada jiwa yang satu, dan daripadanya Dia menciptakan pasangannya, dan daripada keduanya, ditaburkan di merata-rata banyak lelaki dan perempuan; dan takutilah Allah yang kepada-Nya kamu saling meminta, dan rahim-rahim (pertalian darah); sesungguhnya Allah menjagai kamu".

Allah telah berfiman 3:59. "Sesungguhnya persamaan Isa di sisi Allah seperti persamaan Adam. Dia menciptanya daripada tanah, kemudian Dia berkata padanya, "Jadilah", maka jadilah dia".

"Tapi Ustaz, apa yang Allah firman, kita tak mau ikut, masih nak percaya akan asal-usul wanita daripada tulang rusuk Adam - apalah punya karut marut ni ?". Komen ku selamba.

22:5. "Wahai manusia, jika kamu dalam keraguan mengenai Kebangkitan, maka sesungguhnya Kami telah mencipta kamu daripada tanah, kemudian daripada setitis mani, kemudian daripada dadih darah, kemudian daripada seketul daging, berbentuk dan tidak berbentuk, supaya Kami memperjelaskan kepada kamu. Dan Kami menetapkan di dalam rahim-rahim apa yang Kami mengkehendaki hingga satu tempoh yang dinyatakan, kemudian Kami mengeluarkan kamu sebagai bayi, supaya kemudian kamu sampai dewasa; dan antara kamu mati, dan antara kamu dikembalikan kepada umur yang paling hina hingga mereka, setelah mengetahui sesuatu, tidak mengetahui apa-apa. Dan kamu melihat bumi kehitaman, kemudian apabila Kami menurunkan air kepadanya, ia bergetar dan menggelembung, dan menumbuhkan tiap-tiap jenis yang menggirangkan".

"Kedatangan Quran telah mengangkat darjat wanita dari diperlecah oleh Bible. Wanita yang berhaid tidak boleh masak, bahkan kerusi yang dia telah duduk juga dikira najis. Wanita juga larang bersuara di gereja. Samalah seperti tempat kita, wanita tidak boleh bercakap dalam masjid, kerana suara wanita adalah aurat. Cuba buka 1Cor 14:34 "the women should keep silence in the churches. For they are not permitted to speak, but should be subordinate, as even the law says".

"Ikut, jangan tak ikut, inilah hadis yang memperincikan Quran". Kata ku lagi.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sat Feb 21, 2009 11:58 pm

(4-8) Tudung

"Allah suruh menutup dada 24:31. "Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, supaya mereka menundukkan pandangan mereka, dan menjaga kemaluan mereka, dan tidak menampakkan perhiasan mereka kecuali apa yang nampak daripadanya; dan hendaklah mereka meletakkan penudung mereka pada dada mereka, dan tidak menampakkan perhiasan mereka kecuali kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa suami mereka, atau anak lelaki mereka, atau anak lelaki suami mereka, atau saudara lelaki mereka, atau anak lelaki saudara lelaki mereka, atau anak lelaki saudara perempuan mereka, atau perempuan mereka, atau apa yang tangan kanan mereka memiliki, atau lelaki yang melayan mereka yang tanpa mempunyai keinginan seks, atau kanak-kanak kecil yang belum mengerti aurat (bahagian-bahagian sulit) perempuan; dan janganlah juga mereka menghentakkan kaki mereka supaya perhiasan mereka yang tersembunyi diketahui. Dan bertaubatlah semua bersama kepada Allah, wahai orang-orang mukmin, agar kamu beruntung."

"Maka ulamak pula suruh menutup kepala. Hukum ini diambil dari Bible 1 Cor 11:5 hingga 6.

5 but any woman who prays or prophesies with her head unveiled dishonors her head--it is the same as if her head were shaven.

6 For if a woman will not veil herself, then she should cut off her hair; but if it is disgraceful for a woman to be shorn or shaven, let her wear a veil.

"Dan ayat Bible 1 Cor 10 dan 13." Kata ku lagi.

10 That is why a woman ought to have a veil on her head, because of the angels.

13 Judge for yourselves; is it proper for a woman to pray to God with her head uncovered?

"Jadi ustaz mana yang lebih utama – tutup dada ikut Quran atau tutup kepala ikut Bible ?". Aku bertanya lagi, tapi tiada bantahan buat seketika. Tiba-tiba sangkaan aku meleset "Lelaki akan tergoda dengan rambuat wanita". Wak Seman mencelah.

"Wak, tolong jawap dengan ikhlas, adakah Wak berahi bila melihat rambut wanita yang ikal mayang atau Wak akan berahi melihat wanita yang memakai low cut sehingga boleh ternampak alur "dada" wantia tersebut ?". Tanya ku.

Wak tersenyum, dia tergelak sedikit. Semua tersenyum melihat telatah Wak. "Mestilah buah dada". Kata Wak. "Eh, Wak saya kata "alor" dada, bukan buah dada. Kesitu pula orang tua ni". Sampuk Pak Rashid.

Semua tergelak seketika.

(4-9) Gantung ayat-ayat suci sebagai tangkal, azimat, tolak bala dan sebagainya.

"Cuba Wak sendiri tenggok warung Wak ni, Nama "Allah" bersebelahan dengan nama "Muhammad", kenapa ni Wak ?. Mengapa Wak taruh nama Nabi Muhammad setaraf dengan nama Allah ?. Tanya ku.

"Tangkal, azimat, atau penghadang adalah pekerjaan orang Kristian. Ini adalah suruhan Bible. Cuba lihat Deut 6:6~8". Kata ku lagi.

6 And these words which I command you this day shall be upon your heart;

7 and you shall teach them diligently to your children, and shall talk of them when you sit in your house, and when you walk by the way, and when you lie down, and when you rise.

8 And you shall bind them as a sign upon your hand, and they shall be as frontlets between your eyes.

"Nah, sekarang lihat pula Deut 11:20~21". Kata ku lagi.

20 And you shall write them upon the doorposts of your house and upon your gates,

21 that your days and the days of your children may be multiplied in the land which the LORD swore to your fathers to give them, as long as the heavens are above the earth.

"Elok koyak saja gambar pemimpin-pemimpin tertinggi parti bulan tu. Mereka hanya berkiblatkan Bible. Marilah kita masuk kedalam Islam sepenuhnya dan sembah Allah, satu-satunya Tuhan". Aku merayu.

"Lagi satu, bentuk pendewaan berlebih-lebihan begini telah dilarang oleh Allah. Kemungkinan suatu hari nanti manusia akan menjadi hamba kepada tulisan nama-nama itu sendiri. Banyak nyanyian, nashid, berzanji, merhaban, kasidah memuja-muji Nabi Muhammad secara tidak dengan sepatutnya. Amalan ini sangat ditegah oleh Allah melalui Quran." Kata ku lagi.

"Lawaknya, pada masa itu kita tidak boleh hisap curut dan makan bawang, kerana Roh Nabi Muhammad tidak suka pada benda-benda tersebut". Kata ku lagi.

"Jika mereka fitnah Nabi sekali pun kita diam, pasai mereka cakap Arab, kita pula tidak faham. Besar kemungkinan mereka sendiri pun tak sedar mereka telah hina Nabi". Kata ku lagi.

Cuba baca 18:110. Katakanlah, "Aku hanyalah seorang manusia yang serupa dengan kamu; diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu. Maka hendaklah dia yang mengharapkan pertemuan dengan Pemeliharanya membuat kerja-kerja kebaikan, dan dia tidak menyekutukan dalam penyembahan kepada Pemeliharanya dengan sesiapa pun."

"Seterusnya ayat 3:79 dan 80. Tiadalah bagi seseorang manusia bahawa Allah memberinya al-Kitab, dan Pemutus, dan Kenabian, kemudian dia berkata kepada manusia, "Jadilah kamu hamba-hamba kepadaku selain daripada Allah." Tetapi, "Jadilah kamu orang-orang rabani (yang menguasai) dengan sebab kamu mengetahui al-Kitab, dan dengan sebab kamu mempelajarinya. Dia tidak akan menyuruh kamu untuk mengambil malaikat-malaikat, dan Nabi-Nabi sebagai Pemelihara-Pemelihara; adakah Dia menyuruh kamu supaya tidak percaya setelah kamu muslim?". Kata ku lagi.

(4-10) Perayaan

"Begitu juga apa bezanya perayaan Hijrah dengan perayaan Passover, iaitu untuk mengingati kebebasan dan pelarian kaum Yahudi dari pengabdian di Mesir. Apa pula bezanya perayaan Maal Hijrah dengan perayaan Rosh Hashanah yang disambut pada 1hb Tishri kalendar Yahudi dimana pada hari yang kesepuluh mereka berpuasa dan menghabiskan hari itu dengan ibadah dan sembahyang dan apakah pula bezanya Nuzul Quran dengan Pentecost, dimana orang Yahudi merayakan turunnya Taurat di Gunung Sinai ?". Aku melontar pertanyaan demi pertanyaan.

"Agaknya kita orang Islam ini, tak cukup perayaan, sehingga terpaksa mengimport perayaan kaum lain untuk menjadi perayaan kita". Kata ku lagi.

(4-11) Amin

"Bacalah mana-mana Quran baik Arab ataupun terjemahan lain, tidak termaktub Fatihah berakhir dengan "Amin" dan buat pengetahuan Ustaz dan sekelian yang ada, dalam senaskah Quran tidak ada langsung satu pun satu doa yang Allah ajar diakhiri dengan perkataan "Amin", tetapi "Amin" telah diulangi sebanyak 50 kali dalam Bible – masih tak sempurnakah Quran sehingga "Amin" perlu dipinjamkan dari Bible dan dinobatkan sebagai penutup Fatihah ?". Kata ku dengan nada yang sangat terharu.


Num 5:22.27 Num 5:22.28 Deut 27:15.40 Deut 27:16.17 Deut 27:17.15 Deut 27:18.18 Deut 27:19.23 Deut 27:20.25 Deut 27:21.17 Deut 27:22.27 Deut 27:23.17 Deut 27:24.16 Deut 27:25.19 Deut 27:26.22 1Kgs 1:36.10 1Chr 16:36.18 Neh 5:13.42 Neh 8:6.14 Neh 8:6.15 Pss 41:13.13 Pss 41:13.15 Pss 72:19.15 Pss 72:19.17 Pss 89:52.7 Pss 89:52.9 Pss 106:48.19 Jer 28:6.6 Mark 16:20.24 Rom 1:25.26 Rom 9:5.26 Rom 11:36.19 Rom 15:33.9 Rom 16:27.13 1Cor 14:16.20 1Cor 16:24.10 2Cor 1:20.18 Gal 1:5.10 Gal 6:18.13 Eph 3:21.19 Phil 4:20.12 1Tim 1:17.19 1Tim 6:16.26 2Tim 4:18.25 Heb 13:21.33 Heb 13:25.7 1Pet 4:11.46 1Pet 5:11.10 2Pet 3:18.28 Jud 1:25.26 Rev 1:6.22

(4-12) Janggut.


"Macam itu juga kes janggut". Aku memandang pada janggut Ustaz Harun yang lebat. Janggut Pak Rashid hanya sejempul. Janggut Lebai Ngah panjang lagi jarang dan janggut Wak Seman pendek dan kontot, hitam dan putih berselang- seli.

"Oh, saya terhina sunnah Bible dan Ustaz pula tersinggung, maafkan saya. Tahukah Ustaz, orang yang tidak berjanggut tidak dimuliakan, dan tidak boleh jadi pemimpin di Afganistan. Mereka akan ditangkap dan disumbat kedalam lokap sehingga janggut mereka tumbuh kembali. Ulamak jahat telah mengambil ayat ini dari Bible dan mereka telah menobatkan identiti berjanggut ini atas nama Islam". Kataku

Lev 19:27 "You shall not round off the hair on your temples or mar the edges of your beard.

Lev 21:5 They shall not make tonsures upon their heads, nor shave off the edges of their beards, nor make any cuttings in their flesh". Kata ku lagi.

"Cuba lihat Bible tu lagi 2 Sam 10:5 When it was told David, he sent to meet them, for the men were greatly ashamed. And the king said, "Remain at Jericho until your beards have grown, and then return." Aku berkata dengan penuh hiba.

"Demi Allah, cuba Ustaz jelaskan janggut Nabi panjang mana ?." Aku bertanya.

Ustaz cuba angkat tangan dan letak pada dada sekejap menghampiri dagu sekejap kebawah sedikit, sekejap tangan dia berhenti dibawah dada, dia sendiri tidak pasti, akhinya dia turunkan tangan lalu mencapai rokok Marlboronya.

"Tidak ada sesiapa yang seratus peratus pasti akan panjang janggut Nabi, itulah reka-rekaan semata". Kata ku lagi.

"Puak-puak Kristian bermati-matian tidak mahu ikut Bible. Ini kerana hukum Bible tidak logik dan mustahil untuk dilaksanakan, sebaliknya ada golongan yang mengaku diri mereka Islam telah sanggup mempertahankan hukum-hukum Bible". Kata ku sambil mengeleng-gelengkan kepala.

(4-13) Kharaj.

"Sebelum kita bincangkan Kharaj yang parti Ustaz ingin laksanakan itu, mari kita buka Bible sekali lagi". Kata ku.

2 Sam 8:2 And he defeated Moab, and measured them with a line, making them lie down on the ground; two lines he measured to be put to death, and one full line to be spared. And the Moabites became servants to David and brought tribute.

"Kalau Ustaz merujuk pada kamus The Oxford Companion to the Bible, Oxf. Uni. Press 1993 mukasurat 780, mengatakan bahawa "David conquest of Moab, Aram and Hamath, where David imposed taxation on the people defeated, cuba lihat dengan teliti, Deut 26:1~2 adalah tax bagi tanaman". Kata ku lagi.

1"When you come into the land which the LORD your God gives you for an inheritance, and have taken possession of it, and live in it,

2 you shall take some of the first of all the fruit of the ground, which you harvest from your land that the LORD your God gives you, and you shall put it in a basket, and you shall go to the place which the LORD your God will choose, to make his name to dwell there.

"Nah, Kharaj - Land Tax pula seperti saranan Parti Ustaz , iaitu 10% itu bulat-bulat diambil dari Bible, sila rujuk Lev 27:32 And all the tithe of herds and flocks, every tenth animal of all that pass under the herdsman's staff, shall be holy to the LORD". Aku berhujah.

"Allah telah berfiman dalam 3:100. "Wahai orang-orang yang percaya, jika kamu mentaati segolongan daripada orang-orang yang diberi al-Kitab, mereka akan mengembalikan kamu, sesudah keimanan kamu, kepada orang-orang yang tidak percaya". Pada ayat 3:101. "Bagaimanakah kamu boleh tidak percaya sedang kepada kamu ayat-ayat Allah dibacakan, dan rasul-Nya berada di kalangan kamu? Sesiapa berpegang teguh kepada Allah, dia diberi petunjuk pada jalan lurus". Kata ku lagi.

"Nah, masih bertaut kuat dengan perlembagaan parti itu Ustaz ?". Tanya ku lagi. Ustaz Harun buat-buat untuk tidak mendengar.

(4-14) Halal dan Haram

Allah telah berfirman 5:3. "Diharamkan kepada kamu ialah bangkai, dan darah, dan daging babi, dan apa-apa yang disucikan kepada selain daripada Allah, dan yang dicekik, dan yang dipukul, dan binatang yang jatuh lalu mati, dan binatang yang ditanduk, dan apa yang dimakan binatang buas, kecuali kamu mengorbankannya dengan patut, dan apa yang dikorbankan untuk berhala, dan membahagi dengan ramalan anak-anak panah; itu ialah kefasiqan. Pada hari ini orang-orang yang tidak percaya berputus asa daripada agama kamu; maka janganlah takut pada mereka, tetapi takutilah Aku. Pada hari ini, Aku menyempurnakan agama kamu untuk kamu, dan Aku mencukupkan rahmat-Ku ke atas kamu, dan Aku merelakan Islam sebagai agama untuk kamu. Maka sesiapa yang terPaksa, dalam kekosongan, dan tidak condong untuk bermaksud berbuat dosa, maka sesungguhnya Allah Pengampun, Pengasih".

"Secara kesimpulanya ustaz, Allah telah berfirman bahawa empat benda tak boleh dimakan iaitu bangkai, darah, daging babi, dan apa-apa yang disucikan kepada selain daripada Allah. Manakala tujuh cara kematian adalah diharamkan iaitu, dicekik, dipukul, jatuh lalu mati, yang ditanduk, dan apa yang dimakan binatang buas, yang dikorbankan untuk berhala, dan membahagi dengan ramalan anak-anak panah - selain dari empat benda tersebut dan tujuh cara kematian binatang tersebut - adalah Halal - itu jaminan Allah - adakah Ustaz setuju ?". Tanya ku pada Ustaz.

Ustaz Harun tidak berani berkata lagi. Dia melihat pada kotak rokoknya.

"Ustaz, cuba lihat sambungan ayat tersebut 5:4. "Mereka menanyai kamu mengenai apa-apa yang dihalalkan bagi mereka. Katakanlah, "Benda-benda yang baik adalah dihalalkan bagi kamu; dan daripada binatang berburu yang kamu mengajari, dengan melatih anjing untuk memburu, dengan mengajarnya seperti Allah mengajar kamu, maka makanlah apa yang ia menangkapkan untuk kamu, dan ingatlah (sebutlah) nama Allah padanya. Takutilah Allah; sesungguhnya Allah cepat membuat perhitungan."

"Kalau nak bertarik dari sini, anjing juga boleh dipelihara, takan Ustaz lupa pada surah Al Kahfi kot ?". Tanya ku lagi.

"Seterunya, ayat 5:87. Wahai orang-orang yang percaya, janganlah mengharamkan benda-benda yang baik yang Allah menghalalkan bagi kamu, dan jangan mencabul; sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang mencabul. Ayat 5:88. Makanlah daripada apa yang Allah merezekikan kamu, yang halal dan baik; dan takutilah Allah, yang kepada-Nya kamu orang-orang mukmin".

"Ayat 5:96 5:96. Dihalalkan bagi kamu adalah binatang buruan laut, dan makanan daripadanya, sebagai suatu peruntukan bagi kamu, dan bagi pengembara-pengembara. Tetapi diharamkan kepada kamu binatang buruan darat selama kamu dalam kesucian haji (ihram); dan takutilah Allah yang kepada-Nya kamu akan dikumpulkan".

"Adakah Ustaz setuju dengan semua ayat-ayat tersebut ?". Aku bertanya. Ustaz buat muka sardin.

"Malangnya Ustaz, ada dikalangan mazhab Ahli Sunnah Wal Jamaah sendiri, tidak memakan ikan yang tidak bersisik, ketam dan udang". Kata ku.

Wak, Lebai Ngah dan Pak Rashid mula berdongak-dongak semacam ikan di air yang mencari udara segar. Aku tahu mereka mungkin terkejut, tetapi tidak buat Ustaz Harun. Di Universiti Al Azhar, dia pasti sudah belajar tentang perbezaan antara mazhab.

"Kalau begitu, apa yang kami pelajari, binatang dua alam dan sebagainya makroh untuk dimakan !." Lebai Ngah mula bersuara.

"Ayat tadi yang kita baca, ada sebut dua alam ?." Tanya ku pada Lebai Ngah.

"Tidak". Kata Lebai Ngah.

"Kalau begitu - esok kita buat ketam batu stim, dan sup kaki katak, macam di Thailand - amacam ?". Cadangan ku pada Lebai Ngah.

"Lebai, jangan hang masak katak, tapi buat sup berok kat dia !." Ustaz menyindir.

"Seperti ayat diatas, saya tidak berani menghalalkan apa yang Allah telah mengharamkan, dan saya juga tidak berani juga mengharamkan apa yang Allah telah halalkan!". Aku bertegas.

"Kalau berok, buat sup tak syok. Apa kata kita BBQ saja, cicah dengan sos. Walau pun gitu, saya lebih suka ketam batu yang distimkan". Aku memulangkan sindiran Ustaz Harun.

"Cuba perhatikan Lev 11:9~22". Kata ku lagi.

09 "These you may eat, of all that are in the waters. Everything in the waters that has fins and scales, whether in the seas or in the rivers, you may eat.

10 But anything in the seas or the rivers that has not fins and scales, of the swarming creatures in the waters and of the living creatures that are in the waters, is an abomination to you. They shall remain an abomination to you; of their flesh you shall not eat, and their carcasses you shall have in abomination.

12 Everything in the waters that has not fins and scales is an abomination to you. "And these you shall have in abomination among the birds, they shall not be eaten, they are an abomination: the eagle, the vulture, the osprey,

14 the kite, the falcon according to its kind,

15 every raven according to its kind,

16 the ostrich, the nighthawk, the sea gull, the hawk according to its kind,

17 the owl, the cormorant, the ibis,

18 the water hen, the pelican, the carrion vulture,

19 the stork, the heron according to its kind, the hoopoe, and the bat.

"Ayat ini pun puak Sunnah Wal Jama’ah tidak sepakat, kerana ada imam muktabar mereka mengambil pendirian Bible untuk membolahkan makan belalang dan sebagainya."

20 "All winged insects that go upon all fours are an abomination to you.

21 Yet among the winged insects that go on all fours you may eat those which have legs above their feet, with which to leap on the earth.

22 Of them you may eat: the locust according to its kind, the bald locust according to its kind, the cricket according to its kind, and the grasshopper according to its kind.

"Jadi Ustaz, kalau nak makan beruk ke, gajah ke, harimau ke, kalau ia baik bagi kamu, makanlah. Jangan pula kata itu halal dan itu haram tanpa nas dari Allah". Kata ku lagi.

Ayat 10:59. Katakanlah, "Adakah kamu memikirkan rezeki yang Allah menurunkan untuk kamu, dan kamu membuat sebahagiannya haram, dan sebahagiannya halal?" Katakanlah, "Adakah Allah memberi izin kepada kamu, atau kamu mengada-adakan terhadap Allah?"

Ayat 16:116. "Dan janganlah mengatakan apa yang lidah kamu menyifatkan dengan dusta, "Ini halal, dan ini haram," supaya kamu mengada-adakan dusta terhadap Allah; sesungguhnya orang-orang yang mengada-adakan dusta terhadap Allah tidak akan beruntung".

Aku sempat membacakan dua buat ayat Quran bagi mereka.

"Kamu nie Brahim, kalau Bible kata tak boleh makan babi, dan Quran pula kata kita tak boleh makan babi, adakah kamu nak kata Quran ikut Bible ?". Tetiba saja bentak si Ustaz.

"Ustaz, adakah ustaz buat-buat lupa bahawa Allah telah berfirman pada 3:31, 6:92, 35:31 dan 46:30 yang Quran ini membenarkan kitab yang terdahulu. Ini bermakna bahawa kalau dalam Bible kata tak boleh makan babi dan dalam Quran juga ada perintah yang sama, maka ayat Bible itu ayat aslilah, iaitu Kristian tak boleh makan babi, tetapi masalahnya disini pula, Bible berlawanan dengan perintah Quran, dan Ustaz masih beria-ia juga nak akur pada hukum Bible." Kata ku selamba.

(4-15) Nabi Isa.

"Kalau macam tu, aku tak sabar-sabar unutk tunggu akan kedatangan Nabi Isa, biar dia datang balik untuk mendaulatkan kembali Islam". Bentak Pak Rashid yang sekian lama membisu.

"Tunggu, jangan tak tunggu". Kata ku lagi. "Apasal hang cakap macam tu ?". Pak Rashid bertanya.

"Allah dah kata 5:116 dan 117. Dan apabila Allah berkata, "Wahai Isa putera Mariam, adakah kamu mengatakan kepada manusia, 'Ambillah aku dan ibuku sebagai tuhan-tuhan selain daripada Allah'?" Dia berkata, "Kepada Engkau sanjungan! Tiadalah bagiku untukku mengatakan apa yang aku tiada hak dengannya. Jika aku mengatakannya, Engkau mengetahuinya, dengan mengetahui apa yang di dalam jiwaku, dan aku tidak mengetahui apa yang di dalam jiwa Engkau; sesungguhnya Engkaulah yang mengetahui yang ghaib. Aku hanya mengatakan kepada mereka apa yang Engkau memerintahkan aku dengannya: 'Sembahlah Allah, Pemelihara aku dan Pemelihara kamu.' Dan aku seorang saksi ke atas mereka selama aku di kalangan mereka; tetapi setelah Engkau mematikan aku, Engkau Sendiri adalah penjaga ke atas mereka; Engkau saksi atas segala sesuatu".

19:33 dan 34. "Kesejahteraan ke atasku, pada hari aku diberanakkan, dan hari aku mati, dan hari aku dibangkitkan hidup. Itulah Isa putera Mariam, dengan perkataan yang benar, yang mengenainya mereka ragu-ragu".

3:55. "Apabila Allah berkata, "Wahai Isa, Aku akan mematikan kamu, dan menaikkan kamu kepada-Ku, dan Aku membersihkan kamu daripada orang-orang yang tidak percaya. Aku akan membuatkan orang-orang yang mengikuti kamu di atas orang-orang yang tidak percaya hingga Hari Kiamat. Kemudian kepada-Ku kamu akan kembali, dan Aku akan menghakimkan antara kamu mengenai apa yang padanya kamu memperselisihkan".

Ayat 21:34 dan 35 "Kami tidak membuat sesuatu makhluk sebelum kamu untuk hidup selama-lamanya; maka, jika kamu mati, adakah mereka akan hidup selama-lamanya? Tiap-tiap jiwa akan merasakan mati; dan Kami menguji kamu dengan kejahatan dan kebaikan sebagai cubaan, kemudian kepada Kami kamu akan dikembalikan".

"Kepercayaan bahawa Nabi Isa tidak mati dan akan turun bunuh Dajal berasal dari hadis, hadis ini pula hasil daripada cedokan dari Bible Mark 13:24-27 "But in those days, after that tribulation, the sun will be darkened, and the moon will not give its light, and the stars will be falling from heaven, and the powers in the heavens will be shaken. And then they will see the Son of man coming in clouds with great power and glory. And then he will send out the angels, and gather his elect from the four winds, from the ends of the earth to the ends of heaven, jadi Pak Rashid tunggulah terus ya". Aku berkata lagi.

"Jadi macam tulah juga dengan kes Imam Mahadi. Ini adalah asas kepercayaan kaum Shiah yang mengakui bahwa imam yang ke dua belas iaitu Muhammad ibn Hasan Al Askari yang ghaib itu akan muncul kembali sebagai Imam Mahadi untuk mentakbir dunia dengan adil". Kata ku lagi.

"Nah, lima belas kes telah kita bincang, Ijtihad mana yang nak dapat dua pahala dan Ijtihad mana pula yang nak dapat satu pahala ?". Tanya ku.

Ustaz Harun terdiam kaku. Melihat mereka lama terdiam kaku, aku berkata lagi "Baiklah, kita sambung yang terakhir, ini Ijtihad Imam Khomini pula, cuba tenggok, betulkah, kalau Ijtihad dia betul dapat dua pahala, kalau salah dia dapat satu pahala atau sengaja dia nak tempah bala ?". Aku cuba berlawak.

(4-16) Siksa kubur.


"Kamu menghina Sunnah Nabi - Brahim, bawa mengucap, mati nanti kamu mesti kena siksa kubur. Ular tu besar, kuku dia panjang berjela dan taring dia sungguh bisa. Masa tu baru kamu tahu. Celuparnya mulut kamu, Brahim". Bentak Ustaz Harun.

"Janganlah Ustaz kata begitu. Saya percaya tidak ada ular dalam siksa kubur". Kata ku lagi.

"Macam mana kamu pasti, kamu tak mati lagi ?". Ustaz cuba melawak.

"Laaa, kan dalam Quran ayat 8:50. Jika kamu dapat melihat ketika para malaikat mematikan orang-orang yang tidak percaya, dengan memukul muka-muka mereka, dan belakang mereka, "Rasalah azab yang membakar… dan ayat 47:27. Maka bagimanakah ia, apabila malaikat-malaikat mematikan mereka, memukul muka mereka dan belakang mereka? ". Kata ku lagi.

"Itu masa nak dimatikan. Lepas tu Allah telah berfirman pada ayat 36:51 hingga 53. "Dan trompet ditiupkan; kemudian tiba-tiba, mereka melongsor dari makam-makam mereka kepada Pemelihara mereka. Mereka berkata, "Celakalah kami! Siapakah yang membangkitkan kami daripada tempat tidur kami? Inilah apa Yang Pemurah menjanjikan, dan para utusan berkata benar." Ia hanyalah satu Teriakan; kemudian tiba-tiba, mereka kesemuanya dihadapkan kepada Kami".

"Kalau macam tu, orang yang mati berjuta-juta tahun dahulu akan kena siksa sampai hari kiamat, yang mati sejam dua sebelum kiamat, akan beruntunglah, azab kubur mereka sebentar sahaja, mana dia sifat Allah yang Maha Adil lagi Maha Penyayang itu ?." Aku tanya soalan logik lagi.

"Kalau mati di lautan atau dimati dimakan binatang buas, selamatlah dari siksa kubur, kerana simati tak mempunyai kubur". Lebai Ngah berkata.

"Yang saya pasti, setiap yang mati ada kuburnya, walaupun didasar lautan, dalam perut haiwan, atau dimana saja dan mereka akan dibangkitkan seperti ayat 22:7. Dan kerana Saat pasti datang, tidak ada keraguan padanya, dan Allah membangkitkan sesiapa sahaja yang di dalam kubur.". Kata ku lagi.

Ini semacam satu sokongan buat ku. Ustaz Harun kerling pada Pak Rashid. Pak Rashid tersenggeh. Lebai Ngah cuba buat muku serius.

Semua terdiam seketika termasuk aku.

(4-16) Fatwa Imam Khomini.


"Cuba Pak Rashid bayangkan, patutkah puak Shiah mengganggap bahawa Imam Khomini adalah maksum. Saya sendiri meremang bulu tengkok bila melihat pada serban dan janggutnya. Semua menjadi kagum tenggok dia, tetapi malang seribu kali malang, bila dia buka sahaja mulut, Allah telah melondehkan identiti dia, kalau tak percaya, sila lihat fatwanya yang jijik lagi meloyakan.". Kata ku lagi.

"Setiap lelaki dibolehkan mendapat kepuasan sex dari kanak-kanak, walaupun kanak-kanak tersebut masih bayi. Bagaimanapun dia seharusnya tidak boleh menembusi (kemaluan – editor), tetapi dibolehkan untuk meliwat kanak-kanak tersebut. Kalau lelaki itu menembusi lalu mencederakan kanak-kanak tersebut, dia seharusnya bertanggung jawab untuk memberi nafkah kepada kanak-kanak tersebut sepanjang hayat kanak-kanak tersebut. Walaubagaimanapun kanak-kanak perempuan ini, tidak boleh dihitung sebagai salah satu dari empatnya isteri yang tetap. Lelaki ini juga tidak dibolehkan berkahwin dengan saudara kanak-kanak perempuan tersebut." (Dari buku Khomeini "Tahrirolvasyleh" Jilid 4, Darol Elm, Gom, Iran, 1990).

"Ada lebih baik bila kanak-kanak perempuan mulai datang haid berkahwin dirumah suaminya daripada rumah ayahnya. Si ayah yang mengahwini anak perempuannya pada usia begitu akan mendapat tempat yang tetap di Firdaus." (Dari buku Khomeini "Tahrirolvasyleh" Jilid 4, Darol Elm, Gom, Iran, 1990).

"Setiap lelaki boleh mendapat kepuasan sex dengan haiwan seperti kambing biri-biri, lembu, unta dan sebagainya. Walau bagaimanapun dia seharusnya membunuh binatang tersebut selepas persetubuhan itu. Dia tidak boleh menjual daging bintang tersebut kepada orang kampungnya, adalah lebih baik baginya supaya menjual daging binatang tersebut kepada penduduk desa yang berdekatan." (Dari buku Khomeini "Tahrirolvasyleh" Jilid 4, Darol Elm, Gom, Iran, 1990).

"Setiap lelaki yang meliwat dengan haiwan seperti lembu, biri-biri betina atau unta, maka air kencing dan sistem kumbuhan binatang tersebut tidak lagi suci. Ia menjadi najis dan kotor. Oleh itu susunya tidak lagi boleh diminum. Haiwan tersebut seharusnya dibunuh dan dibakar secepat mungkin. " (Dari buku kecil hijau, Sayings of Ayatollah Khomeini, Political, Phylosophica, Social and Religious with a special introduction by Clive Irving, ISBN number 0-553-14032-9, page 47)". Kata ku, mengakhiri hujah.

Aku hanya memerhatikan, mereka sedang berfikir.

(4-17) Qardani.


"Kamu tahu pasai Qardani, apakah mereka juga tak betul ?". Tanya Pak Rashid pada ku.

"Sekit-sekit tahu lah, macam Mirza Ghulam Ahmad telah dilahirkan di-sabuah kampong bernama Qadian di-Utara India pada tahun Masehi 1839 berasal dari keluarga Islam. Dia sering mengalami berbagai penyakit baik jiwa atau jasmani dan lazim megubati diri-nya dengan candu dan tonik arak anggur. Ia juga mengakui diri-nya Nabi Isa al-Masih, Imam Mahdi bahkan sabagai kedatangan Nabi Muhammad yang kedua kalinya dalam bentuk rupa Mirza untuk mengembang-kan ajaran Islam. Dalam pada itu ia mendakwa telah menerima WAHYU dengan menyifatkan karangannya BRAHEEN-e-AHMADIYA sagai KITAB ALLAH. Dia telah menemui ajal-nya pada tahun 1908.

Semasa hidupnya dia telah mengarang 80 buah kitab dan kesemua kitab-kitab karangan Mirza Ghulam telah di-himpunkan dan diberi tajuk 'ROOHAINI KHAZAIN' diterbit dan diedarkan oleh Pusat Aliran Ahmadiyyah diLondon.

Mirza Ghulam Ahmad telah mengatakan (petikan dari Izala-e-Auham'ROOHAINI KHAZAIN ,jilid 3, ms. 114-472) yang :

1.Nabi Muhammad tidak mengerti makna Surah Al-Zilzal.

2.Para rasul yang lain juga telah berbuat salah dan berbohong.

3.Kesilapan juga didapati dalam wahyu yang diterima Rasulullah kerana tidak memaklumkan tentang Ibnu-Maryam, Dajal, Ya'juj dan Ma'juj dan Daabatul Ardh.

4.Braheen-e-Ahmadiyya dirujuk sabagai Kitab Allah dalam karangan Mirza yang lain umpamanya dalam Roohani Khazain jilid 22. Ms 502. Contohnya… " Inna Anzalnaahu Qareeban min alQadian wa bil Haq anzalnaahu" {Sasungguhnya kami telah mengutus-nya[ Mira] di-Qadian dan mengutus-nya dengan kebenaraan}. Ayat yang kononnya wahyu ini juga telah dikandungkan dalam Braheen-e-Ahmadiyya dan dengan nyata mendakwa bahawa Qadian telah disebut terdahulunya didalam Qur'an atau Hadis.

5.Rujukan kapada Makkah, Madinah dan Qadian didapati dalam Al-Qur'an yang suci.

6.Al-Qur'an megandungi perkataan-perkataan yang kurang sopan. { Mirza kini berusaha mempertahankan kata-kata kesat yang digunakan terhadap mereka yang membangkangnya}". Kata ku lagi.

Aku menarik nafas panjang. Semua muka berkerut. Nyamok tidak lagi menjadi teman sejati.

"Tak cukup dengan fakta-fakta yang merapu tu, dia tambah lagi ajaran dia dengan fakta-fakta gila seperti …

Ia merupakan kedatangan Nabi Muhammad yang kedua kalinya bahkan lebih sempurna dan lebih berdarjat dari pengutusannya yang pertama (Roohani Khazain jilid.16 ms 272).

Nabi Muhammad telah kembali ka-dunia sabagai Mirza untuk mengembangkan Islam (Roohani Khazain jilid.17 ms 249).

Penganut Ahmadiyya tidak harus membezakan antara Mirza Ghulam dengan Nabi Muhammad kerana "sesiapa yang membezakan antara aku dan Mustafa [Rasullulah] tidak pernah melihat atau mengenalku"(Roohani Khazain jilid.16 ms 171).

Mirza kononnya menerima WAHYU :'Muhammadur Rasoolullah wallazeena ma'ahoo ashiddaohoo' ala alkuffar rohamao bainahum' dalam mana Tuhan telah menamakan aku Muhammad dan Rasulullah (Roohani Khazain jilid.18 ms 207).

Sesiapa menjadi ahli Jama'at Mirza dengan tersendirinya dia bertaraf Sahabat Rasulullah (Roohani Khazain jilid.16 ms 259).

Oleh sebab Mirza Ghulam tidak lain orangnya dari Nabi Muhammad maka apabila saorang Ahmadi mengucap KALIMA TAYYEBAH( Shahadah) maksud Muhammad Rasululah ialah Mirza Ghulam Ahmad Qadiani (Kalimat al-Fasl oleh Mirza Basheer Ahmad anak-nya Mirza Ghulam Ahmad Qadiani).

Si Mirza Ghulam Ahmad dilahirkan oleh Chiragh Bibi tetapi ia mendakwa yang ianya adalah Isa ibn-Maryam. Mirza mengatakan pada mulanya Tuhan telah merubahnya menjadi Maryam salama dua tahun. Salepas itu, Tuhan membuatnya mengandung salama 10 bulan dengan meniup ruh Isa kadalam-nya dan akhir-nya dia telah menukar menjadi Isa ibn-Maryam( Roohani Khazain jilid. 19ms 87-89).

Dia adalah Massel Maseeh serta mempunyai beberapa persamaan dengan Isa ibn-Maryam (Roohani Khazain jilid.1 ms 593).

Nabi Isa ada-lah anak Yusuf Najjar (Roohani Khazain jilid.3 ms 254).

Nabi Isa telah wafat dan tidak lagi akan kembali (Roohani Khazain jilid.3 ms402).

Nabi Isa ada-lah sa-orang pembohong, kerap kali menyebut kata-kata lucah, pemabuk, perakus dan jahat, bukan orang yang salih atau mencari kebenaran, dianya juga sombong dan angkuh dan mendakwa ketuhanan dirinya (Roohani Khazain jilid.9 ms 289).

Sebenar-nya Nabi Isa tidak pernah memperlihatkan sabarang mukjizat" (Roohani Khazain jilid.11 ms 290-291).

Tiga nenek moyang Nabi Isa ada-lah ahli zina dan pelacur dan dari darah daging mereka Nabi Isa di-jadikan" (Roohani Khazain jilid.11 ms 291).

Nabi Isa menjadi gila kerana penyakit sawan" (Roohani Khazain jilid.9 ms 417).

Aku lebih senang jika Nabi Isa tidak pernah diturunkan kadunia ini" (Roohani Khazain jilid.9 ms 417).

Aku lebih sempurna dari Isa ibn Maryam" (Roohani Khazain jilid.1 ms 593).

"Aku mempunyai beberapa sifat yang menyerupai Jesus ….sifatku dan Jesus ibarat atom yang kembar atau dua benih dari pokok yang sama" (Roohani Khazain jilid.1 ms 593).

" Qur'an adalah Kitab Allah dan sebutanku" (Iklan bertarih 15 Mar 1897, Roohani Khazain jilid.22 ms 87).

Aku yakin akan wahyu yang aku terima sama saperti Qur'an dan Torah"(Roohani Khazain jilid.17 ms 454 ).

"Asas dakwaan kami bukan Hadis dan Qur'an tetapi WAHYU yang kami terima. Memang benar kami merujuk kapada Hadis yang disahkan Qur'an bilamana ia memperkukuhkan dan TIDAK BERCANGGAH DENGAN WAHYU KAMI. YANG LAINNYA KAMI KETEPIKAN SAPERTI SAMPAH KERTAS" (Roohani Khazain jilid.19 ms 140).

"Bait-ul-Zikr (Masjid disebelah Bait-ul-Fikr, bilik yang dimana Mirza berdiam dan mengarang kitab-kitabnya) sama saperti Harram-e-Kaaba, 'Wa man dakhalahoo kaan amina' {dan sasiapa yang memasukinya berada dalam keamanan}" (Roohani Khazain jilid.1 ms 666-667).

Ayat 1 Surah 17 (Al-Isra) dari Al-Qur'an: "Maha suci Tuhan yang telah menjalankan hambanya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Haram(di Makkah) ka Masjid Aqsa (di Baitul Makdis)", erti and tujuannya adalah Masjid yang dibina bapa Mirza Ghulam. (Himpunan iklan jilid. 3 ms 286).

"Kesemuanya telah terima dan percaya akan kenabianku melainkan keturunan pelacur yang hati mereka itu telah ditutupi Tuhan" (Kamalate Islam, Roohani Khazain jilid.5 ms 547).

"Sasiapa yang enggan percaya tentang Mirza Ghulam Ahmad Qadiani telah ingkar terhadap Tuhan dan Rasul dan akan dimasukkan kadalam Neraka" (Iklan oleh Mirza Ghulam Ahmad bertarih 25 Mai 1900).

"Aku adalah 'benih yang dengan kemahuan sendiri ditanam/dipelihara' KERAJAAN INGGERIS. Kerajaan harus melindungi BENIH TANAMAN INI…. Mesti mengarah kaki tangannya melayan AKU serta JAMA'AHKU dengan kemudahan and pertolongan yang istimewa. Keluarga kami tidak pernah teragak-agak menumpahkan darah mereka demi kepentingan Kerajaan Inggeris dan tidak berhenti menggadai nyawa meraka sejak dahulu hingga kini" (Roohani Khazain jilid.13 ms 350).

"Dari sejak remaja hingga kini usiaku 65 tahun, aku sentiasa sibuk, dengan lidah dan penaku, dalam tugas penting bagi mengubah hati orang Islam kapada cinta, tulus-ihlas and simpati terhadap Kerajaan Inggeris dan melesapkan fahaman Jihad dari hati sibodoh (Orang Islam) " (Kitab-ul-Bariyah, Roohani Khazain jilid.13 ms 350 ).

"….demi kepentingan Kerajaan Inggeris, sudahku menerbitkan dan membahagi 50,000 keping kertas di negeri ini (India) dan negara Islam yang lainnya (membahas Jihad) … kesudahannya beratus ribu manusia telah menggugurkan fahaman Jihad yang kotor itu." (Roohani Khazain jilid .15 ms 114)". Kata ku lagi sambil menarik nafas lega.

"Mak datuk, beraninya dia ?". tetiba saja perkataan itu keluar dari mulut sang lebai. "Apa nak dihairankan lagi Lebai, itulah akibat bila Quran dibuat barang hiasan". Kata ku lagi.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sun Feb 22, 2009 12:01 am

Bab 5 – Puasa


Masing-masing masih tidak bergenjak dari bangku panjang itu. Semua bebola mata bertumpu kepada Bible dan Quran. Satu lagi teko teh susu panas dibawa keluar. Lebai Ngah, Ustaz Harun, Pak Rashid, dan Wak Seman dalam keadaan yang sangat tertekan.

"Kalau begitu bagaimana pula cara kamu berpuasa dan bersolat Brahim ?" Lebai Ngah yang lama mendiamkan diri terus menyoal ku.

"Pertama puasa bila Ramadan 2:185. "Bulan Ramadan yang padanya Al-Qur'an diturunkan untuk menjadi satu petunjuk bagi manusia, dan sebagai bukti-bukti yang jelas daripada Petunjuk itu, dan Pembeza. Maka hendaklah orang-orang antara kamu yang menyaksikan (hadir) pada bulan itu, berpuasa; dan sesiapa yang sakit, atau dalam perjalanan, maka sebilangan daripada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagi kamu, dan tidak menghendaki kesukaran bagi kamu; dan agar kamu mencukupkan bilangan, dan mengagungkan Allah, bahawa Dia telah memberi petunjuk kepada kamu supaya kamu berterima kasih."

"Kedua 2:196. "Sempurnakanlah Haji dan umrah kerana Allah; tetapi jika kamu dihalangi, maka pemberian yang mudah didapati, dan jangan mencukur kepala kamu sehingga pemberian itu sampai di tempat korban. Jika sesiapa antara kamu sakit, atau ada gangguan di kepalanya, ditebus dengan berpuasa, atau bersedekah, atau berkorban. Apabila kamu berasa aman, sesiapa yang menikmati umrah sehingga Haji, maka hendaklah pemberiannya daripada yang mudah didapati, atau jika dia tidak mendapati sesuatu, maka berpuasalah tiga hari dalam Haji, dan tujuh apabila kamu kembali. Itulah sepuluh, genap; demikian itu adalah bagi orang yang keluarganya tidak hadir di Masjidil Haram. Dan takutilah Allah, dan ketahuilah bahawa Allah keras dalam pembalasan sewajarnya."

"Ketiga 5:89. "Allah tidak mempertanggungjawabkan kamu kerana sumpah kamu yang tidak sengaja, tetapi Dia mempertanggungjawabkan kerana ikatan yang kamu buat dengan sumpah-sumpah itu. Penebusannya ialah memberi makan sepuluh orang miskin dengan makanan yang biasa kamu memberikan keluarga kamu, atau memberi Pakaian mereka, atau memerdekakan seorang hamba. Jika sesiapa tidak mendapatkannya, hendaklah dia berpuasa tiga hari. Itulah penebusan bagi sumpah-sumpah kamu apabila kamu bersumpah; jagalah sumpah-sumpah kamu. Begitulah Allah memperjelaskan kepada kamu ayat-ayat-Nya supaya kamu berterima kasih."

"Keempat 5:95. "Wahai orang-orang yang percaya, janganlah membunuh binatang buruan sedang kamu dalam kesucian haji (ihram); sesiapa antara kamu yang membunuhnya dengan sengaja, akan ada balasannya dengan yang serupa apa yang dia telah bunuh, daripada binatang ternak, yang dihakimkan dua orang yang adil antara kamu, sebagai pemberian yang dibawa ke Kaabah; atau penebusan - memberi makan orang-orang miskin, atau yang sama dengan itu dalam puasa, supaya dia merasai keburukan daripada pekerjaannya. Allah memaafkan apa yang telah lalu, tetapi sesiapa mengulanginya, Allah akan melepaskan dendam kepadanya; Allah Perkasa, Pendendam"

"Kelima Zihar 58:4. Tetapi sesiapa yang tidak mendapatkannya, maka hendaklah dia berpuasa dua bulan berturut-turut sebelum keduanya menyentuh satu sama lain. Dan jika sesiapa yang tidak boleh, maka hendaklah dia memberi makan enam puluh orang miskin - itu, supaya kamu mempercayai Allah dan rasul-Nya. Itulah hudud (had-had) Allah; dan bagi orang-orang yang tidak percaya, azab yang pedih."

"Itulah kelima-lima kes yang memerlukan puasa, jadi tidak ada puasa enam, puasa bulan putih, puasa Isnin dan Khamis, puasa Rejab, puasa Shaaban dan entah apa-apa punya puasa yang dilebelkankan atas nama Islam dan sebagai ganjaranya pula, sipengamalnya akan mendapat pula pahala Nabi itu dan Nabi ini atau dia akan mendapat pahala setahunlah, seumur hiduplah dan akhirnya diberi dengan ganjaran Syurga!". Aku bertegas.

"Ingat tak pada kes tuan penasihat tadi ?". Tanya ku ringkas.

"Perempuan yang berhaid pun kena puasakan ?". Ustaz Harun bertanya sambil menjeling padaku.

"Ya, seperti kita bincangkan ayat yang pertama tadi 2:185. ".. dan sesiapa yang sakit, atau dalam perjalanan, maka sebilangan daripada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagi kamu, dan tidak menghendaki kesukaran bagi kamu; dan agar kamu mencukupkan bilangan…. Jadi perempuan datang bulan juga kena puasa !". Kata ku.

"Puasa pula dari fajar sampai malam, bukan bermula dari sebelum Subuh dan berakhir Waktu Maghrib, kerana ayat 2:187. "Dihalalkan bagi kamu, pada malam puasa, bercampur dengan isteri-isteri kamu; mereka adalah pakaian bagi kamu, dan kamu, pakaian bagi mereka. Allah mengetahui bahawa kamu mengkhianati diri-diri kamu sendiri, dan menerima taubat kamu, dan memaafkan kamu. Maka sekarang campurilah mereka, dan carilah apa yang Allah menuliskan (menetapkan) untuk kamu. Dan makan dan minumlah, sehingga benang putih menjadi jelas bagi kamu daripada benang hitam, pada fajar, kemudian sempurnakanlah puasa sampai malam, dan janganlah mencampuri mereka sedang kamu bertekun (iktikaf) di masjid. Itulah had-had (hudud) Allah; janganlah keluar daripadanya. Begitulah Allah memperjelaskan ayat-ayat-Nya kepada manusia supaya mereka bertakwa." Tegas ku.

"Sekaranglah ujiannya, ikut Quran berbuka bila malam, kalau ikut kitab-kitab lain pula, berbuka puasa pada waktu Maghrib. Satu hari suntuk boleh tahan, Marhrib sampai malam yang hanya tidak sampai 30 hingga 40 minit lagi takan tidak boleh tahan kot ?". Tanya ku selamba.

‘Kamu memang sah gila Brahim!. Adakah kamu hendak memberitahu kami bahawa, perempuam yang datang haid juga kena puasa !". Ustaz Harun mula naik benggang.

"Ustaz jangan marah saya, perempuan yang datang haid boleh main bola jaring, berenang, menoreh getah, pergi opis, makan, minum dan pergi kerja pasal apa tak boleh sembahyang dan berpuasa ?". Kata ku.

"Buktikan teori kamu Brahim" perintah Lebai Ngah.

"Hanya ada tiga ayat berkenaan dengan haid yang saya dapat cari dan ketiga-tiga ayat ini tidak memberi cuti pada kaum Hawa, entahlah kalau ada Tuhan lain yang telah mensyariatkan untuk mereka sebagai agama, yang dengannya Allah tidak mengizinkan…. (42:21) ?". Aku pura-pura bertanya.

2:222. Mereka menanyai kamu mengenai haid. Katakanlah, "Ia adalah gangguan; maka hendaklah kamu menjauhkan daripada perempuan-perempuan semasa dalam haid, dan janganlah mendekati mereka sehingga mereka bersih. Apabila mereka telah membersihkan diri-diri mereka, maka datangilah mereka sebagaimana Allah memerintahkan kamu." Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang bertaubat, dan Dia menyukai orang-orang yang membersihkan diri mereka.

2:228. Perempuan-perempuan yang diceraikan akan menunggu sendiri selama tiga haid, dan tidaklah halal bagi mereka untuk menyembunyikan apa yang Allah menciptakan di dalam rahim mereka jika mereka mempercayai Allah dan Hari Akhir. Pada masa itu suami-suami mereka adalah lebih berhak untuk mengembalikan mereka jika mereka menghendaki untuk memperbetulkan. Bagi perempuan ada hak yang baik seperti yang ke atas lelaki, tetapi para lelaki mereka adalah satu darjat di atas mereka; Allah Perkasa, Bijaksana.

65:4. Bagi perempuan-perempuan kamu yang berputus asa daripada haid selanjutnya, jika kamu ragu-ragu, maka tempoh mereka ialah tiga bulan, dan mereka yang tidak datang haid hingga kini. Dan mereka yang hamil, tempoh mereka ialah apabila mereka melahirkan kandungan mereka. Sesiapa bertakwa kepada Allah, Dia akan membuatkan untuknya, daripada perintah-Nya, yang mudah.

"Ustaz, ayat 2:222 mengatakan "cuti dari melakukan hubungan sejenis" untuk bersama suami, bukan cuti dari solat, cuti dari puasa, cuti dari mengingati Allah, cuti dari berbuat baik dan sebagainya. Tuhan palsu mana pula berani "cancel" hukum Allah ini ?". Aku bersambung lagi.

"Lebai Ngah, ini bukan teori, Ini ayat Quran yang sangat jelas ". Kata ku sambil memandang pada Lebai Ngah.

"Tetapi ayat itu tidak kata pun pasal tidak boleh sembahyang dan puasa ?". Ustaz Harun berkata.

"Ayat itu juga tidak kata pasal boleh main bola jaring, berenang, menoreh getah, pergi opis, makan, minum dan sebagainya, habis tu, apasal mereka buat juga". Aku menyindir.

Semua jadi binggung sejenak.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sun Feb 22, 2009 12:07 am

Bab 6 – Solat / Isra

"Kalau begitu Brahim, macam mana kamu sembahyang dengan menggunakan Quran sahaja, kerana Quran tidak memerincikan cara laku solat ?". Pinta Pak Rashid.

"Dia lupa hadis yang mashur yang mutafa’alaik "solatlah kamu seperti mana kamu lihat aku (Muhammad) solat". Ujar sang Ustaz.

"Solat, ini kes panjang, tetapi InsyaAllah saya akan terangkan bagaimana saya solat, berpandukan pada Quran satu-satunya, pada masa yang Pak Rashid bandinglah pula dengan cara Pak Rashid". Aku cuba berlawak.

"Apa yang terdapat di dalam kitab-kitab karangan ulamak hanyalah hadis-hadis seperti dari si anu yang diriwayatkan oleh imam si anu katanya, ‘pada satu hari sewaktu aku sedang berbual-bual dengan si anu aku ternampak Rasulullah mencuit-cuit jari telunjuknya sewaktu beliau sedang duduk’, dan dari si anu yang diriwayatkan oleh imam si anu katanya ‘pada satu hari sewaktu Nabi sedang bersolat aku lihat beliau meletakkan kedua-dua tangannya ke atas pusatnya’ atau dari si anu, katanya ‘pada satu hari sewaktu Nabi sedang berdiri aku lihat beliau meluruskan kedua-dua tangannya ke bawah’". Kata ku lagi.

"Cuba perhati baik-baik disini. Yang amat ketara cara dan kaedah hadis-hadis dikumpul tadi langsung tidak memberi keyakinan bahawa apa yang ditulis itu benar-benar datang daripada Rasulullah atau wahyu Ilahi sepertimana yang ditegaskan oleh para ulamak. Ia lebih merupai tulisan atau karangan orang-orang yang suka mengintai dan mengintip. Selain itu, cara Nabi menunjukkannya pula nampak begitu tidak acuh, seolah-olah beliau tidak peduli kalau ada orang yang melihatnya atau tidak". Kata ku lagi.

"Soalannya di sini cara manakah satu Nabi bersolat, adakah semua ini hanya rekaan-rekaan para ulamak saja ?". Tanya Pak Rashid.

"Ya". Jawap ku ringkas.

"Cepat, jangan cuba berdalih, ceritakan pada kami bermula dari Israk dan Mikraj lagi, masa Nabi mula mendapat perintah solat lima kali sehari semalam". Bentak Pak Rashid.

"Errr, maaf saya tak berapa pasti". Brahim mengakui.

"Cakap saja berapi-api, perintah solat melalui Isra dan Mikraj pun tak tahu, Ngah, engkau bagi tau pada budak ni pasai Israk dan Mikraj". Kata Ustaz Harun sambil kerling dengan ekor matanya kepada ku.

Dengan undangan seringkas itu Lebai Ngah mula berkhotbah "Isra ialah perjalanan Nabi secara mendatar Nabi dari Mekah ke Masjidil Aqsa di Jerusalem. Dari sana Nabi terus di Mi'raj ke langit dengan menaiki haiwan yg dikenali sebagai Buraq dan sebelum malam berakhir Nabi telah kembali ke Mekah.

Kejadian ini berlaku pada 27 Rejab (bulan ke 7) tahun 621 AD. Masa itu umur Nabi ialah 50 tahun. Bila Nabi berjumpa dengan Tuhan, Nabi telah diberi akan solat 50 waktu sehari semalam padanya dan pada umatnya.

Bila Nabi hendak turun ke bumi melalui syurga ditingkat tujuh, Nabi Musa telah bertanya kepada Nabi Muhammad apakah yang telah dititahkan oleh Allah kepadanya. Nabi Muhammad pun menerangkan akan ibadah solat 50 waktu sehari semalam itu. Nabi Musa berkata walaupun umatnya besar dan kuat namum umatnya tidak dapat melakukan solat sebanyak itu, lalu Nabi Musa mencadangkan supaya Nabi Muhammad pergi berjumpa Tuhan dan meminta supaya ibadat itu di kurangkan.

Sekali lagi Nabi Muhammad berjumpa dengan Tuhan. Lalu setelah mendengan rayuan Nabi Muhammad, ibadah solat dikurangkan sebanyak 45 kali sehari semalam dan bila Nabi Muhammad hendak turun ke bumi melalui syurga di tingkat tujuh, Nabi Musa telah bertanya kepada Nabi Muhammad yang berapakah kali ianya dikurangkan, lalu Nabi menjawap empat puluh lima kali.

Sekali lagi Nabi Musa berkata yang walaupun umatnya besar dan kuat namum umatnya tidak dapat melakukan solat sebanyak empat puluh lima kali, lalu Nabi Musa mencadangkan supaya Nabi Muhammad sekali lagi pergi berjumpa dengan Tuhan dan minta supaya ibadat itu di kurangkan.

Demikianlah proses itu berlanjutan sebanyak sembilan kali. Bila Nabi Muhammad hendak turun ke bumi melalui syurga di tingkat tujuh, Nabi Musa telah bertanya kepada Nabi Muhammad yang berapakah kali ianya dikurangkan, lalu Nabi Muhammad menjawap hanya tinggal lima kali sahaja.

Sekali lagi Nabi Musa berkata yang walaupun umatnya besar dan kuat namum umatnya tidak dapat melakukan solat sebanyak itu, lalu Nabi Musa mencadangkan supaya Nabi Muhammad pergi berjumpa Tuhan sekali lagi dan minta supaya ibadat itu di kurangkan.

Demi kerana malunya, Nabi Muhammad telah membatalkan hasratnya untuk mengadap Tuhan.

Oleh kerana satu kebaikan diganda sepuluh, maka lima solat didarap dengan sepuluh kali maka ianya berjumlah juga sebanyak lima puluh kali kali solat. Pahala ini sebagaimana pahala suruhan pertama iaitu lima puluh kali solat jaga". Hujah Lebai Ngah bersungguh-sungguh.

"Bangkanglah lagi, jangan tak bangkang." Ustaz Harun perli Brahim sambil mencapai kotak rokoknya.

Brahim, dongak keatas sekejap sambil tu dia tersengeh, lalu dia mengeliat, keratap, teretup bunyinya.

"Hujah saya yang pertama, Buraq tidak ada dalam Quran dan kalau hadis Lebai Ngah ini benar lagi membenarkan, mengapa pula tak diceritakan pula cara Nabi turun ke bumi dan apakah pula terjadi pada Buraq itu ?". Tanya si Brahim.

"Hujah saya yang kedua, Nabi Muhammad menerima Quran sekitar umur 40 tahun, jadi macam mana Lebai Ngah kata Nabi menerima perintah solat pada umur Nabi 50 tahun. Jurang sepuluh tahun itu tersangat lamalah". Ujar Brahim lagi.

"Hujah saya yang ketiga, adakah ini bermakna Tuhan tidak tahu untuk memerintahkan sekali sahaja. Iaitu solat lima kali sehari semalam, dan bukan sebanyak lima puluh kali sehari semalam dimana akhirnya menjadi lima juga, adakah ini juga bermakna Tuhan mempermain-mainkan Nabi ?". Tanya si Brahim lagi.

"Hujah saya yang keempat, mengapa pula Nabi Musa menjadi penasihat kepada Nabi Muhammad, tidakah Lebai nampak unur-unsur Israliat disini ?". Tanya Brahim lagi.

"Hujah saya yang lima, adakah dengan hadis tadi bermakna Nabi Muhammad atau Nabi Musa lebih mengetahui perihal umat mereka dari Allah ?". Tanya si Brahim lagi

"Hujah saya yang keenam, bagaimanakah mungkin Nabi Muhammad melawat Masjidil Aqsa sedangkan ianya dibina selepas enam puluh lima tahun setelah kemangkatan Nabi Muhammad ?. Buat pengetahuan semua yang ada, nama Masjidil Aqsa tersebut juga diambil dari Al Quran (17:1)". Kata si Brahim lagi.

"Hujah saya yang ketujuh, ada satu cerita menarik disini, seperti yang dinukilkan oleh Ibn Ishak. Sebagai yang kita ketahui Ibn Ishak adalah diantara orang paling awal menulis biograpi Nabi Muhammad. Dia menulis diantara lainnya, Nabi memberitahu kepada isterinya perihal Isra semasa Nabi bangun untuk solat Fajr, dan perjalanan itu berlaku bila Nabi tidur selapas Isya, dalam cerita lain pula, diceritakan bahawa sebelum Nabi naik ke langit Nabi solat Isya dulu. Hairan juga, Nabi dah solat bertahun-tahun baru dapat arahan untuk solat". Kata si Brahim.

"Hujah saya yang kelapan, mengikut Bible, Nabi Ibraham sedang berdebat dengan Tuhan bagi pihak Sodom (umat Nabi Lut) untuk tidak memusnahkan mereka jika ada lima puluh orang beriman diantara mereka, akhirnya tawar menawar ini menjadi sepuluh orang. Bible RSV Gen 18:20 hingga 32 mengatakan

20: Then the LORD said, "Because the outcry against Sodom and Gomorrah is great and their sin is very grave,
21: I will go down to see whether they have done altogether according to the outcry which has come to me; and if not, I will know."
22: So the men turned from there, and went toward Sodom; but Abraham still stood before the LORD.
23: Then Abraham drew near, and said, "Wilt thou indeed destroy the righteous with the wicked?
24: Suppose there are fifty righteous within the city; wilt thou then destroy the place and not spare it for the fifty righteous who are in it?
25: Far be it from thee to do such a thing, to slay the righteou s with the wicked, so that the righteous fare as the wicked! Far be that from thee! Shall not the Judge of all the earth do right?"
26: And the LORD said, "If I find at Sodom fifty righteous in the city, I will spare the whole place for their sake."
27: Abraham answered, "Behold, I have taken upon myself to speak to the Lord, I who am but dust and ashes.
28: Suppose five of the fifty righteous are lacking? Wilt thou destroy the whole city for lack of five?" And he said, "I will not destroy it if I find forty-five there."
29: Again he spoke to him, and said, "Suppose forty are found there." He answered, "For the sake of forty I will not do it."
30: Then he said, "Oh let not the Lord be angry, and I will speak. Suppose thirty are found there." He answered, "I will not do it, if I find thirty there."
31: He said, "Behold, I have taken upon myself to speak to the Lord. Suppose twenty are found there." He answered, "For the sake of twenty I will not destroy it."
32: Then he said, "Oh let not the Lord be angry, and I will speak again but this once. Suppose ten are found there." He answered, "For the sake of ten I will not destroy it."

"Mari kita lihat persamaan tersebut dengan Quran 29:31 dan 32. "Dan apabila rasul-rasul Kami datang kepada Ibrahim dengan berita gembira, mereka berkata, "Kami akan memusnahkan penduduk bandar raya ini, kerana penduduknya orang-orang yang zalim. Berkata, "Lut di dalamnya." Mereka berkata, "Kami sangat mengetahui siapa di dalamnya. Kami akan menyelamatkan dia dan keluarganya, kecuali isterinya; dia termasuk orang-orang yang tinggal." Kata si Brahim lagi.

"Ayat 11:74 hingga 76. Maka, apabila rasa takut telah pergi daripada Ibrahim, dan berita gembira datang kepadanya, dia berdebat dengan Kami mengenai kaum Lut. Ibrahim adalah penyantun, lembut hati, berkesesalan. "Wahai Ibrahim, berpalinglah daripada ini. Sesungguhnya perintah Pemelihara kamu telah datang, dan datang kepada mereka azab yang tidak dapat dikembalikan."

"Cuba Lebai Ngah tengok kedua-dua ayat diatas, Nabi Ibrahim cuba "mengingkatkan" para malaikat yang Nabi Lut ada didalam bersama kaumnya. Dia cuba berdebat, tetapi sayang, hajat hatinya tak kesampaian. Arahan dari Allah ialah "Wahai Ibrahim, berpalinglah daripada ini. Sesungguhnya perintah Pemelihara kamu telah datang, dan datang kepada mereka azab yang tidak dapat dikembalikan." Dalam Quran itu tidak ada soal tawar menawar dengan Tuhan, tapi dalam Bible ada unsur tawar-menawar, macam hadis solat, tawar-menawar dari lima puluh jadi lima". Kata si Brahim mengakhiri hujah.

"Hujah saya yang kesembilan 11:114. "Dan lakukanlah solat pada dua tepi siang, dan awal malam; sesungguhnya perbuatan baik menghilangkan kejahatan. Itu adalah satu peringatan bagi orang-orang yang mahu ingat."

"Hujah saya yang kesepuluh "Solat pula telah diperintahkan sejak zaman Nabi Ibrahim lagi dan Nabi Muhammad dikehendaki untuk meneruskan amalan solat tersebut". Katanya lagi.

21:73. Dan melantik mereka untuk menjadi imam-imam yang memberi petunjuk dengan perintah Kami, dan Kami mewahyukan mereka perbuatan kebajikan, dan melakukan solat, dan memberikan zakat, dan Kami mereka sembah.

22:78. Dan berjuanglah untuk Allah dengan perjuangan yang sebenar; Dia telah memilih kamu, dan tidak meletakkan ke atas kamu kesusahan dalam agama kamu, anutan bapa kamu, Ibrahim; Dia menamakan kamu Muslim dari dahulu, dan dalam yang ini, supaya rasul menjadi saksi ke atas kamu, dan kamu menjadi saksi ke atas manusia. Maka lakukanlah solat, dan berikanlah zakat, dan berpegangteguhlah kamu kepada Allah; Dia Pelindung kamu - Pelindung yang sangat baik, dan Penolong yang sangat baik.

"Hujah saya yang kesebelas dan terakhir ialah "Ayat 4:101-103 menjelaskan tentang solat ringkas dan solat masa peperangan. Ayat itu juga mengatakan solat Qasar dan masa peperangan itu sempurna apabila seseorang itu berdiri sehingga selesai sujud. Kalau kita menyebutnya sebagai "satu rakaat", maka solat tersebut ialah satu rakaat dan solat yang sempurna mestilah lebih daripada satu rakaat, kerana solat Qasar yang tidak boleh dilakukan dalam keadaan biasa". Kata ku lagi.

"Sahih Bukhari 1/346 mengatakan bahawa pada permulaannya, semua solat hanya dua rakaat sahaja. Kita tidak memerlukan hadis sebagai panduan beribadat, tetapi hadis ini sesuai dengan ayat Quran 4:102". Kata Pak Rashid dengan penuh yakin.

"Saya percaya syaitan tidak boleh menyelewengkan atau mengubah seratus peratus dari ajaran yang asal". Kata ku lagi.

"Sebagai contoh, dalam 'wuduk' syaitan cuma membuat beberapa tambahan kepada ajaran Tuhan, begitu juga haji dimana syaitan telah membuat sedikit tambahan seperti melontar jumrah, begitu juga dalam bab puasa, syaitan cuma mengubah sedikit waktu bermula dan berbuka, mungkinkah syaitan juga telah menambahkan rakaat solat dari dua yang asal kepada tiga atau pun empat ?". Tanya ku lagi.

"Kamu ni dah merepek habis Brahim". Bentak si Ustaz.

"Apanya merepek, mari kita buat sedikit ujikaji pada solat kita". Kata ku.

"Uji… jangan tak uji". Pintas si Ustaz lagi.

"Jika Quran 17:110 mengatakan suara hendaklah sederhana dalam solat. Maka solat yang tanpa suara dan bisu itu bukanlah dari ajaran Quran, adakah kita setuju". Tanya ku pada mereka.

Semua kepala mula mengangguk setuju. Walaupun agak perlahan tapi aku yakin mereka setuju.

"Kita melakukan solat Subuh (Fajr) dua rakaat dengan bersuara, ini mengikut Quran, lalu, kita solat Zohor dan Asar dalam keadaan bisu, bererti kedua-dua solat itu adalah suatu tambahan baru, manakala bagi, Solat Wusto (Maghrib), dua rakaat bersuara, ini mengikut Quran dan satu rakaat bisu yang merupakan ajaran baru, dan terakhir sekali ialah Solat Isyak. Di mana dua rakaat permulaan bersuara yang mengikut ajaran Quran dan dua rakaat terakhir pula yang bisu merupakan satu tambahan". Kata ku lagi.

"Sebantar tadi kita dah bincang ayat 11:114 bahawa hanya ada tiga solat dalam satu hari, manakala orang kita juga melakukan tiga solat yang bersuara iaitu dua rakaat solat Fajr, dua rakaat solat Wustak dan dua rakaat solat Isyak, bolehkah kita kata, ini juga secara kebetulan ?". Tanya ku pada mereka.

"Habis apa sebab pompuan diam". Sampuk si Wak.

"Dalam sembahyang ia dikatakan aurat, tapi dalam mesyurat suara mereka lantang tak apa, itu bukan aurat !". Aku terpaksa menyindir.

"Nabi Muhammad hanya mengikut perintah itu. 16:123. Kemudian Kami mewahyukan kamu, "Ikutlah anutan Ibrahim, seorang yang lurus, dan bukan orang yang menyekutukan". Kata Brahim lagi.

"Jadi kami salah lagilah, hang sajalah yang betul". Ustaz Harun cuba mendapat kepastian dengan nada yang agak tinggi. "Allah dan KitabNya sahaja yang betul". Brahim cuba memulangkan paku buah keras.

"Habis tu, masa Isra apa yang berlaku ?". Tanya Lebai Ngah bersunguh-sungguh.

"Memperlihatkan sebahagian daripada ayat-ayat Tuhan !". Jawap Brahim ringkas, lalu dia membacakan ayat-ayat berikut.

17:1. "Dia disanjung, yang memperjalankan hamba-Nya pada waktu malam hari dari Masjidil Haram (Masjid Suci) ke masjid yang lebih jauh di mana sekitarannya Kami memberkati, supaya Kami memperlihatkan kepadanya sebahagian daripada ayat-ayat Kami. Sesungguhnya Dialah Yang Mendengar, Yang Mengetahui".

"Brahim , kalau macam tu, macam mana hang sembayang ?". Tanya sang Ustaz.

"Pertama Allah terangkan burung pun tahu masa solat mereka, malulah kalau manusia tidak tahu waktu solat mereka, sehingga terpaksa melaungkan azan. 24:41. "Tidakkah kamu melihat bagaimana segala yang di langit dan di bumi menyanjung Allah, dan burung-burung mengembangkan sayap-sayap mereka? Masing-masing - Dia mengetahui solatnya, dan sanjungannya; dan Allah mengetahui apa yang mereka buat."

"Seperti yang kita bincangkan ambil empat anggota wudu, kemudian palinglah pada Masjil Haram seperti ayat 2:114 dan 2:149-250". Kata Brahim lagi.

Seterusnya cuba lihat ayat 4:142. "Orang-orang munafik hendak menipu Allah, tetapi Allah, Dia yang menipu mereka. Apabila mereka berdiri untuk solat, mereka berdiri dengan malas, menunjuk-nunjuk kepada manusia, dan tidak mengingat Allah, kecuali sedikit.", dan jangan pula buat seperti ayat 5:58. "Dan jika kamu memanggil kepada solat, mereka mengambilnya dalam ejekan, dan sebagai satu permainan; itu ialah kerana mereka adalah kaum yang tidak memahami." Kata ku.

"Kalau kita lakukan juga maka 8:35. "Dan solat mereka di Rumah tidak lain hanyalah siulan dan tepukan tangan; maka kamu rasalah azab kerana ketidakpercayaan kamu!", 107:4 hingga 5. "Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang menyembah, Orang-orang yang, pada solat mereka, mereka lalai." kata ku lagi.

"Kemudian harus juga diketahui waktu solat, 11:114. "Dan lakukanlah solat pada dua tepi siang, dan awal malam; sesungguhnya perbuatan baik menghilangkan kejahatan. Itu adalah satu peringatan bagi orang-orang yang mahu ingat."

"Wey Brahim, ikut ayat tu hanya ada tiga waktu, mana lagi dua ?". Cepat sahaja pintas Lebai Ngah. "Itu yang saya paham tiga waktu". Kata ku lagi. "Tapi yang aku tahu, satu dunia buat lima waktu". Sampuk Pak Rashid. "Kalau begitu, satu dunia betul, Quranlah yang silap !". Aku menyindir lagi.

"Shiah juga buat tiga waktu, awak ni puak Shiah ke ?". Ustaz Harun menambah. "Demi Allah saya bukan Shiah, Sunnah Wal Jama’ah dan entah apa berentah". Aku terpaksa bertegas.

"Ustaz, jangan pusing-pusing, balik kepada persoalaan solat. Nah, sekarang ada tiga waktu yang jelas. Dua berada di tepi siang dan satu pula berada ditengah. Nama yang ditengah tu seperti Allah berfirman pada ayat 2:238. "Peliharalah salawat (doa memohon ampun), dan solat di tengah (wusto), dan berdirilah kamu patuh kepada Allah". Kata ku lagi.

"Itu yang saya faham, nak ikut tak ikut itu perihal masing-masing. Inilah ujian Allah". Aku terpaksa bertegas.

"Cara kamu solat tak serupa dengan kami" Ustaz Harun berkata lagi. "Memang tak serupa pun Ustaz". Kata ku.

"Quran itu lengkap, tolong pastikan juga 4:43. "Wahai orang-orang yang percaya, janganlah mendekati solat apabila kamu sedang mabuk sehingga kamu mengetahui apa yang kamu mengucapkan, dan jangan dalam junub, kecuali kamu menyeberangi satu jalan, sehingga kamu mandi; tetapi jika kamu sakit, atau dalam perjalanan, atau jika salah seorang antara kamu datang dari tandas, atau kamu telah menyentuh perempuan, dan kamu mendapati tiada air, maka bertayamumlah (minta pertolongan) dengan debu tanah yang baik, dan sapulah muka-muka kamu dan tangan-tangan kamu; sesungguhnya Allah adalah Pemaaf, Pengampun." Kata ku.

"Sila perhatikan ayat 17:110. Katakanlah, "Serulah Allah, atau serulah Ar-Rahman; apa sahaja yang kamu seru, bagi-Nya nama-nama yang paling baik." Dan janganlah kamu melantangkan dalam solat kamu, dan jangan juga mendiamkannya, tetapi carilah kamu satu jalan di antara yang demikian itu."

Aku mula berhujah. "Kepunyaan Allah nama-nama yang paling baik, maka berserulah kepada-Nya dengannya, dan tinggalkanlah orang-orang yang mencercai nama-nama-Nya. Mereka akan dibalas apa yang mereka buat." (Q 7:180)

"Supaya manusia tidak tersilap dan tidak tertipu, Allah telah mengajar di dalam kitabNya bagaimana Dia harus diseru, iaitu ‘Allah’ atau ‘Ar-Rahman’ (Q 17:110). Malangnya meraka tidak suka dengan perintah ini dan telah menggantikannya dengan seruan baru iaitu "Allahu Akbar", walaupun ‘AKBAR’ tidak disebut oleh Allah swt sebagai di antara "asma’ul husnaNya" di dalam Al Quran. Malah di dalam sembilan puluh sembilan nama-nama Allah (asma’ul husna) yang para ulamak senaraikan pun tidak juga terdapat nama "AKBAR" ini". Kata ku lagi.

"Ingatlah ayat 2:75 "Apakah kamu masih memharapkan mereka akan percaya kepadamu, padahal segolongan dari mereka mendengar firman Allah, lalu mereka mengubahnya setelah mereka memahaminya, sedang mereka mengetahui?". Kata ku lagi.

"Nah, siapa yang mabuk sekarang ?". Aku bertanya.

"Justeru, hasil daripada ajaran kitab-kitab yang dipercayai sahih tadi maka terciptalah berbagai-bagai variasi solat seperti yang dilakukan oleh pengikut-pengikut imam dan mazhab masing-masing. Sebagai bukti ada yang meluruskan tangan ke bawah, ada yang meletaknya ke atas pusat, ada pula yang meletaknya ke atas dada, ada yang memakai ketayap, ada yang memakai serban dan ada yang tidak menutup kepala sama sekali, ada jamaah yang membaca doa qunut ada yang tidak, ada yang membaca ‘iftitah’ ala Syafii, ala Hanafi, ala Shiah, tapi ‘iftitah’ saya ialah membaca sambungan daripada ayat atas 17:111. "Dan katakanlah, "Segala puji bagi Allah yang tidak mengambil seorang anak, dan yang tidak ada sebarang sekutu dalam kerajaan, dan tidak juga sebarang wali (pelindung) daripada kerendahan diri. Dan agungkanlah Dia sebesar-besarnya". Kata ku lagi.

"Orang baca ada yang kuat ada, ada yang terpaksa pakai mikrophon dan ada yang terkumat-kamit macam bomoh yang sedang jampi, tapi saya disuruh untuk mencari cari jalan di tengah seperti ayat 17:110". Kata ku.

"Sebelum tu mintalah pelindungan Allah dari syaitan yang direjam seperti ayat 16:98, 23:97 dan 23:98. Bisalah ada tunduk dan sujud dan saya tidak menyeru nama lain selain Allah. Bab rokaat-rokaat, tahayat-tahayat, saya tak mainlah. Arahan Tuhan amat jelas bagi saya bagi saya. Solat itu adalah satu bentuk perhubungan terus saya dengan Tuhan saya. Lagipun dalam pengkajian saya solat, puasa atau pun haji ini hanya diperintahkan hanya pada orang- orang yang telah beriman sahaja". Kata ku lagi.

"Ayat 72:18 "Masjid-masjid adalah kepunyaan Allah; maka janganlah seru, berserta Allah, sesiapa pun", cuba lihat betul-betul, jangan seru sesiapa pun beserta Allah di dalam masjid-masjidNya (solat) kerana solat adalah untuk Dia semata-mata. Nah, lagi satu bukti di dalam ‘bacaan Tahiyat’ meraka berkata begini: "Assalamu alaika aiyuhan nabi…" yang bermaksud "Sejahtera ke atas kamu wahai nabi…". Amat jelas di sini pada masa mereka sedang berkata-kata atau berkomunikasi dengan Allah, mereka mengambil kesempatan ini untuk berkomunikasi dan menyeru pula kepada nabi di dalam solat mereka. Ini melanggar titah perintah Allah di dalam ayat 72:18 tadi. Dengan lain erti kata mereka telah menjadikan kedudukan Muhammad sebagai rakan kongsi Allah dan mereka amat gembira dengan perbuatan itu". Kata ku.

"Sila rujuk ayat 39:45 "Apabila Allah diingatkan (disebut) satu-satunya, maka meluatlah hati orang-orang yang tidak mempercayai akhirat, tetapi apabila orang-orang selain daripada Dia disebut, tiba-tiba mereka bergembira". Kata ku lagi.

Kemudian Brahim membaca ayat 12:106 "Dan kebanyakan mereka tidak mempercayai Allah, melainkan mereka menyekutukan-Nya".

"Kami tak buat macam tu, hang salah paham Brahim. Kami tidak menyeru Nabi di dalam solat kami tetapi apa salahnya kami mendoakan kesejahteraan ke atasnya?".

"Sejahtera ke atas kamu ‘Wahai’ Nabi, cuba fikirkan pengertian perkataan ‘Wahai’ ini. Adakah ia berupa doa kepada Tuhan atau seruan kepada nabi ?". Brahim melontar pertanyaan.

"Oh, kena doa pada Nabi, kalau macam tu, Nabi sendiri tak tahu dimana dia sendiri akan berada, Syurga atau Neraka. Kalau banyak orang berdoa, maka barulah dia dapat masuk Syurga. Inilah hujah puak Kristian, yang Nabi Muhammad sendiri tak tahu tempatnya di akhirat kelak, supaya selamat puak Kristian kata ikut saja Jesus, anak Tuhan". Kata ku.

"Dalam solat mereka, mereka kerap selawat pada Nabi, hujah ini diciplak dari ayat 33:56 "Sesungguhnya Allah dan malaikat-malaikatNya ‘yusallu’ ke atas nabi. Wahai orang-orang yang beriman ‘sallu’lah kamu kepadanya…". Mengikut sesetengah ulamak ia bermaksud ‘selawat’ (bahasa Arab). Ada yang kata ‘berdoa’ (asal dari bahasa Arab) dan ada pula yang kata ‘rahmat’ (juga bahasa Arab)". Kata ku lagi.

"Di dalam Quran, setiap kali perkataan ‘Nabi’ dirujukkan kepada Muhammad, kita akan dapati Allah mengarahkan perkataan itu semasa Nabi masih hidup saja (tidak pernah selepas beliau wafat). Ini sangat jelas dan ketara. Oleh yang demikian, soalan pertama yang perlu dijawab ialah apakah rasionalnya Allah berselawat ke atas nabi yang hidup dan menyuruh kita berbuat demikian ke atas nabi yang sudah mati ?". Kata ku lagi.

"Yang kedua di manakah dalilnya perintah yang menyuruh orang-orang yang beriman berbuat demikian di dalam solat (dan juga dalam keadaan-keadaan tertentu seperti bila memakan ubat, berjabat tangan, bercampur dengan isteri dan lain-lain lagi) ?". Brahim bertanya lagi.

"Ketiga, bagaimanakah pula cara yang betul atau terbaik untuk kita selawat ke atas Nabi, kerana dalam kitab karangan ulamak ada berpuluh macam versi ?". Kata ku lagi.

"Yang terakhir, kalaulah benar hadis dikatakan menjelaskan ayat-ayat Quran maka tunujuklah hadis yang menjelaskan cara selawat dilakukan ?". Brahim meloncar cabaran.

Walau bagaimanapun selawat yang dibaca ialah "Allahumma salliala saidina Muhammad" yang bermaksud "(Wahai) Tuhan kami, selawatlah ke atas saidina Muhammad". Brahim berkhotbah panjang.

"Rasanya macam kurang ajar punya umat. Allah suruh mereka ‘sallu’ ke atas nabi tapi mereka suruh Dia juga selawat ke atasnya. Sekali lagi, adakah Nabi sendiri berselawat ke atas dirinya sendiri didalam solat baginda ?". Tanya si Brahim.

"Memang mereka tidak sedar bahawa di dalam solat mereka hanyalah membebel; bercakap-cakap dengan Tuhan, dengan Nabi dan mereka bercakap dengan diri mereka sendiri. Maka apakah begini solat yang dilakukan oleh Rasulullah ?". Tanya Brahim lagi.

"Kamu yang gila atau kami yang gila". Mulut Pak Rashid terkumat-kamit. "Gila bukan persoalnya Pak Rashid, soalnya ialah Allah kata jangan kamu solat kalau tak tahu apa yang kamu ucapkan - macam orang mabuk, cuba Pak Rashid sendiri jadi hakim adakah sesuai semua ayat Quran di baca masa solat ?". Tanya ku pada Pak Rashid.

"Kalau kamu tak baca ayat Quran, kamu nak baca apa Brahim, Kitab Hindu ?" Tanya Pak Rashid.

"Berani Pak Rashid baca ayat-ayat begini dalam solat, seperti ayat dibawah". Kata ku.

15:49/50. Beritahu hamba-hamba-Ku bahawa Akulah Yang Pengampun, Yang Pengasih. Dan bahawa azab-Ku adalah azab yang pedih.

20:14. "Sesungguhnya Akulah Allah; tidak ada tuhan melainkan Aku; maka sembahlah Aku, dan lakukanlah solat untuk mengingati Aku."

21:92. "Sesungguhnya umat kamu ini umat yang satu, dan Aku Pemelihara kamu; maka sembahlah Aku."

23:52. Sesungguhnya umat kamu ini umat yang satu, dan Aku Pemelihara kamu; maka takutilah Aku."

29:56. Wahai hamba-hamba-Ku yang percaya, sesungguhnya bumi-Ku luas; maka Aku hendaklah kamu sembah!

38:78. Ke atas kamu laknat-Ku hingga Hari Agama (Pengadilan)."

"Cukup dengan enam ayat diatas, tepuk dada tanya selera, siapa yang sembah siapa. Nampak gaya Tuhan kena sembah Pak Rashid. Begitulah terjadi setiap kali Ramadan menjelang, akan terbacalah ayat ini kerana imam akan khatam satu Quran dan makmum pula hanya tahu meng"amin"kan" sahaja, angguk setuju macam itik nila pulang petang". Kata ku selamba.

"Lagi satu Pak Rashid, tak payahlah menceritakan kisah Abu Lahab kepada Tuhan, tak payah menceritakan kisah orang-orang Quraisy kepada Tuhan, tak payah menceritakan kisah Tentera Bergajah kepada Tuhan, tak payah menceritakan tentang hari kiamat kepada Tuhan". Kata ku.

"Apa salahnya kalau kita baca surah yang memuji kebesaran Allah ?". Kata ku lagi.

"Pula tu, seronok sangat menjemput imam import, dari Yala dan negara Arab, upahnya mahal, mungkin kerana suaranya sedap, tapi dia sendiri tak tahu apa yang dibacanya ". Kata ku.

Aku mengirup saki baki kopi yang sejuk. Semua mata tertumpu pada ku.

"Habis kamu tak azan, qomat, macam kat Masjid ?". Tanya sang Ustaz lagi.

"Maaf cakap, macam burung-burung tekukur dalam pertandingan. Masjid telah dijadikan medan rasmi untuk menyeru sekutu-sekutu Allah. Masjid telah dijadikan tempat untuk menghentam dan mengkafirkan orang lain. Cuba tengok ayat ini pula 9:107. "Dan orang-orang yang mengambil masjid dalam pertentangan, dan ketidakpercayaan, dan memecahkan orang-orang mukmin, dan tempat memerangkap orang-orang yang telah memerangi Allah dan rasul-Nya sebelumnya; mereka bersumpah, "Kami tidak menghendaki sesuatu melainkan kebaikan"; dan Allah mempersaksikan bahawa mereka adalah pendusta-pendusta". Kata ku.

"Ayat diatas "memecahkan orang-orang mukmin", samalah macam masjid kita, orang yang bukan dari team politik Lebai, akan dihentam habis-habisan dan fatwa demi fatwa akan dikeluarkan dari atas mimbar masjid. Seolah-olah ia adalah arahan agama, sebagai contoh kenduri si Salim, habis ayam dan nasi minyak terpaksa dibuang kedalam sungai kerana fatwa mengkafirkan Salim atas alasan yang dia bersongkol dengan puak kerajaan, lepas tu tok imam pula berkata "Ini kerana mengikut mutiara hadis, orang Islam dikira murtad bila bersengkol dengan puak kafir".

"Cuba tengok ayat tersebut lagi "Kami tidak menghendaki sesuatu melainkan kebaikan", sama tak macam Tok Imam kita tu, nak nasihat konon atas dasar kebaikan, tetapi apa pula yang Allah berfirman ?. Mereka adalah pendusta-pendusta". Aku terpaksa bertegas.

"Patutlah tak nampak muka kamu kat masjid, sejak kembali kamu dari Jordan". Pak Rashid bersuara lagi. "Betullah tu Pak Rashid, sambungan ayat itu 9:108. "Janganlah berdiri di dalamnya selama-lamanya. Masjid yang didirikan atas takwa sejak hari pertama adalah lebih wajar untuk kamu berdiri di dalamnya; di dalamnya terdapat lelaki-lelaki yang ingin membersihkan diri mereka; dan Allah menyukai orang-orang yang membersihkan diri mereka".

"Walaupun itu arahan Tuhan khususnya pada Nabi Muhammad, biarlah saya sujud dimana sahaja, ayat 9:17. Tidaklah patut bagi orang-orang yang menyekutukan untuk memakmurkan masjid-masjid Allah, dengan menyaksikan terhadap diri-diri mereka sendiri, akan ketidakpercayaan; mereka itu, amalan-amalan mereka menjadi sia-sia, dan di dalam Api, mereka tinggal selama-lamanya". Kata ku lagi.

"Bagi saya bumi Allah luas, tempat sujud tidak dikhususkan hanya pada masjid, pada ayat 2:115. Kepunyaan Allah Timur dan Barat; ke mana sahaja kamu berpaling di situlah wajah Allah; sesungguhnya Allah Merangkumi, Mengetahui". Aku cuba mengakhiri perbualan.

"Oleh itu, tolong jangan usir saya bila solat saya tak sama dengan Ustaz dan sekian yang ada kerana pada ayat 6:52. "Dan janganlah mengusir orang-orang yang menyeru Pemelihara mereka pada waktu pagi dan petang, kerana menghendaki wajah-Nya. Tidak ada sama sekali perhitungan mereka kepada kamu, dan tidak ada sama sekali perhitungan kamu kepada mereka, bahawa kamu patut mengusir mereka, dan menjadi antara orang-orang yang zalim.". Kata ku lagi.

Brahim seterusnya membaca ayat 5:58 "Dan jika kamu memanggil kepada solat, mereka mengambilnya dalam ejekan, dan sebagai satu permainan; itu ialah kerana mereka adalah kaum yang tidak memahami".

"Nanti dulu, habis apa aku nak buat sekarang ?". Wak yang sekian lama diam mula bersuara.

"Baca dulu Quran, perintah solat, puasa dan sebagainya bermula dengan "Wahai orang-orang beriman…, jadi dulu orang yang percaya pada Tuhan, baru mula beramal. Cuba lihat ayat-ayat dibawah "Sesiapa yang membutakan diri daripada Peringatan Yang Pemurah, kepadanya Kami menentukan syaitan untuk menjadi teman yang dipercayai, Dan mereka menghalangi mereka daripada jalan, dan mereka menyangka bahawa mereka mendapat petunjuk." (43:36,37)

"Katakanlah, "Bolehkah kami memberitahu kamu siapakah yang menjadi yang paling rugi dalam amalan mereka?" (18:103)

"Orang-orang yang usahanya menjadi sesat di dalam kehidupan dunia sedang mereka menyangka bahawa mereka berbuat perbuatan baik." (18:104.)

"Mereka itulah orang-orang yang tidak percaya kepada ayat-ayat Pemelihara mereka, dan pertemuan denganNya; amalan-amalan mereka menjadi sia-sia, dan pada Hari Kiamat, Kami tidak menegakkan bagi mereka sebarang penimbangan." (18:105).

"Allah amat benci kepada orang-orang yang bodoh (10:100), akhir sekali, berhentilah daripada membangkitkan soalan ‘bagaimana hendak solat dengan berpandukan Quran sahaja". Kata ku sambil menghirup saki baki kopi yang telah lama sejuk.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sun Feb 22, 2009 12:14 am

Bab 7 – Shahadah/Hadis


"La Ila Ha Ill Lallah, Muhammadan Rasullulah", Labai Ngah mengucap panjang. "Apa ni, semua yang kami buat semua tak kena buat kamu". Kata Lebai Ngah lagi.

"Apa nak buat Lebai, ini bukan pendapat saya. Saya dengar shahadah Lebai Ngah pun semacam sahaja". Kata ku selamba.

"Adakah hang nak kata shahadah aku pula tak betul ?". Tanya si Lebai Ngah. "Nak jawap cara Sunni atau cara Syiah, kerana kedua-dua puak ini ada puluhan punya versi ?". Aku cuba meminta kepastian.

"Syahadah suku kaum Ahlul Sunnah wal Jamaah diasaskan oleh Abu Hurairah. Syahadah suku kaum Ahlul Sunnah ini mula sekali diceritakan di dalam satu hadis riwayat Abu Hurairah. (Sila rujuk Mishkat ul Masabih, Jilid 1, Bab 1, hadis no. 27, Terjemahan oleh Maulana Fazlul Karim. Penerbit: The Book House, Lahore, Pakistan), ada hadis Tirmizi untuk huraian yang pasti berbeza beza tentang cerita syahadah ini.

Hadis mengenai syahadah berbunyi demikian: Pada satu hari Abu Hurairah telah pergi ke depan khalayak ramai dan mengatakan bahwa Rasulullah telah menyuruhnya menyampaikan sesuatu yang baru iaitu syahadah, berbunyi seperti berikut: 'Asy hadu anlaa ilaha ilallahu wa asy hadu anna muhammadar rasulullah, ada hadis lain pula kata syahadah ialah 'wa asy hadu anna muhammadan abduhu wa rasuluhu' dan ada juga hadis yang lain lagi dalam sahih Bukhari yang berkata 'lailaha ilallah muhammadar rasululah'. Hadis lain pula dalam sahih Muslim kata 'lailaha ilallah' sahaja. Ada lagi hadis sahih Muslim kata 'aslamtu wajhiya lillah'. Dan banyak lagi.

Apabila Saidina Omar mendengar syahadah Abu Hurairah, Omar terus menumbuk Abu Hurairah dan menjatuhkannya. Kemudian Omar memijak leher Abu Hurairah dan mencabar apakah niat Abu Hurairah dengan syahadah demikian? (Ini bukannya kali pertama Abu Hurairah dipukul oleh Saidina Omar. Hadis-hadis yang lain menceritakan bahawa Saidina Omar pernah memukul Abu Hurairah atas tuduhan Abu Hurairah mencuri duit!)

Walaubagaimanapun, Abu Hurairah menjerit dalam kesakitan dan menghulurkan sepasang kasut kulit ke arah Omar. 'Kasut ini kepunyaan Rasulullah' kata Abu Hurairah dan diberi kepadanya oleh Rasulullah sebagai cap mohor untuk mengesahkan Abu Hurairah ditugaskan untuk menyampaikan syahadah.

Setelah melihat kasut kepunyaan Rasulullah, Omar pun mulai reda dari marahnya dan orang ramai disekitarnya pun bergembira dan terus menerima syahadah Abu Hurairah itu. Cerita yang karut marut belaka ini adalah asas kepada syahadah suku kaum Ahlul Sunnah sehingga hari ini. Inilah asal-usul syahadah selipar kulit". Kata si Brahim lagi.

"Saja nak tanya, Nabi ada berapa pasang kasut?. Mestilah banyak, kerana setiap kali Abu Hurairah (Abu=Bapa, Hurairah=Kucing) keluar, dia akan membawa sepasang kasut Rasullulah". Kata ku lagi.

"Ikut logik, adakah para sahabat Nabi akan percaya, dengan hanya tengok pada kasut". Kata ku lagi.

Pak Rashid tersengih. Ustaz Harun buat-buat tak dengar.

"Kita sambung lagi, dalam satu adengan yang lain (juga diriwayatkan oleh Abu Hurairah) ianya dilapurkan bahawa setelah memukul Abu Hurairah, Saidina Omar mencabar Nabi jika benar Rasulullah menghantar Abu Hurairah dengan kasutnya sebagai mohor untuk menyampaikan syahadah, dan apabila Rasulullah mengakuinya, Saidina Omar telah membantah Nabi pula dan mengatakan bahawa syahadah yang sedemikian akan mengakibatkan orang Islam menjadi pemalas!". Brahim berkata lagi.

"Cuba bayangkan Saidina Omar sanggup melawan cakap Nabi, pula tu dia sanggup kondem Nabi, adakah Saidina Omar terlupa, bahawa Muhammad itu seorang Nabi ?". Brahim bertanya lagi.

"Cuba Lebai ambil Quran tu dan buka ayat 9:101. "Dan antara orang-orang Arab yang di sekeliling kamu, mereka adalah orang-orang munafik; dan sebahagian daripada penduduk Kota menjadi berani dalam kemunafikan. Kamu tidak mengetahui mereka, tetapi Kami mengetahui mereka, dan Kami akan mengazab mereka dua kali, kemudian mereka dikembalikan kepada azab yang besar."

"Lebai, ayat ini menjelaskan ada orang Arab munafik disekeliling Nabi Muhammad, dan sebahagian dari penduduk kota tu dah jadi berani dalam kemunafikan, tetapi Nabi sendiri kenal mereka dan mereka akan kena azab dua kali". Kata ku.

47:30. "Sekiranya Kami mengkehendaki, tentu Kami memperlihatkan mereka kepada kamu, kemudian kamu akan mengenali mereka dengan tanda mereka; dan sungguh, kamu akan kenal mereka pada ucapan mereka yang memutarbelitkan; dan Allah mengetahui amalan-amalan (perbuatan) kamu." Jelas ku lagi.

"Lebai, sekiranya Allah mengkehendaki, tentu Allah akan memperlihatkan puak-puak munafik kepada Nabi barulah dapat cam mereka, seperti tanda-tanda khusus, diantaranya ialah pada ucapan mereka yang memutarbelitkan". Jelas ku lagi.

"Lebai, tahukah Lebai apa tanda ucapan yang memutarbelitkan itu ?". Aku pura-pura bertanya dan bila Lebai Ngah menggeleng-gelengkan kepalanya, aku menggambil kesempatan untuk meneruskan hujah.

63:1. "Apabila orang-orang munafik datang kepada kamu, mereka berkata, "Kami mempersaksikan bahawa kamu benar-benar rasul Allah." Dan Allah mengetahui bahawa kamu adalah benar-benar rasul-Nya, dan Allah mempersaksikan bahawa orang-orang munafik adalah benar-benar pendusta-pendusta". Kata ku lagi.

"Tanda ucapan mereka ialah "Muhammad rasul Allah". Aku menjawap soalan ku sendiri. Semua mata terbeliak memandangku. Aku diam seketika.

"Allah telah berfirman bahawa orang munafik ini pada segi luaran sahaja nampak hebat, tapi bila buka mulut sahaja, tembelang pun pecah, seperti ayat 63:4. "Apabila kamu melihat mereka, tubuh-tubuh mereka mengagumkan kamu; tetapi apabila mereka berkata, kamu mendengar ucapan mereka dan mereka seakan-akan kayu yang tersandar. Mereka menyangka bahawa tiap-tiap teriakan adalah terhadap mereka. Mereka adalah musuh; maka berhati-hatilah terhadap mereka. Allah memerangi mereka! Bagaimanakah mereka dipalingkan !". Kata ku lagi.

"Kagum tak kalau tengok tubuh meraka berbalut jubah putih, hitam atau hijau, pula tu pakai pula bolero, serban pula ada yang tinggi sampai sekaki, kayu sugi pula sentiasa dalam kocek, janggut pula bersambung dengan misai dan bau minyak atar menusuk hidung. Tasbih pula sentiasa dibilang macam sami Budda dalam gambar kung-fu. Kalau begitulah pakaian Nabi, rasanya Nabi berasal darimana ? China, India atau Pakistan ?". Aku cuba bertanya.

"Budak ni, aku sekeh kang cuma. Kalau macam tu shahadah kami jaga salahkah ?". Ustaz Harun menumbuk meja. "Sabar, Ustaz, sabar". Pak Rashid dan Lebai Ngah cuba menenagkan Ustaz Harun.

"Sabarlah Ustaz. Jangan marahkan saya. Ustaz sebenarnya bukan tak puas hati dengan saya. Ustaz tak puas hati dengan Allah. 22:72 "Dan apabila ayat-ayat Kami dibacakan kepada mereka, bukti-bukti yang jelas, kamu mengenali pada muka orang-orang yang tidak percaya akan penolakan; hampir-hampir mereka menyerang orang-orang yang membacakan mereka ayat-ayat Kami. Katakanlah, "Bolehkah aku memberitahu kamu sesuatu yang lebih buruk daripada yang itu? Api - Allah menjanjikannya kepada orang-orang yang tidak percaya - satu kepulangan yang buruk!". Kataku lagi.

Ustaz Harun terdiam. Semua bola mata masih terbeliak. "Teruskan hujah kamu". Kata Pak Rashid.

"Sebenarnya Ustaz, kesemua para Nabi hanya membawa satu wadah yang sangat jelas, iaitu manusia hanya ada satu Tuhan sahaja, iaitu "Tiada Tuhan Melainkan Allah" seperti (2:163) (2:255) (3:2) (3:6) (3:18) (3:62) (4:87) (6:102) (6:106) (7:158) (9:31) (9:129) (10:90) (11:14) (13:30) (16:2) (20:8) (20:14) (21:25) (21:87) (23:23) (23:116) (27:26) (28:70) (28:88) (35:3) (37:35) (38:65) (39:6) (40:3) (40:62) (40:65) (44:8) (47:19) (59:22/23) (64:13) (73:9)." Aku menjelaskan.

"Ustaz, dalam ayat 16:123. Kemudian Kami mewahyukan kamu, "Ikutlah anutan Ibrahim, seorang yang lurus, dan bukan orang yang menyekutukan." Dan dalam 2:130. "Maka siapakah yang mengundurkan diri daripada anutan Ibrahim kecuali dia yang memperbodohkan dirinya sendiri? Sesungguhnya Kami telah memilihnya di dunia ini, dan di akhirat, dia termasuk orang-orang yang salih (baik)." Aku cuba berhujah.

"Nabi Muhammad sendiri disuruh ikut anutan Nabi Ibrahim, dan Allah telah berfirman, sesiapa yang tidak mahu mengikut anutan Nabi Ibrahim adalah orang yang memperbodohkan diri mereka sendiri, cuba Ustaz lihat, 2:131. "Apabila Pemeliharanya berkata kepadanya, "Tunduk patuhlah", dia berkata, "Aku menundukkan diriku kepada Pemelihara semua alam."

"Belum tepatkah lagi shahadah macam ini, dan dalam dua ayat berturutan Allah telah berfirman yang kita semua telah pun bershahadah 7:172. "Dan apabila Pemelihara kamu mengambil daripada Bani Adam, daripada punggung mereka, keturunan mereka, dan menjadikan mereka saksi-saksi ke atas jiwa mereka, "Bukankah Aku ini Pemelihara kamu?" Mereka berkata, "Ia, kami menyaksikan"; supaya kamu tidak mengatakan pada Hari Kiamat, "Bagi kami, kami lalai mengenai yang ini."

7:173. Atau, supaya kamu tidak mengatakan, "Bapa-bapa kami adalah orang-orang yang mempersekutukan dari dahulu, dan kami keturunan sesudah mereka. Apa, adakah Engkau akan memusnahkan kami kerana perbuatan orang-orang yang mengikuti yang palsu?"

"Siapa yang berani berbohong, kalau nak masuk Islam kena bersyahadah.". Tanya ku lagi.

"Nabi suruh kata !". Ustaz Harun macam kehilangan modal.

"Apa yang Nabi berkata hanyalah ayat-ayat Quran yang sangat jelas. Itulah ayat-ayat Allah yang dituturkan melalui lidah Nabi Muhammad sendiri. Lain pada itu, hanyalah perkataan "saya dengar dari dia. Dia dengar dari ayahnya, dari datoknya, dari moyangnya. Moyangnya pula dengar sahabat moyangnya, dan dia dengar pula dari Rasullulah berkata bla, bla, bla ….". Kata ku lagi.

"Ustaz faham apa yang saya kata ?". Tanya ku.

"Entah Rasullulah kata entahkan tidak, atau mereka mengintip perilaku Rasullulah dan mereka catit dalam kitab mereka, sebab itulah ia ada banyak versi, semuanya tidak selari. Cuba baca kitab hadis. Syahadah ada macam-macam versi. Kitab Shiah lagi berani, nama Ali pun diturut sekali". Kata ku semakin berani. .

Melihat mereka mendiamkan diri, aku ambil kesempatan lagi. "Quran hanya satu versi, dibaca oleh Nabi Muhammad dengan lidahnya sendiri, sesuatu yang pasti dan diberi gerenti oleh Allah, tapi manusia lebih gemar mencari pada sesuatu yang tak pasti.". Aku bermadah lagi.

"Nabi tidak berani mengatakan selain dari Quran". Aku membuat penjelasan. "Kalau Nabi buat juga 11:35. Atau mereka berkata, "Dia mengada-adakannya." Katakanlah, "Jika aku mengada-adakannya, maka atas akulah dosaku, dan aku berlepas diri daripada dosa-dosa yang kamu buat."

Ayat 13:37. "Begitulah Kami menurunkan sebagai satu kehukuman dalam bahasa Arab. Dan jika kamu mengikuti keinginan mereka, setelah pengetahuan yang datang kepada kamu, maka kamu tidak ada wali (pelindung) terhadap Allah, dan tidak ada yang mempertahankan".

Ayat 46:8. "Atau mereka berkata, "Dia mengada-adakannya"? Katakanlah, "Jika aku mengada-adakannya, kamu tidak ada kuasa untuk menolong aku terhadap Allah sedikit pun. Dia sangat mengetahui apa yang kamu melakukan padanya; cukuplah Dia sebagai saksi antara aku dan kamu; Dia Yang Pengampun, Yang Pengasih."

"Dan jika Nabi buat juga apa yang Allah tidak suruh maka 69:44 hingga 47. Sekiranya dia mengada-adakan terhadap Kami sebarang ucapan, Tentu Kami mengambilnya dengan tangan kanan, Kemudian pasti Kami memotong urat jantungnya, Dan tiadalah seseorang daripada kamu yang dapat menghalangi dia." Sekali lagi aku terpaksa mengulanginya.

Semua terpaku. Malam bertambah pekat, seteko lagi kopi hitam dihidangkan. Cengkerik sudah tidak lagi menyanyi riang. Hanya sekali-sekali memecah keheningan malam.

"Nampak gaya kamu macam menolak hadis !". Pak Rashid mula bersuara. "Macam mana tiba-tiba soal hadis pula terkeluar ?". Aku bertanya kehairanan.

"Sebilangan besar daripada para ulamak berkata bahawa menolak hadis tidak dianggap kafir kerana hadis bersifat Zanni iaitu pengumpulannya bersifat meragukan dan tidak muktamat dan bukan seperti Quran yang bersifat Qati'i iaitu pengumpulannya bersifat putus dan muktamad, tetapi, setengah daripada kalangan mereka pula berpendapat adalah kafir menolak hadis yang Mutawatir (bayak perawi) sahaja. Pandangan ini boleh dipertikaikan kerana para ulamak sendiri tidak sepakat tentang mana hadis Mutawatir dan mana hadis tidak Mutawatir". Kata ku.

"Ada juga ulamak yang terlalu alimlah konon, berkata walaupun menolak hadis Ahad (satu perawi) sudah dianggap kafir, seperti fatwa Imam Shafie, tetapi dia juga berkata hadis Ahad yang dimaksudkan tersebut ialah hadis Amaliah, (cara pelaksanaan ibadat) sebaliknya, jika menolak hadis Ilmiah (ghaib, ketuhanan, atau hari akhirat) tidak pula dianggap kafir". Kata ku lagi.

"Si Imam Abu Hanifah pula berfatwa menolak hadis Ahad baik Amaliah atau Ilmiah tidak dianggap kafir seperti Imam Muhammad Abduh, Sheikh Mahmud Shalut, Sheikh Mohammad al-Ghazali dan lain-lain. Nah, sekarang jelas si Abu Hanifah berselisih pendapat dengan si Shafie". Kata ku lagi.

"Dalam menangani permasalahan ulamak silam ini, al-Azhar dalam fatwa dikeluarkan oleh Yang diPertua Jawatankuasa, Sheikh Abdullah al-Meshid pada 1 Feb 1990 berkata, apa yang dianggap wajib dan haram itu tidak dapat ditentukan kecuali melalui dalil yang meyakinkan dan bersifat putus dari segi penentuan dan penghujahan. Hal demikian tidak dapat dilaksanakan oleh sunnah kecuali kecuali yang dianggap Mutawatir, tetapi ia (Mutawatir) hampir tidak diketahui kerana tidak ada sepakatan ulamak megenainya. Menurut fatwa itu juga, siapa yang mengikari sunnah sebagai dapat menentukan hukum wajib dan haram secara berasingan adalah mengingkari apa yang ulamak berbeza pendapat mengenainya dan ia tidak terbilang daripada perkara yang sedia ada yang sedia maklum dalam ugama tidak dianggap kafir". Kata ku lagi.

"Kamu bohong. Aku lulusan al-Azhar pun tak perasan fatwa ini". Bantah sang Ustaz.

"Apalah gunanya kalau saya bohong. Masalah dengan kita ialah kita malas membaca dan kurang membuat penyelidikan ilmiah, lepas itu turut pula tanpa usul periksa. Fatwa panjang berjela itu ada didalam kitab Sheikh Mohammad al-Ghazali iaitu Turathuna al-Fikri Fi Maizani asy-Syar'i wa al-Aqli, muka surat 176-179". Kata ku lagi.

Semua yang ada kerling pada Ustaz. Ustaz tertunduk diam.

"Jom, kita balik pada bab hadis yang kita bincangkan itu. Dalam Quran ini ada banyak perkataan hadis. Tolong Pak Rashid membaca ayat Arabnya berserta dengan terjemahannya sekali.

Ayat 4:87 "Allah, tidak ada tuhan melainkan Dia. Dia pasti akan mengumpulkan kamu pada Hari Kiamat, yang tidak ada keraguan padanya. Dan siapakah yang lebih benar hadisnya daripada Allah?".

Ayat 7:185 "Tidakkah mereka merenungkan dominion langit dan bumi, dan apa sahaja yang Allah cipta, dan boleh jadi tempoh mereka sudah dekat? Maka dengan hadis apakah yang mereka, sesudah ini, akan mempercayai ?".

Ayat 12:111 "Sesungguhnya dalam cerita-cerita mereka adalah pelajaran bagi orang-orang yang mempunyai minda; ia bukanlah hadis yang diada-adakan, tetapi satu pengesahan bagi apa yang sebelumnya, dan penjelasan bagi segala sesuatu, dan petunjuk, dan pengasihan, bagi kaum yang mempercayai".

Ayat 31:6 "Antara manusia, ada yang membeli hadis yang menghiburkan untuk menyesatkan daripada jalan Allah tanpa pengetahuan, dan untuk mengambilnya dalam olok-olokan; mereka itu, bagi mereka, azab yang hina".

Ayat 39:23 "Allah menurunkan hadis yang paling baik sebagai sebuah Kitab, yang serupa (mutasyabihat) dalam pengulangannya, dengannya digentarkan kulit orang-orang yang takut kepada Pemelihara mereka; kemudian kulit mereka dan hati mereka menjadi lembut pada mengingati Allah. Itulah petunjuk Allah, dengannya Dia memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia mengkehendaki; dan sesiapa yang Allah menyesatkan, maka tidak ada baginya yang memberi petunjuk".

Ayat 45:6 "Itulah ayat-ayat Allah yang Kami membacakan kamu dengan benar; maka dengan hadis apakah, sesudah Allah dan ayat-ayat-Nya, yang mereka akan mempercayai ?".

Ayat 68:44 "Maka tinggalkanlah Aku bersama orang yang mendustakan hadis ini! Kami akan menarik mereka sedikit demi sedikit dari arah yang mereka tidak mengetahui".

Ayat 77:50 "Maka dengan hadis apakah sesudah ini yang mereka akan mempercayai".

"Kalau saya ringkaskan, "Quran adalah hadis yang terbaik", kalau tak mahu juga beriman, Allah bertanya lagi, dengan hadis apakah lagi, yang kita nak beriman ?". Tegas ku lagi.

"Kalau begitu orang yang yang beramal dengan Quran adalah orang yang percaya pada hadis Allah dan orang-orang yang mempercayai hadis-hadis ulamak pula, adalah orang yang anti hadis Allah, mahukah Pak Rashid bersetuju dengan kenyataan saya yang paling mudah ini ?". Tanya ku pada Pak Rashid.

Sekali lagi tiada yang sanggup memberi jawapan sebarang jawapan.

Bab 8 – Syafaat

"Aku juga hairan Brahim, kalau ikut macam kamu buat ini bolehkan kamu mendapat syafaat Nabi diakhirat kelak ?". Bertanya pula si Lebai Ngah.

"Lebai, dalam Quran tidak disebut pasai syafaat Nabi. Saya ingin bertanya kepada Lebai Ngah, Nabi manakah yang Lebai maksudkan itu ?" tanya ku.

Lebai Ngah menjeling pada Ustaz Harun, "Nabi Muhammadlah". Katanya pantas - sepatah.

"Lebai, Allah telah berfirman, untuk orang-orang beriman supaya jangan membeza-bezakan Nabi. 2:136 2:285 3:84 4:152 tetapi ada golongan yang suka sangat membeza-bezakan darjat sesetengah Nabi seperti ayat 4:150. Orang-orang yang tidak percaya kepada Allah, dan rasul-rasul-Nya, dan menghendaki untuk membuat perbezaan antara Allah dan rasul-rasul-Nya, dan berkata, "Kami mempercayai sebahagian, dan kami tidak percaya kepada sebahagian", dan menghendaki untuk mengambil di antara ini dan itu, satu jalan."

"Lebai, orang beriman tidak dibenarkan untuk membeza-bezakan Nabi, tetapi hanya Allah yang tahu darjat mereka disisiNya 2:253 "Dan rasul-rasul itu, sebahagian Kami melebihkan di atas sebahagian yang lain. Sebahagian ada yang kepadanya Allah berkata-kata, dan sebahagian Dia menaikkan darjat. Dan Kami memberikan Isa putera Mariam bukti-bukti yang jelas, dan Kami mengukuhkan dia dengan Roh Suci. Dan sekiranya Allah menghendaki, tentu orang-orang yang datang selepas dia tidak berperang sesama sendiri, setelah bukti-bukti yang jelas datang kepada mereka; tetapi mereka memperselisihkan, dan sebahagian mereka percaya, dan sebahagian tidak percaya; dan sekiranya Allah menghendaki, tentu mereka tidak berperang sesama sendiri, tetapi Allah buat apa sahaja yang Dia mengkehendaki.". Kata ku lagi.

"Lalu ayat 2:123 "Dan takutilah kamu akan satu hari apabila sesuatu jiwa tidak dapat membela jiwa yang lain sedikit pun, dan tidak diterima keimbangan daripadanya, dan tidak bermanfaat syafaat (pengantaraan) kepadanya, dan tidak juga mereka ditolong."

Ayat 2:254 "Wahai orang-orang yang percaya, nafkahkanlah daripada apa yang Kami merezekikan kamu, sebelum datang satu hari yang padanya tiada jual beli, dan tiada persahabatan, dan tiada juga syafaat (pengantaraan); dan orang-orang yang tidak percaya - merekalah orang-orang yang zalim".

Ayat 19:87 "Dengan tanpa kuasa syafaat (pengantaraan), kecuali orang-orang yang telah mengambil dengan Yang Pemurah perjanjian".

Ayat 20:109 "Pada hari itu, syafaat (pengantaraan) tidak bermanfaat kecuali orang yang kepadanya Yang Pemurah memberi izin, dan ucapannya Dia sangat berpuas hati".

Ayat 39:44. Katakanlah, "Bagi Allah kepunyaan syafaat (pengantaraan) kesemuanya. Kepunyaan-Nya kerajaan langit dan bumi; kemudian kepada-Nya kamu akan dikembalikan."

"Itulah salahnya kita, telalu taksub pada kitab-kitab lain dan meletak kepercayakan seratus persen pada ulamak, Tuan Guru atau pun Kiai. Mereka telah memperkotak-katikkan pola hidup kita. Kita diajar supaya ikut sahaja, tidak boleh berfikir, otak tergadai, mata hati menjadi buta, Quran yang terbentang didepan mata diabaikan. Mungkin Quran dimuliakan setahun sekali, itu pun untuk dipertandingan, dihadapan halaman Masjid Jamek kita tu, hadiah tu bagilah lembu ke atau kambing. Betul tak ?". Aku mula berleter.

"Itu semua kerja baik, kita ajar orang baca Quran". Sampuk Pak Rashid. "Ajar orang baca Quran bukan ajar orang faham Quran. Akhirnya, jadilah macam burung kakak tua si Ah Seng, bezanya burung kakak tua si Ah Seng tak tahu baca, kita pula tahu baca. Maknanya haram sepatah tak faham". Aku mula menyindir.

"Habis, musabakoh tu tak baikkah ?". Tanya sang Ustaz.

"Yang terpenting, Quran diturunkan bukan untuk disyairkan, dilagukan, dihafalkan, dan bukan juga untuk dipertandingkan. Apa yang Allah hendak ialah supaya kita laksanakan kata-kataNya dalam kehidupan kita seharian, barulah selamat dunia akhirat". Kata ku selamba.

"Syaitan hanya mengaku sebagai tuan penasihat kepada Adam. Dalam ayat 7:20 dan 21. "Kemudian syaitan membisikkan kepada mereka, untuk menampakkan kepada mereka apa yang disembunyikan daripada mereka, bahagian-bahagian aib mereka. Berkata, "Pemelihara kamu melarang kamu daripada pokok ini hanya supaya kamu menjadi malaikat-malaikat, atau kamu menjadi makhluk-makhluk yang hidup berkekalan." Dan ia bersumpah kepada mereka, "Sesungguhnya aku, kepada kamu, adalah penasihat." Kata ku.

"Macam tulah kerja sekutu-sekutu buat, kalau nak baca Quran, kena baca kitab ini dan itu dulu, kalau nak kenal Allah kena kenal segala mak-nenek punya ilmu dulu, kalau nak beramal pada Allah kena dengar kata ulamak itu dan ini, barulah kita dapat dekat diri dengan Allah.". Kata ku selamba.

Secankir lagi teh panas dihidangkan. Kali ini Lebai Ngah pula memenuhi semua cawan-cawan kosong. Aku fikir mungkin dia dahaga atau setidak-tidaknya dia menahan tension. Masuk ni dah lima atau enam teko bersilih ganti.

Suasana tidak lagi tegang seperti biasa dan tidak ada berbicara. Mungkin aku berleter sendirian. Teringat kata pensyarah ku semasa di universiti dulu, kalau orang tidak bertanya, hanya ada dua kemungkinan pertama dia faham kesemua isi kadungnya dan kemungkinan yang kedua ialah dia tidak faham satu apa pun langsung.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sun Feb 22, 2009 12:17 am

Bab 9 – Mati dan selepasnya

"Habis tu kalau shafaat pun tak ada, mati pula tak ada siksa kubur, apa yang bakal jadi ?. Aku ni kalau nak tanya pun tak berapa reti. Titi Sirotul Mustakin ada tak ? Padang Mashar ada tak ?". Pak Rashid mula bertanya pada Brahim sambil dia kerling sekali lagi pada Ustaz Harun.

"Mana ada Titi Sirutul Mustakim yang secara otomatik dapat membesar jika orang beriman melaluinya, dan menjadi sehalus rambut dibelah tujuh jika orang yang kafir melaluinya, dan mana dia bukti kita akan dikumpulkan di Padang Mashar ?". Tanya ku lagi.

"Sirutul Mustakim ada pada surah Fatihah 1:6. Tunjukkanlah kami jalan lurus," dan itu hanya doa, bukan titi !". Kata ku lagi.

Seterusnya aku membaca ayat-ayat dibawah.

2:28 "Bagaimanakah kamu boleh tidak percaya kepada Allah memandangkan kamu adalah orang-orang yang mati, lalu Dia menghidupkan kamu, kemudian Dia mematikan kamu, kemudian Dia menghidupkan kamu, kemudian kepada-Nya kamu dikembalikan ?".

75:3 dan 4 "Apa, adakah manusia menyangka bahawa Kami tidak akan mengumpulkan tulang-tulangnya? Kami berkuasa untuk membentukkan semula jari-jarinya".

58:6 "Pada hari apabila Allah membangkitkan mereka kesemuanya, kemudian Dia memberitahu mereka apa yang mereka telah buat. Allah menjumlahkannya, dan mereka melupakannya. Allah saksi atas segala sesuatu".

22:7 "Dan kerana Saat pasti datang, tidak ada keraguan padanya, dan Allah membangkitkan sesiapa sahaja yang di dalam kubur".

81:10 hingga 13 "Apabila naskhah-naskhah gulungan dibukakan, Apabila langit dibuka, Apabila Jahim dinyalakan, Apabila Taman didekatkan",

36:51 hingga 53 "Dan trompet ditiupkan; kemudian tiba-tiba, mereka melongsor dari makam-makam mereka kepada Pemelihara mereka. Mereka berkata, "Celakalah kami! Siapakah yang membangkitkan kami daripada tempat tidur kami? Inilah apa Yang Pemurah menjanjikan, dan para utusan berkata benar." Ia hanyalah satu Teriakan; kemudian tiba-tiba, mereka kesemuanya dihadapkan kepada Kami".

70:43 "Pada hari mereka keluar dari makam-makam dengan cepat, seakan-akan mereka bersegera kepada berhala-berhala mereka",

54:7 dan 8 "Menjatuhkan pandangan mereka, mereka keluar dari makam-makam mereka, seakan-akan mereka belalang-belalang yang bertaburan, Berlari dengan menjulurkan leher mereka kepada penyeru. Orang-orang yang tidak percaya berkata, "Ini, hari yang sukar!"

45:27 hingga 29 "Kepunyaan Allah kerajaan langit dan bumi. Dan pada hari apabila Saat datang, pada hari itu, orang-orang yang mengerjakan yang palsu akan rugi. Dan kamu akan melihat tiap-tiap umat melutut; tiap-tiap umat dipanggil kepada Kitabnya, "Pada hari ini, kamu dibalas apa yang kamu telah buat. Inilah Kitab Kami, yang berkata-kata terhadap kamu yang benar; Kami mencatat segala apa yang kamu buat."

69:19 hingga 26 "Kemudian bagi orang yang diberi kitabnya di tangan kanannya, dia akan berkata, "Mari, bacalah kitabku! Sesungguhnya aku menyangka bahawa aku akan menemui perhitunganku." Maka dia berada dalam kehidupan yang memuaskan hati, Di dalam Taman yang tinggi, Tandan-tandannya dekat untuk dicapai. "Makan dan minumlah dengan puas dan cukup kerana apa yang kamu telah mendahulukan dahulu pada hari-hari yang lalu." Tetapi bagi orang yang diberi kitabnya di tangan kirinya, dia akan berkata, "Sekiranya aku tidak diberi kitabku, Dan tidak mengetahui perhitunganku !".

17:13 dan 14 "Dan tiap-tiap manusia, Kami ikat ramalannya pada lehernya; dan Kami mengeluarkan untuknya, pada Hari Kiamat, sebuah kitab yang dia menemuinya terbuka.. "Bacalah kitab kamu! Cukuplah dengan jiwa kamu sendiri pada hari ini sebagai penghitung terhadap kamu."

19:68 "Demi Pemelihara kamu, sungguh Kami akan mengumpulkan mereka, dan syaitan-syaitan, kemudian Kami mengarakkan mereka di sekeliling Jahanam dengan melutut".

19:72 "Kemudian Kami menyelamatkan orang-orang yang bertakwa; dan orang-orang yang zalim, Kami meninggalkan di dalamnya, sambil melutut".

9:35 "Pada hari mereka dipanaskan di dalam api Jahanam, di mana dahi mereka, dan lambungan mereka, dan punggung mereka, akan dicap, "Inilah apa yang kamu simpan untuk diri-diri kamu; maka rasalah apa yang kamu simpan."

19:86 "Dan menghalau orang-orang yang berdosa ke Jahanam, dalam keadaan dahaga,"

39:71 "Kemudian orang-orang yang tidak percaya dihalau dalam kumpulan-kumpulan ke Jahanam, sehingga apabila mereka datang kepadanya, pintu-pintunya dibuka, dan penjaga-penjaganya berkata kepada mereka, "Tidakkah rasul-rasul datang kepada kamu daripada kalangan kamu sendiri, dengan membacakan kamu ayat-ayat Pemelihara kamu, dan memberi amaran kepada kamu terhadap pertemuan hari kamu ini?" Mereka berkata, "Ia, benar; tetapi kata azab telah wajar ke atas orang-orang yang tidak percaya."

39:72 "Dikatakan, "Masuklah pintu-pintu Jahanam, untuk tinggal di dalamnya selama-lamanya." Buruknya tempat tinggal orang-orang yang menyombongkan diri !"

20:74 "Sesiapa yang datang kepada Pemeliharanya sebagai seorang yang berdosa, baginya Jahanam; di dalamnya dia tidak mati, dan tidak juga hidup".

38:56 dan 57 "Jahanam, di mana mereka dipanggang - satu buaian yang buruk! Semua ini; maka mereka merasainya - air yang mendidih dan nanah,"

39:60 "Dan pada Hari Kiamat, kamu melihat orang-orang yang berdusta terhadap Allah, muka-muka mereka menjadi hitam; tidakkah di dalam Jahanam tempat tinggal orang-orang yang sombong ?"

4:56 "Sesungguhnya orang-orang yang tidak percaya kepada ayat-ayat Kami, Kami pasti akan memanggang mereka di Api. Setiap kali kulit-kulit mereka hangus kesemuanya, Kami menukarkan dengan kulit-kulit yang lain, supaya mereka merasakan azab. Sesungguhnya Allah adalah Perkasa, Bijaksana ".

22:19 hingga 22 "Inilah dua penyangkal yang bertengkar mengenai Pemelihara mereka. Bagi orang-orang yang tidak percaya, bagi mereka, pakaian-pakaian daripada api yang dipotongkan, dan dicurahkan ke atas kepala mereka, air yang mendidih, Yang dengannya, apa sahaja yang di dalam perut mereka dan kulit-kulit mereka dicairkan. Bagi mereka pencangkuk-pencangkuk besi. Setiap kali mereka menghendaki, dalam kesengsaraan mereka, untuk keluar darinya, mereka dikembalikan ke dalamnya, dan, "Rasalah azab yang membakar !"

40:71 hingga 73 "Apabila belenggu dan rantai berada pada leher mereka, dan mereka diheret, Ke dalam air yang mendidih, kemudian di dalam Api mereka dibakar, Kemudian dikatakan kepada mereka, "Di manakah mereka yang kamu menyekutukan"

5:10 "Dan orang-orang yang tidak percaya dan mendustakan ayat-ayat Kami, mereka itulah orang-orang Jahim".

73:12 hingga 13 "Kerana di sisi Kami ada belenggu-belenggu, dan Jahim, Dan makanan yang mencekik kerongkong, dan azab yang pedih,"

69:30 hingga 32 "Ambillah dia, dan belenggukanlah dia, Dan kemudian panggangkanlah dia di dalam Jahim, Kemudian pada rantai tujuh puluh hasta panjangnya, selitkan dia !".

76:4 "Sesungguhnya Kami menyediakan bagi orang-orang tidak percaya, rantai-rantai, dan belenggu-belenggu, dan yang Menyala".

88:4 hingga 6 "Dipanggang di api yang menghanguskan, Diberi minum di mata air yang mendidih, Tidak ada makanan bagi mereka kecuali pohon berduri,"

37:62 hingga 67 "Adakah itu lebih baik sebagai satu sajian atau pokok zaqum? Kami membuatnya sebagai satu cubaan bagi orang-orang yang zalim. Ia adalah pokok yang keluar di akar Jahim, Seludang-seludangnya seperti kepala-kepala syaitan, Dan mereka memakannya, dan dengannya memenuhkan perut-perut mereka, Kemudian di atasnya mereka mendapat minuman campuran air yang mendidih,"

44:43 hingga 48 "Sesungguhnya pokok Zaqum, Makanan orang yang bersalah, Seperti leburan tembaga merah yang menggelegak di dalam perut, Seperti air yang mendidih menggelegak. "Ambillah dia, dan tolaklah dia sampai di tengah-tengah Jahim, Kemudian curahlah di atas kepalanya azab air yang mendidih!"

56:52 hingga 55 "Kamu akan memakan daripada pokok Zaqum, Memenuhkan perut-perut kamu dengannya, Dan minum di atasnya air yang mendidih, Dengan meminumnya seperti unta minum."

18:29. "Katakanlah, "Yang benar adalah daripada Pemelihara kamu; maka hendaklah sesiapa yang menghendaki, percaya; dan hendaklah sesiapa yang menghendaki, tidak percaya." Sesungguhnya Kami menyediakan bagi orang-orang yang zalim, api, yang gejolaknya meliputi mereka; jika mereka meminta pertolongan, mereka diberi pertolongan dengan air yang seperti leburan tembaga merah, yang melecurkan muka-muka mereka - betapa buruknya minuman, dan betapa buruknya tempat istirahat !"

17:97 "Sesiapa yang Allah memberi petunjuk, dia mendapat petunjuk yang benar; dan sesiapa yang Dia menyesatkan, kamu tidak akan mendapati bagi mereka wali-wali (pelindung-pelindung), selain daripada Dia. Dan Kami akan mengumpulkan mereka pada Hari Kiamat di atas muka-muka mereka; buta, dan pekak, dan bisu; tempat menginap mereka ialah Jahanam, dan setiap kali ia pudar, Kami menambahkan bagi mereka yang Menyala".

Selanjutnya aku membaca surah 7 ayat 40 hingga 52.

"Orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, dan menyombongkan diri terhadapnya, pintu-pintu langit tidak akan dibuka untuk mereka, dan tidak juga mereka akan masuk Taman sehingga unta melintasi lubang jarum. Begitulah Kami membalas orang-orang yang berdosa. Jahanam menjadi buaian mereka, dan di atas mereka, penutup-penutup. Begitulah Kami membalas orang-orang yang zalim. Dan orang-orang yang percaya, dan membuat kerja-kerja kebaikan - Kami tidak membebani sesuatu jiwa melainkan menurut kesanggupannya; mereka itulah orang-orang Taman, di dalamnya tinggal selama-lamanya. Kami mencabutkan perasaan dendam yang ada di dalam dada mereka; dan di bawah mereka mengalir sungai-sungai, dan mereka berkata, "Segala puji bagi Allah yang memberi kami petunjuk kepada ini; sekiranya Allah tidak memberi petunjuk kepada kami, tentu kami tidak akan mendapat petunjuk. Sesungguhnya rasul-rasul Pemelihara kami telah datang dengan yang benar." Dan diumumkan, "Inilah Taman yang kamu diwariskan kerana apa yang kamu telah buat." Orang-orang Taman memanggil orang-orang Api, "Kami mendapati apa yang Pemelihara kami menjanjikan kami adalah benar. Adakah kamu mendapati apa yang Pemelihara kamu menjanjikan kamu itu benar?" Mereka berkata, "Ia." Dan kemudian seorang penyeru antara mereka menyeru, "Laknat Allah adalah ke atas orang-orang yang zalim, Yang menghalangi daripada jalan Allah, dan menginginkan ia bengkok, dan tidak percaya kepada akhirat." Dan antara keduanya ada tabir, dan di atas Benteng adalah lelaki-lelaki yang mengenali masing-masing dengan tanda mereka yang memanggil orang-orang Taman, "Salamun alaikum!" Mereka belum memasukinya, dan mereka sangat menginginkannya. Dan apabila penglihatan mereka dipalingkan ke arah orang-orang Api, mereka berkata, "Wahai Pemelihara kami, janganlah Engkau meletakkan kami bersama kaum yang zalim." Dan orang-orang di atas Benteng memanggil lelaki-lelaki tertentu yang mereka kenal dengan tanda mereka, dengan berkata, "Apa yang kamu mengumpulkan tidak berguna, dan tidak juga apa yang kamu menyombongkan". "Adakah ini orang-orang yang kamu bersumpah bahawa Allah tidak akan sampai dengan pengasihan? Masuklah ke Taman; tiadalah ketakutan pada kamu, dan tidaklah kamu bersedih." Orang-orang Api memanggil orang-orang Taman, "Curahkanlah kepada kami air, atau daripada apa yang Allah merezekikan kamu!" Mereka berkata, "Allah mengharamkan mereka kepada orang-orang yang tidak percaya, Yang menjadikan agama mereka sebagai satu hiburan, dan satu permainan, dan yang kehidupan dunia telah menipu mereka." Maka pada hari ini, Kami melupakan mereka sebagaimana mereka lupa akan pertemuan hari mereka ini, dan mereka menyangkal ayat-ayat Kami. Dan Kami telah mendatangkan kepada mereka sebuah Kitab yang Kami menjelaskan, berdasarkan pengetahuan, menjadi satu petunjuk, dan satu pengasihan, bagi kaum yang mempercayai"". Kata ku lagi.

"Ini bukanlah suatu aturcara yang lengkap. Kalau bwtul-betul nak faham lagi, tolonglah baca Quran. Jangan biarkan diri kita tertipu, tambah-tambah lagi kalau si penipu tu tahu cakap Arab, dan dihiasi pula dengan serban, jubah dan celak. Takut nanti bila dah kena panggang macam BBQ, barulah nak tebus diri dia dengan anak-pinak dia, isteri dia atau semua umat bumi". Kata ku lagi.

"Cuba lihat ayat ini 70:11 hingga 14. "Sedang mereka saling melihat antara mereka. Orang yang berdosa menginginkan bahawa dia dapat menebus dirinya daripada azab hari itu dengan anak-anaknya, Dan isterinya yang temannya, dan saudaranya, Dan keluarganya yang melindunginya, Dan sesiapa yang di bumi, kesemuanya, untuk menyelamatkannya". Kata ku lagi.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sun Feb 22, 2009 12:27 am

Bab 10 – Imam Muktabar lawan perintah Tuhan


"Brahim, kalau macam tu, takanlah pula imam-imam muktabar tu sanggup tipu kita dan aku rasa sesuatu yang tak kena kat sini, susah untuk aku nak percaya pada hang !". Lebai Ngah bersuara. Dia mula kelihatan resah.

"Sebenarnya Lebai, Lebai bukan sangsi pada saya. Maaf cakaplah Lebai, Lebai sangsi pada ayat-ayat Tuhan". Kata ku sambil tenung pada sang Ustaz.

"Aku percaya, kalau kamu ada bukti lagi". Lemah saja sang Lebai bersuara.

"Nah, Lebai, ini yang saya dah buat masa cuti saya baru-baru ini, tapi dalam bahasa Inggeris, kalau Lebai nak baca silalah". Kata ku, sambil mengeluarkan beberapa naskah yang telah aku tulis dari beg galas ku.

1. Prophet Solomon went to one hundred women in one night but only one became pregnant and gave birth to a half- formed child (Bukahri, vol.3, Book of Nikah, p.110).

2. The (Exalted) Messenger used to visit all nine of his wives every night (Bukhari, book of Nikah, vol.3, p.52). (If Exalted Messager is refered to Nabi Muhammad then this hadith is completely against the Quran 4:3)

3. The Holy Messenger used to have intercourse with all his wives in one hour of the day and night (without taking a bath). And these (wives) were eleven. He had the (sexual) power of 30 men (Bukhari, book of bath, vol.1, p.189), and now watch Bukhari’s contradiction book of bath 1/93 i.e vol 1, p.193 saying that Mamoona saw Prophet taking bath after intercourse (He did this and that) until she saw him wash his private parts. (Bukhari, the book of bath 1/93 i.e vol 1, p.193) (Completely against the Quran 4:3, 4:43, and 5:6 )

4. The Prophet said that the best man among my followers is the one who has most wives (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.52). (Completely against the Quran 2:82, 2:277, 4:124, 10:9, 11:11, 16:97, 34:37)

5. Aisha said to the Prophet "Would you rather not graze your camel onto a tree whose leaves have not yet been grazed. Arwa bin Zubair said Aisha meant that she was the only virgin wife the Prophet had. (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.55).

6. The Prophet disapproved of a companion Jabir marrying a widow, "Why did you not marry a virgin so that you played with her and she played with you (Bukhari, book of Nikah, vol.3, p.55). (Completely against the Quran 24:32)

7. Prophet Abraham lied three times (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.57). (Completely against the Quran 3:33, 3:95, 4:54, 4:125, 6:161, 11:75, 16:120, 19:41, 60:4)

8. After conquering Khyber, people described the beauty of Safia binti Hui, the new bride of a slain enemy soldier. The Prophet chose her for himself. On way to Madina he had intercourse with her. His companions did not know if she was a wife or a concubine (since a nikah had not been performed. When later a veil was drawn between her & men, they knew that she was a wife) (Bukhari, Book of Sales & Book of Nikah, vol.3, p.59). (Completely against the Quran 2:235, 4:24, 4:25, 5:5 )

9. The Prophet said bad luck, misfortune & "jin" can be present in wife, home and horse. (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.60).

10. The most damaging tribulation for men after me are women (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.61).

11. A woman Khola bint Hakim offered herself to the Prophet. Aisha said "I see, O' messenger of Allah, that Allah always hurries to please you!" (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.63).

12. The Prophet said to a man "I make you the owner of this woman because you can recite some Surahs of the Quran." (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.69). (Completely against the Quran 4:25)

13. A woman presented herself to the Prophet. He intently gazed at her from head to toe and then lowered his head. (Meaning he was not interested). (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.71).

14. When the Prophet married Aisha she was 6 years old and the marriage was consummated when she was 9 (& he was 54) (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.75).The Quran ties marriage to adulthood and mental maturity by calling marriage a solemn covenant.

15. I saw that most of those entering the gate of hell- fire were women (Bukhari, Book of Nikah, vol.3, p.97). (Completely against the Quran 46:9, 6:50, 11:31)

16. Fitna (Tribulation) is in the East. (Bukhari, Book of Talaq Vol.3, p.132). (Completely against the Quran 2:177)

17. Aisha said to the Prophet, "Ah! My head is bursting". He replied, "I wish" Aisha responded " You want me to die so that you spend the next night with another wife" (Bukhari, Book of Medicine, vol.3).

18. Run from the leper as you run from the lion (Bukhari, Book of Medicine, vol.3, p.259), and now watch Bukhari’s contradiction "There is no such thing as contagious disease".

19. A man asked, "We earn income from these bond women, (other narratives mention prostitution). Can we do coitus interruptus with them?". The Prophet said, there is no sin in doing that (Kitabul Qadr, vol.3, p.543). (Completely against the Quran 4:25-26, 5:5, 17:32, 25:68)

20. According to Bukhari 56/152 and Hanbal 3/107, 163; the Prophet recommended that people drink camel urine to recuperate after an illness Later on when the same people killed the Prophet's shepherd, he commanded that they be seized, their eyes taken out and their hands and feet cut and left them thirsty in the desert. (Completely against the Quran 16:66, 68:4)

21. Seeing a black woman in dream is the sign of an epidemic (Kitabul Ta'abir).

22. The Prophet’s wives slept a little late one morning. He said, "Many women who are dressed up in this world will be risen naked in the Hereafter (Kitabul Fatan, vol .III, p.718), (Completely against the Quran 46:9)

23. Some Muslims in fact sided with Musrikin and idolaters and invited them to attack the Prophet! (Kitabul Fatan, vol.III, p.723).

24. Ali Murtaza and Fatima prayed only when they could get up. The Prophet rebuked them, "Man is more contentious than all things." (Kitabul Aetesam).

25. The Quranic verses used to get were abrogated (ref Anas bin Mahik, Kitabul Jihad). (Completely against the Quran 6:115)

26. The Prophet allowed Mohammad bin Muslima to kill a non-Muslim Kaab bin Ashraf through deception (Kitabul Jihad, vol.II, p.134).

27. The Prophet became very restless and got frightened whenever he saw the sky overcast (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.213).

28. "Hoors" (women of paradise) will be full breasted and free of menstruation (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.225).

29. The hellfire complained to Allah "one part of mine is eating the other part." So, the hell fire was allowed two breaths. Once in summer and once in winter. That is how you see changes of seasons (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.231).

30. Azan , the call to prayer, makes the Satan to stampee expelling gas (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.237).

31. Satan spends his night in your noses (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.241).

32. Rooster sees angel, and donkey sees Satan (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.213).

33. I believe, the lost tribe of Israelites are rats because they drink not the camel's milk and do drink the goat milk (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.244).

34. Five animals are sinful so kill them even in Makkah: rat, scorpion, eagle, crow, and biting dog (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.245).

35. The Prophet has ordered to kill dogs. (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.247). (Completely against the Quran 18:18)

36. Woman was created from rib so she will always remain crooked. Leave her crooked as she is. (Beginning of creation, Bukhari, vol.2, p.251). (Completely against the Quran 23:13-14)

37. Prophet Job was bathing naked. Locusts of gold started raining on him (Kitabul Anbia).

38. The Prophet declared that modesty is part of Faith. Modesty and Faith are tied together. But for centuries our priesthood has been repeating, "There is no shame in religion". Many a woman has been dishonored on this assumption. See an example of shamelessness. "Abu Hurairah reported, when tips of the genitalia meet, the man sits between the woman's legs and pushes, a bath becomes obligatory (Bukhari 1/95 Chapter 201 ).

39. If the Prophet wanted to have intercourse with a menstruating wife, he ordered her to tie loin cloth even though the menstruation would be at its peak. Then he had intercourse. (Completely against the Quran 2:222). On the same page of Bukhari said "Maimoona said that whenever the Prophet wished to have intercourse with a menstruating wife he would order her to tie a piece of cloth around her waist (Muhaddith Hamad Ali Shaibani writes in his "Ummahatil Mumineen" that the Prophet particularly enjoyed having intercourse with menstruating women) and now watch Bukhari’s contradiction. "Aisha said, "No one of you has as much control over his desire as the Prophet did!" (1/98, Chapter : 207. The book on menstruation. )

40. Abu Haraira narrates the Prophet said "I was praying. Satan came in front of me and tried to force me to break my prayers. But Allah gave me control over him and I threw him down. I thought of trying him with a pillar so that you could see him in the morning. (1/469, Chapter: 766 Bukhari)

41. Aisha relates that the Prophet used to have intercourse with us and kissed us while he fasted. Then she slied away smiling. (Bukhari 2/691) (Completely against the Quran 2:187)

42. Khola bint Hakeem gave herself to the Prophet as a gift. Aisha exclaimed, " The woman does not feel ashamed of saying this!" But, the Prophet started receiving a revelation and Aisha complained, " O’ messenger of Allah! I see that your Lord rushes to fulfill your desires". (Bukhari Kitab-un-Nikkah p.67

43. The summary of hadith #309 is that an angel writes everything while a person is in the mother’s womb, male or female, would it be good or evil, money, age, death everything.

44. Now begins the book of salat. #339 state that in Makkah the roof of the Prophet’s house ripped then angel Gabriel descended. " My breast was then opened up and washed with the water of " Zam Zam". Then a platter of gold filled with faith and wisdom was poured into my chest which was then closed. Then the angel held my hand and took me straight to the heavens".

45. In the same #339 by the end you find the story of Moses repeatedly advising the Prophet that he return to God and get some reduction in the number of prayers (from 50 eventually down to 5).

46. Hadith #361 in the book of Salat wants us to believe that a companion requested a concubine from the captives of Khyber. Safia was given to when the holy Prophet saw Safia he said to the companion "you pick another one" ……..on their way back (to Madina) Umm Saleem dessed up Sofia and sent her to the Prophet at night. The morning saw him a bridegroom.

47. The Prophet used to pray ( Salat ) with his shoes on. ( Hadith #376 )

48. People told Aisha ( the mother of believers ) that salat becomes null and void if a dog, a donkey or a woman comes in front. Aisha said, "You made us dogs" (#484).

49 According to the books of Hadith, a woman is compared to a black dog or a monkey (Bukhari 8/102 and Hanbal 4/86).

50. Abu Hanifa and Imam Ahmad bin Hanbal were munkireen ( deniers ) of hadith. Abu Hanifa accepted only 17 hadith. (Khateeb 13/387)

51. The messeger of Allah addressed his wife Safia as this : O’ you bald headed the perished one! (Bukhari, Kitab-ul-Talaq, p.143) (Completely against the Quran 68:4)

52. Umro bin Maimon reported: I saw a monkey surrounded by a swarm of monkeys. He had committed adultery with a monkeys. So, all monkeys stoned him to death. I stoned him too. Another hadith chapter reports that the monkeys had been lying down with a middle aged monkey when a young monkey came and gestured with his eye. She slowly pulled her hand away from under the head of the middle-aged monkey and tip toed away from him. Then she committed adultery with the young monkey. The older monkey knew what happened so he yelled and gathered all monkeys in the area. They stoned both to death! (Bukhari, vol 2, p.261)

53. Do you ever see an animal born with deformed organs? (meaning it never happens) Bukhari (vol.1, p.525)

54. When a woman refuses to come to her husband’s bed, angels curse her until she returns. (Bukhari Book of Nikah, p.96)

55. The Prophet admonished, "Go not to a lone woman". A man asked about the husband’s younger brother. The Prophet said : He is "Death" –(Kitabun-un-Nikah, p.108)

56. Muslim 32 The Prophet said: "When the slave runs away from his master, his prayer is not accepted"; he is an infidel.

57. Muslim 97 The Prophet said: "When anyone awakes from sleep, he must clean his nose three times, for the devil spends the night in the interior of his nose." also: "When anyone wipes his anus with pebbles he should do this an odd number of times." (see hadith 31)

58. Muslim 103 The Prophet said: "Five are the acts of Fitra: (male) circumcision, shaving the pubes, cutting the nails, shaving the hair under the armpits and clipping the moustache.

59. Muslim 104 The Prophet said: "When answering the call of nature neither turn your face or back to Mecca." "After excretion the right hand is not to be used, nor is a bone to be used nor camel dung. "Nor should you hold your penis with your right hand while urinating. Nor should you breathe into the vessel from which you drink."

60. Muslim 124 The Prophet said: "If a woman experiences orgasm in a dream she should take a bath."

61. Muslim 156 The Prophet said: "When Satan hears the call to prayer, he runs 36 miles."

62. Muslim 211 The Prophet said: "He who eats of garlic should not enter our mosque, as the angels are harmed by the same things as man." Also: "I saw in a dream that a cock pecked me twice, so I know my end is near."

63. Muslim 234 The Prophet said: "Then go to the persons who do not join the congregational prayer and order their homes to be burnt..."

64. Muslim 330 The Prophet said: "The dead body is punished for the lamentations of his family."

65. Muslim 430 The Prophet said: "If anyone dies owing some fasts, his heir must fast on his behalf."

66. Muslim 540 The Prophet said that he saw a woman coming and going in the shape of a devil and she fascinated him. So he came to his wife, Zaynab as she was tanning leather and had sexual intercourse with her. That drove out what he felt in his heart.

67. Muslim 557 The Jews used to say: "When a man has intercourse with his wife through her vagina but from behind, the child will have a squint." So Allah revealed the verse: "Your wives are your tilth; go then unto your tilth as you may desire." (2:223) "If he likes he may have intercourse being on the back or in front of her, but it should be through one opening, the vagina."

68. Muslim 576 The Prophet said: "Woman has been created from a rib, and will in no way be straightened for you. Had it not been for the children of Israel, food would not have gone stale or bad; and had it not been for Eve, a woman would never have been unfaithful to her husband." (see hadith 36)

69. Muslim 619 Selling a cat, selling a dog (unless it is a working dog) and the earnings of prostitutes (unless they are non-Muslims), fortunetellers and sorcerers are all forbidden.

70. Muslim 619 The Messenger was fond of cats but he disliked dogs. At first he sent men to the corners of Medina that all dogs should be killed. Later he relented and allowed the possession of working dogs and guard dogs. However, he said: "It is your duty to kill the jet-black dog having two spots on the eyes, for it is a devil." (see hadith 35)

71. Muslim 680 The Prophet said: "When an unmarried couple fornicate they should receive one hundred lashes and banishment for one year. In the cases of a married male committing adultery with a married female, they shall receive one hundred lashes and be stoned to death. If one of the pair is unmarried, one hundred lashes and exile for a year. (Completely against the Quran 24:2, 4:25)

72. Muslim 685 For drinking wine the Prophet ordered forty stripes of two lashes. (Completely against the Quran 2:219, 5:91)

73. Muslim 767 The Prophet said that anyone who tries to disrupt the unity of the Muslims should be killed by the sword.

74. Muslim 777 The Prophet said: "Do not take the Qur'an on a journey with you, for I am afraid lest it should fall into the hands of the enemy who may quarrel with you over it."

75. Muslim 842 The Prophet said: "None of you should drink while standing; and if anyone forgets, he must vomit", and now see Muslim contradict himself in hadith 843 It is reliably reported that the Prophet drank water from the Zamzam well while standing.

76. Muslim 846 The Prophet said: "The Satan is present with any one of you in everything he does; so if any one of you drops a mouthful he should remove anything dirty on it and eat it and not leave anything for the devil; and when he finishes eating he should lick his fingers, for he does not know in what portion of his food the blessing lies."

77. Muslim 866 The Prophet forbade the wearing of clothes dyed in saffron (yellow). "Those are clothes usually worn by non-believers, so do not wear them. Burn them."

78. Muslim 882 A'isha may have let a puppy into her house. The Prophet made her put it out. Gabriel came and said: "It was the dog in your house which prevented me from coming, for we angels do not enter a house in which there is a dog or a picture." The Prophet said: "Those who paint pictures would be punished on the Day of Resurrection and it would be said to them: 'Breathe soul into what you have created'". The commentator says that an artist wishes to rival the creator or to create something to worship? Even photographs or statues are not exempted from this stricture and yet we all have seen photographs of the Ayatollah and of martyrs in that most Islamic of countries, Iran. (see hadith 53)

79. Muslim 927 The Prophet said: "Nigella seed is a remedy for every disease except death."

80. Muslim 935 The Prophet said: "Kill the snakes having stripes over them and short-tailed snakes for they cause miscarriage of a pregnant woman and adversely affect the eyesight." He forbade the killing of domestic snakes. This only applies to Medina where some of the jinns have embraced Islam and have taken the form of house snakes.

81. Muslim 946 The Prophet said: "He who played chess is like one who dyed his hand with the flesh and blood of swine."

82. Muslim 1176 The Prophet said: "Every person in Paradise will have two wives." Also: He said: "Those who get into Paradise will have their faces as bright as stars in the sky". They will neither pass water, nor void excrement, nor will they suffer from catarrh, nor will they spit, and their combs would be made of gold, and their sweat will be musk, the fuel of their brazier will be aloes, and their wives will be large-eyed maidens and their form would be alike as one single person after the form of Adam sixty cubits tall."

83. Muslim 1177 The Prophet said: "In Paradise there would be no dissension between the two wives and no enmity in their hearts." When questioned about what would happen to the food if there was no defecating, the Prophet said that their eating would be digested in the form of belching.

84. Muslim 1187 The Prophet said: "When the dead body is placed in the grave, he listens to the sound of the shoes as his friends and relatives walk after burying him." He heard a sound and said "It is the Jews who are being tormented in their graves." "The souls of unbelievers are cursed and have a foul smell. The dead bodies of the unbelievers at Badr were left unburied for three days and then thrown in the well."

85. Muslim 1226 The Prophet said: "When you yawn, you should try to restrain it with your hand to prevent Satan entering therein."

86. Muslim 1227 The Prophet said: "A group of the Children of Israel was lost. I think that they turned into the shape of rats."

87. Hadith Malik 21:84 Sa'id said that one should not stop praying even if pro-static fluid flows down one's thigh.

88. Hadith Malik 33:123 A'isha said that a man can have intercourse with a wife in menses if he tied a skirt on the lower part of the body and had intercourse with that. (Completely against the Quran 2:222) (see hadith 39)

89. Hadith Malik 330:1113 The Prophet said: "When anyone of you marries a woman or buys a slave-girl, he should hold her forehead and pray for bliss, and when you buy a camel, put your hand on its hump and seek refuge from the evil of the cursed Satan."

90. Hadith Malik 361:1216 When the master or husband of a slave-girl dies, her iddah (period of waiting to remarry) is two months and five days. (Completely against the Quran 2:228, 2:234) ( see hadith 39)

91. Hadith Malik 364:1234 If a woman suckles a baby she becomes its foster mother and her husband a foster father. If a man has two wives and one suckles a boy and the other a girl, the boy cannot marry the girl as the foster father of each is the same. (Some of the ulama say that that suckling ten times is needed to establish a foster-relationship.)

92. Hadith Malik 365:1245 A man said: "My wife has wilfully given my slavegirl with whom I used to cohabit her own milk to drink. What is my relationship to my slave-girl?" Omar said: "Punish your wife and go into your slave-girl."

93. Hadith Malik 366:1246 The Prophet said: "I had intended to prohibit the father from going into the mother while she breast-feeds her infant, but I came to know that the people of Rome and Persia did so without it affecting the offspring."

94. Hadith Malik 486:1511 A slave-girl had used sorcery on Hafsah, wife of the Prophet. The slave-girl was sentenced and executed.

95. Hadith Malik 493:1530 Ibn Shihab said that a man committing sodomy should be stoned whether he be married or unmarried.

96. Hadith Malik 497:1542 The Prophet said: "The theft of fruit hanging from a tree or of a sheep straying on the hillside will not entail the cutting of a hand. When the sheep comes home or the fruit are picked and cut and they are stolen the hand will be cut off provided the price is 3 dirhams or more.

97. Hadith Malik 539:1681 The Prophet used to wear a gold ring. One day he threw it away; the people also threw their gold rings away. He had a silver ring made for him. The people followed suit. (Completely against the Quran 7:32, 5:87, 6:140, 6:151, 7:157)

98. Hadith Malik 542:1687 There was a child crying in the house and the Prophet was told that it was affected by the evil eye. He told them to exorcise it. (Completely against the Quran 6:137, 6:140, 6:151)

99. Hadith Malik 565:1757-8 The Prophet said: "There was evil in three things; a horse, a woman and a house. Leave a house, if you think it evil." (see hadith 49)

100. Hadith Malik 588:1812 The Prophet said that man's fires are only one seventieth the parts of Hell-fire.

101. Mishkat 65,66,75 The Prophet said: "Sometimes the Satan asks "But who created God?" ... Then you should spit on the left side three times and seek refuge from Satan, the accursed."

102. Mishkat 70 The Prophet said: "The cry of an infant at the moment of birth is due to the prick of the Satan."

103. Mishkat 79,80 The Prophet said: "Allah prescribed the Decrees of all creatures 50,000 years before He created the heavens and the earth. His throne was on water. Everything has been decreed even in prudence and shrewdness."

104. Mishkat 94 The Prophet said: "The first thing which Allah created was the Pen. He commanded It to write. But It said: "What shall I write?" Allah said: "Write the decree", so It wrote what had happened and what would happen up to eternity."

105. Mishkat 117 Khadijah asked Muhammad about her children who had died in the days of ignorance. He replied that they were in Hell fire. When he saw the disgust on his wife's face he said that if she were to see their station (sic?) she would hate them.

106. Mishkat 122 It is narrated by Ubayy that the spirit of Jesus entered Mary by her mouth. (Completely against the Quran 3:47, 19:21,66:12)

107. Mishkat 134 The Prophet said: "There dominate ninety-nine dragons over the unbeliever in the grave. They constantly bite him and sting him till there comes the Hour of Resurrection. These dragons are so poisonous that if one of them exhales in the earth, no vegetation would ever grow upon it." (Completely against the Quran 36:52 )

108. Mishkat 306 The Prophet said that anyone feeling something in his intestines should not leave the mosque unless he hears the noise of windbreak or senses its smell. (Completely against the Quran 5:6)

109. Mishkat 319 The Prophet said: "When anyone of you touches the sexual organ he must perform ablution." (Completely against the Quran 5:6)

110. Mishkat 455 Anas reported that Muhammad used to have sexual intercourse with his wives with a single bath. (He simply performed ablution between each act and took a bath at the end.) But Mishkat 470 Abu Rafi, slave of Muhammad, reported that one day the Prophet went through his wives taking a bath after intercourse with each. (Completely against the Quran 4:60, 4:82) (see hadith 3)

111. Mishkat 489 Umar (the second caliph) said: "Do not take a bath in water exposed to the sun, for it results in leprosy."

112. Mishkat 520 The Prophet commanded that when traveling we should not take off our shoes for three days and three nights, except in the case of seminal emission and not to do so because of easing ourselves, urinating or sleeping.

113. Mishkat 553 The Prophet said: "When a person has sexual intercourse with his wife as she is menstruating, he should give half a dinar to charity for this act of transgression. Half a dinar when the blood is somewhat yellow and one dinar if the blood is completely red." (Completely against the Quran 2:222) (see hadith no 39)

114. Bukhari & Muslim (Alfahim 169) The Prophet said: "Fever comes from the vehement raging of Hell, so cool it with water."

115. Hadith mentions that "fever" is from the "heat of hell" [Hadith 621,622, page 417, vol 7].

116. Hadith Qudsi 10:3 (Ahmdd etal) The Prophet said that, on the Judgment Day, those who know their Qur'an will be asked to recite it slowly and steadily. At the end of each verse (6236 verses) he will rise higher in Paradise.

117. Hadith Qudsi 14:1 "Laa ilaha il-lallah wala haula wala guwwata illa billah." The Prophet says that if a patient recites the above holy words during his sickness and dies, fire will not burn him.

118. Hadee's-e-Qudsi 19:5 (Ahmad) The Prophet said that Allah commanded him to destroy all the musical instruments, idols, crosses and all the trappings of ignorance. Allah said that if a man took even a mouthful of wine, He would make him drink the same quantity of pus of the wounds of the people in Hell.

119. Hadith Qudsi 28:12 (Omama) The Prophet said that the last man to enter Paradise without going to Hell will roll and toss with his belly on the bridge of Hell like a child being beaten by his father.

120. Hadith Qudsi 28:14 (Wailami) The Prophet said that Allah, on the Day of Judgment, will favor those who kept away from the devil's music.

121. Hadith Qudsi 30:10 (Khateeb) The Prophet said that the horses in Paradise will not need to pass urine or dung. They will have wings.

122. Hadith Qudsi 33:39 (Ibne Asakar) The Prophet said that Allah told Adam that He would not have created him if He had not intended to create Muhammad. (Completely against the Quran 2:136, 3:84) (see hadith 136)

123. Bukhari 4:52:192 Ali, his son-in-law, had eye trouble. The Prophet spat in his eyes and Ali was cured.

124. Sa’d said, "Kill all their men and take their women and children as slaves" The Prophet replied, "You have judged according to God's Judgment" (Completely against the Quran 68:4, 73:10)

125. Bukhari 8:82:794 The Prophet ordered that the renegades’ eyes be branded with heated pieces of iron and that their cut hands and legs should not be cauterized (8:82:796) … and when they asked fir water to drink they were not given it." (Completely against the Quran 68:4)

126. Abu Dawud (38:4396) A thief was brought to the Prophet four times and his punishments were *CENSORED* of the right hand, the left foot, the left hand and then the right foot On the fifth occasion the Prophet had him killed "We then dragged him and cast him into a well and threw stones over him." (Completely against the Quran 5:38)

127. Abu Dawud (38:4397) On another occasion, the Prophet ordered that the thief’s hand be hung on his neck.

128. Abu Dawud (38:4449) If anyone has sexual intercourse with an animal, kill him and kill it along with him." Ibn Abbas asked the Prophet, "What offence can be atttributed to the animal?" The Prophet disapproved of its flesh being eaten when such a thing had been done to it

129. Abu Dawud (38:4467) The Prophet said, "If they drink wine, flog them Again if they drink it, flog them. Again if they drink it kill them." But in (38:4469) they received three cautionary floggings before being killed on the fourth occasion. (Completely against the Quran 2:219)

"Apa macam, boleh kita sambung lagi. Nah, lihat pula pada yang ini". Kata ku lagi.

130. The Prophet according to Bukhari in one of the narration tells his companion Abu-Dharr Ghafari that the sun goes around the earth, in the apparent description that he gives (Hadith 421, pg. 283, vol. 4 of M.Muhsin Khan's translation of Sahih Bukhari). (Completely against the Quran 13:2, 14:33, 21:33, 31:29 35:13, 36:40)

131. According to Hadith no disease is contagious [Adwa]. This as we all know is inaccurate. What about the common cold and viruses like Ebola etc. [Hadith 649, page 435, volume7]

132. Books of Hadith contain many home-remedies, according to ideas prevalent at that time, which are scientifically absurd. The Hadith mentions there being a cure for every ailment in black cumin seed [Hadith 591, pg.400, vol 7]. (see hadith 79)

133. "If a fly falls into the vessel of any of you, let him dip all of it (in the vessel) and then throw it away [and use the material in the vessel], for in one of its wings there is a disease and in the other there is a healing [Bukhari, Hadith 673, pg. 452, vol 7]

135. According to Hanbal 6/136, 192,213, the Prophet "Never urinated in a standing position." However Bukhari in his "authentic" book of Hadith says that the Prophet indeed urinated in a standing position. (Bukhari 4/60-64) (Quran 4:82)

136. The Quran commands believers not to make any distinction between any of God's messengers (Quran 2:285 and many other places), yet according to Bukhari's books of Hadith (Bukhari 97/36), the Prophet contradicted the Quran saying that he was the "most honorable" among all the messengers. Not only this, the books of Bukhari make the Prophet even contradict himself by saying in a different Hadith (Bukhari 65/4,6 and Hanbal 1/205,242,440) that we should not make any distinction between the messengers and that he was not better than even Yunus. Could the Prophet have contradicted the Quran? Could the Prophet of Allah have contradicted himself? The books of Hadith in fact insult the Prophet by attributing to him things he never said or did.

137. A woman is called bad luck in the haidth (Bukhari 76/53). Also, according to the collection of Muslim (Sahih Muslim), most of the people in hell were of the feminine gender! According to Bukhari, "Women are naturally, morally and religiously defective. (see hadith 48, 49)

138. The Quran describes accurately, the shape of the earth as being rounded (Quran 39:5), and the cause of night and day as being the rotation of the earth. The Hadith and similar writings however contain mythological concepts, which are then by hook or by crook attributed to the Prophet. The most famous commentary of the Quran, that by Ibn Kathir (2/29 and 50/1) makes extensive use of the Hadith as explaining the Quran. In that spirit, Ibn Kathir suggests that the earth is "carried on a giant bull." When the bull shakes its head, an earthquake results. As stated earlier, Bukhari's book of Hadith states that the sun revolves around the earth. (Quran 4:82)

139. According to Hanbal 4/85, 5/54, the Prophet ordered that all black dogs be killed because they were devils. Inspired by that Hadith so called "Muslims" kill hundreds of dogs all over the world and consider them unclean. The Quran, on the other hand talks about the sleepers in the cave (Sura 18) as having a dog, inside their dwelling place and allows meat killed by hunting dogs. There is nothing in the Quran, which even remotely suggests that dogs are unclean as pets. Indeed the Quran states that God has subjected animals to be of use to humankind. (see hadith 35)

140. The Quran states that," Vision cannot comprehend God, who comprehends all vision," yet the Hadith of Bukhari 97/24 and 10/129 says that to prove his identity to Muhammed, God showed the Prophet his thigh. (Completely against the Quran 7:143)

141. The Quran states that God is the protector of true believers, yet the Hadith states that the Prophet was bewitched by a Jew and for many days, he didn't know what he was doing (Bukhari 59/11, 76/47; Hanbal 6/57 and 4/367). This Hadith goes completely against the Quran, which counters in many places the claim of the unbelievers that the Prophet was bewitched.

142. The Quran talks of itself as being the only message that God intended the Prophet to convey (Quran 42:52 14:52 69:44 6:19 etc.). The Hadith of Muslim quotes the Prophet as saying (Muslim, Zuhd 72, Hanbal 3/12,21,39) that no one should write anything from him other than the Quran. This particular Hadith is in harmony with the Quran, but then another Hadith contradicts not only the Quran but this Hadith. The Prophet is quoted as asking, in Hanbal 2/162, Amr bin As, his companion to write everything he spoke.

143. The Quran states that those who forbid things even though God has allowed them, are committing a great sin. Yet the followers of Hadith have forbidden (haraam) the use of silk and gold by men, even though Allah never forbade these in the Quran. Contrary to that Allah specifically allows them (Quran 7:30-32 42:21 22:23 35:33). The Hadith in keeping with its reputation of contradictions, even contradicts this forbidding law by stating that the Prophet allowed a "gold ring" to be worn by one of his companions and forbade the others! Could the Prophet have invented laws not in the Quran? Could he then have been partial in implementing those laws?

"Mari kita teruskan dengan Ehyaul Uloom, karangan Imam Ghazali yang dicetak oleh Maktaba Rahmania Urdu Bazaar,Lahore, dan diterjemahkan oleh Al Fadzil "Maulana" Mohammad Ehsan Nanotwi". Kata ku lagi.

144. Imam Junaid Baghdadi used to say, "I need sex as much as I need food" (Ehyaul Uloom p.53).

145. Imam Hazrat Umar Farooq used to break his fast (not by eating or drinking), but by having sexual intercourse. During Ramadhan he used to have intercourse with three concubines before Salat-il-Isha (Ehyaul Uloom 2:52).

146. The best prescription for good health is to marry young women (Ehyaul Uloom 2:37).

147. Men of knowledge sleep on their right side, kings sleep on their left, and Satan sleeps with his face down (reference same, p.39).

148. Going for a bath without breakfast and then delaying breakfast will kill a person. I will be surprised if he survives (Ghazali quoting Imam Shafaai, reference same, p.39).

149. Sahabi Maaz bin Jabl was dying of Plague. He said, "Have me married, because I hate to meet Allah while I am single" (reference same, p.42).

150. The best among my friends is the one who overeats and places big morsels in his mouth (Imam Ja'afar Sadiq quoted by Ghazali, reference same 2:12).

151. The Prophet said that a piece of rug lying in a corner of the house is better than a woman who is infertile (reference same, p.48).

152. A hadith says a dark woman who bares children is better than a beautiful woman who bares no children (reference same, p.49). Did you notice dark used as a synonym for ugly?

153. Find a woman who is beautiful, well mannered, has big black eyes and black hair, and a white complexion (reference same, p.73).

154. The Prophet said, "The best wives are those who are beautiful and their mehr (marital gift) is small" (reference same p.74).

155. Do not marry a woman who is infertile (p.75).

156. In Ehyaul Uloom vol.2 p.52 Ghazali goes on to say, "When a man's organ is in erection, two thirds of his mind and two thirds of his religion have departed from him." This is the wisdom of our "Hujjatul Islam" (meaning The Testimony of Islam, a nickname for Ghazali)!

157. After finishing your meal lick the cup or plate and drink its washings. That becomes a marital gift for the hoors (p.13).

158. Imam Hasan used to divorce four women and marry four women at the same hour. That is why the Prophet has said, "Hasan is from me" (p.55). According to the Holy Prophet the most undesirable among permissible acts is divorce.

159. Prophet David fell because of his eye and committed sin with his neighbor's wife (Kimiya-e-Saadat p.497).

160. A wife should forever remain a bondwoman to her husband. Do not let her go to the door, to the top of the house, or outside (p.265).

161. Here is a direct assault on the character of the Holy Prophet: When the mother of believers, Saudah, became older, the Prophet thought of divorcing her. She urged the messenger of Allah, "I will give my nights to the young Aisha. Please do not divorce me." Upon hearing this, the Prophet began spending two nights with Aisha (Ghazali on the authority of Bukhari).

162. On p.53 of Ehyaul Uloom, vol.2, Ghazali further insults the Holy Messenger thus: He came out of his house. On his way he saw a woman. The messenger turned back at once, went inside his house and had sex with Zainab. Then he came out and said, "Whenever a woman comes in front, she comes in the form of a Satan.".

163. There he goes again on p.56 of the same book: Rasul complained to the angel Gabriel of his impotence. Gabriel advised "Harissa" (a herb). Ghazali and Ibnil Qayyam explain elsewhere that the herb was an important prescription since there was an army of women who could marry no one else and their desire had to be fulfilled.

164. The Prophet said, "If a husband has all of his body, from head to toe, filled with pus and the wife licks him all over, even then she has not thanked him enough" (Ehyaul Uloom 2:103).

165. Quoting Imam Ahmad bin Hanbal, Ghazali writes that obtaining exquisite pleasure from sex is the fortress of religion (Ehyaul Uloom 2:73).

167. Ghazali advises that the health of a newborn baby will be better if the sexual encounter between the husband and the wife was vigorous (Ehyaul Uloom 2:76).

166. On p.81 of the same book Ghazali insults Hazrat Umar: Umar said, "Ask women their choice in any matter and then act precisely in opposite terms. There is a blessing in doing the opposite of what women advise."

169. Hazrat Ali said, "Start your food with a breakfast of salt and Allah will remove seventy afflictions. Eating sweets causes the testicles to dangle" (Ehyaul Uloom 2:36).

167. Always marry a woman who gives birth to plenty of children (Ehyaul Uloom p.75, Ghazali here seeks authority from Baihaqi and Bukhari).

171. Around the year 140 Al-Hijra, the tomb of the Holy Prophet needed repairs. Builders asked Imam Ja'afar Sadiq whether it was okay to climb the roof. The Imam responded, "Maybe you will find him engaged in sex with one of his wives" (Usool-e-Kafi, Imam Kaleeni, Kitabil Hujjat 1:452).

168. A disciple of Junaid Baghdadi walked across the Tigris river reciting, "Ya Junaid, Ya Junaid." When he said, "Ya Allah, Ya Allah," he almost drowned (Malfoozat Ahmed Raza Khan Barelwi 1:117).

169. "La Ilaha Ill Allah is the Kalema of the jahileen" (Imam Ghazali, Mishkatul Anwar p.25).

170. Hazrat Ali should have been the first Khalifa. Hazrat Usman played with the Qur'an as he liked. Amir Mu'awia used to drink alcohol (Musnad-e-Ahmed bin Hanbal and Manaqib Ahmed bin Hanbal p.168).

171. The earth is resting on the horns of a great bull. When he shakes his head he brings earthquakes (Ibne Kathir 2:29, 50:1). Then Ibne Kathir changes his mind: The earth is resting on a fish. The fish is resting on water, water on (the mountain of) Safa in Makkah, Safa on an angel, the angel on a rock, the rock on air. When the fish moves it causes earthquakes (Imam Ibne Kathir, Tafseer part I p.76).

172. If the wife is not beautiful the husband's body becomes weak (Imam Ibnil Qayyam, Tibbe-Nabawi, "Medicine of the Prophet" p.479).

177. A person suspected of causing the evil eye must be imprisoned until death (Imam Ibnil Qayyam, Tibbe-Nabawi p.320).

173. In the night of Meraj (Ascension), Imam Ghazali rebuked Prophet Moses. Prophet Mohammad said, "Respect him O' Ghazali!" (Malfoozat Haji Imdadullah Mahajir Makki, Imdadul Mushtaq by Ashraf Ali Thanwi).

174. Take the front leg of a goat after Friday prayers. Be completely unclothed. Write Sura Yasin and the name of the person you desire. Then place the meat in a cooking pot. That person will surely fall in love with you (Mulla Ashraf Ali Thanwi, known as "The Wise of the Nation", Monthly "Khalid", Deoband Darul Uloom).

175. If you wish to kill your enemy, write A to T on a piece of bread. Recite Surah Ra'ad. Break the bread into five pieces and feed them to five dogs. Tell these dogs, "Eat the flesh of my enemy." By the Will of Allah your enemy will have huge boils on his body (reference same).

176. Say "Fazabooha" (slaughtered) before you cut a melon, (or anything else for that matter) and you will find it sweet (Ashraf Ali Thanwi, Aamal-e-Qur'ani).

177. Recite the verse, "When the heaven will split." Write it (on a piece of paper) and tie it to the left thigh of any woman in labor and childbirth will be easy. Cut the hair of that woman and burn them between her thighs and childbirth will be easier still (Ashraf Ali Thanwi, Aamal-e-Qur'ani).

178. During labor pains let the woman hold the hadith book, Mawatta Imam Malik for instant delivery (Thanwi, Aamal-e-Qurani).

179. Now more enlightenment from the "Hakeemul Ummat" Thanwi: Keep reciting "Al Mughni" during sex and the woman will love you (reference same). Thanwi's wife spent half her married life in her parents' home.

180. "Maulana" Yousuf Ludhianwi taught a simple method to make interest (usury)

halal: Borrow from a non-Muslim (Masaail-e-Jadeedah).

181. Imam Abu Suleman Jozjani told Mohammad bin Saad, "I was in the company of Imam Malik. Imam Malik was asked, 'Can a man have rectal intercourse with his wives.' Malik struck his head with his hand and replied 'O' dummies! I am coming directly from bath after doing that. Don't you read in the Qur'an that your wives are your tilths, go into them as you please!'" (Amdatil Qari, Tafsir Bukhari).

182. The wife of Mulla Jalaluddin Rumi thought that he lost his sexual desire. The Mulla came to know of her suspicion in a trance of revelation (kashf). That night he went to his wife and did it 70 times, (the language has been made milder) so much so that she asked his forgiveness (Shamsuddin Akhlaqi, Manaqib-il-Arifain p.70).

183. Now see what garbage Mulla Ashraf Ali Thanwi is trying to unload. The same Thanwi whom other Mullas call "Hakeemul Ummat" (The Wise of the Nation)! He writes on in Imdadul Mushtaq p.110: There was a true monotheist. People told him if delicious food is part of the person of Allah and feces too is a part of Him, then eat both. The Sheikh first became a pig and ate feces. Then he became a human being and ate food!

184. Here is another pearl of wisdom from him: There was a Pir Sadiq from Ashraf Ali Thanwi's town. He taught his disciples "There is no God but Allah and Sadiq is His messenger." Thanwi approved of that teaching (Hazrat Masood Usmani, Iman-e-Khalis p.109).

185. Bring these items to my grave twice a week: The ice of milk, chicken biryani, chicken pulao even if it is from goat (read again, chicken from goat), shami kabab, parathay (fried homemade bread), milk cream, custard, meat patties, special lentils, ginger, apple water, pomegranate water, a soda bottle, ice of milk from buffalo, homemade (Ahmad Raza Khan Barelwi, Wasaya Sharif p.8). Some descendant or disciple might be feeding the dead Pir Sahib in his grave to this day, who knows?!

186. There is a great advantage in having sex with virgin girls (Tibb-e-Nabawi p.320 with reference to Zadil Ma'ad).

187. Evil spirits cause epilepsy. The treatment you ask? Well, the healer need only say, "Get out!" (Imam Ibnil Qayyam, Tibbe Nabawi p.145).

188. What should be done then is 100 lashes on one day then stoning on the following day as in Hazrat Ali's time (Imam Ahmad bin Hanbal, Al-Balagh-il-Maarif).

"Adakah hadis-hadis yang dikatakan sahih diatas yang telah saya petik dari koleksi hadis-hadis Qudsi, Bukhari, Muslim, Abu Dawud, Tarmidzi dan Imam Malik tadi dapat membantu saya untuk "memperjelaskan" Quran ?. Tanya ku lagi.

"Cuba Ustaz lihat, saya tidak akan berhujah degan hadis-hadis yang daif atau maudu". Kata ku lagi.

"Tapi…", Uataz cuba membantah.

"Tapi apa Ustaz, bila dah tak boleh tahan nafsu seks, boleh pula kita ikat perut isteri kita bertujuan memberhentikan darah haid. Lepas itu, bayar denda satu dinar atau setengah dinar seperti hadith nombor 39, 88 dan 113. Ikhlaslah Ustaz, tanya pada diri sendiri, adakah Rasullulah buat perangai macam tu ?". Tanya ku.

"Astafirullah, kita semua tertipu". Perlahan saja Pak Rashid bersuara.

"Tapi, itu mungkin salah Ulamak lama". Ustaz cuba berhelah.

"Ulamak lama mahu pun baru, dua kali lima, lima kali dua juga". Kata ku perlahan.

"Brahim, ko ingat Ulamak moden macam Prof Dr Haji Yusof Qardawi pun boleh buat silap ka ?". Ustaz cuba mencari helah.

"Ustaz ada buku Prof Tuan Haji Dr Yusof Qardawi yang bertajuk "Al Halal Wal Haram Fil Islam* ?". Tanya ku.

(* bermaksud, Yang Halal dan Haram dalam Islam. Publisher: Shorouk international (U.K.) Ltd. 1985. Author: Yusuf al Qardawi. Translated into English by Kamal El Helbawy, Moinuddin Siddiqui and Syed Shukry).

"Ada… ada…" Jawap sang Ustaz sepatah-sepatah.


"Baiklah, 1. Dalam bab 1, Qardawi setuju benar dengan pendapat si Ibn al Qayyim yang berkata "He (God) has prohibited gambling but has permitted betting on forms of competition which are useful for the Muslims religious striving, such as horse and camel racing and competing in marksmanship."

"Betul" jawap sang Ustaz sepatah.

"Itu Yusof Qardawi yang kata, tapi, Allah berfirman seperti ayat 5:90/91 "Wahai orang-orang yang percaya, arak, dan judi, dan berhala-berhala, dan ramalan anak-anak panah, adalah kotoran, sebahagian daripada amalan syaitan; maka jauhilah ia agar kamu beruntung". "Syaitan hanya menghendaki untuk menyebabkan permusuhan dan kebencian antara kamu dalam arak dan judi, dan untuk menghalangi kamu daripada mengingat Allah, dan daripada solat. Mahukah kamu berhenti?

"Jadi, Tuhan kata judi itu kotor dan sebahagian daripada amalan syaitan dan syaitan itu pulak hanya menghendaki untuk menyebabkan permusuhan dan kebencian antara kamu, tiba-tiba Ulamak yang bernama Yusof Qardari kata yang "Nabi Muhamad bersabda " …race Kuda dan Unta, kira boleh pulak ? Adakah ini yang dikatakan hadis yang menjelaskan Quran ?". Kata ku.

"Maka si Yusof Qardawi ini berkata lagi, dalam Bab 2, yang dia petik Hadis dari si Parsi Buta (Bokhari) yang berkata "Prophet forbade the eating of animals with canine teeth and birds with talons".

"Itu Yusof Qardawi yang kata, tapi, Allah berfirman seperti ayat "6:145. Katakanlah, "Aku tidak mendapati, dalam apa yang diwahyukan kepadaku, tiada yang diharamkan untuk dimakan kepada orang yang memakan daripada itu, kecuali ia bangkai, atau darah yang tercurah, atau daging babi - itu adalah kotoran - atau kefasiqan yang disucikan kepada selain daripada Allah; namun begitu, sesiapa yang terpaksa dengan tidak menginginkan, dan tidak juga menderhakai, sesungguhnya Pemelihara kamu Pengampun, Pengasih."

16:115. Hanya benda-benda ini yang Dia mengharamkan kamu: bangkai, dan darah, dan daging babi, dan apa yang disucikan kepada selain Allah. Namun begitu, sesiapa yang terpaksa, dengan tidak menginginkan dan tidak juga menderhakai, maka sesungguhnya Allah Pengampun, Pengasih ". Kata ku lagi.

"Cuba Ustaz ambil nafas panjang-panjang, lepas, tarik dan lepas, kemudian, Ustaz fikir, adakah Tuhan lupa tulis dalam Quran pada masa Quran diturunkan hingga terpaksa Tuhan melantik manusia lain datang dan "modifiedkan" hukum-hakam yang telah lengkap itu ?". Tanya ku pada si Ustaz.

Ustaz diam, yang lain masih menumpukan perhatian. Malam masih pekat, angin malam sesekali menyapa. Kekadang berdiri bulu roma ku.

"Cuba kita imbas kembali ayat 16:116. Dan janganlah mengatakan apa yang lidah kamu menyifatkan dengan dusta, "Ini halal, dan ini haram," supaya kamu mengada-adakan dusta terhadap Allah; sesungguhnya orang-orang yang mengada-adakan dusta terhadap Allah tidak akan beruntung".

"Cuba Ustaz fikir, bila mereka tanya Nabi, apa yang boleh makan apa yang tidak, Ustaz ingat Nabi berani jawap selain dari ayat 6:115 ?.

"Tentulah tidak". Sampuk Pak Rashid.

"Betul, kalau Nabi berani menambah, Tuhan akan potong urat jantung dia". Balas si Wak.

"Baiklah, kita teruskan dalam bab 2, Tuan Doktor ni kata lagi "The prophet said that if any animal shot with an arrow had run away and died in the woods, the sahabah (companions of the prophet) could eat the animal_s meat that is not decayed, up to three days after the animal had disappeared. Malangnya pada part awalan pula dalam bab yang sama Qardawi berkata ada sahabah makan ikan paus mati yang mereka jumpa diatas pantai selama 22 hari, lalu mereka jumpa Nabi. Nabi bukan sahaja kata OK, tapi Nabi minta sedikit dari isi paus itu (masuk ini dah hari ke 23), kemudian sahabah pun pergi balik dan ambil sedikit untuk Nabi".

"Nah, dia "contradict" apa yang dia kata. Mula-mula kata sampai tiga hari, sekarang dia kata sampai 22 atau 23 hari. Nah, Tuhan kata jangan makan bangkai, tetapi spesis Ulamak ini suka makan bangkai yang dah reput sampai 23 hari". Kata ku sinis.

"Cuba suruh doktor ni baca ayat 16:14 Dia yang menundukkan untuk kamu laut, supaya kamu makan daripadanya daging yang segar, dan mengeluarkan daripadanya perhiasan-perhiasan untuk kamu pakai; dan supaya kamu melihat kapal-kapal membelahinya; dan supaya kamu mencari pemberian-Nya, dan supaya kamu berterima kasih". Kata ku lagi.

"Malangnya ada pihak orantalis yang berjanggut dan serban memfitnahkan Nabi makan bangkai. Buat pengetahuan sekelian yang ada, Nabi kita makan sea-food yang segar. Tak gitu Ustaz ?". Tanya ku pada sang Ustaz.

"Kita teruskan dengan pembohongan si orantalis ini. Tuhan tak kata pun tak boleh buat patung dan ukiran. Yang tak boleh ialah kalau kamu merafat sembah ia sebagai Tuhan. Si Qardawi ini pula ambil satu hadis yang kata Nabi simpan patung dalam rumahnya". Kata ku lagi.

"Tiba-tiba dalam bab 3, si mamak orantalis Arab ini, tukar statement dia, lalu dia berkata " The angels do not enter a house in which there are statues (or figures) - ihya-ulum ul Din dan "Among the people receiving the harshest punishment on the Day of Resurrection will be the makers of figures – Muslim ". Kata ku lagi.

"Dia, mabuk kot ?". tiba-tiba Lebai Ngah menyampuk.

"Kalau orang Muslim nak bantah pun boleh, dia akan baca ayat 34:12-13, dan kalau dia tanya satu soalan logik, apa sal malaikat maut masuk juga dalam rumah Cina/India/Kristian walaupun rumah itu ada tokong dan patung, apa dia nak jawap ?". Tanya ku lagi.

"Nah, bila Qardawi dah kesan "silly mistake" dia, dia kata pula, malaikat tak masuk rumah Nabi, kerana ada patung. Lalu, Nabi cacatkan kepala patung itu, maka baru Jibrail masuk rumah Nabi". Kata ku lagi.

"Kalau Tuhan tak bagi ada patung, kenapa asalnya rumah Nabi ada patung dan sebab apa pula Nabi Muhamad simpan lagi patung yang telah dicacatkan kepalanya ? Bakal sampahkan saja dari simpan patung yang cacat – tak gitu Ustaz ?". Tanya ku pada sang Ustaz, lulusan Al-Azhar.

"Seterusnya Tuan Doktor ini mula kelentong mengila. Dia kata

A dirham of riba which a person consumes knowingly is worse than committing zina thirty six times. (Ahmad) (1 darham = 3600 kali sebatan )

Do not wear silk, for those who wear it in this life shall not wear it in the Hereafter. (Bukhari, Muslim). (berlawanan dengan 7:26, 7:32, 18:7)

Whoever eats or drinks from gold or silver utensils, is indeed filling his stomach with the fire of hell. (Muslim). (berlawanan dengan 7:26, 7:32, 18:7)

Ibn Abbas said, "David was a maker of coats of mail and shields, Adam was a farmer, Noah a carpenter, Idris a tailor, and Moses a shepherd. (Hakim).

The eyes also commit zina, and their zina is the lustful look. (Bukhari and others).

"Ali, (Ali ibn Abu Talib) do not let a second look follow the first. The first look is allowed to you but not the second." (Ahmad, Abu Dawud, Tirmidhi).

07-.Three matters should not be delayed: salat when its time comes, burial when the funeral has arrived, and the marriage of a single woman when a man of equal status has proposed". Kata ku lagi.

"Sebagai kesimpulan, Quran itu telah sempurna dan 5:3 … Pada hari ini orang-orang yang tidak percaya berputus asa daripada agama kamu; maka janganlah takut pada mereka, tetapi takutilah Aku. Pada hari ini, Aku menyempurnakan agama kamu untuk kamu, dan Aku mencukupkan rahmat-Ku ke atas kamu, dan Aku merelakan Islam sebagai agama untuk kamu …, oleh itu saya tak perlu lagi kitab yang sangat mengarut, menipu, tak berguna dan penuh dengan contradiction. Apa yang pasti, membaca kitab ini membuat saya lebih yakin akan kebenaran ayat-ayat Tuhan dalam kitab terakhirNya. Maka benar firman Tuhan saya yang Dia telah menjelaskan secara terperinci apa yang halal dan apa yang haram didalam sebuah kitab yang jelas". Kata ku bersungguh-sungguh.

"Cuba renungkan ayat 39:3. Tidakkah kepunyaan Allah agama yang tulus? Dan orang-orang yang mengambil wali-wali (pelindung-pelindung) selain daripada Dia - "Kami hanya menyembah mereka supaya mereka mendekatkan kami dalam kedekatan dengan Allah" - sesungguhnya Allah akan menghakimkan antara mereka mengenai apa yang padanya mereka memperselisihkan. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada pendusta, yang berdegil dalam ketidakpercayaan ". Kata ku lagi.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Re: Satu Kepulangan Yang Abadi - Syurga atau Neraka

Postby Payau Putih » Sun Feb 22, 2009 12:31 am

Bab 11 – Quran sebagai sumber hukum


"Sahaja aku nak tanya kamu, sebentar tadi sebelum kamu sentuh bab mati, kamu telah mengatakan bahawa Quran sahajalah sumber hukum. Tolong hurai sekejab kat aku. Boleh tak ?", pinta Pak Rashid.

"Macam syahadah yang kita telah bincangkan. Cuba Pak Rashid tengok dirumah Pak Rashid sendiri, disebelah nama Allah pasti ada nama Muhammad. Kalau dilihat ayat 39:45. "Apabila Allah diingatkan (disebut) satu-satunya, maka meluatlah hati orang-orang yang tidak mempercayai akhirat, tetapi apabila orang-orang selain daripada Dia disebut, tiba-tiba mereka bergembira". Kata ku.

"Macam tu juga, mesti ada satu kitab lain disamping Quran. 2:213. "Manusia adalah umat yang satu, kemudian Allah membangkitkan Nabi-Nabi sebagai pembawa berita gembira dan pemberi amaran, dan Dia menurunkan bersama mereka Kitab dengan yang benar untuk Dia menghakimkan antara manusia mengenai apa yang mereka memperselisihkan. Hanya orang-orang yang diberikannya berselisih, setelah bukti-bukti yang jelas datang kepada mereka, kerana keangkuhan antara mereka; kemudian Allah memberi petunjuk kepada orang-orang yang percaya pada yang benar mengenai apa yang dalamnya mereka memperselisihkan, dengan izin-Nya; dan Allah memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia mengkehendaki pada jalan lurus". Kata ku.

"Cuba renung pada ayat-ayat dibawah". Kata ku lagi.

Ayat 3:23. Tidakkah kamu merenungkan orang-orang yang diberi sebahagian al-Kitab, mereka diseru kepada Kitab Allah supaya ia menghakimkan antara mereka, kemudian segolongan antara mereka berpaling, dan mereka memalingkan.

Ayat 4:105. Sesungguhnya Kami menurunkan kepada kamu Kitab dengan yang benar supaya kamu menghakimkan antara manusia dengan apa yang Allah memperlihatkan kepada kamu. Maka janganlah kamu menjadi pembela pengkhianat-pengkhianat.

Ayat 5:49/50. Dan hakimkanlah antara mereka menurut apa yang Allah menurunkan, dan janganlah mengikuti keinginan mereka, dan berhati-hatilah terhadap mereka, supaya mereka tidak menggoda kamu daripada sebarang apa yang Allah menurunkan kepada kamu. Tetapi jika mereka berpaling, maka ketahuilah bahawa Allah menghendaki hanya untuk menimpakan kepada mereka kerana sebahagian daripada kesalahan mereka; sesungguhnya kebanyakan manusia fasiq. Adakah putusan jahiliah yang mereka menginginkan? Dan siapakah yang lebih baik putusannya daripada Allah bagi kaum yang yakin?

Ayat 6:19. Katakanlah, "Perkara apakah yang paling besar dalam kesaksian?" Katakanlah, "Allah adalah saksi antara aku dan kamu, dan Al-Qur'an ini diwahyukan kepadaku supaya aku memberi amaran kepada kamu dengannya, dan sesiapa ia sampai. Adakah kamu benar-benar mempersaksikan bahawa ada tuhan-tuhan lain selain Allah?" Katakanlah, "Aku tidak mempersaksikan." Katakanlah, "Dia hanyalah Tuhan Yang Satu, dan aku berlepas diri daripada apa yang kamu menyekutukan."

Ayat 6:114/115/116. Apa, adakah aku akan mencari sebarang hakim selain Allah? Dan Dia yang menurunkan kepada kamu Kitab yang cukup jelas; dan orang-orang yang kepada mereka Kami telah memberikan Kitab mengetahui bahawa ia diturunkan daripada Pemelihara kamu dengan yang benar; maka janganlah kamu termasuk orang-orang yang ragu-ragu. Telah sempurna kata-kata Pemelihara kamu dalam kebenaran dan keadilan; tiada yang boleh menukar kata-kata-Nya; Dia Yang Mendengar, Yang Mengetahui. Jika kamu mentaati kebanyakan orang di bumi, mereka akan menyesatkan kamu daripada jalan Allah; mereka mengikuti hanya sangkaan, semata-mata dugaan.

Ayat 7:52. Dan Kami telah mendatangkan kepada mereka sebuah Kitab yang Kami menjelaskan, berdasarkan pengetahuan, menjadi satu petunjuk, dan satu pengasihan, bagi kaum yang mempercayai.

Ayat 10:35. Katakanlah, "Adakah daripada sekutu-sekutu kamu orang yang memberi petunjuk pada yang benar?" Katakanlah, "Allah, Dia memberi petunjuk pada yang benar; dan yang manakah lebih wajar untuk ditakuti - orang yang memberi petunjuk pada yang benar, atau orang yang tidak memberi petunjuk kecuali dia mendapat petunjuk? Mengapakah kamu, bagaimanakah kamu menghakimkan?"

Ayat 18:27. Bacalah apa yang diwahyukan kepada kamu daripada Kitab Pemelihara kamu; tiada yang dapat menukar kata-kata-Nya. Selain daripada Dia, kamu mendapati tiada perlindungan.

Ayat 30:30. Maka tegakkanlah wajah kamu kepada agama, seorang yang lurus - keaslian Allah yang dengannya memulakan manusia. Tidak ada pertukaran dalam ciptaan Allah. Itulah agama yang betul; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahuinya.

Ayat 49:16. Katakanlah, "Apa, adakah kamu akan mengajar Allah mengenai agama kamu, padahal Allah mengetahui apa yang di langit, dan apa yang di bumi? Dan Allah mengetahui segala sesuatu."

Ayat 50:45. Kami sangat mengetahui apa yang mereka mengatakan; kamu tidak memaksa mereka. Maka berilah peringatan dengan Al-Qur'an kepada orang yang takut akan ancaman-Ku.

Ayat 68:36. Mengapakah dengan kamu, bagaimanakah kamu menghakimkan?

"Cuba Pak Rashid perhatikan betul-betul, kesemua ayat-ayat diatas disuruh menghukum dengan Quran. Mungkin kerena degil atau masih jahil, arahan Tuhan diambil ringan. Tidakah kita takutkah kalau Allah bertanya kepada kita seperti ayat 68:36." Kata ku selamba.

"Walau bagaimana pun Pak Rashid, bukan semua orang hendak mengikut arahan Allah. Yang lebih penting dapur mesti berasap, cukup bulan ambil gaji, hal agama serah sahaja pada tok-tok iman, ulamak atau pun Pak Kiai". Kata ku lagi.

"Betul tu, yang ini aku sokong penuh". Kata Ustaz Harun. "Yang semua ayat-ayat Tuhan tadi Ustaz tak sokong ke ?". Tanya ku ringkas. Dia membuat mimik muka masam.

"Cuba Ustaz lihat, ayat 2:41, 3:199, 5:44, 9:9 supaya jangan menjual ayat Allah dengan harga sedikit, maka dengan tawaran gaji RM 4000 atau RM 5000 sahaja, disandarkan pula dengan satu jawatan sedikit maka ayat Allah telah tergadai". Kata ku lagi.

"Ini bahaya besar". Sampuk Pak Rashid. "Betul, sebab tu Allah berfirman ikutlah orang yang tak ambil upah". Jawap ku selamba.
Asal saja kamurang tau bah...
User avatar
Payau Putih
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 580
Joined: Tue Mar 25, 2008 8:28 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah Bertuah

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Islam

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.