Kos bikin rumah sendiri

Project & construction news and updates, architecture, urban development, skyscrapers & cityscrapes, apartments, transportation and so on.

Moderator: Moderators

Kos bikin rumah sendiri

Postby Peluru_Sasat » Thu Jan 15, 2009 4:35 pm

Ada sepa2 sini yang pernah kontrak buat rumah sendiri, tau pasal bikin rumah ka atau pernah experience kawan2 buat rumah? Bah cerita la korang punya experience...

p/s: kalu mo bikin rumah atas bawah campur 3 bilik, sampai ka RM100k?
The difference between genius and stupidity is that genius has its limits
-- Albert Einstein
User avatar
Peluru_Sasat
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1664
Joined: Wed Dec 05, 2007 10:37 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Kos bikin rumah sendiri

Postby fikir2 » Thu Jan 15, 2009 6:27 pm

Peluru_Sasat wrote:Ada sepa2 sini yang pernah kontrak buat rumah sendiri, tau pasal bikin rumah ka atau pernah experience kawan2 buat rumah? Bah cerita la korang punya experience...

p/s: kalu mo bikin rumah atas bawah campur 3 bilik, sampai ka RM100k?


Kalau kau ada RM 100 k boleh buat 5 bilik.... 40 x 60 kaki ... 2 tingkat lagi tu
fikir2
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 406
Joined: Sun Oct 26, 2008 1:37 am
Credit in hand: 4.30

Re: Kos bikin rumah sendiri

Postby Peluru_Sasat » Thu Jan 15, 2009 6:35 pm

fikir2 wrote:
Peluru_Sasat wrote:Ada sepa2 sini yang pernah kontrak buat rumah sendiri, tau pasal bikin rumah ka atau pernah experience kawan2 buat rumah? Bah cerita la korang punya experience...

p/s: kalu mo bikin rumah atas bawah campur 3 bilik, sampai ka RM100k?


Kalau kau ada RM 100 k boleh buat 5 bilik.... 40 x 60 kaki ... 2 tingkat lagi tu


wah ok juga oh..tapi itu pun kalu ada RM100k..heheitu campur gaji la ba tu kan? kalu 60x40 kira basar suda oh..
The difference between genius and stupidity is that genius has its limits
-- Albert Einstein
User avatar
Peluru_Sasat
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1664
Joined: Wed Dec 05, 2007 10:37 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kos bikin rumah sendiri sama pelan dia om anggaran kos mater

Postby Pelipin » Fri Mar 20, 2009 8:20 pm

sepa buli buat design rumah, i mean pelan dia berserta material yang perlu then harga tu material sma anggaran ko dia? atau di mana buli oder ..tu pelan..
User avatar
Pelipin
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 191
Joined: Wed Mar 11, 2009 4:05 pm
Credit in hand: 124.77
Bank: 10,398.65
Location: Siring - siring bukit..

Re: she had lived to promote it

Postby kulutung » Sun Mar 22, 2009 7:40 am

qisolu919o wrote:We shall never have friends if we expect to find them without fault.

A fter the year in New Orleans, Mother came home to Hope eager to put her anesthesia training into practice, elated at being reunited with me, and back to her old fun-loving self. She had dated several men in New Orleans and had a fine time, according to her memoir, Leading with My Heart, which Im sure would have been a bestseller if she had lived to promote it.

However, before, during, and after her sojourn in New Orleans, Mother was dating one man more than anyone else, the owner of the local Buick dealership, Roger Clinton. She was a beautiful, high-spirited widow. He was a handsome, hell-raising, twice-divorced man from Hot Springs, Arkansas Sin City, which for several years had been home to the largest illegal gambling operation in the United States. Come and buy world of warcraft power leveling, cheap wow leveling, free wow power leveling web . warcraft gold webpage! Rogers brother Raymond owned the Buick dealership in Hot Springs, and Roger, the baby and bad boy of a family of five, had come to Hope to take advantage of the war activity around the Southwestern Proving Ground and perhaps to get out of his brothers shadow.

Roger loved to drink and party with his two best buddies from Hot Springs, Van Hampton Lyell, who owned the Coca-Cola bottling plant across the street from Clinton Buick, FFXI Gil and Gabe Crawford, who owned several drugstores in Hot Springs and one in Hope, later built Hot Springs first shopping center, and was then married to Rogers gorgeous niece, Virginia, a woman Ive always loved, who was the very first Miss Hot Springs. Their idea of a good time was to gamble, get drunk, and do crazy, reckless things in cars or airplanes or on motorcycles. Its a wonder they didnt all die young.


This is an excerpt from Bill Clinton's My Life. What's it significant here?
Think globally, act locally.
User avatar
kulutung
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 702
Joined: Sun Feb 01, 2009 12:22 pm
Credit in hand: 39.17
Bank: 0.49

Re: Kos bikin rumah sendiri

Postby Suffian » Tue Mar 31, 2009 11:08 pm

Sekarang ekonomi tgh down so sa nasihatkan member2 SF yg plan mo buat rumah sendiri atau buat renovation rumah tu take this oppurtinity la since harga2 barang2 pembinaan seperti simen & sebagainya telah jatuh mendadak... :thumbup1:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,073.37
Location: Krypton

Re: Kos bikin rumah sendiri

Postby Peluru_Sasat » Tue Apr 07, 2009 7:35 pm

Ada kawan bilang kalu mo minta bikin rumah, bagus lagi main pajak itu gaji berbanding gaji hari :hmmm:

Pelipin wrote:sepa buli buat design rumah, i mean pelan dia berserta material yang perlu then harga tu material sma anggaran ko dia? atau di mana buli oder ..tu pelan..


Ini sia ingat kalu mo yang betul2 complete punya pelan kena pakai itu arkitek yang bertauliah :)

Suffian wrote:Sekarang ekonomi tgh down so sa nasihatkan member2 SF yg plan mo buat rumah sendiri atau buat renovation rumah tu take this oppurtinity la since harga2 barang2 pembinaan seperti simen & sebagainya telah jatuh mendadak... :thumbup1:


wah berita baik ni utk yang membuat rumah...erm di mana mo cek itu harga raw material utk membina rumah ah?
The difference between genius and stupidity is that genius has its limits
-- Albert Einstein
User avatar
Peluru_Sasat
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1664
Joined: Wed Dec 05, 2007 10:37 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kos bikin rumah sendiri

Postby Suffian » Tue Apr 07, 2009 7:42 pm

Peluru_Sasat wrote:Ada kawan bilang kalu mo minta bikin rumah, bagus lagi main pajak itu gaji berbanding gaji hari :hmmm:

Pelipin wrote:sepa buli buat design rumah, i mean pelan dia berserta material yang perlu then harga tu material sma anggaran ko dia? atau di mana buli oder ..tu pelan..


Ini sia ingat kalu mo yang betul2 complete punya pelan kena pakai itu arkitek yang bertauliah :)

Suffian wrote:Sekarang ekonomi tgh down so sa nasihatkan member2 SF yg plan mo buat rumah sendiri atau buat renovation rumah tu take this oppurtinity la since harga2 barang2 pembinaan seperti simen & sebagainya telah jatuh mendadak... :thumbup1:


wah berita baik ni utk yang membuat rumah...erm di mana mo cek itu harga raw material utk membina rumah ah?

Itu kwn sa yg kerja kontraktor bgtau sbb project sekrg tgh slowdown so dia pun kira tgh cr makan juga...itu yg dia bgtau harga2 raw material tu tgh murah tp memandangkan budget tiada, so sa pun nda berani buat... :thumbup1:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,073.37
Location: Krypton

Re: Kos bikin rumah sendiri

Postby matahari_ku » Sun Apr 26, 2009 9:02 am

em, iyakan.. klu ada tanah sendri bgus lg buat rumah sendiri ja.. kos dia sya nda tau la.. klu budget 100k, maybe klu sndiri tukang bulih jua dt 5-6 bilik.. mcm c pian ckp.. material skrang murah.. tp mcm nda jua owh.. :hmmm: depends sama tempat la.. ada yg murah ada yg mahal.. em, mcm dad sya.. dia buat rumah dkt sama kolam ikan kami.. sebelah kolam tu ada sungai.. pasir suma dpt sana la.. em, sya rasa x jua smpai 100k.. ada la dlm around 85k ja.. tu pun dpt suda 7bilik.. dia buat plan sendiri.. suru tu pilak2 p tukang.. drg cermat, x mahal upah sama mmg :thumbup1: la keja drg.. dia dpt raw dri 1 tauke d tuaran.. mmg tauke tu jual murah2.. em, tp sya suggest kena jua beli 1 rumah d bandar, sinang anak2 mo p karaja.. sama bulih cuti2 malaysia d kk tiap hujung minggu bahkan.. :tounge:
Ku terasa terlalu lama berarak mengintai bumi, merah rona di kala senja ditepis berangkaian memantul awan.. "mereka" dipanah kesilauan meski dipelukan malam..
User avatar
matahari_ku
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4592
Joined: Thu Apr 23, 2009 10:14 am
Credit in hand: 23.64
Bank: 1.57
Location: Hayden Heaven

Re: Kos bikin rumah sendiri

Postby samiin » Fri Dec 25, 2009 12:51 pm

Visualisasikan dan desain rumah impian Anda. wujudkan rumah impian Anda dalam fotorealistik 3D dan membuat virtual 3D. Pilih salah satu dari contoh rencana atau membangun sendiri dari awal dengan Builder Wizard dan membuat tata letak rumah impian Anda dengan spesifikasi tepat.

Customize the interior and by quickly adding walls, color, furniture, lighting, landscaping or a deck. Create the perfect outdoor living experience for you and your family with beautiful landscaping with gardens, decks, pathways and sheds. Select from over 7,500 plants, flowers, shrubs and trees to create the look you want. Then watch them grow by changing their age, or see what they'll look like through the seasons.
===========================
testosterone enanthate
melia varadero
samiin
 
Posts: 3
Joined: Fri Dec 25, 2009 12:48 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kos bikin rumah sendiri

Postby airbus320 » Fri Dec 25, 2009 1:18 pm

Saya baru habis bikin sebuah rumah yang ada 3 bilik dan atap zinc. Built from cement and bricks, with a basic kitchen and 1 bathroom, I spent over RM85,000.00. Took 2 months to be built (hujan teruk bulan 10 dan 11 so ada slow sikit mau kerja). Flooring saya pasang tile murah. Bathroom tiada atap...open air concept..tapi ada lampu untuk kegunanaan waktu malam.

Size: 1350 square feet....tanah rata.
User avatar
airbus320
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4681
Joined: Tue Mar 01, 2005 8:21 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kos bikin rumah sendiri

Postby zegiut » Fri Dec 25, 2009 5:55 pm

airbus320 wrote:Saya baru habis bikin sebuah rumah yang ada 3 bilik dan atap zinc. Built from cement and bricks, with a basic kitchen and 1 bathroom, I spent over RM85,000.00. Took 2 months to be built (hujan teruk bulan 10 dan 11 so ada slow sikit mau kerja). Flooring saya pasang tile murah. Bathroom tiada atap...open air concept..tapi ada lampu untuk kegunanaan waktu malam.

Size: 1350 square feet....tanah rata.

rumah konsep kaini buss??
content make poor people rich, discontent make rich people poor...
User avatar
zegiut
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1755
Joined: Sun Apr 19, 2009 1:22 pm
Credit in hand: 14.79
Bank: 0.25
Location: currently...sandakan


Return to Infrastructure & Development

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.