Harga Rumah Di Sabah Terlalu Mahal?

Project & construction news and updates, architecture, urban development, skyscrapers & cityscrapes, apartments, transportation and so on.

Moderator: Moderators

Postby takz999 » Sun May 25, 2008 7:36 pm

sia pun sedang cari2 rumah ba ini...

ada yg mo cadang d mana2?

sia stay kk, sebelah likas, inanam...
User avatar
takz999
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 806
Joined: Sun Nov 04, 2007 12:23 am
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Postby nle » Sun May 25, 2008 8:01 pm

betul jugak komen si guntur... rumah view laut cantik tp itu la kalau air naik.. palis2... tp kwn saya bilang kalau mau mati mana2 pun boleh mati.. hehe... erghhh.. still dilemma mencari rumah idaman...
nle
 
Posts: 35
Joined: Sat May 24, 2008 9:50 am
Credit in hand: 0.00

Postby Pusas Bosou » Mon May 26, 2008 7:02 pm

nle, jaga2 kama.sy tinggal dakat laut tau.nnt mulut ko masin habis lah aku di sunamikan.
tu lah bah kan,semua di sabah ni mahal and expensive lg,tp masih termiskin.,tp faham2 ja lah.no komen sdh.
bah,nnt sy kasi kwn ko p tingu2 rumah yg ko mau beli.hehehe
hidup lansap! :lol:
Pusas Bosou
 
Posts: 7
Joined: Mon May 19, 2008 12:26 pm
Credit in hand: 0.00

Postby Guntur » Mon May 26, 2008 7:28 pm

Kalau berminat ada apartment Malawa Court yang jalan pigi KKIP. Murah sikit dari WongKwok punya UCA, University Apartment, sama CyberCity dan lebih luas. Saya ada pigi tengok display unit dulu.

http://www.twins.com.my/currentproject/index24.html

Tidak tahu kalau masih ada available. Kalau ada mungkin kurang sudah tu.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Postby nle » Mon May 26, 2008 8:40 pm

aiya malawa court nice tp jauh, masam mana pun tq la suggest. mau cari lagi.. hehe
nle
 
Posts: 35
Joined: Sat May 24, 2008 9:50 am
Credit in hand: 0.00

Postby Guntur » Mon May 26, 2008 11:29 pm

nle wrote:aiya malawa court nice tp jauh, masam mana pun tq la suggest. mau cari lagi.. hehe


Kalau kau mau ditengah KK terpaksalah bayar mahal-mahal. Kecuali kau dapat bumi lot ada discount sikit.

Sia tengok setiap projek baru naik sudah harga. So jangan tunggu lama-lama nanti tambah mahal kau bayar.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Postby Guntur » Mon May 26, 2008 11:32 pm

BTW, kau sudah cuba tu Cyber City 2? Saya sudah beli Cyber City 1, untuk tujuan investment. Tapi CC2 kecil dan lebih mahal dari CC1.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Postby nle » Tue May 27, 2008 1:00 am

blum.. tp tgk harga wong kok group, mcm cekik darah betul ooo.. mau carik2 delta height phase 1, kalau ada lg org jual.. nice house
nle
 
Posts: 35
Joined: Sat May 24, 2008 9:50 am
Credit in hand: 0.00

Postby Guntur » Tue May 27, 2008 1:14 am

nle wrote:blum.. tp tgk harga wong kok group, mcm cekik darah betul ooo.. mau carik2 delta height phase 1, kalau ada lg org jual.. nice house


Tengoklah lokasi dia. Lagi pun ramai bilang maintainence dia bagus
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Postby nle » Tue May 27, 2008 1:17 am

ya, 1 thing abt wk group, dia maintain bagus.. kalau grace court di sembulan tu mmg x boleh lawan punya
nle
 
Posts: 35
Joined: Sat May 24, 2008 9:50 am
Credit in hand: 0.00

Postby gomputut » Tue May 27, 2008 3:53 am

nle wrote:itu la saya x faham negeri yang diistihar oleh kerajaan yg paling miskin di msia merupakan negeri yg paling mahal rumahnya,keretanya n segala brg lain.makan pun mahal unless kalu masak sendiri.... sedih jln2 di shopping komplek, harga penat lelah kerja 1 bulan sama harga 1 hp or 1 tv.

Saya pun hairan juga kenapa sabah ni jadi macam nih. korg belum tau lagi di Kota Beludkan, rumah teres 2 tingkat 1460 square feet jak, Rm 158k !! Baru di corner lot 2600 square feet rm201K!!! logik ka tu? bagus lagi di kota marudu rumah yang sama Rm 78 ribu jak. ndak masuk akal kan. Alasan ejen hartanah konon harga keluli naik. pek! keluli taik kucing. tembirang jak. takkan sampai begitu punya mahal. bapa I buat rumah lebi besar dari 1460sf kan, kamu tau, Rm 60 000 jak. Drg ckp, harga da diluluskan oleh kementerian. Arrrggghhhh.....ntah2 orang kementerian pun " tuuuuuuuutttt...." I emosi ni sebab I pun kepingin beli rumah tapi mahal nak mampus. Di KK jangan cakaplah.
gomputut
 
Posts: 29
Joined: Fri Mar 07, 2008 2:12 pm
Credit in hand: 0.00

Postby danial » Tue May 27, 2008 8:43 am

Guntur wrote:
nle wrote:blum.. tp tgk harga wong kok group, mcm cekik darah betul ooo.. mau carik2 delta height phase 1, kalau ada lg org jual.. nice house


Tengoklah lokasi dia. Lagi pun ramai bilang maintainence dia bagus


mmg la mahal...aku sudah book satu rumah di apartment university...dia bilang di fasa 3...yg fasa 2 sudah siap...kalu semenanjung..bayangkan dgn harga RM162,888...bole dapat satu rumah teres ooo....kenapa mahal betul....?
danial
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 164
Joined: Fri Jan 11, 2008 4:15 pm
Credit in hand: 0.00
Location: tawau

Postby nle » Tue May 27, 2008 12:01 pm

itu la.. saya harap state goverment atau federal melihat perkara ni bukan hanya tutup mata dan telinga. saya tgk projek2 spnb semuanya jauh2... lagi 1 yang saya perhatikan pattern buat rumah 4 tingkat ja dengan alasan malas mau buat n maintain lif? itu yang terfikir dalam kepala saya and apa relevan nya townhouse and terrace 3 tingkat? Kan bagus kalau yang 4 tingkat yg dekat2 kk ni dibuat lebih tinggi dan harga yang sederhana. Duit minyak pun kurang, p mana2 pun dekat, masa dgn keluarga dan tidur yang cukup..


Hmm...tapi ini lah hakikatnya senario di negeri yang paling miskin di msia.


Pak Pandir- Yang Remeh & yang Temeh
nle
 
Posts: 35
Joined: Sat May 24, 2008 9:50 am
Credit in hand: 0.00

Postby nle » Thu May 29, 2008 1:50 pm

saya ada terfikir rumah2 di sabah yang mahal ni,sapa la target market dia? org luar? malaysia as a 2nd home? dalam usaha menghalang kemasukkan PTI adakah ini cara penggalakkan PDI? (pendatang dengan izin) Apa implikasinya secara menyeluruh selain mendapatkan keuntungan dan menjadikan sabah sebagai pusat tumpuan pelancong? tidakkah kita terfikir kemungkinan2 lain yg mungkin terjadi? saya mau dgr jugak pendapat org lain, mungkin kata2 saya ni ada silapnya....
nle
 
Posts: 35
Joined: Sat May 24, 2008 9:50 am
Credit in hand: 0.00

Postby Guntur » Thu May 29, 2008 2:12 pm

danial wrote:
Guntur wrote:
nle wrote:blum.. tp tgk harga wong kok group, mcm cekik darah betul ooo.. mau carik2 delta height phase 1, kalau ada lg org jual.. nice house


Tengoklah lokasi dia. Lagi pun ramai bilang maintainence dia bagus


mmg la mahal...aku sudah book satu rumah di apartment university...dia bilang di fasa 3...yg fasa 2 sudah siap...kalu semenanjung..bayangkan dgn harga RM162,888...bole dapat satu rumah teres ooo....kenapa mahal betul....?


Saya pun sudah beli UCA dah bayar deposit sudah. Satu lagi sia beli Cyber City tapi loan masih diurus.

Walaupun kita bilang rumah mahal, masih habis juga bah kena jual. Permintaan banyak terutama yang dari orang Sabah luar KK. Selagi permintaan ada, selagilah itu price tidak turun.

Itulah sia bilang, bagus beli luar KK kalau mau murah tapi semua mau KK bah.. untung lah tu developer.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

PreviousNext

Return to Infrastructure & Development

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


cron

Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.