Kasi tagap badan

Bincang cara hidup sihat, teknik senaman, bina badan, tips-tips pemakanan seimbang/kesihatan, cara mengelakkan penyakit dsb.

Moderator: Moderators

Kasi tagap badan

Postby payau » Fri Feb 06, 2009 1:45 pm

bah sepa yg minat kasih tagap badan..apa cara2 mo kasi tagap badan
Dog Barks At Nothing...
Keep Telling Yourself That
User avatar
payau
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8871
Joined: Fri Nov 14, 2008 8:14 am
Credit in hand: Locked
Bank: Locked
Location: land of kenyalang

Advertisement

Re: Kasi tagap badan

Postby Faith » Fri Feb 06, 2009 1:54 pm

Saya pindahkan ke ruangan Health & fitness.
"The good life is one inspired by love and guided by knowledge"
User avatar
Faith
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 2522
Joined: Tue Aug 17, 2004 5:41 pm
Credit in hand: 13.84
Bank: 0.00
Location: KL

Re: Kasi tagap badan

Postby payau » Fri Feb 06, 2009 1:55 pm

smart kan
Attachments
ryan_cameron1sm.jpg
ryan_cameron1sm.jpg (9.04 KiB) Viewed 5628 times
Dog Barks At Nothing...
Keep Telling Yourself That
User avatar
payau
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8871
Joined: Fri Nov 14, 2008 8:14 am
Credit in hand: Locked
Bank: Locked
Location: land of kenyalang

Re: Kasi tagap badan

Postby molong kolong » Fri Feb 06, 2009 1:57 pm

pg gym....minta tunjuk dgn instructor cara menggunakan tu peralatan, cara/jadual latihan,teknik angkatan dan ulangan2 (super set), jaga makan, banyakkan rihat...kalau badan berisi kawal pemakanan, kalau kurus btul ambil weight gain sbg supplement.....kalau berisi senang sikit kasi train masel tp susah mau bentuk tu six pack (abdomen) kena fokus area tu hari2 bila training, kalau kurus tambah berat badan tp kontrol abdomen mu itu spya teda dijangkit lamak2 tp fokus kepada otot2 pada lengan,chest, kaki dll....

....kalau stakat mau bentuk body jadi 'beach body' yg nampak tagap2 dan berotot ,ulangan dan teknik yg pelbagai..tp kalau berminat untuk serius masuk pertandingan perlu strict sesungguh-sungguhnya (spt dlm gambar tu).....further inquiry rujuk dgn instructor. Gd luck.
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Re: Kasi tagap badan

Postby payau » Fri Feb 06, 2009 1:57 pm

ni pu smart kan
Attachments
ryan_cameron4sm.jpg
ryan_cameron4sm.jpg (12.32 KiB) Viewed 5615 times
Dog Barks At Nothing...
Keep Telling Yourself That
User avatar
payau
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8871
Joined: Fri Nov 14, 2008 8:14 am
Credit in hand: Locked
Bank: Locked
Location: land of kenyalang

Re: Kasi tagap badan

Postby payau » Fri Feb 06, 2009 1:59 pm

molong kolong wrote:pg gym....minta tunjuk dgn instructor cara menggunakan tu peralatan, cara/jadual latihan,teknik angkatan dan ulangan2 (super set), jaga makan, banyakkan rihat...kalau badan berisi kawal pemakanan, kalau kurus btul ambil weight gain sbg supplement.....kalau berisi senang sikit kasi train masel tp susah mau bentuk tu six pack (abdomen) kena fokus area tu hari2 bila training, kalau kurus tambah berat badan tp kontrol abdomen mu itu spya teda dijangkit lamak2 tp fokus kepada otot2 pada lengan,chest, kaki dll....

....kalau stakat mau bentuk body jadi 'beach body' yg nampak tagap2 dan berotot ,ulangan dan teknik yg pelbagai..tp kalau berminat untuk serius masuk pertandingan perlu strict sesungguh-sungguhnya (spt dlm gambar tu).....further inquiry rujuk dgn instructor. Gd luck.

mcm ada experince ko ni.. minat body builder ka?
Dog Barks At Nothing...
Keep Telling Yourself That
User avatar
payau
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8871
Joined: Fri Nov 14, 2008 8:14 am
Credit in hand: Locked
Bank: Locked
Location: land of kenyalang

Re: Kasi tagap badan

Postby payau » Fri Feb 06, 2009 2:05 pm

tp klu sia.. sia mo buat bdan gini ja
Attachments
023.jpg
023.jpg (21.92 KiB) Viewed 5595 times
Dog Barks At Nothing...
Keep Telling Yourself That
User avatar
payau
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8871
Joined: Fri Nov 14, 2008 8:14 am
Credit in hand: Locked
Bank: Locked
Location: land of kenyalang

Re: Kasi tagap badan

Postby payau » Fri Feb 06, 2009 2:07 pm

or mcm ni ka..
Attachments
022.jpg
022.jpg (21.28 KiB) Viewed 5583 times
Dog Barks At Nothing...
Keep Telling Yourself That
User avatar
payau
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8871
Joined: Fri Nov 14, 2008 8:14 am
Credit in hand: Locked
Bank: Locked
Location: land of kenyalang

Re: Kasi tagap badan

Postby yanakanak » Fri Feb 06, 2009 2:39 pm

alala nda cantik tu badan, panjang sangat tu leher hehehe.time sia muda2 dulu saya makan 5 biji telur satu hari :lol2:

inda bah payau, bah ko kasi berisi dulu tu badan ko, baru pigi gym.
yanakanak
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1685
Joined: Thu Aug 28, 2008 4:09 pm
Credit in hand: 66.36

Re: Kasi tagap badan

Postby Bosou_Addict » Fri Feb 06, 2009 3:05 pm

badan ko suda tagap pende tu payau... unlessssssss ko p loan org punya gambar
yg tuuunnnaaaaa
c payau.jpg
c payau.jpg (2.22 KiB) Viewed 5542 times
Wat so ever, I still prefer Sabah's... Sabahan...
User avatar
Bosou_Addict
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1519
Joined: Sun Oct 19, 2008 4:58 pm
Credit in hand: 6.22
Location: KK

Re: Kasi tagap badan

Postby molong kolong » Fri Feb 06, 2009 4:38 pm

payau wrote: mcm ada experince ko ni.. minat body builder ka?


Penah la juga dolu sya aktif tp bberapa bulan jak..tia tetap pendirian training...mula2 boleh la lama2 susah dah mau ikut tu jadual latihan,jd malas....sikarang sya mau kasi turun berat badan ja dulu....

Pic tu Donnie Yen kan?....dia tough bha ni...body dia ni ngam2 untuk tunjuk2 ja la, beza dgn yg serius untuk pertandingan ialah yg mau kasi tunjukk2 tu cuma mau kasi tambah masel di arm, chest,shoulder dan abdomen la supaya cantik..tp yg serius ni semua otot termasuk calf (betis), peha, back dan even untuk pergelengan tangan, untuk satu sesi latihan (last abt 2 hrs) biasa konsentrat satu area jak tp pelbagai teknik digunakan pastu dari masa ke semasa itu berat angkatan perlu tambah dan ulangan ditambah....sandi juga tu geng,pastu kena kawal makanan lg..tidak jaga diet hilang six pack jd 1 bulge pack ekekekekeeke...tp paling susahla mau kasi bentuk sya rasa bagi diri sendiri tu bahagian abs..sudah penat2 trimming kijap ja dia jd golomok..ekekekek
User avatar
molong kolong
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 474
Joined: Tue Jul 13, 2004 1:15 pm
Credit in hand: 1.69
Location: genting highland

Re: Kasi tagap badan

Postby guntap » Fri Feb 06, 2009 8:50 pm

kalau perut buncit tapi ada six pack masam mana laitu... :slaugh:
Image
User avatar
guntap
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 16879
Joined: Wed Nov 19, 2008 6:03 pm
Credit in hand: 1,614.15
Bank: 240,620.20
Location: bujang senang

Re: Kasi tagap badan

Postby KRISS » Fri Feb 06, 2009 10:26 pm

kalu yg 2 gambar org putih di atas mungkin lepas kategori fitness model kalau ikut usa standard.kalau malaysia tahap fitnes model masih rendah lagi (yang ada di malaysia paling kuat body mcm perenang je),kalau bdn mcm tu di sini dah lepas masuk amatur bodybulding contest.ambil contoh sazali samad, yg terbaik di msia walaupun merangkul mr universe berkali2 tapi masih belum cukup size & definition untuk masuk pertanding paling prestige di dunia iaitu mr olympia.di pentas ini berdiri jaguh2 yg tingi2 berat minimum 100kg dgn bodyfat 7%.

nak angkat besi ni ada 3 kategori 1-fitness 2-strength power 3-body sculpting@bodybuilding

fitness-kategori 2 model diatas tu la,bebanan yg diangkat tidak terlalu berat,kurang saintifik.kelebihan durang urg putih ni ialah mendapat nutien yg cukup iaitu whey protein,creatine dan vitamin supplement.pasal tu badan durang cantik cepat berbanding disini yg ratanya minum susu dan makan telur,protein yg lambat bertindak dan kurang berkesan.di malaysia creatine & whey protein amat mahal.

strenght-angkat besi untuk kekuatan @ sukan angkat berat.peseta kena makan banyak karbohidrat dan protein bentuk susu untuk menambah kekuatan.sebab tu ko lihat majoriti durang ni badan tegap tapi gempal2.durang train untuk strenght bukan untuk cantik.

body building-ni yg paling susah,hanya mereka yg bertubuh mesomorphic dan mengandungi kadar hormon terterone yg tinggi bole pergi jauh dlm bidang ini.kalau yg teda 2 ciri ni jgn buang masa dan wang,buat abih beras je.makan 5 x sehari-tidur minimum 8jam-ketahanan mental fizikal-sanggup mengorbankan wang untuk creatine ,pil vitamin & whey protein.
bebanan perlu ditambah dari semasa kesemasa.ada building stage dimana peserta perlu membuat basic latihan seperti squat dan deadlift,makan banyak karb dan protein untuk bina size.selapas 2 tahun baru kalau masih kuat dan terdaya baru bina definition untuk bicep,shoulder,chest,dll.

mahu badan tegap,senang ja .buat latihan squat 3x seminggu dan minum banyak susu.

mahu six pack? jgn buang masa anda buat latihan perut(crunch) beratus x sehari.its a myth.nak dapatkan six pack kandungan lemak kena bawah 8%.so kena elakkan makan berminyak dan amalkan joging.most bodybuilder yg sy kenal tak pernah exercise perut so durang kelihatan boroi sedikit sewaktu offseason.tapi waktu contest,durang akan mengelakan makan berminyak selama 2 bulan,kurangkan karb dan hanya makan sup daging@ayam.hasilnya di pentas six pack jelas kelihatan definition nya kerana fat body tinggal 7%.

dan yang paling penting jgn train di gym lebih dari 40 minit (overtraining).unless u pakai steroid untuk cover kelesuan otot yg terlalu letih diguna terlalu lama(2 jam??).guna 25 min utk latihan weight training dan 15 min untuk cardio.

HAHAHA
"lautan di dalam kapal..."
User avatar
KRISS
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 528
Joined: Mon May 26, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kasi tagap badan

Postby payau » Fri Feb 06, 2009 10:34 pm

yanakanak wrote:alala nda cantik tu badan, panjang sangat tu leher hehehe.time sia muda2 dulu saya makan 5 biji telur satu hari :lol2:

inda bah payau, bah ko kasi berisi dulu tu badan ko, baru pigi gym.

badan sia suda berisi bah..72kg berat sia skg..sesuai dgn ketinggian sia la 169sm..
sia ada buat gym sndiri d rumah.. ni utk bench press..buli la ba kampung2 :lol2:
Attachments
Mini gym.jpg
Dog Barks At Nothing...
Keep Telling Yourself That
User avatar
payau
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8871
Joined: Fri Nov 14, 2008 8:14 am
Credit in hand: Locked
Bank: Locked
Location: land of kenyalang

Re: Kasi tagap badan

Postby payau » Fri Feb 06, 2009 10:53 pm

molong kolong wrote:
payau wrote: mcm ada experince ko ni.. minat body builder ka?


Penah la juga dolu sya aktif tp bberapa bulan jak..tia tetap pendirian training...mula2 boleh la lama2 susah dah mau ikut tu jadual latihan,jd malas....sikarang sya mau kasi turun berat badan ja dulu....

Pic tu Donnie Yen kan?....dia tough bha ni...body dia ni ngam2 untuk tunjuk2 ja la, beza dgn yg serius untuk pertandingan ialah yg mau kasi tunjukk2 tu cuma mau kasi tambah masel di arm, chest,shoulder dan abdomen la supaya cantik..tp yg serius ni semua otot termasuk calf (betis), peha, back dan even untuk pergelengan tangan, untuk satu sesi latihan (last abt 2 hrs) biasa konsentrat satu area jak tp pelbagai teknik digunakan pastu dari masa ke semasa itu berat angkatan perlu tambah dan ulangan ditambah....sandi juga tu geng,pastu kena kawal makanan lg..tidak jaga diet hilang six pack jd 1 bulge pack ekekekekeeke...tp paling susahla mau kasi bentuk sya rasa bagi diri sendiri tu bahagian abs..sudah penat2 trimming kijap ja dia jd golomok..ekekekek

yala paling susah mo train tu abs..kana kawal pemakanan ba tu.. sasau terpaksa puasa abis la... :lol2: sia punya ada shape skit purut sia tp lum gi mcm dlm pic tu laa..
Dog Barks At Nothing...
Keep Telling Yourself That
User avatar
payau
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 8871
Joined: Fri Nov 14, 2008 8:14 am
Credit in hand: Locked
Bank: Locked
Location: land of kenyalang

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Health & Fitness

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.