Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Bincang cara hidup sihat, teknik senaman, bina badan, tips-tips pemakanan seimbang/kesihatan, cara mengelakkan penyakit dsb.

Moderator: Moderators

Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby Bulugu » Thu Oct 01, 2009 5:01 pm

Salam n Hello all :grin:


Bah kawan2 berapa liter sudah kamu minum air mineral/kosong utk hari ini?

Dalam sehari kita memerlukan sekurang-kurangnya 8 liter air mineral utk kesihatan dan pencernaan dalam badan kita :clap2: Minumlah air yang dimasak,bertapis dan bersih dari segala kuman dan kekotoran :thumbup1:
We can't change the past, BUT We can change the FUTURE.


The real world redefined - http://www.natgeotv.com/hd
Muslim Portal - http://www.ukhwah.com
User avatar
Bulugu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2014
Joined: Mon Jan 28, 2008 1:12 pm
Credit in hand: 32.47
Location: Pisuk-Pisuk

Advertisement

Re: Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby glory » Thu Oct 01, 2009 5:06 pm

saya baru minum 3000 ml. 1000 ml bersamaan 1 liter ka? kalau begitu, saya mesti minum lagi 5000ml..adih.. :eek:
glory
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 219
Joined: Wed Mar 25, 2009 10:05 am
Credit in hand: 0.00
Location: kl

Re: Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby Bulugu » Thu Oct 01, 2009 5:13 pm

glory wrote:saya baru minum 3000 ml. 1000 ml bersamaan 1 liter ka? kalau begitu, saya mesti minum lagi 5000ml..adih.. :eek:



Ya kau mesti minum byk2 lagi tu air mineral tau glory :thumbup1:
kasian bah badan kita kekurangan air dalam badan :sad:
We can't change the past, BUT We can change the FUTURE.


The real world redefined - http://www.natgeotv.com/hd
Muslim Portal - http://www.ukhwah.com
User avatar
Bulugu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2014
Joined: Mon Jan 28, 2008 1:12 pm
Credit in hand: 32.47
Location: Pisuk-Pisuk

Re: Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby glory » Thu Oct 01, 2009 5:16 pm

tapi, saya pernah baca ba kan, kalau selalu minum air bikin gemuk or boroi..betulka tu bulma? masa puasa ari tu saya minum dalam 3000ml jak sehari..satu cendol masa sungkai, satu ABC, lepas magrib and air kelapa masa sahur...saya minum slow2.
glory
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 219
Joined: Wed Mar 25, 2009 10:05 am
Credit in hand: 0.00
Location: kl

Re: Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby Bulugu » Thu Oct 01, 2009 5:23 pm

glory wrote:tapi, saya pernah baca ba kan, kalau selalu minum air bikin gemuk or boroi..betulka tu bulma? masa puasa ari tu saya minum dalam 3000ml jak sehari..satu cendol masa sungkai, satu ABC, lepas magrib and air kelapa masa sahur...saya minum slow2.



Tidak la,itu mengikut masa dan cara kita minum juga bah glory...kalau kau minum selepas makan then duduk maybe boleh menyebabkan perut jd boroi/buncit ...uik mcm sia pun ada ciri2 tu tau coz selalu minum lepas makan huahua :slaugh:
We can't change the past, BUT We can change the FUTURE.


The real world redefined - http://www.natgeotv.com/hd
Muslim Portal - http://www.ukhwah.com
User avatar
Bulugu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2014
Joined: Mon Jan 28, 2008 1:12 pm
Credit in hand: 32.47
Location: Pisuk-Pisuk

Re: Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby luna » Fri Oct 02, 2009 9:05 am

Salam sejahtera semua :lol2: baru gia pukul 9am ni...jadi stakat ini sa baru minum 1000ml ja. Sukatan harian sa dalam 4000-5000ml ja. Kadang lebihlah tapi ada juga time yang inda sampai 5000ml :tounge:
People who want to share their religious views with you
almost never want you to share yours
with them.
User avatar
luna
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2037
Joined: Tue May 12, 2009 7:19 pm
Credit in hand: 124.96
Bank: 10,412.01
Location: Pindah-Pindah

Re: Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby glory » Fri Oct 02, 2009 10:26 am

10.25am skg..saya suda minum 1500 ml :clap2:
glory
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 219
Joined: Wed Mar 25, 2009 10:05 am
Credit in hand: 0.00
Location: kl

Re: Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby kusha87 » Fri Oct 02, 2009 10:44 am

dari pagi sampai skrg...satu titik air mineral pun belum sia minum....
atttttuuuuuukkkkkkkk....pemalas ba sia ni minum air....
baru minum kupi sija dari tadi....
..aLL or NoTHiN aT aLL..
User avatar
kusha87
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1647
Joined: Thu Jun 04, 2009 8:55 am
Credit in hand: 0.00

Re: Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby Jack_Daniel » Fri Oct 02, 2009 12:12 pm

Jumlah air yang diminum ni bergantung pada keperluan badan ba tapi kalu duduk pjbat saja pun paling kurang 3 liter.
Siapa2 yang pernah ikut aktiviti lasak @ buat kerja lasak macam pi tebasan, minumlh sebanyak mana tekak minta.
Kalu sa, time buat krja di tebasan, mau 5l satu ari. Skrng, 3l jak. :clap2:
User avatar
Jack_Daniel
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 274
Joined: Thu Oct 01, 2009 4:34 pm
Credit in hand: 82.07
Location: Kudat-Kota Marudu

Re: Berapa liter Air mineral kamu minum hari ini?

Postby Tasu90 » Sat Feb 20, 2010 8:33 pm

lbh dri 30 la..hehe...

bagus bah air..kasi tingkat 2 metabolism badan sama buli tulung kasi breakdown 2 fats2 :thumbup1:
A Proud owner of :

Squier affinity by Fender Precision-Bass (Metallic blue) :D
Bass amplifier Rumble 15 :)


Image

Image
User avatar
Tasu90
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2958
Joined: Fri Jan 22, 2010 11:04 am
Credit in hand: 37.84
Bank: 310.16
Location: Donggongon


Return to Health & Fitness

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 5 users online :: 0 registered, 0 hidden and 5 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.