KELEBIHAN BERAS PERANG

Bincang cara hidup sihat, teknik senaman, bina badan, tips-tips pemakanan seimbang/kesihatan, cara mengelakkan penyakit dsb.

Moderator: Moderators

KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby STF 85-89 » Fri May 15, 2009 11:22 am

Kelebihan beras perang

1. mengandungi mineral maganese sebagai bahan anti pengaratan dalam tubuh badan
2. mengekalkan berat badan yang ideal
3. mengandungi selenium dan fiber/serat sebagai anti kanser
4. menurunkan kolesterol dalam badan
5. baik untuk wanita yang menopouse(menjaga jantung dan darah tinggi)
6. mengurangi penyakit kencing manis jenis ke 2.
7. mengandungi vit B1, B2, B6, zat besi, fosfat,
8. kalsium yang lebih tinggi berbanding beras putih.


Sebenarnya beras perang dan beras putih berasal daripada beras yang sama. Cuma proses seterusnya selepas dituai yang membezakan hasil beras itu sama ada menjadi beras putih atau beras perang. Beras perang terhasil apabila ia tidak menjalani proses mengilat atau memutihkannya seperti beras putih. Ketika proses penghasilan beras putih, lapisan dedak ini dibuang menghasilkan beras berkilat. Bagaimanapun ia menyebabkan kebanyakan zat makanan yang terkandung di dalamnya juga hilang.

Siapakah yang sesuai mendapat manfaat daripada beras perang?

Beras perang baik dimakan oleh individu yang ingin mengamalkan diet kalori rendah.

Satu cawan beras perang menyediakan anda 88 peratus magnesium harian yang diperlukan tubuh. Mineral ini penting untuk kesihatan sistem saraf, mengawal paras kolesterol badan selain penghasilan hormon seks

Satu kajian oleh Sekolah Perubatan Harvard dan Hospital Wanita Brigham yang tercatat dalam jurnal American Jurnal of Clinical Nutrition mendedahkan, wanita yang mengambil beras perang secara puratanya berat badan yang lebih langsing berbanding wanita mengambil diet beras putih.

Walaupun beras perang sering diabaikan oleh kebanyakan pengguna kerana dikatakan kurang enak atau baunya yang kurang segar namun, tiada siapa dapat menafikan manfaat dan kebaikannya.
STF 85-89
 
Posts: 24
Joined: Wed Jan 21, 2009 10:59 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby Suffian » Fri May 15, 2009 12:09 pm

dimn ada jual ni beras? :hmmm:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,083.37
Location: Krypton

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby nana_yoong » Fri May 15, 2009 12:30 pm

sa jarang makan nasi mlm
tapi sa ganti sama minuman beras perang
lama suda sa amalkan
yg sa taw dia baik utk memulihkan rabun jika diamalkan
kebaikan lain pun byk jg
Juz want to be the REAL me
User avatar
nana_yoong
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 12830
Joined: Mon Jan 12, 2009 9:44 am
Credit in hand: 131.76
Bank: 22,491.78
Location: bumi tuhan

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby STF 85-89 » Fri May 15, 2009 2:09 pm

Suffian,

Cuba tgk2 di supermarket, sya biasa beli di s/market. tapi skit ja kena jual banding beras putih. Kalau beras perang sazarice tu yg 5kg dlm RM19. Di pasar KK sya tida pasti, yg sya ingat byk beras putih sana, tp sya rasa mesti ada jual jg tu sana. Bole jg cuba2 tgk sana klu mau.

rasa beras perang ni tawar, klu mkn mcm rasa2 ada biji2, tapi tida la keras. Mula2 sya mkn pun, main paksa ja ni tekak telan, tapi skrg biasa suda.

cuba la, tida rugi cuba kalau bagus utk kesihatan.

nana yoong,

sya mcm perna nmpk ni minuman beras perang, tapi tida tefikir mau minum. Sya tukar menu p beras perang pun sbb baca artikel pemakanan seimbang. ba, trus kan mnum sbb bgus utk bdan.
Last edited by STF 85-89 on Fri May 15, 2009 2:16 pm, edited 1 time in total.
STF 85-89
 
Posts: 24
Joined: Wed Jan 21, 2009 10:59 pm
Credit in hand: 0.00

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby Suffian » Fri May 15, 2009 2:15 pm

STF 85-89 wrote:Suffian,

Cuba tgk2 di supermarket, sya biasa beli di s/market. tapi skit ja kena jual banding beras putih. Kalau beras perang sazarice tu yg 5kg dlm RM19. Di pasar KK sya tida pasti, yg sya ingat byk beras putih sana, tp sya rasa mesti ada jual jg tu sana. Bole jg cuba2 tgk sana klu mau.

rasa beras perang ni tawar, klu mkn mcm rasa2 ada biji2, tapi tida la keras. Mula2 sya mkn pun, main paksa ja ni tekak telan, tapi skrg biasa suda.

cuba la, tida rugi cuba kalau bagus utk kesihatan.

ba tq la geng :thumbup1:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,083.37
Location: Krypton

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby Salou » Mon May 18, 2009 11:57 am

STF sebab saya tidak pernah tengok beras perang ini, sudi ka kalau diupload gambar beras ini? Kalau tak dapat its ok.

Beras perang ini ada mengandungi kolestrol? Adakah ini beras yang kerap diambil oleh pesakit-pesakit yang mengidap kencing manis tu?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,309.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby STF 85-89 » Mon May 25, 2009 9:31 am

hi salou,

sia tia pandai mau taru gmbr sini. tapi sya ada jumpa blog yg ada gmbr beras perang ni, cuba p tgk sini la.http://kaklia-kaklia.blogspot.com/2008/ ... -rice.html

klu biasa p beli brg di s/market, cuba round2 di beras corner, ada tulis di luar plastik beras tu "beras perang". kaler dia mmg lain, bukan putih mcm beras biasa.

Beras perang kaya serat, jadi ni serat ada beri kesan yg bagus untuk mengawal kolesterol, bantu penghadaman, kurangkan sembelit, masalah ceret-beret, mengawal paras gula dalam darah. 1 cwn beras perang membekalkan 14% keperluan serat utk badan. Pendek kata, bila makan biar kasi byk tu serat, beras perang salah satu dpdnya. buah epal, sayur hijau, oats pun antara yg kaya serat.

Antara makanan yg disarankan dlm diet pesakit diabetes ialah beras perang selain makanan lain. Untuk mereka, jenis diet yg sesuai ialah diet rendah lemak dengan complex carbohydrates.

klu mau baca2 lg psal khasiat beras perang ni, cuba2 p sini la...http://www.articlesbase.com/health-arti ... 91158.html
Last edited by STF 85-89 on Mon May 25, 2009 9:46 am, edited 1 time in total.
STF 85-89
 
Posts: 24
Joined: Wed Jan 21, 2009 10:59 pm
Credit in hand: 0.00

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby MrBokiu » Mon May 25, 2009 9:42 am

sa kurang tau pula psl ini beras perang....yg inda melalui proses pengilatan...tpi Mama sa tanam padi yg buahnya perang...berasnya pun perang n sikit purple....inda perlu proses pengilatan pun tatap perang/purple...beras ini kembang besar sikit dri beras biasa bila sdh masak...plg sadap kalu masak sama keladi :drool2:
Kami sdh lama mkn beras ini...patutlah adik2 ppuan sa sihat2 semua....hehe :slaugh:
els1965
MrBokiu
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1906
Joined: Tue Sep 21, 2004 1:42 pm
Credit in hand: 34.58
Location: sabah

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby MrBokiu » Mon May 25, 2009 9:44 am

kepada sepa2 yg mo cuba beras perang ini...atau dlm bahasa dusun dipanggil WAGAS TADONG...di Pekan Nabalu n Kg Tomis Jaya jln Ranau Tamparuli banyak jual ini beras...beras BUKIT pun ada...wangi bikin basar Nakan :lolrf:
els1965
MrBokiu
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1906
Joined: Tue Sep 21, 2004 1:42 pm
Credit in hand: 34.58
Location: sabah

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby nana_yoong » Wed May 27, 2009 12:06 pm

mr Bokiu

for yr information

ni la minuman yg sa minum almost every night urk gantikan dinner

minuman bijiran beras perang.JPG


ramuan.JPG
Juz want to be the REAL me
User avatar
nana_yoong
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 12830
Joined: Mon Jan 12, 2009 9:44 am
Credit in hand: 131.76
Bank: 22,491.78
Location: bumi tuhan

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby MrBokiu » Wed May 27, 2009 12:12 pm

Tq Nana...mcm mana rasanya? Ko pnh minum Malta dlm tin atau botol kecil?
kalu sa inda silap harganya RM1.80 tin...RM2.00 botol...
Rasanya sama ka?
Sa nampak di ingredients Brown Rice itu ada Malt juga ba
els1965
MrBokiu
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1906
Joined: Tue Sep 21, 2004 1:42 pm
Credit in hand: 34.58
Location: sabah

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby nana_yoong » Wed May 27, 2009 12:15 pm

MrBokiu wrote:Tq Nana...mcm mana rasanya? Ko pnh minum Malta dlm tin atau botol kecil?
kalu sa inda silap harganya RM1.80 tin...RM2.00 botol...
Rasanya sama ka?
Sa nampak di ingredients Brown Rice itu ada Malt juga ba

yg itu sa nda penah minum
utk produk ni.. ada 2 rasa,
original & choco..
kalu original.. rasa beras la..
tapi sa pilih yang ini sbb rasa lebi sedap..mcm hot chocolate... tapi beras tu tetap ada..mcm nestum..kita buli rasa juga
Juz want to be the REAL me
User avatar
nana_yoong
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 12830
Joined: Mon Jan 12, 2009 9:44 am
Credit in hand: 131.76
Bank: 22,491.78
Location: bumi tuhan

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby MrBokiu » Wed May 27, 2009 12:19 pm

tq Nana..nanti sa cari di KL...di Sabah teda ba kan :slaugh:
els1965
MrBokiu
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1906
Joined: Tue Sep 21, 2004 1:42 pm
Credit in hand: 34.58
Location: sabah

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby nana_yoong » Wed May 27, 2009 12:20 pm

MrBokiu wrote:tq Nana..nanti sa cari di KL...di Sabah teda ba kan :slaugh:

blum penah sa jumpa d sabah..
gud luck ahh
Juz want to be the REAL me
User avatar
nana_yoong
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 12830
Joined: Mon Jan 12, 2009 9:44 am
Credit in hand: 131.76
Bank: 22,491.78
Location: bumi tuhan

Re: KELEBIHAN BERAS PERANG

Postby bodybuddyz » Fri Dec 04, 2009 10:03 pm

di sabah ada juga.
sy pun amal juga beras perang ni
bagus utk diet
bah.. geng SF di ranau boleh cari beras perang d kedai hap seng.
mmg minuman ni x pemes.
tp yg penting baik utk kesihatan.
User avatar
bodybuddyz
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 479
Joined: Tue Dec 23, 2008 9:38 pm
Credit in hand: 28.96
Location: RANAU

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Health & Fitness

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.