Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Bincang pasal home automation/security system, mobile communications, PDA, DVD player/recorder, iPod dan sebagainya

Moderator: Moderators

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby Stormm » Thu Jan 01, 2009 6:00 pm

MHz wrote:selain mempelajari Q code, perkara asas yg perlu di pelajari ialah alphabet abbreviation spt A = alpha, b= bravo, c = charlie.. dll... mempelajari callsign bagi setiap negeri/negara dan mempelajari undang2 / larangan ketika ke udara. kesemua ini adalah termasuk di dalam soalan-soalan RAE. untuk memudahkan pengajaran, lebih baik di jalankan secara "eyeball". kelas di adakan oleh persatuan bagi ahli-ahli yang ingin mengambil RAE, tapi biasanya di kawasan kota kinabalu sahaja. klu luar dpd kota kinabalu, mungkin ada susah sikit, tapi klu sudah minat, setiap halangan masih boleh di lalui.. :grin: :grin:

exam RAE setahun hanya 2x sahaja iaitu pada pertengahan dan juga hujung tahun. maklumat lanjut boleh di dapati di laman web SKMM - http://www.skmm.gov.my

kalau ada soalan yang ingin di kemukakan, jgn malu2 bertanya.. saya sedia membantu :) :)

Apa call sign bro.....?
''Kai Zen'' Change for the Better
http://www.kfwdc.com.my/gal/bs05.htm
User avatar
Stormm
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4264
Joined: Mon Nov 10, 2008 2:15 pm
Credit in hand: 0.19

Advertisement

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby bodybuddyz » Thu Jan 01, 2009 9:23 pm

di Ranau macam aktif club radio amatur ni..
User avatar
bodybuddyz
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 479
Joined: Tue Dec 23, 2008 9:38 pm
Credit in hand: 28.96
Location: RANAU

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby MHz » Fri Jan 02, 2009 7:21 pm

bodybuddyz wrote:di Ranau macam aktif club radio amatur ni..


ya, ranau pun aktif sekarang ni. kalau tak silap ada dua group sana, iaitu RA dan RO.. mungkin ada group lain lagi.. :grin: :grin:
MHz
 
Posts: 11
Joined: Mon Dec 29, 2008 10:25 am
Credit in hand: 0.00

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby MHz » Fri Jan 02, 2009 7:31 pm

Bandwidth

The bandwidth is expressed as three digits and a letter that occupies the position normally used for a decimal point. The letter indicates what unit of frequency is used to express the bandwidth. H indicates hertz, K indicates kilohertz, M indicates megahertz, and G indicates gigahertz. For instance, "500H" means 500 Hz, and "2M50" means 2.5 MHz.

Type of modulation
N Unmodulated carrier
A Double-sideband amplitude modulation (e.g. AM broadcast radio)
H Single-sideband with full carrier (e.g. as used by CHU)
R Single-sideband with reduced or variable carrier
J Single-sideband with suppressed carrier (e.g. Shortwave utility and amateur stations)
B Independent sideband (two sidebands containing different signals)
C Vestigial sideband (e.g. NTSC)
F Frequency modulation (e.g. FM broadcast radio)
G Phase modulation
D Combination of AM and FM or PM
P Sequence of pulses without modulation
K Pulse amplitude modulation
L Pulse width modulation (e.g. as used by WWVB)
M Pulse position modulation
Q Sequence of pulses, phase or frequency modulation within each pulse
V Combination of pulse modulation methods
W Combination of any of the above
X None of the above

Type of modulating signal
0 No modulating signal
1 One channel containing digital information, no subcarrier
2 One channel containing digital information, using a subcarrier
3 One channel containing analogue information
7 More than one channel containing digital information
8 More than one channel containing analogue information
9 Combination of analogue and digital channels
X None of the above

[Type of transmitted information
N No transmitted information
A Aural telegraphy, intended to be decoded by ear, such as Morse code
B Electronic telegraphy, intended to be decoded by machine (Radioteletype and digital modes)
C Facsimile (Still images)
D Telemetry or Telecommand (Remote control or data collection)
E Telephony (voice or music intended to be listened to by a human)
F Video (television signals)
W Combination of any of the above
X None of the above

Details of information
A Two-condition code, elements vary in quantity and duration
B Two-condition code, elements fixed in quantity and duration
C Two-condition code, elements fixed in quantity and duration, error-correction included
D Four-condition code, one condition per "signal element"
E Multi-condition code, one condition per "signal element"
F Multi-condition code, one character represented by one or more conditions
G Monophonic broadcast-quality sound
H Stereophonic or quadraphonic broadcast-quality sound
J Commercial-quality sound (non-broadcast)
K Commercial-quality sound—frequency inversion and-or "band-splitting" employed
L Commercial-quality sound, independent FM signals, such as pilot tones, used to control the demodulated signal
M Greyscale images or video
N Full-color images or video
W Combination of two or more of the above
X None of the above

Multiplexing
N None used
C Code-division (excluding spread spectrum)
F Frequency-division
T Time-division
W Combination of Frequency-division and Time-division
X None of the above

Common and important examples

N0N
Continuous, unmodulated carrier - as previously commonly used for radio direction finding (RDF) in marine and aeronautical navigation.
A1A
Signalling by keying the carrier directly (aka CW or OOK) - as currently used in amateur radio. This is often but not necessarily Morse code.
A2A
Signalling by keying a tone modulated onto a carrier so that it can easily be heard using an ordinary AM receiver - as previously used for station idents of some RDF transmissions. This is usually but not exclusively Morse code. (An example of modulated continuous wave)
A3E
AM speech communication - as used for aeronautical VHF communications
F3E
FM speech communication - as used for marine and many other VHF communications
J3E
SSB speech communication - as used on HF bands by marine, aeronautical and amateur users
A3E or A3EG
Normal AM broadcast - as found on public LF and MF bands
F1B
FSK telegraphy, such as RTTY. [1]
F2D
Data transmission by frequency modulation of a radio frequency carrier with an audio frequency FSK subcarrier. Often called AFSK/FM.
F8E or F8EH
Normal FM stereo broadcast - as found on public VHF band, and as the audio component of broadcast television transmissions
G1B
PSK31 (BPSK31)
C3F or C3FN
Broadcast television video signals

Note that there is some overlap, so a signal might legitimately be described by two or more designators. In such cases, there is often a traditionally preferred designator.

untuk info bersama. dalam soalan RAE biasanya akan keluar.. ;-)
MHz
 
Posts: 11
Joined: Mon Dec 29, 2008 10:25 am
Credit in hand: 0.00

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby MHz » Sun Jan 04, 2009 9:59 am

BAGAIMANA UNTUK MENJADI OPERATOR RADIO AMATUR DI MALAYSIA

Sepuluh Perkara yang anda perlu tahu berkenaan Radio Amatur

Apakah itu Radio Amatur?
Radio Amatur atapun juga dikenali sebagai “Ham Radio” ialah hobi berkenaan membina, menguji-kaji dan berkomunikasi melalui radio.
Pengguna-pengguna Radio Amatur ini saling berhubung dengan rakan-rakan mereka seluruh dunia melalui beberapa set-set frekuensi radio yang telah ditetapkan.

Bilakah Radio Amatur bermula?
Sejarah Radio Amatur ini telah bermula semenjak perhubungan radio digunakan. Pada tahun 1912, Kongress Amerika Syarikat telah meluluskan undang-undang pertama bagi mengawal selia pemancaran radio di Amerika Syarikat. Bermula 1914, pengguna Radio Amatur telah mula berkomunikasi dan mengadakan satu system penghantaran mesej di antara mereka. Di Malaysia, radio amatur merupakan titik bermulanya perkhidmatan radio komersil.

Apakah yang boleh saya lakukan dengan Radio Amatur?
Tidak seperti teknologi perhubungan lain, Radio Amatur membolehkan anda berhubung dari mana-mana tempat, pada setiap masa! Pada waktu-waktu bencana, Radio Amatur amat berguna, terutamanya kepada agensi-agensi penyelamat. Pada ketika lain, anda juga kadang kala boleh bercakap dengan para angkasawan atau membalikkan isyarat dari bulan! Anda juga boleh menghantar fail ataupun gambar secara digital. Adakah hobi lain yang menyediakan sebegitu ciri sepertinya?

Saya sentiasa sibuk. Adakah saya masih boleh menikmati hobi ini?
Sudah tentu! Hobi ini tidak terikat kepada sesuatu masa, tempat dan pendapatan seseorang. Memandangkan ianya mudah dikendalikan, ramai yang sentiasa sibuk mendapati ianya seronok digunakan dan mengurangkan tekanan selepas seharian bekerja. Anda dan juga keluarga anda juga boleh menikmati dan mempelajari hobi ini.

Apakah perbelanjaan yang diperlukan bagi hobi ini?
Sebuah radio bersaiz telapak tangan yang baru mungkin sama harganya dengan satu TV 19 inci yang berkos rendah. Radio yang lebih besar adalah sama kosnya dengan satu komputer. Selain dari itu, bahan-bahan pembelajaran berkenaan Radio Amatur adalah berpatutan dan yuran peperiksaan bagi mendapatkan Sijil Perakuan juga adalah rendah. Secara alternatif, sekiranya anda cenderung untuk menguji-kaji, seperti kebanyakaan pengguna Radio Amatur atau “Ham Radio”, anda boleh membuat unit “Ham Radio” anda sendiri.


Siapa yang boleh membantu saya?
Kelab-kelab Radio Amatur terdapat di seluruh Malaysia dan bersedia untuk membantu anda. Ada di antara kelab-kelab tersebut mempunyai halaman web yang mengandungi maklumat mengenai hobi tersebut. Salah satu contoh adalah halaman web Persatuan Pemancar Radio Amatur Malaysia (Malaysian Amateur Radio Transmitters Society’s “MARTS”)

Bagaimana saya boleh menjadi seorang operator Radio Amatur?
Hanya mereka yang telah diperakukan boleh mengendalikan sesuatu alat Radio Amatur. Bagi mendapatkan Sijil Perakuan, anda haruslah warganegara Malaysia berusia 14 tahun ke atas dan lulus ujian-ujian berikut:
§ Ujian Teori Radio dan Kefahaman Peraturan Radio bagi Sijil Perakuan Kelas B; atau
§ Ujian Kod Morse dan ujian-ujian teori dan radio di atas bagi Sijil Perakuan Kelas A.

Siapakah yang mengeluarkan Sijil Perakuan itu?
Sijil Perakuan tersebut dikeluarkan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia kepada mereka-mereka yang telah lulus ujian yang diadakan.

Adakah saya perlu membayar yuran?
Ya, Sijil Perakuan tersebut haruslah diperbaharui setiap tahun. Yuran tahunan bagi Sijil Perakuan Kelas A adalah sebanyak RM36 dan bagi Sijil Perakuan Kelas B, yurannya adalah RM24 setahun.


Apakah yang boleh saya pelajari sebagai permulaan?
Anda boleh memulakan pelajaran anda dengan mempelajari fonetiks abjad yang digunakan oleh pengguna-pengguna Radio Amatur di seluruh dunia!
Abjad yang Hendak dihantar Kod yang digunakan Cara sebutan

A
Alfa AL FAH

B
Bravo
BRAH VO

C
Charlie
CHAR LEE or SHAR LEE

D
Delta
DELL TA

E
Echo
ECK OH

F
Foxtrot
FOKS TROT

G
Golf
GOLF

H
Hotel
HOH TEL

I
India
IN DEE AH

J
Juliett
JEW LEE ETT

K
Kilo
KEY LOH

L
Lima
LEE MAH

M
Mike
MIKE

N
November
NO VEM BER

O
Oscar
OSS CAH

P
Papa
PAH PAH

Q
Qubec
KEH BECK

R
Romeo
ROW ME OH

S
Sierra
SEE AIR RAH

T
Tango
TANG GO

U
Uniform
YOU NEE FORM or OOO NEE FORM

V
Victor
VIK TAH

W
Whiskey
WISS KEY

X
X-ray
ECKS RAY

Y
Yankee
YANG KEY

Z
Zulu
ZOO LOO

73 bermaksud Salam Mesra – Apabila Operator Radio Amatur selesai berintraksi melalui radio, Operator lelaki akan menyebut 73 kepada Operator lelaki melalui peranti dengan suara atau menggunakan kod morse.

88 bermaksud Ciuman Mesra – Hanya untuk Operator Wanita sahaja.
MHz
 
Posts: 11
Joined: Mon Dec 29, 2008 10:25 am
Credit in hand: 0.00

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby Stormm » Sun Jan 04, 2009 1:37 pm

Radio Amatur atapun juga dikenali sebagai “Ham Radio” ialah hobi berkenaan membina, menguji-kaji dan berkomunikasi melalui radio.
Pengguna-pengguna Radio Amatur ini saling berhubung dengan rakan-rakan mereka seluruh dunia melalui beberapa set-set frekuensi radio yang telah ditetapkan.

Info yg saudara berikan sangat jelas..well done..... :thumbup1:
''Kai Zen'' Change for the Better
http://www.kfwdc.com.my/gal/bs05.htm
User avatar
Stormm
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4264
Joined: Mon Nov 10, 2008 2:15 pm
Credit in hand: 0.19

baru nak erjinak-jinak

Postby selunsungC » Sun Jan 04, 2009 3:50 pm

CQ...CQ memang minat nak jon kelab radio ni, sekarang ni pun dah ada yeasu vx170 tapi belum pandai nak setting pun...mana lebih bagus sebenarnya daftar ke kelab komeresil ke atau kelab radio amatur. Tu hari ada tanya kat TIWUNG bayarannya rm265, lepastu tgk BRAC punya website mcm lebih murah.... tolong la terangkan kalau ada rakan yg terbaca..kalau ikut kelab komersil, boleh tak on air nak sembang dengan mana-mana rakan2 di jalur :
selunsungC
 
Posts: 1
Joined: Sun Jan 04, 2009 3:22 pm
Credit in hand: 0.00

Re: baru nak erjinak-jinak

Postby Stormm » Sun Jan 04, 2009 4:05 pm

selunsungC wrote:CQ...CQ memang minat nak jon kelab radio ni, sekarang ni pun dah ada yeasu vx170 tapi belum pandai nak setting pun...mana lebih bagus sebenarnya daftar ke kelab komeresil ke atau kelab radio amatur. Tu hari ada tanya kat TIWUNG bayarannya rm265, lepastu tgk BRAC punya website mcm lebih murah.... tolong la terangkan kalau ada rakan yg terbaca..kalau ikut kelab komersil, boleh tak on air nak sembang dengan mana-mana rakan2 di jalur :

Smua pun ok juga..tp kebanyakan orang mau join yg berlesen punya....mcm 9W6JA.....sbb seluruh sabah pun dapat..lg pun fees dia berpatutan...
....apa2 hal,boleh rujuk dengan Mr.Mhz.... :thumbup1:
''Kai Zen'' Change for the Better
http://www.kfwdc.com.my/gal/bs05.htm
User avatar
Stormm
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4264
Joined: Mon Nov 10, 2008 2:15 pm
Credit in hand: 0.19

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby ISQTech » Mon Jan 05, 2009 12:17 pm

OFFER!!

Mobile Yaesu FT1802 VHF @ RM680 (COD Area KK)

http://isqtech.blogspot.com/
ISQTech
 
Posts: 3
Joined: Mon Dec 29, 2008 10:07 am
Credit in hand: 0.00

Re: baru nak erjinak-jinak

Postby MHz » Mon Jan 05, 2009 7:06 pm

selunsungC wrote:CQ...CQ memang minat nak jon kelab radio ni, sekarang ni pun dah ada yeasu vx170 tapi belum pandai nak setting pun...mana lebih bagus sebenarnya daftar ke kelab komeresil ke atau kelab radio amatur. Tu hari ada tanya kat TIWUNG bayarannya rm265, lepastu tgk BRAC punya website mcm lebih murah.... tolong la terangkan kalau ada rakan yg terbaca..kalau ikut kelab komersil, boleh tak on air nak sembang dengan mana-mana rakan2 di jalur :


ok mcm ni...

apa yang penting sekarang ialah mendapatkan dahulu lesen B / lulus ujian RAE jika mahu bersembang / QSO dengan rakan2 HAM dalam jalur HAM 144-148 MHz. join kelab radio amatur tidak membolehkan saudara selunsungC untuk terus "on air" melainkan mendapat lesen B dahulu. cuma kelebihannya, anda mungkin dpt ramai kenalan/ boleh belajar berkaitan ham/ ataupun boleh on air daripada club house persatuan / on air masa persatuan mengadakan DXing atau aktiviti luaran (penggunaan callsign persatuan di benarkan selagi di dalam pengawasan pemegang lesen sah). kelebihan persatuan radio amatur adalah ianya murah berbanding komersil dan sebagai "naungan" pemegang lesen jika terdapat sebarang aktiviti berkaitan ham radio dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (cth: program kempen anti kutu sampah DBKK, program on air bersama angkasawan, program ICT sabah... dlll)

tapi klu saudara mempunyai fulus lebih, tidak salah untuk join komersil. mungkin anda boleh belajar untuk QSO di dalam komersil, TETAPI hanya boleh transmit di dalam jalur Komersil (luar jalur HAM), (bergantung kepada kebenaran pemilik komersil lain). anda di LARANG On Air di jalur HAM menggunakan Callsign komersil.

Persatuan amatur radio di sabah:

Sabah Amateur Radio Soceity (SARS)
*yuran tahunan RM15 Setahun (kurang maklumat mengenai aktiviti kelab ini)

Borneo Amateur Radio Club (BARC)
*yuran tahunan RM60 setahun (juga aktif dalam menjalankan aktiviti)

Kinabalu Amateur Radio Transmitting Soceity (KARTS)
*yuran RM120 setahun (antara persatuan yang aktif mengadakan aktiviti/outing di sabah)

kelab komersil:
Tiwung Com
TARTS
RANAU (RA/RO)
4X4
X-RAY
*maaf saya tidak dapat memberi sebarang info/maklumat mengenai kelan komersil

-pada pendapat saya, join persatuan bukan bergantung kpd yurannya, tak kira mahal atau murah... tetapi bergantung kepada "kualiti" dan kepuasan hati kita sendiri terhadap sesebuah persatuan. :grin:
MHz
 
Posts: 11
Joined: Mon Dec 29, 2008 10:25 am
Credit in hand: 0.00

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby romeo_alfa_52 » Mon Jan 05, 2009 9:17 pm

romeo alfa 52, qrz, qrz...cq...cq...sa uda masuk ni radio amatur di ranau... RARC(ranau amatur radio club). memang di sini ada dua group yang aktif RA dan RO. kalu mau join bole cuba-cuba. satu hobi yang menarik... romeo alfa 52 tu id saya. so still new in this club. x tlalu brula uda 1 bln lbh...untuk info yang byk boleh cr ja guna search engine... taip ja radio amatur semua kuar tu... memang dpt ramai kwn... so, anda bila lagi... o yaa... ada satu lagi radio yang komersil iaitu TanghoEcho di tuaran/ tamparuli kalu tidak silap...

info:
RA - Pendaftaran rm150, yuran tahunan -rm60 ja
RO- Pendaftaran rm360, yuran tahunan -rm250 ja

beza - kekuatan repeater/jaringan
RA - ranau area
RO - half of sabah

p/s: kalau silap info, yang tau... kaci btl kio... :slaugh: :lol2: :lol2:
romeo_alfa_52
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 02, 2009 11:41 am
Credit in hand: 0.00

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby romeo_alfa_52 » Mon Jan 05, 2009 9:35 pm

saya guna handy icom model ic-v899. sa beli dari kawan. masalahnya, tu manual pengguna tiada, so susah mo seting. siapa yg blh tolng klu ada tu manual kc share sama sa...
plz.... :alright:

p/s: tulg-mnlg amln mulia... :thumbup1:
romeo_alfa_52
 
Posts: 6
Joined: Fri Jan 02, 2009 11:41 am
Credit in hand: 0.00

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby MHz » Mon Jan 05, 2009 10:05 pm

romeo_alfa_52 wrote:romeo alfa 52, qrz, qrz...cq...cq...sa uda masuk ni radio amatur di ranau... RARC(ranau amatur radio club). memang di sini ada dua group yang aktif RA dan RO. kalu mau join bole cuba-cuba. satu hobi yang menarik... romeo alfa 52 tu id saya. so still new in this club. x tlalu brula uda 1 bln lbh...untuk info yang byk boleh cr ja guna search engine... taip ja radio amatur semua kuar tu... memang dpt ramai kwn... so, anda bila lagi... o yaa... ada satu lagi radio yang komersil iaitu TanghoEcho di tuaran/ tamparuli kalu tidak silap...

info:
RA - Pendaftaran rm150, yuran tahunan -rm60 ja
RO- Pendaftaran rm360, yuran tahunan -rm250 ja

beza - kekuatan repeater/jaringan
RA - ranau area
RO - half of sabah

p/s: kalau silap info, yang tau... kaci btl kio... :slaugh: :lol2: :lol2:


wahh.. nampaknya ada "club" komersil baru lagi dari ranau... :grin: salam contact perdana

romeo_alfa_52 wrote:saya guna handy icom model ic-v899. sa beli dari kawan. masalahnya, tu manual pengguna tiada, so susah mo seting. siapa yg blh tolng klu ada tu manual kc share sama sa...
plz.... :alright:

p/s: tulg-mnlg amln mulia... :thumbup1:


yg ni saya pun x dpt tolong.. pening cari model tu, rupanya icom china icv899.. ermm klu produk china, biasanya mmg x ada manual book.. cuba tanya kawan lain.. mungkin bro stormm boleh bantu / beri sikit info ;-)
MHz
 
Posts: 11
Joined: Mon Dec 29, 2008 10:25 am
Credit in hand: 0.00

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby 9W6_CEC » Tue Jan 06, 2009 9:14 pm

Contact Perdana semua. Saya ingin bertanya sepa2 yang tau dgn sepa saya harus ctt jika ingin memperbaharui keahlian di TARTS. Saya sudh lama tidak ke ber QSO di jalur, jadi lost ctt sudah. Kau ada kawan2 yg member TARTS/Tiwung atau di kg atas, mo juga saya berkenalan. :clap2:
9W6_CEC
 
Posts: 4
Joined: Tue Jan 06, 2009 8:57 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Siapa ada Join Radio Amatur Sabah....

Postby Stormm » Tue Jan 06, 2009 9:23 pm

9W6_CEC wrote:Contact Perdana semua. Saya ingin bertanya sepa2 yang tau dgn sepa saya harus ctt jika ingin memperbaharui keahlian di TARTS. Saya sudh lama tidak ke ber QSO di jalur, jadi lost ctt sudah. Kau ada kawan2 yg member TARTS/Tiwung atau di kg atas, mo juga saya berkenalan. :clap2:

Salam contact perdana kepada saudara juga....saya pun member,tp di TIWUNG n 4X4 keningau juga....pasal pertanyaan saudara...anda mgk boleh contact member kita ni di no...0138730555 Mr Atun..9W6AB.Mungkin dia boleh memberi panduan atau maklumat....adakah anda..QSL...
''Kai Zen'' Change for the Better
http://www.kfwdc.com.my/gal/bs05.htm
User avatar
Stormm
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4264
Joined: Mon Nov 10, 2008 2:15 pm
Credit in hand: 0.19

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Gadgets, Electronics & Handphones

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.