Pemborong Barang-Barang Runcit

Mencari rakan kongsi? Ada idea perniagaan? Kongsi pengalaman, inspirasi dan kepakaran anda untuk menjadi usahawan berjaya.

Moderator: Moderators

Forum rules
This forum is strictly for discussing issues related to entrepreneurship only. You may post ads here but only genuine ones related to entrepreneurship are allowed. Ads containing affiliate links WILL BE REMOVED. READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations. FORUM INI BUKAN TEMPAT UNTUK MENCARI DOWNLINE ATAU MENGIKLAN PELUANG PERNIAGAAN TANPA BERKONGSI MAKLUMAT SECARA TERBUKA.

Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby alexshanne1 » Wed Mar 04, 2009 6:17 pm

Hello semua,

Saya ambil inisiatif ini untuk tanya pendapat usahawan semua berkenaan dengan prospek perniagaan Pemborong Barang Runcit. Setahu saya, modal diperlukan agak besar juga begitu juga dengan persaingan sedia ada, akan tetapi potensi bisnes ini semakin baik kerana populasi penduduk semakin bertambah (pasaran semakin besar), jenis-jenis produk pun bertambah dan ada juga pengilang yang sanggup beri kredit. Mengenai Strategi perniagaan...pendapat saya ialah fokus pada produk popular dahulu seperti mi segera dan air mineral dan build distribution channel seperti supply kepada peruncit-peruncit kampung dan eventually cross sell produk2 yg ada profit margin tinggi seperti lotion, berus gigi dan selipar. Apa pandangan anda? ......TQ :grin:
----------------------------------------------------

Banking On Internet Wealth
http://www.moneytrilogy.com

Panduan Sistem Perniagaan Internet
http://www.moneytrilogy.com/rahsiaperniagaandigital
alexshanne1
 
Posts: 20
Joined: Wed Mar 04, 2009 5:09 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby pulpa2 » Thu Mar 05, 2009 9:04 am

20 tahun lalu..sia sama beliau saya ada buat ni..pakai van..ambil barang dari KK..kemudian antar pigi kedai runcit di kampung..

ada satu peluang kalau tuan minat...

membekal barangan runcit ke restoran2 di seluruh KK...

cuba bayangkan berapa bilangan restoran di KK..dan berapa banyak bahan runcit yang diguna dalam sejari..beras, tepung, gula dsb...

hehehe hanya cadangan..kalau minat bole jumpa2 :eek:
Sabomec e-magazine(sabah online automobile magazine)
http://sabomec.blogspot.com

Mari tanam tongkat ali
http://euroycoma.blogspot.com/
I Love Smallcar
http://www.smallcarlife.com
Sabah Autombile Club
http://www.sabomec.net
pulpa2
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 257
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:49 pm
Credit in hand: 1.26

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby alexshanne1 » Thu Mar 05, 2009 1:04 pm

pulpa2 wrote:20 tahun lalu..sia sama beliau saya ada buat ni..pakai van..ambil barang dari KK..kemudian antar pigi kedai runcit di kampung..

ada satu peluang kalau tuan minat...

membekal barangan runcit ke restoran2 di seluruh KK...

cuba bayangkan berapa bilangan restoran di KK..dan berapa banyak bahan runcit yang diguna dalam sejari..beras, tepung, gula dsb...

hehehe hanya cadangan..kalau minat bole jumpa2 :eek:


Thanks bos! Betul juga peluang ini masih banyak....Nampaknya bos pernah buat bisnes ini kan.....Boleh tanya itu kos overhead tinggi kah? Minyak van, pemandu van, salesman, stok, etc.....Oh ya, email saya ialah alexshanne1@gmail.com. Boleh bagi your email? TQ :grin:
----------------------------------------------------

Banking On Internet Wealth
http://www.moneytrilogy.com

Panduan Sistem Perniagaan Internet
http://www.moneytrilogy.com/rahsiaperniagaandigital
alexshanne1
 
Posts: 20
Joined: Wed Mar 04, 2009 5:09 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby SG-1 » Wed Mar 11, 2009 12:55 pm

Kalau minat mau niaga borong..sa bleh bagi peluang..keuntungan runcit 100%..percayala..bukan tipu2..
SG-1
 
Posts: 39
Joined: Wed Mar 11, 2009 12:13 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby alexshanne1 » Wed Mar 11, 2009 1:39 pm

SG-1 wrote:Kalau minat mau niaga borong..sa bleh bagi peluang..keuntungan runcit 100%..percayala..bukan tipu2..


Hi S-G1, kalau sudi, boleh bertanya apa idea bisnes yg boleh mendapat 100% profit???....TQ :grin:
----------------------------------------------------

Banking On Internet Wealth
http://www.moneytrilogy.com

Panduan Sistem Perniagaan Internet
http://www.moneytrilogy.com/rahsiaperniagaandigital
alexshanne1
 
Posts: 20
Joined: Wed Mar 04, 2009 5:09 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby SG-1 » Wed Mar 11, 2009 1:58 pm

Hi to u too alex..

Produk kita kebanyakannya kopi herba..tapi kita ada juga shampoo, shower gel, botanik drink, balm..dan akan bertambah..
kita jual harga borong..contohnya Kopi Cekur..1 kotak (20 Sachets) harga ahli borong RM12.00..selling price RM24.00..so 100% untung kan..
kita juga ada bagi insentif pada agen borong yang komited..macam2 insentif..kenapa kita boleh bagi untung 100%..kita ladang dan kilang sendiri..
produk belum ada di sabah lagi..kita baru nak start market..trust me..ni bukan auta tapi fakta
SG-1
 
Posts: 39
Joined: Wed Mar 11, 2009 12:13 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby Einjahr » Wed Mar 11, 2009 2:01 pm

tumpang tanya, jadi mo beli stock barangan terus dari pengeluar ba kan? my family sendiri ada bisness jual kuih... perlu ada mcm2 ingredient tapi selalunya perlu pigi KK pasar sana beli...

Tin2 Tuna in water
Bawang2
daun pandan
Gula
tepung jagung

etc etc
National Socialist Democratic Movement of North Borneo
User avatar
Einjahr
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 989
Joined: Wed Jun 25, 2008 4:10 pm
Credit in hand: 42.54

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby SG-1 » Wed Mar 11, 2009 2:05 pm

Hi enjahr..

Dalam tempoh terdekat ni..kita akan buka warehouse..sekarang kita tengah cari tempat yg strategik..
Actually kmpeni kita baru jak masuk sabah..di kl tengah panas sekarang..
i'm the one who responsible to handle sabah and sarawak market..
SG-1
 
Posts: 39
Joined: Wed Mar 11, 2009 12:13 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby Einjahr » Wed Mar 11, 2009 2:11 pm

SG-1 wrote:Hi enjahr..

Dalam tempoh terdekat ni..kita akan buka warehouse..sekarang kita tengah cari tempat yg strategik..
Actually kmpeni kita baru jak masuk sabah..di kl tengah panas sekarang..
i'm the one who responsible to handle sabah and sarawak market..


ya bagus idea ni, tapi harga kena berpatutan la, tetau la apa planning strategy dalam plan business ni. Tapi youre dealing with businesses , so biasa la bisness-bisness ni mmglah fussy kan? tapi asal kepentingan bersama dpt dijaga sy rasa ok...

Door to door delivery is it?
National Socialist Democratic Movement of North Borneo
User avatar
Einjahr
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 989
Joined: Wed Jun 25, 2008 4:10 pm
Credit in hand: 42.54

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby SG-1 » Wed Mar 11, 2009 2:17 pm

Kepentingan bersama amat dititikberatkan..
Door to door delivery...it's up to u..u bleh guna ianya sebagai u punya strategy..lagi bagus..
di samping kit offer orang jad agenborong..kit abuka juga peluang tuk orang jadi mini centre..modal hanya Rm6k plus..
tapi kita akan bagi produk bernilai RM13k..
SG-1
 
Posts: 39
Joined: Wed Mar 11, 2009 12:13 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Pemborong Barang-Barang Runcit

Postby alexshanne1 » Wed Mar 11, 2009 6:22 pm

Hi Sg-1,


Thanks for the info. Semoga berjaya dgn bisnes anda. :grin:
----------------------------------------------------

Banking On Internet Wealth
http://www.moneytrilogy.com

Panduan Sistem Perniagaan Internet
http://www.moneytrilogy.com/rahsiaperniagaandigital
alexshanne1
 
Posts: 20
Joined: Wed Mar 04, 2009 5:09 pm
Credit in hand: 0.00


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Entrepreneurship

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 7 users online :: 0 registered, 0 hidden and 7 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.