Potensi bisnes jual reload handphone

Mencari rakan kongsi? Ada idea perniagaan? Kongsi pengalaman, inspirasi dan kepakaran anda untuk menjadi usahawan berjaya.

Moderator: Moderators

Forum rules
This forum is strictly for discussing issues related to entrepreneurship only. You may post ads here but only genuine ones related to entrepreneurship are allowed. Ads containing affiliate links WILL BE REMOVED. READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations. FORUM INI BUKAN TEMPAT UNTUK MENCARI DOWNLINE ATAU MENGIKLAN PELUANG PERNIAGAAN TANPA BERKONGSI MAKLUMAT SECARA TERBUKA.

Potensi bisnes jual reload handphone

Postby Guntur » Sun Jun 29, 2008 5:43 pm

Bagi pendapat kamu apakah ciri-ciri yang perlu ada pada satu bisnes menjual reload handphone untuk berjaya? Siapa yang ada kedai jual reload di sini sila kongsi-kongsi pengalaman kamu ;-)
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Advertisement

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby bushido » Sun Jul 13, 2008 7:27 pm

aku pun nak tau juga ni. bah apa lagi kongsi-kongsilah
User avatar
bushido
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2459
Joined: Thu Nov 02, 2006 3:35 pm
Credit in hand: 0.00
Location: Kudat - KL

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby mobilemoney » Sun Jul 13, 2008 9:54 pm

kalau dpt peluang jual... jgn lepaskan
potensi memang tinggi (hampir setiap org bah guna hp reload)
cumanya... persaingan pun tinggi juga (cuba tingguk sekeliling brapa byk kedai reload... kan kan kan) :lol2:

sia pernah cuba jual (kira side-income la) tapi yg jenis tidak simpan stok (order dr internet)
bole tahan juga cumanya... org endak brapa biasa bah bila kita bagi pin reload main tulis atas kertas
(biasanya diaorg beli dikedai, samada minta tokei kedai reloadkan atau dpt kad)

skrg ni... masi lagi jual reload tapi tukar strategi sikit
order dr hp (sms)... kira mobile sikit la, tidak terikat dgn internet
orang panggil "anyone, anytime, anywhere"

tapi secara peribadi... MEMANG untung kalau dpt jual reload (jika berpeluang la)
pasal... ada tokei kedai reload tu, hampir tiap hari dia bank-in ke pembekal utk tambah
kad reload dia (yg jenis simpan stok la ni)

:lol2: tapi ada juga yg jual lebih2... ni jenis yg tiada saingan (n susah mau dpt bekalan la ni)

2 sent jeee
UMS go Cashless Campus - guna sistem MobileMoney.
MMATM dlm handphone anda (reload, bayar; bil semasa, ansuran rumah/kereta, dll) tanpa perlu internet!
TQ. MobileMoney Agensi Borneo. [ www.dncgroup.net ]
mobilemoney
 
Posts: 19
Joined: Sun Jul 13, 2008 9:40 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kota kinabalu

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby dieselmy » Tue Jul 15, 2008 9:23 am

berapa banyak modal yg diperlukan utk buat bisnes ini?
dieselmy
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 107
Joined: Sun Jul 13, 2008 5:12 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby mobilemoney » Tue Jul 15, 2008 9:44 am

dieselmy wrote:berapa banyak modal yg diperlukan utk buat bisnes ini?


"modal" sekali ja (utk pendaftaran sistem = cuma RM110)... psst... sy bagi balik RM10.50 utk test sistem beli reload

modal pusingan tiada had (RM5 ke atas... ) bergantung pd berapa kerap org mau beli reload dgn kamu... :lol2:
sebabnya, tidak perlu simpan stok (sebab stok tu sistem yg simpan) order ja... dia hantar la tu (dlm bentuk sms)

TQ
UMS go Cashless Campus - guna sistem MobileMoney.
MMATM dlm handphone anda (reload, bayar; bil semasa, ansuran rumah/kereta, dll) tanpa perlu internet!
TQ. MobileMoney Agensi Borneo. [ www.dncgroup.net ]
mobilemoney
 
Posts: 19
Joined: Sun Jul 13, 2008 9:40 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kota kinabalu

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby Guntur » Tue Jul 15, 2008 11:45 am

Ada kawan sia bilang boleh buat business sampingan berkaitan dengan HP ni seperti jual ringtones, wallpaper. video (bukan 18sx hehe). Sebab kalau itu modalnya cuma line Internet.. Sebab kebanyakan orang jual hp dan reload saja tapi kalau di daerah kecil yang jual sampingan tu kurang. Di KK mungkin belambak sudah.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby mobilemoney » Tue Jul 15, 2008 12:03 pm

Guntur wrote:Ada kawan sia bilang boleh buat business sampingan berkaitan dengan HP ni seperti jual ringtones, wallpaper. video (bukan 18sx hehe). Sebab kalau itu modalnya cuma line Internet.. Sebab kebanyakan orang jual hp dan reload saja tapi kalau di daerah kecil yang jual sampingan tu kurang. Di KK mungkin belambak sudah.


iya... betul tu, d kk ni byk betul yg jual ringtones, wallpaper dll. kalau tu reload kad... lagi la byk, siap ada mesin beli sendiri lagi, cuba round tu centerpoint... kedai jual kain pun jual reload juga... :slaugh:

cuma yg sia punya ni... kalau mau cari itu ringtones atau wallpaper ka... tiada laa
TAPI kalau mau bayar tu bil2 semasa (astro, letrik, air, telefon) atau mau kirim/terima duit dr/ke bank atau topup itu indo punya tel ka dll ... :lol2: bole no problem...

:clap2: ... kira ada 2 sudah business sampingan...kan?
1. reload
2. "mini pos" bergerak... service bayar bil2 dll

sebelum ni memang sia perlu guna internet tapi lepas sia jumpa yg baru ni... endak payah sudah tu internet
psst... byk lagi sebetulnya biz sampingan dr sistem ni tapi... nantilah dulu (keluar tajuk pulak...)
nanti sia buka tajuk baru...
UMS go Cashless Campus - guna sistem MobileMoney.
MMATM dlm handphone anda (reload, bayar; bil semasa, ansuran rumah/kereta, dll) tanpa perlu internet!
TQ. MobileMoney Agensi Borneo. [ www.dncgroup.net ]
mobilemoney
 
Posts: 19
Joined: Sun Jul 13, 2008 9:40 pm
Credit in hand: 0.00
Location: kota kinabalu

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby Guntur » Tue Jul 15, 2008 12:16 pm

Ya kan betul juga tu. Boleh kita buat perkhidmatan bayar bil, Astro, beli tiket Air Asia... Tapi keluar tajuk sudah nanti kalau bincang sini. Baik buka tajuk baru untuk business sampingan itu. Disini kita concentrate pasal potensi bisnes jual reload handphone saja.
User avatar
Guntur
Site Admin
Site Admin
 
Posts: 7035
Joined: Sat Aug 14, 2004 1:24 am
Credit in hand: 247.23
Bank: 10,270.52

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby strange » Thu Oct 16, 2008 7:22 pm

aku pun pena cuba ni masa dlu cuti tgu sambung studi...mmg memberangsangkan lah demand nya..sbb ni produk ari2 org perlu guna...makin ari pla makin ramai yg guna hp...budak2 kecik pun bhp suda skg...tue la biar pun byk saingan kedai2 hp ni mcm cendawan ja tumbuh...makin ari makin byk...
strange
 
Posts: 95
Joined: Mon Oct 13, 2008 4:50 pm
Credit in hand: 0.59
Location: sandakan<=>Labuan

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby Nadzri Ahmad » Fri Oct 17, 2008 4:32 pm

Kekawan Semua,

Reload HP boleh dibuat secara online sekarang ini..Cuma pakai sms saja sudah boleh reload orang.Kalau korang berminat, saya boleh kenalkan cara caranya termasuklah membina website percuma untuk tujuan promosi.
Tak payahlah ke kedai lagi untuk reload selepas ini.Boleh hubungi saya di email gurib_68@yahoo.com.my(jomo sama tulin!!!)....

Nadzri
Nadzri Ahmad
 
Posts: 6
Joined: Fri Oct 17, 2008 4:16 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby Allker » Sun Feb 20, 2011 3:21 am

sia pun tgh2 berminat ni dan tgh2 mencari2 peluang..ada sesiapa yg boleh bagitau secara kasar future dia atau profit yg boleh diperolehi...
tutti fratelli-All man are brothers
User avatar
Allker
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5181
Joined: Wed Apr 09, 2008 8:26 pm
Credit in hand: 47.09
Bank: 10,513.01
Location: Kota Marudu-KL

Re: Potensi bisnes jual reload handphone

Postby watcha06 » Mon Mar 28, 2011 12:20 am

Allker wrote:sia pun tgh2 berminat ni dan tgh2 mencari2 peluang..ada sesiapa yg boleh bagitau secara kasar future dia atau profit yg boleh diperolehi...

Hai Mr Allker,
Ada 2 cara mau jual ni prepaid, satu cara besa mcm kita bili relod d kadai. maksud sia yg pakai kupon men gores2 lg. satu lg cara yg pling sia suka, pakai handphone ja. men sms be. tidak kira di mana kita berada, yg ptg ada line telepon, bisnes tatap jalan punya. Future utk bisnes jual prepaid ni mmg tersangat2 la besar. pasal apa sia ckp basar, pasal prepaid ni produk wajib beli. sesiapa ja yg ada hp, wajib beli ni prepaid kecuali yg pakai postpaid la (register pya). setiap tahun pengguna prepaid ni akan bertambah sb mkin ramai yg akan bili hp. ko tingu ja tu pondok telepon, sikit sdh urg guna. sy skg ni pun jual prepaid jg tp secara sampingan la. sia ikut yg pakai sms pya cara menjual. sa dpt margin keuntungan 1%-3% utk setiap prepaid yg sa jual. tdk la byk bha tp yg siok dia sy dpt bonus lain lg untuk jualan sia. bonus dia msuk tiap2 minggu lg tu..skg ni sy dpt lbih kurang rm50 setiap mggu suda. ada jg la bikin cover sa pya duit utk bili relod sendiri. yg siok dia lg, bukan sdh sia cr org utk jual relod tp org sdh cr sia sb sia saturang sj yg jual relod d tmpt karaja sia kn.. :lol2:
kalau ko berminat, ko bgtau ja sia..tp sia kc tau ko awal2 la, ini bisnes prepaid yg sia ikut ni jenis MLM (Multi Level Marketing), yg men cari2 org pya. itu kalau mau dpt untung basar la. kalau xda org di bawah pun, x rugi jg sb kita beli relod RM10 tu dgn hrga yg lbh murah, dlm rm9.90 - rm9.70. walaupun untung kecil tp sepa mau bg hrga mcm tu kalau d kadai kn. bha ko pikir2 la dulu kio.
watcha06
 
Posts: 18
Joined: Sat Mar 05, 2011 9:46 pm
Credit in hand: 31.22
Location: Tamparuli, Sabah


  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Entrepreneurship

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.