Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Mencari rakan kongsi? Ada idea perniagaan? Kongsi pengalaman, inspirasi dan kepakaran anda untuk menjadi usahawan berjaya.

Moderator: Moderators

Forum rules
This forum is strictly for discussing issues related to entrepreneurship only. You may post ads here but only genuine ones related to entrepreneurship are allowed. Ads containing affiliate links WILL BE REMOVED. READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations. FORUM INI BUKAN TEMPAT UNTUK MENCARI DOWNLINE ATAU MENGIKLAN PELUANG PERNIAGAAN TANPA BERKONGSI MAKLUMAT SECARA TERBUKA.

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby tingau » Mon Apr 16, 2012 5:31 pm

luna wrote:
zone_unique wrote:klu sikit2 jual mmg mahal la harga, tapi klu borong mimang jauh lagi murah tu.. sy ambil papar(bongawan) dan tambunan(kumawanan) :mrgreen: . ko pigi la sana, banyak tu talapia merah sana papar tu(KG Bongawan).. sy nda ambil talapia merah, nda dapat untung besar ba klu talapia merah :slaugh: ... :mrgreen:

:mad2: patutlah murah, jauh gia lokasi ko tampat ambil ni...kami punya di KK area jadi memang rm7.5-8 satu kilo lah....sia tida minat ni ikan-ikan ni....susah jaga :mad2: Sayur pun murah ooo di papar :hmmm:

sayur...pasal ikan bah ni.... :slaugh:
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27938
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,578.98
Bank: 174,090.50
Location: Sabah

Advertisement

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby zone_unique » Mon Apr 16, 2012 10:00 pm

luna wrote:
zone_unique wrote:klu sikit2 jual mmg mahal la harga, tapi klu borong mimang jauh lagi murah tu.. sy ambil papar(bongawan) dan tambunan(kumawanan) :mrgreen: . ko pigi la sana, banyak tu talapia merah sana papar tu(KG Bongawan).. sy nda ambil talapia merah, nda dapat untung besar ba klu talapia merah :slaugh: ... :mrgreen:

:mad2: patutlah murah, jauh gia lokasi ko tampat ambil ni...kami punya di KK area jadi memang rm7.5-8 satu kilo lah....sia tida minat ni ikan-ikan ni....susah jaga :mad2: Sayur pun murah ooo di papar :hmmm:

mahal jua sayur sana papar tu, sana tambunan n ranau yang murah tu :mrgreen:
bagi sy, lagi susa jaga sayur dari jaga ikan oo.. kira murah suda tu ko dapat harga ikan kalau ko ambil sikit2 ja.. klu borong, kira mahal tu... rugi oo :mrgreen:
ImageImage
sampolna wrote:Yes bro u r rght :mrgreen:
User avatar
zone_unique
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 33550
Joined: Wed Apr 15, 2009 1:43 pm
Credit in hand: 108.08
Bank: 165,406.68

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby zone_unique » Mon Apr 16, 2012 10:01 pm

tingau wrote:
luna wrote:
zone_unique wrote:klu sikit2 jual mmg mahal la harga, tapi klu borong mimang jauh lagi murah tu.. sy ambil papar(bongawan) dan tambunan(kumawanan) :mrgreen: . ko pigi la sana, banyak tu talapia merah sana papar tu(KG Bongawan).. sy nda ambil talapia merah, nda dapat untung besar ba klu talapia merah :slaugh: ... :mrgreen:

:mad2: patutlah murah, jauh gia lokasi ko tampat ambil ni...kami punya di KK area jadi memang rm7.5-8 satu kilo lah....sia tida minat ni ikan-ikan ni....susah jaga :mad2: Sayur pun murah ooo di papar :hmmm:

sayur...pasal ikan bah ni.... :slaugh:

misti jan di lupa tu kepentingan sayur... nda buli makan ikan ja hari2.. ko nda takut kaitu amaran si simpod tu?? :hmmm:
ImageImage
sampolna wrote:Yes bro u r rght :mrgreen:
User avatar
zone_unique
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 33550
Joined: Wed Apr 15, 2009 1:43 pm
Credit in hand: 108.08
Bank: 165,406.68

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby BosouTurongou » Tue Apr 17, 2012 6:10 pm

sya jual RM6 sekilo...minimum order 100 kg... :mrgreen:
Buli Runding bah..!!!
User avatar
BosouTurongou
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 12409
Joined: Wed Aug 27, 2008 12:18 pm
Credit in hand: -76.84
Bank: 192,400.59
Location: Sini-sini Bah Sya ni..

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby zone_unique » Tue Apr 17, 2012 9:46 pm

BosouTurongou wrote:sya jual RM6 sekilo...minimum order 100 kg... :mrgreen:

apaini?? :hmmm: takut2 ko punya produk lain2 oo :hmmm:
ImageImage
sampolna wrote:Yes bro u r rght :mrgreen:
User avatar
zone_unique
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 33550
Joined: Wed Apr 15, 2009 1:43 pm
Credit in hand: 108.08
Bank: 165,406.68

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby Herojuta » Fri Apr 20, 2012 11:15 am

tampatanbahh wrote:Berapa berat itu ikan bos..? Sama d mana ko punya lokasi..?

Sia di penampang buss. Di kampung nosoob .Saya bukan piara dalam kolam tanah atau simen... sia piara guna politank dan guna filteration sistem. Ikan 100% makan pelet. Tapi sekarang ikan sa yg 300-500gram teda suda. Sudah kana beli oleh tu restoran2 sana donggongon sama sana penampang baru. Yang tinggal umur 2 bulan dan 1 bulan sija.

Update:- Harga tu sa kasi jual ikut harga terbaru Fama saja sama durang sebab dorg lg experience beli ikan. - http://sdvi.fama.net.my/ireport/hargase ... a182501376
User avatar
Herojuta
 
Posts: 20
Joined: Sat Apr 14, 2012 2:54 pm
Credit in hand: 33.82
Bank: 0.00
Location: Sabah

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby Herojuta » Fri Apr 20, 2012 11:17 am

BosouTurongou wrote:sya jual RM6 sekilo...minimum order 100 kg... :mrgreen:

On call ka buss? Manatau tiba2 ada oder basar. Ko piara kolam tanah ka? :mrgreen:
User avatar
Herojuta
 
Posts: 20
Joined: Sat Apr 14, 2012 2:54 pm
Credit in hand: 33.82
Bank: 0.00
Location: Sabah

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby Herojuta » Fri Apr 20, 2012 11:19 am

zone_unique wrote:mahal tu bos klu ko bilang harga ladang.... talapia merah murah siikit banding talapia hitam.. sedangkan sy pernah ambil talapia hitam baru ja rm 8/kg.. tu pun suda kana packing siap2 owh :mrgreen:


talapia yang hidup ka?
User avatar
Herojuta
 
Posts: 20
Joined: Sat Apr 14, 2012 2:54 pm
Credit in hand: 33.82
Bank: 0.00
Location: Sabah

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby Bukit_Padang_Roller » Fri Apr 20, 2012 11:21 am

bos herojuta...sy mau try baini piara ikan,tp sy mau tau la...sy ingat mau buat proposal utk minta sponsor dana starting...pa mcm?buli share2 tips ka :thumbup1:
ImageImageImageImage
User avatar
Bukit_Padang_Roller
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 31119
Joined: Sat Dec 20, 2008 8:35 pm
Credit in hand: 117.08
Bank: 36,017.31
Location: Dalam santut Mongolutan banyak hutan.

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby Herojuta » Fri Apr 20, 2012 11:24 am

Suffian wrote:Itu maksud tersurat sy seja baitu dats y sy suruh bersangka baik sebab kalau bg opinion direct mcm skema plak kan :lol2: so sy guna perumpamaan seja la :mrgreen: ini yang tersirat

Actually tu talapia yg diharvest akan diasingkan ikut bahagian. Bahagian reject, kecil dan besar.

So biasanya yang reject tu murah la dan yg besar serta berkualiti tinggi mahal.

Dats why ada perbezaan harga yang ketara.

Mo tengok kualiti ikan tu tgk insang, kulit dia kalau blusher2 byk mmg mahal ooo :lol2:


Iya buss, mesti buat grading tiap2 bulan, tidak sama besar suma tu. Yang sia nda faham ni yang blusher ni buss. Yang pipi merah atau yang sisik merah terang? Tapi kadang2 sia tgk mcm ada yang pakai eye liner ba. :lol2:
User avatar
Herojuta
 
Posts: 20
Joined: Sat Apr 14, 2012 2:54 pm
Credit in hand: 33.82
Bank: 0.00
Location: Sabah

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby Herojuta » Fri Apr 20, 2012 11:32 am

Bukit_Padang_Roller wrote:bos herojuta...sy mau try baini piara ikan,tp sy mau tau la...sy ingat mau buat proposal utk minta sponsor dana starting...pa mcm?buli share2 tips ka :thumbup1:


1. kertas projek
2. Kalo ko buat di kampung (tanah rizab), ko mesti copy ko punya kad banci utk majlis daerah.
2. At least ko sudah start projek ko. 1 kolam ka 2. Atau ko pi gambar kolam urang.
3. trading lesen (enterprise)
4. penjamin - x semestinya kerajaan. Yang gaji ratus2 pun buli tapi paling best yang gaji ribu
5. bank stetmen 3 bulan penjamin
6. ko punya bank stetmen 3 bulan
7. pigi jumpa pegawai agro bank minta duit

tidak sampai 1 minggu dia akan call ko balik. Kalo lulus, pegawai tu suh buka akaun sana. Bila buka akaun dia bagi choice utk ambil insurans ka ndak. Bagi sa tu insurans nda payah la. Gud luck. :thumbup1:

Psst- sapa pandai makan serunding ikan di sini?
User avatar
Herojuta
 
Posts: 20
Joined: Sat Apr 14, 2012 2:54 pm
Credit in hand: 33.82
Bank: 0.00
Location: Sabah

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby luna » Fri Apr 20, 2012 11:41 am

Herojuta wrote:
Suffian wrote:Itu maksud tersurat sy seja baitu dats y sy suruh bersangka baik sebab kalau bg opinion direct mcm skema plak kan :lol2: so sy guna perumpamaan seja la :mrgreen: ini yang tersirat

Actually tu talapia yg diharvest akan diasingkan ikut bahagian. Bahagian reject, kecil dan besar.

So biasanya yang reject tu murah la dan yg besar serta berkualiti tinggi mahal.

Dats why ada perbezaan harga yang ketara.

Mo tengok kualiti ikan tu tgk insang, kulit dia kalau blusher2 byk mmg mahal ooo :lol2:


Iya buss, mesti buat grading tiap2 bulan, tidak sama besar suma tu. Yang sia nda faham ni yang blusher ni buss. Yang pipi merah atau yang sisik merah terang? Tapi kadang2 sia tgk mcm ada yang pakai eye liner ba. :lol2:

:shakehead: aplah kono blusher2? :hmmm: :hmmm: itu eye liner apa pula? tida bagus bei mo tuduh ikan kamurang bermakep :shakehead:
People who want to share their religious views with you
almost never want you to share yours
with them.
User avatar
luna
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2037
Joined: Tue May 12, 2009 7:19 pm
Credit in hand: 124.96
Bank: 10,442.01
Location: Pindah-Pindah

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby tingau » Fri Apr 20, 2012 12:17 pm

ko ni luna.....supaya santik dan lawa bah tu ikan...baru manyak urang bili.....mcam d kg air tu... :slaugh:
Meeeooowww...
User avatar
tingau
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 27938
Joined: Mon Jun 30, 2008 12:44 am
Credit in hand: 4,578.98
Bank: 174,090.50
Location: Sabah

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby zone_unique » Fri Apr 20, 2012 8:39 pm

Herojuta wrote:
zone_unique wrote:mahal tu bos klu ko bilang harga ladang.... talapia merah murah siikit banding talapia hitam.. sedangkan sy pernah ambil talapia hitam baru ja rm 8/kg.. tu pun suda kana packing siap2 owh :mrgreen:


talapia yang hidup ka?

iya, ikan hidup... mcm yang sy cakap mula2, klu ambil melebihi 1 tan, harga rm10/kg mmg nda relevan.. klu jual dalam skala yang kecil2an mmg kira murah tu ikan kau.. :hmmm: . tu harga fama selalunya mengikut harga pasaran semasa dan harga ini confirm tidak sama degan situasi sebenar harga borong. :thumbup1:
ImageImage
sampolna wrote:Yes bro u r rght :mrgreen:
User avatar
zone_unique
SF Leaders
SF Leaders
 
Posts: 33550
Joined: Wed Apr 15, 2009 1:43 pm
Credit in hand: 108.08
Bank: 165,406.68

Re: Mencari Pemborong Ikan Tilapia Merah (Harga Ladang)

Postby Herojuta » Sat Apr 28, 2012 2:19 pm

Iya bro.. Skala kecil saja ni.. Rm 10.00 murah ka untuk satu kilo? Selalunya berapa ba harga orang lain jual kalo satu kilo?
User avatar
Herojuta
 
Posts: 20
Joined: Sat Apr 14, 2012 2:54 pm
Credit in hand: 33.82
Bank: 0.00
Location: Sabah

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Entrepreneurship

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.