Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Mencari rakan kongsi? Ada idea perniagaan? Kongsi pengalaman, inspirasi dan kepakaran anda untuk menjadi usahawan berjaya.

Moderator: Moderators

Forum rules
This forum is strictly for discussing issues related to entrepreneurship only. You may post ads here but only genuine ones related to entrepreneurship are allowed. Ads containing affiliate links WILL BE REMOVED. READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations. FORUM INI BUKAN TEMPAT UNTUK MENCARI DOWNLINE ATAU MENGIKLAN PELUANG PERNIAGAAN TANPA BERKONGSI MAKLUMAT SECARA TERBUKA.

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Tilapia_Fry » Tue Apr 07, 2009 12:32 am

salou wrote:Tilapia apa gia species katak yang biasa dipelihara ni ?


salou ko pun berminat kah sama katak?haha oh skarang katak yang paling best mau piara tu american bullfrog(rana casabianca). Ini lah yang giant.boleh jual dalam masa 8 bulan juga. Tapi yang dasyat dia katak ni boleh bertelur sehingga 20ribu berudu. dalam satu tahun boleh bertelur sebanyak 10kali. ini baru satu pasang...cuba bayangkan kalo byk pasang.Tapi perlu ada sistem kolam yang sesuai untuk piara katak jenis ni. Kalo antam ja boleh bantut.
Tilapia_Fry
 
Posts: 73
Joined: Sun Apr 05, 2009 10:09 pm
Credit in hand: 0.00

Advertisement

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Tilapia_Fry » Tue Apr 07, 2009 12:38 am

salou wrote:Tilapia apa gia species katak yang biasa dipelihara ni ?


katak kampung ni ada juga urg try piara tapi tidak jadi. American bullfrog mmg best kalo piara di malaysia. keadaan cuaca sama suhu paling ngam untuk dia. kekerapan hujan juga boleh merangsang pembiakan dan pembesaran katak. Itulah bullfrog ni cepat membesar dan membiak di Malaysia. Kalo di tmpt urg putih, musim sijuk dia tidur. Itu yang bikin dia stop membesar skijap, membiak pun lek2 lu.
Tilapia_Fry
 
Posts: 73
Joined: Sun Apr 05, 2009 10:09 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Einjahr » Tue Apr 07, 2009 12:51 am

Malahan Siput Babi pun boley diternak dibuat Escargot makanan org peranchis.... Mahal lagi tu... and sy bukan main2, lol tapi if only Community perniagaan agriculture dan pengusaha2 Sabah mcm kita ni ada identiti sendiri...mcm di Forum bicara jutawan tu ... lagi senang org mau tau kewujudan aktiviti2 keusahawanan di Sabah.
National Socialist Democratic Movement of North Borneo
User avatar
Einjahr
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 989
Joined: Wed Jun 25, 2008 4:10 pm
Credit in hand: 42.54

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Tilapia_Fry » Tue Apr 07, 2009 1:01 am

Einjahr wrote:Malahan Siput Babi pun boley diternak dibuat Escargot makanan org peranchis.... Mahal lagi tu... and sy bukan main2, lol tapi if only Community perniagaan agriculture dan pengusaha2 Sabah mcm kita ni ada identiti sendiri...mcm di Forum bicara jutawan tu ... lagi senang org mau tau kewujudan aktiviti2 keusahawanan di Sabah.


tidak apa. palan2 boleh tu. yang penting kita start nanti last2 ramai juga urg yang tau pasal ni.
Tilapia_Fry
 
Posts: 73
Joined: Sun Apr 05, 2009 10:09 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Einjahr » Tue Apr 07, 2009 1:18 am

Tilapia_Fry wrote:
Einjahr wrote:Malahan Siput Babi pun boley diternak dibuat Escargot makanan org peranchis.... Mahal lagi tu... and sy bukan main2, lol tapi if only Community perniagaan agriculture dan pengusaha2 Sabah mcm kita ni ada identiti sendiri...mcm di Forum bicara jutawan tu ... lagi senang org mau tau kewujudan aktiviti2 keusahawanan di Sabah.


tidak apa. palan2 boleh tu. yang penting kita start nanti last2 ramai juga urg yang tau pasal ni.


Dear Tilapia,

ada check your P.M ? :biggrin:
National Socialist Democratic Movement of North Borneo
User avatar
Einjahr
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 989
Joined: Wed Jun 25, 2008 4:10 pm
Credit in hand: 42.54

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Tilapia_Fry » Tue Apr 07, 2009 1:19 am

Einjahr wrote:
Tilapia_Fry wrote:
Einjahr wrote:Malahan Siput Babi pun boley diternak dibuat Escargot makanan org peranchis.... Mahal lagi tu... and sy bukan main2, lol tapi if only Community perniagaan agriculture dan pengusaha2 Sabah mcm kita ni ada identiti sendiri...mcm di Forum bicara jutawan tu ... lagi senang org mau tau kewujudan aktiviti2 keusahawanan di Sabah.


tidak apa. palan2 boleh tu. yang penting kita start nanti last2 ramai juga urg yang tau pasal ni.


Dear Tilapia,

ada check your P.M ? :biggrin:


oh ada.sdh sia join sebelah sana punya. thx man
Tilapia_Fry
 
Posts: 73
Joined: Sun Apr 05, 2009 10:09 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby bahu » Tue Apr 07, 2009 8:26 am

macam saya interst juga bisness ni. macamna cara tu ar. apa makanan utama katak. mau kc sedia nyamuk/serangga banyak2 kah?

saya memang suka makan katak walaupun rebus ala kampung. isinya setanding rasa ayam kampung (bukan ayam bandar).
bahu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2153
Joined: Fri May 09, 2008 3:19 pm
Credit in hand: 11.94
Location: America U.S

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Salou » Tue Apr 07, 2009 12:22 pm

Tilapia kalau saya mau mulakan perusahaan menternak katak hijau ini apakah yang saya perlu sediakan ?

Mungkin saya perlukan peralatan, kawasan, modal, bahan-bahan ubatan dan sebagainya. Cuba kau bagi penerangan sikit. Terima kasih
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby kayoti » Tue Apr 07, 2009 1:00 pm

Di Poropok View batu 42 jalan ranau dulu ada piara American Bullfrog....mo juga hampir 4 tahun diorg piara...tapi masalah dia...susah mo kasi diorg membiak, walaupun disediakan tempat khas utk diorg membiak(sia panggil itu tempat party place)....itu katak2 suma membiak sampai generasi keempat jak..pastu ndak pandai betelur lagi...mungkin suma gay kali?? hehehe....anyway...memang berpotensi besar ni katak...diorg jual rm18-rm20 sekilo...diorg juga ada supply katak2 tu di suang tain kg air utk seketika...tapi tdk dpt memenuhi demand diorg yg perlu 20kg satu minggu....sedangkan katak2 sana ndak byk...mula2 mo juga 8-9 bulan baru buli dijual..tapi setelah pakar sikir sdh...5 bulan jak buli sdh jual!! Itu berudu diberi makan telur ayam dan setelah dewasa sikit kena kasi makan sekali sekala bubuk udang ....makanan tetap baja ikan...sekarang itu tempat piara ikan keli(american catfish dan tilapia jak)...tapi akan piara katak lagi nanti....tunggu tambah kolam dulu....
kayoti
 
Posts: 16
Joined: Wed Jan 09, 2008 1:27 am
Credit in hand: 4.54

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby MrBokiu » Tue Apr 07, 2009 1:10 pm

mcm mN klu kit semua makan katak...supaya bisnes katak maju di sabah :slaugh:
sadap ba katak...mcm itu tenggiling,sinsilog n labi2...lbh sadap dri ayam...kolesterol katak pun rendah
els1965
MrBokiu
Teman SF
Teman SF
 
Posts: 1906
Joined: Tue Sep 21, 2004 1:42 pm
Credit in hand: 34.58
Location: sabah

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Salou » Tue Apr 07, 2009 2:15 pm

MrBokiu wrote:mcm mN klu kit semua makan katak...supaya bisnes katak maju di sabah :slaugh:
sadap ba katak...mcm itu tenggiling,sinsilog n labi2...lbh sadap dri ayam...kolesterol katak pun rendah

Off topic:
MrBokiu pernah makan katak ?
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,319.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Tilapia_Fry » Tue Apr 07, 2009 6:30 pm

salou wrote:Tilapia kalau saya mau mulakan perusahaan menternak katak hijau ini apakah yang saya perlu sediakan ?

Mungkin saya perlukan peralatan, kawasan, modal, bahan-bahan ubatan dan sebagainya. Cuba kau bagi penerangan sikit. Terima kasih


salou ko pun berminat kah bikin katak? Kalo ikut di perikanan punya, diorang guna kolam simen.ukuran 15ft x 15 ft blh masuk lebih kurang 70-100 ekor. tapi sia mau try guna style kanvas ni mcm keli. ukuran ja yang berbeza sebab mau bersegi empat. kalo kanvas ni boleh berjaya boleh jima kos pembikinan kolam. kolam simen mmg sangat mahal harganya.
Tilapia_Fry
 
Posts: 73
Joined: Sun Apr 05, 2009 10:09 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Tilapia_Fry » Tue Apr 07, 2009 6:36 pm

salou wrote:Tilapia kalau saya mau mulakan perusahaan menternak katak hijau ini apakah yang saya perlu sediakan ?

Mungkin saya perlukan peralatan, kawasan, modal, bahan-bahan ubatan dan sebagainya. Cuba kau bagi penerangan sikit. Terima kasih


asas dia begini. makanan katak matang guna ja baja ikan jenis starter.210 ekor katak hanya perlu makan 200gm pallet setiap hari ja. makan sampai 6-8 bulan. dari segi pembiakan mmg cerewet skit lah. nisbah dia 1:1. tidak boleh lebih takut bergaduh. kalo mau buat pembiakan mesti diasingkan dari tmpt pembesaran supaya telur tidak kena kacau and terkawal. telur katak akan menetas selepas 2-3 hari. masa dalam bentuk berudu telur kuning atau pallet ikan yang ditumbuk hingga hancur jadi makanannya. selepas 3 bulan barulah berudu ni menjadi katak muda. katak muda ni boleh makan pallet besar sdh sampai lah dia besar(500-700gm).
Tilapia_Fry
 
Posts: 73
Joined: Sun Apr 05, 2009 10:09 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby nana_yoong » Tue Apr 07, 2009 6:39 pm

ging..sa kira pasaran katak buli menjadi d tempat kamurang ja..
d tempat sa (tawau) enda pernah pulak sa dengar ada yg makan katak
Juz want to be the REAL me
User avatar
nana_yoong
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 12830
Joined: Mon Jan 12, 2009 9:44 am
Credit in hand: 131.76
Bank: 22,501.78
Location: bumi tuhan

Re: Penternakan Katak:satu perniagaan berpotensi di Sabah

Postby Tilapia_Fry » Tue Apr 07, 2009 6:43 pm

nana_yoong wrote:ging..sa kira pasaran katak buli menjadi d tempat kamurang ja..
d tempat sa (tawau) enda pernah pulak sa dengar ada yg makan katak


ei bulih bah tu. palan2 kita memperkenalkan di seluruh sabah. ko pun blh try kalo berminat.hihi
Tilapia_Fry
 
Posts: 73
Joined: Sun Apr 05, 2009 10:09 pm
Credit in hand: 0.00

PreviousNext

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Entrepreneurship

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.