Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Mencari rakan kongsi? Ada idea perniagaan? Kongsi pengalaman, inspirasi dan kepakaran anda untuk menjadi usahawan berjaya.

Moderator: Moderators

Forum rules
This forum is strictly for discussing issues related to entrepreneurship only. You may post ads here but only genuine ones related to entrepreneurship are allowed. Ads containing affiliate links WILL BE REMOVED. READ: SabahForum.com Board-Wide Rules & Regulations. FORUM INI BUKAN TEMPAT UNTUK MENCARI DOWNLINE ATAU MENGIKLAN PELUANG PERNIAGAAN TANPA BERKONGSI MAKLUMAT SECARA TERBUKA.

Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Kutu-Air » Sun Apr 05, 2009 10:34 am

Hi,
sia ni ada angan2 bah mau buka ladang atau kebun.. tapi masih tercari-cari produk yang sesuai... sia ndak mau la libatkan diri sama lintah2 dan cacing2 ni sebab sia tidak ada faith on those type of farming. Klau boleh sia ndak mau libatkan diri dlm kontrek farming ni. Kadang-kadang ada antara tu kompeni yg menipu juga bah sikit2...tpi bukan semua la, ada jua yang betul. Cuma ndak mau terkena sama yg ambil kesempatan dlm kesempitan peserta bah.

Sia mau bikin pilihan between jagung, kacang, cili or tebu... mana yng paling bagus?
Mau pilih tanaman dari faktor penjagaan, samada sudah ka sanang dan juga faktor pasaran... mana yg lebih feasible untuk diusahakan.
Ataupun ada cadangan dari lain-lain forumers yang mantap yg sia tiada tepikir...
Happiness is like peeing in your pants... Everyone can see it but only you can feel the warmth.
User avatar
Kutu-Air
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 689
Joined: Fri Feb 20, 2009 11:02 pm
Credit in hand: 14.54
Location: Sembulan, Kota Kinabalu

Advertisement

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Stormm » Sun Apr 05, 2009 11:25 am

Kutu-Air wrote:Hi,
sia ni ada angan2 bah mau buka ladang atau kebun.. tapi masih tercari-cari produk yang sesuai... sia ndak mau la libatkan diri sama lintah2 dan cacing2 ni sebab sia tidak ada faith on those type of farming. Klau boleh sia ndak mau libatkan diri dlm kontrek farming ni. Kadang-kadang ada antara tu kompeni yg menipu juga bah sikit2...tpi bukan semua la, ada jua yang betul. Cuma ndak mau terkena sama yg ambil kesempatan dlm kesempitan peserta bah.

Sia mau bikin pilihan between jagung, kacang, cili or tebu... mana yng paling bagus?
Mau pilih tanaman dari faktor penjagaan, samada sudah ka sanang dan juga faktor pasaran... mana yg lebih feasible untuk diusahakan.
Ataupun ada cadangan dari lain-lain forumers yang mantap yg sia tiada tepikir...

bagi sy..
Jagung...
Penjagaan tidak berapa rumit..tapi proses penanaman dari benih hingga pemasaran agak banyak..selain memerlukan keluasan tanah yg luas..kerja2 harvesting sama proses memisahkan biji dari tongkolnya memerlukan tenaga pekerja yg banyak,mengambil masa yg lama..atau memerlukan mesin.. (ini bagi jagung yg diusahakan untuk pasaran dijadikan makan ayam..)kalau jagung manis sy kurang pasti pula..mau kena tengo pasaran dulu..Pasaran bagi Jagung ayam memang tiada masalah..cuma harga pasaran yg mungkin rendah sikit..

Kacang....
Apa jenis kacang yg dimaksudkan..Kacang tanah?kacang panjang?kacang buncis?kacang kuda?banyak jenis kacang ni..hehehe :grin:

Tebu...
Penjagaan yg tidak berapa rumit juga..cuma memerlukan kawasan tanaman yg luas...kena ambil kira aspek harvesting n marketing...samada mau jual air tebu sendiri atau jual kepada peraih2 atau pengilang2 yg menggunakan tanaman tersebut sebagai salah satu produk mereka..mungkin juga memerlukan mesin2 untuk proses 'pemerahan''(ui!betul ka tu word :lol2: )boleh faham juga ba kan..hehehe..
Man power pun mungkin banyak diperlukan..(kurang penetahuan pasal tebu) :twisted:

Cili...
Salah satu tanaman yg ada masa depan yg cerah..selain pasaran yg luas..
fyi..currently di Keningau..durang jual cili ni di pasar2/tamu2 RM.50 sebiji or RM1/3 biji..
Penjagaan yg agak rumit..sangat sensitif terhadap soil desease..daun2 dan putik2 bunga yg memerlukan rawatan yg kerap,selain harga bahan2 kimia/racun makhluk perosak yg agak tinggi kosnya.. :shakehead:
Keluasan tanaman..tidak perlukan tanah yg luas..sebab kaedah dan jarak tanaman yg agak rapat..
Manpower cukup seorang untuk keluasan 0.5 ekar..kalau buat sendiri lagi bagus..kurang kos manpower..hehehe

Y not ko cuba menanam tanaman sebagai permulaan jenis daun..seperti sawi,daun sup,bawang/onion..etc..sebagai permulaan.... :grin:
Off topic:
Bah kawan2 yg lain,siapa yg ada info2 atau pengalaman..kongsi2 lah..sy pun bukan tau sangat Agricultural ni.. ;-)
''Kai Zen'' Change for the Better
http://www.kfwdc.com.my/gal/bs05.htm
User avatar
Stormm
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4264
Joined: Mon Nov 10, 2008 2:15 pm
Credit in hand: 0.19

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Suffian » Sun Apr 05, 2009 11:28 am

Kana tgk jenis tanah ko juga KA...sbb tanah kan ada ciri2 dia mcm pH dll...klo tanah ko dekat sungai, why not ko try buat ternakan ikan/udang ka?lagi masyuk... :slaugh:
Easy, miss. I've got you.

Image
User avatar
Suffian
Veteran SF
Veteran SF
 
Posts: 9931
Joined: Sun Mar 15, 2009 5:34 pm
Credit in hand: 642.17
Bank: 10,103.37
Location: Krypton

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Stormm » Sun Apr 05, 2009 11:34 am

Yup..betul tu Mr Suffian.. :clap2:
''Kai Zen'' Change for the Better
http://www.kfwdc.com.my/gal/bs05.htm
User avatar
Stormm
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4264
Joined: Mon Nov 10, 2008 2:15 pm
Credit in hand: 0.19

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby kalakati » Sun Apr 05, 2009 12:23 pm

Kutu-Air wrote:Sia mau bikin pilihan between jagung, kacang, cili or tebu... mana yng paling bagus?
Mau pilih tanaman dari faktor penjagaan, samada sudah ka sanang dan juga faktor pasaran... mana yg lebih feasible untuk diusahakan.
Ataupun ada cadangan dari lain-lain forumers yang mantap yg sia tiada tepikir...


Tanaman paling berpotensi - Cili Padi
Kalau di Ranau harga dia (dari petani kpd pemborong) mencecah RM25 > RM30 sekilo. Kalau jual sendiri (paket kecil) 1 Kilo boleh dapat RM35++, Mcm yg Stormm cakap.

Mama sya tanam cili dan 10+ jenis tanaman di atas tanah 2 lot (0.5 ekar). pendapatan seminggu RM200>RM300.

Cili kalau tanam banyak boleh buat produk sendiri. CILI+TUHAU..
Haro nopo lakang nga mogihum no - ©KalakaTi™
kalakati
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 204
Joined: Sat Jan 31, 2009 9:34 pm
Credit in hand: 4.32
Location: di mana2 yg ada internet...

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Einjahr » Sun Apr 05, 2009 12:28 pm

Stormm wrote:
Kutu-Air wrote:Hi,
sia ni ada angan2 bah mau buka ladang atau kebun.. tapi masih tercari-cari produk yang sesuai... sia ndak mau la libatkan diri sama lintah2 dan cacing2 ni sebab sia tidak ada faith on those type of farming. Klau boleh sia ndak mau libatkan diri dlm kontrek farming ni. Kadang-kadang ada antara tu kompeni yg menipu juga bah sikit2...tpi bukan semua la, ada jua yang betul. Cuma ndak mau terkena sama yg ambil kesempatan dlm kesempitan peserta bah.

Sia mau bikin pilihan between jagung, kacang, cili or tebu... mana yng paling bagus?
Mau pilih tanaman dari faktor penjagaan, samada sudah ka sanang dan juga faktor pasaran... mana yg lebih feasible untuk diusahakan.
Ataupun ada cadangan dari lain-lain forumers yang mantap yg sia tiada tepikir...

bagi sy..
Jagung...
Penjagaan tidak berapa rumit..tapi proses penanaman dari benih hingga pemasaran agak banyak..selain memerlukan keluasan tanah yg luas..kerja2 harvesting sama proses memisahkan biji dari tongkolnya memerlukan tenaga pekerja yg banyak,mengambil masa yg lama..atau memerlukan mesin.. (ini bagi jagung yg diusahakan untuk pasaran dijadikan makan ayam..)kalau jagung manis sy kurang pasti pula..mau kena tengo pasaran dulu..Pasaran bagi Jagung ayam memang tiada masalah..cuma harga pasaran yg mungkin rendah sikit..

Kacang....
Apa jenis kacang yg dimaksudkan..Kacang tanah?kacang panjang?kacang buncis?kacang kuda?banyak jenis kacang ni..hehehe :grin:

Tebu...
Penjagaan yg tidak berapa rumit juga..cuma memerlukan kawasan tanaman yg luas...kena ambil kira aspek harvesting n marketing...samada mau jual air tebu sendiri atau jual kepada peraih2 atau pengilang2 yg menggunakan tanaman tersebut sebagai salah satu produk mereka..mungkin juga memerlukan mesin2 untuk proses 'pemerahan''(ui!betul ka tu word :lol2: )boleh faham juga ba kan..hehehe..
Man power pun mungkin banyak diperlukan..(kurang penetahuan pasal tebu) :twisted:

Cili...
Salah satu tanaman yg ada masa depan yg cerah..selain pasaran yg luas..
fyi..currently di Keningau..durang jual cili ni di pasar2/tamu2 RM.50 sebiji or RM1/3 biji..
Penjagaan yg agak rumit..sangat sensitif terhadap soil desease..daun2 dan putik2 bunga yg memerlukan rawatan yg kerap,selain harga bahan2 kimia/racun makhluk perosak yg agak tinggi kosnya.. :shakehead:
Keluasan tanaman..tidak perlukan tanah yg luas..sebab kaedah dan jarak tanaman yg agak rapat..
Manpower cukup seorang untuk keluasan 0.5 ekar..kalau buat sendiri lagi bagus..kurang kos manpower..hehehe

Y not ko cuba menanam tanaman sebagai permulaan jenis daun..seperti sawi,daun sup,bawang/onion..etc..sebagai permulaan.... :grin:
Off topic:
Bah kawan2 yg lain,siapa yg ada info2 atau pengalaman..kongsi2 lah..sy pun bukan tau sangat Agricultural ni.. ;-)


oooOOo kalau benar2 serius, skrg kita ada web forum Pertanian , tapi sy suggest sebelum mulakan apa-apa jinis bisness... kita misti kumpul seberapa byk maklumat kalau bulih...yg penting kalau brg kita usahakan tu ada pasaran dan permintaan tinggi... cili mmg satu-satunya yg mempunyai pasaran terbaik
National Socialist Democratic Movement of North Borneo
User avatar
Einjahr
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 989
Joined: Wed Jun 25, 2008 4:10 pm
Credit in hand: 42.54

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Stormm » Sun Apr 05, 2009 12:33 pm

kalakati wrote:
Kutu-Air wrote:Sia mau bikin pilihan between jagung, kacang, cili or tebu... mana yng paling bagus?
Mau pilih tanaman dari faktor penjagaan, samada sudah ka sanang dan juga faktor pasaran... mana yg lebih feasible untuk diusahakan.
Ataupun ada cadangan dari lain-lain forumers yang mantap yg sia tiada tepikir...


Tanaman paling berpotensi - Cili Padi
Kalau di Ranau harga dia (dari petani kpd pemborong) mencecah RM25 > RM30 sekilo. Kalau jual sendiri (paket kecil) 1 Kilo boleh dapat RM35++, Mcm yg Stormm cakap.

Mama sya tanam cili dan 10+ jenis tanaman di atas tanah 2 lot (0.5 ekar). pendapatan seminggu RM200>RM300.

Cili kalau tanam banyak boleh buat produk sendiri. CILI+TUHAU..

Cili yg buat sos tu pun berpotensi juga..pasaran lebih terjamin..tu lah yg ''HOT chilli pepper'' di Keningau skg.. :lol2: satu biji RM.0.50 di Tamu kgu.. :grin:
''Kai Zen'' Change for the Better
http://www.kfwdc.com.my/gal/bs05.htm
User avatar
Stormm
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4264
Joined: Mon Nov 10, 2008 2:15 pm
Credit in hand: 0.19

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Einjahr » Sun Apr 05, 2009 12:55 pm

Stormm wrote:
kalakati wrote:
Kutu-Air wrote:Sia mau bikin pilihan between jagung, kacang, cili or tebu... mana yng paling bagus?
Mau pilih tanaman dari faktor penjagaan, samada sudah ka sanang dan juga faktor pasaran... mana yg lebih feasible untuk diusahakan.
Ataupun ada cadangan dari lain-lain forumers yang mantap yg sia tiada tepikir...


Tanaman paling berpotensi - Cili Padi
Kalau di Ranau harga dia (dari petani kpd pemborong) mencecah RM25 > RM30 sekilo. Kalau jual sendiri (paket kecil) 1 Kilo boleh dapat RM35++, Mcm yg Stormm cakap.

Mama sya tanam cili dan 10+ jenis tanaman di atas tanah 2 lot (0.5 ekar). pendapatan seminggu RM200>RM300.

Cili kalau tanam banyak boleh buat produk sendiri. CILI+TUHAU..

Cili yg buat sos tu pun berpotensi juga..pasaran lebih terjamin..tu lah yg ''HOT chilli pepper'' di Keningau skg.. :lol2: satu biji RM.0.50 di Tamu kgu.. :grin:


Kutu Air ( sorry silap pulak :lolrf: )ni na maklumat yg anda perlukan utk penanaman cili dan sweet corn, bolih Cuba check tu Agro-portal: Berita mingguan mengenai innovasi, teknologi, peluang-peluang perniagaan terbaru sektor pertanian dari dalam dan luar negara.
National Socialist Democratic Movement of North Borneo
User avatar
Einjahr
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 989
Joined: Wed Jun 25, 2008 4:10 pm
Credit in hand: 42.54

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby tuunonguy » Sun Apr 05, 2009 2:07 pm

bosss... ko punya forum tarak info daaa.....

yang ada tu ikan keli ja, itu pun youtube punya
User avatar
tuunonguy
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 161
Joined: Wed Apr 01, 2009 7:44 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Einjahr » Sun Apr 05, 2009 2:34 pm

Tunonnguy,

Terima kasih kerana sudi register... Ya sy paham Kalau forum tu nampak mcm inda cukup info, sy selaku pihak management memohon maaf dan diharap sabar dahulu ya? , talksabah pun baru shj dua -tiga hari ditubuhkan...tapi jangan risau sy memang bertugas update Agro-media setiap hari.

Our management mmg planning menjadikan forum ini sebagai meja perbincangan utk pengusaha-pengusaha khususnya bagi menyediakan peluang-peluang perniagaan utk local bisness di Sabah. AgroMedia turut mengumpul info-info ttg peluang2 perniagaan ( terutama sekali pertanian) dari internet bagi memudahkan rujukan bagi mereka yg memerlukanya.
National Socialist Democratic Movement of North Borneo
User avatar
Einjahr
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 989
Joined: Wed Jun 25, 2008 4:10 pm
Credit in hand: 42.54

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby natok » Sun Apr 05, 2009 3:04 pm

aahhh :thumbup1:
kalau kamu mau tahu skrg ni paling top ialah kayu gaharu.. :clap2:
bgs ko taman kayu gaharu ni...kalau jual rm500=1kg kayu gahru...uinah kalau 10kg seminggu kaya sdh kau :thumbup1:
kau p tanya d jabatan pertanian untuk mau dapat bibit kayu gahru ni...
:hmmm: fikir2 kan la dan selamat beramal
natok
 
Posts: 2
Joined: Mon Mar 16, 2009 7:34 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby tuunonguy » Sun Apr 05, 2009 3:36 pm

boss, tu gharu mo process lu baru beratus2 tu harga, tapi mo process sinang ja la hihihi

kalu trus jual dia punya resin/minyak kira puluh2 ja tu hihihi
User avatar
tuunonguy
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 161
Joined: Wed Apr 01, 2009 7:44 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Stormm » Sun Apr 05, 2009 5:17 pm

Einjahr wrote:Tunonnguy,

Terima kasih kerana sudi register... Ya sy paham Kalau forum tu nampak mcm inda cukup info, sy selaku pihak management memohon maaf dan diharap sabar dahulu ya? , talksabah pun baru shj dua -tiga hari ditubuhkan...tapi jangan risau sy memang bertugas update Agro-media setiap hari.

Our management mmg planning menjadikan forum ini sebagai meja perbincangan utk pengusaha-pengusaha khususnya bagi menyediakan peluang-peluang perniagaan utk local bisness di Sabah. AgroMedia turut mengumpul info-info ttg peluang2 perniagaan ( terutama sekali pertanian) dari internet bagi memudahkan rujukan bagi mereka yg memerlukanya.

Bah kasi banyak2 info..good job. :grin:
''Kai Zen'' Change for the Better
http://www.kfwdc.com.my/gal/bs05.htm
User avatar
Stormm
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4264
Joined: Mon Nov 10, 2008 2:15 pm
Credit in hand: 0.19

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby Tilapia_Fry » Sun Apr 05, 2009 10:24 pm

natok wrote:aahhh :thumbup1:
kalau kamu mau tahu skrg ni paling top ialah kayu gaharu.. :clap2:
bgs ko taman kayu gaharu ni...kalau jual rm500=1kg kayu gahru...uinah kalau 10kg seminggu kaya sdh kau :thumbup1:
kau p tanya d jabatan pertanian untuk mau dapat bibit kayu gahru ni...
:hmmm: fikir2 kan la dan selamat beramal


Tapi gaharu mau tanam byk baru ada besar untung kan? setakat satu dua..ala...enda best pla
Tilapia_Fry
 
Posts: 73
Joined: Sun Apr 05, 2009 10:09 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Tanaman apa yg bagus diusahakan sekarang?

Postby pulpa2 » Wed Apr 08, 2009 2:56 pm

aku tanam tongkat ali sikarang..heheh visit saja my blog di bawah
Sabomec e-magazine(sabah online automobile magazine)
http://sabomec.blogspot.com

Mari tanam tongkat ali
http://euroycoma.blogspot.com/
I Love Smallcar
http://www.smallcarlife.com
Sabah Autombile Club
http://www.sabomec.net
pulpa2
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 257
Joined: Tue Nov 11, 2008 2:49 pm
Credit in hand: 1.26

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Entrepreneurship

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.