Kontraktor Kelas F

Bincang isu semasa, berita terkini, sama ada tempatan, kebangsaan, antarabangsa atau universal.

Moderator: Moderators

Kontraktor Kelas F

Postby stan5088 » Wed Nov 19, 2008 12:30 am

Skarang JPPS suda tutup. Kontraktor kelas F mau cari makan macamana lagik?
stan5088
 
Posts: 29
Joined: Wed Nov 19, 2008 12:20 am
Credit in hand: 2.10

Advertisement

Re: Kontraktor Kelas F

Postby procorus » Wed Nov 19, 2008 1:00 am

anu bah.. ko register lah pukonsa class F pula..
procorus
 
Posts: 61
Joined: Sat Sep 27, 2008 11:31 am
Credit in hand: 2.90

Re: Kontraktor Kelas F

Postby wargamalaya » Wed Nov 19, 2008 9:58 am

kontraktor bleh jual tu lesen kat lelong.com atau kasi bungkus roti canai.
User avatar
wargamalaya
 
Posts: 93
Joined: Tue Oct 28, 2008 11:14 am
Credit in hand: 0.00
Location: kk

Re: Kontraktor Kelas F

Postby vusak » Wed Nov 19, 2008 10:38 am

rileks bah pi apply CIDB, PUKONSA class F (Kontraktor) dan PUKONSA (membekal), atau PMS (Membekal / Perkhidmatan)... apa ko takut tuan, susah susah ko bagi aku nanti aku bagi ko BQ lahh.. ko bayar ja aku %. hahahahaha :lol2:
Image
vusak
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 338
Joined: Sat Aug 23, 2008 10:27 am
Credit in hand: 20.03
Bank: 0.73

Re: Kontraktor Kelas F

Postby mathir77 » Wed Nov 19, 2008 11:03 am

Nda semestinya tiada JPPS kontraktor kelas F nda blh cari makan, sudah 8 tahun saya jadi kontraktor kelas F, alhamdulillah setakat ni rezeki tu ada saja, setahun paling kurang pun ada juga 3 atau 4 projek yg saya dapat buat, yg penting mesti pro-aktif jgn mengharap kontrak dari kerajaan saja, kualiti kerja pun mau dijaga barulah kedudukan sebagai kontraktor kelas F ni terjamin. Banyak syarikat perladangan yg memberikan projek kepada kontraktor PKK kelas F, peluang di sektor perladangan ni blh tahan, banyak ba tu kuarters sama stor yg dia orang mau buat tiap2 tahun..... Selain tu JKR sama kementerian pendidikan pun banyak projek tiap2 tahun, yg penting kita mesti rajin mencari, ndakan la 10 tender kita masuk satu pun nda dapat sangkut. Ambil lesen pembekal sama pukonsa F pun ada jg baiknya, lg banyak pilihan yg kita ada, semua tempat pun kita boleh masuk.
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kontraktor Kelas F

Postby stan5088 » Wed Nov 19, 2008 11:44 am

JKR sama Pendidikan lagi teruk. Buli diaorang cakap borang s/harga habis time sia mau beli. Buli ka begitu. Malas suda sia mau masuk JKR sama Pendidikan. Jpps at least ada cabutan ok sikit.
stan5088
 
Posts: 29
Joined: Wed Nov 19, 2008 12:20 am
Credit in hand: 2.10

Re: Kontraktor Kelas F

Postby wargamalaya » Wed Nov 19, 2008 4:15 pm

jpps hanya tinggal kenangan. ia telah ditutup serta merta oleh paklah hasil permintaan negeri sabah. aku tak tau ape nak ucap. tahniah ka takziah.

ape pun kontraktor yang berjiwa bisnes mesti bijak cari peluang. mane boleh harap pada satu jabatan
User avatar
wargamalaya
 
Posts: 93
Joined: Tue Oct 28, 2008 11:14 am
Credit in hand: 0.00
Location: kk

Re: Kontraktor Kelas F

Postby mathir77 » Wed Nov 19, 2008 10:15 pm

stan5088 wrote:JKR sama Pendidikan lagi teruk. Buli diaorang cakap borang s/harga habis time sia mau beli. Buli ka begitu. Malas suda sia mau masuk JKR sama Pendidikan. Jpps at least ada cabutan ok sikit.

tu yang terpaksa pasang kaki sana bos, sblm keluar iklan sudah kana inform, tapi kalau kau mau peluang ok cuba2 masuk tender borneo samudera punya, gerenti ada borang dan peluang untuk dapat projek pun tinggi
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kontraktor Kelas F

Postby stan5088 » Thu Nov 20, 2008 11:39 pm

Hebat juga ko pasang kaki di sana pendidikan sama jkr? Buli join ka? hehee. Lagipun orang kasitau saya, Pendidikan sama JKR mmg kuat minta $$$. Mati la kalu gitu. Sy pernah dapat 2 cabutan di jpps. Tiada pun diaorang minta.
stan5088
 
Posts: 29
Joined: Wed Nov 19, 2008 12:20 am
Credit in hand: 2.10

Re: Kontraktor Kelas F

Postby mathir77 » Fri Nov 21, 2008 12:08 am

bukan jg hebat, kebetulan pula kawan sekolah dapat kerja sana, dpt la minta tolong sikit2 :grin:
zaman sekarang ni memang kuat $$ itu yg susah dia tu, tapi apa buli kita buat, tu kontraktor yg ada backer memang kuat $$, mau nda mau terpaksa juga ikut stail dia orang tu, kalau nda macam mana mau dapat projek. Sebetulnya tu JPPS tiada tapi kena ganti SDO (state development office) masih ada jg cabutan cuma hujung tahun ni tiada sudah, start dari tahun depan memang ada cabutan, cuma mau rajin cari info la
User avatar
mathir77
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 504
Joined: Wed Nov 19, 2008 10:42 am
Credit in hand: 0.00

Re: Kontraktor Kelas F

Postby wargamalaya » Fri Nov 21, 2008 2:54 pm

mathir77 wrote:bukan jg hebat, kebetulan pula kawan sekolah dapat kerja sana, dpt la minta tolong sikit2 :grin:
zaman sekarang ni memang kuat $$ itu yg susah dia tu, tapi apa buli kita buat, tu kontraktor yg ada backer memang kuat $$, mau nda mau terpaksa juga ikut stail dia orang tu, kalau nda macam mana mau dapat projek. Sebetulnya tu JPPS tiada tapi kena ganti SDO (state development office) masih ada jg cabutan cuma hujung tahun ni tiada sudah, start dari tahun depan memang ada cabutan, cuma mau rajin cari info la


SDO lebih pada memantau. lagipun teknikal dorang tak sampai 20 org. dulu ramai. dorang pakat buat bq. kalu tinggal ciput pangjang q tu
User avatar
wargamalaya
 
Posts: 93
Joined: Tue Oct 28, 2008 11:14 am
Credit in hand: 0.00
Location: kk

Re: Kontraktor Kelas F

Postby stan5088 » Fri Nov 21, 2008 4:05 pm

Diaorang pakat buat BQ
Wargamalaya, apa maksud tersirat dia ni? Pejabat daerah ada cabutan ka? Teknikal diaorang tinggal 20 orang?????? Errrr bukan semua suda balik malaya ka?
stan5088
 
Posts: 29
Joined: Wed Nov 19, 2008 12:20 am
Credit in hand: 2.10

Re: Kontraktor Kelas F

Postby wargamalaya » Mon Nov 24, 2008 4:08 pm

stan5088 wrote:
Diaorang pakat buat BQ
Wargamalaya, apa maksud tersirat dia ni? Pejabat daerah ada cabutan ka? Teknikal diaorang tinggal 20 orang?????? Errrr bukan semua suda balik malaya ka?


maksud aku. mase dorang ramai. katakan 50 org kalu 100 projek setiap sorang akan buat 2 bq. tapi skarang kalu 20 org kena buat 5 bq seorang. mane bleh siap dalam satu minggu itu bq.

balik malaya? buat ape? korang tau tak 90% staf xJPPS tu adalah sabahan. kalu dorang kena hantar malaya. anak bini dorang nak tinggal ngam sape. kalu dorang pegawai atasan takpe. gaji besar. kalu staf kecil mau makan ape di KL sana.

aku heran kenapa xJJPs ditutup. cukup sekadar tukar pegawai suda laa. skarang pun dorang seme berkumpul di KK. korang bayang pemandu dari sabahn. ade keluarga ditawau. kena keje di KK. mau ulang alik naik bas. banyak rugi duit dan mase untuk keluarga
User avatar
wargamalaya
 
Posts: 93
Joined: Tue Oct 28, 2008 11:14 am
Credit in hand: 0.00
Location: kk

Re: Kontraktor Kelas F

Postby airbus320 » Mon Nov 24, 2008 5:03 pm

Apa pukonsa ni? sia pernah dengar tapi tak pernah tanyaaa
User avatar
airbus320
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 4681
Joined: Tue Mar 01, 2005 8:21 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Kontraktor Kelas F

Postby procorus » Wed Nov 26, 2008 7:32 pm

mana mo cari G.I. pipe yg selalu org bikin buat bus stop tu??
procorus
 
Posts: 61
Joined: Sat Sep 27, 2008 11:31 am
Credit in hand: 2.90

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Current Issues

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 1 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.