Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Bincang isu semasa, berita terkini, sama ada tempatan, kebangsaan, antarabangsa atau universal.

Moderator: Moderators

Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby Lentugi du Nord » Sat Sep 27, 2008 12:45 pm

DAILY EXPRESS NEWS:Sabahan Bumi ends up as a Permanent Resident

http://www.dailyexpress.com.my/news.cfm?NewsID=60060

260908la.jpg
260908la.jpg (16.97 KiB) Viewed 4196 times


Little did a 78-year-old Sino-Kadazan holding a Bumiputra Native Certificate realise the nightmare that would unfold for losing her Identity Card last year.

Within months, Yong Lee Hua @ Piang Lin has seen her status as full-fledged Malaysian being reduced to that of a Permanent Resident by the National Registration Department (NRD), and with the latter showing no remorse or urgency in reverting to her original status.

Yong's misfortune began the day her wallet went missing from her handbag at a supermarket at Penampang Baru when on Feb. 12 last year.

Inside the wallet were her Identity Card, driving licence, bankbooks, a gold necklace, RM500, a gold-plated pearl locket, two golden crosses and a set of car keys.

On the same day, she lodged a police report and on Feb. 26, she applied for a replacement IC at the NRD office in Donggongon.

After several months, Yong was told to collect her replacement IC at the NRD office - but the colour was red. "I asked the officer why it was red and she replied that for senior citizens who lost their IC, the department would normally replace them with red ICs," she said.

Only when she returned home did she learn from one of her sons, Frankie, 55, that red ICs are issued to people with Permanent Resident status.

Her children told Yong to return to the NRD office to replace the red IC with the MyKad issued to Malaysian citizens. However, the NRD officer this time told her to "apply for Malaysian citizenship" instead.

The NRD officer admitted it could have committed an error somewhere and Yong duly submitted the application form to the office on July 2, last year.

But that was not the end of her problem. Soon after, her bank accounts were frozen and she could not withdraw money for her daily expenses.

Frankie said his mother also had difficulty travelling outside the country since she could not renew her expired passport.

"She could not even apply for a temporary passport even though we asked the Immigration Department for a case-by-case basis consideration," he said.

Because of this, she had to miss many church events abroad, including a trip to Jakarta at the end of this month.

Yong's other son, Jonathan, 48, said the situation was really tragic because the NRD officer also told her that she is not even allowed to travel to West Malaysia - thus preventing her from visiting her youngest son who is working in a bank in the nation's capital.

Yong's husband passed away three months ago, thus compounding her many problems. Fluent in Kadazan and Chinese, she is embarrassed at the fate that has befallen her.

"Wherever I go, I use my driving licence as proof of identity," she said.

Strangely, she was allowed to cast her vote using her driving licence as identity document during the elections on March 8 since her record in the polling list was still intact.

But when she tried to renew her Malaysian passport, her previous identification records had completely "disappeared".

Her greatest fear now is what effect her "new status" would have on her seven sons and one daughter.

Resource Development and Information Technology Assistant Minister, Donald Peter Mojuntin shared her fears saying her children's citizenship could also be withdrawn.

"There has never been a case like this before when genuine Malaysians had their citizenship cancelled. If this can happen to her, it can happen to anybody (Malaysians)," he said.

The NRD officer, he said, should have more compassion for Yong instead of treating her case like the others.

The Moyog Assemblyman, who is also Upko's Bureau Chief for Citizenship and Security, said there was no reasonable explanation from the NRD as to why Yong's citizenship was changed to that of a permanent resident.

"If they (NRD) say the policy has changed, I want to ask when they changed it. You must tell the people about the changes," he said.

He said he has no doubt about Yong's citizenship because even the Native Court had verified her status as that of a Sino-Kadazan through a Sijil Anak Negeri (SAN or native certificate) on Dec 5, 1963.

The people, he said have been complaining about illegal immigrants who could easily acquire permanent resident status and the MyKad.

But with a stroke of the pen, Yong Lee Hua is now a "foreigner" in her native land.

Mojuntin said Yong had planned to sue the NRD for causing embarrassment through their negligence but hoped a meeting with the Sabah NRD Director would prevent that.

I also hope to meet Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar to pursue this case, he said. "For the NRD to admit their mistake and then tell her to reapply for citizenship is simply illogical.

"The department's officers should be more compassionate as their actions can have a serious impact on people's lives," he said.


Nda tau la sampai bila baru jabatan2 awam kita mo improve... :mad2:
Patience is like bread, I ran out of that yesterday... :wall:
User avatar
Lentugi du Nord
Orang Baru
Orang Baru
 
Posts: 157
Joined: Mon Aug 25, 2008 7:53 am
Credit in hand: 0.00
Location: Sabah, North Borneo

Advertisement

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby huminodun » Sat Sep 27, 2008 1:05 pm

Bila lah ada peningkatan dalam servis kakitangan2 awam Malaysia? First, dorg kena pilih pekerja tu betul2.
Bukan main connection network keturunan satu keluarga dalam jabatan tu.

Hairannya, faktor pemilihan pekerja dlm jabatan tidakkah pilih betul2? Atau setakat main pilih connection orang dalam ja?
Auntie kpd auntie..uncle keja sana lah..ni yang bikin buruk servis, main orang dalam.
Orang lain di luar sana yg lebih layak dan ada pengalaman, tiada chance langsung.
Sbb keturunan dia kerja swasta..

Ni satu contoh servis kakitangan awam yg buruk dan hanya makan gaji buta.
Stupid JPN Sabah? Yes, I agree! :thumbup1:
Dare to dream, dare to make change..
User avatar
huminodun
Peminat SF
Peminat SF
 
Posts: 304
Joined: Tue Aug 26, 2008 2:24 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby igot » Sat Sep 27, 2008 2:57 pm

bukan d sabah jak JPN buduh..
d putrajaya pun lg besar kebuduhan dia...
satu hari sy jd witness kawan(chinese) mdaftar kawin di putrajaya..
Pendaftar(keling) : you want me to conduct this ceremony in BM or English?
Husband : chinese ada ka?
pendaftar : u want in chinese ah? if you want, go back to china lah..
igot : last time, you go back to india to get married ah?
you also like umno people, racist...
(si husband injak sy punya sepatu bg isyarat, sakit oh) :lol2:
pendaftar : ok. ada exchange cincin ka?(tukar topik)
igot : :slaugh: :lol2:
User avatar
igot
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5624
Joined: Tue Aug 19, 2008 5:24 pm
Credit in hand: 0.00
Location: KL-KK-SINGAPORE

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby northborn88 » Sat Sep 27, 2008 7:27 pm

tengok ja bah sepa yg head ni jabatan2 ayam mati suma ni :hammer2: :hammer2:
User avatar
northborn88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 980
Joined: Thu Jun 19, 2008 9:56 am
Credit in hand: 0.00
Location: myself not in Sabah, but my heart is:))

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby BUVVART » Sat Sep 27, 2008 8:41 pm

:mad2: mmmmmmm ... ada jg org yg senasib dgn aku rupanya..tapi u ok skit..aku g truk..ntah sampai bila la mykd aku rlease...nak regster pun jpn tak kasi.,..nak tunggu my dad punya mykd release ..kes hilanh juga..u imgane im 22old still hold birth ctfcate..hard to find job oo...potong kwsp xle..socso..u imagne la...huh nak sambung stdy g la tak leh...

mmm kan bez kalo ada psatuan or org kuat yg boleh bantu kes2 mcm ni...tapi jan la nak tlg ats dasar duit plak..rasuah.....mmm dasar manusia tamak...wat shud i do???? :sad:
impossible is nothing but for me freedom that gone....its ez to advise n hear some1 problem,but the burden n pain let god knows..
User avatar
BUVVART
 
Posts: 91
Joined: Mon Jul 14, 2008 9:02 pm
Credit in hand: 0.00
Location: keningau sabah maju jaya di bwh bayu sepoi bahasa huhu

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby Allker » Sun Sep 28, 2008 2:06 am

BUVVART wrote::mad2: mmmmmmm ... ada jg org yg senasib dgn aku rupanya..tapi u ok skit..aku g truk..ntah sampai bila la mykd aku rlease...nak regster pun jpn tak kasi.,..nak tunggu my dad punya mykd release ..kes hilanh juga..u imgane im 22old still hold birth ctfcate..hard to find job oo...potong kwsp xle..socso..u imagne la...huh nak sambung stdy g la tak leh...

mmm kan bez kalo ada psatuan or org kuat yg boleh bantu kes2 mcm ni...tapi jan la nak tlg ats dasar duit plak..rasuah.....mmm dasar manusia tamak...wat shud i do???? :sad:


Sia pun hairan macam mana kes macam ni bleh terjadi g..banyak sudah kita dgr kes2 yg pendatang2 sanang dapat ic, tapi kita macam btul2 dinafikan hak macam kes tu nenek tua tu..silaka btul... :oops:
tutti fratelli-All man are brothers
User avatar
Allker
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5181
Joined: Wed Apr 09, 2008 8:26 pm
Credit in hand: 47.09
Bank: 10,513.01
Location: Kota Marudu-KL

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby gloria8887 » Sun Sep 28, 2008 2:26 am

stakat ni sy lum ada kes d JPN lah...tp sa paling benci service hospital besar d keningau...ari tu mulut adik sa kuyak...byk pendarahan...tapi durg buat kerja liwa2 ni...pokemakkk
Lets show what you got! Come and join me at YouthSays : http://malaysia.youthsays.com/users/165791/invite

My piece of our ethnic:
http://kadazandusunethnic.blogspot.com/

Image
User avatar
gloria8887
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 566
Joined: Sun Jun 29, 2008 10:11 pm
Credit in hand: 31.15
Bank: 8,791.38
Location: Keningau (Disclaimer : Avatar d atas adalah saya dan ianya original. no ciplak)

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby Allker » Sun Sep 28, 2008 2:33 am

gloria8887 wrote:stakat ni sy lum ada kes d JPN lah...tp sa paling benci service hospital besar d keningau...ari tu mulut adik sa kuyak...byk pendarahan...tapi durg buat kerja liwa2 ni...pokemakkk


memang macam tu, sektor kerajaan seperti hospital, JPN di sabah, bank2 dsb antara yg bnyak kena kpmplen..kin panas juga kalau ko baca komplen2 di news...tapi kan sia btul2 tunggu peluang macam tu..kalau adalah urang2 disektor kerajaan mcam nie, memang berabis sia gasak diurang..perang mulut..karenah birokrasi, tidak mesra pelanggan dsb sentiasa menjadi trade mark diurang...er, macam mana juga adik ko bleh terkuyak mulut??
tutti fratelli-All man are brothers
User avatar
Allker
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 5181
Joined: Wed Apr 09, 2008 8:26 pm
Credit in hand: 47.09
Bank: 10,513.01
Location: Kota Marudu-KL

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby kepalabatu » Sun Sep 28, 2008 4:27 am

saudara...Inilah jabatan yang paling teruk dalam sektor awam!!! Tidak lama lagi jabatan ini akan di pelopori oleh orang asing dan hanya orang asing saja yang akan dapat IC biru...Saya pernah pergi di pejabat dia orang....kalau sama pelipin..mereka main bisik-bisik...mesti ada udang di sebalik mee....
kepalabatu
 
Posts: 64
Joined: Sun Sep 21, 2008 5:33 am
Credit in hand: 32.41

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby Insan Tercicir » Sun Sep 28, 2008 5:28 am

OOoOoOo buduh pulak JPN Donggongon
tapi..
sa baru dapat IC baru last week, warna BIRU
sa replace sebab IC lama nda dapat kena baca bank jadi susa sa mo buat akaun, so terpaksala ganti baru
masa apply tu adala dalam 15 minit
dalam dua minggu sampai suda itu IC, pastu sa pi ambi tu IC yang masi berkilat2
bulih chck status dari website JPN
sa ambi dalam 5 minit...dalam hati 'bulih tahan juga ah laju and friendly'
sib baiks sa nda apply di ums, sa dengar lama menunggu dan panuh dengan pilak2
sa ambi di Donggongon tu... :biggrin: pekan yang ronobot dia ada tupi basar tu
Image "Fight the Best or Die like the Rest"
I refuse to believe in anything that divides. “An intelligent hell would be better than a stupid paradise”
User avatar
Insan Tercicir
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 862
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:53 pm
Credit in hand: 0.00
Location: C:\WINDOWS\kota_kinabalu.sys

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby Yorut_orut » Sun Sep 28, 2008 9:21 am

JPN Sabah memang bodoh @ cuai. Sangat2 cuai. Seringkali kita dengar complain orang
tentang kesilapan JPN dalam tugas mereka mengeluarkan IC atau surat lahir. Diurang tersilap eja nama, salah tuis jantina dan tarikh lahir dalam surat lahir. Apabila mangsa kesilapan mengadu, diurang bilang kamu yang salah isi borang!Benarkah kitaurang salah isi borang? Mungkin. Tapi saya inda yakin begitu. saya boleh katakan kesilapan banyak dilakukan JPN dari pada kesilapan mengisi borang.

Buktinya, diurang silap tulis jantina anak saya perempuan jadi laki-laki. Kisah ini 16 tahun yang lalu. Bila saya buat komplain, tu kerani tuduh saya silap isi borang pada hal saya sudah semak berkali-kali borang itu takut kalau2 ada silap.Kau orang tau apa tu kerani buat? Dia kasi padam tu "laki-laki" kemudian taip balik "perempuan". (dulu2 main taip saja belum guna computer). Kamurang pikir betulkah cara kerani itu? Bagaimana dengan rekod di pusat? Bukankah ada percanggahan dengan surat lahir dengan data di pejapat JPN nanti? Bagaimana nanti bila mau bikin IC? Tentu kedapatan percanggahan itu dan pastinya akan kelihatan bekas dipadam pakai pemadam pada surat beranak tersebut. Tapi pada time tu saya kurang tepikir implikasinya. But then nasib baik ada lagi kesilapan besar yang saya kesan pada surat lahir tersebut. Rupa2nya ruangan untuk tarikh lahir tu kerani isi tempat lahir manakala tempat lahir diisi dengan tarikh lahir!
Kemudian saya balik lagi jumpa kerani. Saya kasi kana balik sama dia. Saya bilang kau tuduh saya salah isi borang tapi kau lihat sendiri kesilapan besar kamu! Macam mana sekarang? Dia bilang itu kesilapan di KK (btw, I'm from Sandakan). Jadi apa macam lah ini? Dia bilang kamu urus sendiri di KK, kami bulih urus juga tapi lambat, bagus kamu urus sendiri.
Aduh..aduh.aduh.. sakit betul hati saya. Berapa belanja saya pigi KK mau urus tu hal? JPN bayarkah perbenanjaan saya dan masa saya yang terbuang sia-sia gara2 kesalahan JPN?

Sepatutnya kerani2 macam tu kena buang kerja bah. Tu pegawai pun sain buta saja tu surat lahir tanpa periksa.
Buli samankah diurang tu aaa.?? Tuntut ganti rugi ka... apa kata tuan2 dan puan2...?
User avatar
Yorut_orut
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 877
Joined: Wed Jun 18, 2008 9:05 am
Credit in hand: 1.79
Location: sandakan

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby PEMBANGKANG TULIN » Sun Sep 28, 2008 9:38 am

mimang budu@talingong ni JPN..sia mula2 pigi tukar ic dari kapala H pigi ic baru taun 1995 di Taiping,Perak sabap time tu sia karja sana..bila sia transfer karja di KK..sia tukar alamat dan JPN taiping bilang itu IC baru akan di antar di wisma dang bandang..bila tempoh pengambilan sampai..sia chek sana dang bandang..itu staff di kaunter bilang IC baru sia ada di JPN Kota Marudu..sia tanya kanapa kana antar sana KM? dia bilang sabap sia lahir sana..sabap itu diurang antar sana turus..palui!..mau tida mau..sia balik pigi JPN KM..indada pula sia punya IC..adei bikin panas..last2 sia kasi biar sija..malas mau layan..sia berurusan pakai IC samantara sija(urang kg bilang IC puntungan)..sia kasi seal plastik sija supaya tahan lama :slaugh: ..time sia renew passport..imigrisen punya urang tanya mana sia punya IC original..sia jawap lah..JPN talampau sayang sia punya IC diurang inda mau kasi realese..ada dalam simpanan pengarah JPN :lolrf: ..last2 taun lapas bulan 10 sia apply ic baru sana UMS..diurang mau denda sia pual :wall: ..nasip baik diurang proses sikijap sija,..kalu inda sampai mati lah sia pakai IC puntungan :lolrf: ..time sia mau ambil tu ic..sia sound2 juga tu staff di kaunter..sia bilang kalu pakistan2..pilak2 yang apply..JPN sikijap sija kasi proses.. :hammer2:
PEMBANGKANG TULIN
 
Posts: 45
Joined: Sun Mar 02, 2008 10:16 am
Credit in hand: 0.00

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby SoLaTa » Sun Sep 28, 2008 10:27 am

Kes serupa ini amat memalukan JPN. Atau memang benar ada cubaan menidakkan hak peribumi Sabah? Sekarang ada talian online, ada bank data dana dan ada pelbagai teknologi canggih digunapakai JPN, macam mana boleh jadi ini macam geng? Itu aunty ada pula dokumen sokongan lain (ic anak2 dia, lesen memandu dll) pun dipersoal? Memang bahalul punya JPN, kalau itu kakitangan JPN yang handle ini kes adalah orang Semenanjung, memang talibarut penghapusan hak peribumi Sabah. Kalau ada kakitangan JPN baca ini post, bagus kamu kasi tolong lah itu aunty, cukuplah segelintir kamu suka makan rasuah buat ic PTI. Ada duit tidak payah ikut nombor, tidak payah datang JPN lagi, semua dipermudahkan, dokumen yang tiada pun jadi ada barangkali. Jangan marah ah, sebab kita mau kakitangan kerajaan yang bebas rasuah dan berintegriti geng. :slaugh:
SoLaTa
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 523
Joined: Tue Jan 08, 2008 5:03 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby KRISS » Sun Sep 28, 2008 10:32 pm

gloria8887 wrote:stakat ni sy lum ada kes d JPN lah...tp sa paling benci service hospital besar d keningau...ari tu mulut adik sa kuyak...byk pendarahan...tapi durg buat kerja liwa2 ni...pokemakkk


banyak juga sy dgr urg komplen pasal ni huspital keningau.stap durang ni yg sumbung2 kena transfer hkl baru tau tinggi rendah langit tu.bagus ko buka satu thread baru.ramai la yg akan reply nanti.srita sini kang oftopik pula kan :grin:
"lautan di dalam kapal..."
User avatar
KRISS
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 528
Joined: Mon May 26, 2008 10:53 pm
Credit in hand: 0.00

Re: Bodohnya Jabatan Pendaftaran Negara Sabah

Postby northborn88 » Mon Sep 29, 2008 6:01 am

So far, pengalaman kita2 yang buat mykad di JPN daerah2 macam okay ja kan..

sa rasa JPN daerah2 much much better than yg ada boss2 besar (kauts nya pun besar kaa....) macam di jln sulaman sana tu..

mykad sa sekejap ja dapat and suma staf di jpn daerah sa tu baik hati, friendly dan ndak mengada..ndakla sesombong staf jpn kk..

Beza dia ialah staf di jpn daerah ialah orang2 sabah yg bos2 durang pun urang sabah, maka tu budi bahasa masih terjaga..

di KK pula, bapa borek anak rintik, bos2 besar durang sumbung and mengada, esp bos2 yg not local...kalu bos local pun sudah teikut2 gaya bos ndak local tu..
apa lagi...staf pun ikut serupa tu gaya...

kalu sia, semua staf di kaunter durang tu bagus tukar ja, minima qualification mesti ada Diploma or higher,
yg tau spelling (supaya nama anak kita ndak salah, etc.) and paling penting TAU BERSOPAN bila melayan orang..

so, not all JPN staff bodoh, those yg terikut2 gaya urang seberang tu ja bongok n sombong,
those yg di daerah2 punya jpn tu still ok i.m.h.o, :thumbup1:
User avatar
northborn88
Peminat Setia SF
Peminat Setia SF
 
Posts: 980
Joined: Thu Jun 19, 2008 9:56 am
Credit in hand: 0.00
Location: myself not in Sabah, but my heart is:))

Next

  • Similar topics
    Replies
    Views
    Author

Return to Current Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.