mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Bincang isu semasa, berita terkini, sama ada tempatan, kebangsaan, antarabangsa atau universal.

Moderator: Moderators

mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby encik kacang » Sun Sep 06, 2009 10:43 pm

Kenyataan daripada persoalan ini ialah, Angkatan Bersenjata Malaysia lebih unggul dalam high dan kuantiti baik tentera Australia dan Singapura GABUNGAN, iaitu kemampuan peranti keras dan MAF adalah lebih baik daripada kedua "timbalan Sheriff" dari Paman Sam.

Angkatan Bersenjata Malaysia 150 000 kuat, tentera Australia hanya 90 000 dan tentera Singapura hanya 350 000 dan tidak boleh tidak sama dengan latihan yang tinggi, pengalaman dan standard moral manusia melawan Malaysia, satu-satunya tentera di dunia yang mengalahkan pemberontakan komunis. Australia dan Singapura askar yang buruk hujan turun dengan motivasi rendah, terutama di Singapura majoriti adalah kes ini sebagai sandaran "pejuang akhir pekan"

Dalam sistem senjata tentera, sudah jelas jejak Tentera Darat Malaysia dalam jumlah dan teknologi mapan atas ADF dan SAF.

Malaysia-48 maju PT-91M MBT PENDEKAR vs australia-59 M1A1 (mengkonsumsi terlalu banyak bahan bakar dan terlalu berat untuk se asia wilayah) dan Singapura - 96 Leopard 2A4 tangan kedua yang lebih rendah di kuasa tembak dan perlindungan kepada PT-91.

Malaysia Bushmaster 30mm w / ATGM Baktar Shikan ACV300 Adnan juga jauh lebih baik dari Australia dan Singapura ASLAV tempatan mengembangkan Bionix IFV.

Angkatan Tentera Malaysia Penerbangan Helikopter A109 LOH lebih fleksibel dan lebih sesuai untuk pemerhatian dan menyerang misi di hutan dataran SE Asia dari Australia dan Singapura Euocopter Tiger AH-64D 'besarkan Apache'

The 'Apache' helikopter belum AH64D sangat efektif melawan musuh di tanah, terbukti di Karbala dan Operasi Anaconda. The'turkey menembak "selama perang Teluk satu sisi urusan pada mundur musuh selama Perang Teluk pertama, mencipta sebuah mitos di ketangguhan Apache. Helikopter yang menyerang unit-unit Pengawal Republik Iraq di selatan Baghdad pada 24 Mac 03." Dalam formasi menyerang sekitar 40 Apache Longbows pada hari Isnin, warga Iraq menggelar klasik helikopter pertama penyergapan disempurnakan oleh Vietnam Utara pada 1960-an. Seperti yang mematikan, tangki-membunuh mendekati pesawat dalam sebuah misi untuk menghancurkan Madinah tersebar Bahagian zirah, tentera tersebar di seluruh telapak tangan berlapis kawasan perumahan dan melepaskan tembakan dengan senjata antipesawat, bom tangan roket dan dinding api dari senjata dan kecil lainnya lengan. ... "Iraq api itu begitu kuat bahawa Apache harus menghentikan misi mereka dan kembali ke pengkalan." Keputusan misi yang gagal sangat menyarankan bahawa helikopter moden adalah kewajipan medan pertempuran.

Ini juga tidak memerlukan pemerhati terdidik untuk melihat bahawa di trms meriam "raja medan perang" Malaysia adalah jauh lebih maju daripada Australia dan Singapura. Malaysia telah MLRS rejimen, dilengkapi dengan Avibras Astros II MLRS yang telah berjaya digunakan oleh Arab Saudi terhadap Iraq. Bertahun-tahun kemudian, sistem II Astros membantu mengalahkan Angola Unità. Ini daya dan memiliki jangkauan tembak yang lebih baik daripada buatan Amerika Singapura HIMARS yang digunakan, yang belum dihantar dan belum tes dalam pertempuran. Australia tidak mempunyai sistem MLRS apapun.

Dalam hal penting kemampuan meriam konvensional, Malaysia penembak menikmati keuntungan daripada latihan dan keakraban dengan mereka equippement, menjadi askar profesional. Australia dan Singapura tentera sandaran tidak berpengalaman dan menghabiskan lebih sedikit waktu latihan tentang senjata mereka.

Dalam hal tabung 155mm meriam, Malaysia juga memiliki keunggulan yang jelas dalam jumlah dan jenis senjata, Rejimen Artileri Diraja dilengkapi dengan 28 Denel G5 dicipta di Afrika Selatan, salah satu yang terbaik di dunia Howitzer. Australia mempunyai hanya 36 Howitzer M198 penuaan yang mereka berusaha keras untuk menggantikan, sedangkan Singapura hanya mempunyai 162 tabung 155m diderek dan Artileri gerak dalam bentuk buatan tempatan FH2000, Pegasus (copy m777) dan primis SPH, yang meragukan high.

Di udara, keuntungan dari malaysia bahkan lebih jelas. Royal Malaysia Air Force (RMAF) selalu menjadi salah satu yang terbaik lengan udara kereta di Asia, jika tidak di dunia. RMAF pilot terbang MiG-29N di excercise dengan Tentera Laut AS telah secara teratur dikalahkan F-18 Hornet dari USN. Menurut Journal Pertahanan Asia RMAF MIG29 juga dikalahkan F16 dan F18 Australia RSAF angkatan udara pada pura-pura execise tempur udara. Jika sejarah melihat kembali latihan ketenteraan, MiG-29N RMAF telah sebahagian besar menewaskan F-18 dan F-16. Malaysia MiG-29's, dipertingkatkan dengan Rusia dan Sarawak baru-baru ini teknologi, pura-pura berjuang pertempuran udara dengan Australia's F/A-18A Hornets. The MiG berjaya menenggak semua Hornets Australia selama pertempuran udara simulasi pertempuran di kedua menengah dan jarak dekat pertempuran. Malaysia digunakan AA-10, AA-12 dan AA-11 rudal, melawan Australia AIM-9 dan AIM-7 Sparrow rudal. Telah dilaporkan bahawa Malaysia AA-11 Archer rudal hulu ledak yang lebih baik, lebih lama rentang dan sensor IR yang lebih baik.

Menurut sumber, M'sia mempunyai 22 juruterbang MIG terbaik di dunia / Asia. Kita boleh dengan berani mengatakan bahawa Malaysia mempunyai angkatan udara terkuat di Asia.

Malaysia akan menerima awal 18 Sukhoi Su-30-MKM Flanker pesawat penguasaan udara dengan diameter sampai dengan Australia dan Hong Kong., Yang paling canggih versi Su-27 kapal terbang perang, dan mungkin pesawat yang terbaik di dunia selepas F -- 22 Raptor. Su-30MKM akan menjadi pesawat pejuang utama dalam pergeseran keseimbangan kekuatan udara daerah di selatan kawasan ASEAN.

Dengan unit seperti MiG-29, Su-30MKM dan F/A-18D, angkatan udara di Malaysia berpotensi dapat mengalahkan semua musuh kontemporari.
Eksport Su-30s mencipta banyak ketegangan / kekhuatiran di seluruh dunia - Tentera Udara Malaysia diperolehi Su-30MKM berubah menjadi lebih mampu Tentera Udara di kawasan dan secara tidak langsung dipaksa untuk mempertimbangkan Austrilian Tentera Udara dan menaruh perhatian kepada Tentera Udara. Australia dan Singapura rancangan jangka panjang untuk memperolehi F-35 atau mungkin F-22 dalam sementara menggunakan tindakan sementara tidak mencukupi daripada F-18F super lebah dan F-15E strike eagle ... tetapi mengingat standard latihan yang lebih rendah daripada Australia dan singapura juruterbang ini tidak menimbulkan ancaman kepada Malaysia.

RMAF lebah dilengkapi dengan lebih maju AGP-73 radar dan enjin lebih baik daripada Hornet RAAF atau Singapura F-16/F-15

RMAF MIG-29, menggunakan NO-radar.With Topaz 019ME radar ini dan R-77 MiG-29N boleh terlibat 2 target pada masa yang sama.

Dengan ini, Malaysia memiliki tepi yang jelas dalam pertempuran BVR dibandingkan dengan tetangga.

Malaysia su30mkm untukku adalah yang terbaik. semua jet pejuang sinagapores tidak boleh mengalahkan su30mkm. 10 su30mkm boleh mengalahkan semua singapores f-16. jika Malaysia mempunyai 3 skuadron su30mkm, im yakin semua pesawat pejuang singapura akan menang.

State JERNAS sistem pertahanan udara. JERNAS adalah satu-satunya tanah berasaskan sistem pertahanan udara yang direka untuk menewaskan ancaman yang paling parah, termasuk rudal jelajah dan cerdas senjata Blindfire munitions.The AMS DNS radar dengan JERNAS menyediakan segala cuaca malam hari dan kemampuan. Fast pengambilalihan dan sangat tepat Lacak target dan berperanan dalam penerbangan memberikan sistem pertahanan udara penglibatan kemampuan dual unik. Dengan pensil beamwidth, kuasa quality, adaptif lebar pita frekuensi kelincahan, sangat rendah dan cerdas lobus samping pengolahan digital, radar yang kebal terhadap segala bentuk jamming.

Malaysia adalah satu-satunya negara di asia tenggara telah maju kemampuan anti-udara. Singapura dan Australia tidak mempunyai sistem yang dari kemampuan euqal

Australia dan Singapura 'Pilot' adalah sekadar punk, pikir mereka Tom Cruise di TG - Mereka sudah lebih baik di kemudian belanja ACM ... i mean, ada yang dikenali untuk menyemak model rambut mereka selepas bawa tulang mereka kubah dari .... i know, jangan tanya padaku bagaimana saya tahu, tetapi saya lakukan - RSAF RAAF 'jock' yang banci - Hanya RMAF Fighter Pilot hv e 'Berani Mati' semangat - singapura dan Australia punk r hanya ramai keluar n wud fantasi masa kanak-kanak yang kencing genangan di celana mereka ketika push datang ke CQ dogfighting

Malaysia juruterbang, yang berasaskan Inggeris / Komanwel doktrin dan silabus.

Oleh kerana itu, mengharapkan kejutan bahawa anda tidak akan pernah lupa. Hanya meminta Australia dan baru-baru ini USAF, maka anda akan tahu.

Dari apa yang kulihat, orang-orang di singapura adalah batshit gila. Aku tahu beberapa dari internet. Kajian "pertahanan jumlah"

Tentera Bahasa Melayu akan bertempur hampir semua orang di singapura, harus mereka cuba dan menyerang. Belum lagi fakta bahawa Singapura dilengkapi dengan peralatan US moden, dan benar-benar dipinjam petugas Israel untuk membantu dalam latihan.

Yakin mereka sandaran, tapi aku tidak akan menyebut mereka buruk cukup termotivasi.

Aku benar-benar ingin melihat pertengkaran. Ini akan menjadi lucu. Singapura adalah sebuah kecil, moden, dilengkapi tentera, dengan sejumlah besar pasukan tambahan sandaran, sementara Melayu mempunyai banyak tentera tetap aktif, dengan dilengkapi moderat ketenteraan, tetapi tidak cukup sandaran untuk setiap konflik yang berterusan.

Negara manapun dengan "maju pertahanan" doktrin lebih baik tidak cuba melanggar tanah, udara dan laut kedaulatan Malaysia.

Kita akan menggunakan semua kekuatan tentera kami untuk mempertahankan kemerdekaan dan kedaulatan kami jika ada negara yang ingin menerapkan "maju pertahanan" atau membuka pre-emptive mogok.

Saat Malaysia tidak punya maksud untuk meningkatkan kekuatan tentera mereka, sementara itu Singapura terus mengejek dan merendahkan Malaysia, tampak seolah-olah mereka menyambut perlumbaan senjata baru. Malaysia merasa terancam oleh mereka "Teruskan Serangan atau pertahanan" doktrin. Malaysia harus mengubah doktrin mereka juga?, Dan mulai juga meningkatkan pengeluaran ketenteraan?. Jika ini apa yang mereka ingin lihat, maka malaysia tidak perlu menunggu lagi.

Dengan memprovokasi Malaysia, hanya sebuah usaha untuk membuat respons daripada Malaysia, sehingga mereka punya alasan untuk mengatakan Perkataan yang mereka di bawah ancaman. Dan tentu saja mereka akan mendapatkan lebih banyak sokongan daripada turun Perkataan "kerana Malaysia adalah dikenali sebagai negara Islam. Saya yakin bahawa, suatu hari malaysia akan diserang oleh Singapura. Malaysia berada di bawah tekanan. Jadi harus meningkatkan kekuatan tentera malaysia dan membeli lebih banyak senjata?

Singapura membuat masa depan mungkin persiapan menuju perang, yang baik sesuai dengan doktrin pertahanan ke depan mereka. Mereka agresif menuntut semula tanah daripada laut. Tapi apa yang akan terjadi jika daerah mereka telah sepenuhnya reklamasi dan semakin mahal? Mereka memerlukan lebih banyak tanah untuk menampung mereka industri manufaktur dan ruangan udara.

Mereka terinspirasi dengan Israel doktrin dan mendapatkan nasihat daripada mereka yang merupakan sejarah telah membuktikan bahawa Israel menyerang banyak tetangga.

Malaysia adalah negara Islam, yang sudah dianggap sebagai musuh negara non-muslim. Sebahagian besar negara muslim biasanya adalah mungkin target kuasa besar dan sekutu-sekutunya.

Singapura tidak hanya siap untuk kemungkinan perang, tapi mereka akan pergi untuk berperang.
Singapura telah membahas kemungkinan serangan di sebagian besar blog dan forum website dengan menyeringai, merendahkan, dan memalukan Malaysia.

Terkini adalah kiasu mereka - untuk tetap di atas, adalah untuk memastikan tetangga di bawah, ini adalah kenyataan.Pasukan Malaysia terus-menerus mempunyai senjata gabungan latihan sepanjang tahun, mereka telah rumit kitaran merancang latihan kepada individu, unit, brigade, bahagian dan korps secara keseluruhan. Fikiran Sarawak, untuk menempatkan pasukan Malaysia dalam kategori yang sama dengan orang-orang Arab adalah sebuah sedang diambil kira. Malaysia askar, kelasi dan juruterbang bergabung dengan pasukan reguler karena mencintai profesi, sebahagian besar daripada mereka. Ada askar dengan garis keturunan yang mengesankan keprajuritan. Sebahagian besar askar Malaysia telah berdarah. Mereka latihan dalam damai kali dengan musuh imajiner, mereka telah membuat kesalahan, mereka kembali ke papan gambar. Mereka tahu kelemahan mereka, mereka berimprovisasi, beradaptasi dan mengatasi. Mereka juga melakukan banyak latihan silang dengan kekuatan asing.

Tingkat yang lebih tinggi daripada kerjasama dengan Amerika Syarikat pada kisaran fronts.There telah lebih dari 75 kapal tentera AS dilihat dalam dua setengah tahun. Amerika Syarikat melakukan latihan-latihan dengan Tentera Udara Diraja Malaysia, terbang dengan dan terhadap mereka pura-pura pertempuran. US Navy SEAL menyelenggarakan latihan di Malaysia dua kali setahun. Tentera Darat Amerika Syarikat melakukan latihan gelanggang dengan tentera Malaysia. Aku mungkin disebutkan di sini bahawa, untuk hutan kepakaran mereka dalam peperangan, Malaysia dikenali dalam perniagaan sebagai "berbisik kematian." Akhirnya, 1.500 personel pertahanan Malaysia mendapat manfaat daripada Amerika

Pasukan Malaysia adalah satu-satunya kekuatan telah pada dunia yang mengalahkan pemberontakan komunis. Mereka kebetulan pejuang hutan terbaik di dunia. Dalam dekad dalam memerangi Komunis, tidak ada catatan tentang tentera Malaysia ditangkap hidup-hidup. Fores elite di seluruh dunia dilatih oleh mereka. Perang hutan sekolah di Fort Benning, Georgia ditubuhkan oleh sebuah pasukan Malaysia.


Hanya untuk menangkap kembali, pada 3 Oktober 1993 kejadian, di Mogadishu, Somalia pasukan gabungan dari 4 Pakistan kereta kebal dan 24 Malaysia Infanteri kenderaan tempur elit Amerika diselamatkan unit tempur, Rangers. Anda boleh melihat akaun cereka dalam filem, "Black Hawk Down". Untuk maklumat anda ketika mereka bergerak ke medan tempur, ketika api sedang bermusuhan menerima kereta kebal Pakistan berbalik dan melarikan diri, ini telah ditutup-tutupi atas nama diplomasi. Malaysia bertahan, menyelamatkan Rangers di Malaysia kos satu tewas, 9 luka-luka dan kehilangan 4 IFVs. Tujuh, jadi disebut elit tentera Amerika tidak mengotori jalanan Mogadishu dengan tubuh mereka kerana pengorbanan yang dibuat oleh Malaysia. Tentu saja majalah AS diremehkan sumbangan daripada pasukan Malaysia dengan menyebut mereka 'pistol malu', seperti yang disebutkan di Newsweek.

Malaysia menyimpan semua MSRs openedwhen Amerika menarik diri ke sebuah shell selepas kejadian itu dan untuk kemudian menarik diri daripada Somalia. Kutipan dari Washington Post. "Mereka menyedari mereka harus melakukannya di baju zirah, jadi kami menghubungkan mereka dengan 24 Malaysia pengangkut personel lapis baja, empat Pakistan kereta kebal dan dua lapis baja pengangkut personel dan sebuah syarikat dari Humvees lapis baja," kata Stockwell. Stockwell Perkataan "itu datang bersama-sama dengan sangat cepat" dan sangat membantah laporan pegawai Tentera Darat Amerika Syarikat di Washington bahawa "ia memuat tekanan yang kuat dari Amerika untuk mendapatkan Malaysia dan beberapa Pakistan M-113s untuk menyebarkan." "Aku akan memberikan anda bahawa dalam tentera PBB antarabangsa ini kita tidak memiliki perintah yang sama dan pengawasan; kesatuan arahan jauh lebih longgar, jadi kadang-kadang diperlukan beberapa memujuk," kata Stockwell. Namun dia menambah: "The Malaysia dilakukan luar biasa."

Berpengalaman dalam tentera bererti pengetahuan, yang sifat, trik atau apa pun, dalam peperangan (apa pernah macam itu) Semua taktik, kesalahan, keberhasilan, kegagalan itu dirakam dan lulus pada batch yang lebih baru daripada tentera yang akan belajar itu.

Dalam kes Malaysia, mereka belajar dengan cara yang keras dan menyakitkan juga selama perang dunia 2, Kecemasan (syiling perang) dan Konfrontasi Indonesia. dan kemudian mereka datang dalam garis api lagi di bawah bendera PBB di Congo, Bosnia, Kemboja Etc

Jadi Tentera Malaysia memang berpengalaman!

lol peduli apakah doesn Singapura mendapat 10 kali pasukan tentera

jika mereka menyerang, balasan daripada Malaysia akan membuat Singapura seperti Atlantis II

Kenyataannya adalah dengan saiz tanah kecil, bahkan missles kami takkan punya banyak target kiri

Disamping saya akan berkata sebelum singapura bahkan memulakan perang, huru-hara dari Singapura akan mengguling gorv, jika perang mulai di mana u urself akan tempat takungan, apalagi di sebuah flat atau apartemen


Aku sudah menyemak baik spesifikasi dan dalam hal keseimbangan senjata kami PT-91M (codename twardy) adalah lebih baik ... i selalu percaya weapondry russian reliablity mereka ... Leopard 2 adalah memoles jika saya tidak salah ... dan kami menang taktikal dan juga dalam jumlah ... kami tidak perlu takut jika kita komander kereta kebal yang baik pekerjaan mereka ... Malaysia adalah 1 daripada yang terbaik ketika datang kepada peralatan ketenteraan ... bahkan kami armada laut yang ter-rosak beberapa tempat kapal peneroka Indon kerana respons yang lambat adalah di antara yang terbaik di SEA ...

kereta kebal kami 'punya 125mm raifal dan senjata mereka 120mm ... Kami sekarang ugraded untuk Erawa1/Erawa2 semacam replacable dilepas dan mudah bagi mengekalkan potongan-potongan baju besi sementara mereka mendapat komposit generasi 3 baju besi ... itu cukup sukar untuk menentukan pemenang tetapi kami menang dalam jumlah ... dan laut lepas pantai kami mampu artilery menghancurkan turun SG i think ...

Astros kita cukup untuk MLRS Singapura hantam orang menjadi debu. mereka tidak mempunyai tempat untuk berlindung. mati seperti tikus!

mana dia rakyat singapura?? datang bicara padaku! pengecut!

Dan tentu saja kita anggap sebagai army/vat69 adalah yang paling pasukan elite dalam perang hutan dan hutan undian quality dalam peperangan.
Tentera Darat kita juga reconigse di dunia sebagai satu-satunya kekuatan di dunia yang telah menakluki pemberontakan komunis dan digelar sebagai "Whispering KEMATIAN"
Coba tebak!
Perang hutan sekolah di Fort Benning, Georgia dibentuk oleh Angkatan Tentera Malaysia.

PT-91 Main Battle Tank twardy. Purba Singapura Leopard (disebut upgrade) dan Centurion tank harus bersaing dengan this.The PT-91 MBT adalah Neraka equpped dengan Sistem Kawalan yang terdiri daripada Stesen Gunner. Ini landasan dimodernisasi TPDK-1 hari pemandangan saluran dan pasif pilihan PCN-A melihat atau terma bayangkan penglihatan, yang mencipta pejuang malam. Api penyelesaian yang dikira oleh balistik, komputer digital yang dicampur muat set maklumat yang dihasilkan oleh serangkaian sensor dan input secara manual oleh para penembak.

Tentera Laut Diraja Malaysia telah mengikut jauh terbesar dan paling maju kombatan permukaan di Asia Tenggara. Malaysia mempunyai dua frigat Leiku maju yang unggul untuk ke-6 Formidable Stealth fregat digunakan oleh Singapura dan 8 purba Anzac dan 4 kelas frigat Adeliade digunakan oleh Australia.

RMN akan mendapatkan lebih banyak manfaat daripada frigat UKType terbaru 45 (T45) perosak pemindahan teknologi dan kedua batch dari Kedah OPV. Selain korvet RMN Laksamana adalah salah satu yang terbesar dan angkatan laut paling kuat di Asia, defnitely angkatan laut terbaik di kawasan Asia Tenggara.

Malaysia ha juga 2 kapal selam Scorpene, di dunia kapal selam konvensional paling canggih. Hanya Australia boleh datang dekat dengan pencocokan air biru ini kemampuan dengan 6 kapal selam kelas collins SSK tetapi desain yang menunjukkan usia mereka. Kemampuan submaine Singapura bahkan lebih menyedihkan dengan hanya 4 Kapal selam kelas Sjoormen (1960 Sweden sub) dan 2 Vastergotland dalam tempahan.

Unit kereta kebal pertama Malaysia Ke-11 regimen Kor Armor Diraja yang berpusat di gemas akan mempunyai semua (48) dengan PT-91 Ms sebagaimana dilaporkan dalam International Janes Defence Review (Feb 09).

Ini mempunyai kemampuan yang mengesankan & spesifikasi: --

125 mm gun, Thales comms radio, SSP-1 Obra-3 sistem perlindungan diri (laser amaran & bom tangan asap), ERAWA-1 Explosive Reactive Armor, Perancis Sagem Savan 15 api kawalan dan 15 giro stabil VIGY panorama pemandangan (untuk pemburu pembunuh kemampuan ), laser gyro INS, semua elektrik (tidak terdedah hidrolika) stabil menara dari EADS, 1000 hp bermesin dikahwinkan dengan transmisi Renk.

Malaysia juga tidak bijaksana diabaikan untuk memasukkan baju besi menyokong termasuk enam ARV, tiga kenderaan teknik berat dan lima Leguan serangan lapis baja jambatan (26 m MLC60).

Rencananya adalah untuk menyusul dengan dua batalion perisai.

Baik Australia dan Singapura Abams atau Leopard beroperasi
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25726
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 320.78
Bank: 10,188.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Advertisement

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby encik kacang » Sun Sep 06, 2009 10:45 pm

kata2 in adalah translate dari nexus war yang di tulis oleh seorang rakyat australia :slaugh: :slaugh: :slaugh: :slaugh:

http://forums.nexuswar.com/viewtopic.ph ... e73201275e
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25726
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 320.78
Bank: 10,188.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby Salou » Sun Sep 06, 2009 11:02 pm

Saya pindahkan topik ke forum Isu Semasa
User avatar
Salou
Global Mod
Global Mod
 
Posts: 11986
Joined: Sat Sep 13, 2008 9:18 am
Credit in hand: 53.99
Bank: 10,229.76
Location: Kota Kinabalu & Penampang, Sabah

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby encik kacang » Sun Sep 06, 2009 11:13 pm

MASA DEPAN FUTURES DI MALAYSIA
Disiapkan Oleh:
Alex Soojung-Kim Pang
Pengarah Penyelidikan,
Institut untuk Masa Depan
Palo Alto, US

Saintis komputer Alan Kay pernah berkata bahawa cara terbaik untuk meramalkan masa depan adalah untuk mencipta itu. Saya percaya bahawa masyarakat berjangka Malaysia mempunyai kesempatan belum pernah berlaku sebelumnya untuk mencipta masa depan berjangka dan peramalan. Disiplin mulai mengalami pergeseran paradigma, didorong oleh kombinasi kemajuan ilmu pengetahuan, inovasi teknologi, dan perubahan global. Komunitas berjangka di Malaysia memiliki kesempatan untuk memanfaatkan perubahan itu, untuk menjadi global berjangka hub untuk bekerja; untuk merintis kaedah baru dalam melakukan peramalan dan pembaharuan cara berkomunikasi sekitar pengetahuan tentang masa depan yang boleh meningkatkan tahap quality KEDUA turun keputusan ( misalnya dasar kerajaan, strategi korporat, dan pembangunan ekonomi), dan perspektif jangka panjang daripada warga negara biasa. Esai ini akan menjelaskan caranya. Sebuah Revolusi COMING bidang moden berjangka dan prakiraan mempunyai asal-usul pada 1950-an dan 1960-an. Alatan diterapkan daripada statistik, ilmu sosial, dan komputasi elektronik untuk meramalkan tren di bidang ekonomi dan teknologi, dengan tujuan untuk meningkatkan strategi syarikat dan dasar kerajaan selama Perang Dingin. Pada 1970-an, dengan pembangunan senario perancangan, teknologi peramalan, dan fasilitasi kaedah, gelanggang menganggap bentuk yang masih akrab hari ini. Kami sekarang siap di ambang revolusi lain di lapangan. Futures seperti yang telah berkembang selama empat puluh tahun terakhir tidak akan menjadi tidak relevan, tetapi akan berubah, untuk mengambil keuntungan daripada teknologi baru dan wawasan saintifik, untuk lebih baik menghadapi cabaran yang kita hadapi saat ini, dan menjadi lebih inklusif.

A M I G H T E x c l u s i v e Laman 1

Di sisi penyelidikan, perisian sosial, ramalan pasaran, dan menawarkan permainan Massively Multiplayer prospek untuk melakukan peramalan dengan cara baru. Beberapa futuris menggunakan perisian sosial anda dengan mudah berkongsi maklumat kajian dan wawasan tanpa fundamental mengubah cara mereka bekerja. Jangkaan pasaran (atau keputusan pasaran, kerana mereka sedang kadang-kadang disebut) memberikan kesempatan peserta untuk menilai kemungkinan masa depan yang berbeza dan mengukur kemungkinan peristiwa yang mengganggu. Akhirnya, senario permainan berasaskan menyediakan cara untuk menetapkan peramal profesional dan warga negara dalam latihan untuk menjelajahi sejumlah besar kemungkinan masa depan. Alat-alat ini boleh meningkatkan peramalan dengan memasuki inaccesible biasanya-sumber maklumat dan wawasan mengenai masa depan, dengan meningkatkan visibilitas dan transparansi peramal 'kerja, dan menyediakan track record yang jelas dari peramal' kejayaan atau kegagalan.
Sementara alat ini bertahan kemungkinan melakukan pekerjaan di masa depan pada asasnya cara yang berbeza, media baru akan membolehkan futuris untuk mengkomunikasikan ide-ide mereka dengan cara baru. Kos jatuhnya video, cepat manufaktur, dan Web berasaskan pengedaran kandungan mempunyai semua mencipta peluang untuk bergerak di luar kertas putih tradisional dan teks, untuk berkongsi visi dan menceritakan kisah tentang masa depan melalui video, peta, media interaktif, dan objek material. Lebih mendalam, kesempatan yang muncul untuk mencipta cara-cara baru untuk mempengaruhi turun keputusan dan tindakan yang berorientasikan masa depan. Baru-baru ini bekerja dalam bidang psikologi dan Neuroscience bertujuan untuk memahami bagaimana orang-orang berfikir tentang masa depan dapat ditambang untuk wawasan ke dalam bagaimana kita boleh merancang sistem untuk menggalakkan mereka untuk melakukannya secara lebih sistematik dan rasional cara. Mana-mana teknologi perkomputeran - khususnya sistem rangkaian wayarles, sensor dan pengukur kelajuan, "debu pintar" sistem perkomputeran, fleksibel memaparkan - mula menyediakan sarana untuk membuat peranti yang membantu pengguna melihat masa depan konsekuensi dari keputusan yang dibuat pada masa kini. Dalam satu dekad, peranti yang menyediakan pengguna dengan maklumat masa nyata tentang baik langsung konsekuensi dan implikasi jangka panjang pilihan yang mereka perlukan untuk membuat bisa di mana-mana. Akhirnya, para penonton futuris harus cuba untuk mencapai dan pengaruh berubah.

A M I G H T E x c l u s i v e Laman 2

Jika Perang Sejuk berjangka mempunyai pengaruh besar saat itu mempengaruhi pemikiran strategik dari para elite, gelanggang pengaruh masa depan akan berusaha untuk mengubah perilaku sehari-hari banyak orang. Mempertimbangkan masalah perubahan iklim. Sementara ahli politik dan eksekutif boleh mempengaruhi kerajaan dan dasar persekitaran syarikat, ia melambatkan kesan manusia tentang perubahan persekitaran akan memerlukan milyaran skala kecil, sehari-hari keputusan yang dibuat oleh jutaan - atau puluhan juta - orang: keputusan tentang bagaimana melakukan perjalanan, cara makan, apa yang harus membeli, dll Di masa lalu, kerana fikiran-watak intensif kerja kita, para elite adalah satu-satunya orang yang layak mempengaruhi - dan satu-satunya yang kami boleh mempengaruhi. Namun, media baru memungkinkan kami untuk mencapai sejumlah besar orang dengan kos yang sangat rendah, dan alat-alat pengkomputeran di mana-mana akan membolehkan kami untuk menulis wawasan masa depan tidak dalam teks-teks, tetapi dalam peranti - untuk mempengaruhi orang dengan membantu memberitahu tindakan-tindakan mereka, bukan dengan hanya memberikan maklumat. Hal ini mempunyai implikasi yang mendalam untuk bagaimana kita lakukan berjangka, dan yang memimpin ladang. Sosial perisian, keputusan pasar, dan permainan telah digunakan oleh futuris di Amerika Syarikat dan Eropah, tetapi tidak ada yang terintegrasi ke dalam metodologi penyelidikan inti mereka. Demikian juga, upaya untuk menerapkan kemajuan terbaru dalam ilmu saraf, psikologi, dan di mana-mana komputasi untuk masa depan masih dalam tahap awal. Munculnya revolusi mencipta peluang bagi futuris Malaysia untuk melompati rakan-rakan mereka di Barat, memajukan lapangan, dan membina visibilitas antarabangsa mereka. Apa yang bermanfaat yang melibatkan? MENJADI GLOBAL HUB Salah satu langkah pertama akan memperluaskan kehadiran virtual Malaysia di komuniti berjangka global, dengan mendukung terciptanya global boleh diakses dan berguna secara online platform untuk berkongsi pekerjaan masa depan. Sebuah platform tuai yang cerdas dan menganalisis maklumat daripada perkhidmatan perisian sosial dan weblog, disokong ramalan global pasaran pada peristiwa-peristiwa masa depan, dan menyediakan infrastruktur untuk umum dan pemetaan senario latihan, akan membawa beberapa manfaat. Ini akan berfungsi sebagai portal dan pusat tempat pertemuan untuk futuris. Ini akan menghasilkan imej yang lebih tepat daripada apa yang futuris bicarakan, dan apa yang menangkap perhatian mereka. Ini akan membantu mengenalpasti menarik dan tajam pemikir dan pemerhati dalam gelanggang, dan membiarkan orang-orang yang mempunyai kepentingan bersama menemukan satu sama lain.

A M I G H T E x c l u s i v e Laman 3

Akhirnya, sebagai sponsor perkhidmatan global ini, itu futuris Malaysia akan menempatkan di tengah-tengah masyarakat berjangka antarabangsa - atau lebih tepatnya, memindahkan lokus berjangka Solus bekerja ke Malaysia. Kedua, Malaysia futuris boleh menyokong upaya-upaya untuk mengeksplorasi dan mengeksploitasi kemajuan sains dan teknikal yang dapat meningkatkan keberkesanan kerja berjangka. Malaysia, Singapura, dan negara-negara lain di Asia Selatan mempunyai beberapa pusat penyelidikan yang luar biasa di mana-mana ilmu pengetahuan dan penyelidikan otak. Sebuah projek kolaboratif menyatukan futuris, saintis komputer, psikolog dan ahli saraf untuk membangunkan alat yang membawa "bayang-bayang masa depan" ke dalam turun keputusan sehari-hari akan menghimpunkan akan pengakuan sebagai yang penting dan sumbangan vital untuk evolusi berjangka. Ketiga, Malaysia futuris bisa menjangkau tempat-tempat dan orang-orang diabaikan atau terlayani oleh futuris Sarawak. Kebanyakan futuris Barat bekerja sama dengan syarikat dan agensi kerajaan; ketika kami menghabiskan waktu dengan orang miskin, dengan kelompok masyarakat, atau dengan orang-orang di negara-negara berkembang, kita hampir selalu melakukan kajian tentang mereka, tidak bekerja untuk mereka. Orang-orang tersebut menarik justru kerana mereka membantu mencipta masa depan: mereka menggunakan teknologi dalam cara yang imajinatif, mencipta agensi-agensi yang inovatif, bereksperimen dengan jenis-jenis baru dari sistem ekonomi dan rangkaian sosial. Jika futuris ingin untuk lebih memahami masa depan dan mempunyai kesan positif pada itu, ini adalah orang-orang kita harus bekerja lebih keras untuk mencapai. Malaysia lokasi geografi memudahkan para futuris untuk mencapai orang-orang yang mencipta masa depan. FUTURES, MALAYSIA, DAN MASA DEPAN MALAYSIA Semua inovasi ini akan mendorong Malaysia untuk terdepan kajian berjangka global. Sementara aku sudah ditekankan dalam esei ini cara paradigma baru ini akan memperluaskan ruang lingkup dan masa depan audiens untuk bekerja, itu perlu dicatat bahawa inovasi ini juga akan menghasilkan pemahaman yang dapat memperbaiki dasar kerajaan dan strategi syarikat. Sosial perisian, keputusan pasar, dan berorientasikan masa depan senario permainan berasaskan semua boleh digunakan untuk meningkatkan strategi dan wawasan para pengambil keputusan serta orang-orang biasa.

A M I G H T E x c l u s i v e Laman 4

Berjangka paradigma baru ini juga akan mendorong pembangunan teknikal desain kepakaran dan pengetahuan yang akan menjadi penting dalam abad ke-21 ekonomi global. Di masa depan di mana sumber dan tenaga cenderung semakin langka, kemahiran dalam merancang alat untuk menyediakan real-time maklum balas mengenai penggunaan tenaga dan prestasi, dan membantu orang membuat lebih baik keputusan jangka panjang, akan menjadi sumber penting kompetitif global keuntungan. Tidak ada konsumen di mana pun ingin membuang-buang tenaga; dan sebagai kos tenaga tumbuh, daya tarik alat-alat yang membuat pengguna lebih cerdas, lebih sedar akan karbon dan penggunaan tenaga, dan lebih mampu melihat bagaimana untuk mengurangkan kedua, akan menjadi lebih jelas. Lebih umum, pengembangan kapasiti ini akan pas dengan apa yang merujuk Lab Inovasi Denmark sebagai pergeseran dari sarana untuk makna: peralihan di antara di antara para konsumen daripada mencari alat-alat untuk mencari hal-hal yang memperkaya hidup mereka, dan di antara syarikat-syarikat daripada keunggulan kompetitif mereka mendasarkan pada menghasilkan lebih murah atau barang yang lebih kuat, untuk membuat lebih banyak yang bermanfaat dan bermakna. Di antara pelanggan, produk dan perkhidmatan yang secara aktif membantu pengguna memperbaiki masa depan mereka - dan tempat tindakan individual mereka dalam sebuah gerakan kolektif yang akan membuat perbezaan yang signifikan dalam terungkap bagaimana masa depan - akan mempunyai keuntungan yang kritis terhadap mereka yang hanya mengaku hijau . Beberapa hal yang lebih bererti daripada masa depan, dan beberapa tindakan lebih bererti daripada orang-orang yang menjanjikan untuk membuat masa depan lebih baik. Akhirnya, pembangunan semacam ini karya berjangka implikasi signifikan untuk Malaysia tempat dalam komuniti global bangsa-bangsa. Suatu kerajaan yang mampu berfikir jangka panjang, dan dapat merangkul penggunaan alat-alat yang membantu warga melihat masa depan dalam keputusan dan dasar saat ini, adalah tentang yang bersedia untuk menahan diri untuk standard yang sangat tinggi. Kerajaan sudah bertanggungjawab kepada warga mereka; kerajaan baik menahan diri bertanggung jawab untuk masa depan bangsa. Dengan menggalakkan penciptaan kelas dunia masyarakat berjangka, Malaysia boleh membantu membayangkan dunia masa depan ditentukan oleh kestabilan dan kemakmuran, dan memainkan peranan utama dalam membawa kira-kira.


http://www.might.org.my/download/The%20 ... laysia.pdf
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25726
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 320.78
Bank: 10,188.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby encik kacang » Sun Sep 06, 2009 11:50 pm

RINGKASAN " Angkatan Tentera MALAYSIA"

A. TENTERA

Kenyataan daripada persoalan ini ialah, Angkatan Bersenjata Malaysia lebih unggul dalam high dan kuantiti berbanding dengan Angkatan Bersenjata Nasional Indonesia, iaitu kemampuan peranti keras dan MAF adalah cara yang lebih baik daripada apa yang disebut ketenteraan di Indonesia. Angkatan Bersenjata Malaysia 150.000 kuat, dan angkatan bersenjata Indonesia adalah 800.000 kuat dan boleh tidak sama dengan latihan yang tinggi, pengalaman dan standard moral seorang laki-laki melawan Malaysia, satu-satunya tentera di dunia yang mengalahkan pemberontakan komunis. Tentera Indonesia tidak terlatih dengan motivasi rendah, terutama dalam hal sebagai majoriti sandaran mereka adalah "pejuang akhir pekan" seperti di Singapura.

Dalam sistem senjata tentera, sudah jelas jejak Tentera Darat Malaysia dalam jumlah dan teknologi mapan atas INAF. Malaysia - 48 lanjutan Pendekar PT-91M MBT versus Indonesia - 275 AMX-13 dan 100 FV101 Scorpion keduanya rendah dalam senjata dan baju zirah perlindungan kepada PT-91. Malaysia Bushmaster 30mm w / ATGM Baktar Shikan ACV300 Adnan juga jauh lebih baik daripada Indonesia AMX-VCI.

B. Artileri Platform

Ini juga tidak memerlukan pemerhati terdidik untuk melihat bahawa dalam hal meriam "Raja Battlefield" Malaysia adalah jauh di depan Indonesia. Malaysia telah MLRS rejimen, dilengkapi dengan Avibras Astros II MLRS yang telah berjaya digunakan oleh Arab Saudi terhadap Iraq. Bertahun-tahun kemudian, sistem II Astros membantu mengalahkan Angola Unità. Ini mempunyai liputan dan daya tembak yang lebih baik daripada buatan lokal Indonesia era Soviet Howitzer 105/155mm yang belum dihantar dan belum teruji dalam pertempuran. Indonesia juga tidak mempunyai sistem MLRS apapun.

Dalam hal penting kemampuan meriam konvensional, Malaysia penembak menikmati keuntungan daripada latihan dan keakraban dengan peralatan mereka, menjadi tentera profesional. Tentera Indonesia tidak berpengalaman dan menghabiskan lebih sedikit waktu latihan tentang senjata mereka.

Dalam hal tabung 155mm meriam, Malaysia juga memiliki keunggulan yang jelas dalam jumlah dan jenis senjata, Rejimen Artileri Diraja dilengkapi dengan 28 Denel G5 dicipta di Afrika Selatan, salah satu yang terbaik di dunia Howitzer. Indonesia memiliki hanya 36 Howitzer M389 penuaan yang mereka berusaha keras untuk menggantikan.

C. AIRFORCE
Di udara, keuntungan dari malaysia bahkan lebih jelas. Royal Malaysia Air Force (RMAF) selalu menjadi salah satu yang terbaik senjata udara terlatih di Asia, jika tidak di dunia. RMAF pilot menerbangkan MIG-29N dalam latihan dengan Tentera Laut AS telah secara teratur dikalahkan dengan F/A-18 Hornet daripada USN. Menurut Pertahanan Asia Journal, RMAF MIG-29 juga menewaskan F16s dari RSAF dan F18 AURI Australia pada latihan tempur udara tiruan. Jika anda melihat kembali kepada sejarah latihan ketenteraan ini, MIG-29N RMAF itu sebahagian besar menewaskan F/A-18 dan F-16. MIG-29 Malaysia, dipertingkatkan dengan Rusia dan Sarawak baru-baru ini teknologi, pura-pura berjuang pertempuran udara dengan Indonesia's F-16. The MiG berjaya menenggak semua Falcons Indonesia selama pertempuran udara simulasi pertempuran di kedua menengah dan jarak dekat pertempuran. Malaysia digunakan AA-10, AA-12 dan AA-11 rudal, melawan Indonesia's AIM-9 dan AIM-7 Sparrow rudal. Telah dilaporkan bahawa Malaysia AA-11 Archer rudal hulu ledak yang lebih baik, lebih lama rentang dan sensor IR yang lebih baik. Menurut sumber, Malaysia telah 22 daripada juruterbang MIG terbaik di dunia. Kita boleh dengan berani mengatakan bahawa Malaysia mempunyai angkatan udara terkuat di Asia.


Malaysia akan menerima awal 18 Sukhoi Su-30-MKM Flanker pesawat penguasaan udara dengan diameter sampai dengan Australia dan Hong Kong, versi paling canggih Su-27 kapal terbang perang, dan mungkin pesawat pejuang terbaik di dunia selepas F -- 22 Raptor. Su-30MKM akan menjadi pesawat pejuang utama dalam pergeseran keseimbangan kuasa udara serantau di kawasan Asia Tenggara. Dengan unit seperti MIG-29, Su-30MKM dan F/A-18D, AURI di Malaysia berpotensi dapat mengalahkan semua musuh kontemporari.

Eksport Su-30s mencipta banyak ketegangan / kekhuatiran di seluruh dunia - Malaysia AURI diperolehi Su-30MKM berubah menjadi lebih mampu Tentera Udara di kawasan dan secara tidak langsung memaksa Bahasa Indonesia, Singapura, Filipina dan Australia AURI untuk mempertimbangkan dan memperhatikan sendiri Tentera Udara. Australia dan Singapura rancangan jangka panjang untuk mendapatkan F-35 atau mungkin F-22, Filipina 'rancangan memperoleh sejumlah besar updated Blok 60 F-16 dari Amerika Syarikat dan terkini Indonesia pengambilalihan Su-30 dalam Sementara itu terpaksa melakukan langkah-langkah pengganti sementara tidak mencukupi untuk memperoleh F/A-18F Super Hornet, F-15SG Strike Eagle (versi yang murah F-15E Strike Eagle), Indonesia's Su-27 Flanker dan Filipina 'US tangan-me-downs Blok 30 / 32 F-16 tetapi mengingati standard latihan yang lebih rendah daripada Indonesia, Filipina, Australia dan Singapura juruterbang ini tidak menimbulkan ancaman kepada Malaysia.
D. Battle Tank Utama


PT-91M Pendekar tangki (dimodernisasi T-72M1) adalah mengikut pendapat saya salah satu MBT terbaik dalam dunia, arahan daripada Malaysia (48 tangki) membuktikan hal ini. PT-91M sangat cost effective, selama sekitar setengah harga dari sebuah M1A1 anda mendapatkan 125 mm smoothbore D-81TM raifal utama (2A46), laser warning receiver (SS1C "Obra"), cat menyerap radiasi, reaktif baju besi, 1000HP mesin-diesel, berkesan FCS (Perancis SAGEM Savan-15, automatik dioptimalkan loader dan amunisi baru. The PT-91M beratnya hanya sekitar 46 tan. It menang melawan K1A1 Tipe 88, T-80UD, Vickers Mark (Tidak tahu model).

Ini mempunyai kemampuan yang mengesankan & spesifikasi:

125 mm gun, Thales comms radio, SSP-1 Obra-3 sistem perlindungan diri (laser amaran & bom tangan asap), ERAWA-1 Explosive Reactive Armor, Perancis Sagem Savan 15 api kawalan dan 15 giro stabil VIGY panorama pemandangan (untuk pemburu pembunuh kemampuan ), laser gyro INS, semua elektrik (tidak terdedah hidrolika) stabil menara dari EADS, 1000HP bermesin dikahwinkan dengan transmisi Renk. PT-91 MBT adalah Neraka equpped dengan Sistem Kawalan yang terdiri daripada Stesen Gunner. Its basis dimodernisasi TPDK-1 hari pemandangan saluran dan pasif pilihan PCN-A melihat atau terma bayangkan penglihatan, yang mencipta keupayaan pertempuran malam. Api penyelesaian yang dikira oleh balistik, komputer digital yang dicampur muat set maklumat yang dihasilkan oleh serangkaian sensor dan input secara manual oleh para penembak.

Malaysia juga tidak bijaksana diabaikan untuk memasukkan baju besi menyokong termasuk enam ARV, tiga kenderaan teknik berat dan lima Leguan serangan lapis baja jambatan (26m MLC60).

Unit kereta kebal pertama Malaysia Ke-11 regimen Kor Armor Diraja yang berpusat di gemas akan mempunyai semua (48) dengan PT-91 Ms sebagaimana dilaporkan dalam International Janes Defence Review (Mac 2009). Rencananya adalah untuk menyusul dengan dua batalion perisai.

E. Tentera Laut


Tentera Laut Diraja Malaysia telah mengikut jauh terbesar dan paling maju kombatan permukaan di Asia Tenggara. Malaysia mempunyai dua frigat Leiku maju yang unggul untuk ke-6 Ahmad Yani Class (FFGHM) frigat, dan kuno Samadikun Kelas 4 (FF) dan 3 Khristina Tiyahahu Kelas (FF) frigat digunakan oleh Indonesia.

RMN akan memperoleh manfaat lebih frigat dari Inggeris terbaru Tipe 45 (T45) perosak pemindahan teknologi dan kedua batch dari Kedah OPV. RMN adalah salah satu yang terbesar dan paling kuat di Asia biru tua, biru tua pasti yang terbaik di rantau Asia Tenggara. RMN juga akan memperoleh kelas 2 Dokdo AAS dari Korea Selatan, memberikan armada amphibious RMN perlu melawan gaduh tetangga.

Malaysia telah juga 2 kapal selam Scorpene, di dunia kapal selam konvensional paling canggih. Hanya Australia boleh datang dekat dengan pencocokan air biru ini kemampuan dengan 6 kapal selam kelas Collins SSK tetapi desain yang menunjukkan usia mereka. Kemampuan kapal selam Singapura bahkan lebih menyedihkan dengan hanya 4 Sjoormen Kelas kapal selam (1960 Sweden sub) dan 2 Vastergotland dalam tempahan.
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25726
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 320.78
Bank: 10,188.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby encik kacang » Sun Sep 06, 2009 11:50 pm

Oleh: Dato 'SRI MOHD NAJIB BIN TUN HAJI Abdul Razak
Timbalan PERDANA MENTERI MALAYSIA
Tempat: TOKYO, JAPAN
Tarikh: 07/03/2007
Tajuk: BANGUNAN A Comprehensive LINGKUNGAN KEAMANAN DI ASIA TIMUR


Hal ini dengan kenikmatan yang saya berdiri di hadapan dibezakan ini berkumpul untuk berkongsi beberapa pandangan mengenai subyek Membangun Persekitaran Keselamatan Menyeluruh di Asia Timur. Tulus saya terima kasih kepada Lembaga untuk menjemput saya.

Izinkan saya mulai dengan pertanyaan mengapa kita perlu membina sebuah persekitaran keselamatan yang menyeluruh di kawasan?

Kita hidup di era ketika keselamatan telah menjadi perhatian utama dalam kehidupan kita dan menghasilkan begitu banyak kecemasan. Lebih daripada itu, konsep keselamatan telah diperluas untuk merangkumi tidak hanya ancaman non-tradisional seperti keganasan dan jenayah transnasional, tetapi juga isu-isu seperti ekonomi, budaya dan persekitaran. Selain itu, sumber-sumber ancaman juga telah melampaui negara kepada aktor non-negara, maka perlunya koperasi alam dua hala, serantau dan bahkan global.

Anda akan bersetuju dengan saya bahawa Asia Timur tidak tanpa keselamatan aneh sendiri. Ini mempunyai sejumlah titik api yang berkaitan keselamatan dan potensi flashpoint. Tidak dalam urutan keutamaan tertentu, kita boleh senarai mereka sebagai nuclearisation potensi daerah, isu Semenanjung Korea dan Selat Salib hubungan. Ditambah dengan ini adalah host yang tumpang tindih atau tidak terselesaikan tuntutan teritorial dan bidang kuasa baik di darat dan di laut. Pertumbuhan kejahatan transnasional, khususnya keganasan telah memberikan perhatian menambah untuk beberapa isu sudah panas.

Di sisi ekonomi, ekonomi Asia Timur yang kuat dan tumbuh lebih intens. Ini adalah rumah bagi banyak ekonomi yang paling dinamik di dunia. Dengan 2 bilion orang, atau sekitar 30 peratus daripada penduduk dunia dan KDNK lebih dari Rp 7 triliun, Asia Timur adalah signifikan kepada daerah dan seluruh dunia. Perdagangan, pelaburan dan kewangan telah menjadi garis kehidupan yang cepat berkembang dan tumbuh hubungan.

Dengan berkembangnya saling pergantungan masalah ekonomi semakin dilihat sebagai masalah keselamatan negara. Apa lagi dengan Putrajaya kesenjangan dalam tingkat kemajuan ekonomi di antara beberapa negara-negara serantau. Krisis kewangan, satu dekad yang lalu, adalah pengingat suram tentang bagaimana masalah-masalah ekonomi dengan tidak adanya tanggapan daerah kolektif boleh merosakkan keamanan dan kestabilan di kawasan.

Kemudian lagi ada keselamatan tenaga yang menjadi perhatian utama sebagai tenaga sangat penting untuk memenuhi perkembangan baru dan kuat terutamanya di negara-negara berkembang di kawasan. Negara-negara sebagai upaya untuk mencari bekalan tenaga berterusan, dan dengan alternatif tetap sukar difahami, potensi untuk beberapa negara untuk lebih agresif dan tegas dalam tuntutan teritorial mereka akan lebih besar.

Crescenzi, Marc JC dalam bukunya Ekonomi Interdependensi dan Konflik di Dunia Politik berkata,''di antara bangsa-bangsa, semakin besar ketergantungan, semakin besar kebarangkalian bahawa hubungan tidak akan mencari tuntutan politik yang boleh mengakibatkan konflik. "

Kerjasama ekonomi dan keselamatan maka akan mengurangi kesempatan untuk kesalahan perhitungan dan persepsi dan meningkatkan kesempatan untuk diplomasi langsung dan back-saluran komunikasi.

Dekad lepas isu-isu sosial dan lingkungan yang terbaik sebagai berdiri sendiri menghadapi masalah, tapi hari ini secara intrinsik cepat muncul sebagai keprihatinan daerah yang memiliki konsekuensi untuk keamanan dan kestabilan serantau. Yang baru dirilis United Nations Environment Report, meskipun tidak membuat kes bagi link eksplisit antara keselamatan global dan degradasi lingkungan, telah cukup banyak penemuan-penemuan saintifik yang menunjukkan bahawa kemunduran persekitaran yang teruk boleh membawa kerugian tak terhingga bagi masa depan dunia dan menimbulkan ancaman kepada keselamatan manusia dan kesejahteraan. Bila kerugian teruk, ada setiap kemungkinan itu menjadi sumber konflik antara negara dan bahkan daerah. Yang interconnectivities masyarakat, ekonomi dan persekitaran tidak hanya bentuk ancaman, tetapi juga kesempatan untuk meningkatkan mereka.

Mengingat jenis kita hidup di dunia, ramalan yang keluar dari mode. Namun, saya percaya kita boleh mengatakan, selepas hidup dengan keprihatinan keselamatan wilayah selama ini, bahawa isu-isu yang disebutkan di atas adalah semua nyata, semua sangat kompleks, dan menyebabkan letupan. Mereka adalah nyata kerana masa depan kita sebagai suatu kawasan bergantung pada penahanan mereka. Mereka sangat kompleks kerana kami mula menyedari kesalingterkaitan mereka ke seluruh kebanyakan daripada tentera dan isu-isu non-tentera. Memandangkan bahawa ada cabaran yang kompleks, dengan demikian akan memerlukan lebih daripada hanya satu dimensi tanggapan.

Dalam konteks ini bahawa keperluan untuk membina persekitaran keselamatan yang komprehensif di kawasan kita menjadi penting. Persekitaran harus membayangkan suatu komuniti persahabatan, niat baik dan kemakmuran. Sehat itu harus mempromosikan hubungan antar-negara dan norma-norma dan nilai-nilai bersama di kawasan. Lemah atau negara-negara kecil, harus merasa bahawa mereka sama ahli. Yang penting harus objektif tidak lain daripada keselamatan abadi dan kesejahteraan rakyat di daerah.

Current Inisiatif

Dalam upaya kami untuk memberikan keselamatan kepada kawasan tersebut, kami telah melakukan sejumlah kebangsaan, dua hala, serantau, sub-serantau dan bahkan upaya pelbagai hala. Di antaranya ialah ASEAN dan ASEAN yang dipimpin pelbagai forum seperti Forum Regional ASEAN (ARF), Post Ministerial Conferences (PMC), ASEAN + 3 muat, Sidang Kemuncak ASEAN, Komuniti Keselamatan ASEAN, Sidang Kemuncak Asia Timur, dan ASEM juga seperti APEC. Dalam arti, forum yang tumpang tindih ini mendekati mirip senibina keselamatan virtual atau kerangka untuk Asia Timur.

Di kawasan Asia Timur Laut, bagaimanapun, politik dan keselamatan tetap relatif di bawah arsitektur berkembang, dengan pengecualian daripada Perundingan Enam Pihak di Semenanjung Korea.

Di depan ekonomi, Asia Timur tertinggal dari Amerika Utara dan Kesatuan Eropah dalam hal keluasan dan kedalaman integrasi ekonomi. Namun, wilayah ini menangkap dengan cepat walaupun kuat permusuhan sejarah bahawa jika tidak dingin hangat-terutama hubungan ekonomi antara negara-negara Asia Timur Laut. Sebuah web perdagangan bebas dan perkongsian ekonomi daerah dan tatacara kewangan yang berkembang pesat. AFTA adalah contoh daripada rangkaian ekonomi serantau yang telah membuat kemajuan yang signifikan dalam menurunkan tarif intra-serantau.

Dalam semua inisiatif yang saya telah dihuraikan, kami telah mencapai tahap kejayaan yang menginspirasi kami untuk melaksanakan usaha-usaha bersama kami dengan semangat yang lebih besar. Tantangan tetap, di dua hala, pelbagai hala dan bahkan di peringkat daerah. ARF, misalnya, telah berkembang untuk berurusan dengan "masalah keras" yang tidak mungkin membayangkan beberapa tahun yang lalu. Ada bukti bahwa kenalan dalam ARF telah membawa perubahan dalam sikap negara-negara Asia Timur terhadap masalah keselamatan.

Aspirasi serupa Namun, tidak datang dalam kes kawasan Asia Timur Laut. Kepelbagaian tetap ciri terbesar kami, aset terkuat kami serta cabaran terbesar kita dalam hal ini. Namun, saya senang kami tidak goyah daripada komitmen kami, kami berharap dan aspirasi kami untuk daerah.

Way Forward

Sekarang saya berkongsi dengan anda perspektif saya jalan ke depan untuk membina persekitaran keselamatan yang komprehensif untuk daerah. Meskipun gagasan tentang keselamatan yang menyeluruh passé dianggap sebagai hari-hari ini, saya pikir itu adalah sebagai relevan hari ini seperti yang kemarin. Membangun sebuah persekitaran keselamatan yang menyeluruh memerlukan rangka operasionalisasi rancangan tindakan untuk bergerak maju.

Pertama, saya ingin menyarankan bahawa kita cuba mengubah pola pikir kita tentang bagaimana kita melihat masalah-masalah keselamatan dan pertahanan - daripada hidung keras tradisional penilaian dilema keselamatan, kuasa politik yang sering mendorong pemikiran - untuk sesuatu yang tampak pada keselamatan pada perspektif yang lebih altruistik - untuk kebaikan umat manusia. Sangat mudah untuk memberikan prognosis negatif persekitaran keselamatan-yang akan membenarkan pindah ke yang jauh lebih pendekatan Machiavellian. Memang bahawa kita harus waspada dan untuk membuat penilaian keselamatan secara berkala sebagai lingkungan mengalami perubahan secara berkala. Namun, jika kita melihat hal-hal yang didasarkan pada hitam dan putih murni pola pikir, maka kita mungkin berakhir dengan memuaskan diri bernubuat.

Dalam hal ini, ada mungkin perlu dialog yang lebih kuat di kawasan Asia Timur Laut dan untuk diskusi untuk bergerak maju tentang isu-isu kerjasama keselamatan. Pendekatan saat ini daripada Perundingan Enam Pihak tatacara sebagai adhoc, yang hanya akan diaktifkan bila masalah yang besar dan melampaui batas harus ditinjau ulang. Perlu ada cara untuk mendapatkan pemain utama di kawasan Asia Timur Laut bersama lebih sering untuk mengejar pembangunan kepercayaan agresif. Daerah yang tumpang tindih kepentingan di mana sudah ada konsensus peringkat tertentu boleh menjadi berdiri tanah. Saya percaya dalam berbicara mengenai keselamatan Asia Timur Laut dari dimensi sebanyak mungkin kerana mereka boleh membantu untuk membina tahap kepercayaan yang lebih tinggi, dan melihat tantangan dalam cara yang lebih konstruktif.

Kedua, kita harus menghargai bahawa anda jaminan mencukupi bermakna keselamatan, kawasan kita harus terus mengalami standard quality daripada pertumbuhan ekonomi dan pembangunan. Dan bahawa keterbelakangan ekonomi dan kesenjangan skala besar merupakan ancaman kepada keselamatan kawasan kita. Kemiskinan adalah asas daripada teka-teki masyarakat kita. Itu adalah Aristotle yang mengatakan bahawa revolusi adalah induk dari kemiskinan.

Tantangan kita adalah untuk menarik sehingga fikiran kita dan usaha bersama untuk memastikan bahawa kita bergerak maju di depan ekonomi. Kita harus bekerja tekun ke arah peningkatan ekonomi kita, kewangan, perdagangan dan pelaburan dalam transaksi antar negara Asia Timur. Ekonomi antar-kebergantungan mempunyai manfaat yang saling melampaui keuntungan ekonomi. Memiliki cara moderat ketegangan, merapikan atas tepi kasar ketidakpercayaan dan membuat negara-negara melihat melampaui kepentingan peribadi.

Ketiga, kita tidak boleh mengasingkan atau memisahkan diri daripada isu yang lebih luas negara-bangunan. Saya katakan di sini, bahawa membina negara dan lebih mencabar pembangunan bangsa, membentuk elemen yang sangat mendasar dalam keselamatan abadi. Kerajaan yang bertanggungjawab kepada rakyat mereka seperti tetangga mereka dan wilayah ini akan pergi jauh dalam meningkatkan keselamatan kawasan kita.

Keempat, kita perlu untuk menanamkan semangat sistem nilai yang umum terutama tentang keperluan untuk membantu satu sama lain sebagai komponen penting dari rasa memiliki kita. Kita telah melihat selama tsunami dan bencana Melaka baru-baru ini, bagaimana bantuan dan bantuan dituangkan dalam ke daerah-daerah. Tapi aku masih percaya kita bisa lebih terorganisir dan lebih terkoordinasi upaya kita untuk yang jauh lebih berkesan.

Dalam hal ini, saya dipertikaikan gagasan menubuhkan pusat penyelarasan bantuan kemanusiaan. Sebuah pusat daerah di mana setiap negara boleh melakukan serangkaian pasukan, terdiri atas anggota tentera dan awam, yang boleh dikerahkan dengan cepat dalam hal terjadi bencana besar di bahagian manapun dari kawasan tersebut. Kita boleh fokus pada latihan dan rancangan kontingensi untuk memudahkan koordinasi yang lebih baik harus perlu timbul. Jika kita mampu menubuhkan pusat anti-pengganas di seluruh penjuru, maka saya yakin kita boleh mencipta pusat koordinasi bantuan kemanusiaan. Jika kita bisa menempatkan pikiran kita bersama, dan menjadikan pusat ini, maka ini bisa menjadi manifestasi positif membina persekitaran keselamatan.

Akhirnya, kita perlu meningkatkan diplomasi ketenteraan yang dengan cepat menjadi bentuk yang diiktiraf kegiatan diplomatik seperti melengkapi dan bahkan memberikan arah menuju politik menyelesaikan cegukan. Bertentangan dengan persepsi awam yang menyeleweng, tentera mungkin yang paling waspada dan hati-hati dari setiap lembaga untuk pergi berperang.

Ladies and Gentlemen

Aku mungkin tidak berlaku adil kepada kehadiran saya di sini pagi ini, kalau saya tidak menyentuh tentang peranan Jepun.

Jepun mempunyai credential kuat dan ditempatkan dengan baik untuk memberikan sumbangan yang signifikan terhadap perdamaian yang komprehensif dan kestabilan di Asia Timur. Ini telah menjadi penyokong kuat dari cita-cita Pertubuhan Bangsa-Bangsa, yang menyokong penggunaan non-kekerasan dan mempromosikan keamanan antarabangsa di bawah prinsip kerjasama antarabangsa. Semua ini telah memberikan sumbangan kepada Jepun's "buat kali terakhir" pendekatan diplomatik terhadap upaya-upaya untuk memelihara keamanan dan kemakmuran dunia.

Aku perhatikan dengan banyak minat Jepun pendekatan baru-baru ini dalam hubungan luaran. Disebut sebagai nilai-tambah diplomasi, Arch Kebebasan dan Kesejahteraan inisiatif Jepun tampaknya kelanjutan usaha koperasi dengan negara lain. Antara lain, itu termasuk rantau Asia Timur Laut. Saya berharap hal itu akan memberikan nilai tambah terhadap upaya kita untuk mencipta persekitaran keselamatan yang komprehensif di kawasan.

Kesimpulan

Sebagai cara untuk menyimpulkan, izinkan saya tekankan di sini bahawa kita perlu melampaui kata-kata. Kita perlu untuk menggalakkan tahap kerjasama yang lebih besar dalam pelbagai bidang, yang boleh memberikan dorongan yang sangat diperlukan untuk persekitaran keselamatan yang komprehensif. Malaysia sentiasa menyokong forum dan mekanisme yang ada serta pendekatan dalam bidang keselamatan serantau. Bahkan, Malaysia adalah salah satu penyokong terkuat muat ASEAN, ARF dan ASEM mekanisma pendekatan. Ini adalah syarikat kami percaya bahawa proses ini akan memberikan sumbangan terhadap wilayah menjadi suara ekonomi, politik kohesif dan aman.

Seperti telah saya singgung sebelumnya, tidak ada seorang pun akan menyangkal bahawa kita hidup yang sangat kompleks dan mencabar dunia. Jadi, marilah kita mengambil kesempatan di tangan, dan mulai membentuk persekitaran keselamatan yang bermakna, di mana semua penduduk dapat memiliki kehidupan yang lebih baik dan damai, bukan hanya untuk besok, tapi untuk hari ini juga.http://www.pmo.gov.my/?menu=speech&page ... ech_cat=11
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25726
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 320.78
Bank: 10,188.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby encik kacang » Sun Sep 06, 2009 11:57 pm

Malaysia: Future hub of international education?
Dale Down
06 September 2009
Issue: 0091

http://www.universityworldnews.com/arti ... 3203756838

Malaysia akan menjadi tuan rumah untuk persidangan pendidikan antarabangsa bulan depan sebagai sebahagian daripada tujuan untuk menjadi hub serantau untuk pendidikan tinggi antarabangsa pada tahun 2010, dengan 100.000 mahasiswa belajar di lembaga-lembaga pendidikan yang lebih tinggi.

Konsep Malaysia menjadi pusat pendidikan serantau pertama kali dikemukakan di Pendidikan Tinggi globalisasi persidangan di Malaysia pada tahun 2006. Gagasan mempunyai asal-usul dalam 'Rancangan Malaysia Kesembilan', cetak biru ekonomi yang dirancang untuk meningkatkan dan membantu mengembangkan masa depan ekonomi Malaysia.

Rencana meliputi lima bidang utama, salah satunya adalah "untuk meningkatkan pengetahuan dan kapasiti untuk inovasi dan untuk memelihara kelas pertama mentaliti".

Bulan depan persidangan ini selari dengan negara tujuan hub serantau dan telah diselenggarakan bersama oleh Pertubuhan Borderless Pendidikan quality dan University of Nottingham Malaysia Campus.

Persidangan ini akan merangkumi bidang-bidang seperti globalisasi untuk universiti selama ekonomi yang mencabar kali, jaminan high dan kerangka regulasi, kewangan dan kontrak model, dan model-model kemapanan dan skalabilitas. Ini akan merangkumi persembahan oleh para ahli akademik dari Inggeris, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Eropah.

Walaupun hub serantau malaysia tujuan mulia, realiti boleh dibuat mencapainya sangat sulit. Negara sistem pendidikan tinggi memiliki beberapa rintangan hebat untuk melompat sebelum bahkan boleh mempertimbangkan untuk membuat terobosan serius untuk menjadi sebuah hub daripada nota nyata.

Terbesar rintangan ini adalah keadaan saat ini sistem pendidikan dan kedudukan geografi Malaysia. Sudah menjadi rahsia umum sistem pendidikan masih, dan telah berlangsung selama beberapa waktu, dalam keadaan berantakan.

Diskriminasi terhadap kumpulan tertentu pelajar telah bermakna bahawa universiti tidak harus merekrut yang terbaik dan cerdas yang sering dipaksa untuk melakukan perjalanan ke luar negeri.

Menurut Profesor Tan Sri Dato 'Dzulkifli Abd Razak, Timbalan Rektor dari Universiti Sains Malaysia, sistem pendidikan dan semakin berpecah menjadi "terpolarisasi dan paroki".

Seiring dengan berantakan dalaman adalah soalan-soalan sebagai jaminan high program-program studi yang saat ini ditawarkan pada institusi pendidikan tinggi. Qualifications Authority di Malaysia atau MQA bekerja dalam batas-batas Malaysia Qualifications Framework - sebuah badan kerajaan yang mengawasi high pendidikan tinggi.

ASEAN Jaminan Kualitas Jaringan, dilancarkan di Malaysia pada 2008, dan co-diselenggarakan oleh MQA, sedang digunakan sebagai sarana untuk mempromosi dan berkongsi maklumat tentang jaminan mutu di wilayah ini. Kritikus, Namun, pertanyaan berapa banyak daripada rangka kerja yang hanya di atas kertas dan berapa banyak yang benar-benar dimasukkan ke dalam amalan.

Isu penting lain adalah fakta bahawa Malaysia adalah di sebelah kanan pintu ke Singapura dan oleh kerana itu akan bersaing dengan Singapura's 'Global sekolah' konsep. Program yang dilancarkan pada 2002 dan termasuk agensi seperti University of Pennsylvania's Wharton School of Business, INSEAD, Chicago-Booth Graduate School of Business, dan New York University's Tisch School of the Arts.

Objektif dari sekolah Global adalah untuk menarik 150.000 mahasiswa asing pada tahun 2015. Walaupun inisiatif ini belum tanpa masalah sendiri, termasuk kegagalan yang spektakuler University of New South Welsh yang diharapkan dapat menarik sejumlah besar murid, itu memang memiliki keuntungan lain di malaysia.

Adakah kerajaan Malaysia akan bersetuju, Singapura saat ini kad menarik yang lebih besar terhadap mahasiswa asing dari Malaysia, khususnya di antara India, China dan mahasiswa Malaysia.

Ekonomi dan teknologi Singapura secara signifikan depan Malaysia. Keuntungan dalam sumber dan infrastruktur secara keseluruhan bermakna bahawa, setidaknya untuk waktu dekat, Singapura akan tetap jauh lebih menarik bagi agensi-agensi asing dan mahasiswa.

Ada, meskipun, salah satu daerah yang signifikan di mana Malaysia boleh menjadi pusat pendidikan antarabangsa: pendidikan Islam. Dalam hal ini "dunia pasca-Amerika", sebuah istilah yang dicipta oleh Dr Fareed Zakaria dan makna kebangkitan lain, pendidikan Islam dan khususnya di bidang kewangan adalah US $ 1.2 trillion industri dan menjadi jauh lebih penting.

Universiti di Cardiff Business School, baru-baru ini mengumumkan bahawa ia siap menjadi hub Inggeris untuk membiayai pendidikan Islam. Ini berlaku selepas sekolah telah bersetuju untuk sebuah kolaborasi antara Islam dan perbankan dan Lembaga Kewangan di Malaysia (IBFIM) dan Perbankan dan Kewangan Islam Pusat (IBFC Inggeris).

Malaysia berada dalam situasi yang ideal geografi dan falsafah untuk menjadi hub bagi pendidikan Islam. Dengan dekat dengan Indonesia, dunia penduduk Muslim terbesar, terdapat sebuah pasar yang siap pakai pada ambang pintu.

Hal ini juga tujuan studi yang menarik bagi pelajar dari Timur Tengah, serta beberapa negara Afrika, bukan hanya kerana lokasinya, tetapi juga kos belajar yang jauh lebih mudah diuruskan bagi banyak pelajar daripada kursus serupa di negara-negara barat. Filosofis mempraktikkan cap moderat Islam, Malaysia adalah tempat yang nyaman untuk belajar. Adakah situasi ini berterusan, mengingati naik, walaupun kecil, daripada nasionalisme selama beberapa tahun terakhir masih harus dilihat.

Di sisi positif, pada Januari 2008 Kuala Lumpur Pendidikan Pekan dan University of London's Royal Holloway College menandatangani Memorandum of Understanding untuk mempromosikan Malaysia sebagai pusat pendidikan antarabangsa, khususnya di kawasan Asia-Pasifik.

Syarat-syarat perjanjian pertama berarti kampus Royal Holloway, yang akan terletak di dalam dasar-dasar bandar dan terletak berhampiran dengan Kuala Lumpur International Airport, harus sepenuhnya beroperasi pada 2011.

Tapi kalau Malaysia adalah untuk menjadi pusat pendidikan antarabangsa perlu bekerja keras dan dengan fokus yang jelas. Mendapatkan rumah sendiri pendidikan dalam rangka akan menjadi langkah pertama. Memahami mengapa ingin menjadi sebuah hub dan mempunyai tujuan khusus bagaimana untuk mencapai hal ini adalah yang kedua.

Akhirnya, menubuhkan kerangka jaminan high yang baik yang akan benar-benar membawanya sejalan dengan lembaga-lembaga pendidikan tinggi antarabangsa ia berharap untuk bersaing dengan sangatlah penting.
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25726
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 320.78
Bank: 10,188.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby encik kacang » Mon Sep 07, 2009 12:13 am

secara ringkasnya.....

sepatutnya kia semua patut belajar ilmu pertahankan diri dan ilmu pelajaran yang tinggi... supaya pada masa hadapan kita boleh melawan musuh negara :clap2:
satu cara untuk menyelamatkan bangsa malaysia ialah dengan kerjasama antara negara luar.....
saya sebenarnya di serang oleh forumer2 indonesia di blog topix.com....

mereka perang psycho mulut sama kita orang dalam forum malaysia.........
hampir2 sahaja aku kematian akal.... << ndak tahu budu2 pegi baperang sama forumer indon... :lol2: :slaugh:


bagaimana nasib sabahan jika kita ndak bersatu? :roll:

mari kita urang bincang ini carita
di jangka akan berlaku perang dunia ketiga
antara malaysia = indonesia + australia + china + singapura


bagaimana nasib kita?
pada masa kita sudah tua?

bagaimana dgn nasib kita punya anak nanti
:hmmm:

ndak payahlah kita bincang pasal perkauman
kita bincang jak macam mana mau merdeka di masa depan kalo ada perang :tounge:
User avatar
encik kacang
Respected SF Veteran
Respected SF Veteran
 
Posts: 25726
Joined: Sun Sep 06, 2009 5:47 am
Credit in hand: 320.78
Bank: 10,188.04
Location: jalan kebun dalam kebun sebelah kilang

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby guntomou » Mon Sep 07, 2009 10:43 am

satsuma wrote:kata2 in adalah translate dari nexus war yang di tulis oleh seorang rakyat australia :slaugh: :slaugh: :slaugh: :slaugh:

http://forums.nexuswar.com/viewtopic.ph ... e73201275e


oo patutla..nda brapa tesusun tatabahasanya.
User avatar
guntomou
 
Posts: 58
Joined: Fri Feb 15, 2008 12:33 am
Credit in hand: 25.44
Bank: 0.00
Location: Bundu Tuhan,Kota Kinabalu,Nosoob,Sipitang

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby ajd » Mon Sep 07, 2009 11:31 am

tebeliak mata sia baca...
:lol2:
User avatar
ajd
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 6760
Joined: Sat Dec 08, 2007 12:53 pm
Credit in hand: 38.03
Bank: 10,513.03
Location: Telipok-Sepanggar

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby Bulugu » Mon Sep 07, 2009 3:38 pm

Melalui pembacaan dan pengetahuan saya,Tidak dinafikan bahawa negara Malaysia masih kekurangan dari aspek kemudahan dan kekuatan tenteranya...Negara lain sudah ada bom nuklear sedangkan Malaysia cuma mampu mengimport kapal selam daripada negara lain disamping peralatannya yang masih ketinggalan zaman :???:

Cuba lihat negara2 maju seperti Amerika Syarikat,Jepun,Iraq,KOrea Selatan yang telah melangkah maju dalam pelbagai aspek terutama dari segi senjata dan teknologi :thumbup1:
We can't change the past, BUT We can change the FUTURE.


The real world redefined - http://www.natgeotv.com/hd
Muslim Portal - http://www.ukhwah.com
User avatar
Bulugu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2014
Joined: Mon Jan 28, 2008 1:12 pm
Credit in hand: 32.47
Location: Pisuk-Pisuk

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby bilis » Mon Sep 07, 2009 3:42 pm

BuLma wrote:Melalui pembacaan dan pengetahuan saya,Tidak dinafikan bahawa negara Malaysia masih kekurangan dari aspek kemudahan dan kekuatan tenteranya...Negara lain sudah ada bom nuklear sedangkan Malaysia cuma mampu mengimport kapal selam daripada negara lain disamping peralatannya yang masih ketinggalan zaman :???:

Cuba lihat negara2 maju seperti Amerika Syarikat,Jepun,Iraq,KOrea Selatan yang telah melangkah maju dalam pelbagai aspek terutama dari segi senjata dan teknologi :thumbup1:


askar kita memang hebat....tapi itu la dari segi kelengkapan memang kita masi banyak kurang lagi la....
Green all the Day
User avatar
bilis
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3210
Joined: Tue Mar 24, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 42.64
Location: Narita

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby Bulugu » Mon Sep 07, 2009 3:46 pm

bilis wrote:
BuLma wrote:Melalui pembacaan dan pengetahuan saya,Tidak dinafikan bahawa negara Malaysia masih kekurangan dari aspek kemudahan dan kekuatan tenteranya...Negara lain sudah ada bom nuklear sedangkan Malaysia cuma mampu mengimport kapal selam daripada negara lain disamping peralatannya yang masih ketinggalan zaman :???:

Cuba lihat negara2 maju seperti Amerika Syarikat,Jepun,Iraq,KOrea Selatan yang telah melangkah maju dalam pelbagai aspek terutama dari segi senjata dan teknologi :thumbup1:


askar kita memang hebat....tapi itu la dari segi kelengkapan memang kita masi banyak kurang lagi la....Hebat tapi mampukah kuasa tubuh badan sahaja utk menandingi kuasa negara asing?
We can't change the past, BUT We can change the FUTURE.


The real world redefined - http://www.natgeotv.com/hd
Muslim Portal - http://www.ukhwah.com
User avatar
Bulugu
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 2014
Joined: Mon Jan 28, 2008 1:12 pm
Credit in hand: 32.47
Location: Pisuk-Pisuk

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby bilis » Mon Sep 07, 2009 3:50 pm

BuLma wrote:
bilis wrote:
askar kita memang hebat....tapi itu la dari segi kelengkapan memang kita masi banyak kurang lagi la....Hebat tapi mampukah kuasa tubuh badan sahaja utk menandingi kuasa negara asing?


that why la aku katakan tadi kelengkapan pertahanan kita masi kurang....dont ur mention it daling....
Green all the Day
User avatar
bilis
Teman Setia SF
Teman Setia SF
 
Posts: 3210
Joined: Tue Mar 24, 2009 2:15 pm
Credit in hand: 42.64
Location: Narita

Re: mari kita liat apa kekuatan askar malaysia pd pdgn dunia

Postby ajd » Mon Sep 07, 2009 3:56 pm

cek kesahihan artikel http://forums.nexuswar.com/viewtopic.ph ... e73201275e
sembarangan ja tu ditulis...
:lol2:
User avatar
ajd
Orang Kuat SF
Orang Kuat SF
 
Posts: 6760
Joined: Sat Dec 08, 2007 12:53 pm
Credit in hand: 38.03
Bank: 10,513.03
Location: Telipok-Sepanggar

Next

Return to Current Issues

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


Ads

User Menu

Login Form

Style switcher

Who is online

In total there are 3 users online :: 0 registered, 0 hidden and 3 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 210 on Thu Jul 12, 2012 11:58 pm

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests
Copyright © 2004-2012 SabahForum.com. All Rights Reserved.